Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-03-22

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπούς: Οι Αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Ιράκ
  • [02] Επίσκεψη Ντόρας Μπακογιάννη στην Ουάσιγκτον
  • [03] Μιλίνκιεβιτς: Θα πρέπει να συνεχιστούν οι διαδηλώσεις
  • [04] Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Το Ιράν δεν θα δεχτεί αποφάσεις του ΣΑ κατά των συμφερόντων της χώρας
  • [05] Εγκλωβισμένοι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στα σύνορα Ιράκ-Ιορδανίας
  • [06] Συνεχίζονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις στη Γαλλία
  • [07] Το μουσείο της Ακρόπολης θα ανοίξει στα τέλη του 2007

  • [01] Μπούς: Οι Αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Ιράκ

    22-03-2006

    O πρόεδρος Μπούς απέρριψε εκτιμήσεις ότι το Ιράκ κινείται προς εμφύλιο πόλεμο και δήλωσε ότι, όσο βρίσκεται στην προεδρεία της χώρας, δεν πρόκειται να υπάρξει πλήρης αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ. Σε συνέντευξη τύπου τη Τρίτη ο κ. Μπούς διέψευσε επίσης ότι είχε αποφασίσει να εισβάλει στο Ιράκ αμέσως μετά την εκλογή του και απέρριψε κάθε πιθανότητα παραίτησης του υπουργού άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

    Στο μεταξύ, νέα σφυγμομέτρηση δείχνει την δημοτικότητα του προέδρου Μπούς να παραμένει αρκετά κάτω του 40%. Το ποσοστό αυτό αποτελεί αντικείμενο αυξημένης ανησυχίας στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, το οποίο προσπαθεί να διατηρήσει τον έλεγχο και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου φέτος, χρονιά βουλευτικών εκλογών στις ΗΠΑ.

    Απαντώντας στα σχόλια του κ. Μπούς, ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Χάρρυ Ρήντ, δήλωσε ότι το Κογκρέσο ξεκαθάρισε πέρυσι ότι θέλει το 2006 να αποτελέσει χρονιά σημαντικής μετάβασης της εξουσίας στους Ιρακινούς. Ο κ. Μπούς θα πρέπει να δεχτεί, είπε ο γερουσιαστής Ρήντ, ότι θα πρέπει να αλλάξει πορεία και να δρομολογήσει σχέδιο που θα προβλέπει την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών απ' το Ιράκ.

    Εξάλλου, αντάρτες στο Ιράκ επιτέθηκαν κατά κυβερνητικού κτιρίου βόρεια της Βαγδάτης, σκοτώνοντας τουλάχιστον 18 αστυνομικούς και αφήνοντας ελεύθερους πάνω από 30 κρατούμενους. Η αστυνομία δήλωσε ότι περίπου 100 βαριά οπλισμένοι αντάρτες εισέβαλαν στο κτίριο στην πόλη Μουκντιντίγια, την Τρίτη το πρωί, βάζοντας φωτιά σε αστυνομικό τμήμα και πραγματοποιώντας επίθεση κατά δικαστηρίου. Η αστυνομία δήλωσε επίσης ότι τουλάχιστον 15 αντάρτες σκοτώθηκαν στη μάχη που ακολούθησε με τις δυνάμεις ασφαλείας.

    Στο μεταξύ, στη Μπακούμπα τουλάχιστον ένας αστυνομικός σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας τοποθετημένης στο οδόστρωμα, ενώ ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι ένας στρατιώτης έχασε τη ζωή του καθώς περιπολούσε στη Βαγδάτη.

    Εδώ στις ΗΠΑ, αμερικανικό στρατοδικείο καταδίκασε άλλο έναν στρατιώτη, τον λοχία Μάικλ Σμίθ, για κακοποιήσεις κρατουμένων με τη χρήση σκύλων, στις διαβόητες φυλακές Αμπού Γκρέιμπ της Βαγδάτης.

    [02] Επίσκεψη Ντόρας Μπακογιάννη στην Ουάσιγκτον

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    22-03-2006

    Η Υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη αναχωρεί σήμερα για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών, η κ. Μπακογιάννη θα συναντηθεί αύριο το πρωί, 23 Μαρτίου, στην Ουάσιγκτον με τον βοηθό υπουργό εξωτερικών αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις, Νίκολας Μπέρνς και στην συνέχεια με την αμερικανίδα ομόλογό της, Κοντολίζα Ράις. Το βράδυ η Υπουργός Εξωτερικών θα παραστεί σε δείπνο που θα παραθέσει ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, ελληνικής καταγωγής κ. Τζόν Νεγρεπόντε.

    Την επομένη η κ. Μπακογιάννη θα παραστεί σε εκδήλωση για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στο περιθώριο της οποίας θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Μπούς. Εκκρεμεί ακόμη να οριστικοποιηθεί η συνάντηση της υπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Κόφφι Αννάν και με τον ειδικό διαμεσολαβητή για το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, κ. Μάθιου Νίμιτς.

    Η κ. Μπακογιάννη λόγω της επίσκεψής της στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα παραστεί στο Συμβούλιο Κορυφής που γίνεται την Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες και θα την αναπληρώσει ο υφυπουργός εξωτερικών, κ. Βαληνάκης.

    [03] Μιλίνκιεβιτς: Θα πρέπει να συνεχιστούν οι διαδηλώσεις

    22-03-2006

    Αλεξάντερ Μιλίνκιεβιτς

    O αρχηγός της αντιπολίτευσης στην Λευκορωσία, Αλεξάντερ Μιλίνκιεβιτς, ζήτησε από τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις κατά των εκλογικών αποτελεσμάτων που έφεραν πάλι στην προεδρία τον Αλεξάντρ Λουκασένκο. Ο κ. Μιλίνκιεβιτς δήλωσε σε χιλιάδες ακτιβιστές που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Οκτωβρίου ότι οι διαμαρτυρίες πρέπει να συνεχιστούν σε καθημερινή βάση μέχρι το μεγάλο συλλαλητήριο του Σαββάτου. Νωρίτερες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο κ. Μιλίνκιεβιτς σχεδίαζε να ζητήσει την διακοπή των διαδηλώσεων για λίγες μέρες.

    Τουλάχιστον 4 πρέσβεις ευρωπαϊκών χωρών πήγαν στην πλατεία και εξέφρασαν την υποστήριξη των κυβερνήσεών τους προς τους διαδηλωτές, λέγοντας ότι έχουν το δικαίωμα της ελεύθερης συγκέντρωσης και έκφρασης. Προηγουμένως, η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 4 ακτιβιστές της αντιπολίτευσης καθώς και αρκετούς ξένους, κυρίως Εσθονούς και Γεωργιανούς.

    Ο πρόεδρος Λουκασένκο απέρριψε τις επικρίσεις για την εκλογική του νίκη, λέγοντας ότι οι απόπειρες επανάστασης εναντίον του απέτυχαν. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καταδίκασαν το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής στην Λευκορωσία και προειδοποίησαν ότι μελετούν την λήψη μέτρων κατά της κυβέρνησης της χώρας.

    [04] Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Το Ιράν δεν θα δεχτεί αποφάσεις του ΣΑ κατά των συμφερόντων της χώρας

    22-03-2006

    Το Ιράν δήλωσε ότι δεν θα υποκύψει στις πιέσεις των ΗΠΑ για το επίμαχο πυρηνικό του πρόγραμμα και απέρριψε τις απειλούμενες κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ. Σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την κρατική Ιρανική τηλεόραση, ο Ανώτατος ηγέτης της χώρας, Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι το Ιράν δεν πρόκειται να δεχθεί αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που βλάπτουν τα συμφέροντα της χώρας. Αλλά πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη είναι διατεθειμένη να συνομιλήσει με την Ουάσιγκτον για το θέμα του Ιράκ, αν οι ΗΠΑ δώσουν την ευκαιρία σε Ιρανούς αξιωματούχους να εξηγήσουν ορισμένες πτυχές της κατάστασης στο Ιράκ.

    Νωρίτερα ο πρόεδρος Μπούς είχε πει ότι δέχεται την διενέργεια τέτοιων συνομιλιών με το Ιράν, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε αμερικανούς αξιωματούχους να δείξουν στη Τεχεράνη τις θετικές και αρνητικές πτυχές των δραστηριοτήτων της στο Ιράκ.

    [05] Εγκλωβισμένοι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στα σύνορα Ιράκ-Ιορδανίας

    22-03-2006

    Δεκάδες Παλαιστίνιοι που επιθυμούν να εγκαταλείψουν το Ιράκ βρίσκονται εδώ και τρεις μέρες στα δυτικά σύνορα της χώρας με την Ιορδανία, η οποία αρνείται να δεχθεί πρόσφυγες. Η υπηρεσία προσφύγων των ΗΕ εξέφρασε ανησυχία, λέγοντας ότι 89 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και αρκετά παιδιά και γέροντες, δεν έχουν καθόλου στέγη ή αρκετές προμήθειες τροφίμων.

    Η εκπρόσωπος της ύπατης αρμοστείας για τους πρόσφυγες του διεθνούς οργανισμού Τζένιφερ Παγώνη επέκρινε την μη κυβερνητική οργάνωση που συνόδευσε τους Παλαιστινίους ως τα σύνορα, χωρίς όμως να την κατονομάσει. Η Κα Παγώνη είπε επίσης ότι η Ιορδανία έχει κλείσει τα σύνορά της στους πρόσφυγες. Εξάλλου, περίπου 200 Ιρανοί Κούρδοι περιμένουν στα σύνορα σε ιρακινό έδαφος, με την ελπίδα να μπούν στην Ιορδανία. Περίπου 33,000 Παλαιστίνιοι διαμένουν στο Ιράκ.

    [06] Συνεχίζονται οι φοιτητικές διαδηλώσεις στη Γαλλία

    22-03-2006

    Γάλλοι φοιτητές ξεχύθηκαν και πάλι στους δρόμους του Παρισιού και άλλων πόλεων, για να διαμαρτυρηθούν κατά του νέου νόμου απασχόλησης για νέους υπαλλήλους. Μαθητές λυκείων σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους φοιτητές, ενώθηκαν και εκείνοι με τους διαδηλωτές την Τρίτη, καθώς οι ηγέτες των εργατικών συνδικάτων απαιτούν από την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο, υπό την απειλή γενικής απεργίας στις 28 Μαρτίου.

    Ο πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν δήλωσε την Τρίτη ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει βελτιώσεις του νομοσχεδίου, αλλά τόνισε ότι δεν θα το αποσύρει. Το γαλλικό κοινοβούλιο νωρίτερα αυτό το μήνα ενέκρινε το μέτρο, το οποίο επιτρέπει σε επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν νέους υπαλλήλους για δοκιμαστική περίοδο δύο ετών.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Ζάκ Σιράκ είπε ότι ο νέος νόμος είναι απαραίτητος για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους, που σε ορισμένα σημεία της χώρας φθάνει το 50%.

    [07] Το μουσείο της Ακρόπολης θα ανοίξει στα τέλη του 2007

    22-03-2006

    Ο υπουργός πολιτισμού της Ελλάδας, Γιώργος Βουλγαράκης, δήλωσε ότι το νέο μουσείο της Ακρόπολης θα ανοίξει στα τέλη του 2007. Αρχικά το μουσείο είχε προγραμματιστεί να ανοίξει την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Αλλά νομικά προβλήματα και η ανακάλυψη αρχαιοτήτων στο σημείο της ανέγερσης του κτηρίου έχουν οδηγήσει σε πολλαπλές αναβολές της κατασκευής του μουσείου.

    Ο κ. Βουλγαράκης δήλωσε επίσης ότι συνεχίζει να ελπίζει πως τα Ελγίνεια Μάρμαρα του Παρθενώνα θα φιλοξενηθούν τελικά στις αίθουσες του νέου μουσείου της Ακρόπολης.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 23 March 2006 - 2:18:29 UTC