Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-05-10

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκκληση Ράις προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για τον τερματισμό της γενοκτονίας στο Νταρφούρ
  • [02] Σύνοδος κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής-Καραϊβικής
  • [03] Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ υποστηρίζει τον διορισμό του Μάικλ Χέηντεν στην CIA
  • [04] Mέτρα των ΗΕ για προώθηση διεθνούς οικονομικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους
  • [05] Υψηλές θα παραμείνουν οι τιμές του πετρελαίου
  • [06] Ιράκ: 17 νεκροί και 35 τραυματίες απ' τις τελευταίες βιαιότητες
  • [07] Νέες προτάσεις προς Ιράν
  • [08] 47 οι χώρες μέλη του νέου Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ
  • [09] Σεράγιεβο: Η πρώτη δίκη στο νέο ειδικό δικαστήριο Γενοκτονιών

  • [01] Έκκληση Ράις προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για τον τερματισμό της γενοκτονίας στο Νταρφούρ

    10-05-2006

    Πρόσφυγες του Νταρφούρ

    Η Aμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολήζα Ράις, παρότρυνε το συμβούλιο ασφαλείας των ΗΕ να δράσει το ταχύτερο δυνατόν για τον τερματισμό της γενοκτονίας και της ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν. Η κ. Ράις χαρακτήρισε τις συνθήκες στην περιοχή 'εφιάλτη διαρκείας' και ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφάλειας να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που δημιουργήθηκε μετά την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας την περασμένη εβδομάδα, στην Αμπούτζα της Νιγηρίας.

    Στο μεταξύ, διπλωμάτες άρχισαν να επεξεργάζονται σχέδιο ψηφίσματος που θα θέτει την ειρηνευτική δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης που βρίσκεται στο Νταρφούρ, υπό τον έλεγχο των ΗΕ, με στόχο την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης του διεθνούς οργανισμού που θα απαριθμεί 20,000 άνδρες.

    Ο ύπατος αρμοστής των ΗΕ για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας Γιάν Εγκελαντ που μόλις ολοκλήρωσε επίσκεψή του στο Νταρφούρ, δήλωσε την Τρίτη ότι συνεχίζονται οι βίαιες επιθέσεις κατά γυναικών και παιδιών στην περιοχή, παρά την ειρηνευτική συμφωνία, ενώ τόνισε ότι δεκάδες χιλιάδες άτομα παραμένουν πρόσφυγες εξαιτίας της βίας που επικρατεί.

    [02] Σύνοδος κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής-Καραϊβικής

    10-05-2006

    Η Αυστριακή προεδρία φιλοξενεί από αύριο τριήμερη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξεταστούν κυρίως εμπορικά θέματα, αλλά και θέματα τουρισμού, τεχνολογίας και περιβάλλοντος.

    Πάντως, η σύνοδος πραγματοποιείται σε μια δύσκολη περίοδο για το Λατινο-αμερικανικό εμπόριο. Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, πρόσφατα ανακοίνωσε την κρατικοποίηση των ενεργειακών πόρων της χώρας του, προς μεγάλη έκπληξη εμπορικών εταίρων του, όπως η Αργεντινή και η Βραζιλία. Επίσης ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβεζ, δήλωσε ότι θα αποσύρει τη χώρα του από την εμπορική κοινότητα των Άνδεων, γιατί άλλα μέλη συνάπτουν συμφωνίες με τις ΗΠΑ.

    [03] Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ υποστηρίζει τον διορισμό του Μάικλ Χέηντεν στην CIA

    10-05-2006

    O πτέραρχος Χέηντεν

    O Aμερικανός υπουργός Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει τον διορισμό του πτεράρχου Μάικλ Χέηντεν, στο πηδάλιο της ΣΙΑ. Πολλοί ρεπουμπλικανοί και δημοκρατικοί μέλη του Κογκρέσου εξέφρασαν επιφυλάξεις για το αν ένας στρατιωτικός θα έπρεπε να τεθεί επικεφαλής μίας πολιτικής μυστικής υπηρεσίας.

    Κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου την Τρίτη ο κ. Ράμσφελντ αρνήθηκε ότι το Πεντάγωνο προσπαθεί να διευρύνει την επιρροή του στον χώρο των μυστικών πληροφοριών, λέγοντας ότι 'τέτοιες μηχανορραφίες δεν γίνονται' στην Ουάσινγκτον.

    Ο πτέραρχος Χέηντεν συναντήθηκε την Τρίτη στο Καπιτώλιο με μέλη του Κογκρέσου, συμπεριλαμβανομένης και της γερουσιαστού Νταϊάν Φάινσταιν, η οποία θεωρείται μια εκ των δριμύτερων επικριτών του προέδρου Μπούς, που όμως εξέφρασε την υποστήριξή της προς τον διορισμό του κ. Χέηντεν.

    [04] Mέτρα των ΗΕ για προώθηση διεθνούς οικονομικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους

    10-05-2006

    O κ. Αννάν

    O γ.γ. των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, ανακοίνωσε την δημιουργία ενός προσωρινού διεθνούς μηχανισμού, όπως τον αποκάλεσε, για την απευθείας χορήγηση διεθνούς οικονομικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους. Ο κ. Αννάν έκανε την ανακοίνωση αυτή την Τρίτη, μετά από συνομιλίες που είχε με το λεγόμενο Κουαρτέτο για την Μέση Ανατολή, με θέμα την αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    Δεν ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες του νέου σχεδίου, όμως η επίτροπος εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, Μπενίτα Φεράρο-Βάλντνερ, δήλωσε ότι το μέτρο στοχεύει στο να διασφαλίσει ότι ο Παλαιστινιακός λαός λαμβάνει την βοήθεια που χρειάζεται χωρίς την μεσολάβηση της, υπό την Χαμάς, νέας κυβέρνησής του.

    Νωρίτερα την Τρίτη, η Aμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολήζα Ράις είχε πεί ότι οι ΗΠΑ αποστέλλουν ιατροφαρμακευτική βοήθεια στους Παλαιστινίους, αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Ο κ. Αννάν πρόσθεσε ότι το Κουαρτέτο απαίτησε και πάλι απ' την Χαμάς να αποκηρύξει την βία και να αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ. Παράλληλα όμως ζήτησε και από τους ισραηλινούς να σκεφθούν τις συνέπειες των στρατιωτικών τους επιχειρήσεων στις Παλαιστινιακές περιοχές.

    [05] Υψηλές θα παραμείνουν οι τιμές του πετρελαίου

    10-05-2006

    Η Aμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών ανακοίνωσε ότι είναι μάλλον απίθανο να μειωθούν στο άμεσο μέλλον οι τιμές του πετρελαίου, εξαιτίας των περιορισμένων αποθεμάτων του και της μεγάλης ζήτησης.

    Σε έκθεσή της που δόθηκε στην δημοσιότητα την Τρίτη, η υπηρεσία αναφέρει ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου θα παραμείνουν υψηλές έως το τέλος του 2007, επειδή η ζήτηση αυξάνεται ταχύτερα απ' ότι η παραγωγή και επισημαίνει ότι η διεθνής κοινότητα συνήθως χρησιμοποιεί περίπου 84 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, ενώ σε περίπτωση προβλημάτων με την παραγωγή, υπάρχει απόθεμα μόνο ένα εκατομμύριο βαρέλια για να καλύψει το κενό.

    Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλι αλ Ναίμι, δήλωσε επίσης ότι κατά την γνώμη του, οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα για τα επόμενα χρόνια, λόγω της αυξημένης ζήτησής και των περιορισμένων δυνατοτήτων των διυλιστηρίων.

    [06] Ιράκ: 17 νεκροί και 35 τραυματίες απ' τις τελευταίες βιαιότητες

    10-05-2006

    Στο Ιράκ, 17 άτομα σκοτώθηκαν και 35 τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε αγορά της βόρειας πόλης Ταλ Αφάρ. Πριν μερικούς μήνες ο πρόεδρος Μπούς είχε αναφέρει την εν λόγω πόλη σαν παράδειγμα της προόδου που επιτυγχάνεται στην εξουδετέρωση του ανταρτικού κινήματος στο Ιράκ. Εξάλλου, άλλα 5 άτομα, συμπεριλαμβανομένου και μέλους κύριου Ιρακινού Ισλαμικού κόμματος, σκοτώθηκαν τη Τρίτη σε άλλα σημεία του Ιράκ. Επίσης εντοπίστηκαν τουλάχιστον 12 πτώματα, ανάμεσα στα οποία και ενός αγοριού δέκα ετών, καθώς και τα αποκεφαλισμένα πτώματα τριών ιρακινών στρατιωτών.

    Όμως παρά τα βίαια επεισόδια, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ Μαλίκι, προσπαθεί να ολοκληρώσει την σύνθεση της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Την Τρίτη, ο κ. αλ Μαλίκι δήλωσε ότι οι ανώτερες κυβερνητικές θέσεις έχουν ήδη καλυφθεί, με βάση τις προτάσεις που υπέβαλαν οι Σιίτες, οι Σουνίτες και οι Κούρδοι. Ο κ. αλ Μαλίκι δεν κατονόμασε τους υπουργούς του αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι σε θέση να ζητήσει την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου αργότερα αυτή την εβδομάδα.

    [07] Νέες προτάσεις προς Ιράν

    10-05-2006

    Διπλωματικές πηγές στα ΗΕ δηλώνουν ότι Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία θα προσφέρουν στο Ιράν κίνητρα, παράλληλα με το ενδεχόμενο κυρώσεων, για να αναγκάσουν τη Τεχεράνη να εγκαταλείψει το επίμαχο πυρηνικό της πρόγραμμα. Οι ίδιες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το πακέτο προτάσεων των τριών Ευρωπαϊκών χωρών θα είναι έτοιμο την ερχόμενη εβδομάδα.

    Από τη πλευρά της η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν, εδώ και καιρό, τις Ρωσικές και Ευρωπαϊκές προσπάθειες που στοχεύουν στο να δώσουν την ευκαιρία στο Ιράν να ικανοποιήσει την επιθυμία του για ένα πυρηνικό πρόγραμμα με ειρηνικές εφαρμογές. Η κ. Ράις και οι ομόλογοι της από τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας και την Γερμανία, συνεδρίασαν την Τρίτη στη Νέα Υόρκη με θέμα το σχέδιο ψηφίσματος που απειλεί το Ιράν με κυρώσεις.

    Παρόλο που η Ρωσία και η Κίνα είπαν ότι θα ασκήσουν βέτο σε ενδεχόμενες κυρώσεις κατά του Ιράν, η κ. Ράις επισήμανε ότι υπήρξε απόλυτη συμφωνία, στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφάλειας, ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί στην Τεχεράνη να αναπτύξει πυρηνικό όπλο.

    Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Μπούς δηλώνει ότι η επιστολή του προέδρου του Ιράν, Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ, δεν απαντά στις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκώτ Μακλέλλαν, χαρακτήρισε την επιστολή απόπειρα αποπροσανατολισμού από τις επίμαχες πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης. Ο κ. Μακλέλλαν δήλωσε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα απάντησης στην επιστολή, αλλά τίθεται θέμα ανταπόκρισης της Τεχεράνης στα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας.

    Επίσης η κ. Ράις, δήλωσε ότι η επιστολή δεν παρέχει κανένα περιθώριο για συζήτηση σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ενώ ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, Τζον Νεγκροπόντε, δήλωσε ότι ενδεχομένως η επιστολή του κ. Αχμαντινετζάντ να αποσκοπούσε στο να επηρεάσει τις τρέχουσες διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ.

    [08] 47 οι χώρες μέλη του νέου Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

    10-05-2006

    Η γενική συνέλευση των ΗΕ επέλεξε 47 κράτη για να συμμετάσχουν στο νέο συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του διεθνούς οργανισμού. Η τελική ψηφοφορία για το θέμα ολοκληρώθηκε την Τρίτη το απόγευμα. Ανάμεσα στις χώρες που εξελέγησαν είναι η Κούβα, η Κίνα και η Ρωσία. Οι ΗΠΑ δεν είχαν θέση υποψηφιότητα για το εν λόγω συμβούλιο και μάλιστα η Ουάσινγκτον είχε καταψηφίσει την θέσπιση του συμβουλίου, εκφράζοντας την αντίθεση της στην συμμετοχή σ' αυτό χωρών που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Πάντως ο επικεφαλής της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Χιούμαν Ράιτς Ουώτς, Κέννεθ Ρόθ, δήλωσε ότι παρά τα μειονεκτήματα του, το νέο συμβούλιο αποτελεί βελτιωμένη έκδοση της προκατόχου του επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ και επομένως αποτελεί βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

    [09] Σεράγιεβο: Η πρώτη δίκη στο νέο ειδικό δικαστήριο Γενοκτονιών

    10-05-2006

    Νεκροταφείο, Σρεμπρενίτσα

    Άρχισε στη Βοσνία η δίκη 11 Σερβοβόσνιων πρώην αστυνομικών και στρατιωτικών αξιωματούχων που κατηγορούνται για συμμετοχή στην σφαγή στη Σρεμπρενίτσα. Συγκεκριμένα οι 11 κατηγορούνται για συμμετοχή στους θανάτους χιλίων και πλέον μουσουλμάνων ανδρών στη Σρεμπρένιτσα το 1995.

    Πρόκειται για την πρώτη υπόθεση που εκδικάζεται από το νέο ειδικό δικαστήριο γενοκτονιών που δημιουργήθηκε πέρυσι στο Σεράγιεβο για να αναλάβει ορισμένες απ' τις υποθέσεις που δεν έχουν προλάβει να εκδικαστούν απ' το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου στη Χάγη. Μάλιστα την Τρίτη το Διεθνές Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι μεταβίβασε στο δικαστήριο του Σεράγιεβο τις υποθέσεις 4 Σερβοβοσνίων κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 11 May 2006 - 1:18:20 UTC