Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-04-26

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ράις: 'Το Ιράν δεν είναι Ιράκ'
  • [02] Αλ Ζαρκάγουι: Θα ηττηθούν οι ΗΠΑ στο Ιράκ
  • [03] Λαριτζανί: Το Ιράν θα σταματήσει να συνεργάζεται με τη ΔΥΑΕ, αν επιβληθούν κυρώσεις
  • [04] Αίγυπτος: Συνελήφθησαν 10 ύποπτοι για τις εκρήξεις
  • [05] ΕΕ: Οικονομική βοήθεια στις χώρες που επλήγησαν από τη γρίπη των πτηνών
  • [06] Τσέρτωφ: Νέα μέτρα ασφάλειας στα αμερικανικά λιμάνια
  • [07] ΣΑ: Ψήφισμα για επιβολή κυρώσεων για εγκλήματα πολέμου στο Νταρφούρ
  • [08] Μπους: Προτάσεις για περιορισμό της εξάρτησης των ΗΠΑ από το πετρέλαιο

  • [01] Ράις: 'Το Ιράν δεν είναι Ιράκ'

    Άννα Καραγιαννοπούλου

    Ουάσιγκτον

    26-04-2006

    Η Αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, μεταβαίνει σήμερα στη Βουλγαρία, ενώ την Τρίτη επισκέφθηκε αρχικά την Αθήνα και στην συνέχεια την Άγκυρα.

    Στην Αθήνα, η κ. Ράις συναντήθηκε με την Ελληνίδα ομόλογο της, Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς και με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Καραμανλή. Σε συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση των μεταξύ τους συνομιλιών οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν τις σχέσεις στρατηγικής συνεργασίας και τις κοινές αξίες δημοκρατίας και ελευθερίας που ενώνουν τις δύο χώρες. Και γι' αυτό συνεργαζόμαστε στενά 'για να αντιμετωπίσουμε ως φίλοι και σύμμαχοι τις παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις της εποχής μας, για την εδραίωση της σταθερότητας και της προόδου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, την καταπολέμηση της φτώχιας, την αποτροπή της διασποράς των πυρηνικών όπλων και την πάταξη της τρομοκρατίας', δήλωσε η κ. Μπακογιάννη. 'Οι στόχοι μας συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό', επεσήμανε η Ελληνίδα υπουργός εξωτερικών, 'όμως όπως είναι φυσικό για χώρες δημοκρατικές που κυριαρχεί η ελευθερία της γνώμης, δε ταυτιζόμαστε πάντα ως προς τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, γι' αυτό και η συνεργασία μας είναι και θα είναι συστηματική', υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη.

    Στη συνέχεια η Ελληνίδα Υπουργός τόνισε ότι η στρατηγική σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας 'είναι εδραιωμένη στη πεποίθηση ότι μπορούμε να συνεργαστούμε αποτελεσματικά υπέρ της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας', της Ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών της Βαλκανικής καθώς επίσης και της Τουρκίας και η επίτευξη 'μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης' στο Κυπριακό.

    Για το θέμα του Ιράν η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την θέση της Ελλάδας ότι 'το Ιράν αποφεύγοντας εμπρηστικές δηλώσεις που αυξάνουν την δυσπιστία απέναντι του, είναι ανάγκη να δώσει επαρκείς και πειστικές διαβεβαιώσεις ότι δεν επιδιώκει μέσω της ανάπτυξης πυρηνικής τεχνολογίας να αποκτήσει πυρηνικά όπλα'. Και τόνισε ότι 'η θέση της Ελλάδας είναι ότι η διεθνής κοινότητα μπορεί με συντονισμένη προσπάθεια να επιτύχει την ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος' του Ιράν.

    Από την πλευρά της η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε την Ελληνική κυβέρνηση για την πρόσκληση να επισκεφτεί την Αθήνα και τόνισε ότι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι κάτι παραπάνω από στρατηγικοί εταίροι, 'είμαστε χώρες που έχουμε κοινές αξίες δημοκρατίας και ελευθερίας και έχουμε τη μεγάλη επιθυμία να δούμε έναν κόσμο όπου οι αξίες της ελευθερίας και δημοκρατίας είναι παρούσες' επεσήμανε η κ. Ράις.

    Για το περιεχόμενο των συνομιλιών της με την κ. Μπακογιάννη η κ. Ράις δήλωσε: 'Συζητήσαμε τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας έχουν βελτιωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια και συζητήσαμε για τη δουλειά που έχει κάνει η Ελλάδα προς στήριξη της ευρωπαϊκής διαδικασίας για την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον βέβαια η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της'.

    Η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι συζητήθηκε η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού: 'Ελπίζουμε ότι τα στοιχεία για μια επίλυση του Κυπριακού μπορεί να έρθουν γρήγορα και συζητήσαμε γι' αυτά τα στοιχεία που μπορεί να συμβάλουν σ' αυτή την κατεύθυνση'.

    Συζητήθηκε επίσης η ανάγκη διευθέτησης της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο με στόχο την εδραίωση της σταθερότητας στα Βαλκάνια, καθώς και το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν που εξετάζεται από το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ, του οποίου μέλος είναι και η Ελλάδα, ενόψει μάλιστα της έκθεσης για το θέμα που η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο στο τέλος της εβδομάδας.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου, στην κοινή συνέντευξη τύπου με την κ. Μπακογιάννη, για το αν εξετάζονται κάποια επιχειρησιακά μέτρα για το Ιράν, η κ. Ράις σημείωσε χαρακτηριστικά: 'Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταλαβαίνουν και πιστεύουν ότι το Ιράν δεν είναι Ιράκ. Οι συνθήκες στο Ιράκ είχαν ειδικό χαρακτήρα. Τώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν αποκλείει τίποτα, αλλά ακολουθούμε μια διπλωματική πορεία και αυτό το πρόγραμμα που επιδιώκουμε είναι το πρόγραμμα που η υπουργός και εγώ συζητήσαμε. Συζητήσαμε πώς να δώσουμε βάρος στις διπλωματικές προσπάθειες μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφάλειας'.

    Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας δεδομένης της εκκρεμότητας του Κυπριακού και της άρνησης της Άγκυρας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία η κ. Ράις επεσήμανε: 'Πιστεύουμε ότι η Τουρκία πρέπει να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά υπάρχουν απαιτήσεις που πρέπει να εκπληρωθούν και συζητάμε με την Ευρώπη και την Τουρκία για το θέμαβ¦..Όσον αφορά τη δουλειά που πρέπει να γίνει πριν την ένταξη της Τουρκίας, υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει και φυσικά θέματα σχετικά με την Κύπρο είναι μεταξύ της δουλειάς που πρέπει να γίνει'.

    [02] Αλ Ζαρκάγουι: Θα ηττηθούν οι ΗΠΑ στο Ιράκ

    26-04-2006

    Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι

    Ιστοσελίδα δημοσίευσε βίντεο που φέρεται ότι δείχνει τον φυγόδικο τρομοκράτη, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι, να ορκίζεται ότι οι ΗΠΑ θα ηττηθούν στο Ιράκ. Στο βίντεο επίσης ο αλ Ζαρκάουι χλευάζει την νέα ιρακινή κυβέρνηση. Η βιντεοταινία, που είναι η πρώτη στην οποία παρουσιάζεται ο αλ Ζαρκάγουι, δείχνει άνδρα με γένια και ντυμένο στα μαύρα, που φοράει στρατιωτικό γιλέκο. Η αυθεντικότητα της ταινίας δεν έχει εξακριβωθεί.

    Η δημοσίευση του βίντεο ακολουθεί την μετάδοση την Κυριακή ταινίας με την φωνή του Οσάμα μπιν Λάντεν, που κατηγορεί την Δύση ότι επιδίδεται σε 'σιωνιστική σταυροφορία κατά των μουσουλμάνων'.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ δήλωσε στον εντολοδόχο πρωθυπουργό του Ιράκ, Τζαγουάντ αλ Μαλίκι, ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας θα οδηγήσει στην απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα. Σύμφωνα με το ιρακινό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, οι δύο άνδρες είχαν τηλεφωνική συνομιλία την Τρίτη.

    Πάντως συνεχίστηκαν και την Τρίτη οι εκρήξεις βομβών στη Βαγδάτη και αλλού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 7 άτομα.

    [03] Λαριτζανί: Το Ιράν θα σταματήσει να συνεργάζεται με τη ΔΥΑΕ, αν επιβληθούν κυρώσεις

    26-04-2006

    Αλί Λαριτζανί

    O ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να μοιραστεί πυρηνική τεχνολογία με άλλες χώρες. Ο Αγιατολλάχ Αλί Χαμενεΐ έκανε τις δηλώσεις αυτές στον πρόεδρο του Σουδάν Ομάρ αλ Μπασίρ, που επισκέπτεται το Ιράν, τρεις μέρες πριν από την λήξη της προθεσμίας που έχει δώσει το Συμβούλιο Ασφάλεια των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράν να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου.

    Οι συνομιλίες των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη, καθώς ο ανώτερος διαπραγματευτής για πυρηνικές υποθέσεις του Ιράν, Αλί Λαριτζανί, προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη θα σταματήσει να συνεργάζεται με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών, αν το Συμβούλιο Ασφαλείας επιβάλλει κυρώσεις κατά του Ιράν.

    Στη Ουάσιγκτον, ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε το Ιράν ότι κλιμακώνει την ένταση για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου επίσης πρόσθεσε ότι είναι καιρός το Συμβούλιο Ασφάλειας να εξετάσει τι μέτρα πρέπει να λάβει κατά της 'συνεχιζόμενης αδιαλλαξίας', όπως είπε χαρακτηριστικά, της Τεχεράνης προς τη διεθνή κοινότητα. Ιρανοί ηγέτες δήλωσαν ότι συνεχίσουν τον εμπλουτισμό ουρανίου παρά τα συνεχιζόμενα αιτήματα του Συμβουλίου Ασφάλειας για τον τερματισμό των πυρηνικών δραστηριοτήτων της Τεχεράνης.

    Ο αμερικανός πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, Τζών Μπόλτον, δήλωσε ότι το συμβούλιο ασφαλείας σχεδιάζει να συζητήσει ψήφισμα που να απαιτεί νόμιμα από το Ιράν να συμμορφωθεί με τις επιθυμίες της διεθνούς κοινότητας, όμως η Κίνα και η Ρωσία, αντιτίθενται στο μέτρο αυτό.

    [04] Αίγυπτος: Συνελήφθησαν 10 ύποπτοι για τις εκρήξεις

    26-04-2006

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε έντονα τις βομβιστικές επιθέσεις στο Αιγυπτιακό θέρετρο Νταχάμπ, στη χερσόνησο του Σινά, από τις οποίες σκοτώθηκαν 18 άτομα το βράδυ της Δευτέρας. Σε ανακοίνωσή του την Τρίτη, το 15μελές συμβούλιο παρότρυνε όλες τις χώρες να βοηθήσουν τις αιγυπτιακές αρχές να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους δράστες.

    Η αιγυπτιακή αστυνομία δήλωσε ότι συνελήφθησαν ως τώρα τουλάχιστον 10 άτομα σε σχέση με τις εκρήξεις. Οι δυνάμεις ασφαλείας είπαν ότι οι ύποπτοι είναι Αιγύπτιοι μηχανικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών που έφθασαν την Κυριακή στη Νταχάμπ και προσπάθησαν να διαφύγουν μετά τις εκρήξεις με αυτοκίνητο που έφερε πλαστές πινακίδες. Οι Αιγυπτιακές αρχές είπαν ότι τα θύματα είναι 6 ξένοι τουρίστες και 12 Αιγύπτιοι. Περίπου 80 άτομα τραυματίστηκαν από τις σχεδόν ταυτόχρονες εκρήξεις. Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις και οι αρχές δεν έχουν εξηγήσει πως ενήργησαν οι δράστες τους.

    [05] ΕΕ: Οικονομική βοήθεια στις χώρες που επλήγησαν από τη γρίπη των πτηνών

    26-04-2006

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την Τρίτη επιπλέον οικονομική βοήθεια για τους εκτροφείς πουλερικών που επλήγησαν από την σοβαρή μείωση των πωλήσεων των ειδών τους, εξαιτίας των φόβων των καταναλωτών για την γρίπη των πτηνών. Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ που συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο, ενέκριναν το μέτρο σύμφωνα με το οποίο εθνικές κυβερνήσεις θα υποβάλουν αιτήσεις για βοηθήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα αποφασίσει αν θα τις ικανοποιήσει.

    Η Ε.Ε. θα καταβάλει το μισό ποσό σε χώρες που μπορούν να αποδείξουν ότι υπήρξαν οικονομικές απώλειες, εξαιτίας των μειωμένων πωλήσεων. Η Ιταλία αναφέρει ότι οι πωλήσεις πουλερικών μειώθηκαν κατά 50%, που σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινότητας αποτελεί την σοβαρότερη μείωση.

    [06] Τσέρτωφ: Νέα μέτρα ασφάλειας στα αμερικανικά λιμάνια

    26-04-2006

    Μάικλ Τσέρτωφ

    Η κυβέρνηση Μπους ανακοίνωσε σχέδια για διερεύνηση του παρελθόντος, για λόγους ασφαλείας, σχεδόν 400 χιλιάδων εργαζόμενων στα λιμάνια των ΗΠΑ. Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Τσέρτωφ, δήλωσε ότι άτομα που ενδεχομένως θα μπορούσαν να απειλήσουν την ασφάλεια της χώρας θα πρέπει να αποκλείονται από τα αμερικανικά λιμάνια. Τα ονόματα των εργαζόμενων θα αντιπαρατάσσονται με καταλόγους τρομοκρατών και ηλεκτρονικά αρχεία της μεταναστευτικής υπηρεσίας για να διασφαλιστεί ότι διαθέτουν νόμιμη άδεια εργασίας στις ΗΠΑ.

    Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας δηλώνει επίσης ότι η προκαταρκτική διερεύνηση των ονομάτων θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του χρόνου. Οι έλεγχοι αυτοί διενεργούνται κατόπιν ανησυχιών ότι τα αμερικανικά λιμάνια αποτελούν στόχους τρομοκρατών και ότι δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους.

    [07] ΣΑ: Ψήφισμα για επιβολή κυρώσεων για εγκλήματα πολέμου στο Νταρφούρ

    26-04-2006

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα που επιβάλλει κυρώσεις σε 4 Σουδανούς υπηκόους που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση μετακινήσεων και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό των Σουδανών. Η Κίνα, η Ρωσία και το Κατάρ απέσχον της ψηφοφορίας. Αυτή είναι η πρώτη φορά που επιβάλλονται κυρώσεις κατά ατόμων σε σχέση με τον πόλεμο στο Νταρφούρ.

    Εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξαίρουν την πρωτοβουλία του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στο μεταξύ, η ομάδα από την Αφρικανική Ένωση που διαπραγματεύεται την ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή του Νταρφούρ αναμένεται ότι θα παρουσιάσει σχέδιο προκαταρκτικής ειρηνευτικής συμφωνίας σήμερα στους αντάρτες και την σουδανική κυβέρνηση.

    [08] Μπους: Προτάσεις για περιορισμό της εξάρτησης των ΗΠΑ από το πετρέλαιο

    26-04-2006

    Ο πρόεδρος Μπους

    Ο πρόεδρος Μπους παρουσίασε τις προτάσεις του με στόχο τον περιορισμό 'της εξάρτησης των Αμερικανών από το πετρέλαιο', όπως είπε χαρακτηριστικά, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις για περιορισμό της ανοδικής πορείας των τιμών της βενζίνης.

    Σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον την Τρίτη, ο κ. Μπούς ζήτησε βελτίωση της αποδοτικότητας των αυτοκινήτων όσον αφορά στην χρήση καυσίμων και παρότρυνε τους οδηγούς να αγοράζουν υβριδικά αυτοκίνητα. Ο Αμερικανός πρόεδρος παρότρυνε επίσης το κογκρέσο να περικόψει τις φοροαπαλλαγές εταιρειών πετρελαίου, λέγοντας ότι έχουν υπέρογκα κέρδη. Και πρόσθεσε ότι οι εν λόγω εταιρίες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν μερικά από τα κέρδη τους για να επενδύσουν στην ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Ο κ. Μπους δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα προσθέσουν πετρέλαιο στα στρατηγικά τους αποθέματα για τους επόμενους μήνες, ώστε να υπάρξει περισσότερο πετρέλαιο για την χρήση της αγοράς.

    Οι Δημοκρατικοί αντέδρασαν στην ομιλία του κ. Μπους λέγοντας ότι έκανε προτάσεις για την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας πριν από μήνες. Η ηγέτης των Δημοκρατικών στην βουλή των αντιπροσώπων, Νάνσυ Πελόσι, κατήγγειλε το ρεπουμπλικανικό κόμμα και τον κ. Μπους ότι δεν ενήργησαν έγκαιρα, στην προσπάθεια τους να προστατέψουν μεγάλες εταιρίες πετρελαίου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 27 April 2006 - 1:18:15 UTC