Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-01-09

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τι περιμένουνε οι επιστήμονες από το 2006
  • [02] EUROSTAT: Μόνο το 60,3% των Ελλήνων εργάζονται
  • [03] Ακροάσεις για την υποψηφιότητα Αλίτο στο Ανώτατο Δικαστήριο
  • [04] Τουρκία: 3 ακόμη άτομα προσβλήθηκαν από τη γρίπη των πτηνών
  • [05] Σημαντική η εγκεφαλική βλάβη του Αριέλ Σαρόν
  • [06] ΗΠΑ: Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ενώπιον επιτροπής για το πρόγραμμα κατασκοπίας
  • [07] Ιράκ: 12 Αμερικανοί νεκροί από πτώση ελικοπτέρου
  • [08] Συρία: Επίσκεψη Ασσάντ σε Σαουδική Αραβία και Αίγυπτο
  • [09] Η Ιορδανία απαγορεύει την παράδοση Αμερικανών στο ΔΠΔ
  • [10] Πρωτοβουλία για προώθηση διδασκαλίας ασυνήθιστων γλωσσών στις ΗΠΑ

  • [01] Τι περιμένουνε οι επιστήμονες από το 2006

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    09-01-2006

    Δείτε το ρεπορτάζ «Τι περιμένουνε οι επιστήμονες από το 2006» - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ «Τι περιμένουνε οι επιστήμονες από το 2006»

    Στο 2006 αναμένεται ότι θα σημειωθούν πολλές ενδιαφέρουσες επιστημονικές εξελίξεις, ιδιαίτερα στον χώρο της ιατρικής. Οι εξελίξεις αυτές, που έχουν ήδη δρομολογηθεί από τον χρόνο που πέρασε, είναι και το θέμα του τηλεοπτικού ρεπορτάζ μας της εβδομάδας.

    ΚΕΙΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

    Σύμφωνα με το Κινεζικό ημερολόγιο, το 2006 είναι ο χρόνος του σκύλου. Αλλά από επιστημονική άποψη χρόνος του σκύλου μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί το 2005, γιατί τότε έγινε η πρώτη επιτυχημένη κλωνοποίηση τέτοιου τετραπόδου.

    O κλωνοποιημένος Σνούπη

    Ο Σνούπη, όπως ονομάζεται ο σκύλος αυτός, έκανε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση τον Αύγουστο σε συνέντευξη τύπου στο Πανεπιστήμιο της Σεούλ, όπου κλωνοποιήθηκε. Η σχετική μέθοδος είχε προηγουμένως χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή διαφόρων άλλων ζώων αλλά η κλωνοποίηση σκύλου άργησε να γίνει επειδή ήτανε πιο δύσκολο έργο. Μια και τα σκυλιά έχουν πολλές κοινές ασθένειες με τους ανθρώπους ελπίζεται πως η μελέτη της γενετικής τους δομής θα βοηθήσει στην προστασία της υγείας και των δύο ειδών.

    Ο Αμερικανός βιολόγος Τζέραλντ Σάτεν, που συνεργάστηκε με τον καθηγητή Χουάνγκ Γου-Σούκ στο εγχείρημα αυτό, λέει: 'Θα ήτανε θαύμα αν ευεργετηθούν οι σκύλοι από τα πειράματά με τα εμβρυϊκά κύτταρα. Η έρευνα ίσως δείξει αν η χρήση τους θα είναι ασφαλής και αποτελεσματική τόσο σε σκύλους όσο και σε ανθρώπους'.

    Χουάνγκ Γου-Σούκ

    Ο καθηγητής Χουάνγκ ελπίζει πως μέσα στο 2006 οι έρευνές του θα μας φέρουν ακόμα πλησιέστερα στην ανάπλαση από τους επιστήμονες φθαρμένων ή καταστραμμένων ιστών του σώματος ενός ασθενούς, με την μέθοδο της κλωνοποίησης εμβρυϊκών κυττάρων. Επί του παρόντος όμως έχει να αντιμετωπίσει καταγγελίες που εμφανίστηκαν στον τύπο για παραποίηση στοιχείων της εργασίας του. Ο ίδιος το διαψεύδει αλλά η μελέτη του αποφασίστηκε να μη δημοσιευθεί μέχρις ότου ο καθηγητής Χουάνγκ επαναλάβει με επιτυχία το πείραμά του.

    Ένα άλλο θέμα που συνεχίζει να απασχολεί γιατρούς και επιστήμονες αφορά στη γρίπη των πτηνών, που εξαπλώνουν αποδημητικά πουλιά. Στην Ασία και την Ευρώπη έχουν βρεθεί πολλά πουλιά προσβεβλημένα από την αρρώστια αυτή. Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο θα μεταδοθεί από τα πουλιά και στους ανθρώπους μέσα στο 2006. Εκφράζονται φόβοι πως θα μπορούσε να εκδηλωθεί μεγάλη επιδημία όπως στην περίπτωση της γρίπης των πτηνών του 1918, που απέληξε στον θάνατο 20 με 50 εκατομμυρίων ανθρώπων. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο εναντίον του ιού της γρίπης αυτής. Τους επιστήμονες θα απασχολήσουν στο 2006 και οι κλιματολογικές αλλαγές.

    'Είσαστε αντάξιοι της εμπιστοσύνης των λαών. Θα συνεργαστούμε και μαζί θα αποτρέψουμε την μεγαλύτερη οικολογική απειλή στην ιστορία μας'. Με αυτό το μήνυμα ο Καναδός Υπουργός Περιβάλλοντος, Στεφάν Ντιόν, άνοιξε την τελευταία διάσκεψη του ΟΗΕ για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Πάνω από 150 χώρες της διάσκεψης εκδήλωσαν ενδιαφέρον να αρχίσουν συνομιλίες με στόχο να μειωθεί η ρύπανση του περιβάλλοντος. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να συμμετάσχουν σε διερευνητικό διάλογο γύρω από το τι μέτρα πρέπει να ληφθούν για να σταματήσουν οι κλιματολογικές αλλαγές. Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν πως η αύξηση της ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας ευθύνεται και για τις πολλές καταστροφικές θύελλες που είχαμε πέρσι. Άλλοι όμως λένε ότι τα δύο θέματα δεν σχετίζονται. Όλοι πάντως συμφωνούν με τη δήλωση που έκανε ο ναύαρχος Κόνραντ Λώτενμπακερ, της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεάνιων και Ατμοσφαιρικών Φαινομένων, ότι 'ο καιρός πέρσι κατέρριψε κάθε ρεκόρ στον Ατλαντικό. Κι αυτό γιατί συνολικά είχαμε πέρσι 28 επώνυμες τροπικές θύελλες, περιλαμβανόμενων 13 καταστροφικότατων κυκλώνων. Παρόμοια κατάσταση προβλέπεται και για το 2006.

    Το Ντισκάβερι απογειώνεται

    'Όλοι, και οι 3 κινητήρες βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία. 3-2-1. Το Ντισκάβερι σπάζει τα δεσμά του με τη γη και απογειώνεται.' Το διαστημολεωφορείο Ντισκάβερι ταξίδεψε τον Ιούλιο στο διάστημα για πρώτη φορά από δυόμισι χρόνια. Όλες οι πτήσεις των Σπέης-Σατλ είχαν ακυρωθεί μετά το ατύχημα του Κολούμπια που διαλύθηκε καθώς επέστρεφε στη Γη το 2003. Η ΝΑΣΑ ελπίζει πως φέτος θα επαναλάβει πλήρως το πρόγραμμα της αυτό.

    Και μια και ο λόγος για το διάστημα, Αμερικανοί αστρονόμοι ανακοίνωσαν λίγο πριν μας αποχαιρετίσει το 2005 ότι ανακάλυψαν έναν ακόμα, τον δέκατο πλανήτη, πολύ πιο πέρα από τον Πλούτο, στις παρυφές του ηλιακού μας συστήματος. Πράγμα το οποίο και σημαίνει πως μέσα στο 2006 πολλά βιβλία αστροφυσικής θα χρειαστεί να ξαναγραφτούν για να συμπεριλάβουν τον καινούργιο πλανήτη.

    [02] EUROSTAT: Μόνο το 60,3% των Ελλήνων εργάζονται

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    09-01-2006

    Η Στατιστική Υπηρεσία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, γνωστή πλέον σαν EUROSTAT, αφού σε καθημερινή βάση γίνονται αναφορές στα στοιχεία της, ερευνά μετράει συγκρίνει και ελέγχει τόσο τα οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά δρώμενα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και πλευρές ζωής όπως είναι π.χ υπογεννητικότητα, το κόστος διαβίωσης, οι γάμοι και τα διαζύγια, η μετακίνηση πολιτών ή η εργασία. Για την εργασία ακριβώς, τελευταία δημοσιεύματα στην Ελλάδα αναφερόμενα σε έρευνες της EUROSTAT, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, έφερναν τους Έλληνες, σαν πολίτες της Ευρώπης των 25 να είναι πρώτοι και να εργάζονται σε ποσοστό 60,3% σε ηλικία μεταξύ 15-64 ετών.

    Κάθε άλλο όμως πάρα πρώτοι είναι οι Έλληνες. Γιατί στην έρευνα της EUROSTAT που αφορά την εργασία για το δεύτερο τρίμηνο του 2005 και η οποία δημοσιεύτηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, με το ποσοστό αυτό του 60,3 % οι Έλληνες κατατάσσονται 13οι με τους Δανούς να εργάζονται σε ποσοστό 75, 5% τους Ολλανδούς με 73% τους Σουηδούς με 72,6% και να ακολουθούν οι Βρετανοί οι Φιλανδοί οι Αυστριακοί, οι Πορτογάλοι και μόνο οι Ιταλοί να βρίσκονται πιο χαμηλά με 57,8%..και με τον μέσο όρο στην Ευρώπη των 25 να φθάνει το ποσοστό εργασίας το 63,7%. Ενδιαφέρον στην έρευνα παρουσιάζει η αναλογία ανδρών και γυναικών στην εργασία όπου φαίνεται ότι στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι άνδρες είναι το 74,5% έναντι 46,2% που είναι το ποσοστό των εργαζομένων ελληνίδων.

    Αλλά τα ποσοστά αυτά συγκρινόμενα με τα ποσοστά της Ευρώπης των 25, που είναι 71,2% για τούς άνδρες και 56,3 % για τις γυναίκες δείχνουν τους έλληνες να είναι κατά 3,3% περισσότεροι από το μέσο όρο της Ευρώπης ενώ οι ελληνίδες εργαζόμενες να υπολείπονται κατά 10,1 ποσοστιαίες μονάδες από το σύνολο των γυναικών της Ευρώπης των 25.

    Αξίζει όμως να αναφερθεί ότι από τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας, που δημοσιεύθηκαν στις 19 Δεκέμβρη του 2005 ο αριθμός των εργαζόμενων, το Γ' τρίμηνο του 2005 ανήλθε στα 4.386.000 άτομα, εκ των οποίων 2.703.000 άνδρες και 1.683.000 γυναίκες. Αριθμοί που είναι οι πιο μεγάλοι που έχουν παρατηρηθεί στη χώρα μας.

    [03] Ακροάσεις για την υποψηφιότητα Αλίτο στο Ανώτατο Δικαστήριο

    09-01-2006

    Αρχίζουν σήμερα και θα διαρκέσουν μέχρι τουλάχιστον τη Πέμπτη, στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας οι ακροάσεις για την υποψηφιότητα του δικαστή Σάμουελ Αλίτο, για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Γερουσιαστές δηλώνουν ότι οι ερωτήσεις προς τον υποψήφιο ανώτατο δικαστή θα είναι σκληρές και θα καλύψουν ευρύ φάσμα νομικών και πολιτικών θεμάτων. Ο δικαστής Αλίτο θεωρείται συντηρητικός και η επικύρωση του διορισμού του θα σημάνει πλειοψηφία των συντηρητικών στο Δικαστήριο, ιδιαίτερα σε θέματα όπως οι αμβλώσεις και τα πολιτικά δικαιώματα.

    Οι Δημοκρατικοί που αντιτίθενται στην υποψηφιότητα Αλίτο σκοπεύουν να υποβάλλουν ερωτήματα για τα εν λόγω θέματα, αλλά ακόμη και οι Ρεπουμπλικανοί έχουν δηλώσει ότι θέλουν να ξέρουν τις απόψεις του κ. Αλίτο στο θέμα των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιοδοσιών της εκτελεστικής εξουσίας, ένα θέμα που έχει βρεθεί στο προσκήνιο ιδιαίτερα το τελευταίο καιρό, μετά την δημοσιοποίηση του μυστικού προγράμματος του Λευκού Οίκου κατασκοπίας στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

    [04] Τουρκία: 3 ακόμη άτομα προσβλήθηκαν από τη γρίπη των πτηνών

    09-01-2006

    Οι τουρκικές αρχές δήλωσαν ότι, κατόπιν εργαστηριακών εξετάσεων, εντοπίστηκαν στην Άγκυρα 3 ακόμη άτομα που έχουν προσβληθεί από το θανατηφόρο στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών.

    Πρόκειται για τα πρώτα κρούσματα της ασθένειας εκτός της ανατολικής επαρχίας Βαν, όπου την περασμένη εβδομάδα πέθαναν 2 αδέλφια. Ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας βρίσκεται στη Τουρκία για να εκτιμήσει τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα της γρίπης των πτηνών. Ο διεθνής οργανισμός δηλώνει ότι όλα τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός προήλθε από άρρωστα πουλιά και όχι από επαφές μεταξύ ανθρώπων.

    Ο εκπρόσωπος, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Ίαν Σιμπσον, δήλωσε στη ΦτΑ ότι το μαγείρεμα των πουλερικών και των αυγών σκοτώνει το ιό, επίσης συμβούλεψε να καθαρίζονται καλά οι επιφάνειες που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία του φαγητού.

    [05] Σημαντική η εγκεφαλική βλάβη του Αριέλ Σαρόν

    09-01-2006

    Συνεδρίαση του Ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου υπό τον Εχούντ Ολμέρτ

    Στο Ισραήλ, γιατροί του νοσοκομείου Χαντάσα στην Ιερουσαλήμ δήλωσαν ότι σήμερα σχεδιάζουν να διακόψουν σταδιακά το τεχνητό κώμα του πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, που τις τελευταίες μέρες βρίσκεται υπό καταστολή, για να εκτιμήσουν την κατάσταση της υγείας του μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο.

    Οι γιατροί είπαν ότι οι εξετάσεις τη Κυριακή έδειξαν μία μικρή βελτίωση στη εγκεφαλική λειτουργία του κυρίου Σαρόν. Αλλά η κατάσταση της υγείας του παραμένει κρίσιμη και οι γιατροί λένε ότι το τελευταίο εγκεφαλικό προκάλεσε σημαντική εγκεφαλική βλάβη. Και προσθέτουν ότι αν επιβιώσει, μάλλον δεν θα μπορέσει επιστρέψει στα καθήκοντα του.

    Στο μεταξύ, ο ανώτερος διαπραγματευτής των Παλαιστινίων, Σαέμπ Ερεκάτ, ζήτησε από τον εκτελώντα χρέη πρωθυπουργού, Εχούντ Ολμέρτ, να κινηθεί προς την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μόλις σταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση στο Ισραήλ. Ο κύριος Ολμερτ υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει την πολιτική του κυρίου Σαρόν.

    Εξάλλου, η Ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει την πραγματοποίηση προεκλογικών συγκεντρώσεων Παλαιστινίων υποψηφίων στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

    [06] ΗΠΑ: Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ενώπιον επιτροπής για το πρόγραμμα κατασκοπίας

    09-01-2006

    Αλμπέρτο Γκονζάλες

    O Άρλεν Σπέκτερ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας δήλωσε την Κυριακή ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Αλμπέρτο Γκονζάλες, θα καταθέσει ενώπιον της επιτροπής για το πρόγραμμα της κυβέρνησης Μπους κατασκοπίας στο εσωτερικό της χώρας. Ο κύριος Σπέκτερ είπε ότι σχεδιάζει ακροάσεις τον ερχόμενο μήνα στη διάρκεια των οποίων θα εξεταστεί η νομιμότητα του προγράμματος αυτού.

    Η συνέντευξη του κυρίου Σπέκτερ έγινε μία μέρα αφού ανεξάρτητη Επιτροπή Έρευνας του Κογκρέσου εξέδωσε έκθεση που αμφισβητούσε τη νομιμότητα της απόφασης του Πρόεδρου Μπους να παρακολουθεί ηλεκτρονικά τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις αμερικανών πολιτών χωρίς την προηγούμενη έκδοση ειδικού εντάλματος. Ο κύριος Μπους και αξιωματούχοι της κυβέρνησης του επανειλημμένα δήλωσαν ότι η παρακολούθηση τηλεφωνημάτων και ηλεκτρονικών μηνυμάτων είχε την έγκριση του Κογκρέσου στα πλαίσια της αντι-τρομοκρατικής νομοθεσίας μετά τις επιθέσεις της ενδέκατης Σεπτεμβρίου του 2001. Και χαρακτήρισαν το πρόγραμμα 'κριτικής σημασίας εργαλείο' στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    [07] Ιράκ: 12 Αμερικανοί νεκροί από πτώση ελικοπτέρου

    09-01-2006

    (File photo - Nov. 29, 2005)" hspace=2 src="/greek/images/ap_US_Army_Gen_John_Abizaid_and_Gen._George_W_Casey_Jr_eng_195_29nov05.jpg" width=195 vspace=2 border=0>

    Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ελικόπτερο, τύπου Blackhawk, συνετρίβη την Κυριακή στο βόρειο Ιράκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι 12 αμερικανοί που επέβαιναν σ' αυτό.

    Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν ότι το ελικόπτερο συνετρίβη σε αραιοκατοικημένη περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Το κατεστραμμένο ελικόπτερο εντοπίστηκε τη Κυριακή 12 ώρες αφού διεκόπη κάθε επικοινωνία μαζί του.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι 3 πεζοναύτες σκοτώθηκαν από ανταρτικές επιθέσεις στη Φαλούτζα.

    Μέλη της Σουνιτικής Ένωσης Μουσουλμάνων Λογίων επέκριναν τις αμερικανικές δυνάμεις για επιδρομή σε τέμενος στην ιρακινή πρωτεύουσα. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι 6 άτομα συνελήφθησαν σε αντιτρομοκρατική, όπως χαρακτηρίστηκε, επιχείρηση.

    Επίσης Γάλλοι και Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αφέθηκε ελεύθερος γάλλος μηχανικός που είχε πέσει θύμα απαγωγέων το περασμένο μήνα στη Βαγδάτη.

    [08] Συρία: Επίσκεψη Ασσάντ σε Σαουδική Αραβία και Αίγυπτο

    09-01-2006

    Μπασάρ αλ Ασσάντ

    Ο Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασσάντ, πραγματοποίησε σύντομες επισκέψεις στη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο για να συζητήσει το θέμα των ερευνών των ΗΕ για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι. Πρώτος σταθμός του κυρίου Ασσάντ ήταν η Τζέντα για συνομιλίες με το βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλά. Σαουδάραβες αξιωματούχοι είπαν ότι ο βασιλιάς ζήτησε την ενίσχυση των σχέσεων της Συρίας με το Λίβανο εν ονόματι της περιφερειακής ασφάλειας. Ο κύριος Ασσάντ μετέβη επίσης στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ Ελ Σείκ για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

    Η Συρία αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία Χαρίρι. Ο κύριος Ασαντ λέει ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό έρεισμα για ανάκριση του από εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για την υπόθεση Χαρίρι. Έρευνα των Ηνωμένων Εθνών ενέπλεξε ανώτερους Σύρους αξιωματούχους στη δολοφονία και το Συμβούλιο Ασφάλειας απαίτησε από τη Δαμασκό να συνεργαστεί πλήρως με τη διερεύνηση της υπόθεσης.

    [09] Η Ιορδανία απαγορεύει την παράδοση Αμερικανών στο ΔΠΔ

    09-01-2006

    Το κοινοβούλιο της Ιορδανίας ενέκρινε μέτρο που απαγορεύει την παράδοση Αμερικανών στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Το μέτρο ενεκρίθη για να διασφαλιστεί η συνέχιση οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ιορδανία και προβλέπει ότι Αμερικανοί και ξένοι υπήκοοι που εργάζονται για το αμερικανικό δημόσιο θα παραδίδονται στις Αμερικανικές αρχές και όχι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Πάντως ακτιβιστές και ορισμένοι Ιορδανοί βουλευτές εξέφρασαν ανησυχίες ότι το μέτρο παραβιάζει τις υποχρεώσεις της Ιορδανίας προς το Διεθνές Δικαστήριο.

    [10] Πρωτοβουλία για προώθηση διδασκαλίας ασυνήθιστων γλωσσών στις ΗΠΑ

    09-01-2006

    Σε ομιλία του στο Στέητ Ντηπάρτμεντ, ενώπιον 100 και πλέον προέδρων πανεπιστημίων απ' όλη τη χώρα, ο πρόεδρος Μπούς ανακοίνωσε κονδύλι 114 εκατομμυρίων δολαρίων για την χρηματοδότηση της εκμάθησης γλωσσών, όπως τα Αραβικά, τα Κινεζικά, τα Ρωσικά, τα Ινδικά, τα Περσικά και άλλες, τονίζοντας ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος κατανόησης άλλων λαών.

    "Η εκμάθηση της γλώσσας κάποιου άλλου αποτελεί χειρονομία ενδιαφέροντος", δήλωσε ο κ. Μπούς, "Αποτελεί επίσης βασικό τρόπο προσέγγισης κάποιου άλλου και ένδειξη προσοχής προς την άποψη του'.

    Η πρωτοβουλία προβλέπει την δημιουργία ορισμένων νέων προγραμμάτων ξένων γλωσσών και την διεύρυνση άλλων που ήδη λειτουργούν. Πρόκειται για πρακτική και συνεχή εκμάθηση ξένων γλωσσών από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο και το χώρο εργασίας.

    Πολλοί πρόεδροι πανεπιστημίων που συμμετείχαν στην συγκέντρωση αυτή στο αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών χαιρέτησαν την νέα πρωτοβουλία, αλλά είπαν ότι το κονδύλι που χορηγήθηκε για κάτι τέτοιο είναι μάλλον μικρό. Ένας απ' αυτούς ο αναπληρωτής πρύτανης της Σχολής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, Τζον Χάρρινγκτον, δήλωσε ότι πρόκειται για πολύ καλή ιδέα.

    "Το κονδύλι είναι μάλλον μικρό", δήλωσε ο κ. Χάρρινγκτον, "αλλά ο στόχος της εκμάθησης περισσότερων ξένων γλωσσών, ιδιαίτερα ορισμένων ασυνήθιστων γλωσσών, είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτος".

    Ο κ. Χάρρινγκτον τόνισε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια οι τάσεις έχουν αλλάξει στο χώρο της εκμάθησης ξένων γλωσσών στις ΗΠΑ. Οι φοιτητές έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από τα Γαλλικά και τα Ισπανικά και να ενδιαφέρονται για γλώσσες όπως τα Κινεζικά και τα Αραβικά, ιδιαίτερα μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Επίσης είναι ξεκάθαρο ότι η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης Μπούς κινείται πέραν των ορίων διεύρυνσης του μορφωτικού ορίζοντα των αμερικανών και αποτελεί στρατηγική που εντάσσεται στο γενικότερο πλέγμα μέτρων βελτίωσης της ασφάλειας και του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, ιδιαίτερα μετά τη δυσκολία που συνάντησαν οι Αμερικανικές αρχές, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, για να βρουν Αραβομαθείς που θα μπορούσαν να αποκρυπτογραφήσουν μηνύματα της Αλ Κάιντα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 10 January 2006 - 2:18:15 UTC