Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-02-27

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο πρόεδρος Μπούς στη Νότια Ασία
  • [02] Ιράκ: 29 νεκροί απ' τις τελευταίες βιαιότητες
  • [03] Προκαταρκτική συμφωνία Ρωσίας-Ιράν για τα πυρηνικά
  • [04] Αφγανιστάν: Ανταρσία σε φυλακές της Καμπούλ
  • [05] Το πρώτο κρούσμα γρίπης των πτηνών στην Ελβετία
  • [06] Πακιστάν: Και νέες διαδηλώσεις για τα σκίτσα του Μωάμεθ
  • [07] Νέα Υόρκη: Διαπραγματεύσεις εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς για νέα σύμβαση εργασίας

  • [01] Ο πρόεδρος Μπούς στη Νότια Ασία

    27-02-2006

    Το πρώτο του ταξίδι στην Ινδία και το Πακιστάν πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος Μπούς με στόχο την σύσφιξη των σχέσεων και την εξέταση διμερών συμφωνιών. Ενόψει της άφιξης του κ. Μπούς στο Νέο Δελχί τη Τετάρτη, Αμερικανοί και Ινδοί αξιωματούχοι εργάζονται για την ολοκλήρωση συμφωνίας συνεργασίας σε θέματα πυρηνικής τεχνολογίας για ειρηνικές εφαρμογές. Σε συνέντευξη του προς την Ινδική τηλεόραση ο κ. Μπούς τόνισε την σπουδαιότητα ανάπτυξης από μέρους της Ινδίας ενός ασφαλούς πυρηνικού προγράμματος για ειρηνικές εφαρμογές.

    Επίσης ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στην Πακιστανική τηλεόραση ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με το Πακιστάν λειτουργούν σε πολλαπλά επίπεδα και όχι μόνο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Ο κ. Μπούς τόνισε ότι προσβλέπει στην εξέταση διμερούς συμφωνίας επενδύσεων με το Πακιστάν και στην διεύρυνση του προγράμματος εκπαιδευτικών ανταλλαγών.

    [02] Ιράκ: 29 νεκροί απ' τις τελευταίες βιαιότητες

    27-02-2006

    Στο Ιράκ, τουλάχιστον 29 άτομα σκοτώθηκαν τη Κυριακή από επιθέσεις με όλμους, βομβισμούς και ανταλλαγές πυρών, παρά τις εκκλήσεις της ηγεσίας της χώρας για τερματισμό των εμφυλίων συγκρούσεων. Τουλάχιστον 15 άτομα σκοτώθηκαν σε επίθεση με βλήματα όλμων εναντίον συνοικίας Σιιτών της Βαγδάτης, ενώ από βόμβα στο οδόστρωμα στη Βαγδάτη σκοτώθηκαν δύο αμερικανοί στρατιώτες και ένας τρίτος σκοτώθηκε σε ανταλλαγές πυρών. Επίσης τουλάχιστον άλλοι 11 Ιρακινοί σκοτώθηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις και ανταλλαγές πυρών.

    Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την Κυριακή την ελπίδα ότι οι Σιίτες και οι Σουνίτες του Ιράκ θα συνεργαστούν για τον τερματισμό των τελευταίων βιαιοτήτων μετά τη καταστροφή σημαντικού τεμένους Σιιτών στη Σαμάρα την περασμένη εβδομάδα. Πάνω από 200 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους σε επιθέσεις αντιποίνων στο Ιράκ μετά την καταστροφή του τεμένους. Ο σύμβουλος του προέδρου Μπούς για θέματα εθνικής ασφάλειας, Στήβεν Χάντλυ, υπογράμμισε τις επανειλημμένες εκκλήσεις για ηρεμία, τις τελευταίες μέρες, από μέρους Σιιτών και Σουνιτών ηγετών. Ο κ. Χάντλυ εξήρε επίσης δηλώσεις διαφόρων αξιωματούχων του Ιράκ ότι θα πρέπει να υπάρξει εντατικοποίηση των προσπαθειών για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

    [03] Προκαταρκτική συμφωνία Ρωσίας-Ιράν για τα πυρηνικά

    27-02-2006

    Γκολαμρεζά Αγκαζαντέχ

    Ιρανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία αναφορικά με πρόταση της Μόσχας για εμπλουτισμό Ιρανικού ουρανίου σε Ρωσικό έδαφος. Η προκαταρκτική συμφωνία ανακοινώθηκε τη Κυριακή μετά τις συνομιλίες στη Τεχεράνη μεταξύ του επικεφαλής θεμάτων πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας, Σεργκέι Κιριγιένκο, και του επικεφαλής των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν, Γκολαμρεζά Αγκαζαντέχ.

    Πάντως και οι δύο αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν έχει ακόμη επιτευχθεί επίσημη συμφωνία και ότι θα χρειαστούν περαιτέρω συνομιλίες για την διευθέτηση λεπτομερειών. Πάντως δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν το Ιράν θα σταματήσει το δικό του πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου όπως έχει απαιτήσει η διεθνής κοινότητα.

    [04] Αφγανιστάν: Ανταρσία σε φυλακές της Καμπούλ

    27-02-2006

    Στο Αφγανιστάν, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει φυλακή υψηλής ασφάλειας στη Καμπούλ, μετά την ανάληψη του ελέγχου τμημάτων της φυλακής από κρατουμένους Ταλεμπάν και μαχητές της Αλ Κάιντα. Η ανταρσία ξεκίνησε το Σάββατο και συνεχίστηκε τη Κυριακή, όταν οι σωφρονιστικές αρχές άρχισαν να δίνουν νέες στολές στους κρατούμενους. Στόχος των νέων στολών ήταν να αποτραπεί επανάληψη της δραπέτευσης 7 κρατουμένων Ταλεμπάν τον περασμένο μήνα. Συγκεχυμένες είναι πάντως οι πληροφορίες για θύματα.

    Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πάνω από 20 κρατούμενοι τραυματίστηκαν στη διάρκεια προσπαθειών τερματισμού της ανταρσίας, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν και νεκροί. Αφγανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η ανταρσία ξεκίνησε σε τμήμα της φυλακής όπου κρατούνται περίπου 300 μαχητές Ταλεμπάν και μέλη της Αλ Κάιντα από διάφορες χώρες.

    [05] Το πρώτο κρούσμα γρίπης των πτηνών στην Ελβετία

    27-02-2006

    Ελβετός αξιωματούχος δείχνει το σημείο όπου βρέθηκε το κρούσμα

    Η Ελβετία ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα γρίπης των πτηνών στη χώρα. Πρόκειται για νεκρή αγριόπαπια στη Γενεύη που είχε προσβληθεί από το ιικό στέλεχος Η5, αλλά διεξάγονται εργαστηριακές εξετάσεις για να διευκρινιστεί αν πρόκειται για το θανατηφόρο στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών. Στο μεταξύ το Χονγκ Κόνγκ και η Ιαπωνία απαγόρευσαν τις εισαγωγές πουλερικών απ' τη Γαλλία.

    Η Γαλλία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πτηνοτροφικών προϊόντων στην Ευρώπη, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος αν τα πουλερικά και τα αυγά έχουν μαγειρευτεί σωστά. Επίσης το υπουργείο γεωργίας της Γαλλίας ανακοίνωσε τη Κυριακή, ότι από γρίπη των πτηνών έχουν προσβληθεί και άλλοι 15 αγριόκυκνοι που βρέθηκαν κοντά στο αγρόκτημα με τις προσβεβλημένες γαλοπούλες.

    Νωρίτερα, τα Κινεζικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι το υπουργείο γεωργίας της χώρας ζητά απ' τις αρχές να βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού για μαζικές εστίες της γρίπης των πτηνών τους ερχόμενους μήνες.

    [06] Πακιστάν: Και νέες διαδηλώσεις για τα σκίτσα του Μωάμεθ

    27-02-2006

    Στο Πακιστάν, πάνω από 20 χιλιάδες κόσμος συμμετείχε σε άλλη μια πορεία διαμαρτυρίας τη Κυριακή στο Καράτσι, για τα σκίτσα με τον Προφήτη Μωάμεθ. Φωνάζοντας αντιαμερικανικά και αντιευρωπαϊκά συνθήματα οι διαδηλωτές καταδίκασαν τα σκίτσα που πρωτοδημοσιεύτηκαν στη Δανία. Επίσης στη Λαχώρη, η αστυνομία έριξε δακρυγόνα για να διαλύσει αντίστοιχη διαδήλωση.

    Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι έχει απαγορευτεί η πραγματοποίηση διαδηλώσεων στη Λαχώρη μετά το θάνατο δύο ατόμων σε σχετικά συλλαλητήρια, αλλά εξτρεμιστές Ισλαμιστές δηλώνουν ότι θα αψηφήσουν την απαγόρευση και θα διοργανώσουν και νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί και για την ερχόμενη Παρασκευή, την ημέρα που ο πρόεδρος Μπούς θα επισκεφτεί την Ισλαμαμπάντ, στα πλαίσια του ταξιδιού του στη Νότια Ασία.

    [07] Νέα Υόρκη: Διαπραγματεύσεις εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς για νέα σύμβαση εργασίας

    27-02-2006

    Με νέα πρόταση συμβάσεων εμφανίζεται η ένωση εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες της Νέας Υόρκης. Αφορά στις εργασιακές σχέσεις όλων όσων εργάζονται στα δημόσια μέσα μεταφοράς. Η τελευταία απεργία του περασμένου μήνα που ακινητοποίησε το Μανχάταν παντελώς για δύο ημέρες, αποτελεί ένα βασικό στοιχείο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Αν και ακόμα δεν έχει γνωστοποιηθεί ο κατάλογος των νέων αιτημάτων, αναμένεται να μην διαφέρει πολύ από αυτόν που είχε υποβληθεί πέρυσι το φθινόπωρο. Οι συγκοινωνιακές υπηρεσίες, γνωστές ως ΜΤΑ, καταβάλλουν σοβαρές προσπάθειες για την εκτόνωση της διαφωνίας, χωρίς όμως τα μέλη της συνδικαλιστικής ένωσης να χάσουν το δικαίωμα της ψήφου για νέα σύμβαση.

    Οι διαφορές των εργαζομένων στις συγκοινωνίες της Νέας Υόρκης, με την πολιτεία δεν πρόκειται να λυθούν γρήγορα αν ληφθεί υπόψη ότι το ΜΤΑ απαίτησε αυξήσεις αμοιβών 3, 4, και 3,5 τοις εκατό αντίστοιχα, για τα επόμενα τρία χρόνια, αλλά και για την πλήρη κάλυψη της υγειονομικής περίθαλψης των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες της Νέας Υόρκης. Πάντως οι αρμόδιες αρχές ζητούν να τοποθετηθεί και η σύμβαση των εργαζομένων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 28 February 2006 - 2:18:14 UTC