Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-05-04

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ελλάδα: Ανοίγει η αγορά εργασίας σε εργαζόμενους από χώρες της Α. Ευρώπης
  • [02] Ισόβια δεσμά στο Ζαχαρία Μουσάουι
  • [03] ΣΑ: Σχέδιο για τη διακοπή εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν
  • [04] Ράμσφελντ: Θα είναι σε θέση οι ΗΠΑ να αποσύρουν στρατεύματα από το Ιράκ
  • [05] Λευκός Οίκος: Συνομιλίες Μπους-Μέρκελ
  • [06] Βιέννη: Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ τον Ιούνιο
  • [07] Ιταλία: Δεν θα επιδιώξει επανεκλογή ο Τσιάμπι
  • [08] ΗΠΑ: Αντίθετοι οι Δημοκρατικοί σε σχέδιο του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης πανδημίας της γρίπης των πτηνών
  • [09] Αναλαμβάνει καθήκοντα η νέα Ισραηλινή κυβέρνηση

  • [01] Ελλάδα: Ανοίγει η αγορά εργασίας σε εργαζόμενους από χώρες της Α. Ευρώπης

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    04-05-2006

    Η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία την Πορτογαλία και την Φιλανδία, είναι οι τέσσερις νέες χώρες, μετά την Σουηδία την Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία που αποφάσισαν να ανοίξουν την αγορά εργασίας τους και σε όλους τους τομείς, στους υπηκόους των 8 νέων κρατών μελών της Ανατολικής Ευρώπης και δεν θα χρησιμοποιήσουν το δικαίωμά τους να διατηρήσουν για τρία ακόμη χρόνια την μεταβατική περίοδο.

    Η ευρωπαϊκή επιτροπή χαιρέτισε την απόφαση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης και των άλλων καθώς το θέμα της διακίνησης των εργαζομένων μετά την διεύρυνση πριν δύο χρόνια ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητο για πολλά από τα παλαιά κράτη μέλη. Αποδείχτηκε όμως ότι και για τις τρεις χώρες Σουηδία, Αγγλία και Ιρλανδία που άφησαν ελεύθερα τα σύνορά τους χωρίς περιορισμούς, από την πρώτη μέρα της διεύρυνσης, δεν παρατηρήθηκε μαζική είσοδος εργαζομένων. Συγκεκριμένα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σε δύο χρόνια εισήλθαν στην χώρα 290.000 υπήκοοι των 8 κρατών μελών και απορροφήθηκαν εύκολα από την αγορά εργασίας. Η Κύπρος και η Μάλτα είχαν εξαιρεθεί εξ' αρχής από τους περιορισμούς βάσει των συμφωνιών προσχώρησης.

    Η ελληνική αγορά εργασίας βέβαια δεν ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους υπηκόους της Λετονίας, Εσθονίας Ουγγαρίας Σλοβακίας ή Σλοβενίας αλλά πρόβλημα ίσως δημιουργηθεί μετά την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας από τον Ιανουάριο του 2007, καθώς είναι όμορες και συγγενείς χώρες. Όμως, στην περίπτωση μαζικής εισόδου εργαζομένων τότε μπορεί να κάνει η Ελλάδα νέα χρήση της μεταβατικής περιόδου, για τις δύο νέες χώρες, στο σύνολό της, που φθάνει τα 7 χρόνια. Ακόμη μπορεί να ανοίξει την αγορά εργασίας για ορισμένους τομείς όπως έχουν κάνει μέχρι τώρα π.χ το Βέλγιο που δέχεται νοσοκόμους υδραυλικούς και προγραμματιστές ή το Λουξεμβούργο που δέχεται εργαζόμενους σε εστιατόρια και ξενοδοχεία.

    [02] Ισόβια δεσμά στο Ζαχαρία Μουσάουι

    04-05-2006

    Ζαχαρία Μουσάουι

    Ποινή ισόβιας κάθειρξης, χωρίς την δυνατότητα χάριτος, επέβαλαν τελικά οι ένορκοι στον πράκτορα της αλ Κάιντα, τον 37χρονο Γάλλο υπήκοο, Μαροκινής καταγωγής, Ζαχαρία Μουσάουι. Οι 12 ένορκοι είχαν διαβουλεύσεις επί 7 μέρες για το αν θα επέβαλαν τελικά την εσχάτη των ποινών ή τα ισόβια δεσμά. Για την επιβολή της θανατικής ποινής, χρειαζόταν ομόφωνη απόφαση των ενόρκων. Ο Μουσάουι είναι το μόνο άτομο που έχει καταδικαστεί στις ΗΠΑ για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι οι ένορκοι που τελικά χάρισαν τη ζωή στον Ζαχαρία Μουσάουι, έκαναν κάτι που ο Μουσάουι προφανώς δεν προτίθετο να κάνει για αθώους αμερικανούς. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου την Τετάρτη ο κύριος Μπους χαρακτήρισε τη δίκη του Μουσάουι δίκαιη.

    Οι δικηγόροι υπεράσπισης εξέφρασαν ικανοποίηση που στον πελάτης τους δεν επεβλήθη η θανατική ποινή. Οι συνήγοροι είχαν επανειλημμένα διαψεύσει ανάμειξη του Μουσάουι στο σχέδιο των τρομοκρατικών επιθέσεων της ενδέκατης Σεπτεμβρίου και είχαν δηλώσει ότι επιδίωκε την θανατική ποινή για να θεωρηθεί μάρτυρας. Οι εισαγγελικές αρχές εξέφραζαν απογοήτευση που οι ένορκοι δεν απένειμαν τη θανατική ποινή, αλλά είπαν ότι σέβονται την απόφαση.

    Συγγενείς των θυμάτων είχαν ανάμεικτες αντιδράσεις. Μερικοί δήλωσαν ότι ο Μουσάουι έπρεπε να καταδικαστεί σε θάνατο, ενώ άλλοι εξέφρασαν ικανοποίηση ότι η δικαιοσύνη απεδόθη και όπως είπαν χαρακτηριστικά ο Μουσάουι 'θα σαπίσει στη φυλακή'.

    [03] ΣΑ: Σχέδιο για τη διακοπή εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν

    04-05-2006

    Απεσταλμένοι της Γαλλίας και της Βρετανίας ανακοινώνουν το σχεδιο ψηφίσματος.

    Η Γαλλία και η Βρετανία υπέβαλαν σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο απαιτεί την διακοπή του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν. Το σχέδιο, που υποστηρίζεται και από τις ΗΠΑ, δεν προβλέπει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων, αλλά παραπέμπει στο κεφάλαιο 7 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξουσιοδότηση κυρώσεων, ή στρατιωτικών μέτρων σαν τελευταία επιλογή.

    Δύο από τα μόνιμα μέλη του συμβουλίου, η Ρωσία και η Κίνα, έχουν απειλήσει ότι θα ασκήσουν βέτο σε οποιοδήποτε ψήφισμα προβλέπει την επιβολή κυρώσεων ή την ανάληψη στρατιωτικών μέτρων εναντίον του Ιράν. Αλλά, μετά την συνεδρίαση της Τετάρτης, ο πρέσβης της Ρωσίας στα Η.Ε., Βιτάλυ Τσούρκιν, άφησε να εννοηθεί ότι η Μόσχα ενδέχεται να υποστηρίξει το μέτρο. Ο κ. Τσούρκιν δήλωσε ότι ένα τέτοιο ψήφισμα ενδεχομένως να φανεί χρήσιμο στο να πείσει το Ιράν ότι το Συμβούλιο Ασφάλειας δεν αστειεύεται όταν ζητά απ' την Τεχεράνη να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου και να συνεργαστεί με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

    [04] Ράμσφελντ: Θα είναι σε θέση οι ΗΠΑ να αποσύρουν στρατεύματα από το Ιράκ

    04-05-2006

    Ντόναλντ Ράμσφελντ

    Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, προέβλεψε ότι οι ΗΠΑ θα είναι σε θέση να περιορίσουν τον αριθμό των στρατευμάτων τους στο Ιράκ, μόλις αναλάβει καθήκοντα η νέα κυβέρνηση της χώρας. Ο κύριος Ράμσφελντ εξέφρασε επίσης αμφιβολίες για το αν ανώτεροι αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι στην περιοχή θα προτείνουν μείωση των στρατευμάτων πριν αναλάβει καθήκοντα η νέα κυβέρνηση.

    Ο κύριος Ράμσφελντ επεσήμανε ότι ο ανώτερος διοικητής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ, ο στρατηγός Τζωρτζ Κέισυ και ο αμερικανός πρέσβης στη περιοχή, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, θα πρέπει πρώτα να αρχίσουν συνομιλίες με τους αρμόδιους Ιρακινούς υπουργούς για τις συνθήκες στη χώρα και τις νέες υπευθυνότητες που θα αναλάβει το Ιράκ. Το υπουργικό συμβούλιο του Ιράκ θα ορισθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

    [05] Λευκός Οίκος: Συνομιλίες Μπους-Μέρκελ

    04-05-2006

    Μέρκελ και Μπους

    Ο πρόεδρος Μπους είχε συνομιλία την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ. Κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ο κ. Μπους δήλωσε ότι συζητήθηκαν τρόποι διπλωματικής επίλυσης του διεθνούς αδιεξόδου που έχει προκύψει με το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι το Ιράν θα πρέπει να κατανοήσει ότι η διεθνής κοινότητα δεν αποδέχεται την απόκτηση πυρηνικού όπλου από μέρους της Τεχεράνης, ενώ τόνισε ότι, για να είναι αποτελεσματική μία διπλωματική λύση, θα πρέπει να προωθείται σταδιακά.

    Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψη της κ. Μέρκελ στις ΗΠΑ, από το Νοέμβριο που ανέλαβε καθήκοντα. Κατά την διάρκεια της τριήμερης περιοδείας της στις ΗΠΑ, η Γερμανίδα Καγκελάριος θα μιλήσει επίσης σε οικονομικό φόρουμ στη Νέα Υόρκη και την Αμερικανο-εβραϊκή επιτροπή της Ουάσινγκτον.

    [06] Βιέννη: Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ τον Ιούνιο

    04-05-2006

    Ο πρόεδρος Μπους

    Ο πρόεδρος Μπους πρόκειται να μεταβεί στη Βιέννη τον επόμενο μήνα για να συμμετάσχει στην Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ. Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι κατά τη σύνοδο, που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουνίου, θα υπογραμμιστεί η σπουδαιότητα της συνεργασίας των ΗΠΑ με τις χώρες της Ευρωπαϊκής κοινότητας. Ο κύριος Μπους θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει τις διατλαντικές σχέσεις με τον Αυστριακό Καγκελάριο και προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης , Βόλφρανγκ Σούσελ, και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και τη βοήθεια για την ανοικοδόμηση του Ιράκ.

    Επίσης θα συζητηθεί η προώθηση της δημοκρατίας και της ειρήνης στην Ευρώπη και αλλού, καθώς και η προώθηση της ευημερίας παγκοσμίως με περιορισμό των εμπορικών φραγμών και διασφάλιση των ενεργειακών πόρων.

    [07] Ιταλία: Δεν θα επιδιώξει επανεκλογή ο Τσιάμπι

    04-05-2006

    Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι

    Ο πρόεδρος της Ιταλίας, Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι, δεν θα επιδιώξει επανεκλογή του. Τόσο ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όσο και ο νεοεκλεγείς αντικατάστασης του Ρομάνο Πρόντι, είχαν ταχθεί υπέρ της επανεκλογής του κ. Τσιάμπι. Όμως ο ηλικίας 85 ετών Ιταλός Πρόεδρος δήλωσε την Τετάρτη ότι λόγω ηλικίας δεν νομίζει ότι θα έχει την απαιτούμενη ενέργεια για το αξίωμα. Ο κύριος Πρόντι πρέπει τώρα να περιμένει την εκλογή νέου προέδρου για να παρουσιάσει την νέα του κυβέρνηση. Χωρίς την υποψηφιότητα του κυρίου Τσιάμπι τα κόμματα των κυρίων Πρόντι και Μπερλουσκόνι αναμένεται τώρα να παρουσιάσουν τους δικούς τους υποψήφιους, επιβραδύνοντας ενδεχομένως την εκλογή νέου προέδρου.

    [08] ΗΠΑ: Αντίθετοι οι Δημοκρατικοί σε σχέδιο του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης πανδημίας της γρίπης των πτηνών

    04-05-2006

    Το Δημοκρατικό Κόμμα επέκρινε το νέο σχέδιο της κυβέρνησης Μπούς για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης πανδημίας της γρίπης των πτηνών. Οι δημοκρατικοί δηλώνουν ότι το σχέδιο ρίχνει μεγάλο μέρος της ευθύνης στις τοπικές και πολιτειακές αρχές για την διαχείριση ενδεχόμενης τέτοιας κρίσης. Ανακοινωθέν του ηγέτη της μειοψηφίας στη Γερουσία, Χάρρυ Ρήντ, αναφέρει ότι το σχέδιο του Λευκού Οίκου δεν προσφέρει αρκετή βοήθεια σε πολιτείες και κοινότητες που θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή μιας ενδεχόμενης πανδημίας.

    Ο κ. Ρήντ ζήτησε την αύξηση των σχετικών κονδυλίων κατά 2 δισεκατομμύρια δολάρια για 'να προετοιμάσουμε τη χώρα μας όσο γίνεται καλύτερα γι' αυτόν τον κίνδυνο που καιροφυλακτεί', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τη Τετάρτη το προκαταρτικό του σχέδιο αντιμετώπισης ενδεχόμενης επιδημίας της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους. Το σχέδιο προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα που θα αναλάβει η κάθε ομοσπονδιακή υπηρεσία, ενώ υποβάλλει προτάσεις για σχολεία, επιχειρήσεις, άτομα που εργάζονται στον τομέα της υγείας και απλούς πολίτες σε σχέση με την προετοιμασία τους σε περίπτωση πανδημίας της νόσου.

    [09] Αναλαμβάνει καθήκοντα η νέα Ισραηλινή κυβέρνηση

    04-05-2006

    Εχούντ Ολμέρτ

    Η νέα Ισραηλινή κυβέρνηση αναλαμβάνει σήμερα καθήκοντα. Ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμέρτ, θα ελέγχει 67 απ' τις 120 έδρες της Κνεσέτ. Μια τέτοια πλειοψηφία είναι απαραίτητη για την έγκριση σχεδίου του κ. Ολμέρτ απόσυρσης των Ισραηλινών από τμήματα της Δυτικής Όχθης και οριοθέτησης των τελικών συνόρων του Ισραήλ.

    Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ απέρριψαν καταγγελίες της υπό την Χαμάς Παλαιστινιακής κυβέρνησης ότι η Ουάσιγκτον παρεμποδίζει την χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Παλαιστινιακή Αρχή. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, κατηγόρησε τη Τετάρτη τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Ισμαήλ Χανίγιε, ότι προσπαθεί να επιρρίψει σε άλλους την ευθύνη για την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει και για την οποία, σύμφωνα με τον κ. Μακόρμακ, την αποκλειστική ευθύνη φέρει η κυβέρνηση της Χαμάς.

    Ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών τόνισε ότι η κρίση είναι αποτέλεσμα της άρνησης της Χαμάς να δεχτεί τους όρους ειρηνευτικών συμφωνιών που είχαν υπογραφεί απ' την προηγούμενη Ισραηλινή κυβέρνηση. Ο κ. Χανίγιε κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παρεμποδίζουν την διανομή οικονομικής βοήθειας του Αραβικού Συνδέσμου και άλλων φορέων για την πληρωμή των μισθών των 165 χιλιάδων Παλαιστινίων δημοσίων υπαλλήλων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 5 May 2006 - 1:18:14 UTC