Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-01-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι εκτιμήσεις της ΕΕ για την Ελληνική οικονομία απ' τα τέλη Φεβρουαρίου
  • [02] Νέα Υόρκη: Καινούργιο εστιατόριο συνεχιστής του "Παράθυρο του Κόσμου"
  • [03] Άγνωστο το μέλλον Σαρόν
  • [04] Ιράκ: Νέο κύμα πολύνεκρων επιθέσεων
  • [05] Εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ στη Τουρκία
  • [06] Ο πρόεδρος Μπούς ζητά τη γνώμη πρώην υπουργών εξωτερικών για το πόλεμο στο Ιράκ
  • [07] Σαουδική Αραβία: 20 νεκροί από κατάρρευση κτηρίου
  • [08] Αφγανιστάν: 10 νεκροί από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας

  • [01] Οι εκτιμήσεις της ΕΕ για την Ελληνική οικονομία απ' τα τέλη Φεβρουαρίου

    06-01-2006

    Πρώτα θα εκδοθεί η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τις εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας και τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής προσαρμογής σύμφωνα με τον νέο προϋπολογισμό, στο τέλος Φεβρουαρίου και μετά θα κοινοποιηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών που θα εξετάσει την πρόοδο της Ελλάδας στο Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ στις 13 και 14 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

    Η απόφαση αυτή της Κομισσιόν τροποποίησε τον αρχικό προγραμματισμό που προέβλεπε να συζητηθεί στο Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ στις 24 Ιανουαρίου τόσο ο ελληνικός προϋπολογισμός όσο και το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας της περιόδου 2005-2008.

    Ο Έλληνας υπουργός Eθνικής Oικονομίας κ. Αλογοσκούφης, είχε ήδη τηλεφωνική επαφή με τον αρμόδιο επίτροπο κ. Αλμούνια με την επανέναρξη χθες των εργασιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πληροφορίες ότι η Αθήνα θα ζητήσει παράταση ενός χρόνου για την μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αλλά ο κ. Αλογοσκούφης σε σχετική ερώτηση απήντησε προ ημερών ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει τίποτα σχετικό αλλά συζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 'Αν δοθεί παράταση στην Ελλάδα για να επιτευχθεί η μείωση θα είναι ευπρόσδεκτη'.

    [02] Νέα Υόρκη: Καινούργιο εστιατόριο συνεχιστής του "Παράθυρο του Κόσμου"

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    06-01-2006

    Ένα καινούργιο εστιατόριο άνοιξε τις πόρτες του στην περιοχή Village της Νέας Υόρκης, και σίγουρα είναι διαφορετικό από τα άλλα. Το όνομά του βCOLORSβ και πολλοί υποστηρίζουν πως επιτυχημένα επιλέχθηκε αυτή η ονομασία.

    Το εστιατόριο β που αναδύθηκε από τις στάχτες του και από την φήμη του όπως πολλοί υποστηρίζουν - αποτελεί την συνέχεια του προηγούμενου γνωστού παγκοσμίως ως 'Παράθυρο του Κόσμου' και που βρισκόταν στον τελευταίο όροφο του ενός από τα δίδυμα κτίρια που καταστράφηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 όπου εβδομήντα τρεις εργαζόμενοι είχαν χάσει την ζωή τους.

    Για την δημιουργία του καινούργιου εστιατορίου όπου εφαρμόζεται το ιταλικό συνεταιρικό πρότυπο, όλοι οι εργαζόμενοι β 50 στο σύνολό τους - είναι συνιδιοκτήτες.

    Την προσπάθεια αυτή υποστήριξε και το μη κερδοσκοπικό Ταμείο Χρηματοδότησης το οποίο κατάφερε να συγκεντρώσει από κοινοπραξία δανειστών περισσότερο από ένα εκατομμύριο δολάρια, το μισό από το ποσό που απαιτείται για το νέο εστιατόριο.

    Η πρόεδρος του Μη κερδοσκοπικού ταμείου, Κλάρα Μίλερ, είπε πως 'αυτό το πρόγραμμα έχει πολλές δυναμικές, και ίσως η μεγαλύτερη να είναι η συλλογική εργασία, η εμπειρία η διακίνηση και η καλή θέληση όλων των επιζώντων που εργάζονταν στο εστιατόριο "Παράθυρο του Κόσμου" που ξεκίνησαν ενωμένοι να δημιουργήσουν κάτι από τα συντρίμμια του'.

    Πρόκειται για απλούς ανθρώπους που δεσμεύτηκαν με τη χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος και που υποστηρίζουν την δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων, το δίκαιο των εργαζομένων, τις συνεταιρικές επιχειρήσεις και την βελτίωση των όρων εργασίας των μεταναστών.

    Η δημιουργία του εστιατορίου COLORS από τους επιζώντες υπαλλήλους του "Windows of the world" αποτελεί μια ειλικρινή προσπάθεια να στηριχθεί στο αξιοπρόσεκτο 'ανθρώπινο δυναμικό' αυτών που επέζησαν, έτσι ώστε να λειτουργούν ως ζωντανό μνημείο και τιμή για αυτούς που χάθηκαν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

    [03] Άγνωστο το μέλλον Σαρόν

    06-01-2006

    Οι γιατροί του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, δήλωσαν ότι μετά την εγχείρηση εγκεφάλου στην οποία υπεβλήθη, δεν μπορούν να προβλέψουν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση της υγείας του, έως ότου ο άρρωστος ξυπνήσει σταδιακά απ' την αναισθησία. Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της 7ωρης επέμβασης, ο διευθυντής του Νοσοκομείου Χαντάσα, δήλωσε ότι ο κ. Σαρόν θα παραμείνει υπό αναισθησία στην μονάδα εντατικής παρακολούθησης επί 72 ώρες και ότι απ' το εγκεφαλικό επεισόδιο επηρεάστηκε η δεξιά πλευρά του εγκεφάλου του Ισραηλινού πρωθυπουργού και γι' αυτό δεν μπορούν να προβλεφθούν οι συνέπειες ούτε στις νοητικές, ούτε στις κινησιακές ικανότητες του, έως ότου ανακάμψει από την επήρεια της αναισθησίας.

    Οι νευροχειρούργοι χαρακτήρισαν το εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη ο κ. Σαρόν σοβαρό και τόνισαν ότι προκάλεσε σημαντική αιμορραγία. Επίσης εκπρόσωπος του νοσοκομείου Χαντάσα δήλωσε ότι το ίδρυμα έχει κατακλυστεί από ευχές απ' όλο τον κόσμο για την γρήγορη ανάρρωση του κ. Σαρόν.

    Δύο ανώτεροι εκπρόσωποι των ΗΠΑ ανέβαλαν επίσκεψη τους στη Μέση Ανατολή αυτή την εβδομάδα, μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο και την νοσηλεία του κ. Σαρόν. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι το ταξίδι που θα πραγματοποιούνταν χθες θα προγραμματιστεί για κάποια άλλη στιγμή στο μέλλον. Οι Αμερικανοί διπλωμάτες θα συναντιόντουσαν με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν καθυστερήσεις στις Παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

    Από τη πλευρά του ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ότι ενδεχομένως να αναβάλει τις εκλογές, αν το Ισραήλ εμποδίσει την προσέλευση στις κάλπες στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Την Πέμπτη ο κ. Αμπάς εξέφρασε ανησυχία αναφορικά με την κατάσταση της υγείας του κ. Σαρόν, αλλά δήλωσε ότι δεν πρόκειται να επηρεάσει τις εκλογές.

    Εξάλλου στην Ιερουσαλήμ, ο εκτελών καθήκοντα πρωθυπουργού του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε ότι η Ισραηλινή κυβέρνηση εκτελεί κανονικά τα καθήκοντα της. Επίσης αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα πραγματοποιηθούν κανονικά οι Ισραηλινές εκλογές της 28ης Μαρτίου.

    [04] Ιράκ: Νέο κύμα πολύνεκρων επιθέσεων

    06-01-2006

    Στο Ιράκ, πάνω από 100 άτομα σκοτώθηκαν από ανταρτικές επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον Σιιτών προσκυνητών στο νότο και νεοσύλλεκτων της αστυνομίας στο δυτικό Ιράκ. Η πλέον πολύνεκρη επίθεση πραγματοποιήθηκε στη Ραμάντι, όπου βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε πάνω του μέσα σε πλήθος νεοσύλλεκτων αστυνομικών που περίμεναν να υποβάλλουν αιτήσεις εργασίας. Απ' την επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 67 άτομα και δεκάδες άλλα τραυματίστηκαν. Νωρίτερα στη Καρμπάλα, τουλάχιστον 50 άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από άλλο βομβιστή αυτοκτονίας ο οποίος αυτοανατινάχθηκε σε πολυσύχναστη εμπορική περιοχή κοντά στο μαυσωλείο του Ιμάμ Χουσεΐν, που θεωρείται ένα απ' τα ιερότερα τεμένη των Σιιτών. Επίσης 3 βόμβες εξερράγησαν στη Βαγδάτη.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, καταδίκασε τις βιαιότητες τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες Σιιτών, Κούρδων και Σουνιτών για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

    [05] Εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ στη Τουρκία

    06-01-2006

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει στείλει ομάδα εμπειρογνωμόνων στη Τουρκία για να διερευνήσει τους δύο θανάτους από την γρίπη των πτηνών και να διευκρινίσει την πηγή της μόλυνσης. Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσαν χθες ότι οι πρώτες εργαστηριακές εξετάσεις δείχνουν ότι τα δύο αδέλφια πέθαναν από το στέλεχος Η5Ν1 του ιού στην επαρχία Βαν. Το 15χρονο κορίτσι πέθανε χθες, ενώ ο 14χρονος αδελφός της είχε πεθάνει πριν μερικές μέρες. Επιδημιολόγοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα διερευνήσουν την πηγή των μολύνσεων και θα ανακοινώσουν τα συμπεράσματα τους μέσα στις επόμενες 5 μέρες.

    Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 8 άλλα άτομα απ' την ίδια περιοχή νοσηλεύονται με συμπτώματα γρίπης.

    [06] Ο πρόεδρος Μπούς ζητά τη γνώμη πρώην υπουργών εξωτερικών για το πόλεμο στο Ιράκ

    06-01-2006

    Ο Πρόεδρος Μπους ζήτησε τη γνώμη μερικών πρώην υπουργών εξωτερικών και άμυνας των ΗΠΑ για τη κατάσταση στο Ιράκ. Η ασυνήθιστη αυτή συνάντηση με Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς αξιωματούχους πρώην κυβερνήσεων έγινε εν μέσω επικρίσεων ότι ο αμερικανός Πρόεδρος έχει απομονώσει το εαυτό του από ένα ευρύ φάσμα απόψεων. Ο κύριος Μπους παραδέχτηκε ότι μερικά από τα άτομα που παραβρίσκονταν στην συνάντηση αυτή διαφωνούν με τη απόφαση του για τη ανάληψη στρατιωτικής δράσης στο Ιράκ. Αλλά πρόσθεσε ότι είναι ευγνώμων για τις συμβουλές τους και θα τις λάβει σοβαρά υπόψη.

    Μετά τη συνάντηση, ο Ρεπουμπλικανός πρώην υπουργός εξωτερικών, Λώρενς Ηγκλμπεργκερ, είπε ότι όλοι όσοι παραβρίσκονταν στη συνάντηση γενικά συμφώνησαν ότι ο κύριος Μπους χρειάζεται να μιλήσει πιο ανοικτά στον αμερικανικό λαό για την κατάσταση στο Ιράκ. Να υπενθυμίσουμε ότι ο κύριος Ηγκλμπεργκερ διετέλεσε υπουργός εξωτερικών επι κυβέρνησης Μπους, του γηραιότερου.

    Επίσης ο ρεπουμπλικάνος πρώην υπουργός άμυνας, επί Νίξον και Φορντ, Τζέιμς Σλέσιντζερ, τόνισε ότι την ανάγκη οι ΗΠΑ να επικεντρωθούν στις αδυναμίες των ανταρτών.

    Στη συνάντηση επίσης συμμετείχαν αξιωματούχοι επι κυβέρνησης Κλίντον, όπως η πρώην υπουργός Εξωτερικών Madeleine Albright και ο υπουργός Άμυνας William Perry καθώς και ο πρώην υπουργός Άμυνας Robert McNamara που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο πόλεμο του Βιετνάμ.

    [07] Σαουδική Αραβία: 20 νεκροί από κατάρρευση κτηρίου

    06-01-2006

    Στην Σαουδική Αραβία κατέρρευσε κτήριο όπου είχαν καταλύσει μουσουλμάνοι προσκυνητές στην ιερή πόλη της Μέκκας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 20 άτομα και να τραυματιστούν περίπου 60 άλλα. Η κρατική τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας έδειξε εικόνες σωστικών συνεργείων να προσπαθούν με γερανούς και άλλα μηχανήματα να απομακρύνουν συντρίμμια στην προσπάθεια τους να ανασύρουν επιζώντες. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι προσκυνητές που έμεναν στο συγκεκριμένο κτήριο ήταν απ' την Τυνησία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Δεν είναι ακόμη γνωστά τα αίτια της κατάρρευσης του κτηρίου.

    [08] Αφγανιστάν: 10 νεκροί από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας

    06-01-2006

    Στο Αφγανιστάν, βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε 10 άτομα σε τοπική αγορά της πόλης Ταρίν Κότ, καθώς ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, Ρόναλντ Νιούμαν, είχε συνομιλίες εκεί κοντά με τοπικούς αξιωματούχους στο κυβερνείο της επαρχίας Ουρουζγκάν. Επίσης απ' την επίθεση τραυματίστηκαν 50 άτομα, συμπεριλαμβανομένου και ανώτερου αστυνομικού αξιωματούχου. Εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Αφγανιστάν δήλωσε ότι ο πρέσβης δεν κινδύνευσε και αργότερα επέστρεψε στη Καμπούλ, ενώ άτομο φερόμενο ως εκπρόσωπος των Ταλεμπάν δήλωσε ότι τοπικός μαχητής πραγματοποίησε την επίθεση.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 7 January 2006 - 2:18:12 UTC