Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-02-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πακιστάν: Nέες αντιδυτικές διαδηλώσεις
  • [02] Η.Ε.: Η γρίπη των πτηνών δεν είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο
  • [03] Οι ΗΠΑ παγώνουν οικονομική βοήθεια προς την Παλαιστινιακή Αρχή
  • [04] Ράις: Το Ιράν περιφρονεί απροκάλυπτα τη διεθνή κοινότητα
  • [05] Ιράκ: Επιθέσεις στη Βαγδάτη, ανάμεσα στα θύματα και 3 παιδιά
  • [06] Λάντος: 'Αισχρές' οι ενέργειες αμερικανικών εταιριών στη Κίνα
  • [07] Τσέηνυ: 'Ηταν μία από τις χειρότερες στιγμές της ζωής μου'
  • [08] Ευρώπη: Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών
  • [09] Τροποποιήθηκε η οδηγία Μπόλγκεστάϊν για την απελευθέρωση του τομέα των υπηρεσιών

  • [01] Πακιστάν: Nέες αντιδυτικές διαδηλώσεις

    16-02-2006

    Η αστυνομία του Πακιστάν ετοιμάζεται για νέες αντιδυτικές διαδηλώσεις σήμερα, μετά τα χθεσινά βίαια επεισόδια σε πολλές Πακιστανικές πόλεις με θέμα τα σκίτσα με τον Προφήτη Μωάμεθ. Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν χθες στην Πεσαβάρ και τη Λαχώρη κατά την τρίτη συνεχή μέρα βίαιων διαδηλώσεων. Δεκάδες χιλιάδες κόσμος συμμετείχε στη διαδήλωση στην Πεσαβάρ, όπου πυρπολήθηκαν πολλές δυτικών συμφερόντων επιχειρήσεις και σκοτώθηκε ένα οκτάχρονο αγόρι στη διάρκεια συμπλοκών με την αστυνομία.

    Ο πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, καταδίκασε τις βιαιότητες και προειδοποίησε ότι υπάρχουν στοιχεία που εκμεταλλεύονται τη κατάσταση για να προκαλέσουν βία. Και στη Λαχώρη, συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις, παρά την απαγόρευση τέτοιων συγκεντρώσεων. Ένας άνδρας πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε σε συμπλοκές με την αστυνομία.

    [02] Η.Ε.: Η γρίπη των πτηνών δεν είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο

    16-02-2006

    Ο κύριος εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών για την γρίπη των πουλερικών Ντέηβιντ Ναμπάρο, δήλωσε ότι η πρόσφατη επιδημία της νόσου στην δυτική Ευρώπη, δεν είναι επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία.

    Ο κ. Ναμπάρο δήλωσε την Τετάρτη στο Ασσόσιετεντ Πρές ότι τα νέα κρούσματα στην Γερμανία και την Αυστρία ήταν αναμενόμενα και πρόσθεσε ότι και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να αναμένουν και νέα κρούσματα σε αποδημητικά πτηνά. Ο κ. Ναμπάρο τόνισε ότι ο ιός έχει διαδοθεί ευρέως, όμως αυτό δεν αποτελεί ένδειξη ότι κινδυνεύει η ανθρώπινη υγεία.

    Ορισμένοι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι το φονικό ιικό στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να μεταλλαχθεί σε ιό που να μεταδίδεται σε ανθρώπους και μετά από άνθρωπο σε άνθρωπο, δημιουργώντας έτσι πανδημία. Στο μεταξύ, η Ουγγαρία ανέφερε ότι εντοπίστηκαν κρούσματα της νόσου στη χώρα, αφού τρεις νεκροί κύκνοι που εξετάστηκαν έφεραν το φονικό ιό.

    Εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν την Τετάρτη τα αυξημένα μέτρα για τους ελέγχους άγριων πτηνών, ενώ απαγορεύθηκε η εισαγωγή φυσικών πτερών από χώρες εκτός της Ε.Ε..

    [03] Οι ΗΠΑ παγώνουν οικονομική βοήθεια προς την Παλαιστινιακή Αρχή

    16-02-2006

    Κοντολίζα Ράις

    Με συντριπτική πλειοψηφία 418 ψήφων έναντι 1ος, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ψήφισμα που προβλέπει το πάγωμα κάθε νέας οικονομικής βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή, εκτός και αν η Χαμάς αντιστρέψει την μέχρι σήμερα στάση της που προβλέπει την καταστροφή του Ισραήλ. Το ψήφισμα αναφέρει συγκεκριμένα ότι κανενός είδους Αμερικανική βοήθεια δεν πρόκειται να διατεθεί προς οποιοδήποτε κόμμα ελέγχει το Παλαιστινιακό Κοινοβούλιο και το οποίο προωθεί την καταστροφή του Ισραήλ. Αναμένεται ότι η Χαμάς θα αναλάβει τον έλεγχο της νέας Παλαιστινιακής Βουλής κατά την πρώτη της συνεδρίαση το Σάββατο.

    Στο μεταξύ, χθες, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε σε αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας ότι κανενός είδους αμερικανική βοήθεια δεν πρόκειται να δρομολογηθεί προς μια υπό την Χαμάς Παλαιστινιακή κυβέρνηση. Τόνισε, όμως, ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεισφέρουν σε ανθρωπιστικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων και εμβολιασμών για παιδιά στα Παλαιστινιακά εδάφη.

    [04] Ράις: Το Ιράν περιφρονεί απροκάλυπτα τη διεθνή κοινότητα

    16-02-2006

    Κοντολίζα Ράις

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι το Ιράν περιφρονεί απροκάλυπτα τη διεθνή κοινότητα με την επανέναρξη των διαδικασιών εμπλουτισμού ουρανίου. Καταθέτοντας στη επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, η κυρία Ράις δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπους θα αντιπαρατεθεί στην επιθετική, όπως την χαρακτήρισε, πολιτική της ιρανικής κυβέρνησης.

    Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών επεσήμανε ότι η κυβέρνηση Μπους σχεδιάζει να ζητήσει από το Κογκρέσο άλλα 75 εκατομμύρια δολάρια για την προώθηση της δημοκρατίας στο Ιράν. Τα χρήματα θα διατεθούν για την αύξηση των δορυφορικών τηλεοπτικών προγραμμάτων προς το Ιράν, χρηματοδοτούμενα τόσο από την αμερικανική κυβέρνηση, όσο και από οργανώσεις Ιρανο-αμερικανών.

    Την ερχόμενη εβδομάδα, η κυρία Ράις θα μεταβεί στη Μέση Ανατολή για συνομιλίες με θέμα το Ιράν. Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών θα επισκεφτεί την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    [05] Ιράκ: Επιθέσεις στη Βαγδάτη, ανάμεσα στα θύματα και 3 παιδιά

    16-02-2006

    Στο Ιράκ, τρεις μαθητές ήταν ανάμεσα στα 13 άτομα που σκοτώθηκαν την Τετάρτη, σε μία σειρά επιθέσεων στην Βαγδάτη. Η αστυνομία δήλωσε ότι τα παιδιά πήγαιναν στο σχολείο τους όταν σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας στο οδόστρωμα στο κέντρο της Ιρακινής πρωτεύουσας. Εξάλλου, από πυροβολισμούς και τρεις εκρήξεις βομβών σε παγιδευμένα αυτοκίνητα, σκοτώθηκαν 10 άτομα, από τα οποία 6 ήταν αστυνομικοί. Επίσης Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν 5 ύποπτους τρομοκράτες σε συγκρούσεις νότια της Βαγδάτης.

    Στο μεταξύ, το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα σειράς φωτογραφιών που παρουσίασε η Αυστραλιανή τηλεόραση, που έδειχναν αμερικανούς στρατιώτες να κακοποιούν ιρακινούς κρατουμένους στην φυλακή Αμπού Γκραίμπ. Αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας είπαν ότι οι φωτογραφίες προέρχονται απ' την περίοδο που είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο στις εν λόγω φυλακές της Βαγδάτης, πριν από δύο χρόνια. Οι εν λόγω φωτογραφίες στάθηκαν αφορμή για μεγάλες διαδηλώσεις κατά της παρουσίας των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ.

    [06] Λάντος: 'Αισχρές' οι ενέργειες αμερικανικών εταιριών στη Κίνα

    16-02-2006

    Ιντερνέτ καφέ στο Πεκίνο

    Μέλη του Κογκρέσου απεύθυναν ερωτήσεις σε ηγετικά στελέχη 4 τεχνολογικών εταιρειών για τη συνεργασία τους με τις προσπάθειες της Κίνας να λογοκρίνει τη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

    Κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας στη Ουάσινγκτον ο βουλευτής Τομ Λάντος χαρακτήρισε τις ενέργειες της Microsoft, της Yahoo, της Cisco, και της Google 'αισχρές'. Μία από τις εταιρείες προσάρμοσε την Κινεζική της μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο, έτσι ώστε να μπλοκάρονται πληροφορίες που θα εξόργιζαν το Πεκίνο. Μία άλλη εταιρεία βοήθησε την κινεζική αστυνομία στον εντοπισμό αντιφρονούντα δημοσιογράφου. Ο Μάικλ Κάλαχαν, αξιωματούχος της Υahoo δήλωσε ότι η επιλογή όλων αυτών των εταιρειών ήταν ή να συμμορφωθούν με τη κινεζική νομοθεσία, ή να εγκαταλείψουν τη χώρα.

    Εκπρόσωπος της Google είπε ότι ενώ η κινεζική μηχανή αναζήτησης στο Ίντερνετ λογοκρίνεται εξακολουθεί να διευρύνει την πρόσβαση της χώρας σε πληροφορίες.

    [07] Τσέηνυ: 'Ηταν μία από τις χειρότερες στιγμές της ζωής μου'

    16-02-2006

    Ντίκ Τσέηνυ

    Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Ντίκ Τσέηνυ ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για τον κατά λάθος πυροβολισμό και τραυματισμό κυνηγετικού του συντρόφου, του Χάρρυ Ουίτινγκτον, λέγοντας ότι 'αυτή ήταν μία από τις χειρότερες στιγμές της ζωής μου'. Ο κ. Τσέηνυ σε αποκλειστική συνέντευξη την Τετάρτη στο τηλεοπτικό δίκτυο Φόξ, έκανε τις πρώτες του δημόσιες δηλώσεις για το κυνηγετικό ατύχημα του Σαββάτου.

    Ο αμερικανός αντιπρόεδρος έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το ατύχημα, λέγοντας ότι αρκετές ώρες πριν το κυνήγι, ήπιε μία μπύρα με το φαγητό του, ενώ τόνισε ότι κανείς στην παρέα του δεν κατανάλωσε οινοπνευματώδη ποτά εκείνο το απόγευμα. Πάντως ο ηλικίας 78 ετών κ. Ουίτινγκτον, φέρεται ότι είναι καλά μετά την ελαφρά καρδιακή προσβολή που υπέστη την Τρίτη στο νοσοκομείο του Τέξας όπου νοσηλεύεται και οι γιατροί είπαν ότι η προσβολή προκλήθηκε από κυνηγετικά σκάγια που έχουν σφηνωθεί κοντά στη καρδιά του.

    Οι δημοσιογράφοι και οι Δημοκρατικοί της αντιπολίτευσης επικρίνουν τον Λευκό Οίκο, επειδή καθυστέρησε να ενημερώσει το κοινό για το περιστατικό και για τον τρόπο με τον οποίο έχει χειριστεί το συγκεκριμένο θέμα. Ο κ. Τσέηνυ στην συνέντευξή του δεν εξέφρασε τη λύπη του για τους χειρισμούς, λέγοντας ότι ήθελε να είναι βέβαιος ότι οι πληροφορίες ήταν σωστές πριν δοθούν στη δημοσιότητα.

    [08] Ευρώπη: Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    16-02-2006

    Ενώ νέα κρούσματα του ιού της γρίπης των πουλερικών εμφανίζονται τώρα καθημερινά σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Δανία η Πολωνία η Γερμανία η Αυστρία και η Ολλανδία, σήμερα θα συνεχιστεί η συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής για την Διατροφική Αλυσίδα και την Υγεία των Ζώων στις Βρυξέλλες προκειμένου να εξετάσει τα μέτρα που θα ληφθούν αν η γρίπη των πουλερικών εκδηλωθεί σε κάποιο κράτος μέλος και στα οικόσιτα πουλερικά.

    Τα μέτρα αυτά προβλέπουν το σφαγιασμό των πουλερικών και την καταστροφή των αυγών οποιουδήποτε πτηνοτροφείου στο οποίο θα εντοπιστούν πουλερικά που νοσούν δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του αρμόδιου επιτρόπου για θέματα υγείας κ. Μάρκου Κυπριανού, κ. Φίλιπ Τόντ.

    Τα μέτρα περιλαμβάνουν ακόμη ζώνη προστασίας και επιτήρησης σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων γύρω από τα σημεία όπου θα εντοπισθεί πουλερικό μολυσμένο όπως άλλωστε προβλέπεται και στις περιπτώσεις εντοπισμού νεκρών άγριων πτηνών που προσβλήθηκαν από τον ιό.

    Στην χθεσινή συνεδρίασή της εξ άλλου η Επιτροπή που την αποτελούν κοινοτικοί εμπειρογνώμονες και κτηνίατροι ενέκρινε τις δύο προτάσεις της Κομισιόν για την απαγόρευση των εισαγωγών μη επεξεργασμένων φτερών από τρίτες χώρες καθώς και την συγχρηματοδοτήσει κατά 50% του κόστους των εθνικών προγραμμάτων επιτήρησης που θα ανέλθει για τις 25 χώρες σε 1,9 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα χρήματα η Ελλάδα θα πάρει 39.300 ευρώ ενώ τα περισσότερα χρήματα θα λάβουν η Ιταλία 427300 ευρώ η Γερμανία 268.000 ευρώ και η Γαλλία 204.800 ευρώ

    Η συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλύπτει την περίοδο 1η Φεβρουαρίου ως 31 Δεκεμβρίου 2006 και σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής υπολογίζεται ότι σ' αυτό το διάστημα θα διεξαχθούν γύρω στις 60.000 αναλύσεις σε άγρια πτηνά και 300.000 αναλύσεις στα οικόσιτα πουλερικά και στις 25 χώρες.

    Σημειώνεται επίσης ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει μέχρι το τέλος Μαρτίου να υποβάλλουν στην Επιτροπή έκθεση με τα αποτελέσματα εφαρμογής των προγραμμάτων τους επιτήρησης για την περίοδο Ιουλίου 2005-Ιανουαρίου 2006 καθώς είχε συμβάλει επίσης η Επιτροπή στις προσπάθειες τους με κοινοτική χρηματοδότηση ύψους 884.000 ευρώ.

    [09] Τροποποιήθηκε η οδηγία Μπόλγκεστάϊν για την απελευθέρωση του τομέα των υπηρεσιών

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Στρασβούργο

    16-02-2006

    Η πολυσυζητημένη οδηγία Μπολγκενστάιν που προέβλεπε ότι οι εργαζόμενοι από μια χώρα που πηγαίνουν να εργασθούν σε μια άλλη υπόκεινται στην νομοθεσία της χώρας προέλευσης τους, τροποποιήθηκε σχετικά ικανοποιητικά και υπερψηφίσθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με 392 ψήφους υπέρ και 213 κατά, ενώ υπήρξαν και 34 αποχές μεταξύ των οποίων και των ελλήνων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

    ' Η οδηγία Μπολκεστάιν, για την απελευθέρωση του τομέα των υπηρεσιών δεν υπάρχει πια', δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, τονίζοντας ότι ο συμβιβασμός τους Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με τους Σοσιαλιστές δημιούργησε ένα νέο ριζικά τροποποιημένο κείμενο, που απαντά πολύ ικανοποιητικά στις ανησυχίες των εργαζομένων και άλλων κοινωνικών ομάδων, διαγράφοντας την επίμαχη διάταξη για την 'αρχή της χώρας προέλευσης'.

    Από τις άλλες ελληνικές ομάδες καταψήφισαν την πρόταση οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ και του Συνασπισμού, ενώ ο κ. Καρατζαφέρης απουσίαζε. 45 000 περίπου διαδηλωτές, με πανώ κατά της οδηγίας Μπολκεστάιν κατέκλυσαν τους δρόμους γύρω από το κτήριο του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο μέχρι την ψηφοφορία για την μετατροπή της και μετά διαλύθηκαν χωρίς προβλήματα.

    Το κείμενο που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η νέα πρόταση της Κομισιόν, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές της πλειοψηφίας που το ενέκρινε μπορεί να δώσει αποφασιστική ώθηση στις επενδύσεις και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών, σεβόμενο απόλυτα τα δικαιώματα των εργαζομένων, όσο και το κοινωνικό μοντέλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 17 February 2006 - 2:18:22 UTC