Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-05-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μαλίκι: Στα χέρια των Ιρακινών η ασφάλεια
  • [02] Συνομιλίες Μπούς-Ολμέρτ στο Λευκό Οίκο
  • [03] Μπόλτον: Το Ιράν θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Λιβύης
  • [04] Σήμερα τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο Μαυροβούνιο
  • [05] Η Γερουσία ενέκρινε την αποστολή της Εθνοφρουράς στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού
  • [06] Επιστήμονες: 10 τυφώνες αναμένονται φέτος στον Ατλαντικό Ωκεανό
  • [07] Στη Σαγκάη η Άγκελα Μέρκελ

  • [01] Μαλίκι: Στα χέρια των Ιρακινών η ασφάλεια

    23-05-2006

    Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι, δήλωσε ότι μέχρι τα τέλη της χρονιάς οι Ιρακινές δυνάμεις θα αναλάβουν την ασφάλεια της χώρας από τις ξένες δυνάμεις, στο μεγαλύτερο μέρος του Ιράκ. Σε κοινή συνέντευξη τύπου στη Βαγδάτη με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνυ Μπλέαρ, ο κ. Μαλίκι επεσήμανε ότι η μεταβίβαση εξουσίας σε θέματα ασφάλειας θα αρχίσει τον άλλο μήνα σε δύο Ιρακινές επαρχίες. Οι υπόλοιπες επαρχίες θα περνούν σταδιακά υπό Ιρακινό έλεγχο, δήλωσε ο κ. Αλ Μαλίκι, εκτός από τη Βαγδάτη και την επαρχία Αλ Ανμπάρ, όπου έχουν σημειωθεί οι περισσότερες βιαιότητες.

    Από τη πλευρά του ο κ. Μπλέαρ δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Ιράκ αποτελεί μια νέα αρχή για τη χώρα, ενώ επεσήμανε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ αποδείχτηκε μακροσκελέστερος και δυσκολότερος απ' ότι αναμενόταν. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Μπούς υπεραμύνθηκε της μέχρι τώρα πολιτικής του στο Ιράκ και δήλωσε ότι η νέα Ιρακινή κυβέρνηση σηματοδοτεί την νίκη των δυνάμεων της ελευθερίας στη Μέση Ανατολή.

    Η Ιορδανία ανακοίνωσε την σύλληψη ηγετικού στελέχους της οργάνωσης αλ Κάιντα στο Ιράκ, που πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από τις απαγωγές και δολοφονίες Ιορδανών και άλλων Αράβων. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Ιορδανίας μετέδωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δεν αποκάλυψαν που έγινε η σύλληψη, δεν έδωσαν λεπτομέρειες για τον ύποπτο και δεν ανακοίνωσαν το όνομά του. Ο ύποπτος βαρύνεται και με άλλες κατηγορίες, όπως την κλοπή φορτηγών. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν αργότερα την Τρίτη.

    Ο ηγέτης της οργάνωσης αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι, είναι επίσης Ιορδανός. Δικαστήρια της Ιορδανίας τον έχουν καταδικάσει σε θάνατο, ενώ καταζητείται και από τις ΗΠΑ.

    [02] Συνομιλίες Μπούς-Ολμέρτ στο Λευκό Οίκο

    23-05-2006

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, θα έχει σήμερα τις πρώτες του συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπους στο Λευκό Οίκο. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τρόπους προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Αναμένεται, ο κ. Ολμέρτ θα παρουσιάσει επίσης το σχέδιό του για την τελική χάραξη των συνόρων του Ισραήλ, με ή χωρίς την συμφωνία των Παλαιστινίων και θα συζητήσει τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν. Το βράδυ της Δευτέρας, ο ισραηλινός πρωθυπουργός είχε συνομιλίες με την υπουργό Εξωτερικών Κοντολήζα Ράις. Την Τετάρτη, ο κ. Ολμέρτ θα εκφωνήσει ομιλία ενώπιον των δύο σωμάτων του αμερικανικού κογκρέσου.

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι αντίπαλες δυνάμεις ασφάλειας αντήλλαξαν πυρά κοντά στο Παλαιστινιακό κοινοβούλιο στη πόλη της Γάζας. Επίσης τη Δευτέρα από συγκρούσεις μεταξύ μελών της νέας δύναμης ασφάλειας της Χαμάς και των δυνάμεων της Φατάχ, σκοτώθηκε ο οδηγός του πρέσβη της Ιορδανίας στη Γάζα. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ευθύνεται για τα επεισόδια. Επίσης τραυματίστηκαν άλλα 11 άτομα. Εκπρόσωπος της Χαμάς έκανε έκκληση στη δυνάμεις ασφάλειας της παράταξης του να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

    [03] Μπόλτον: Το Ιράν θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Λιβύης

    23-05-2006

    Τζον Μπόλτον

    Ο αμερικανός πρέσβης στα ΗΕ, Τζόν Μπόλτον, δήλωσε ότι το καθεστώς του Ιράν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία και να βελτιώσει τις σχέσεις του με την Ουάσινγκτον και την διεθνή κοινότητα, αν τερματίσει την προσπάθειά του να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Αργότερα ο κ. Μπόλτον δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν εννοούσε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν αλλαγή του καθεστώτος, σε περίπτωση που το Ιράν αρνηθεί να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου. Ο αμερικανός πρέσβης στα ΗΕ παρότρυνε επίσης το Ιράν να ακολουθήσει το παράδειγμα της Λιβύης.

    Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με τη Λιβύη και την έβγαλαν από τον κατάλογο χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία, λόγω της δέσμευσης της Τρίπολης να αποτάξει την τρομοκρατία και να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Στο μεταξύ, ανώτεροι διπλωμάτες των πέντε μονίμων μελών του συμβουλίου ασφαλείας και της Γερμανίας θα συναντηθούν την Τετάρτη στο Λονδίνο, για να συζητήσουν το αδιέξοδο που έχει προκύψει με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    [04] Σήμερα τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο Μαυροβούνιο

    23-05-2006

    Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, δήλωσε ότι η προσχώρηση στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ θα αποτελέσουν προτεραιότητα για την χώρα του. Τα πρώτα αποτελέσματα από το δημοψήφισμα της Κυριακής, δείχνουν ότι το 55.4% των ψηφοφόρων τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου και της απόσχισης από τη Σερβία. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται σήμερα.

    Η ΕΕ που διοργάνωσε το δημοψήφισμα, ανέφερε ότι δεν παρατηρήθηκαν εκλογικές παρατυπίες. Εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι το δημοψήφισμα έγινε κάτω από ειρηνικές, δημοκρατικές και διαφανείς συνθήκες. Αν τα τελικά αποτελέσματα δεν διαφέρουν από τα αρχικά, τότε το κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου θα έχει 15 μέρες για να κηρύξει επίσημα την ανεξαρτησία της χώρας. Με την απόφαση αυτή χωρίζονται και τα δύο εναπομείναντα κομμάτια της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

    [05] Η Γερουσία ενέκρινε την αποστολή της Εθνοφρουράς στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού

    23-05-2006

    Η αμερικανική γερουσία ενέκρινε το σχέδιο του προέδρου Μπούς για την ανάπτυξη 6 χιλιάδων Εθνοφρουρών στην Αμερικανο-Μεξικανική μεθόριο. Με 83 ψήφους υπέρ, έναντι 10, η γερουσία ενέκρινε την σχετική τροπολογία που προβλέπει ότι η Εθνοφρουρά θα προσφέρει υπηρεσίες μεταφοράς και επιμελητείας, στους φύλακες των συνόρων και θα κατασκευάζει τείχη, θα παράσχει ιατρικές υπηρεσίες και θα συλλέγει πληροφορίες.

    Επισκεπτόμενος το μεθοριακό φυλάκιο Γιούμα στην Αριζόνα, την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Μπούς είχε δηλώσει ότι η Εθνοφρουρά δεν πρόκειται να αναμειγνύεται στο έργο των αστυνομικών δυνάμεων.

    [06] Επιστήμονες: 10 τυφώνες αναμένονται φέτος στον Ατλαντικό Ωκεανό

    23-05-2006

    Η Εθνική Ωκεανογραφική Υπηρεσία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η φετινή περίοδος των τυφώνων θα είναι ιδιαίτερα έντονη. Μιλώντας τη Δευτέρα στο Μαϊάμι της Φλόριδα, αξιωματούχοι της Υπηρεσίας προέβλεψαν ότι θα σημειωθούν 16 σημαντικές καταιγίδες, εκ των οποίων οι 10 μπορεί να εξελιχθούν σε τυφώνες.

    Η περίοδος των τυφώνων στην περιοχή του βόρειου Ατλαντικού διαρκεί από την 1η Ιουνίου, έως τις 30 Νοεμβρίου. Πέρυσι είχαν σημειωθεί 15 καταιγίδες και οι 7 εξελίχθηκαν σε τυφώνες μέχρι και τρίτης κατηγορίας. Η Υπηρεσία επεσήμανε ότι ο πλανήτης μας βρίσκεται σε 20ετή κύκλο που θα συνεχίσει να δημιουργεί καταιγίδες και ότι η υψηλότερη θερμοκρασία των θαλασσίων υδάτων σε συνδυασμό με τις τάσεις των ανέμων, αποτελούν παράγοντες ενίσχυσης των ακραίων καιρικών φαινομένων.

    [07] Στη Σαγκάη η Άγκελα Μέρκελ

    23-05-2006

    Η γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, βρίσκεται στην Σαγκάη, για συνομιλίες με κινέζους αξιωματούχους με κύριο θέμα την κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου υψηλής ταχύτητας. Σήμερα, η κ. Μέρκελ θα επισκεφτεί το μοναδικό στο κόσμο τραίνο που χρησιμοποιεί τεχνολογία μαγνητικής ανύψωσης και το οποίο έχει κατασκευαστεί με γερμανική τεχνολογία.

    Τη Δευτέρα, η κ. Μέρκελ επισκέφθηκε το Πεκίνο όπου κατά τις συνομιλίες της διαπίστωσε, όπως είπε, ότι η κινεζική ηγεσία συμφωνεί πως δεν θα πρέπει να επιτραπεί στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Η κ. Μέρκελ δήλωσε επίσης ότι συζητήθηκε και το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το οποίο χαρακτήρισε 'βασικό' για τον διμερή διάλογο. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Κίνα από το Νοέμβριο που ανέλαβε τα καθήκοντα της.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 24 May 2006 - 1:18:19 UTC