Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-01-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πάτρα πολιτιστική πρωτεύουσα, αλλά το πρόβλημα με τους ρομά παραμένει
  • [02] Η Χαμάς ανησυχεί το Ισραήλ
  • [03] Το Ιράν προειδοποιεί τη διεθνή κοινότητα
  • [04] Αρχίζει ξανά η δίκη του Χουσεΐν ενώ συνεχίζονται οι βιαιότητες στο Ιράκ
  • [05] Ο πρόεδρος της Γεωργίας κατηγορεί τη Μόσχα
  • [06] Μπαν: Ειρηνική επίλυση της διαμάχης για τα πυρηνικά επιδιώκει η Β. Κορέα
  • [07] Σύνοδος κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης στο Σουδάν
  • [08] Περικοπές και η Φορντ
  • [09] Αζίζ: Το Πακιστάν ελέγχει τη μεθώριο με το Αφγανιστάν
  • [10] Κόσοβο: 15μερο πένθος για τον Ιμπραχίμ Ρουγκόβα
  • [11] Ο Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα νέος πρόεδρος της Πορτογαλίας
  • [12] Τα μάτια των επενδυτών στραμμένα στη Γουώλ Στρήτ
  • [13] Ουάσιγκτον: Συλλαλητήριο κατά των αμβλώσεων

  • [01] Πάτρα πολιτιστική πρωτεύουσα, αλλά το πρόβλημα με τους ρομά παραμένει

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Πάτρα

    23-01-2006

    Πάτρα ,πολιτιστική πρωτεύουσα 2006 και κανείς δεν μπορεί φαντασθεί ότι σε απόσταση πέντε λεπτών, από τον εκθεσιακό χώρο Λαδόπουλου και την περίφημη έκθεση των δημιουργιών του Λεονάρντο ντα Βίντσι βρίσκονται ακόμη οι καταυλισμοί της ντροπής των τσιγγάνων. Στους καταυλισμούς αυτούς 40 άνθρωποι ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, σε παράγκες όπου κοιμούνται 15 άτομα, χωρίς νερό, ηλεκτρικό και τουαλέτες, με παιδιά ημίγυμνα να παίζουν και να πλένονται στα βρομόνερα του δρόμου, με ακαθαρσίες παντού και τα ποντίκια να στήνουν χορό κάθε βράδυ, δίπλα σ' αυτούς που καίνε ότι βρουν για να ζεσταθούν.

    Έγιναν προσπάθειες από το 2001 για την μετεγκατάσταση τους σε λυόμενες κατασκευές, από τον Δήμο Πατρών και το Πανεπιστήμιο. Παραχωρήθηκαν εκτάσεις και κονδύλια, αντιδράσεις όμως των κατοίκων των γύρω περιοχών απέτρεψαν το σχέδιο. Το ίδιο επαναλήφθηκε το 2004 και το 2005 εν όψει της πολιτιστικής πρωτεύουσας και υπήρξε πρόταση και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αλλά οι αντιδράσεις και πάλι των πατρινών έφεραν το ίδιο αποτέλεσμα.

    Οι τσιγγάνοι της φυλής Ρομά στο συνοικισμό Μακρυγιάννη είναι πάντα εκεί και το χειρότερο είναι ότι έγινε γνωστό ότι το Ειρηνοδικείο της αχαϊκής πρωτεύουσας έκρινε παράνομη την προσπάθεια απομάκρυνσης των Τσιγγάνων. Με το θέμα ,σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ύστερα από καταγγελίες θα ασχοληθεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που μπορεί να; ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση ,εις βάρος της Ελλάδας βέβαια.

    Όμως η δυσφήμιση της πολιτιστικής Πάτρας σίγουρα θα έρθει σύντομα όταν προβληθεί εκπομπή του BBC, που κατέγραψε αυτό το απαράδεκτο ευρωπαϊκό σκηνικό και το οποίο σοκάρισε απίστευτα τους δημοσιογράφους που ήλθαν για ένα ρεπορτάζ στην πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2006. Ανεξάρτητοι παρατηρητές λένε ότι θα πρέπει να γίνει κάτι το συντομότερο ,να αναθεωρήσουν οι κάτοικοι της Πάτρας την στάση τους ώστε να λυθεί το πρόβλημα πριν την λήξη της πολιτιστικής πρωτεύουσας.

    [02] Η Χαμάς ανησυχεί το Ισραήλ

    23-01-2006

    Εχουντ Ολμέρτ

    O εκτελών χρέη πρωθυπουργού του Ισραήλ, Εχουντ Ολμέρτ, συγκάλεσε συνάντηση ανώτερων στρατιωτικών και πολιτικών αξιωματούχων για να συζητηθεί η πιθανότητα λήψης σημαντικού αριθμού ψήφων από την ακραία Παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στα Παλαιστινιακά εδάφη. Η Χαμάς, η στρατιωτική πτέρυγα της οποίας έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές επιθέσεις κατά του Ισραήλ, έχει ζητήσει τη καταστροφή του Εβραϊκού κράτους. Σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης, εν όψει των εκλογών της Τετάρτης, δείχνουν ότι η Χαμάς θα πάρει σχεδόν το ίδιο ποσοστό ψήφων με την κυβερνητικά παράταξη, Φατάχ.

    Τη Κυριακή, ο Ισραηλινός υπουργός Τζάκι Χάνεγκμπι φέρεται να είπε στο πρακτορείο Ρώυτερς ότι η παρουσία της Χαμας στην Παλαιστινιακή Αρχή μετά τις εκλογές μπορεί να έχει 'τραγική επιρροή', όπως είπε χαρακτηριστικά, στο μέλλον των ειρηνευτικών συνομιλιών.

    Η εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ γράφει ότι η Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης δαπανά σχεδόν 2 εκατομμύρια δολάρια με στόχο την βελτίωση της εικόνας της Παλαιστινιακής Αρχής στα μάτια των Παλαιστινίων ψηφοφόρων, ενόψει των εκλογών της Τετάρτης.

    [03] Το Ιράν προειδοποιεί τη διεθνή κοινότητα

    23-01-2006

    Αλί Λαριτζανί

    Σε συνέντευξη του προς τους Financial Times, o επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, Αλί Λαριτζανί, προειδοποίησε ότι η χώρα του θα ξαναρχίσει πλήρεις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου, αν η Τεχεράνη παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Την περασμένη εβδομάδα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση για τις 2 Φεβρουαρίου με θέμα την πρόταση της Ευρωπαϊκής Τρόικας για παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφάλειας, όπου ενδέχεται να του επιβληθούν κυρώσεις μετά την άρση, από μέρους της Τεχεράνης, του μορατόριουμ πυρηνικών ερευνών. Η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία αρνούνται να πραγματοποιήσουν νέες συνομιλίες με το Ιράν, αν η Τεχεράνη δεν διακόψει τις δραστηριότητες της εμπλουτισμού ουρανίου.

    [04] Αρχίζει ξανά η δίκη του Χουσεΐν ενώ συνεχίζονται οι βιαιότητες στο Ιράκ

    23-01-2006

    Iορδανός που έπεσε θύμα Ιρακινών εξτρεμιστών απαγωγέων εμφανίστηκε σε βιντεοταινία εκλιπαρώντας για την ζωή του. Στην βιντεοταινία που μεταδόθηκε την Κυριακή από το Αραβικό δορυφορικό δίκτυο, Αλ Τζαζήρα, το θύμα δήλωσε ότι φορά ζώνη με εκρηκτικά και ότι οι απαγωγείς του απείλησαν ότι θα τον σκοτώσουν.

    Επίσης η ιρακινή αστυνομία δήλωσε ότι εντόπισε τις σορούς 23 Ιρακινών κοντά στη Σαμάρα, που είχαν και αυτοί πέσει θύματα απαγωγέων την περασμένη εβδομάδα, όταν αντάρτες επιτέθηκαν στο λεωφορείο που τους μετέφερε. Οι 23 Ιρακινοί είχαν κάνει αίτηση για τις αστυνομικές δυνάμεις της Βαγδάτης και είχαν απορριφθεί και το λεωφορείο τους μετέφερε πίσω στη Σαμάρα.

    Σε ξεχωριστή εξέλιξη, ξαναρχίζει τη Τρίτη, με νέο δικαστή, η δίκη του πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν. Διπλωμάτες δυτικών χωρών δήλωσαν ότι στη δίκη ενδέχεται να κληθούν να καταθέσουν μέλη του πρώην καθεστώτος των Μπαάθ.

    [05] Ο πρόεδρος της Γεωργίας κατηγορεί τη Μόσχα

    23-01-2006

    Μιχαήλ Σαακασβίλι

    Ο πρόεδρος της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, κατηγόρησε τη Μόσχα για εσκεμμένη καταστροφή των αγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη χώρα του και την Αρμενία. Εκρήξεις σε δύο διαφορετικά σημεία την Κυριακή είχαν σαν αποτέλεσμα τη διακοπή της παροχής αερίου στις δύο αυτές χώρες. Μία τρίτη έκρηξη σε δίκτυο ηλεκτροδότησης προκάλεσε διακοπή ρεύματος. Ρώσοι πραγματογνώμονες είπαν ότι οι εκρήξεις οφείλονται μάλλον σε σαμποτάζ και ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο μέρες για την επισκευή των ζημιών.

    Ο κύριος Σαακασβίλι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις, ενώ χαρακτήρισε τις εξηγήσεις της Μόσχας για το ενδεχόμενο σαμποτάζ 'ανεπαρκείς και αλληλοσυγκρουόμενες', όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος της Γεωργίας επεσήμανε ότι οι πρόσφατες διαφωνίες για τη τιμή του φυσικού αερίου οδήγησαν ορισμένους Ρώσους πολιτικούς να απειλούν ότι θα διακόψουν την παροχή και στην Γεωργία. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας χαρακτήρισε τις καταγγελίες Σαακασβίλι 'υστερικές'.

    Η Γεωργία δήλωσε ότι προσωρινά θα πάρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Ενώ η Αρμενία δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει αποθέματα και θα διακόψει την παροχή αερίου σε μη απαραίτητες υπηρεσίες.

    [06] Μπαν: Ειρηνική επίλυση της διαμάχης για τα πυρηνικά επιδιώκει η Β. Κορέα

    23-01-2006

    Μπαν Κι Μουν

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, Μπαν Κι Μουν, εξέφρασε την ελπίδα ότι το πρόσφατο ταξίδι στην Κίνα του ηγέτη της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιόγκ Ιλ, θα επηρεάσει θετικά τις προσπάθειες που αποσκοπούν στο να πειστεί η Πιονγιάγκ να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Μιλώντας την Κυριακή σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι ο κύριος Κιμ είπε σε Κινέζους ηγέτες πως η Πιονγιάνγκ είναι προσηλωμένη στη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής χερσονήσου. Επίσης πρόσθεσε ότι ο κύριος Κιμ άφησε να εννοηθεί ότι επιδιώκει μία ειρηνική επίλυση της διαμάχης για τα πυρηνικά.

    Εξάλλου αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ επισκέπτονται τη Νότια Κορέα για να συζητήσουν τις παράνομες οικονομικές δραστηριότητες του Βορά. Ο υπουργός εξωτερικών της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η αμερικανική επίσκεψη έχει πάρει διαστάσεις αστυνόμευσης, όπως είπε χαρακτηριστικά, και εξέφρασε την ανησυχία ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις εξαεθνείς συνομιλίες, οι οποίες έχουν περιπέσει σε αδιέξοδο από το Νοέμβριο.

    [07] Σύνοδος κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης στο Σουδάν

    23-01-2006

    Ομάρ αλ Μπασίρ

    Σουδανοί αξιωματούχοι περιόρισαν τις προσπάθειες τους να ηγηθούν της Αφρικανικής Ένωσης την παραμονή της συνόδου κορυφής της οργάνωσης στο Χαρτούμ. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιτίθενται στις προσπάθειες αυτές του Σουδάν λέγοντας ότι λόγω του μητρώου του στο τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη περιοχή Νταρφούρ, ο Πρόεδρος της χώρας Ομάρ αλ Μπασίρ πρέπει να αποκλειστεί από τη προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης.

    Ο πρόεδρος του Σουδάν δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SUNA ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης του είναι η διενέργεια μιάς επιτυχούς συνόδου κορυφής αυτή την εβδομάδα στο Χαρτούμ, και όχι η προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης. Αναμένεται ότι πάνω από 50 ηγέτες αφρικανικών κρατών θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής στο Χαρτούμ.

    Εξάλλου, άρχισαν ήδη την Κυριακή να καταφτάνουν ηγέτες Αφρικανικών χωρών για να συμμετάσχουν στη σύνοδο. Σουδανικές δυνάμεις ασφάλειας εισέβαλαν σε συνάντηση τοπικών και διεθνών ομάδων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συλλαμβάνοντας για λίγο τουλάχιστον 30 άτομα.

    [08] Περικοπές και η Φορντ

    23-01-2006

    Την περικοπή πολλών εργασιακών θέσεων και το κλείσιμο εργοστασίων της θα ανακοινώσει σήμερα η Αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Φόρντ, κυρίως λόγω μείωσης των πωλήσεων της. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Φόρντ, ο Μπιλ Φόρντ, ο δισέγγονος του ιδρυτή της εταιρείας, Χένρυ Φόρντ, θα ανακοινώσει σήμερα το λεγόμενο 'Σχέδιο προς τα Εμπρός' της εταιρείας, που πιστεύεται ότι περιλαμβάνει περικοπή 25 χιλιάδων εργασιακών θέσεων και το κλείσιμο 10 εργοστασίων. Ο κ. Φορντ δήλωσε ότι η εταιρεία θα κάνει αυτό που πρέπει για την επιβίωση της, αλλά εξέφρασε την θλίψη του για τις συνέπειες.

    Η Φορντ αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω της μείωσης των πωλήσεων των σπορ αυτοκινήτων της τύπου Τζηπ, που είχαν αποδειχτεί ιδιαίτερα επικερδή για την εταιρεία, ενώ αναλυτές δηλώνουν ότι το 2005 τα εργοστάσια της Φορντ παρήγαγαν το 79% των δυνατοτήτων τους σε σύγκριση με τα εργοστάσια της Τογιότα που χρησιμοποιούσαν το 100% των δυνατοτήτων τους.

    [09] Αζίζ: Το Πακιστάν ελέγχει τη μεθώριο με το Αφγανιστάν

    23-01-2006

    Σαουκάτ Αζίζ

    Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σαουκάτ Αζίζ, υπεραμύνθηκε των προσπαθειών της κυβέρνησης του να ελέγξει τις ορεινές απρόσιτες περιοχές της μεθορίου με το Αφγανιστάν. Ο κ. Αζίζ βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με το πρόεδρο Μπούς και άλλους ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους.

    Σε συνέντευξη του προς Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο κ. Αζίζ διέψευσε άρθρο των Τάιμς της Νέας Υόρκης που ανέφερε ότι οι Ταλεμπάν και οι ξένοι μαχητές της Αλ Κάιντα έχουν εδραιώσει την παρουσία τους στη περιοχή τα τελευταία χρόνια. Ο Πακιστανός πρωθυπουργός τόνισε ότι 80 χιλιάδες Πακιστανοί στρατιώτες βρίσκονται στις απομακρυσμένες αυτές περιοχές και έχουν συλλάβει ανώτερα στελέχη της Αλ Κάιντα. Τόνισε πάντως ότι Αμερικανικές, Πακιστανικές και Αφγανικές δυνάμεις θα πρέπει να καταβάλλουν εντονότερες προσπάθειες για την περιπολία της εν λόγω μεθορίου.

    Επίσης ο κ. Αζίζ επέκρινε τον αμερικανικό βομβαρδισμό της 13ης Ιανουαρίου εναντίον φημολογούμενης συνάντησης της Αλ Κάιντα στο ορεινό Πακιστάν, που κόστισε τη ζωή σε 18 άτομα. Ο Πακιστανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι Αμερικανικές αρχές δεν είχαν ειδοποιήσει την Πακιστανική κυβέρνηση για την επίθεση και τόνισε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι εκεί βρίσκονταν μέλη της Αλ Κάιντα. Η επίθεση προκάλεσε διαδηλώσεις στο Πακιστάν.

    [10] Κόσοβο: 15μερο πένθος για τον Ιμπραχίμ Ρουγκόβα

    23-01-2006

    Χιλιάδες κόσμος καταφθάνει στην πρωτεύουσα του Κοσυφοπεδίου, Πρίστινα, για να αποτίσει ύστατο χαιρετισμό στον πρόεδρο Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, η σορός του οποίου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα επί τρεις μέρες. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί τη Πέμπτη, ενώ 15μερο πένθος αρχίζει σήμερα στο Κόσοβο. Επίσης τη Κυριακή σε ειδική συνεδρίαση της η Βουλή του Κοσυφοπεδίου απότισε φόρο τιμής στον εκλιπόντα ηγέτη. Ο πρόεδρος της Βουλής και υπηρεσιακός πρόεδρος, Νετζάτ Ντάτσι, δήλωσε ότι το Κοσυφοπέδιο είναι σίγουρο για το μέλλον του λόγω της κληρονομιάς που του άφησε ο Ιμπραχίμ Ρουγκόβα.

    Ο θάνατος του προέδρου του Κοσυφοπεδίου προέκυψε λίγες μόνο μέρες πριν την έναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα των ΗΕ για το μέλλον της περιοχής. Οι συνομιλίες αναβλήθηκαν για τον άλλο μήνα.

    [11] Ο Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα νέος πρόεδρος της Πορτογαλίας

    23-01-2006

    Στην Πορτογαλία, ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός, Ανιμπάλ Καβάκο Σίλβα, αναδείχτηκε νικητής από τον πρώτο κιόλας γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής. Με καταμετρημένες όλες σχεδόν τις ψήφους, ο κ. Καβάκο Σίλβα κερδίζει περίπου το 51%, ενώ ο κύριος αντίπαλος του, Μανουέλ Αλέγκρε, κέρδισε το 21% της ψήφου. Ο κ. Καβάκο Σίλβα είναι ο πρώτος συντηρητικός πρόεδρος της Πορτογαλίας μετά το πραξικόπημα του 1974. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος δήλωσε ότι θα πιέσει για συνέχιση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων από την Σοσιαλιστική κυβέρνηση της χώρας.

    [12] Τα μάτια των επενδυτών στραμμένα στη Γουώλ Στρήτ

    23-01-2006

    Μετά την κάθετη πτώση των χρηματιστηριακών δεικτών στη Νέα Υόρκη, τη Παρασκευή, τα χρηματιστήρια της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας άνοιξαν και αυτά σήμερα με σοβαρά ελλείμματα. Ο δείκτης Νίκεϊ του Τόκιο, υποχώρησε κατά 2% αμέσως μετά την έναρξη των συναλλαγών, αλλά στη συνέχεια ανάκαμψε ελαφρά παραμένοντας σε έλλειμμα της τάξης του 1%, ενώ ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε κατά 1,3%.

    Επενδυτικοί κύκλοι στις ΗΠΑ παρακολουθούν προσεκτικά σήμερα το αν το ελλειμματικό κλείσιμο της Γουώλ Στρήτ τη Παρασκευή θα συνεχίσει να επηρεάζει τις συναλλαγές και σήμερα. Αναλυτές δηλώνουν ότι η υποχώρηση των δεικτών τη Παρασκευή οφειλόταν κυρίως σε εκθέσεις για χαμηλά κέρδη εταιρειών, καθώς και σε ανησυχίες για τα αποθέματα πετρελαίου από Ιράν και Νιγηρία. Πάντως ορισμένες αμερικανικές εταιρείες θα ανακοινώσουν σήμερα τα κέρδη τους για το τελευταίο τρίμηνο και αναλυτές δηλώνουν ότι υψηλότερα απ' τα αναμενόμενα κέρδη μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάκαμψη των αμερικανικών χρηματαγορών.

    [13] Ουάσιγκτον: Συλλαλητήριο κατά των αμβλώσεων

    23-01-2006

    Αντίπαλοι του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση και του νομοθετήματος του 1973, που εξασφαλίζει αυτό το δικαίωμα, του λεγόμενου νόμου 'Ρό κατά Γουέϊντ', πραγματοποιούν σήμερα το ετήσιο συλλαλητήριο τους, εδώ στην Ουάσιγκτον, οριοθετώντας την 33η επέτειο απ' την ιστορική αυτή απόφαση του Αμερικανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου. Το συλλαλητήριο θα συμπεριλάβει ομιλίες έξω απ' το Καπιτώλιο και το ίδιο το Ανώτατο Δικαστήριο. Ο ίδιος ο κ. Μπούς δεν θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον σήμερα, αλλά θα μιλήσει στους διαδηλωτές μέσω τηλεφώνου.

    Το φετινό αυτό συλλαλητήριο της παράταξης που αντιτίθεται στις αμβλώσεις, πραγματοποιείται μια περίοδο που το θέμα έχει περάσει και πάλι στο προσκήνιο, λόγω των νέων διορισμών στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, που ενδέχεται να σημάνουν και αλλαγή πολιτικής του δικαστηρίου. Συνταξιοδοτείται η δικαστής, Σάντρα Ντέι Οκόννορ, που το 1992 γνωμοδότησε την συνέχιση του νόμου που διασφαλίζει το δικαίωμα μιας γυναίκας στην άμβλωση, και ο υποψήφιος αντικαταστάτης της, Σάμουελ Αλίτο, θεωρείται ενδεχόμενος αντίπαλος του εν λόγω νομοθετήματος. Πάντως ο ίδιος ο κ. Αλίτο δήλωσε κατά τις ακροάσεις για το διορισμό του στη γερουσία ότι, αν τελικά επιλεγεί, θα κρίνει όλες τις υποθέσεις που θα υποβληθούν στο δικαστήριο, χωρίς προκαταλήψεις.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 24 January 2006 - 2:18:27 UTC