Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-04-19

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεν κατέληξε σε συμφωνία το Συμβούλιο Ασφάλειας
  • [02] Ελλάδα: Σε εξέλιξη η υπόθεση αρχαιοκαπηλίας
  • [03] ΗΠΑ: Ο πρόεδρος της Κίνας συναντήθηκε με τον Μπιλ Γκέητς
  • [04] Ισραήλ: Δεν θα εγκρίνει, για την ώρα, στρατιωτικά μέτρα κατά της Χαμάς
  • [05] Ιράκ: Συνεχίζεται η βία σε σουνιτική συνοικία της Βαγδάτης
  • [06] Φεντ:Προσπάθεια εξισορρόπησης του πληθωρισμού
  • [07] Σουδάν: Κρούσμα γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο
  • [08] Σε νέα ύψη ρεκόρ οι τιμές πετρελαίου
  • [09] Συνομιλίες Μπούς-Σινιόρα στο Λευκό Οίκο
  • [10] Σουάρτζ-Σκίλινγκ: Είναι καιρός να 'υπαναχωρήσουν' τα Η.Ε. από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

  • [01] Δεν κατέληξε σε συμφωνία το Συμβούλιο Ασφάλειας

    19-04-2006

    Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών και η Γερμανία που συνεδριάζουν στη Μόσχα, απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν για το επίμαχο πυρηνικό του πρόγραμμα.

    Εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις, Νίκολας Μπερνς, ήγειρε το θέμα των κυρώσεων κατά την διάρκεια της συνάντησης την Τρίτη. Ο κύριος Μπερνς δήλωσε ότι οι διπλωμάτες αναγνωρίζουν την ανάγκη , όπως είπε χαρακτηριστικά, 'για μία σκληρή απάντηση στις απροκάλυπτες παραβιάσεις του Ιράν, έναντι των υποχρεώσεων του προς τη διεθνή κοινότητα'. Όμως η Ρωσία και η Κίνα εξακολουθούν να αντιτίθενται στην επιβολή κυρώσεων, και προτιμούν το θέμα να το χειριστεί η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

    Οι συνομιλίες στη Μόσχα αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα με την συμμετοχή εκπροσώπων της Ομάδας των Οκτώ πλέον ανεπτυγμένων χωρών.

    [02] Ελλάδα: Σε εξέλιξη η υπόθεση αρχαιοκαπηλίας

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Αθήνα

    19-04-2006

    Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της αρχαιοκαπηλίας που απασχολεί τις διωκτικές αρχές της χώρας μας. Ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης χαρακτήρισε την υπόθεση της αρχαιοκαπηλίας ως μια από τις πιο σύνθετες και πολύπλοκες περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια.

    Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από εφόδους της αστυνομίας σε σπίτι εφοπλιστικής οικογένειας στη Σχοινούσα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 41 αρχαία αντικείμενα, αλλά και ένας ολόκληρος τεμαχισμένος ναός αρχαϊκών χρόνων, μέσα σε κοντέινερ. Παράλληλα, στη βίλα που διατηρεί η οικογένεια στο Ψυχικό εντοπίστηκαν και άλλα αρχαία αντικείμενα πολλά από τα οποία βσύμφωνα με πληροφορίες- προέρχονται από χώρες της Μέσης Ανατολής.

    Τα ευρήματα συνδέονται πιθανότατα με τη συλλογή των εμπόρων αρχαιοτήτων Σάϊμς και Μιχαηλίδη. Τα ονόματα τους σχετίστηκαν πρόσφατα με το σκάνδαλο των συλλογών του μουσείου Γκετί και την εμπλοκή της πρώην εφόρου του μουσείου Μάριον Τρου, με διεθνή κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας.

    Στη Σχοινούσα μετέβη με εντολή του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης ο οποίος και θα εποπτεύσει τις έρευνες στην έπαυλη της εφοπλιστικής οικογένειας που βρέθηκαν τα αρχαία.

    [03] ΗΠΑ: Ο πρόεδρος της Κίνας συναντήθηκε με τον Μπιλ Γκέητς

    19-04-2006

    Χου Ζιντάο και Μπιλ Γκέητς

    Ο πρόεδρος της Κίνας, Χου Ζιντάο, βρίσκεται στις ΗΠΑ για συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπους και Αμερικανούς μεγαλοεπιχειρηματίες. Ο κ. Χου άρχισε την τετραήμερη επίσκεψη του στις ΗΠΑ στην βορειοδυτική πολιτεία Ουάσινγκτον, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της εταιρίας Μάικροσοφτ, Μπιλ Γκέητς και σε λίγες ώρες θα παρακαθίσει σε δείπνο προς τιμήν του με προσκεκλημένους 100 επιχειρηματικούς και πολιτειακούς παράγοντες που θα παραθέσει η κυβερνήτης της πολιτείας Ουάσιγκτον, Κριστίν Γκρέγκορυ.

    Την Τετάρτη ο κ. Χου θα επισκεφθεί εργοστάσιο της εταιρίας κατασκευής αεροσκαφών Μπόινγκ και στη συνέχεια θα έλθει εδώ στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Μπους την Πέμπτη.

    Στην Κινέζικη γειτονιά του Σηάτλ, στολισμένη με κινεζικές και αμερικανικές σημαίες, οι κάτοικοι υποδέχθηκαν τον κ. Χού, αλλά υπήρξε και διαδήλωση με την συμμετοχή Θιβετιανών και Ταϊβανέζων ακτιβιστών, καθώς και οπαδών της θρησκευτικής ομάδας Φαλούν Γκόνγκ, που καταπιέζεται στην Κίνα.

    [04] Ισραήλ: Δεν θα εγκρίνει, για την ώρα, στρατιωτικά μέτρα κατά της Χαμάς

    19-04-2006

    Το Ισραήλ δήλωσε ότι θεωρεί υπεύθυνη την υπό την Χαμάς Παλαιστινιακή κυβέρνηση για την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας τη Δευτέρα, στο Τελ Αβίβ. Όμως κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, αποφάσισε να μην εγκρίνει για την ώρα στρατιωτικά μέτρα κατά της Παλαιστινιακής κυβέρνησης. Η απόφαση του κ. Ολμέρτ ελήφθη την Τρίτη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας. Οι συμμετέχοντες είπαν ότι ο κ. Ολμέρτ απέρριψε πρόταση να ανακηρυχθεί η Παλαιστινιακή Αρχή 'εχθρική οντότητα' που θα άνοιγε τον δρόμο για την διεξαγωγή στρατιωτικών επιθέσεων κατά της Παλαιστινιακής κυβέρνησης.

    Το Ισραήλ πάντως δήλωσε ότι συνέλαβε τουλάχιστον 40 υπόπτους στη βόρεια Δυτική Όχθη από χθες. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι συνελήφθη επίσης κοντά στη Τζενίν και ο πατέρας του βομβιστή αυτοκτονίας. Η εξτρεμιστική οργάνωση, Ισλαμική Τζιχάντ, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της Δευτέρας, που κόστισε τη ζωή σε 9 άτομα. Η Χαμάς υπεραμύνθηκε του βομβισμού, λέγοντας ότι αποτελούσε αυτοάμυνα κατά των ισραηλινών στρατιωτικών επιθέσεων.

    [05] Ιράκ: Συνεχίζεται η βία σε σουνιτική συνοικία της Βαγδάτης

    19-04-2006

    Ιρακινά στρατεύματα συγκρούστηκαν με αντάρτες για δεύτερη κατά σειρά μέρα σε συνοικία Σουνιτών της Βαγδάτης. Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι σφοδρές μάχες άρχισαν τη Δευτέρα το πρωί όταν περίπου 50 ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά των Ιρακινών δυνάμεων προκαλώντας μάχη στην οποία συμμετείχαν και αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 5 αντάρτες σκοτώθηκαν και 7 συνελήφθησαν. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί.

    Σε άλλο σημείο της Ιρακινής πρωτεύουσας, από βομβιστική επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 4 Ιρακινοί. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στόχος της επίθεσης ήταν αστυνομικοί που βρίσκονταν εκεί κοντά. Δυτικά τώρα της Βαγδάτης, σκληρές μάχες ξέσπασαν τη Δευτέρα μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων και ανταρτών που κρύβονταν σε τέμενος στη Ραμάντι. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

    [06] Φεντ:Προσπάθεια εξισορρόπησης του πληθωρισμού

    19-04-2006

    Ανώτερα στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ άφησαν να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να βρίσκονται στο τελικό στάδιο της διαδικασίας αύξησης του βασικού διατραπεζικού επιτοκίου σε μία προσπάθεια να αποτραπούν πληθωριστικές πιέσεις. Τα πρακτικά της συνεδρίασης του Μαρτίου, δόθηκαν την Τρίτη στη δημοσιότητα και δείχνουν ότι η Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να εξισορροπήσει τον κίνδυνο πληθωρισμού με την μεγάλη αύξηση των κύριων δανειοδοτικών επιτοκίων.

    Η Φέντ πιστεύει πως φέτος θα συνεχίσουν να αυξάνονται οι θέσεις εργασίας καθώς επίσης και το οικογενειακό εισόδημα. Πάντως αναμένεται εξισορρόπηση της αγοράς ακινήτων, με αποτέλεσμα να περιοριστούν και οι κατασκευές νέων κατοικιών.

    [07] Σουδάν: Κρούσμα γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο

    19-04-2006

    Τo υπουργείο Υγείας του Σουδάν ανακοίνωσε το πρώτο του κρούσμα γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο. Αξιωματούχοι του Υπουργείου δήλωσαν τη Τρίτη ότι εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι ο ιδιοκτήτης πτηνοτροφικής μονάδας στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, είναι φορέας του θανατηφόρου ιού. Από τον ιό έχουν προσβληθεί επίσης τα πουλερικά του κτήματος του καθώς και άλλης μιας πτηνοτροφικής μονάδας στη γειτονική πολιτεία Τζαζήρα. Οι αρχές δήλωσαν ότι έχουν θανατώσει δεκάδες χιλιάδες πουλιά.

    Επίσης, στην Κίνα αξιωματούχοι του υπουργείου υγείας επιβεβαίωσαν ότι ένας άντρας ηλικίας 21 ετών από την επαρχία Χουμπέι έχει προσβληθεί από το στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών.

    [08] Σε νέα ύψη ρεκόρ οι τιμές πετρελαίου

    19-04-2006

    Οι τιμές του αργού πετρελαίου έφθασαν σε νέα ύψη ρεκόρ την Τρίτη, στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, δηλαδή στα 71 κόμμα 60 δολάρια το βαρέλι, αλλά μειώθηκαν ελαφρά πρίν το κλείσιμο. Στο Λονδίνο, η τιμή του Μπρέντ ήταν επίσης ιδιαίτερα υψηλή, στα 72 κόμμα 64 δολάρια.

    Αναλυτές δηλώνουν ότι η αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού οφείλεται στις ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τις ταραχές σε άλλες κύριες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, σε μία εποχή αυξημένης ζήτησης και σχετικά στάσιμης παραγωγής. Εξαιτίας των τιμών ρεκόρ του πετρελαίου εκτινάχθηκαν στα ύψη και οι τιμές της βενζίνης.

    Ο πρόεδρος Μπούς παραδέχτηκε ότι οι υψηλότερες τιμές βενζίνης αποτελούν πρόβλημα.

    [09] Συνομιλίες Μπούς-Σινιόρα στο Λευκό Οίκο

    19-04-2006

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι θέλει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι. Ο κ. Μπούς έκανε τη δήλωση αυτή την Τρίτη, μετά από συνομιλίες που είχε στον Λευκό Οίκο με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Φουάντ Σινιόρα. Ο κ. Μπούς επανέλαβε επίσης την υποστήριξή του προς έναν ανεξάρτητο και αυτεξούσιο Λίβανο.

    Ο κ. Σινιόρα ευχαρίστησε τον πρόεδρο Μπούς για την υποστήριξή του στις έρευνες για τον θάνατο του Ραφίκ Χαρίρι και πρόσθεσε ότι προσπαθεί να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Συρία, η οποία απέσυρε τις δυνάμεις της από το Λίβανο, μετά την δολοφονία Χαρίρι. Οι αρχικές έρευνες έδειξαν ότι η Συρία είχε σχέση με την δολοφονία, κάτι που η Δαμασκός αρνείται.

    [10] Σουάρτζ-Σκίλινγκ: Είναι καιρός να 'υπαναχωρήσουν' τα Η.Ε. από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη

    19-04-2006

    Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κρίστιαν Σουάρτζ-Σκίλινγκ, δηλώνει ότι είναι καιρός να 'υπαναχωρήσουν' τα Ηνωμένα Έθνη και να αφήσουν τους Βόσνιους να πάρουν τις δικές του πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις. Ο κ. Σουάρτζ-Σκιλινγκ δήλωσε χθες στο Συμβούλιο Ασφάλειας των Η.Ε. ότι η διεθνής κοινότητα έθεσε τα θεμέλια ενός λειτουργικού κράτους, και πρόσθεσε ότι έχει έρθει η ώρα ο βοσνιακός λαός και οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

    Ο κύριος Σουάρτζ-Σκίλινγκ επεσήμανε ότι προσβλέπει στο να βοηθήσει τις Βοσνιακές αρχές, αλλά, σημείωσε ότι πλέον δεν θα κάνει τη δική τους δουλειά. Ο απεσταλμένος των Η.Ε. τόνισε ότι τα θέματα που εκκρεμούν για τους Βόσνιους είναι η διενέργεια γενικών εκλογών, η ένταξη τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η σύλληψη φυγάδων εγκληματιών πολέμου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 20 April 2006 - 1:18:15 UTC