Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-01-21

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καμία πληροφορία για την τύχη της Τζιλ Κάρολ
  • [02] Τουρκία: Γειτονικές χώρες αποκρύπτουν κρούσματα της γρίπης των πτηνών
  • [03] Βελτιώνονται οι προοπτικές της United Airlines
  • [04] Αισιοδοξία επικρατεί στον Αραβικό κόσμο

  • [01] Καμία πληροφορία για την τύχη της Τζιλ Κάρολ

    21-01-2006

    Τζιλ Κάρολ

    Έληξε η διορία που είχαν θέσει ιρακινοί απαγωγείς για την αμερικανίδα δημοσιογράφο Τζιλ Κάρολ χωρίς καμία πληροφορία για την τύχη της. Οι απαγωγείς είχαν πει ότι θα σκοτώσουν την Τζιλ Καρολ εκτός και εάν 8 Ιρανικές κρατούμενες από τις αμερικανικές δυνάμεις αφήνονταν ελεύθερες. Η Καρολ συνελήφθη έτσι 7 Ιανουαρίου ενώ προσπαθούσε να πάρει συνέντευξη από τον Σουνίτη πολιτικό Αντνάν αλ Ντουλαϊμί. Νωρίτερα ο κύριος αλ Ντουλαϊμί ζήτησε την απελευθέρωση της εικοσιοκτάχρονης δημοσιογράφου, λέγοντας ότι η απαγωγή της απειλεί τις προσπάθειες του για την απελευθέρωση των Ιρακινών γυναικών που κρατούνται από τον αμερικανικό στρατό.

    [02] Τουρκία: Γειτονικές χώρες αποκρύπτουν κρούσματα της γρίπης των πτηνών

    21-01-2006

    Η Τουρκία λέει ότι μερικές γειτονικές χώρες αποκρύπτουν κρούσματα της γρίπης των πουλερικών και παρεμποδίζουν τις προσπάθειες αναχαίτισης της εξάπλωσης της επιδημίας. Ο υπουργός Γεωργίας Μέχντι Εκέρ δήλωσε την Παρασκευή ότι η Τουρκία γνωρίζει από ανεπίσημες πηγές ότι έχουν εμφανιστεί κρούσματα της γρίπης των πτηνών 'σε γειτονικές χώρες οι οποίες κυβερνούνται από κλειστά καθεστώτα,' Ο κύριος Εκέρ δεν κατονόμασε τις εν λόγω χώρες.

    Η Άγκυρα ανάφερε τουλάχιστον 4 θανάτους από το στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πουλερικών. Τα κρούσματα εμφανίστηκαν στην ανατολική Τουρκία κοντά στα σύνορα με την Συρία, το Ιράκ, το Ιράν και την Αρμενία. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών λέει ότι η γρίπη των πτηνών που εμφανίστηκε στην Τουρκία μπορεί να έχει ήδη πλήξει γειτονικές χώρες και ζήτησε από τις αρχές να ενισχύσουν τις προσπάθειες εντοπισμού των κρουσμάτων.

    Την Παρασκευή επίσης η Ουκρανία επιβεβαίωσε νέα κρούσματα σε 2 χωριά της Κριμαίας. Αλλά και οι Ιταλικές αρχές παίρνουν ένα μέτρα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της γρίπης κατασχέτοντας 30.000 χιλιάδες κοτόπουλα και 4.000 αυγά.

    [03] Βελτιώνονται οι προοπτικές της United Airlines

    21-01-2006

    Ομοσπονδιακός δικαστής ενέκρινε επιχειρηματικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της αμερικανικής αεροπορικής εταιρείας United Airlines για να τερματιστεί η κατάσταση της πτώχευσης από την 1η Φεβρουάριου. Οι αερογραμμές United υπέβαλαν αίτηση για προστασία σε περίπτωση χρεοκοπίας το Δεκεμβρίου του 2002. Η εταιρεία μείωσε κατά 25% το δυναμικό της για περικοπή των εξόδων της κατά 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Η United Airlines είναι η δεύτερη σε μέγεθος αεροπορική εταιρεία στις ΗΠΑ με περίπου 3.400 πτήσεις την ημέρα. Οι υψηλές τιμές των καυσίμων και η μείωση των μετακινήσεων μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου είναι μερικοί από τους παράγοντες που συνετέλεσαν στα προβλήματα των αερομεταφορέων στις ΗΠΑ.

    [04] Αισιοδοξία επικρατεί στον Αραβικό κόσμο

    21-01-2006

    Η εταιρεία έρευνας Ζόγκμπι, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, πριν από 2 μήνες διενήργησε δημοσκόπηση της κοινής γνώμης σε έξη Αραβικές χώρες: την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Λίβανο, το Μαρόκο τη Σαουδική Αραβία και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τα άτομα που συμμετείχαν στη έρευνα προέρχονταν από διαφορετικές πόλεις και γειτονίες της κάθε χώρας. Τους ζητήθηκε να σχολιάσουν θέματα όπως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην προσωπική τους ζωή, οι δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης, οι ευκαιρίες στον εργασιακό τομέα και η δυνατότητα επικράτησης ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

    Σε γενικές γραμμές οι ερωτώμενοι εξέφρασαν μεγαλύτερη ικανοποίηση για το μέλλον απ' ότι σε ανάλογη έρευνα το 2002. Μάλιστα στο Λίβανο η ικανοποίηση και η αισιοδοξία διπλασιάστηκαν. Αυτό δεν πρέπει να εκπλήσσει κανένα λέει ο Τζείμς Ράους, καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια 'Ο λαός του Λίβανου,' λέει ο κύριος Ραόυς 'περισσότερο από κάθε άλλο βίωσε μια παρά πολύ μεγάλη αλλαγή με το τέλος της Συριακής κατοχής. Και εκείνο που είναι καταπληκτικό και νομίζω ότι έχει ξαφνιάσει και τους ίδιους του Λιβανέζους είναι ότι δεν υπήρξαν επεισόδια βίας'.

    Ο κύριος Ράους συμπληρώνει επίσης ότι σε πολλές αραβικές χώρες βελτιώθηκε η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση αλλά τα εισοδήματα των πολιτών τους. Οι υψηλές τιμές πετρελαίου, η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου των αραβικών χωρών και καλύτερη οικονομική επαφή τη Ευρώπη , μπορεί και αυτά να συνέτειναν στο κλίμα αισιοδοξίας, καθώς επίσης και οι πολιτικές αλλαγές.

    Μερικοί όμως αναλυτές εκφράζουν ανησυχία για αυτή την αισιοδοξία σε περιοχές που πλήττονται από τη βία, τις μεγάλες ανισότητες των δύο φύλων και τη οφθαλμοφανή, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, έλλειψη ελευθερίας. Η Κάρεν Κρέιμερ, λέκτορας πολιτικών επιστημών στο Κολέγιο Περτσέϊς της Νέα Υόρκης λέει ότι οι πρόσφατες αλλαγές σε χώρες όπως η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία δεν ήταν επαρκείς. Γενικά, λέει η κυρία Κρέιμερ στις Αραβικές χώρες η άρχουσα τάξη διατηρεί όλη την εξουσία στα χέρια της. Η Αίγυπτος μπορεί να διενεργεί εκλογές, αλλά μόνο με κόμματα που έχουν εγκριθεί από τη κυβέρνηση, η κυβέρνησης ελέγχει την ελευθερία έκφρασης καθώς επίσης και το δικαίωμα συνάθροισης.

    'Έχει σημειωθεί πρόοδος'; αναρωτιέται η κυρία Κρέιμερ. 'Ναι ιδιαίτερα σε μερικές χώρες. Αλλά πρέπει να αναρωτηθούμε αν υπήρξαν οφέλη για τη πλειοψηφία του λαού. Η ελίτ της Αιγύπτου μπορεί να τα πηγαίνει πολύ καλά με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και τη ιδιωτικοποίηση. Αλλά οι οικονομίες ολόκληρου του Αραβικού κόσμου εξακολουθούν να κυριαρχούνται από το κράτος με όλα τα προβλήματα που αυτό ενέχει. Πιστεύω λοιπόν ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι αρκετά δύσκολες για τον περισσότερο κόσμο'.

    Η κυρία Κρέιμερ καταλήγει ότι οικονομικά προβλήματα υπάρχουν ακόμη και σε πλούσιες από το πετρέλαιο χώρες όπως η Σαουδική Αραβία. Σήμερα τονίζει υπάρχει διαρκώς αυξανόμενη ανεργία στους νέους. Όμως η αισιοδοξία και η ικανοποίηση στη χώρα αυξήθηκε κατακόρυφα από το 2002. Μόνο το 9 % των Σαουδαράβων λένε ότι θα πήγαιναν σε άλλη χώρα για δουλεία, σε σχέση με το 55% στο Λίβανο.

    Ο καθηγητής διεθνών σπουδών, στο Πανεπιστήμιο Αρκάντια της Πενσυλβάνια, Χαγιάτ Άλβι Αζίζ λεει ό αυτό συμβαίνει γιατί η σαουδαραβική κοινωνία είναι πολύ πιο παραδοσιακή απ βότι σε άλλες αραβικές χώρες. Επίσης η μέση οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας έχει καλύτερο επίπεδο ζωής από ότι σε άλλες χώρες της περιοχής, λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου. Αναλυτές και ερευνητές αναγνωρίζουν ότι ενώ οι πολιτικές και οικονομικές αλλαγές στο αραβικό κόσμο είναι μικρές με βάση τα δυτικά κριτήρια, είναι σημαντικές για τις χώρες αυτές. Η σφυγμομέτρηση της Ζογκμπι φανερώνει ότι βελτιώσεις, μικρές ή μεγάλες φαίνεται να ενθαρρύνουν του λαούς της περιοχής. Και όπως είπε και ο καθηγητής Αζιζ είναι σημαντικό ότι αυτή η πρόοδος να συνεχιστεί, όσο αργή και εάν είναι.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Sunday, 22 January 2006 - 2:18:10 UTC