Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-03-03

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανάμεικτες οι αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον
  • [02] Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Βαγδάτη
  • [03] Oι ΗΠΑ βοηθούν στην αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών
  • [04] Συνομιλίες στο Στέητ Ντηπάρτμεντ για το Κυπριακό
  • [05] 30 εκ. δολάρια επιστρέφουν οι Παλαιστίνιοι στις ΗΠΑ
  • [06] Λαριτζανί: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να υποσκάψουν πρόταση της Ρωσίας
  • [07] Πιθανή διείσδυση της Αλ Κάιντα σε Παλαιστινιακά εδάφη
  • [08] Η Αμερικανική Γερουσία ενέκρινε παράταση του "Πατριωτικού Νόμου"
  • [09] Καράτσι: Βομβιστική επίθεση έξω απ' το αμερικανικό προξενείο

  • [01] Ανάμεικτες οι αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον

    03-03-2006

    Ο Πρόεδρος Μπους και ο πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ

    Η συνθήκη πυρηνικής συνεργασίας μεταξύ Ινδίας και ΗΠΑ προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον και το εξωτερικό. Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μωχάμεντ ελ Μπαρεντέι, εξήρε την εξέλιξη αυτή, λέγοντας ότι θα φέρει την Ινδία κοντύτερα στο να γίνει σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ στην ομάδα των χωρών που υπέγραψαν την συνθήκη μη διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής.

    Όμως, ορισμένοι αμερικανοί νομοθέτες επέκριναν την συμφωνία, λέγοντας ότι θα δώσει στην Ινδία πρόσβαση στην αμερικανική πολιτική πυρηνική τεχνολογία, πράγμα που θα υπέσκαπτε την συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών. Η Ινδία δεν έχει ακόμα υπογράψει την εν λόγω συνθήκη, η οποία προβλέπει τον περιορισμό της διάδοσης ορισμένων πτυχών της πυρηνικής τεχνολογίας με χώρες που δεν έχουν συνυπογράψει. Περισσότερες πληροφορίες για την συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας με την Ινδία δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές, αλλά η εν λόγω συμφωνία θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το κογκρέσο για να ισχύσει.

    Ο πρόεδρος Μπούς παραδέχθηκε την Πέμπτη ότι πρέπει να καταβάλει σκληρές προσπάθειες για να εξασφαλίσει την απαραίτητη έγκριση της συμφωνίας από το κογκρέσο.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος Μπους συνεχίζει την περιοδεία του στην Ινδία την Παρασκευή επισκεπτόμενος τη νότια πόλη Χιντεραμπάντ για να παραστεί σε εκδηλώσεις σε δύο πανεπιστήμια. Κατόπιν ο κύριος Μπους θα μεταβεί στην Ινδική πρωτεύουσα όπου θα εκφωνήσει λόγο στο Πουράνα Κίλα, ένα ιστορικό φρούριο του Νέου Δελχί.

    Την Πέμπτη, ο κύριος Μπους εξέφρασε ικανοποίηση για την επίτευξη συμφωνίας πυρηνικής συνεργασίας μεταξύ της Ινδίας και των ΗΠΑ, η οποία συζητούνταν εδώ και μήνες. Διπλωμάτες και από τις δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία την Πέμπτη, αλλά τώρα η συμφωνία αυτή πρέπει να εγκριθεί από τον Κογκρέσο.

    Σε ξεχωριστές εξελίξεις το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι προσφέρθηκε να πουλήσει στην Ινδία υψηλής τεχνολογίας πολεμικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανόμενων F-16 και F-18.

    Επίσης ο αμερικανός Πρόεδρος κατά την πρώτη του επίσκεψη στη Νότια Ασία παρότρυνε την Ινδία και το Πακιστάν να επιλύσουν την μακρόχρονη διένεξή τους για το θέμα του Κασμίρ.

    Μετά την Ινδία ο κύριος Μπους θα μεταβεί στην Ισλαμαμπάντ. Χιλιάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν κατά της επίσκεψης Μπους, συγκεντρώθηκαν στο Νέο Δελχί, ενώ βουλευτές των αριστερών κομμάτων διοργάνωσαν διαμαρτυρία έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου.

    [02] Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Βαγδάτη

    03-03-2006

    Ιμπραχίμ Αλ Τζααφάρι

    Στο Ιράκ, συνασπισμός Σουνιτών και Κούρδων που αντιτίθεται στην ανανέωση της θητεία του Σιίτη πρωθυπουργού του Ιράκ, Ιμπραχίμ Αλ Τζααφάρι, απαιτεί την παραίτηση του. Οι ίδιοι πολιτικοί παράγοντες δηλώνουν ότι ο κ. Αλ Τζααφάρι αποτελεί εμπόδιο στην πολιτική ενότητα της χώρας, αλλά εκπρόσωπος του συνασπισμού Σιιτών δηλώνει ότι συνεχίζει να υποστηρίζει τον Ιρακινό πρωθυπουργό.

    Πολλοί Σουνίτες ηγέτες επιρρίπτουν ευθύνες στην ηγούμενη απ' τους Σιίτες κυβέρνηση του Ιράκ για το ότι απέτυχε να σταματήσει τις βιαιότητες στη Βαγδάτη. Ιρακινοί αξιωματούχοι επέβαλαν και πάλι απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων την Παρασκευή στη περιοχή της Βαγδάτης, με στόχο τον τερματισμό των βιαιοτήτων.

    Από βομβιστικές επιθέσεις τη Πέμπτη σκοτώθηκαν 5 άτομα στην συνοικία Σιιών, Σάντρ Σίτυ, της Βαγδάτης και άλλοι 4 σε αγορά της νότιας Βαγδάτης. Επίσης σκοτώθηκαν ένας αμερικανός στρατιώτης σε επαρχία Ανμπάρ. Επίσης τη Πέμπτη εκπρόσωπος του Αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι Αμερικανοί στρατιώτες κοντά στη Φαλούτζα συνέλαβαν 61 μέλη της Αλ Κάιντα στο Ιράκ.

    [03] Oι ΗΠΑ βοηθούν στην αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών

    03-03-2006

    Τζούλι Γκέρμπερντινγκ

    Ανώτεροι αμερικανοί υγειονομικοί αξιωματούχοι λένε ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών δεν είναι καλή και οι ΗΠΑ κάνουν ότι μπορούν για να περιορίσουν την εξάπλωση σε άλλες χώρες. Η διευθύντρια των Κέντρων Έλεγχου και Πρόληψης των Ασθενειών, Τζούλι Γκέρμπερντινγκ, δήλωσε σε επιτροπή του κογκρέσου τη Πέμπτη ότι πολλές χώρες δεν έχουν μεθόδους για τον πρόωρο εντοπισμό των ασθενειών.

    Η κυρία Γκέρμπερντινγκ τόνισε ότι οι ΗΠΑ βοηθούν στη δημιουργία εργαστηρίων και στην εκπαίδευση ανθρώπων για να μπορούν να αναγνωρίσουν τα πρώτα σημεία εμφάνισης της γρίπης των πτηνών. Επίσης πρόσθεσε ότι δημιουργούνται 18 κέντρα σ' ολόκληρο τον κόσμο που κινητοποιούνται σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων. Η κυρία Γκέρμπερντινγκ είπε ότι ένα τέτοιο κέντρο στη Κένυα κινητοποιήθηκε άμεσα όταν εμφανίστηκε η γρίπη των πτηνών στη Νιγηρία.

    Η γρίπη των πτηνών εξαπλώθηκε από την Ασία, στην Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Από το 2003 έχουν πεθάνει 94 άτομα.

    [04] Συνομιλίες στο Στέητ Ντηπάρτμεντ για το Κυπριακό

    Άννα Καραγιαννοπούλου

    Ουάσιγκτον

    03-03-2006

    Άνταμ Ερελί

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Άνταμ Ερελί, αναφέρθηκε τη Πέμπτη στις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο Στέητ Ντηπάρτμεντ μεταξύ του αναπληρωτή υφυπουργού εξωτερικών, Ματ Μπράιζα και του αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα. του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις, Ιμπραχίμ Καμπάρι, στον οποίο έχει ανατεθεί ο χειρισμός του Κυπριακού.

    Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για το περιεχόμενο των συνομιλιών, ο κ. Έρελι, δήλωσε: 'Οι δύο αξιωματούχοι είχαν μια εποικοδομητική συνάντηση. Εξέτασαν την κατάσταση στη Κύπρο και εμείς επαναλάβαμε την θέση μας ότι υποστηρίζουμε την επανένωση του νησιού με βάση το σχέδιο Αννάν. Επίσης υποστηρίζουμε τις προσπάθειες όλων των πλευρών για επανέναρξη των συνομιλιών'.

    Στη συνέχεια ο κ. Ερελί επεσήμανε ότι: 'τα Ηνωμένα Έθνη ηγούνται αυτών των προσπαθειών' και ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν 'στα Η.Ε. και στον ειδικό εκπρόσωπο του γ.γ. να συνεργαστούν με τις δύο κοινότητες στη Κύπρο για την παραγωγή ιδεών για το πώς, με βάση το σχέδιο Αννάν, θα μπορέσουν να καταλήξουν σε κάτι αποδεκτό από όλους, το οποίο θα μπορούσε να εγκριθεί σ' ένα δημοψήφισμα'.

    [05] 30 εκ. δολάρια επιστρέφουν οι Παλαιστίνιοι στις ΗΠΑ

    03-03-2006

    Τζίπι Λίβνι

    Ο αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών για θέματα Μέσης Ανατολής, Ντέηβιντ Γουέλτς, δήλωσε σε αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου ότι Παλαιστίνιοι ηγέτες επέστρεψαν αμερικανική βοήθεια 30 εκατομμυρίων δολαρίων ενόψει του σχηματισμού νέας Παλαιστινιακής κυβέρνησης από την Ισλαμική εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς. Η Ουάσιγκτον είχε ζητήσει την επιστροφή των χρημάτων έτσι ώστε να μην περιπέσουν στον έλεγχο της Χαμάς. Ο κ. Γουέλτς δήλωσε επίσης ότι και άλλα 20 εκατομμύρια θα επιστραφούν σύντομα. Είπε επίσης ότι η Ουάσιγκτον αναζητά τρόπους χρηματοδότησης Παλαιστινιακών ανθρωπιστικών προσπαθειών χωρίς την συμμετοχή της Χαμάς.

    Στο Λονδίνο τη Πέμπτη, η υπουργός εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, δήλωσε ότι η κοινοβουλευτική νίκη της Χαμάς τον Ιανουάριο έχει τροφοδοτήσει φιλοδοξίες άλλων Ισλαμιστών εξτρεμιστών στη Μέση Ανατολή. Η κ. Λίβνι πραγματοποιεί περιοδεία στην Ευρώπη προειδοποιώντας ενάντια στην χρηματοδότηση μιας, υπό την Χαμάς, Παλαιστινιακής κυβέρνησης. Στο μεταξύ Ρώσοι αξιωματούχοι συναντώνται σήμερα στη Μόσχα με τον ηγέτη της Χαμάς.

    [06] Λαριτζανί: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να υποσκάψουν πρόταση της Ρωσίας

    03-03-2006

    Αλί Λαριτζανί

    Ο κύριος διαπραγματευτής για τα πυρηνικά του Ιράν, Αλί Λαριτζανί, κατήγγειλε τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι προσπαθούν να υποσκάψουν συμβιβαστική πρόταση της Ρωσίας για τον εμπλουτισμό ιρανικού ουρανίου σε ρωσικό έδαφος. Ο κ. Λαριτζανί δήλωσε την Πέμπτη στη Μόσχα ότι η επιμονή της Ουάσινγκτον να παραπέμψει το Ιράν στο συμβούλιο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα σήμαινε το ναυάγιο της πρότασης.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Ανταμ Ερελι απέρριψε την καταγγελία αυτή, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει τις προσπάθειες για την επίτευξη του συμβιβασμού και πρόσθεσε ότι για την παρούσα κρίση, φταίει μόνο το Ιράν. Ο κ. Λαριτζανί συναντήθηκε την Πέμπτη στη Μόσχα με Ρώσους αξιωματούχους για να συζητήσουν την πρόταση, όμως δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος.

    Ο ιρανός διαπραγματευτής προειδοποίησε ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία θα σταματήσουν, αν η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ψηφίσει, όπως αναμένεται, την επόμενη εβδομάδα υπέρ της παραπομπής της Τεχεράνης στο συμβούλιο ασφαλείας των Η.Ε. για την πιθανή επιβολή κυρώσεων. Ο Αλί Λαριτζανί θα έχει συνομιλίες την Παρασκευή στη Βιέννη με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας.

    [07] Πιθανή διείσδυση της Αλ Κάιντα σε Παλαιστινιακά εδάφη

    03-03-2006

    Μαχμούντ Αμπάς

    O Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενη διείσδυσης της Αλ Κάιντα στη Δυτική Όχθη και την Λωρίδα της Γάζας. Μετά από συνομιλίες τη Πέμπτη με τον ηγέτη του Ισραηλινού Εργατικού Κόμματος, Αμίρ Περέτζ, στα σύνορα μεταξύ Δυτικής Όχθης και Ιορδανίας, ο κ. Αμπάς δήλωσε ότι διαθέτει ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι η Αλ Κάιντα ενδεχομένως να στείλει πράκτορες της στη Γάζα ή στη Δυτική Όχθη για σαμποτάζ.

    Αλλά άρθρο της Αραβικής εφημερίδας Αλ Χαγιάτ, με έδρα το Λονδίνο, φέρει τον κ. Αμπάς να δηλώνει ότι η Αλ Κάιντα βρίσκεται ήδη στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν εκφράσει ανησυχίες ότι στελέχη της Αλ Κάιντα θα μπορούσαν να διεισδύσουν στη Γάζα από την Αίγυπτο, μετά την απόσυρση των Ισραηλινών δυνάμεων.

    Επίσης ο ασκών καθήκοντα πρωθυπουργού του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε ότι διεθνή τρομοκρατικά στοιχεία θέλουν να διευρύνουν την επιρροή τους σε περιοχές που συνορεύουν το Ισραήλ και ότι το Ισραήλ θα λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο κατά τέτοιων τρομοκρατικών οργανώσεων.

    [08] Η Αμερικανική Γερουσία ενέκρινε παράταση του "Πατριωτικού Νόμου"

    03-03-2006

    Mε 89 ψήφους έναντι 10, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε την παράταση της επίμαχης αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, του λεγόμενου Πάτριοτ Ακτ.

    Η συγκεκριμένη νομοθεσία τέθηκε σε εφαρμογή μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της ενδέκατης Σεπτεμβρίου του 2001 και διευρύνει τις εξουσίες της κυβέρνησης στις παρακολουθήσεις υπόπτων τρομοκρατών.

    Μερικά μέλη του Κογκρέσου αντιτίθεντο σε διατάξεις του νόμου που υποσκάπτουν, όπως αναφέρουν, τις βασικές ελευθερίες του πολίτη.

    Γι' αυτό την Τετάρτη οι γερουσιαστές ενέκριναν τροπολογίες του βασικού νόμου που προστατεύουν τις βασικές αυτές ελευθερίες.

    Αναμένεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα και η Βουλή των αντιπροσώπων θα εγκρίνει τον εν λόγω και θα τον στείλει στο πρόεδρο Μπους για την τελική υπογραφή.

    [09] Καράτσι: Βομβιστική επίθεση έξω απ' το αμερικανικό προξενείο

    03-03-2006

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι θα μεταβεί σήμερα στο Πακιστάν παρά την βομβιστική επίθεση της Πέμπτης, έξω απ' το Αμερικανικό προξενείο στο Καράτσι, με θύματα έναν Αμερικανό διπλωμάτη και τρία ακόμη άτομα και πάνω από 50 τραυματίες. Παγιδευμένο αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο όχημα του αμερικανού διπλωμάτη προκαλώντας ισχυρότατη έκρηξη.

    Την Πέμπτη στην Ινδία, ο κ. Μπούς τόνισε ότι 'τρομοκράτες και δολοφόνοι' δεν πρόκειται να τον εμποδίσουν να μεταβεί στην Ισλαμαμπάντ, ενώ σημείωσε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συζητήσει με τον πρόεδρο του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, την συνέχιση του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    Στο μεταξύ, διαδηλώσεις προγραμματίζονται σήμερα στο Πακιστάν κατά της επίσκεψης Μπούς, καθώς και κατά της δημοσίευσης σκίτσων με τον προφήτη Μωάμεθ στην Ευρώπη.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 4 March 2006 - 2:18:18 UTC