Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-01-20

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: 22 νεκροί από διπλή βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη
  • [02] Προειδοποιήσεις Ιράν για ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης
  • [03] Συρία: Το Ιράν έχει δικαίωμα χρήσης πυρηνικής τεχνολογίας
  • [04] Εκτοξεύτηκαν τελικά οι "Νέοι Ορίζοντες" με προορισμό τον Πλούτωνα
  • [05] Μήνυμα Μπιν Λάντεν
  • [06] Τσέϊνυ: Το πρόγραμμα κατασκοπίας στο εσωτερικό των ΗΠΑ κρίσιμης σημασίας για την εθνική ασφάλεια
  • [07] Η ΕΕ απορρίπτει καταγγελίες της Human Rights Watch
  • [08] ΕΕ: Κινδυνεύει να ακυρωθεί η ενταξιακή πορεία Σερβίας-Μαυροβουνίου αν δεν παραδοθούν οι εγκληματίες πολέμου
  • [09] 'Η γρίπη είναι μία ενδιαφέρουσα ασθένεια'
  • [10] Το σκάνδαλο Αμπράμοφ
  • [11] Ιράκ: Επικρατούν οι Σιίτες αλλά δεν εξασφαλίζουν την πλειοψηφία

  • [01] Ιράκ: 22 νεκροί από διπλή βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη

    20-01-2006

    Ιρακινοί αξιωματούχοι είπαν ότι δύο σχεδόν ταυτόχρονες εκρήξεις βομβών κοντά σε καφενείο της Βαγδάτης το απόγευμα της Πέμπτης, κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 22 άτομα και τραυμάτισαν άλλα 25. Στο μεταξύ, μουσουλμανικές οργανώσεις και η οικογένεια της Αμερικανίδας δημοσιογράφου Τζίλ Κάρολ, η οποία έπεσε θύμα απαγωγής πρίν λίγες μέρες, συνεχίζουν τις εκκλήσεις τους για την απελευθέρωσή της. Ιρακινοί αξιωματούχοι είπαν ότι ζήτησαν από τον αμερικανικό στρατό να απελευθερώσει από την φυλακή τις 6 απ' τις 8 ιρακινές κρατούμενες, άσχετα όμως με τα αιτήματα των απαγωγέων της Κάρολ. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρώυτερ μεταδίδει ότι εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι οι αρχές δεν ευελπιστούν ότι θα επιτύχουν την απελευθέρωση της Τζίλ Κάρολ στο άμεσο μέλλον.

    Την Πέμπτη, εξάλλου, η διεθνής επιτροπή παρατηρητών των ιρακινών εκλογών δήλωσε ότι διαπίστωσε πως σημειώθηκαν μόνο μικρές παρατυπίες κατά την διεξαγωγή των εκλογών του Δεκεμβρίου. Η ιρακινή εκλογική επιτροπή αναμένεται ότι θα κοινοποιήσει τα τελικά αποτελέσματα την ερχόμενη εβδομάδα.

    Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η αιτία του θανάτου την Τρίτη 14άχρονης Ιρακινής, δεν ήταν η γρίπη των πτηνών, αφού οι σχετικές εξετάσεις ήταν αρνητικές. Μετά τον θάνατο του κοριτσιού, οι επιστήμονες ανησύχησαν ότι άρρωστα πουλιά από την γειτονική Τουρκία είχαν αρχίσει να μεταδίδουν τη νόσο στο Ιράκ. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν εντοπιστεί επιβεβαιωμένα κρούσματα της γρίπης των πτηνών στο Ιράκ.

    [02] Προειδοποιήσεις Ιράν για ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης

    20-01-2006

    Νταβούντ Ντανές-Τζαφάρι

    Το Ιράν προειδοποίησε τη Δύση ότι θα αντιμετωπίσει παγκόσμια πετρελαϊκή και τραπεζική κρίση, αν του επιβάλει κυρώσεις εξαιτίας του ύποπτου πυρηνικού του προγράμματος. Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων φέρει τον υπουργό Οικονομίας του Ιράν, Νταβούντ Ντανές-Τζαφάρι, να δηλώνει ότι και άλλες χώρες θα υποφέρουν μαζί με το Ιράν, αν το Συμβούλιο ασφαλείας των ΗΕ λάβει μέτρα κατά της Τεχεράνης και πρόσθεσε ότι η επιβολή κυρώσεων θα παρακινήσει τις χώρες παραγωγούς πετρελαίου να αποσύρουν κεφάλαια τους από Ευρωπαϊκές τράπεζες και να τα καταθέσουν σε ασφαλέστερα μέρη, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων διπλωματών επισκέφτηκε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και συζήτησε την λήψη διπλωματικών μέτρων για την αντιμετώπιση των πυρηνικών φιλοδοξιών της Τεχεράνης.

    Την Τετάρτη η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση για τις 2 Φεβρουαρίου, για να συζητηθεί η πρόταση της ΕΕ για παραπομπή της Τεχεράνης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αφού το Ιράν διέκοψε το διετές μορατόριουμ πυρηνικών πειραμάτων.

    [03] Συρία: Το Ιράν έχει δικαίωμα χρήσης πυρηνικής τεχνολογίας

    20-01-2006

    Ο Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Ασαντ, δήλωσε ότι το Ιράν έχει δικαίωμα χρήσης πυρηνικής τεχνολογίας για ειρηνικούς σκοπούς και ότι οι κυβερνήσεις που επικρίνουν τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης, πρώτα πρέπει να φέρουν αντιρρήσεις για το φερόμενο πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ.

    Μιλώντας τη Πέμπτη μετά από συνομιλίες με τον Πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο κύριος Αλ Ασάντ δήλωσε ότι οι χώρες που αντιτίθενται στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν έχουν δώσει 'μία πειστική λογική εξήγηση' για την αντίθεση τους αυτή.

    Η διήμερη επίσκεψη του Ιρανού ηγέτη στη Δαμασκό πραγματοποιείται ενόψει επικείμενης αντιπαράθεσης στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ για τις πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης.

    [04] Εκτοξεύτηκαν τελικά οι "Νέοι Ορίζοντες" με προορισμό τον Πλούτωνα

    20-01-2006

    Η ΝΑΣΑ εκτόξευσε τελικά το ρομποτικό ερευνητικό της διαστημικό σκάφος 'Νέοι Ορίζοντες', με προορισμό τον μακρινό πλανήτη Πλούτωνα, τον οποίο υπολογίζεται ότι θα φθάσει σε 9 χρόνια. Το σκάφος, που είχε τοποθετηθεί πάνω σε πανίσχυρο πύραυλο τύπου Άτλας, εκτοξεύτηκε την Πέμπτη από την Φλόριδα και πολύ σύντομα επέτυχε την ανώτατη ταχύτητά του των 58,000 χιλιομέτρων την ώρα. Τεχνικά ή καιρικά προβλήματα στάθηκαν αιτία για να αναβληθεί η εκτόξευση δύο φορές αυτή την εβδομάδα. Η ΝΑΣΑ δήλωσε ότι οι 'Νέοι Ορίζοντες' θα διασχίσουν το ηλιακό μας σύστημα και στη συνέχεια θα διεξάγουν έρευνες στον Πλούτωνα και τον δορυφόρο του Χάροντα το 2015.

    [05] Μήνυμα Μπιν Λάντεν

    20-01-2006

    Αναλυτές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών επιβεβαίωσαν ότι το ηχογραφημένο μήνυμα που μεταδόθηκε την Πέμπτη από το αραβικό δορυφορικό δίκτυο αλ Τζαζήρα, προέρχεται όντως από τον ηγέτη της αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν. Πάντως οι αμερικανικές αρχές δήλωσαν ότι δεν σκοπεύουν να ανεβάσουν τον δείκτη επιφυλακής της χώρας.

    Αναλυτές θεμάτων αντιτρομοκρατίας δηλώνουν ότι οι αρχές θα πρέπει να πάρουν στα σοβαρά το νέο ηχογραφημένο μήνυμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο πρώην επικεφαλής του τμήματος της CIA που καταζητούσε τον Μπιν Λάντεν στα τέλη της δεκαετίας του 1990, Μάικλ Σούερ, δήλωσε ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να περιμένουν κάποια επίθεση της Αλ Κάιντα μέσα στον επόμενο χρόνο. Παρόμοια είναι και η αξιολόγηση του μηνύματος απ' τον πρώην επικεφαλής του γραφείου αντιτρομοκρατίας του Λευκού Οίκου, Ρίτσαρντ Κλάρκ, ο οποίος δηλώνει ότι ο Μπιν Λάντεν δεν θα μιλούσε για επικείμενη επίθεση αν δεν ήταν σίγουρος για κάτι τέτοιο, γιατί δεν θα ήθελε να διακινδυνεύσει διάψευση του.

    Άλλοι αναλυτές δηλώνουν ότι η προσφορά εκεχειρίας του Μπιν Λάντεν αποτελεί προσπάθεια του να φανεί στους υποστηρικτές του σαν ορθολογιστής διπλωμάτης, να μεταπείσει την κοινή γνώμη και να στείλει το μήνυμα ότι η Αλ Κάιντα συνεχίζει να ελέγχει τη κατάσταση. Επίσης πολλοί αναλυτές σημειώνουν την στιγμή που το μήνυμα δόθηκε στη δημοσιότητα, δηλαδή λίγες μόνο μέρες μετά την απόπειρα δολοφονίας του υπαρχηγού του, Αϊμάν Αλ Ζαγουαχίρι, στο Πακιστάν. Ο αλ Ζαγουαχίρι έχει υπάρξει το δημόσιο πρόσωπο της Αλ Κάιντα το τελευταίο χρόνο και πιστεύεται πως επέζησε της επίθεσης εναντίον του.

    Τέλος ο πρώην αξιωματούχος της CIA για θέματα αντιτρομοκρατίας, Βίνσεντ Κανιστράνο, δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του ο Μπιν Λάντεν ακούγεται ιδιαίτερα κουρασμένος και ότι ενδεχομένως να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

    Στο μήνυμά του, ο μπιν Λάντεν δήλωσε ότι υπάρχουν σχέδια για νέα επίθεση εναντίον των ΗΠΑ, αλλά προσέφερε 'μακροχρόνια' ανακωχή, σε περίπτωση που οι αμερικανικές δυνάμεις αποσυρθούν από το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ο Λευκός Οίκος απέρριψε αμέσως την προσφορά μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, που τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν διαπραγματεύονται με τρομοκράτες. Σε μήνυμα του τον Απρίλιο του 2004 ο ηγέτης της Αλ Κάιντα είχε προβεί σε παρόμοια προσφορά εκεχειρίας προς την Ευρώπη. Στο τελευταίο αυτό μήνυμα του ο Μπιν Λάντεν αναφέρθηκε σε αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που τα αυστηρά μέτρα ασφάλειας δεν κατάφεραν να αποτρέψουν. Αυτό ήταν το πρώτο μήνυμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν από το Δεκέμβριο του 2004. Το Αλ Τζαζίρα δήλωσε ότι το μήνυμα ηχογραφήθηκε αυτό το μήνα.

    [06] Τσέϊνυ: Το πρόγραμμα κατασκοπίας στο εσωτερικό των ΗΠΑ κρίσιμης σημασίας για την εθνική ασφάλεια

    20-01-2006

    Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινυ, υπεραμύνθηκε της κατασκοπίας στο εσωτερικό της χώρας χωρίς προηγούμενη έγκριση ειδικού δικαστηρίου, χαρακτηρίζοντας την κρίσιμης σημασίας για την εθνική ασφάλεια.

    Μιλώντας στο συντηρητικό Ινστιτούτο Μανχάταν στη Νέα Υόρκη, ο κύριος Τσέινυ τόνισε ότι πρόκειται για μέτρο που ενεργοποιήθηκε εν καιρώ πολέμου, είναι περιορισμένης εμβέλειας και σε πλήρη συμφωνία με τις δικαιοδοσίες του προέδρου που προβλέπει ο νόμος και τις πολιτικές ελευθερίες του αμερικανικού λαού.

    Η εφημερίδα Νew York Times αποκάλυψε την παρακολούθηση ηλεκτρονικών μηνυμάτων και τηλεφωνημάτων χωρίς προηγούμενη εισαγγελική έγκριση. Η κυβέρνηση Μπους έχει δεχτεί επικρίσεις που χαρακτηρίζουν την πολιτική της, άνευ προηγουμένου διεύρυνση των προεδρικών εξουσιών και παραβίαση των δικαιωμάτων του πολίτη. Γερουσιαστές υποσχέθηκαν τη διενέργεια ακροάσεων για να εξεταστεί η νομιμότητα του προγράμματος.

    Ο κύριος Τσέινυ δήλωσε τη Πέμπτη ότι η πολιτική αυτή είχε εγκριθεί από το Κογκρέσο. Πάντως ο τότε ηγέτης της Γερουσίας διαψεύδει αυτό τον ισχυρισμό.

    [07] Η ΕΕ απορρίπτει καταγγελίες της Human Rights Watch

    20-01-2006

    Η ΕΕ απέρριψε τις καταγγελίες της οργάνωσης προάσπιστης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Χιούμαν Ράιτς Ουώτς, που αναφέρει στην ετήσια έκθεσή της ότι η Ευρώπη υποβαθμίζει τις παραβιάζεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα και τη Ρωσία για να κερδίσει την υποστήριξή τους στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε την Πέμπτη ότι η κοινότητα παραμένει προσηλωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι συνεχίζει να ασκεί πιέσεις προς την Κίνα να βελτιώσει το μητρώο της στο τομέα αυτό. Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι απόδειξη αυτού αποτελεί το συνεχιζόμενο εμπάργκο εξοπλισμών κατά του Πεκίνου. Η εκπρόσωπος διέψευσε ότι η ΕΕ δεν πιέζει την Ρωσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, λέγοντας ότι αυτό απλώς δεν αληθεύει.

    [08] ΕΕ: Κινδυνεύει να ακυρωθεί η ενταξιακή πορεία Σερβίας-Μαυροβουνίου αν δεν παραδοθούν οι εγκληματίες πολέμου

    20-01-2006

    Ο επίτροπος διεύρυνσης της ΕΕ, Ολι Ρέν, προειδοποίησε την Σερβία και το Μαυροβούνιο, ότι η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με την ακύρωση των ενταξιακών της συνομιλιών με την ΕΕ, αν δεν παραδώσει τους πλέον καταζητούμενους εγκληματίες πολέμου. Ο κ. Ρέν έκανε τα σχόλια αυτά στις Βρυξέλλες, μετά από συνομιλίες που είχε με την αρχιεισαγγελέα του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης, Κάρλα ντελ Πόντε, η οποία επανέλαβε ότι πιστεύει πως ο Σέρβος τέως στρατηγός, Ράντκο Μλάντιτς, κρύβεται στη Σερβία και τελεί υπό την προστασία των ενόπλων δυνάμεων. Η Κα ντελ Πόντε υπογράμμισε ότι είναι αποφασισμένη να προσάγει τον Ράντκο Μλάντιτς ενώπιον της δικαιοσύνης έως τον Ιούλιο, για τον ρόλο του στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα.

    [09] 'Η γρίπη είναι μία ενδιαφέρουσα ασθένεια'

    Ζωή Λεουδάκη

    Ουάσιγκτον

    20-01-2006

    Οι επιδημιολόγοι είναι συχνά οι ντετέκτιβ της επιστημονικής κοινότητας. Αυτή τη στιγμή και για τις επόμενες δυο εβδομάδες επιστήμονες του Κέντρου Έλεγχου Ασθενειών των ΗΠΑ βρίσκονται στην Τουρκία και προσπαθούν να εξακριβώσουν τον τρόπο μετάδοσης του ιού της γρίπης των πτηνών. Πηγαίνουν στα χωριά που σημειώθηκαν τα κρούσματα, μιλούν με το κόσμο επισκέπτονται τα εργαστήρια της χώρας και συλλέγουν πληροφορίες για την συμπεριφορά του ιού.

    Η Τζένιφερ Μαρκόν, είναι εκπρόσωπος του Κέντρου και υπεύθυνη ενημέρωσης θέματα λοιμωδών νόσων. 'Το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών, λέει η κυρία Μαρκόν, 'είναι η κύρια επιστημονική υπηρεσία της αμερικανικής κυβέρνησης, προσηλωμένη στη προστασία της υγείας και της ασφάλειας του αμερικανικού λαού αλλά και της διεθνούς κοινότητας. Στόχος του είναι προσπαθώντας να προλάβει ή να ελέγξει την εξάπλωση των λοιμωδών νόσων'.

    Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι πανδημίες είναι αναπόφευκτες μας τονίζει η κύρια Μαρκόν. Παρόλο που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν κρούσματα της γρίπης των πτηνών στις ΗΠΑ, προτεραιότητα του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών είναι η αντιμετώπιση σε εθνικό επίπεδο σε περίπτωση εμφάνισης της γρίπης των πτηνών, ή ακόμη και σε περίπτωση πανδημίας. Για το σκοπό αυτό το κέντρο εκπονεί εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης σε περίπτωση πανδημίας, ώστε αν αρχίσει ο ιός να εξαπλώνεται στην Αμερική να ενεργοποιηθούν μηχανισμοί για να τον περιορισμό του και τη καλύτερη προστασία του κοινού.

    Το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών συνεργάζεται στενά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία, που εδρεύει στη Γενεύη για την συνεχή παρακολούθηση της πορείας των διαφόρων ιών σ' ολόκληρο τον κόσμο. 'Η γρίπη είναι μία ενδιαφέρουσα ασθένεια, λέει η κυρία Μαρκόν, ' γιατί προσαρμόζεται, μεταβάλλεται και αλλάζει συνέχεια. Για αυτό και κάθε χρόνο χρειαζόμαστε και ένα νέο εμβόλιο γρίπης. Το καλό είναι, ότι διαθέτουμε ένα παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης. Σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υπάρχουν 4 εργαστήρια σε διαφορετικά σημεία του κόσμου που συλλέγουν πληροφορίες για τους ιούς που κυκλοφορούν'.

    Αν και το Κέντρο δεν ασχολείται με τη δημιουργία εμβολίων κάθε χρόνο παρέχει τον 'σπόρο' του ιού, όπως τον αποκαλεί η κυρία Μαρκόν, για τη δημιουργία των κοινών εμβολίων γρίπης. Πέρυσι παρείχαν στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ 'σπόρο' του ιού της γρίπης των πτηνών για την δημιουργία εμβολίων που τώρα βρίσκονται σε στάδιο κλινικής μελέτης.

    Η ιστοσελίδα του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών παρέχει πληθώρα πληροφοριών για την πορεία διαφόρων ιών, αναφέρεται λεπτομερώς στα κρούσματα της γρίπης των πτηνών, μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την προστασία του κοινού, ή και για όσους ταξιδεύουν σε περιοχές όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα.

    [10] Το σκάνδαλο Αμπράμοφ

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσικτον

    20-01-2006

    Δείτε το ρεπορτάζ για «Το σκάνδαλο Αμπράμοφ» - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ για «Το σκάνδαλο Αμπράμοφ»

    Τζακ Αμπράμοφ

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ηγετικό στέλεχος της Βουλής, ο Μπόμπ Νέη, ανακοίνωσε ότι παραιτείται προσωρινά από την προεδρία σημαντικής επιτροπής μέχρις ότου διερευνηθούν πλήρως οι κατηγορίες για διαφθορά, που διατύπωσε σε βάρος του ο λομπίστας Τζακ Αμπράμοφ. Προς μηνός περίπου, ένας άλλος πανίσχυρος βουλευτής, ο Τόμ Ντηλέη, που είχε κι αυτός δοσοληψίες με τον Αμπράμοφ, παραιτήθηκε από το αξίωμα του αρχηγού της πλειοψηφίας στη Βουλή. Ο λομπίστας, από την άλλη, έχει ήδη παραδεχτεί ότι έκανε σειρά από απάτες. Το σκάνδαλο Αμπράμοφ και οι προεκτάσεις του είναι το θέμα του τηλεοπτικού ρεπορτάζ μας της εβδομάδας αυτής.

    KEIMENO ΡΕΠΟΡΤΑΖ

    Ο Τζακ Αμπράμοφ, ένας από τους καλύτερα δικτυωμένους και πιο ισχυρούς λομπίστες στην Αμερική, παραδέχτηκε πρόσφατα πως επιδόθηκε σε συνομωσίες, απάτες και φοροδιαφυγή. Με ποιούς όμως συνωμότησε; Και πόσο διατεθειμένος είναι να αποκαλύψει στις αρχές τα ονόματα των όσων πολιτικών λέγεται ότι δωροδόκησε, ώστε να πετύχει την ελαφρότερη δυνατόν ποινή; Αυτά είναι τα καυτά ερωτήματα στην πολύκροτη υπόθεση που μέχρι στιγμής έχει έμμεσα ή άμεσα συνδεθεί με την παραίτηση δύο βουλευτών από ηγετικά αξιώματα.

    Ο Τζακ Αμπράμοφ το 1998

    Ας βάλουμε όμως τα πράγματα σε μια σειρά. Από το 2000 και μετά ο Αμπράμοφ και οι συνεργάτες του συνεισέφεραν πάνω από 4 εκατομμύρια δολάρια σε προεκλογικές εκστρατείες 300ων πολιτικών. Ο Αμπράμοφ απέκτησε τεράστια περιουσία εκπροσωπώντας τα συμφέροντα Αμερικανών ινδιάνων που επεδίωκαν τη θέσπιση νομοθεσίας ευνοϊκής για την επέκταση της επιχειρηματική τους δραστηριότητας σε καζίνο.

    Η διερεύνηση της υπόθεσης άρχισε όταν αποκαλύφθηκε στον τύπο ότι ο Αμπράμοφ είχε αποδεχθεί χρήματα από διαφορετικές φυλές Ινδιάνων, που ανταγωνίζονταν μεταξύ τους για την αγορά κάποιου καζίνο. Μέσα σε 3 χρόνια οι Ινδιάνοι πλήρωσαν στον Αμπράμοφ και τον στενό συνεργάτη του, Μάηκλ Σκάνλον, κάπου 80 εκατομμύρια δολάρια. Η τέως Ομοσπονδιακός Εισαγγελέας Μέλανυ Σλόαν λέει πως η αποδοχή ενοχής από τον Αμπράμοφ οπωσδήποτε ανησυχεί ορισμένους νομοθέτες κι αυτό γιατί κατά τη γνώμη της 'η υπόθεση θα εξελιχτεί σε ένα από τα πιο μεγάλα σκάνδαλα του Κογκρέσου'.

    Οι αρχές θέλουν να ξέρουν αν ο Αμπράμοφ επεδίωξε πολιτικά ρουσφέτια σε αντάλλαγμα με τις οικονομικές συνεισφορές του ή τα ακριβά δώρα του, όπως εισιτήρια για αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ, γεύματα στα ιδιόκτητα εστιατόριά του και συμμετοχές σε τουρνουά γκολφ στο εξωτερικό.

    Φρέντ Γουερθέημερ

    Ο Αμερικανικός νόμος επιτρέπει ιδιωτικές συνεισφορές για την ενίσχυση προεκλογικών εκστρατειών αλλά απαγορεύει να δίνονται χρήματα σε πολιτικούς μυστικά ή σε αντάλλαγμα με ρουσφέτια. Ο αναλυτής Φρέντ Γουερθέημερ λέει πως κάθε περίπτωση πολιτικής διαφθοράς βλάπτει ολόκληρη τη χώρα. Κατά την έκφρασή του: 'Όλοι οι πολίτες θα είναι χαμένοι εάν αποδειχτεί πως βουλευτές έπαιρναν αποφάσεις με γνώμονα το ποιος πληρώνει περισσότερα'.

    Σε αντάλλαγμα με μια μειωμένη ποινή φυλάκισης ο Αμπράμοφ ίσως κατονομάσει μέλη του Κογκρέσου. Η προοπτική αυτή οδήγησε τούτες τις μέρες στην παραίτηση του ρεπουμπλικανού νομοθέτη Μπομπ Νέη από ηγετικό αξίωμα στη Βουλή. Ο Νέη διερευνάται για καταγγελλόμενη κατάχρηση των εξουσιών του προς υποστήριξη πελατών του Αμπράμοφ. Και ο Γερουσιαστής Κόνραντ Μπέρνς από τη Μοντάνα, που αγωνίζεται να αποδείξει πως δεν σχετίζεται με το σκάνδαλο, λέει πως εύχεται στον Αμπράμοφ να περάσει τα υπόλοιπα χρόνια του πίσω από τα σίδερα.

    Ο Αμπράμοφ με το δικηγόρο του

    Ο πολιτικός αναλυτής Νόρμαν Ορνστάην πιστεύει πως ο Αμπράμοφ μπορεί να πάρει κι άλλους μαζί του στη φυλακή. Όπως είπε: 'Όλοι όσους άγγιξε ο Αμπράμοφ λίγο-πολύ λεκιάστηκαν. Μερικοί μπορεί να καταδικαστούν και ο λεκές να τους μείνει για πάντα'.

    Δεκάδες πολιτικοί, σε μια προσπάθεια να διαλύσουν κάθε σχέση με τον Αμπράμοφ, επέστρεψαν βιαστικά τις οικονομικές συνεισφορές που είχαν δεχτεί από αυτόν για την ενίσχυση προεκλογικών εκστρατειών τους της τελευταίας πενταετίας. Η συνεργασία του Αμπράμοφ με τις αρχές πιθανότητα θα του εξασφαλίσει μειωμένη ποινή φυλάκισης. Πάντως αυτή τη στιγμή ο λομπίστας αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί μέχρι δεκαετής ειρκτή από ομοσπονδιακό δικαστήριο και πρόσθετη ποινή επταετούς φυλάκισης από πολιτειακό δικαστήριο της Φλώριδα, στο οποίο κατηγορείται για παράνομες αγοραπωλησίες κρουαζιερόπλοιων-καζίνο.

    Στο μεταξύ εδώ στη Ουάσιγκτον, τα δύο μεγάλα κόμματα του Κογκρέσου άρχισαν να εξετάζουν μεταρρυθμιστικά μέτρα που θα αποτρέψουν την επανάληψη τέτοιων καταστάσεων στο μέλλον.

    [11] Ιράκ: Επικρατούν οι Σιίτες αλλά δεν εξασφαλίζουν την πλειοψηφία

    20-01-2006

    Εκλογικοί αξιωματούχοι στο Ιράκ λένε ότι Σιτικά θρησκευτικά κόμματα κέρδισαν τις περισσότερες έδρες στις βουλευτικές εκλογές που διενεργήθηκαν στις 15 Δεκεμβρίου, αλλά δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία. Η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο Ενωμένος Ιρακινός Συνασπισμός εξασφάλισε 128 από τις 275 έδρες και οι σύμμαχοι τους στον Κουρδικό συνασπισμό κέρδισαν 53. Οι σουνίτες του Ιρακινού Μετώπου Ομόνοιας κέρδισαν 44 έδρες , ενώ 11 πήρε ένας άλλος σουνιτικός συνασπισμός, το Ιρακινό Μέτωπο για τον Εθνικό Διάλογο. Το κόμμα του πρώην Ιρακινού πρωθυπουργού Αγιάντ Αλλάουι κέρδισε 25 έδρες , ενώ ο πρώην εννοούμενος τον αμερικανών Αχμεντ Τσαλαμπί δεν κατάφερε να κερδίσει καμία θέση..

    Στα κόμματα δίνεται μικρή διορία κατά την οποία μπορούν να εφεσιβάλουν τα αποτελέσματα, προτού αυτά επικυρωθούν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 21 January 2006 - 2:18:17 UTC