Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-05-17

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Hellenic Times: Υποτροφίες σε ελληνο-αμερικανούς φοιτητές
  • [02] Νέα Υόρκη: Έκθεση για την Αρχαία Ελλάδα στο Παιδικό Μουσείο
  • [03] Εξετάζονται διάφορες προτάσεις για το Ιράν
  • [04] Γερουσία: Άρχισαν οι διαβουλεύσεις για τη μεταναστευτική νομοθεσία
  • [05] Γάζα: Σκοτώθηκε ανώτερο στέλεχος της Χαμάς
  • [06] Ιράκ: Απήχθη διπλωμάτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
  • [07] Λευκός Οίκος: Θα ενημερωθεί πλήρως το Κογκρέσο για το πρόγραμμα παρακολούθησης
  • [08] ΕΕ: Αναβάλλονται εισηγήσεις για την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας
  • [09] Σ.Α.:Μια εβδομάδα διορία στο Σουδάν για να δώσει πρόσβαση στα Η.Ε.
  • [10] Βενεζουέλα: Συζητούνται πωλήσεις F-16 στο Ιράν

  • [01] Hellenic Times: Υποτροφίες σε ελληνο-αμερικανούς φοιτητές

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    17-05-2006

    Για δέκατη πέμπτη συνεχή χρονιά, η εφημερίδα της Νέας Υόρκης, Hellenic Times διοργάνωσε εκδήλωση αφιερωμένη στην εκπαίδευση και συγκεκριμένα στην οικονομική ενίσχυση ελληναμερικανών φοιτητών που διαπρέπουν στον τομέα των σπουδών τους. Φέτος τριανταπέντε ήταν οι νέοι και νέες πρωτοετείς που έλαβαν υποτροφίες σε ανώτατα ιδρύματα της χώρας. Το σύνολο του ποσού των υποτροφιών ξεπέρασε τα 100 χιλιάδες δολάρια.

    Πρόκειται για έναν θεσμό που ξεκίνησε ως όραμα του Νίκου Κατσόρη πριν από 15 χρόνια που ήταν φοιτητής, ενώ σήμερα είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας RED APPLE του Γιάννη Κατσιματίδη. Το όραμα έγινε πραγματικότητα μέσα και από την πίστη αλλά και την υλική και ηθική υποστήριξη της Μάργκο Κατσιματίδη. Ο θεσμός των υποτροφιών ξεκίνησε αρχικά με μικρούς αριθμούς υποτροφιών αλλά και ποσών. Με το πέρασμα του χρόνου ο κόσμος αγκάλιασε και σεβάστηκε την προσπάθεια αυτή με αποτέλεσμα να αποτελεί την πιο σοβαρή προσπάθεια που γίνεται στην Νέα Υόρκη. Φέτος κατά την διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν δύο ελληνοαμερικανοί που διαπρέπουν στον χώρο της αμερικανικής τηλεόρασης.

    Ο μετεωρολόγος Νίκ Γκρέγκορυ του καναλιού Fox 5 και η δημοσιογράφος Αλέξης Χριστοφόρου του CBS. Στην εκδήλωση παρέστη και ο Ερνυ Ανάστος, ενώ το καλλιτεχνικό μέρος ανέλαβε η γνωστή ελληνίδα καλλιτέχνιδα Έλλη Κοκκίνου το συγκρότημα Drifters και ο Κωνσταντίνος Μαρουλής γνωστός από το American Ιdol.

    [02] Νέα Υόρκη: Έκθεση για την Αρχαία Ελλάδα στο Παιδικό Μουσείο

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    17-05-2006

    Το παιδικό μουσείο του Μανχάταν πρόκειται να παρουσιάσει μια μοναδική έκθεση. Ένα ταξίδι στο παρελθόν Για τις ανάγκες της έκθεσης αυτής αναπαράγει Θεούς και μύθους της Αρχαίας Ελλάδας. Η έκθεση θα είναι έτοιμη για το κοινό τον Φεβρουάριο του 2007. Πρόκειται για μια μοναδική παρουσίαση βασιζόμενη στις τεχνολογικές εξελίξεις που θα μεταφέρουν με την βοήθεια της τεχνολογίας τον επισκέπτη στον κόσμο της Αρχαίας Ελλάδας μεταδίδοντας μάλιστα όχι μόνο γνώση για την εποχή και τον κόσμο της αλλά και συναισθήματα.

    Παιδιά της Νέας Υόρκης αλλά και της υπόλοιπης Αμερικής θα έχουν έτσι την δυνατότητα να ταξιδέψουν στην Αρχαία Ελλάδα. Mια επανάληψη του ταξιδιού του Οδυσσέα ο οποίος μετά το επικό του ταξίδι έφθασε στον τόπο του, έτσι και οι νεαροί επισκέπτες θα ταξιδέψουν μέσα από τους Θεούς και τους Μύθους της Αρχαίας Ελλάδας μέσα από τις ρίζες του δυτικού πολιτισμού.

    Τα παιδιά θα κάνουν ένα ταξίδι κατ οίκον. Αξίζει να σημειωθεί πως το παιδικό μουσείο του Μανχάταν θεωρεί ότι ο Ελληνισμός και το ελληνικό πνεύμα πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εκπαίδευσης στην Αμερική του σήμερα.

    [03] Εξετάζονται διάφορες προτάσεις για το Ιράν

    17-05-2006

    Ευρωπαϊκές χώρες εξετάζουν πρόταση με την οποία προσφέρουν στο Ιράν αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος, στα πλαίσια κινήτρων, που στοχεύουν στο να πειστεί η Τεχεράνη να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου. Διπλωματικοί κύκλοι λένε ότι η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία μελετούν ακόμα την πρόταση, η οποία θα παρουσιαστεί σε αξιωματούχους από τα πέντε μόνιμα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την Γερμανία, την Παρασκευή στο Λονδίνο.

    Σύμφωνα με την πρόταση, η Ρωσία θα αναλάβει τον εμπλουτισμό του ιρανικού ουρανίου, ώστε να υπάρξει εξωτερικός έλεγχος της διαδικασίας αυτής. Το εμπλουτισμένο ουράνιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την λειτουργία πυρηνικών εργοστασίων αλλά και για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, όταν μάλιστα έχει εμπλουτιστεί σε μεγαλύτερο βαθμό.

    Εμπειρογνώμονες δηλώνουν ότι ένας αντιδραστήρας ελαφρού ύδατος έχει μικρότερες πιθανότητες να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου. Πάντως, το Ιράν δήλωσε ότι θα απορρίψει οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή πρόταση που θα απαιτεί τον τερματισμό της ειρηνικής, όπως την χαρακτήρισε, πυρηνικής του τεχνολογίας.

    [04] Γερουσία: Άρχισαν οι διαβουλεύσεις για τη μεταναστευτική νομοθεσία

    17-05-2006

    Καπιτώλιο

    Άρχισαν διαβουλεύσεις στην αμερικανική γερουσία για μεταρρυθμίσεις της μεταναστευτικής νομοθεσίας, μια μέρα μετά την ομιλία του προέδρου Μπους που ζήτησε απ' το Κογκρέσο να δρομολογήσει πακέτο ευρύτατων μεταρρυθμίσεων που να καλύπτει το θέμα της ασφάλειας των συνόρων και να θέτει σε εφαρμογή πρόγραμμα προσωρινής άδειας εργασίας για ξένους εργάτες. Η γερουσία την Τρίτη καταψήφισε τροπολογία κατά του προγράμματος προσωρινής άδειας εργασίας, στα πλαίσια προσπαθειών για την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου μέχρι τα τέλη του μήνα.

    Πάντως οποιοδήποτε νομοσχέδιο εγκριθεί απ' τη γερουσία θα πρέπει να συγκεραστεί με αυτό της Βουλής των Αντιπροσώπων, το οποίο ψηφίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο και ποινικοποιεί τους παράνομους μετανάστες, ενώ προβλέπει και την κατασκευή τείχους κατά μήκος της Αμερικανο-Μεξικανικής μεθορίου.

    [05] Γάζα: Σκοτώθηκε ανώτερο στέλεχος της Χαμάς

    17-05-2006

    Άγνωστοι ένοπλοι Παλαιστίνιοι σκότωσαν την Τρίτη ανώτερο στέλεχος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, στη Γάζα. Το θύμα είναι ο Μωχάμεντ Τατάρ, ενώ κανείς, μέχρι στιγμής, δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία του. Εκατοντάδες υποστηρικτές της Χαμάς πραγματοποίησαν αργότερα πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της Γάζας, ζητώντας εκδίκηση.

    Στο μεταξύ, αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ένοπλοι μασκοφόροι στην περιοχή Χάν Γιουνίς πυροβόλησαν και τραυμάτισαν ένα άλλο ανώτερο στέλεχος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς.

    Οπλοφόροι της Χαμάς και της αντίπαλης οργάνωσης Φατάχ εμπλέκονται σε ένοπλες αντιπαραθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, στα πλαίσια διαμάχης για τον έλεγχο της Παλαιστινιακής κυβέρνησης, μετά την νίκη της Χαμάς στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου.

    [06] Ιράκ: Απήχθη διπλωμάτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

    17-05-2006

    Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένοπλοι απήγαγαν διπλωμάτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων απ' την συνοικία Μανσούρ της δυτικής Βαγδάτης. Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας απ' τους σωματοφύλακες του διπλωμάτη πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια συμπλοκής με τους απαγωγείς.

    Εξάλλου, οι ιρακινές αρχές δήλωσαν ότι τουλάχιστον 18 άτομα σκοτώθηκαν και 33 τραυματίστηκαν από επίθεση ανταρτών σε πάρκινγκ της Βαγδάτης. Επίσης, τουλάχιστον 6 πολίτες σκοτώθηκαν από ανταλλαγή πυρών μεταξύ της αστυνομίας και ανταρτών στην συνοικία Ντόρα της Βαγδάτης, ενώ ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από βόμβα στο οδόστρωμα, εν ώρα περιπολίας στην Ιρακινή πρωτεύουσα.

    Στο μεταξύ, ιρακινοί πολιτικοί κύκλοι ανέφεραν ότι μέσα στις επόμενες 48 ώρες ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, Νούρι αλ Μαλίκι, ενδέχεται να ανακοινώσει την σύνθεση της νέας του κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Πάντως δυτικός διπλωμάτης δήλωσε ότι ο κ. αλ Μαλίκι θα παρουσιάσει την κυβέρνησή του πριν την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας την άλλη εβδομάδα.

    [07] Λευκός Οίκος: Θα ενημερωθεί πλήρως το Κογκρέσο για το πρόγραμμα παρακολούθησης

    17-05-2006

    Πατ Ρόμπερτς

    Ο Λευκός Οίκος συμφώνησε να ενημερώσει πλήρως της επιτροπές απόρρητων πληροφοριών της Αμερικανικής Βουλής και Γερουσίας για το επίμαχο πρόγραμμα του παρακολούθησης στα πλαίσια του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Ανακοινωθέν του προέδρου της επιτροπής απόρρητων πληροφοριών της Γερουσίας, Πατ Ρόμπερτς, αναφέρει ότι όλα τα μέλη των επιτροπών θα πρέπει να γνωρίζουν το εύρος του προγράμματος παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Πριν το ανακοινωθέν του γερουσιαστή Ρόμπερτς, ο Λευκός Οίκος είχε προσπαθήσει να αποφύγει τον πλήρη έλεγχο της εν λόγω γερουσιαστικής επιτροπής, περιορίζοντας την ενημέρωση σε μικρό μόνο αριθμό μελών της.

    Επίσης αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το θέμα της ηλεκτρονικής παρακολούθησης θα πρωτοστατήσει κατά τις ακροάσεις, που αρχίζουν την Πέμπτη, για την επικύρωση του διορισμού του πτεράρχου, Μάικλ Χέϊντεν, στο πηδάλιο της CIA. Αναμένεται ότι ο κ. Χέϊντεν, που διετέλεσε επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας από το 1999 μέχρι το 2005, θα αντιμετωπίσει μπαράζ ερωτήσεων για το θέμα των μυστικών παρακολουθήσεων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, καθώς και της συγκέντρωσης αρχείου τηλεφωνημάτων δεκάδων εκατομμυρίων Αμερικανών.

    [08] ΕΕ: Αναβάλλονται εισηγήσεις για την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας

    17-05-2006

    Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέβαλε ως τον Οκτώβριο τις τελικές της εισηγήσεις για την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας του χρόνου. Η επιτροπή ανέβαλε την απόφαση την Τρίτη, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στις δύο χώρες να προβούν σε απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, κυρίως σε θέματα πάταξης του εγκλήματος και κυβερνητικής διαφθοράς.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε ότι αν οι εν λόγω χώρες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, αυξάνουν τις πιθανότητες ένταξής τους στην κοινότητα το 2008. Όμως εμπειρογνώμονες θεωρούν την ανακοίνωση θετική, λέγοντας ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να ενταχθούν στην κοινότητα την 1η Ιανουαρίου του 2007, σύμφωνα με το πρόγραμμα.

    Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Σλοβενία για ένταξη στην Ευρωζώνη. Αν η εισήγηση εγκριθεί και απ' την σύνοδο των υπουργών οικονομικών της Ένωσης τον Ιούλιο, η Σλοβενία θα γίνει η πρώτη νέα χώρα μέλος της κοινότητας που θα εισαχθεί στη ζώνη του ενιαίου Ευρωπαϊκού νομίσματος.

    [09] Σ.Α.:Μια εβδομάδα διορία στο Σουδάν για να δώσει πρόσβαση στα Η.Ε.

    17-05-2006

    Το συμβούλιο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα που δίνει στην κυβέρνηση του Σουδάν προθεσμία μίας εβδομάδας για να επιτρέψει την πρόσβαση ομάδας εκτιμητών του διεθνούς οργανισμού στην ταραγμένη περιοχή του Νταρφούρ. Η ομάδα θα προετοιμάσει το έδαφος για την μεταβίβαση της ειρηνευτικής αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης στα Ηνωμένα Έθνη. Το ψήφισμα απειλεί επίσης με 'ισχυρά και αποτελεσματικά μέτρα' οποιονδήποτε παρεμποδίσει την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας για το Νταρφούρ.

    Το Σουδάν δίνει ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με το αν θα επιτρέψει στα Η.Ε. να αναλάβουν την ειρηνευτική αποστολή, όμως η Αφρικανική Ένωση συμφώνησε την Δευτέρα να παραδώσει τα ηνία στον διεθνή οργανισμό από τον Σεπτέμβριο.

    [10] Βενεζουέλα: Συζητούνται πωλήσεις F-16 στο Ιράν

    17-05-2006

    Ο στρατός της Βενεζουέλας μελετά την πώληση του στόλου του με αεροσκάφη F-16 σε άλλη χώρα, ενδεχομένως στο Ιράν, μετά το αμερικανικό εμπάργκο πώλησης όπλων στη Βενεζουέλα. Ανώτερος σύμβουλος του προέδρου Ούγκο Τσάβες, δήλωσε ότι εισηγήθηκε την πώληση στον υπουργό Άμυνας της Βενεζουέλας.

    Τον περασμένο Νοέμβριο, το Καράκας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν τηρούν τους όρους του συμβολαίου συντήρησης των αεροσκαφών. Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού πρέσβη στο Καράκας, διέψευσαν τις καταγγελίες.

    Η Βενεζουέλα είχε αγοράσει τα F-16 από τις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του β80. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Βενεζουέλα δεσμεύεται από το συμβόλαιο αγοράς των αεροσκαφών, το οποίο προβλέπει την έγκριση, από μέρους των ΗΠΑ, οποιασδήποτε πώλησης αεροσκαφών σε τρίτη χώρα και τόνισε ότι δεν πρόκειται να δοθεί έγκριση για πώλησή τους στο Ιράν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 18 May 2006 - 1:18:21 UTC