Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-05-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έτοιμος για διάλογο δηλώνει ο Μ. Αχμαντινετζάντ
  • [02] Ιράκ: Έκκληση για ενότητα απευθύνει ο Τζαλάλ Ταλαμπανί
  • [03] Ισραηλινή επίθεση σε "στρατόπεδο εξτρεμιστών" στη Γάζα
  • [04] Δριμύτατες επικρίσεις Γκόλντσμιθ για Γκουαντάναμο
  • [05] Έκθεση: Το ΝΑΤΟ ευάλωτο σε επίθεση με πυραύλους μακρού βεληνεκούς
  • [06] Αναβολή της εξέτασης του Ευρωσυντάγματος ζητά ο Μπαρόσο
  • [07] ΗΠΑ: Ραγδαία η αύξηση της Ισπανόφωνης κοινότητας
  • [08] Αρχίζει στη Βιέννη η σύνοδος ΕΕ-Λατινικής Αμερικής
  • [09] Ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια
  • [10] Aντιπροσωπεία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στην Ουάσιγκτον

  • [01] Έτοιμος για διάλογο δηλώνει ο Μ. Αχμαντινετζάντ

    11-05-2006

    Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε διάλογο με οποιονδήποτε, με στόχο την διευθέτηση της διαμάχης για τα πυρηνικά της Τεχεράνης. Ο κ. Αχμαντινετζάντ έκανε τις εν λόγω δηλώσεις σήμερα στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη. Ο πρόεδρος του Ιράν χαρακτήρισε γελοία και μεροληπτική την στάση χωρών με τεράστια πυρηνικά οπλοστάσια, που ζητούν από άλλες χώρες να μην αναπτύξουν ένα ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα.

    Στο μεταξύ τη Τετάρτη, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, δήλωσε ότι το Ιράν θα πρέπει να εγκαταλείψει την επιθετική, όπως τη χαρακτήρισε, στάση του, καθ' όλο το διάστημα που η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία θα ετοιμάζουν πακέτο κινήτρων που στοχεύει στο να πείσει την Τεχεράνη να εγκαταλείψει το επίμαχο πυρηνικό της πρόγραμμα. Ο κ. Αννάν δήλωσε ότι το Ιράν έχει ευθύνη να δείξει στην διεθνή κοινότητα ότι οι προθέσεις του είναι ειρηνικές, γιατί, όπως τόνισε ο γ.γ. των ΗΕ, κανείς δεν αρνείται το δικαίωμα της Τεχεράνης να αναπτύξει πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικές εφαρμογές.

    Από τη πλευρά της, η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι, όσο θα ετοιμάζεται το πακέτο κινήτρων, η Δύση θα άρει, προς το παρόν, τις πιέσεις της στο Συμβούλιο Ασφάλειας για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

    [02] Ιράκ: Έκκληση για ενότητα απευθύνει ο Τζαλάλ Ταλαμπανί

    11-05-2006

    Ο Πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, έκανε έκκληση για ενότητα, δηλώνοντας ότι αποτελεί κλειδί για τον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ αντιπάλων φατριών, που έχουν κοστίσει τη ζωή σε πάνω από χίλια εκατό άτομα στην Βαγδάτη τον τελευταίο μήνα.

    Σε ανακοινωθέν του την Τετάρτη, ο κύριος Ταλαμπανί αναφέρει ότι ο Ιρακινός λαός αισθάνεται 'σοκ, απογοήτευση και θυμό' από τις καθημερινές αναφορές για αγνώστου ταυτότητος, πτώματα που εντοπίζονται μέσα και γύρω από τη Βαγδάτη.

    Ο κύριος Ταλαμπανί έκανε έκκληση σ' ολόκληρο το πολιτικό φάσμα της χώρας και τους κληρικούς να καταδικάσουν ξεκάθαρα αυτά τα εγκλήματα. Επίσης τόνισε ότι το Ιράκ χρειάζεται μία ενωμένη κυβέρνηση που θα δώσει τέλος στη βία.

    Ο Ιρακινός εντολοδόχος πρωθυπουργός, Νουρι αλ Μαλίκι, δεν ανακοίνωσε την Τετάρτη τον σχηματισμό του νέου υπουργικού του συμβουλίου, όπως αναμενόταν. Είπε, πάντως, ότι οι ανώτερες υπουργικές θέσεις έχουν ήδη πληρωθεί με βάση τις προτάσεις των Σιίτων, των Σουνικών και των Κούρδων.

    [03] Ισραηλινή επίθεση σε "στρατόπεδο εξτρεμιστών" στη Γάζα

    11-05-2006

    Ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αεροσκάφη του εξαπέλυσαν δύο πυραύλους εναντίον Παλαιστινιακού 'στρατοπέδου εκπαίδευσης εξτρεμιστών' στη Λωρίδα της Γάζας. Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πάντως ότι δεν υπήρξαν τραυματίες από την επίθεση της Τετάρτης και ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές.

    Το στρατόπεδο βρίσκεται κοντά στην πόλη Χάν Γιουνίς στη Λωρίδα της Γάζας και ανήκει σε οργάνωση που σχετίζεται με το κόμμα Φατάχ, του Παλαιστίνιου ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς.

    Νωρίτερα την Τετάρτη, ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι θα περιμένουν έως το τέλος του χρόνου πριν αποφασίσουν για το αν θα ορίσουν μονομερώς τα μόνιμα σύνορα της χώρας τους.

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να περιμένει την, υπό την Χαμάς, Παλαιστινιακή κυβέρνηση να αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ, πράγμα που αποτελεί προϋπόθεση για την διενέργεια ειρηνευτικών συνομιλιών.

    Όμως ο κύριος διαπραγματευτής των Παλαιστινίων, Σαέμπ Ερεκάτ, δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι και ο πρόεδρός Μαχμούντ Αμπάς, είναι έτοιμοι για την επανέναρξη συνομιλιών.

    [04] Δριμύτατες επικρίσεις Γκόλντσμιθ για Γκουαντάναμο

    11-05-2006

    Πήτερ Γκόλντσμιθ

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Βρετανίας, Πητερ Γκόλντσμιθ, επέκρινε έντονα τις Αμερικανικές φυλακές στο Γκουαντάναμο της Κούβας και ζήτησε να κλείσουν.

    Σε δηλώσεις του την Τετάρτη από το Λονδίνο, ο κύριος Γκόλντσμιθ χαρακτηρίσει 'απαράδεκτη' την ύπαρξη τέτοιων φυλακών και τόνισε ότι έχουν γίνει σύμβολο αδικίας. Οι δηλώσεις αυτές του κυρίου Γκόλντσμιθ αποτελούν τις εντονότερες, μέχρι σήμερα, επικρίσεις Βρετανού αξιωματούχου για το Γκουαντάναμο.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στη Γερμανική τηλεόραση την Κυριακή ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι θα ήθελε να κλείσει τη συγκεκριμένη φυλακή, αλλά περιμένει απόφαση του Αμερικανικού Ανωτάτου Δικαστηρίου για το αν οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο θα πρέπει να δικαστούν σε πολιτικά ή στρατιωτικά δικαστήρια. Η σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναμένεται μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

    [05] Έκθεση: Το ΝΑΤΟ ευάλωτο σε επίθεση με πυραύλους μακρού βεληνεκούς

    11-05-2006

    Ο αναπληρωτής γ.γ. του ΝΑΤΟ, Μάρσαλ Μπίλλινγκσλυ, αρμόδιος για θέματα αμυντικών επενδύσεων, αναφέρθηκε την Τετάρτη σε αυξημένες πιθανότητες για επίθεση με πυραύλους μακρού βεληνεκούς εναντίον των κρατών-μελών της συμμαχίας. Ο κ. Μπίλλινγκσλυ παρότρυνε τις αρχές να σκεφθούν τρόπους αντιμετώπισης μιας τέτοιας απειλής, συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργίας αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος.

    Ο αναπληρωτής γ.γ. του ΝΑΤΟ δεν διευκρίνισε ποιες είναι οι χώρες που αποτελούν απειλή για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πόσο σοβαρή θεωρείται η απειλή αυτή. Τα σχόλια του κ. Μπίλλινγκσλυ έγιναν κατά την παρουσίαση έκθεσης 10,000 σελίδων, με θέμα τις ισχύουσες απειλές και την δυνατότητα ανάπτυξης αμυντικών συστημάτων.

    [06] Αναβολή της εξέτασης του Ευρωσυντάγματος ζητά ο Μπαρόσο

    11-05-2006

    O επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, ζητά από τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ να καθυστερήσουν μέχρι το 2008 την προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας για το Ευρωπαϊκό σύνταγμα.

    Ο κύριος Μπαρόσο δήλωσε ότι οι ηγέτες πρέπει να δώσουν στο σύνταγμα 'μία ακόμη ευκαιρία' όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά τόνισε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να συζητηθούν οι διάφορες προτάσεις και ενέργειες.

    Επίσης ο κύριος Μπαρόσο επεσήμανε ότι οι ηγέτες πρέπει να επικεντρωθούν σε μία διακήρυξη που να αποτυπώνει το όραμα τους για το κοινό Ευρωπαϊκό μέλλον, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους το όραμα αυτό θα γίνει πραγματικότητα.

    [07] ΗΠΑ: Ραγδαία η αύξηση της Ισπανόφωνης κοινότητας

    11-05-2006

    Νέα έκθεση της Υπηρεσίας Απογραφής των ΗΠΑ αναφέρει ότι στους Ισπανόφωνους οφείλεται το ήμισυ σχεδόν της αύξησης του πληθυσμού στις ΗΠΑ το 2005.

    Η έκθεση αφήνει να διαφανεί ότι η αύξηση της μειονότητας των ισπανόφωνων στις ΗΠΑ θα συνεχιστεί τουλάχιστον για μία ακόμη γενιά, ακόμα και αν σταματήσει το μεταναστευτικό ρεύμα από τη Λατινική Αμερική προς τις ΗΠΑ.

    Στο μεταξύ, συρρικνώνεται και γερνάει το ποσοστό των Ευρωπαϊκής καταγωγής Αμερικανών. Αναλυτές δηλώνουν ότι η μεταστροφή αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει κοινωνικές εντάσεις.

    Να σημειωθεί ότι το τελευταίο καιρό έχει ξεσπάσει διαμάχη στις ΗΠΑ για τη διαμόρφωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας της χώρας.

    [08] Αρχίζει στη Βιέννη η σύνοδος ΕΕ-Λατινικής Αμερικής

    11-05-2006

    Μπενίτα Φερρέρο-Βάλντνερ

    Στην σύνοδο κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Λατινικής Αμερικής, που αρχίζει σήμερα στη Βιέννη, η Ευρωπαία επίτροπος για θέματα διεθνών σχέσεων, Μπενίτα Φερρέρο-Βάλντνερ, ζήτησε απ' τη Λατινική Αμερική να ξεπεράσει τα εναπομείναντα εμπόδια για την εφαρμογή των εμπορικών συμφωνιών μεταξύ των δύο πλευρών. Η κ. Φερρέρο-Βάλντνερ δήλωσε ότι η Ευρώπη θα κάνει ότι μπορεί για την σύσφιξη των εμπορικών της σχέσεων με την Λατινική Αμερική, αλλά τόνισε ότι και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής θα πρέπει να καταβάλλουν αντίστοιχες προσπάθειες.

    Τα θέματα που κλονίζουν τις εμπορικές σχέσεις στην Αμερικανική ήπειρο είναι το ελεύθερο εμπόριο με τις ΗΠΑ και η κρατικοποίηση του τομέα της ενέργειας στη Βολιβία. Η σύνοδος Ευρωπαϊκής Ένωσης-Λατινικής Αμερικής θα αρχίσει σήμερα με σύνοδο των υπουργών εξωτερικών, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος ηγετών των χωρών της περιοχής.

    [09] Ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια

    Γιώργος Μπίστης

    Oυάσιγκτον

    11-05-2006

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια

    Στη Ουάσιγκτον, το Ίδρυμα πολιτικών μελετών, Woodrow Wilson διοργάνωσε ημερίδα με θέμα τον ρόλο της Ελλάδας στην διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής πολιτικής έναντι των Βαλκανίων. Tην πρωτοβουλία για την εκδήλωση είχε ο Γιάννης Σιτιλίδης, που διευθύνει το τμήμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην γνωστή αυτή 'δεξαμενή σκέψης'. Κύριοι ομιλητές ήταν ο Επιτετραμμένος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ουάσιγκτον Άγγελος Παγκράτης και ο Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλέξανδρος Μαλλιάς. Στην ημερίδα είναι αφιερωμένο το τηλεοπτικό μας 'Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον' της εβδομάδας αυτής.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ β ΚΕΙΜΕΝΟ

    Ο Επιτετραμμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Άγγελος Παγκράτης, αναφέρθηκε στις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται να κάνουν οι υποψήφιες για ένταξη χώρες της Δυτικής Βαλκανικής καθώς και στην ύψους 5.5 δισεκατομμυρίων Ευρώ οικονομική βοήθεια που η κοινότητα έχει δώσει στην περιοχή αυτή τα τελευταία 6 χρόνια.

    Αλέξανδρος Μαλλιάς

    Ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Ουάσιγκτον Αλέξανδρος Μαλλιάς ανέπτυξε την πολιτική της Αθήνας για σταθεροποίηση, οικονομική πρόοδο και ενσωμάτωση των Βαλκανίων στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, τονίζοντας παράλληλα τα ευεργετικά αποτελέσματα που είχε μέχρι τώρα η πολιτική αυτή. Όπως είπε: 'Τα 10 δις Ευρώ που η Ελλάδα έχει επενδύσει στα Βαλκάνια δημιούργησαν 200.000 νέες δουλειές σε μια περιοχή όπου τα ποσοστά ανεργίας είναι από 30% έως 45% ή και παραπάνω σε μερικές πόλεις, στη Σερβία, το Κόσοβο και τη Βοσνία'.

    Άγγελος Παγκράτης

    Ο Άγγελος Παγκράτης επαίνεσε την Ελλάδα για τις επενδύσεις αυτές και τις άλλες θετικές πρωτοβουλίες της στα Βαλκάνια και ταυτόχρονα εξέφρασε ικανοποίηση για την εξαίρετη συνεργασία της Αμερικής. Κατά την έκφρασή του: 'Η ΕΕ και οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά για να υλοποιηθούν οι στόχοι μας. Οι διαφορές που περιοδικά έχουμε δεν αφορούν τους στόχους αλλά το πώς θα τους πετύχουμε. Η στενή αυτή συνεργασία και η Αμερικανική προσήλωση στα Βαλκάνια βοηθούν στην ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή'.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις της Φωνής της Αμερικής, ο κ. Μαλλιάς εξήρε την Ελληνική κοινωνία που δέχτηκε στους κόλπους της τα τελευταία χρόνια πολλούς μετανάστες από την Αλβανία και την Βουλγαρία. Έδειξε επίσης πως ευελπιστεί ότι θα διευθετηθεί τώρα και η συνεχιζόμενη διαμάχη με τα Σκόπια. Είπε μεταξύ άλλων ο Έλληνας Πρέσβης: 'Σχετικά με το επίσημο όνομα της ΠΓΔΜ, η διαδικασία που άρχισε στις 4 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ ελπίζω πως θα είναι ο καταλύτης για την εξεύρεση λύσης βιώσιμης κι αποδεκτής από τις 2 πλευρές'.

    Ο Πρέσβης κύριος Μαλλιάς παρότρυνε τέλος τον Αμερικανικό επιχειρηματικό κόσμο να αξιοποιήσει τις σύγχρονες υποδομές της Ελλάδας για να επενδύσει στην ευρύτερη Βαλκανική αγορά, η οποία μαζί με τα 70 εκατομμύρια της Τουρκίας, φτάνει τα 120 εκατομμύρια καταναλωτές.

    [10] Aντιπροσωπεία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στην Ουάσιγκτον

    Βιργινία Βουτσινά

    Ουάσιγκτον

    11-05-2006

    Ακούστε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για την επίσκεψη της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στην Ουάσιγκτον

    O κ. Ευθυμίου

    Ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς, παρέθεσε δεξίωση την Πέμπτη το βράδυ, τιμώντας την αντιπροσωπεία της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, που υπό τον πρόεδρό της κ. Νίκο Ευθυμίου βρίσκεται στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα, όπου έχει συνομιλίες με ανώτερους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης.

    Ανάμεσα στους παρισταμένους ήταν η φιλέλλην βουλευτής από τη Νέα Υόρκη Κάρολυν Μαλόνυ, η οποία υπογράμμισε την σημασία της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας και ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μάτ Μπράϊζα, ο οποίος εξήρε τον στρατηγικό ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας μέσα στους κόλπους της ευρωατλαντικής συνεργασίας. Αλλά και ο πρέσβης κ. Μαλλιάς τόνισε όχι μόνο τις ιστορικές διαστάσεις, αλλά την συμβολή του ελληνικού εμπορικού στόλου στις διεθνείς μεταφορές και το εμπόριο, κυρίως προς και από τις ΗΠΑ.

    Ζήτησα από τον πρόεδρο κ. Ευθυμίου να μας μιλήσει για τον στόχο της επίσκεψης της Ενωσης στην αμερικανική πρωτεύουσα.

    'Η Ε.Ε.Ε. επισκέπτεται τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα την Ουάσινγκτον κάθε δύο ή τρία χρόνια', είπε ο κύριος Ευθυμίου. 'Το τωρινό μας ταξίδι έχει ως σκοπό να ακούσουμε από τους συνομιλητές μας εδώ στην Ουάσινγκτον τις σκέψεις τους όσον αφορά την διεθνή ναυτιλία και το εμπόριο και βεβαίως, να περάσουμε και εμείς το μήνυμα του ποιά είναι η ελληνική ναυτιλία, το προφίλ της ελληνικής ναυτιλίας, το σημαντικό κομμάτι του εμπορίου των ΗΠΑ το οποίο εξυπηρετεί η ναυτιλία μας β σημειώστε ότι τουλάχιστον το 25% των αναγκών σε πετρέλαιο, το φέρνουν εδώ πλοία ελληνικών συμφερόντων. Ένα αντίστοιχο επίσης ποσοστό είναι φορτηγά πλοία, τα οποία φορτώνουν από την Αμερική προϊόντα, όπως σιτηρά, κάρβουνο, σίδηρο και πολλά άλλα. Επίσης ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ναυτιλίας μας είναι τα πλοία που μεταφέρουν κοντέηνερς (εμπορευματοκιβώτια). Τα πλοία αυτά ανήκουν σε μεγάλο ποσοστό σε Ελληνες πλοιοκτήτες, αλλά λόγω της ιδιομορφίας της δουλειάς τους, είναι χρονοναυλωμένα για μεγάλες περιόδους, σε μεγάλες διεθνείς εταιρίες.

    Επομένως, γι'αυτά τα πλοία, τα οποία βλέπουν εδώ οι άνθρωποι στην Αμερικήβείναι τα πλοία που έρχονται πιο συχνά απ'όλα, είναι αρκετά ορατάβέχουν αρκετές ανησυχίες μετά το τρομοκρατικό κτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, όσον αφορά την ασφάλειά τους. Κι ένα μεγάλο κομμάτι των συζητήσεών μας επικεντρώθηκε και σε αυτό το σημείο.

    Εμείς με χαρά ακούσαμε από τους συνομιλητές μας που ήταν σε ανώτερο, για να μην πω σε ανώτατο επίπεδο, το πόσο προσβλέπουν στη σημασία της ελληνικής ναυτιλίας, το πόσο θεωρούν και εκείνοι ότι είμαστε στρατηγικοί εταίροι στο εμπόριο των ΗΠΑ--και βεβαίως στο διεθνές εμπόριοβκαι τους διαβεβαιώσαμε και εμείς από την πλευρά μας ότι η σχέση μας με την Αμερική, με την οικονομία και το εμπόριο των ΗΠΑ, είναι ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό κομμάτι για την δική μας δουλειά.

    Εχουμε ακόμα να κάνουμε δυό-τρείς σημαντικές συναντήσεις, ελπίζω το μήνυμα που θέλαμε και εμείς να περάσουμε, αλλά και αυτά τα οποία παίρνουμε εμείς μαζί μας από αυτή την επίσκεψη είναι πολύ θετικά και προσβλέπουμε στην υλοποίησή τους στο μέλλον'.

    Ο κ. Λύρας

    Στη συνέχεια, ζήτησα από τον πρώην πρόεδρο της ΕΕΕ, κ.Γιάννη Λύρα να μας πεί την γνώμη του αναφορικά με το αν η ελληνική ναυτιλία αποτελεί ένα μέσον σύσφιξης των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων:

    'Νομίζω ναι', είπε ο κύριος Λύρας, 'διότι ιστορικά, από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, υπήρξε στενή σχέση, θα έλεγα, της ελληνικής ναυτιλίας με την Αμερική, διότι όπως ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί, η Αμερική έδωσε στην ελληνική ναυτιλία τα πρώτα της 100 Λίμπερτυ, τα οποία ήταν η απαρχή του 'θαύματος' που λένε πολλοί, που λέγεται ελληνική ναυτιλία σήμερα. Από τα 100 αυτά πλοία δηλαδή, φθάσαμε στα 3,500 που είναι σήμερα ο ελληνικός και ελληνόκτητος στόλος.

    Εν συνεχεία, έχουμε και μία πάρα πολύ στενή εμπορική σχέση. Αυτό βέβαια δεν το ξέρουν όσο θα θέλαμε οι ιθύνοντες εδώ και ένας λόγος που ερχόμαστε τακτικά στις ΗΠΑ είναι να τους το λέμε και να τους το θυμίζουμε, αν και πρέπει να πώ ότι η απήχηση και ανταπόκριση που έχουμε όποτε ερχόμαστε είναι πάρα πολύ θετική και πολύ εντυπωσιακή, θα μπορούσα να πώ.'

    Η αντιπροσωπεία της Ε.Ε.Ε. ολοκληρώνει την επίσκεψή της στην Ουάσινγκτον σήμερα Παρασκευή, με ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, σχετικά με τα αποτελέσματα και τις προοπτικές των επαφών της στην αμερικανική πρωτεύουσα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 12 May 2006 - 1:18:24 UTC