Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-04-21

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Ράις σε Ελλάδα, Τουρκία και Βουλγαρία
  • [02] ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Μπους και ο Κινέζος ομόλογος του, Χου Ζιντάο, δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους
  • [03] Ιράκ: Και άλλη συνεδρίαση για το θέμα του πρωθυπουργού
  • [04] Στέητ Ντηπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν ψήφισμα στα Η.Ε. αν το Ιράν δεν αλλάξει τακτική
  • [05] Παλαιστίνιοι: Γνωστός εξτρεμιστής διορίζεται σε διευθυντική κυβερνητική θέση
  • [06] Τσέρτοφ: Εκστρατεία κατά των παράνομων μεταναστών και των εργοδοτών τους
  • [07] Έκθεση: Δεν είναι απαραίτητη η θανάτωση αγρίων πτηνών για τον περιορισμό της γρίπης των πτηνών
  • [08] Πασχαλινό μήνυμα του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου
  • [09] Oι ΗΠΑ ζητούν από τη Ρωσία να σταματήσει τις πωλήσεις της όπλων στο Ιράν
  • [10] Nέος υποψήφιος πρωθυπουργός στο Ιράκ
  • [11] Νέο ιστορικό ρεκόρ των τιμών πετρελαίου
  • [12] Συνεχίζεται η μάχη για την δημοκρατία στο Νεπάλ
  • [13] Oλοκληρώθηκε η επίσκεψη του προέδρου της Κίνας στις ΗΠΑ
  • [14] Απετράπη νέα μαθητική επίθεση σε λύκειο των ΗΠΑ
  • [15] Βέτο κατά τον διορισμό εξτρεμιστή, άσκησε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος
  • [16] Δεν υποχώρησαν οι πλημμύρες στα Βαλκάνια
  • [17] Tα 80ά της γενέθλια γιόρτασε η βασίλισα Ελισάβετ
  • [18] Πασχαλινό μήνυμα Εθνικού Συμβουλίου

  • [01] Επίσκεψη Ράις σε Ελλάδα, Τουρκία και Βουλγαρία

    21-04-2006

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι από τις 24 έως τις 28 Απριλίου η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε Τουρκία, Ελλάδα και Βουλγαρία. Εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπαρτμεντ δήλωσε την Πέμπτη ότι η κ. Ράις θα έχει συνομιλίες με ηγέτες των τριών χωρών.

    Οι συνομιλίες στην Ελλάδα και την Τουρκία αναμένεται ότι θα επικεντρωθούν στην προώθηση της ειρήνης και της δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το Κυπριακό, την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ασφάλεια των Ευρω-Ασιατικών ενεργειακών πόρων.

    Επίσης αναμένεται πως η κυρία Ράις θα υπογράψει συνθήκη αμυντικής συνεργασίας με τη Βουλγαρία και θα συμμετάσχει σε ανεπίσημη σύνοδο των υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ που θα συζητήσουν σχέδια για την σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στη Λετονία, τον ερχόμενο Νοέμβριο.

    [02] ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Μπους και ο Κινέζος ομόλογος του, Χου Ζιντάο, δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους

    21-04-2006

    Ο πρόεδρος Μπους με τον Κινέζο ομόλογό του, Χου Ζιντάο στο Λευκό Οίκο.

    Ο πρόεδρος Μπους και ο Κινέζος ομόλογος του, Χου Ζιντάο, συμφώνησαν στην διεύρυνση της μεταξύ τους συνεργασίας, αλλά δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν σημαντικές διαφορές σε θέματα εμπορίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

    Μετά τις συνομιλίες τους στο Λευκό Οίκο τη Πέμπτη, ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι ζήτησε από το κύριο Χου την ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος με στόχο την μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ έναντι της Κίνας, ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο κύριος Χου δεν δεσμεύτηκε, αλλά είπε ότι η Κίνα κατανοεί τις ανησυχίες των ΗΠΑ για το συγκεκριμένο θέμα.

    Ο κύριος Μπους επίσης διαβεβαίωσε τον Κινέζο ομόλογο του ότι η Ουάσιγκτον δεν υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Ταιβάν. Ο αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι παρόλο που η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο δεν συμφωνούν σε όλα τα θέματα, υπάρχει ειλικρινής διάλογος μεταξύ των δύο χωρών.

    Πάντως κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής στο Λευκό Οίκο μία γυναίκα άρχισε να φωνάζει καταγγέλλοντας τον κύριο Χου για την καταδίωξη του θρησκευτικού κινήματος Φαλούν Γκόνγκ στη Κίνα. Αργότερα ο κύριος Μπους ζήτησε συγνώμη από τον κύριο Χου για το επεισόδιο.

    [03] Ιράκ: Και άλλη συνεδρίαση για το θέμα του πρωθυπουργού

    21-04-2006

    Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι

    Στο Ιράκ, ο βαλλόμενος πρωθυπουργός, Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι, αφήνει τώρα να εννοηθεί ότι είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για ψηφοφορία για νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας το Σάββατο. Σε διάγγελμα του προς το έθνος τη Πέμπτη ο κ. Τζααφάρι δήλωσε ότι η ηγεσία του κόμματος του θα πρέπει να αποφασίσει ποιον θέλει για πρωθυπουργό, ενώ τόνισε ότι δεν θέλει να γίνει εμπόδιο ή να δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι εμπόδιο. Έως τώρα η άρνηση του κ. Τζααφάρι να παραιτηθεί έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τις προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στο Ιράκ, ενώ Κούρδοι και Σουνίτες ζητούν την παραίτηση του, λέγοντας ότι δεν έχει καταφέρει να περιορίσει τις εμφύλιες συγκρούσεις.

    Στο μεταξύ, μέλος του κόμματος του κ. αλ Τζααφάρι, της Ενωμένης Ιρακινής Συμμαχίας, δήλωσε ότι η ψηφοφορία για το θέμα της πρωθυπουργίας θα γίνει σύντομα. Μετά την ανακοίνωση του κ. Αλ Τζααφάρι, ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Ιρακινής Βουλής, Αντνάν Πατσατσί, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τώρα τα μέλη του κοινοβουλίου θα μπορέσουν να συμφωνήσουν στην σύσταση της νέας κυβέρνησης κατά την επόμενη συνεδρίαση του σώματος το Σάββατο.

    [04] Στέητ Ντηπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν ψήφισμα στα Η.Ε. αν το Ιράν δεν αλλάξει τακτική

    21-04-2006

    Σων Μακόρμακ

    Οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι έχει αρχίσει να αυξάνεται η υποστήριξη προς την επιβολή κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών σε βάρος του Ιράν. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι αν δεν υπάρξουν βασικές αλλαγές στην τακτική που ακολουθεί το Ιράν, οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν ψήφισμα στα Η.Ε. που θα ζητά απ' την Τεχεράνη να τερματίσει το πρόγραμμα της εμπλουτισμού ουρανίου. Των δηλώσεων αυτών είχε προηγηθεί διήμερη σύνοδος στη Μόσχα μεταξύ των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας και εκπροσώπων χωρών της Ομάδας των 8. Η διήμερη σύνοδος ολοκληρώθηκε χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα, αλλά ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι δεν αποτελούσε συνεδρίαση λήψης αποφάσεων για το Ιράν.

    Την ερχόμενη Παρασκευή, 28 Απριλίου, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφάλειας έκθεση της για την συμμόρφωση του Ιράν σε θέματα πυρηνικής ενέργειας.

    [05] Παλαιστίνιοι: Γνωστός εξτρεμιστής διορίζεται σε διευθυντική κυβερνητική θέση

    21-04-2006

    Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εσωτερικών, Σαΐντ Σιγιάμ, διόρισε γενικό διευθυντή του υπουργείου του τον διοικητή των εξτρεμιστικών Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης, γνωστό εξτρεμιστή και καταζητούμενο από το Ισραήλ, Τζαμάλ Αμπού Σαμχαντάνα. Οι Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης ανέλαβαν την ευθύνη για πολλές από τις επιθέσεις με αυτοσχέδιες ρουκέτες από την Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ ο ίδιος φέρεται ότι έχει υπάρξει στόχος αρκετών αποπειρών δολοφονίας από Ισραηλινούς.

    Στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, επέκρινε τον διορισμό του κ. Σαμχαντάνα και δήλωσε ότι αποτελεί μία ακόμα ένδειξη της πραγματικής φύσης και τακτικής της υπό την Χαμάς Παλαιστινιακής κυβέρνησης, που όπως είπε, παρεμποδίζει την επίτευξη προόδου για την δημιουργία ισχυρού Παλαιστινιακού κράτους.

    [06] Τσέρτοφ: Εκστρατεία κατά των παράνομων μεταναστών και των εργοδοτών τους

    21-04-2006

    Μάικλ Τσέρτοφ

    Οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν τουλάχιστον 7 διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων και πάνω από 1.200 εργαζόμενους στα πλαίσια εκστρατείας κατά των παράνομων μεταναστών και των εργοδοτών τους.

    Στην Ουάσινγκτον ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Μάικλ Τσέρτοφ, δήλωσε ότι οι αρχές έκαναν έφοδο σε 40 εργοστάσια της Γερμανικής εταιρείας IFCO Systems σε 26 πολιτείες. Και πρόσθεσε ότι οι έφοδοι ήταν αποτέλεσμα προσπάθειας που ξεκίνησε πέρυσι με στόχο την αναγνώριση και δίωξη εταιριών που συστηματικά προσλάμβαναν παράνομους μετανάστες. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η διερεύνηση της εταιρείας IFCO, που κατασκευάζει ξύλινα κιβώτια, άρχισε πριν από ένα χρόνο όταν παράνομοι μετανάστες τους οποίους είχε προσλάβει η εταιρία εντοπίστηκαν να καταστρέφουν φορολογικές δηλώσεις και να χρησιμοποιούν πλαστά έγγραφα.

    Ο κύριος Τσέρτοφ επεσήμανε ότι οι αμερικανικές αρχές θα συνεχίσουν να διώκουν επιχειρήσεις που φέρονται να εκμεταλλεύονται παράνομους εργαζόμενους προς όφελός τους.

    [07] Έκθεση: Δεν είναι απαραίτητη η θανάτωση αγρίων πτηνών για τον περιορισμό της γρίπης των πτηνών

    21-04-2006

    Νέα επιστημονική έκθεση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Science καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν είναι απαραίτητη η θανάτωση αγρίων πτηνών για τον περιορισμό της εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών. Ολλανδοί και Σουηδοί εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας αναφέρουν ότι ακόμη και σε περιοχές με πολλά κρούσματα του θανατηφόρου στελέχους Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών, η παρουσία της νόσου σε άγρια πτηνά είναι συγκριτικά περιορισμένη. Επίσης επισημαίνουν ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος ο ρόλος των άγριων πτηνών στην εξάπλωση της νόσου και τονίζουν ότι η ασθένεια δεν μπορεί μάλλον να περιοριστεί χωρίς απαραίτητους ελέγχους στον τομέα της πτηνοτροφίας διεθνώς.

    [08] Πασχαλινό μήνυμα του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    21-04-2006

    Θεόδωρος Σπυρόπουλος

    Σε ευχετήριο μήνυμά του για το Πάσχα ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, ενθαρρύνει την απομάκρυνση 'από τον εγωκεντρισμό και τον απομονωτισμό της εποχής' και ζητά από όλους να αναλογιστούν τα διαχρονικά μηνύματα της Αναστάσεως.

    Κατά την έκφρασή του κ. Σπυρόπουλου 'η έννοια της Αναστάσεως, είναι συνυφασμένη με τα υψηλά πανανθρώπινα ιδανικά του Ελληνισμού, όπως εκφράστηκαν στο πέρασμα των αιώνων'. Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου εύχεται 'αυτά τα Ελληνικά ιδανικά να είναι η απάντηση και ταυτοχρόνως η πρόταση ελπίδας στα αδιέξοδα του σύγχρονου ανθρώπου για ένα καλύτερο μέλλον'.

    [09] Oι ΗΠΑ ζητούν από τη Ρωσία να σταματήσει τις πωλήσεις της όπλων στο Ιράν

    21-04-2006

    Ο κ. Μπέρνς

    Ο Aμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις, Νίκολας Μπέρνς, ζήτησε από την Ρωσία να σταματήσει τις πωλήσεις της όπλων στο Ιράκ, στα πλαίσια της προσπάθειας διεθνούς απομόνωσης της χώρας αυτής, εξαιτίας του επίμαχου πυρηνικού της προγράμματος.

    Ο κ. Μπέρνς δήλωσε στην Ουάσινγκτον την Παρασκευή ότι το Ιράν παραβαίνει τις διεθνείς πυρηνικές συνθήκες που έχει υπογράψει και πρόσθεσε ότι είναι πιά ώρα για την διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στην Τεχεράνη ώστε να συμμορφωθεί. Αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για Ελεγχο των Εξοπλισμών Ρόμπερτ Τζόζεφ δήλωσε ότι η πυρηνική απειλή από το Ιράν είναι ίσως η σοβαρότερη που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, αλλά και η διεθνής κοινότητα.

    Στο μεταξύ, η Ρωσία συνεχίζει να αντιτίθεται στην επιβολή κυρώσεων στο Ιράν, λέγοντας ότι δεν θα συμφωνήσει παρά μόνο αν έχει αδιάσειστες αποδείξεις ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας αυτής δεν είναι για ειρηνικούς σκοπούς.

    Ο κ. Μπέρνς και άλλοι αξιωματούχοι από χώρες μέλη του συμβουλίου ασφαλείας των ΗΕ, συν την Γερμανία, θα συναντηθούν στο Παρίσι τον επόμενο μήνα για να συζητήσουν σε σχέση με συγκεκριμένα διπλωματικά μέτρα εν όψει του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί.

    [10] Nέος υποψήφιος πρωθυπουργός στο Ιράκ

    21-04-2006

    Σιίτες αξιωματούχοι στο Ιράκ είπαν ότι ο σιιτικός πολιτικός συνασπισμός συναίνεσε την Παρασκευή στη Βαγδάτη στο να δοθεί η υποψηφιότητα της πρωθυπουργίας στο παλαίμαχο πολιτικό Τζαγουάντ αλ Μαλίκι, σε μία προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου που είχε δημιουργηθεί στη χώρα, εξαιτίας της μέχρι τώρα υποψηφιότητας του νύν πρωθυπουργού Ιμπραχήμ αλ Τζααφάρι, στον οποίο αντιτίθενται οι Κούρδοι και οι Σουνίτες, επειδή λένε ότι δεν έκανε αρκετά για να τερματιστούν οι εμφύλιες βιαιότητες.

    O κ. αλ Μαλίκι

    Την Πέμπτη ο κ. αλ Τζααφάρι ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσύρει την υποψηφιότητά του εξαιτίας του αδιεξόδου. Ο κ. αλ Μαλίκι είναι ηγετικό στέλεχος του κόμματος Ντάουα, του κ. αλ Τζααφάρι. Στο μεταξύ, ο ταξίαρχος του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ Ντέηβις Γκρέυ, μιλώντας σε δημοσιογράφους του Πενταγώνου μέσω δορυφόρου, εξέφρασε την ελπίδα ότι η πολιτική πρόοδος στο Ιράκ θα αποτρέψει τις επιθέσεις ανταρτών.

    [11] Νέο ιστορικό ρεκόρ των τιμών πετρελαίου

    21-04-2006

    Νέο ιστορικό ρεκόρ σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη την Παρασκευή, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 75 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του αργού με μελλοντική ημερομηνία παράδοσης μειώθηκε κάπως αργότερα. Τις τελευταίες μέρες οι τιμές του πετρελαίου έφθασαν σε τιμές-ρεκόρ, εξαιτίας των ανησυχιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τις συνεχιζόμενες ταραχές στη Νιγηρία, που ενδέχεται να προκαλέσουν μειώσεις των εξαγωγών πετρελαίου, σε μία εποχή ιδιαίτερα αυξημένης ζήτησής του.

    [12] Συνεχίζεται η μάχη για την δημοκρατία στο Νεπάλ

    21-04-2006

    Διαδηλωτές στο Κατμαντού ζητούν την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

    Δύο από τα επτά κύρια πολιτικά κόμματα του Νεπάλ απέρριψαν πρόταση του βασιλιά Γκυάνεντρα, που προσφέθηκε να δώσει πάλι την εξουσία στο λαό, λέγοντας ότι η πρότασή του ήταν ανεπαρκής. Τα δύο κόμματα πρόσθεσαν ότι ο βασιλιάς υποσχέθηκε μόνο την διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών, όμως εκείνα ζητούν την ψήφιση ειδικής επιτροπής ώστε να γραφεί ένα νέο σύνταγμα για τη χώρα, που είτε να περιορίζει τη μοναρχία σε εθιμοτυπικό ρόλο, είτε και να την καταργεί τελείως.

    Νωρίς την Παρασκευή, μιλώντας από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση, ο βασιλιάς Γκυάνεντρα ζήτησε από τον συνασπισμό των επτά κομμάτων της χώρας να ορίσουν το ταχύτερο νέο πρωθυπουργό και υποσχέθηκε να αποκαταστήσει την δημοκρατία, 15 μήνες μετά την αρπαγή της εξουσίας.

    Η Ινδία χαιρέτησε την υπόσχεση του βασιλιά Γκυάνεντρα να αποκαστήσει την δημοκρατία στο Νεπάλ. Το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Παρασκευή ότι η κίνηση αυτή θα προλειάνει το έδαφος για πολιτική σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη στη γειτονική χώρα.

    Οι ΗΠΑ εξήραν το λαό του Νεπάλ για τον αγώνα τους για την δημοκρατία. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Σών Μακόρμακ είπε ότι η Ουάσινγκτον περιμένει από τον βασιλιά Γκυάνεντρα να τηρήσει τον λόγο του και να επιτρέψει στα πολιτικά κόμματα να σχηματίσουν κυβέρνηση, ενώ κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιλέξουν το ταχύτερο δυνατόν πρωθυπουργό και κυβερνητικό συμβούλιο.

    [13] Oλοκληρώθηκε η επίσκεψη του προέδρου της Κίνας στις ΗΠΑ

    21-04-2006

    Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας

    Ο πρόεδρος της Κίνας Χού Ζιντάο είπε στο ακροατήριό του την Παρασκευή στο πανεπιστήμιο του Γιέηλ ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την διεύρυνση της οικονομίας της και ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή. Ο κ. Χού είπε επίσης ότι η χώρα του, με την μοναδική της ιστορία και πολιτιστική κληρονομία, συμβάλει, μαζί με τα άλλα κράτη, στην εξέλιξη της παγκόσμιας κοινότητας και ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα πρέπει να γίνουν 'εταίροι μιας εποικοδομητικής συνεργασίας'.

    Με την ομιλία αυτή, ο κ. Χού ολοκλήρωσε την 4ήμερη περιοδεία του στις ΗΠΑ, κατά την οποία οι ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχία για την αυξανόμενη κυριαρχία της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία. Όπως αναφέρεται, δεν σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στις πολιτικές και οικονομικές διαφορές μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου.

    Όμως και οι δύο πλευρές μετά την συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη, δεσμεύτηκαν να επαυξήσουν τη συνεργασία τους για θέματα όπως τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, καθώς και των εμπορικών συναλλαγών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Στην ομιλία του της Παρασκευής, ο κ. Χού έκανε νύξη για την καταγγελόμενη μονόπλευρη άποψη των ΗΠΑ στις παγκόσμιες υποθέσεις, λέγοντας ότι ένας μουσικοσυνθέτης δεν μπορεί να γράψει μία μελωδία με μία μόνο νότα και ένας ζωγράφος δεν μπορεί να απαθανατίσει ένα τοπίο με ένα μόνο χρώμα. Ειπε επίσης ότι η χώρα του θα κινηθεί 'προσεκτικά' προς την διεύρυνση των πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών, όμως δεν πρόκειται απλά να αντιγράψει πολιτικά πρότυπα άλλων χωρών.

    Την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον, ο κ. Χού δήλωσε ότι προσβλέπει σε μία σταθερή, ώριμη σχέση με τις ΗΠΑ, 'παρά τις διαφορές, ακόμα και εντάσεις μεταξύ μας', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    [14] Απετράπη νέα μαθητική επίθεση σε λύκειο των ΗΠΑ

    21-04-2006

    Στην κεντροδυτική πολιτεία Κάνσας, πέντε μαθητές λυκείου συνελήφθηκαν με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν ένοπλη επίθεση κατά συμμαθητών και καθηγητών τους στο τοπικό σχολείο της πόλης Ρίβερτον. Οι αρχές του Ρίβερτον είπαν ότι απέτρεψαν την συνομωσία, αφού ένας από τους μαθητές δημοσίευσε βίαιο και προειδοποιητικό μήνυμα για την επικείμενη επίθεση στο διαδίκτυο.

    Η αστυνομία είπε ότι όπλα και μαχαίρια που πιστεύεται ότι θα χρησιμοποιούνταν για την επίθεση, εντοπίστηκαν στο σπίτι ενός από τους μαθητές. Η μέρα της επίθεσης είχε οριστεί για την Πέμπτη, που αποτελεί την 7η επέτειο της σφαγής στο λύκειο Κόλουμπάιν, του Κολοράντο, το 1999.

    [15] Βέτο κατά τον διορισμό εξτρεμιστή, άσκησε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος

    21-04-2006

    O κ. Αμπάς

    Συνεργάτες του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς είπε ότι άσκησε βέτο κατά του διορισμού γνωστού εξτρεμιστή στην θέση του γενικού διευθυντή του Παλαιστινιακού υπουργείου Εσωτερικών. Η υπό την Χαμάς κυβέρνηση είχε διορίσει την Πέμπτη στη θέση αυτή τον Τζαμάλ Αμπού Σαμχαντάνα, τον διοικητή της εξτρεμιστικής οργάνωσης Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης.

    Οι ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχία την επιλογή του κ. Σαμχαντάνα, ενώ το Ισραήλ απείλησε την ανάληψη στρατιωτικών μέτρων κατά της υπό την Χαμάς Παλαιστινιακής κυβέρνησης μετά τον διορισμό του. Η οργάνωσή του έχει αναλάβει την ευθύνη για αρκετές επιθέσεις ρουκετών εντός του Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ θεωρείται ύποπτος για ανάμειξη σε βομβιστική επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής της Αμερικανικής πρεσβείας στη Γάζα το 2003, από την οποία είχαν σκοτωθεί τρείς συμβασιούχοι εργαζόμενοι.

    [16] Δεν υποχώρησαν οι πλημμύρες στα Βαλκάνια

    21-04-2006

    Πλημμυρισμένοι δρόμοι στη Νικόπολη, της Βουλγαρίας.

    Συνεχίστηκαν και την Παρασκευή οι απομακρύνσεις κατοίκων σε πολλές πόλεις των Βαλκανίων, καθώς τα νερά του πλημμυρισμένου Δούναβη κινούνται προς τη Μαύρη Θάλασσα. Οι αρχές απομάκρυναν από τις εστίες τους 2,000 άτομα από την βορειοδυτική πόλη της Βουλγαρίας Βιντίν και την Νικούπολη, ενώ κτίρια της πόλης Ρούζε έχουν ήδη πλημμυρίσει.

    Στη Ρουμανία, πάνω από 5,000 άτομα εξακολουθούν να μην είναι σε θέση να επιστρέψουν στις εστίες τους. Οι σφοδρές βροχοπτώσεις και η τήξη των πάγων του χειμώνα επιβάρυναν την ροή του Δούναβη με διπλό όγκο υδάτων από ότι το συνηθισμένο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι χειρότερες πλημμύρες στην Ανατολική Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια.

    [17] Tα 80ά της γενέθλια γιόρτασε η βασίλισα Ελισάβετ

    21-04-2006

    Ζητωκραυγάζοντα πλήθη υποδέχθηκαν την βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ, καθώς έβγαινε από το ανάκτορο του Ουίνσορ συνοδευόμενη από τον σύζυγό της πρίγκηπα Φίλιππο. Η βασίλισα, ντυμένη στα ρόζ, γιόρταζε τα 80ά της γενέθλια. Το ανάκτορο του Μπάκινγκχαμ ανακοίνωσε ότι η Ελισάβετ, που κατέχει τον βρετανικό θρόνο από το 1952, έλαβε πάνω από 37,000 ευχετήριες κάρτες και ηλεκτρονικά μηνύματα από όλα τα μέρη του κόσμου.

    [18] Πασχαλινό μήνυμα Εθνικού Συμβουλίου

    Γιώργος Μπίστης

    Oυάσινγκτον

    21-04-2006

    Ο κ. Σπυρόπουλος

    Σε ευχετήριο μήνυμά του για το Πάσχα ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, ενθαρρύνει την απομάκρυνση 'από τον εγωκεντρισμό και τον απομονωτισμό της εποχής' και ζητά από όλους να αναλογιστούν τα διαχρονικά μηνύματα της Αναστάσεως. Κατά την έκφρασή του κ. Σπυρόπουλου, 'η έννοια της Αναστάσεως, είναι συνυφασμένη με τα υψηλά πανανθρώπινα ιδανικά του Ελληνισμού, όπως εκφράστηκαν στο πέρασμα των αιώνων'. Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου εύχεται 'αυτά τα Ελληνικά ιδανικά να είναι η απάντηση και ταυτοχρόνως η πρόταση ελπίδας στα αδιέξοδα του σύγχρονου ανθρώπου για ένα καλύτερο μέλλον'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 22 April 2006 - 1:18:23 UTC