Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-01-19

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 334 εκατ. δολ. προσφέρουν οι ΗΠΑ
  • [02] Ράις: Ανησυχία για την απόκλιση της Ρωσίας απ' τα δημοκρατικά ιδεώδη
  • [03] Καταδικαστική για τις ΗΠΑ η ετήσια έκθεση της Human Rights Watch
  • [04] Έκτακτη συνεδρίαση της ΔΥΑΕ στις αρχές Φεβρουαρίου για Ιράν
  • [05] Κογκρέσο: Σειρά προτάσεων για πάταξη φαινομένου διαπλοκής με ειδικά συμφέροντα
  • [06] Πρωτόκολλα ΗΠΑ-Ελλάδας για έκδοση και αμοιβαία δικαστική συνδρομή
  • [07] Ιράκ: 8 νεκροί από ανταρτικές επιθέσεις σε Βαγδάτη και Βασόρα
  • [08] Ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα σκοτώθηκαν απ' την αεροεπιδρομή στο Πακιστάν
  • [09] Αβέβαιη η εκτόξευση διαστημικού σκάφους για τον Πλούτωνα

  • [01] 334 εκατ. δολ. προσφέρουν οι ΗΠΑ

    19-01-2006

    Η Ουκρανία επιβεβαίωσε νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών στην νότια χερσόνησο της Κριμαίας. Αξιωματούχοι είπαν την Τετάρτη ότι ο ιός της νόσου εντοπίστηκε σε αρκετά νεκρά οικόσιτα και άγρια πουλιά. Δεν είναι γνωστό ακόμα αν τα πτηνά πέθαναν από το φονικό στέλεχος Η5Ν1 του ιού, από το οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 80 άτομα στην νοτιοανατολική Ασία, την Κίνα και την Τουρκία.

    Η Κίνα και η Τουρκία ανακοίνωσαν άλλους δύο θανάτους την Τετάρτη, ενώ ιρακινοί αξιωματούχοι υποψιάζονται ότι ένα 14άχρονο κορίτσι πέθανε από την νόσο αυτή στην κουρδική πόλη Σουλεϊμανίγια.

    Στο μεταξύ, στην διεθνή διάσκεψη δωρητών που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη στο Πεκίνο, συγκεντρώθηκε ποσό περίπου δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων, που θα δοθεί σε φτωχές χώρες για την λήψη προληπτικών μέτρων κατά της ασθένειας. Οι ΗΠΑ προσέφεραν το μεγαλύτερο ποσό, 334 εκατομμύρια δολάρια. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι το ποσό αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω την παγκόσμια προσπάθεια γι' αυτή την αυξανόμενη απειλή, όπως την χαρακτήρισε.

    [02] Ράις: Ανησυχία για την απόκλιση της Ρωσίας απ' τα δημοκρατικά ιδεώδη

    19-01-2006

    Κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο πανεπιστήμιο Τζώρτζταουν της Ουάσινγκτον, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, χαρακτήρισε την απόκλιση της Ρωσίας από τις δημοκρατικές αξίες αντίθετη με τα τρέχοντα καθήκοντα της σαν πρόεδρος της ομάδας των Οκτώ πλέον ανεπτυγμένων χωρών. Η κ. Ράις τόνισε ότι είναι σημαντικό για την Ρωσία να κατανοήσει ότι η θέση του προέδρου της ομάδας των Οκτώ συνεπάγεται υποχρεώσεις που απαιτούνται από δημοκρατικές χώρες. Μόνο βιομηχανοποιημένες δημοκρατίες ανήκουν στην ομάδα, τόνισε η κ. Ράις. Χώρες που αποκλίνουν απ' αυτό το μοντέλο θα αντιμετωπίσουν ερωτήματα κατά τη διάρκεια των συσκέψεων.

    Παρόλα αυτά, η κ. Ράις απέρριψε εικασίες ότι η Ρωσία επιστρέφει σε σοβιετικού τύπου σύστημα διακυβέρνησης. Από τότε που ανέλαβε την ηγεσία της Ρωσίας το 2000, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενέτεινε τον έλεγχό του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αντικατέστησε τοπικούς κυβερνήτες με άτομα δικής του επιλογής και μπόρεσε να επιβληθεί στο κοινοβούλιο. Η Ρωσία ανέλαβε την προεδρία της ομάδας των Οκτώ την 1η Ιανουαρίου και θα διοργανώσει την διάσκεψη κορυφής στην Αγία Πετρούπολη αργότερα φέτος.

    [03] Καταδικαστική για τις ΗΠΑ η ετήσια έκθεση της Human Rights Watch

    19-01-2006

    Η διεθνής οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Χιούμαν Ράιτς Ουώτς, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, καταδίκασε έντονα την αμερικανική κυβέρνηση για 'εσκεμμένη' πολιτική κακοποίησης υπόπτων τρομοκρατών, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ επισήμανε ότι για τις εν λόγω παραβιάσεις δεν ευθύνονται μόνο λίγοι χαμηλόβαθμοι στρατιωτικοί. Η Χιούμαν Ράιτς Ουώτς έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή της αναφορικά με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο.

    Στην έκθεση αναφέρεται ότι η προώθηση εκ μέρους της κυβέρνησης Μπούς, της χρήσης βασανιστηρίων και άλλων παραβιάσεων στο όνομα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, έχει βλάψει το καθεστώς ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως, ενώ έχει υποσκάψει το κύρος των ΗΠΑ.

    Απαντώντας ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκότ Μακλέλλαν, απέρριψε τα πορίσματα της έκθεσης, λέγοντας ότι από ότι φαίνεται, η οργάνωση βασίζεται περισσότερο στην πολιτική της γραμμή, από ότι σε γεγονότα και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ κάνουν περισσότερα από ότι οποιαδήποτε άλλη χώρα για την προώθηση της ελευθερίας και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η οργάνωση Χιούμαν Ράιτς Ουώτς ζήτησε από τον πρόεδρο Μπούς να διορίσει ειδικό ανακριτή που να διερευνήσει τις κακοποιήσεις κρατουμένων που τελούν υπό ανάκριση.

    Η έκθεση καταγγέλλει επίσης τον Καναδά ότι προσπαθεί να αποδυναμώσει συμφωνία που θέτει εκτός νόμου τις απαγωγές και εξαφανίσεις ατόμων, ενώ κατηγορεί τη Βρετανία ότι στέλνει ύποπτους για τρομοκρατία σε χώρες όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υποστούν βασανιστήρια. Η οργάνωση κατήγγειλε επίσης και άλλες χώρες, όπως τη Ρωσία, την Κίνα και το Ουζμπεκιστάν, ότι χρησιμοποιούν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας σαν πρόσχημα για να επιτίθενται κατά των πολιτικών τους αντιπάλων.

    [04] Έκτακτη συνεδρίαση της ΔΥΑΕ στις αρχές Φεβρουαρίου για Ιράν

    19-01-2006

    Έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσει η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας στις 2 Φεβρουαρίου, για να εξετάσει την πρόταση της ΕΕ για την παραπομπή του Ιράν και του ύποπτου πυρηνικού του προγράμματος, στο συμβούλιο ασφαλείας των ΗΕ. Το συμβούλιο ασφαλείας μπορεί να επιβάλει κυρώσεις, αν αποφασίσει ότι όντως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν παραβίασε διεθνείς συμβάσεις. Η ΕΕ ζήτησε την έκτακτη συνεδρίαση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, όταν η Τεχεράνη διέκοψε το διεθνές μορατόριουμ για πυρηνικές έρευνες νωρίτερα αυτό το μήνα.

    Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν ότι χρησιμοποιεί το πρόσχημα των ερευνών για να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, ενώ η Τεχεράνη εμμένει ότι το πρόγραμμά της προορίζεται αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς. Νωρίτερα την Τετάρτη, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολλάχ Αλι Χαμενεΐ, δήλωσε ότι η χώρα του δεν επιζητεί την δημιουργία πυρηνικού οπλοστασίου, η οποία όπως είπε, παραβιάζει την ισλαμική θρησκεία και απειλεί τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα της χώρας. Πάντως τόνισε ότι οι δυτικές κυβερνήσεις δεν μπορούν να επηρεάσουν την βούληση του ιρανικού λαού.

    Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς συζήτησε την Τετάρτη το θέμα του Ιράν με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ.

    [05] Κογκρέσο: Σειρά προτάσεων για πάταξη φαινομένου διαπλοκής με ειδικά συμφέροντα

    19-01-2006

    Στο Αμερικανικό Κογκρέσο στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος ανακοίνωσαν σειρά προτάσεων για μεταρρυθμίσεις στο πρωτόκολλο επαφών μελών του Κογκρέσου με εκπροσώπους οργανώσεων ειδικών συμφερόντων, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε με έναν απ' τους σημαντικότερους 'λομπίστες' της Ουάσιγκτον, τον Τζακ Αμπράμωφ. Παρόμοια σειρά μέτρων είχαν ανακοινώσει την Τρίτη στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

    Ο κ. Αμπράμωφ δήλωσε ένοχος των κατηγοριών για προσπάθεια εξαγοράς επιρροής και βουλευτικής υποστήριξης, προσφέροντας ακριβά δώρα και ταξίδια σε διάφορα μέλη του Κογκρέσου.

    Μέλη του Κογκρέσου και απ' τα δύο κόμματα, που επιθυμούν επανεκλογή στις φετινές βουλευτικές εκλογές, ανησυχούν ότι το θέμα της διαπλοκής με εκπροσώπους ειδικών συμφερόντων, εδώ στην Ουάσιγκτον, θα επηρεάσει αρνητικά τις προεκλογικές τους εκστρατείες.

    [06] Πρωτόκολλα ΗΠΑ-Ελλάδας για έκδοση και αμοιβαία δικαστική συνδρομή

    19-01-2006

    Ντάνιελ Φρήντ

    Υπεγράφησαν την Τετάρτη, εδώ στην Ουάσιγκτον, πρωτόκολλα συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας για θέματα έκδοσης και αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής, σε εφαρμογή ανάλογων συμφωνιών ΗΠΑ-Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχαν υπογραφεί τον Ιούνιο του 2003. Τα πρωτόκολλα υπέγραψαν από Αμερικανικής πλευράς ο βοηθός υπουργός εξωτερικών, Ντάνιελ Φρήντ και από Ελληνικής πλευράς ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλέξανδρος Μαλλιάς.

    'Η Ελληνο-Αμερικανική φιλία είναι δυνατή και λειτουργεί για έναν καλύτερο κόσμο', δήλωσε ο κ. Φρήντ και επεσήμανε ότι οι συμφωνίες αυτές θα συνεισφέρουν στην θεμελίωση της υφιστάμενης στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

    Από τη πλευρά του ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς, δήλωσε ότι οι συμφωνίες αυτές αποδεικνύουν 'την συνέπεια και συνοχή' των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ και αποτελούν μια ακόμη έκφραση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και της ευρύτερης διατλαντικής συνεργασίας.

    [07] Ιράκ: 8 νεκροί από ανταρτικές επιθέσεις σε Βαγδάτη και Βασόρα

    19-01-2006

    Ιρακινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ενέδρα ενόπλων σε αυτοκινητοπομπή αιγυπτιακής εταιρίας τηλεφωνίας, στη Βαγδάτη, κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 6 φρουρούς ασφάλειας. Οι αρχές είπαν ότι αγνοείται η τύχη δύο Αφρικανών υπαλλήλων που επέβαιναν στην αυτοκινητοπομπή και υπάρχουν φόβοι ότι απήχθησαν. Επίσης Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι στη Βασόρα στο νότιο Ιράκ, δύο Αμερικανοί υπάλληλοι ασφάλειας σκοτώθηκαν από έκρηξη στο οδόστρωμα, ενώ τραυματίστηκε σοβαρά ένας τρίτος.

    Τζίλ Κάρολ

    Στο μεταξύ, ιρακινοί και αμερικανοί εμπειρογνώμονες συνεχίζουν να αναζητούν την Αμερικανίδα δημοσιογράφο, Τζίλ Κάρολ, που έπεσε θύμα απαγωγέων. Η εφημερίδα στη οποία εργάζεται, η Κρίστιαν Σάιενς Μονιτορ ζήτησε και εκείνη την απελευθέρωσή της. Την Τρίτη, οι απαγωγείς της δημοσιογράφου έδωσαν στη δημοσιότητα βιντεοταινία της και απείλησαν ότι θα την σκοτώσουν, αν μέσα σε 72 ώρες δεν αφεθούν ελεύθερες οι ιρακινές κρατούμενες του αμερικανικού στρατού. Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Ιράκ είπαν ότι 8 ιρακινές βρίσκονται τώρα στη φυλακή.

    [08] Ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα σκοτώθηκαν απ' την αεροεπιδρομή στο Πακιστάν

    19-01-2006

    Αμερικανικές δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι από την αμερικανική αεροπορική επίθεση της περασμένης Παρασκευής στο ανατολικό Πακιστάν, σκοτώθηκαν τρία γνωστά ηγετικά στελέχη της αλ Κάιντα, συμπεριλαμβανομένου και ενός κατασκευαστή βομβών και ενός ειδικού σε χημικά όπλα.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο ABC μετέδωσε την Τετάρτη ότι οι πακιστανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ένα από τα θύματα είναι ο Μιντχάτ Μουρσί, γνωστός επίσης ως Αμπού Χαμπάμπ αλ Μάσρι, που πιστεύεται ότι ήταν επικεφαλής ενός στρατοπέδου εκπαίδευσης μελών της αλ Κάιντα. Οι ΗΠΑ τον είχαν επικυρήξει με ποσό 5 εκατομμυρίων δολαρίων. Τουλάχιστον 18 άτομα, μεταξύ των οποίων και άμαχοι, σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό.

    Στο μεταξύ, ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σαουκάτ Αζίζ άρχισε εξαήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ, όπου θα έχει και συνάντηση με τον πρόεδρο Μπούς. Την Τρίτη ο κ. Αζίζ είχε δηλώσει ότι το Πακιστάν δεν μπορεί να ανεχθεί τέτοια στρατιωτικά πλήγματα στο έδαφός του και ότι θα συζητούσε το θέμα αυτό με αμερικανούς αξιωματούχους.

    [09] Αβέβαιη η εκτόξευση διαστημικού σκάφους για τον Πλούτωνα

    19-01-2006

    New Horizons probe atop its launch vehicle at Kennedy Space Center" hspace=2 src="/greek/images/nasa_pluto_new_horizons_atlas_rocket_195_eng_18jan06_0.jpg" width=180 vspace=2 border=0>

    Η ΝΑΣΑ μπορεί να δοκιμάσει και πάλι να εκτοξεύσει την Πέμπτη το πρώτο της ερευνητικό σκάφος προς το πλανήτη Πλούτωνα, μετά από δύο αναβολές αυτή την εβδομάδα. Υπάρχει ένα παράθυρο δύο ωρών κατά το οποίο, το σκάφος βΝέοι Ορίζοντεςβ θα μπορούσε να εκτοξευθεί, αλλά η ΝΑΣΑ δεν επιβεβαίωσε αν θα επιχειρήσει την εκτόξευση τότε ή θα την αναβάλει για άλλη μέρα.

    Την Τετάρτη, η εκτόξευση αναβλήθηκε λόγω διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος μετά από δυνατή καταιγίδα στο Μαίρυλαντ, όπου βρίσκεται το κέντρο ελέγχου του σκάφους. Την Τρίτη η εκτόξευση αναβλήθηκε λόγω ισχυρών ανέμων στη Φλόριδα. Το σκάφος, που θα ταξιδεύει με ταχύτητα 58.000 χιλιομέτρων την ώρα, θα χρειαστεί 9 χρόνια για να φτάσει στον Πλούτωνα, τον πιο απομακρυσμένο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 20 January 2006 - 2:18:14 UTC