Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-02-01

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απεβίωσε η Κορέττα Σκότ Κίνγκ
  • [02] Ισραήλ:Θα σταματήσει η χρηματική βοήθεια στην Παλαιστινιακή Αρχή
  • [03] Ορκίστηκε ο Σάμιουελ Αλίτο ως το νέο μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ
  • [04] Επικίνδυνες πληροφορίες διαθέτει το Ιράν
  • [05] ΟΠΕΚ: Στα ίδια επίπεδα η παραγωγή πετρελαίου
  • [06] Ιράκ: Απειλείται η ζωή 2 Γερμανών
  • [07] Ισχυρή είναι η Αμερικανική Συμπολιτεία

  • [01] Απεβίωσε η Κορέττα Σκότ Κίνγκ

    01-02-2006

    Πέθανε το βράδυ της Δευτέρας σε νοσοκομείο του Μεξικού η 78άχρονη Κορέττα Σκότ Κίνγκ, χήρα του ηγέτη του αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑ, Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ. Οι γιατροί της είπαν ότι η εκλιπούσα έπασχε από καρκίνο των ωοθηκών, αλλά τελικά πέθανε απο αναπνευστικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε. Ως γνωστό, η Κορέττα Κίνγκ υπέφερε εδώ και μερικούς μήνες από προβλήματα υγείας, όπως ένα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη τον Αύγουστο.

    Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι ο πρόεδρος και η Κυρία Μπούς λυπήθηκαν πολύ με την είδηση του θανάτου της. Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η Κορέττα Κίνγκ χαρακτηρίζεται ως μοναδική και θαρραλέα γυναίκα. η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολήζα Ράις την αποκάλεσε υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ο αιδεσιμώτατος Τζέσση Τζάκσον, που ήταν μαζί με τον σύζυγό της όταν εκείνος δολοφονήθηκε, την χαρακτήρισε μαχητή της ελευθερίας.

    Η Κορέττα Κίνγκ συνέχισε το έργο του συζύγου της μετά την δολοφονία του το 1968, δημιουργώντας το Κέντρο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ Για Μη Βίαιη Κοινωνική Αλλαγή, στην Ατλάντα της πολιτείας Τζώρτζια, όπου οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, τιμώντας τη μνήμη της.

    [02] Ισραήλ:Θα σταματήσει η χρηματική βοήθεια στην Παλαιστινιακή Αρχή

    01-02-2006

    Το Ισραήλ λέει ότι μάλλον θα σταματήσει τις πληρωμές του προς την Παλαιστινιακή Αρχή, μέχρις ότου αναθεωρήσει την πολιτική κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τις Παλαιστινιακές εκλογές της περασμένης εβδομάδος, στις οποίες νίκησε η Ισλαμική Χαμάς.

    Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης είπε ότι θα ήταν παράλογη η καταβολή χρημάτων στην Παλαιστινιακή Αρχή, αφού το Ισραήλ θεωρεί την Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση. Εκπρόσωπος της Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι καρπώνεται χρήματα που ανήκουν στους Παλαιστινίους.

    Το Ισραήλ εισπράττει φόρους και δασμούς από τους Παλαιστινίους και ήταν έτοιμο να μεταβιβάσει το ποσό των 55 εκατομμυρίων δολαρίων στην Παλαιστινιακή Αρχή την Τετάρτη πρίν τις εκλογές. Οι Παλαιστίνιοι εξαρτώνται από αυτά τα κονδύλια και άλλη οικονομική βοήθεια, που καλύπτουν τους μισθούς άνω των 100.000 Παλαιστινίων δημοσίων υπαλλήλων.

    Πάντως, η Χαμάς δήλωσε ότι δεν υποκύψει στους διεθνείς εκβιασμούς για να αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ. Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρώφ είπε ότι η χώρα του θα συνεργαστεί με την νέα ηγεσία των Παλαιστινίων, έστω και αν αυτή προέρχεται από την Χαμάς.

    Το Κουρτέτο για την Μέση Ανατολή, δηλαδή οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Ρωσία και τα ΗΕ, είχαν πεί νωρίτερα ότι η οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους θα εξαρτηθεί από το αν η Χαμάς αποκηρύξει την βία.

    [03] Ορκίστηκε ο Σάμιουελ Αλίτο ως το νέο μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

    01-02-2006

    Ο κ. Αλίτο

    Ο ομοσπονδιακός εφέτης Σάμιουελ Αλίτο ορκίστηκε σαν το νέο μέλος του Ανωτάτου δικαστηρίου των ΗΠΑ. Η ιδιωτική τελετή πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον την Τρίτη, δύο ώρες μετά την έγκριση του διορισμού του από την αμερικανική γερουσία, με ψήφους 58 υπέρ και 42 κατά.

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος από την έγκριση του διορισμού του κ. Αλίτο, λέγοντας ότι είναι ιδιοφυής και δίκαιος άνθρωπος. Όπως αναμένεται, ο κ. Αλίτο θα παρευρεθεί κατά την εκφώνηση του διαγγέλματος για την κατάσταση της συμπολιτείας του κ. Μπούς αργότερα την Τρίτη, μαζί με τα άλλα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

    Οι επικριτές του κ. Αλίτο λένε ότι μπορεί να δώσει στο δικαστήριο μία πιο συντηρητική στροφή.

    [04] Επικίνδυνες πληροφορίες διαθέτει το Ιράν

    01-02-2006

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι έχει στα χέρια της έγγραφο του Ιράν, το οποίο, περιέχει πληροφορίες για την κατασκευή εξαρτημάτων πυρηνικών όπλων. Η καταγγελία αυτή της Διεθνούς Υπηρεσία Ατομική Ενέργειας περιέχεται σε σχετική έκθεση που θα παρουσιάσει την Πέμπτη στη Βιέννη ενώπιον του διοικητικού της συμβουλίου.

    Η έκθεση, που έπεσε στα χέρια δυτικών δημοσιογράφων, επιβεβαιώνει επίσης ότι η Τεχεράνη άρχισε να ανακαινίζει το πυρηνικό της εργοστάσιο στη Νατάνζ, αλλά ότι δεν έχει ακόμα αρχίσει τις εργασίες εμπλουτισμού ουρανίου.

    Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν το Ιράν ότι προσπαθεί να εμπλουτίσει ουράνιο για να κατασκευάσει ατομική βόμβα, όμως η Τεχεράνη εμμένει ότι στοχεύει σε εμπλουτισμό χαμηλότερου βαθμού, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Την Τρίτη, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία και η Γαλλία εξέδωσαν κοινή δήλωσή τους, στην οποία αναφέρουν ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας πρέπει να ψηφίσει την Πέμπτη υπέρ της παραπομπής του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μανουσέρ Μοττακί δήλωσε ότι η χώρα του θα απαγορεύσει τις επιθεωρήσεις των πυρηνικών της εγκαταστάσεων σε επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών, σε περίπτωση που το Ιράν παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    [05] ΟΠΕΚ: Στα ίδια επίπεδα η παραγωγή πετρελαίου

    01-02-2006

    Ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι θα διατηρήσει την παραγωγή του πετρελαίου στα σημερινά της επίπεδα, που είναι τα υψηλότερα των τελευταίων 25 ετών. Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν μετά την ανακοίνωση της Τρίτης, ώστε η τιμή του πετρελαίου ανά βαρέλι με μελλοντική ημερομηνία παράδοσης μειώθηκε στα 67,92 δολάρια, στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Εξάλλου και το Ιράν δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να μειώσει την δική του παραγωγή, προς ανακούφιση των επενδυτών.

    [06] Ιράκ: Απειλείται η ζωή 2 Γερμανών

    01-02-2006

    Ο αραβικός δορυφορικός τηλεοπτικός σταθμός αλ Τζαζήρα μετέδωσε βίντεο δύο Γερμανών μηχανικών που κρατούνται όμηροι στο Ιράκ, οι απαγωγείς των οποίων απείλησαν ότι θα τους σκοτώσουν μέσα σε 72 ώρες, εκτός και αν η Γερμανία σταματήσει οποιαδήποτε συνεργασία με την κυβέρνηση του Ιράκ και κλείσει την πρεσβεία της στη Βαγδάτη. Η βιντεοταινία που μετέδωσε η αλ Τζαζήρα δεν είχε ήχο, και έδειχνε τους δύο Γερμανούς καθισμένους στο πάτωμα, περιτριγυρισμένους από ένοπλους μασκοφόρους. Ένοπλοι που φέρονται ότι είναι μέλη της οργάνωσης Ταξιαρχίες Τωχίντ α Σούνα, απήγαγαγάν τους Γερμανούς στις 24 Ιανουαρίου στην πόλη Μπάιτζι. Ομάδα για την αντιμετώπιση κρίσεων αναμένεται να ενημερώσει σήμερα τη γερμανική κυβέρνηση.

    [07] Ισχυρή είναι η Αμερικανική Συμπολιτεία

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    01-02-2006

    Ο Πρόεδρος Μπους απηύθυνε το πέμπτο ετήσιο μήνυμά του για την κατάσταση της Αμερικανικής Συμπολιτείας, αργά την Τρίτη το βράδυ, που ήταν ήδη ξημερώματα της Τετάρτης στην Ελλάδα. Τα κύρια στοιχεία του μηνύματος αυτού καθώς της απάντησης που έδωσαν λίγο αργότερα οι δημοκρατικοί συνοψίζονται στο σημερινό τηλεοπτικό ρεπορτάζ μας.

    ΚΕΙΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

    H Αμερικανική Συμπολιτεία είναι ισχυρή και με τη συνεργασία όλων των πολιτών θα γίνει ακόμα ισχυρότερη. Αυτό ήταν το κύριο μήνυμα του διαγγέλματος που απηύθυνε ο Πρόεδρος Τζώρτζ Μπους σε κοινή σύνοδο των δύο σωμάτων του Κογκρέσου.

    O κύριος Μπους είπε πως η Αμερική πρέπει να συνεχίσει τον ηγετικό ρόλο της στον κόσμο και να απορρίψει τη λανθάνουσα αίσθηση ασφάλειας που προσφέρει ο απομονωτισμός. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, συνέχισε, επιδιώκουν να ξεριζώσουν την τυραννία από τον κόσμο ενώ αντίθετα ο Μπιν Λάντεν και οι συνεργάτες του, προσπαθούν να επιβάλουν απολυταρχικά καθεστώτα στη Μέση Ανατολή. Είπε ακόμα πως η Αμερική θα παραμείνει στην επίθεση εναντίον της τρομοκρατίας και μέχρι την τελική νίκη στο Ιράκ, η οποία είναι βέβαιος ότι θα επιτευχθεί στο μέλλον. Εκδήλωσε υποστήριξη προς τον εκδημοκρατισμό της Μέσης Ανατολής και παρότρυνε την οργάνωση Χαμάς, που κέρδισε τις πρόσφατες εκλογές στην Παλαιστινιακή επικράτεια, να αναγνωρίσει το Ισραήλ και να εργαστεί για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή.

    Όσον αφορά στο Ιράν, ο κύριος Μπους είπε ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να επιτρέψει στην θεοκρατική ελίτ που το κυβερνά, αποξενώνοντας και καταπιέζοντας τον λαό του, να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

    Σε σχέση με την εσωτερική πολιτική του ο κ. Μπους, μεταξύ άλλων, ανέπτυξε σχέδια που αποβλέπουν στην ενίσχυση της οικονομίας και στη ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που θα βοηθήσουν στο να μειωθεί η εξάρτηση των Ηνωμένων Πολιτειών από το ξένο πετρέλαιο.

    Τίμοθη Κέην

    Σύμφωνα με την παράδοση το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα απάντησε στο προεδρικό μήνυμα αντιπαραθέτοντας τους δικούς του στόχους και πρωτοβουλίες. Την απάντηση έδωσε ο νέος Κυβερνήτης της Βιρτζίνια Τίμοθη Κέην, ο οποίος έφερε την πολιτεία του ως υπόδειγμα καλής συνεργασίας μεταξύ των δύο μεγάλων πολιτικών παρατάξεων και κατήγγειλε τον Πρόεδρο Μπους ότι υποδαυλίζει την κομματική πόλωση που έχει εκδηλωθεί στη Ουάσιγκτον.

    Το προεδρικό διάγγελμα εκφωνήθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία η δημοτικότητα του κυρίου Μπους είναι δραστικά μειωμένη. Αναλυτές περιμένουν τώρα να δουν κατά πόσο το διάγγελμα θα μεταβάλει θετικά ή αρνητικά τον βαθμό αποδοχής της πολιτικής Μπους από τον Αμερικανικό λαό.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 2 February 2006 - 2:18:15 UTC