Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-04-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπούς: Χρήση διπλωματίας για Ιράν
  • [02] ΗΠΑ: Μαζικές διαδηλώσεις για τα δικαιώματα των παράνομων μεταναστών
  • [03] Πολιτικό διάλογο ζητούν οι ΗΠΑ στο Νεπάλ
  • [04] Ιράκ: Σουνίτες και Κούρδοι απορρίπτουν και πάλι την υποψηφιότητα Τζααφάρι
  • [05] Οι ΗΠΑ απειλούν με μέτρα κατά του πρέσβη της Βενεζουέλας στην Ουάσινγκτον
  • [06] Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ αποφάσισαν την διακοπή της οικονομικής βοήθειας προς την νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση
  • [07] Ιταλία: Ο Ρ. Πρόντι κερδίζει τη Βουλή και ο Σ. Μπερλουσκόνι μάλλον τη Γερουσία
  • [08] Η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά στην Ουάσιγκτον

  • [01] Μπούς: Χρήση διπλωματίας για Ιράν

    11-04-2006

    Ο Ιρανός πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες. Σε ομιλία του την Δευτέρα στην πόλη Μασάντ, ο κ. Αχμαντινετζάντ υποσχέθηκε ότι θα έχει 'καλά νέα', όπως είπε, μέσα στις επόμενες μέρες για τα πυρηνικά του Ιράν, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι επιθυμεί να χρησιμοποιήσει διπλωματία για να αποτρέψει το Ιράν από το να αποκτήσει τα μέσα και την τεχνολογία για να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, αν και όπως είπε, δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα λήψης στρατιωτικών μέτρων. Ο κ. Μπούς δήλωσε κατά την διάρκεια ομιλίας του στην Ουάσινγκτον την Δευτέρα ότι γνωρίζει τα δημοσιεύματα περί υποτιθέμενων σχεδίων για τον βομβαρδισμό ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, τα οποία και χαρακτήρισε αποκυήματα φαντασίας. Ο κ. Μπούς πρόσθεσε ότι η καλύτερη οδός είναι να εγείρουν το θέμα για τα πυρηνικά του Ιράν πολλές χώρες ταυτοχρόνως.

    Ο Iρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ παρότρυνε τους Ιρανούς να μη φοβούνται και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι διεξάγουν ψυχολογικό πόλεμο κατά της χώρας του.

    [02] ΗΠΑ: Μαζικές διαδηλώσεις για τα δικαιώματα των παράνομων μεταναστών

    11-04-2006

    Στιγμιότυπο από την διαδήλωση στην Ουάσινγκτον.

    Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος συμμετείχε τη Δευτέρα σε μαζικές κινητοποιήσεις απ' άκρη σ' άκρη των ΗΠΑ, για τα δικαιώματα των 11 και πλέον εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών που ζουν στη χώρα, στα πλαίσια εκστρατείας που έχει παρομοιαστεί με το κίνημα για την ισοπολιτεία Λευκών και Μαύρων στη δεκαετία του β60.

    Συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από 100 αμερικανικές πόλεις την Δευτέρα στα πλαίσια της λεγόμενης Εθνικής Μέρας Δράσης για Μεταναστευτική Δικαιοσύνη. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές με αμερικανικές σημαίες συμμετείχαν σε αντίστοιχη συγκέντρωση και στο κέντρο της Ουάσιγκτον. Η πρώτη πορεία της ημέρας έγινε στην Ατλάντα, όπου τουλάχιστον 40 χιλιάδες κόσμος πραγματοποίησε πορεία τριών χιλιομέτρων.

    Οι πορείες είναι οι πιο πρόσφατες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του προτεινόμενου νομοσχεδίου στην αμερικανική βουλή των αντιπροσώπων που προβλέπει την ποινικοποίηση της παράνομης μετανάστευσης. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την αύξηση των μέτρων ασφάλειας στα σύνορα της χώρας και την επιβολή προστίμων σε επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν παράνομους μετανάστες.

    [03] Πολιτικό διάλογο ζητούν οι ΗΠΑ στο Νεπάλ

    11-04-2006

    Διαδήλωση στο Νεπάλ

    ΟΙ ΗΠΑ προέτρεψαν τον βασιλιά Γκυάνεντρα του Νεπάλ να αποκαταστήσει αμέσως την δημοκρατία και να αρχίσει διάλογο με τα πολιτικά κόμματα της χώρας. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σών Μακόρμακ, είπε την Δευτέρα ότι η απόφαση του βασιλιά Γκυάνεντρα να αναλάβει απόλυτη εξουσία πρίν 14 μήνες έχει αποτύχει από κάθε άποψη.

    Ο κ. Μακόρμακ είπε ότι οι θάνατοι, οι διαδηλώσεις, οι συλλήψεις και οι επιθέσεις των Μαοιστών τις τελευταίες μέρες έδειξαν ότι υπάρχει μεγαλύτερη ανασφάλεια στη χώρα από τότε που ο βασιλιάς ανέλαβε την απόλυτη εξουσία και πρόσθεσε ότι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστούν οι Μαοιστές θα είναι να ξαναφέρει την ειρήνη και την ευημερία στη χώρα.

    Την Δευτέρα, χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν σε διάφορες συνοικίες της πρωτεύουσας Κατμαντού και άλλων πόλεων, αψηφώντας την απαγόρευση της κυκλοφορίας για τρίτη συνεχή μέρα.

    [04] Ιράκ: Σουνίτες και Κούρδοι απορρίπτουν και πάλι την υποψηφιότητα Τζααφάρι

    11-04-2006

    O κ. αλ Τζααφάρι

    Στο Ιράκ, Σουνίτες και Κούρδοι πολιτικοί απέρριψαν και πάλι την υποψηφιότητα του πρωθυπουργού Ιμπραχήμ αλ Τζααφάρι για την νέα κυβέρνηση της χώρας. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την δημιουργία ειδικής επιτροπής την Κυριακή από τον κύριο Σιιτικό πολιτικό συνασπισμό, για να διαπιστωθεί αν θα ήταν εφικτό να πειστούν άλλες μειονότητες να υποστηρίξουν τον κ. αλ Τζααφάρι. Η Σιιτική ηγεσία προσπαθεί να σχηματίσει νέα κυβέρνηση εδώ και 4 μήνες, όμως οι διαφωνίες για την υποψηφιότητα αλ Τζααφάρι έχουν προκαλέσει καθυστερήσεις. Κούρδοι και Σουνίτες ηγέτες λένε ότι δεν έχει κάνει αρκετά για να σταματήσει τις εμφύλιες βιαιότητες.

    Σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον την Δευτέρα, ο πρόεδρος Μπούς παρότρυνε και πάλι τους ιρακινούς πολιτικούς ηγέτες να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας, λέγοντας ότι μία τέτοια κίνηση είναι καίριας σημασίας για την αντιμετώπιση των ανταρτών. Ο κ. Μπούς είπε επίσης ότι Αμερικανοί και Ιρακινοί έκαναν θυσίες και περιμένουν αποτελέσματα. Η ομιλία του κ. Μπούς έγινε επ' ευκαιρία της τρίτης επετείου της εκδίωξης του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν από το Ιράκ.

    [05] Οι ΗΠΑ απειλούν με μέτρα κατά του πρέσβη της Βενεζουέλας στην Ουάσινγκτον

    11-04-2006

    Οι ΗΠΑ απειλούν ότι θα περιορίσουν τις κινήσεις του πρέσβη της Βενεζουέλας στην Ουάσινγκτον Μπερνάρτο Αλβάρες, εάν επαναληφθούν 'οι γκανγκστερικές δραστηριότητες', όπως χαρακτηρίστηκαν απ' την Ουάσιγκτον, κατά του Αμερικανού πρέσβη στο Καράκας, Ουίλλιαμ Μπράουνφηλντ.

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ εξέδωσε την προειδοποίηση αυτή την Δευτέρα, τρείς μέρες μετά την εξαπόλυση κατά του αυτοκινήτου του κ. Μπράουνφηλντ αυγών και λαχανικών από υποστηρικτές του προέδρου της χώρας Ούγκο Τσάβες. Το επεισόδιο σημειώθηκε σε φτωχογειτονιά του Καράκας, όπου ο κ. Μπράουνφηλντ μοίραζε μπάλλες του μπεηζ μπώλ σε παιδιά άπορων οικογενειών. Ο Αμερικανός πρέσβης αναγκάστηκε να αποχωρήσει.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρμεντ Σών Μακόρμακ είπε ότι οι μελετώμενοι περιορισμοί θα είναι αυστηρότεροι εκείνων που ισχύουν για την διπλωματική αποστολή της Κούβας.

    [06] Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ αποφάσισαν την διακοπή της οικονομικής βοήθειας προς την νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση

    11-04-2006

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ενέκριναν την Δευτέρα στο Λουξεμβούργο το πάγωμα της οικονομικής βοήθειας προς την υπό την Χαμάς Παλαιστινιακή κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να πιεστεί η Χαμάς ώστε να αποκηρύξει την βία και να αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ. Αξιωματούχοι της κοινότητας είπαν όμως ότι θα συνεχιστεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους. Η Χαμάς θεωρείται από την ΕΕ τρομοκρατική οργάνωση.

    Σε κοινό ανακοινωθέν τους, οι υπουργοί τόνισαν ότι 'παρατηρούν με ιδιαίτερη ανησυχία' ότι η υπό την Χαμάς νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση δεν δέχθηκε να τιμήσει προηγούμενες συμφωνίες μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής και του Ισραήλ. Την Παρασκευή, οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν την διακοπή της Παλαιστινιακής βοήθειας, όμως αξιωματούχοι και των δύο είπαν ότι θα αυξηθεί η παρεχόμενη ανθρωπιστική βοήθεια.

    [07] Ιταλία: Ο Ρ. Πρόντι κερδίζει τη Βουλή και ο Σ. Μπερλουσκόνι μάλλον τη Γερουσία

    11-04-2006

    Στην Ιταλία, ο κεντρο-αριστερός συνασπισμός του πρώην πρωθυπουργού, Ρομάνο Πρόντι, κέρδισε τελικά την κάτω Βουλή με ελαχιστότατη διαφορά ψήφων, ενώ δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί το ποιος κερδίζει την Γερουσία. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα το κόμμα του κ. Πρόντι κερδίζει την κάτω Βουλή με 49,8% της ψήφου, έναντι ποσοστού 49,7% που παίρνει ο συντηρητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Όμως σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο της Ιταλίας, παρά την μικρή ποσοστιαία διαφορά, ο νικητής κερδίζει το 55% των εδρών της Βουλής.

    Στο μεταξύ, ο συνασπισμός του κ. Μπερλουσκόνι φαίνεται να κερδίζει την γερουσία με διαφορά μιας μόνο έδρας, αλλά δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί η τύχη 6 εδρών που επιλέγονται απ' τους Ιταλούς του εξωτερικού. Για να σχηματιστεί κυβέρνηση θα πρέπει και τα δύο κοινοβουλευτικά σώματα, η Βουλή και η Γερουσία, να ελέγχονται απ' το ίδιο κόμμα. Οι κ. Μπερλουσκόνι και Πρόντι ζητούν νέες εκλογές αν καμία πλευρά δεν καταφέρει να κερδίσει και τα δύο σώματα.

    [08] Η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά στην Ουάσιγκτον

    Άννα Καραγιαννοπούλου

    Ουάσιγκτον

    11-04-2006

    Η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης της Ελλάδας, κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχει στην ετήσια Παγκόσμια Τουριστική Διάσκεψη Κορυφής που φέτος πραγματοποιείται από τις 10 μέχρι τις 12 Απριλίου στο συνεδριακό κέντρο της Αμερικανικής πρωτεύουσας.

    Στο περιθώριο του συνεδρίου η Ελληνίδα υπουργός θα έχει επίσης επαφές με αμερικανούς αξιωματούχους και παράγοντες του τομέα που εκπροσωπεί. Τη Δευτέρα η κ. Πάλλη-Πετραλιά συναντήθηκε στο Στέητ Ντηπάρτμεντ με τον Αμερικανό Υφυπουργό Εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις, Νίκολας Μπέρνς και στο Αμερικανικό υπουργείο εμπορίου με την Επικεφαλής της Υπηρεσίας Τουρισμού, Έλεν Μαράνο. Επίσης τη Δευτέρα η κ. Πάλλη-Πετραλιά συναντήθηκε και με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Αμερικανικής Ένωσης Ταξιδιωτικών Πρακτόρων.

    Αποχωρώντας απ' το Αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών μετά την συνάντηση με τον κ. Μπέρνς η κ. Πετραλιά υπογράμμισε ότι 'η αμερικανική αγορά αποτελεί προτεραιότητα' για την Ελλάδα, που στοχεύει στην ενδυνάμωση των τουριστικών σχέσεων της με τις ΗΠΑ με στόχο την διεύρυνση του αριθμού επισκεπτών από την Αμερική. Οι ΗΠΑ διατηρούν μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελληνική τουριστική αγορά, επισήμανε η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, και αυτό συνάδει και με τους στόχους της Ελληνικής κυβέρνησης που είναι η προσέλκυση 'όσον το δυνατόν περισσότερων υψηλότερου βιοτικού επιπέδου τουριστών'.

    Σήμερα το πρωί η κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά θα μιλήσει στην Παγκόσμια Τουριστική Διάσκεψη Κορυφής και στη συνέχεια θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο Τζωρτζτάουν με θέμα 'Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τον Τουρισμό στην Μεταολυμπιακή Ελλάδα'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 12 April 2006 - 1:18:12 UTC