Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-05-09

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες πρωτοβουλίες του προέδρου Μπούς για το Νταρφούρ
  • [02] Το Πεντάγωνο ανέβαλε την αποστολή νέων Αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ
  • [03] Δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών στην Ιταλία
  • [04] H Toυρκία ανεκάλεσε τους πρέσβεις της στη Γαλλία και τον Καναδά
  • [05] Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας απέρριψε τις επικρίσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου
  • [06] Τον πτέραρχο Χέηντεν επέλεξε για την ηγεσία της CIA ο πρόεδρος Μπούς
  • [07] Ακόμα χαμηλότερα τα ποσοστά δημοτικότητας του προέδρου Μπούς στις ΗΠΑ
  • [08] Τέσσερις Ταλιμπάν νεκροί στο Αφγανιστάν, από επίθεση της αμερικανικής αεροπορίας
  • [09] Κυπριακή κυβέρνηση: Πλασματικό και αναξιόπιστο το αποτέλεσμα της Τουρκοκυπριακής απογραφής
  • [10] Η Κ. Ράις απορρίπτει την επιστολή Αχμαντινετζάντ

  • [01] Νέες πρωτοβουλίες του προέδρου Μπούς για το Νταρφούρ

    09-05-2006

    Πρόσφυγες του Νταρφούρ

    Ο πρόεδρος Μπούς ανακοίνωσε νέες πρωτοβουλίες στα πλαίσια προσπαθειών για τον περιορισμό των δεινών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες του Νταρφούρ στο Σουδάν.

    Σε τηλεοπτική ομιλία του τη Δευτέρα ο Aμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η υπουργός Εξωτερικών, Κοντολήζα Ράις, θα μεταβεί την Τρίτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για να ζητήσει επιτάχυνση της διαδικασίας ανάπτυξης ειρηνοφρουρών στο Νταρφούρ. Ο κ. Μπούς ζήτησε επίσης από το Κογκρέσο να εγκρίνει επιπρόσθετη επισιτιστική βοήθεια, ύψους 225 εκατομμυρίων δολαρίων για το Σουδάν και σημείωσε ότι ήδη έχει δώσει εντολή για την αποστολή επείγουσας επισιτιστικής βοήθειας στην περιοχή.

    Στο μεταξύ, ο ύπατος αρμοστής των ΗΕ για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας, Γιαν Ένγκελαντ, δέχτηκε επίθεση από οργισμένο πλήθος σε καταυλισμό προσφύγων απ' το Νταρφούρ. Ο κ. Ένγκελαντ πραγματοποιούσε επίσκεψη στον καταυλισμό Κάλμα.

    [02] Το Πεντάγωνο ανέβαλε την αποστολή νέων Αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ

    09-05-2006

    Ο στρατηγός Κέησυ, σε φωτογραφία αρχείου με τον υπουργό Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

    Το αμερικανικό Πεντάγωνο αποφάσισε να καθυστερήσει την προγραμματισμένη αποστολή άλλων 3.500 χιλιάδων στρατιωτών στο Ιράκ. Εκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργείου άμυνας δήλωσε τη Δευτέρα ότι η εν λόγω απόφαση του διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγού Τζώρτζ Κέισυ, βασίστηκε στην τρέχουσα πολιτική και στρατιωτική κατάσταση στο Ιράκ. Πάντως ο εκπρόσωπος επεσήμανε ότι, προς το παρόν, δεν θα υπάρξει μείωση των αμερικανικών δυνάμεων που υπηρετούν στο Ιράκ. Η ταξιαρχία που θα στελνόταν στο Ιράκ βρίσκεται στη Γερμανία και θα αναπλήρωνε μονάδα που έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσει απ' το Ιράκ τον Ιούλιο.

    Στο μεταξύ, τουλάχιστον 13 άτομα σκοτώθηκαν τη Δευτέρα από δύο εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων στη Βαγδάτη. Επίσης οι αρχές ανακοίνωσαν ότι βρέθηκαν τα πτώματα δύο δημοσιογράφων και τριών ειδικών αστυνομικών, που είχαν πέσει θύματα απαγωγής. Τέλος, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον τρομοκράτη ειδικό στην κατασκευή βομβών, Αλί Γουάλι, κατά τη διάρκεια εφόδου το Σάββατο στη Βαγδάτη. Ο Γουάλι ανήκε στην τρομοκρατική οργάνωση Ανσάρ Αλ-Ισλάμ.

    Εξάλλου, το αμερικανικό Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφα της οργάνωσης Αλ Κάιντα στο Ιράκ, που κατασχέθηκαν πρόσφατα και δείχνουν ότι η οργάνωση αυτοχαρακτηρίζεται αδύναμη, ανοργάνωτη και μη δημοφιλής στη Βαγδάτη. Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα έγγραφα και ορισμένα βίντεο κατασχέθηκαν στη διάρκεια εφόδου τον περασμένο μήνα νότια της Βαγδάτης. Απ' ότι φαίνεται, κάποιο σημαντικό, αλλά αγνώστου ταυτότητας, στέλεχος της οργάνωσης είναι ο συγγραφέας των εγγράφων.

    Όπως αναφέρεται στα έγγραφα, η οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ιράκ θεωρεί ότι η δύναμη της επικεντρώνεται σε αιφνιδιαστικές επιθέσεις και ενέδρες που στοχεύουν αμάχους, ενώ χαρακτηρίζει τις δραστηριότητες της καθημερινή ενόχληση για την Ιρακινή κυβέρνηση.

    [03] Δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών στην Ιταλία

    09-05-2006

    Κάρλο Ατσέλιο Τσιάμπι

    Ιταλοί 'μεγάλοι εκλέκτορες' θα πραγματοποιήσουν σήμερα δεύτερο γύρο εκλογών για τον νέο πρόεδρο της χώρας, μετά τον αποτυχημένο πρώτο εκλογικό γύρο της Δευτέρας.

    Οι υποστηρικτές του πρωθυπουργού, Ρομάνο Πρόντι, πρότειναν τον πρώην κομμουνιστή Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, για να αντικαταστήσει τον νύν πρόεδρο, Κάρλο Ατσέλιο Τσιάμπι. Όμως ο κ. Ναπολιτάνο απορρίφθηκε από τον απερχόμενο πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος υποστηρίζει για την προεδρία δικό του πολιτικό σύμβουλο, τον Τζιάνι Λέττα.

    Για να επικρατήσει ο οποιοσδήποτε υποψήφιος, θα πρέπει να λάβει τα δύο τρίτα των εκλεκτορικών ψήφων. Αν μετά από τρείς ψηφοφορίες δεν έχει επιλεγεί πρόεδρος, τότε επιλέγεται ο υποψήφιος με τις περισσότερες ψήφους.

    [04] H Toυρκία ανεκάλεσε τους πρέσβεις της στη Γαλλία και τον Καναδά

    09-05-2006

    Η Τουρκία ανακάλεσε τους πρέσβεις της στη Γαλλία και τον Καναδά, εξαιτίας διένεξης σε σχέση με την σφαγή των Αρμενίων κατά την εποχή του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου.

    Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ανέφερε ότι οι πρέσβεις ανακαλούνται για διαβουλεύσεις και ότι θα επιστρέψουν στο πόστο τους σύντομα. Η Τουρκία αντιτίθεται σε κινήματα στη Γαλλία και το Καναδά, που χαρακτηρίζουν γενοκτονία τη μαζική σφαγή των Αρμενίων στις αρχές του 20ου αιώνα και προειδοποίησε το Παρίσι και την Οττάβα για αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις τους με την Άγκυρα.

    Γάλλοι βουλευτές θα εξετάσουν νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα που θα καθιστά την διάψευση της γενοκτονίας των Αρμενίων, αξιόποινη πράξη. Πρόσφατα και ο πρωθυπουργός του Καναδά, Στήβεν Χάρπερ, αποκάλεσε και εκείνος τη σφαγή γενοκτονία.

    [05] Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας απέρριψε τις επικρίσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου

    09-05-2006

    Ο κ. Τσέηνυ

    Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Βίκτωρ Χριστένκο, απέρριψε τις επικρίσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου, Ντίκ Τσέηνυ, ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τους ενεργειακούς της πόρους σαν μέσο εκβιασμού.

    Σε επιστολή του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς της Δευτέρας, ο κ. Χριστένκο, αναφέρει ότι ξαφνιάστηκε από τα σχόλια του κ. Τσέηνυ και επισημαίνει ότι η Ρωσία απομακρύνεται από τις πολιτικές της Σοβιετικής εποχής, εισάγοντας μοντέλα που βασίζονται στις αρχές της ελεύθερης αγοράς. Ο κ. Χριστένκο κάλεσε την Δύση να αναγνωρίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στη χώρα του και εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις για μία παγκόσμια ενεργειακή πολιτική, κατά την διάσκεψη των Οκτώ, που θα πραγματοποιηθεί στην Αγία Πετρούπολη τον Ιούλιο.

    Μιλώντας σε φόρουμ στην Λιθουανία την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Τσέηνυ είχε επικρίνει την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στη Ουκρανία νωρίτερα φέτος, μετά από διαμάχη για το θέμα των τιμών του αερίου και είχε τονίσει ότι "καμία χώρα δεν κερδίζει όταν χρησιμοποιεί το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο σαν μέσο εκβιασμού."

    [06] Τον πτέραρχο Χέηντεν επέλεξε για την ηγεσία της CIA ο πρόεδρος Μπούς

    09-05-2006

    Ο πτέραρχος Χέηντεν

    Ο πρόεδρος Μπούς πρότεινε τον πτέραρχο, Μάικλ Χέηντεν, για την θέση του διευθυντή της CIA, λέγοντας ότι γνωρίζει εξαιρετικά καλά τον τομέα των μυστικών υπηρεσιών και επομένως έχει όλα τα προσόντα για την θέση αυτή.

    Ο κ. Μπούς ανακοίνωσε την επιλογή του την Δευτέρα από τον Λευκό Οίκο, τονίζοντας ότι ο πτέραρχος Χέηντεν, έχοντας πάνω από 20 χρόνια πείρας σε θέματα απόρρητων πληροφοριών, είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να ηγηθεί της υπηρεσίας αυτής σ' αυτή τη κρίσιμη στιγμή στη ιστορία του έθνους.

    Από την πλευρά του, ο κ. Χέηντεν εξήρε τους υπαλλήλους της CIA, λέγοντας ότι τα επιτεύγματά τους συχνά δεν εκτιμώνται δεόντως αφού παραμένουν απόρρητα. Ο κ. Χέηντεν διετέλεσε επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, ενώ τώρα είναι υποδιευθυντής των εθνικών μυστικών υπηρεσιών.

    Ο διορισμός του πρέπει τώρα να εξεταστεί και να επικυρωθεί από την αμερικανική γερουσία. Αρκετοί γερουσιαστές, όμως, ακόμα και ρεπουμπλικανοί, εξέφρασαν επιφυλάξεις για την τοποθέτηση στρατιωτικού στο πηδάλιο της CIA, που είναι πολιτική υπηρεσία.

    [07] Ακόμα χαμηλότερα τα ποσοστά δημοτικότητας του προέδρου Μπούς στις ΗΠΑ

    09-05-2006

    O πρόεδρος Μπούς

    Νέα σφυγμομέτρηση δείχνει ότι η δημοτικότητα του προέδρου Μπούς μειώθηκε ακόμη περισσότερο φθάνοντας στο χαμηλότερο ποσοστό.

    Η σφυγμομέτρηση που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας USA Today έδειξε ότι μόνο το 31% των Αμερικανών είναι ικανοποιημένο από την πολιτική του κ. Μπούς, ενώ το 61% είναι δυσαρεστημένο. Την περασμένη εβδομάδα το ποσοστό δημοτικότητας του αμερικανού προέδρου κυμαινόταν στο 34%. Σύμφωνα με την νέα δημοσκόπηση, πολλοί από τους δυσαρεστημένους προέρχονται απ' την συντηρητική παράταξη και το ρεπουμπλικανικό κόμμα.

    [08] Τέσσερις Ταλιμπάν νεκροί στο Αφγανιστάν, από επίθεση της αμερικανικής αεροπορίας

    09-05-2006

    Το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 4 ύποπτοι μαχητές των Ταλιμπάν σκοτώθηκαν από επιθέσεις αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών σε περιοχή σπηλαίων του Αφγανιστάν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.

    Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού στη Καμπούλ δήλωσε ότι οι αεροεπιδρομές πραγματοποιήθηκαν όταν αμερικανικές και αφγανικές δυνάμεις είδαν εξτρεμιστές που φόρτωναν ρουκέτες σε φορτηγό. Πακιστανοί αξιωματούχοι είπαν ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε σε πακιστανική περιοχή και ότι τραυματίστηκαν και τρείς πολίτες. Όμως ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι φωτογραφίες δορυφόρου αποδεικνύουν ότι οι ρουκέτες έπληξαν το Aφγανικό έδαφος, σε σημείο που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, ενώ πρόσθεσε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις βρίσκονταν σε απευθείας επικοινωνία με τις Πακιστανικές αρχές κατά την διάρκεια της επιχείρησης.

    Νωρίτερα, ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είχε επικρίνει το Πακιστάν ότι δεν καταβάλλει αρκετές προσπάθειες για να σταματήσει μαχητές Ταλιμπάν από το να περνούν τη μεθόριο Αφγανιστάν-Πακιστάν και να επιτίθενται κατά Αμερικανικών και Αφγανικών δυνάμεων.

    [09] Κυπριακή κυβέρνηση: Πλασματικό και αναξιόπιστο το αποτέλεσμα της Τουρκοκυπριακής απογραφής

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    09-05-2006

    "Θέλετε να το πιστέψετε η όχι ο πληθυσμός μας έφτασε με την απογραφή τις 267.172 χιλιάδες και σε πέντε μήνες ίσως μάθουμε πόσοι είναι Τουρκοκύπριοι και πόσοι εκ Τουρκίας". Αυτό είναι το σχόλιο της τουρκοκυπριακής εφημερίδας, Αφρίκα της Κυριακής, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της απογραφής στην τουρκοκυπριακή πλευρά που την αμφισβητούν, σύμφωνα με τις πληροφορίες από την Κύπρο, τόσο ο Τουρκοκυπριακός, όσο και ο τύπος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Στη Λευκωσία, η κυβέρνηση δηλώνει ότι το αποτέλεσμα που παρουσιάστηκε είναι πλασματικό και αναξιόπιστο και ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτήρισε την απογραφή σαν πράξη σκοπιμότητας καθώς το ποσοστό αύξησης, της τάξεως του 31%, των κατοίκων στο Βόρειο τμήμα είναι πρωτοφανές και εντυπωσιακό σε σχέση με την απογραφή που είχε πραγματοποιηθεί το 1996.

    Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων στα 264.172 άτομα περιλαμβάνονται όλοι οι πολίτες, οι τουρίστες, οι φοιτητές και οι εργάτες τουρκικής καταγωγής. Πιο συγκεκριμένα αναφέρονται 47.601 εγγεγραμμένοι εργάτες από την Τουρκία, 26.651 φοιτητές από την Τουρκία και 2.860 ξένοι φοιτητές.

    Την μεγαλύτερη αύξηση εμφάνισε η Κερύνεια, όπου από 38.715 άτομα οι διαμένοντες που καταγράφηκαν έφθασαν τους 61.192. Ο πληθυσμός όπως δόθηκε κατανέμεται ως έξης: Λευκωσία 84.893, Αμμόχωστος 64.426, Κερύνεια 61.192, Μόρφου 31.568 και Τρίκωμο 22.090.

    Τέλος, παρ' όλο που από την τουρκοκυπριακή πλευρά δηλώθηκε οτι η απογραφή έγινε σύμφωνα με τους κανόνες των Ηνωμένων Εθνών, αλλά χωρίς παρατηρητές, οι Κυπριακές εφημερίδες μιλούσαν για φιάσκο, καθώς σε πολλές περιπτώσεις πολλοί κάτοικοι που τους είχε απαγορευθεί η κυκλοφορία, απο τις 5 το πρωί ώς τις 6 το απόγευμα, μάταια περίμεναν τους απογραφείς, οι οποίοι και δεν εμφανίστηκαν.

    [10] Η Κ. Ράις απορρίπτει την επιστολή Αχμαντινετζάντ

    09-05-2006

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολήζα Ράις, απέρριψε την επιστολή-έκπληξη του Ιρανού προέδρου, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, προς τον πρόεδρο Μπούς, λέγοντας ότι δεν βοηθά στην επίλυση της αντιπαράθεσης που έχει προκύψει λόγω του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Η κ. Ράις δήλωσε την Δευτέρα ότι η 18 σελίδων επιστολή δεν αναφέρεται κάν σε θέματα που ανησυχούν τις ΗΠΑ. Η επιστολή αναφέρεται μόνο σε θέματα ιστορίας, φιλοσοφίας και θρησκείας, επεσήμανε η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών. Η επιστολή εστάλη από το Ιράν στις ΗΠΑ, μέσω της Ελβετικής πρεσβείας στην Τεχεράνη.

    Η κ. Ράις πραγματοποιεί συνομιλίες στη Νέα Υόρκη με ανώτερους διπλωμάτες των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, με θέμα το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά του Ιράν.

    Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων υποχώρησαν τη Δευτέρα οι τιμές αργού πετρελαίου, μετά τη δήλωση της Τεχεράνης ότι προσπαθεί να βρει τρόπους αποκλιμάκωσης της έντασης με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Το Ιράν κατατάσσεται τέταρτο όσον αφορά στις διεθνείς εξαγωγές πετρελαίου. Οι τιμές αργού πετρελαίου έφτασαν τα 68,25 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τη Δευτέρα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 10 May 2006 - 1:18:16 UTC