Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 14 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-05-25

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λονδίνο: Συνομιλίες για τα ευρωπαϊκά κίνητρα προς το Ιράν
  • [02] ΟΟΣΑ: H Kίνα εξελίσσεται σε κύριο επενδυτή στην Αφρική
  • [03] Φοξ: Να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις της μεταναστευτικής νομοθεσίας των ΗΠΑ
  • [04] Ραμάλα: Τρείς Παλαιστίνιοι νεκροί
  • [05] To ηχογραφημένο μήνυμα ήταν όντως του Οσάμα μπιν Λάντεν
  • [06] Συνάντηση Μπούς-Μπλαίρ στο Λευκό Οίκο
  • [07] Γερουσία: Ψηφοφορία για το μεταναστευτικό
  • [08] Ρουμανία: Καραντίνα στο Βουκουρέστι
  • [09] Καραμανλής: Η στάση της Τουρκίας να συνάδει με σχέσεις καλής γειτονίας
  • [10] Ολμέρτ: Το Ισραήλ "δεν θα επιτρέψει σε τρομοκρατικό καθεστώς να ασκήσει βέτο στην πρόοδο"
  • [11] Κων/πολη: Κουρδική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την πυρκαγιά στο Ατατούρκ
  • [12] Κυπριακοί θησαυροί που χάθηκαν

  • [01] Λονδίνο: Συνομιλίες για τα ευρωπαϊκά κίνητρα προς το Ιράν

    25-05-2006

    Κοντολίζα Ράις

    Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι σημειώθηκε πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφάλειας και της Γερμανίας, στο Λονδίνο, σχετικά με το πακέτο κινήτρων προς το Ιράν, για να εγκαταλείψει τις πυρηνικές του δραστηριότητες. Oμως, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία και ότι χρειάζονται περαιτέρω διαβουλεύσεις, ενδεχομένως σε επίπεδο υπουργών. Το βρετανικό Φόρειν Οφις χαρακτήρισε τις εξαεθνείς συνομιλίες 'εποικοδομητικές και χρήσιμες' και πρόσθεσε ότι όλες οι πλευρές θα συνεχίσουν την συνεργασία τους για το θέμα κατά τις επόμενες μέρες.

    Οι Ευρωπαίοι συζητούν προτεινόμενα εμπορικά και τεχνολογικά κίνητρα προς το Ιράν, για να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, καθώς και το θέμα ενδεχόμενης επιβολής κυρώσεων, σε περίπτωση που αποτύχουν τα κίνητρα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το πακέτο περιλαμβάνει την κατασκευή αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος στο Ιράν, για την κάλυψη των αναγκών του σε ηλεκτροδότηση.

    [02] ΟΟΣΑ: H Kίνα εξελίσσεται σε κύριο επενδυτή στην Αφρική

    25-05-2006

    Νέα μελέτη δείχνει ότι η Κίνα εξελίσσεται σε κύριο επενδυτή σε πολλές Αφρικανικές χώρες. Η μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, που εδρεύει στο Παρίσι, αναφέρει ότι οι κινεζικές επενδύσεις στην Αφρική είναι κατά μέσον όρο της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων το χρόνο, ενώ αυξάνονται συνεχώς.

    H μελέτη προσθέτει ότι σχεδόν όλες οι επενδύσεις έγιναν σε πρώτες ύλες που χρειάζεται η ταχύτατα αναπτυσσόμενη κινεζική οικονομία. Η ίδια μελέτη διαπιστώνει ότι κινεζικές πετρελαϊκές επιχειρήσεις κατασκευάζουν αγωγό μήκος 720 χιλιομέτρων στο Σουδάν, για την μεταφορά πετρελαίου στην Ερυθρά θάλασσα. Μέχρι στιγμής, οι Κινεζικές επενδύσεις στις εξορύξεις Νιγηριανού πετρελαίου ανέρχονται στα δύο δισεκατομμύρια δολάρια.

    Επίσης, οι εισαγωγές της Κίνας αφρικανικού βάμβακα έχουν συντελέσει στην ανάπτυξη των οικονομιών χωρών νότια της Σαχάρας με ποσοστό περίπου 5% το χρόνο, που είναι το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 3 ετών.

    [03] Φοξ: Να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις της μεταναστευτικής νομοθεσίας των ΗΠΑ

    25-05-2006

    O πρόεδρος Φόξ

    Ο πρόεδρος του Μεξικού, Βινσέντε Φόξ, ζητά την εφαρμογή ευρέων μεταρρυθμίσεων της αμερικανικής μεταναστευτικής νομοθεσίας, λέγοντας ότι θα ωφελήσουν τόσο την αμερικανική όσο και την μεξικανική οικονομία.

    Ο κ. Φόξ έκανε τα σχόλια αυτά την Τετάρτη στην Γιούτα και τόνισε ότι η χώρα του δεν προωθεί ούτε υποστηρίζει την παράνομη μετανάστευση. Ο Μεξικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι η χώρα του ζήτησε την εφαρμογή ενός συστήματος που να ελέγχει την διασυνοριακή ροή ατόμων με νόμιμο και ασφαλή τρόπο. Ο κ. Φόξ είπε επίσης ότι το Μεξικό πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τις οικονομικές ευκαιρίες στο εσωτερικό του, ούτως ώστε η μετανάστευση να είναι επιλογή και όχι ανάγκη.

    Την Τρίτη, ο κ. Φόξ δήλωσε ενώπιον ακροατηρίου στη Γιούτα ότι η κατασκευή τείχους κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης.

    [04] Ραμάλα: Τρείς Παλαιστίνιοι νεκροί

    25-05-2006

    Παλαιστινιακές πηγές αναφέρουν ότι ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν τουλάχιστον 3 Παλαιστινίους και τραυμάτισαν περίπου 30, κατά τη διάρκεια σφοδρών μαχών στη Ραμάλα. Οι Παλαιστίνιοι είπαν ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες εφόρμησαν στη Ραμάλα, όταν κάτοικοι της πόλης εντόπισαν και επιτέθηκαν εναντίον ισραηλινής στρατιωτικής ομάδας που είχε συλλάβει ηγετικό στέλεχος της ισλαμικής Τζιχάντ.

    Την Τετάρτη επίσης, Παλαιστινιακό ιατρικό προσωπικό δήλωσε ότι άγνωστοι πυροβόλησαν εναντίον τριών μελών της Χαμάς στην πόλη Χαν Γιουνίς της Δυτικής Όχθης. Ένας υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του.

    Το επεισόδιο ενδεχομένως αποτελεί την πιο πρόσφατη σύγκρουση μεταξύ μελών της Χαμάς και της Φατάχ, που τελευταία μάχονται για τον έλεγχο των Παλαιστινιακών δυνάμεων ασφάλειας.

    [05] To ηχογραφημένο μήνυμα ήταν όντως του Οσάμα μπιν Λάντεν

    25-05-2006

    Oσάμα μπιν Λάντεν

    Η ΣΙΑ, μετά από τεχνική επεξεργασία, επιβεβαίωσε ότι η φωνή που ακούγεται σε κασέτα που κυκλοφόρησε την Τρίτη στο διαδίκτυο, είναι όντως εκείνη του Οσάμα μπιν Λάντεν. Στην εν λόγω κασέτα, ο ηγέτης της αλ Κάιντα λέει ότι ο φυλακισμένος τρομοκράτης Ζαχαρίας Μουσάουι δεν είχε καμία σχέση με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 κατά των ΗΠΑ. Ο Μουσάουι είχε δηλώσει ένοχος στις 6 κατηγορίες τρομοκρατίας που τον βάραιναν και τώρα εκτίει ποινή ισοβίων στις ΗΠΑ.

    Ο μπίν Λάντεν λέει επίσης στην κασέτα ότι οι κρατούμενοι στη ναυτική βάση του Γκουαντάναμο, στην Κούβα, επίσης δεν είχαν σχέση μετ τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και ότι μόνο δύο από αυτούς, γνώριζαν το σχέδιο, χωρίς όμως να τους κατονομάσει.

    [06] Συνάντηση Μπούς-Μπλαίρ στο Λευκό Οίκο

    25-05-2006

    Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι κατά την συνάντηση τους σήμερα στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Μπους και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνυ Μπλαίρ, δεν θα ανακοινώσουν την απόσυρση στρατιωτικών δυνάμεων των χωρών τους από το Ιράκ. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνυ Σνόου, δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως οι δύο ηγέτες θα δώσουν χρονοδιάγραμμα για απόσυρση.

    Την Τρίτη, ο κ. Μπους δήλωσε ότι θα μπορέσει να επανεξετάσει τις στρατιωτικές ανάγκες στο Ιράκ, τώρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση. Όμως δεν έδωσε κανένα χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ. Ο ιρακινός πρωθυπουργός, Νούρι αλ Μαλίκι, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ιρακινές δυνάμεις θα είναι σε θέση να αναλάβουν την ασφάλεια της χώρας μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο.

    [07] Γερουσία: Ψηφοφορία για το μεταναστευτικό

    25-05-2006

    Η αμερικανική γερουσία αποφάσισε να περιορίσει τις διαβουλεύσεις για το νομοσχέδιο μεταρρυθμίσεων της μεταναστευτικής νομοθεσίας και όρισε ψηφοφορία για το θέμα σήμερα. Το νομοσχέδιο της γερουσίας προβλέπει μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων, την δημιουργία προγράμματος προσωρινής άδειας εργασίας για ξένους εργάτες, καθώς και τρόπους για την απόκτηση της αμερικανικής υπηκοότητας από τους περίπου 11 εκατομμύρια παράνομους μετανάστες. Προβλέπει επίσης την απέλαση των παράνομων μεταναστών που βρίσκονται στις ΗΠΑ λιγότερα από 5 χρόνια.

    Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Τέντ Κέννεντυ, δήλωσε ότι θα υπάρξει ισχυρή διακομματική υποστήριξη για το μέτρο, ενώ οι Ρεπουμπλικανοί παραμένουν διαιρεμένοι, αφού ορισμένοι διαφωνούν πλήρως με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου. Αν το μέτρο εγκριθεί απ' τη γερουσία, θα πρέπει στη συνέχεια να συντονιστεί με εκείνο που ενέκρινε η βουλή των αντιπροσώπων τον περασμένο Δεκέμβριο.

    [08] Ρουμανία: Καραντίνα στο Βουκουρέστι

    25-05-2006

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι εξακολουθεί να ανησυχεί για την επιδημία της γρίπης των πτηνών στην Ινδονησία, όμως για την ώρα, δεν έχει ενδείξεις ότι ο ιός μεταλλάχθηκε σε μορφή που θα μπορούσε να σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους. Οι επιστήμονες του οργανισμού ερευνούν τους θανάτους από την νόσο έξι ατόμων της ίδιας οικογένειας στην Ινδονησία, για ενδεχόμενη μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο. Όμως λένε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για ευρύτερη μετάδοση του ιού μεταξύ ανθρώπων, ώστε να δημιουργηθεί πανδημία.

    Στο μεταξύ, εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν σε καραντίνα σε συνοικία του Βουκουρεστίου, καθώς η Ρουμανία προσπαθεί να ελέγξει μεγάλη εστία της γρίπης των πτηνών. Δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα σε ανθρώπους, όμως χιλιάδες πουλερικά έχουν θανατωθεί στην Ρουμανική πρωτεύουσα και σε πολλά χωριά. Οι ρουμανικές αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν την προέλευση της συγκεκριμένης εστίας της νόσου.

    [09] Καραμανλής: Η στάση της Τουρκίας να συνάδει με σχέσεις καλής γειτονίας

    25-05-2006

    O Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής, δήλωσε ότι η σύγκρουση του Ελληνικού και του Τούρκικου F-16 πάνω απ' το Αιγαίο, θα εξεταστεί στα πλαίσια των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Ο κύριος Καραμανλής δήλωσε την Τετάρτη ότι η Τουρκία πρέπει να εξετάσει αλλαγή της συμπεριφοράς της, που να συνάδει με τους κανόνες καλής γειτονίας.

    Από τη σύγκρουση, που σημειώθηκε την Τρίτη, τραυματίστηκε ο Τούρκος πιλότος, ενώ ο έλληνας χειριστής δεν έχει ακόμη εντοπιστεί.

    Την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, εξέφρασε την ελπίδα της Ουάσιγκτον ότι η Ελλάδα και η Τουρκία θα επιλύσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο.

    [10] Ολμέρτ: Το Ισραήλ "δεν θα επιτρέψει σε τρομοκρατικό καθεστώς να ασκήσει βέτο στην πρόοδο"

    25-05-2006

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα κινηθεί προς την εφαρμογή του σχεδίου του για μονομερή τελική χάραξη των συνόρων του, αν η υπό την Χαμάς Παλαιστινιακή κυβέρνηση δεν αλλάξει πολιτική. Σε ομιλία του στο αμερικανικό κογκρέσο την Τετάρτη, ο κ. Ολμέρτ επισήμανε ότι το Ισραήλ προτίθεται να έχει διαπραγματεύσεις με την νέα Παλαιστινιακή κυβέρνηση, αν αυτή αποκηρύξει την τρομοκρατία και αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του ισραηλινού κράτους. Όμως αν η Χαμάς αρνηθεί κάτι τέτοιο, πρόσθεσε ο κ. Ολμέρτ, τότε το Ισραήλ δεν θα 'επιτρέψει σε ένα τρομοκρατικό καθεστώς να ασκήσει βέτο στην πρόοδο', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Νωρίτερα, ο ισραηλινός υπουργός Δικαιοσύνης έδωσε στην Παλαιστινιακή κυβέρνηση προθεσμία μέχρι το τέλος της χρονιάς για να αλλάξει την πολιτική της, πριν το Ισραήλ προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου του απόσυρσης από τμήματα των κατεχομένων εδαφών στην Δυτική Όχθη και χάραξης των νέων συνόρων του. Κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός εξήρε τις ΗΠΑ, τονίζοντας τις κοινές προσπάθειες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

    [11] Κων/πολη: Κουρδική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την πυρκαγιά στο Ατατούρκ

    25-05-2006

    Κουρδική αυτονομιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την εκτεταμένη πυρκαγιά χθες στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, παρά το γεγονός ότι οι Τουρκικές αρχές απέρριψαν το ενδεχόμενο σαμποτάζ ή τρομοκρατικής επίθεσης. Η συνδεόμενη με το ΠΚΚ οργάνωση, Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν, ανέλαβε την ευθύνη.

    Πάντως οι Τουρκικές αρχές δήλωσαν ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα ή σε πυρσό ηλεκτροσυγκολλητή και ότι καταστράφηκε το τμήμα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων του διεθνούς αεροδρομίου της Ατατούρκ. Η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο μετά από τετράωρες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, ενώ τραυματίστηκαν τρία άτομα και μαύρος καπνός σκέπασε τμήματα της Κωνσταντινούπολης. Οι αρχές υπολογίζουν ότι οι ζημιές ανέρχονται σε εκατομμύρια δολάρια.

    [12] Κυπριακοί θησαυροί που χάθηκαν

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    25-05-2006

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για τους Κυπριακούς θησαυρούς που χάθηκαν- Download

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για τους Κυπριακούς θησαυρούς που χάθηκαν

    Η διαρπαγή ιστορικών κειμηλίων κι άλλων αντικειμένων της εθνικής κληρονομιάς ενός λαού, κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων ή πολέμων, εξετάστηκε πριν λίγες μέρες σε εκδήλωση της Εθνικής Λέσχης Τύπου, της Ουάσιγκτον, μέλη της οποίας είναι πολλοί από τους πιο διαπρεπείς δημοσιογράφους των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο αποκρουστικό τούτο φαινόμενο, που έχει βλάψει, μεταξύ άλλων, την Ελλάδα και την Κύπρο, είναι αφιερωμένο το τηλεοπτικό μας 'Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον' της εβδομάδας αυτής.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ β ΚΕΙΜΕΝΟ

    Μάηκλ Τζένσεν

    Η γεννημένη στην Αμερική δημοσιογράφος Μάηκλ Τζένσεν, που καλύπτει εξελίξεις στη Μέση Ανατολή από τη Κύπρο, περιέγραψε στην Εθνική Λέσχη Τύπου της Ουάσιγκτον τις κλοπές και τις καταστροφές ανεκτίμητης αξίας θησαυρών της Κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς, στην περίοδο που ακολούθησε την Τουρκική εισβολή και κατοχή τμήματος του νησιού.

    Τόνισε μεταξύ άλλων πως εμπειρογνώμονες από τις δύο πλευρές της Πράσινης Γραμμής επισκέφθηκαν στην τελευταία τριετία 505 εκκλησίες και μοναστήρια στα κατεχόμενα και 115 μουσουλμανικούς ιερούς τόπους στην ελεύθερη περιοχή της Κύπρου για να τεκμηριώσουνε την κατάστασή τους. Το πόρισμα της κοινής έκθεσής τους ήταν: 'Τα μουσουλμανικά τεμένη διατηρούνται γενικά καλά ενώ οι πιο πολλές εκκλησίες είναι σε κακά χάλια. Ακόμα κι οι τοιχογραφίες τους έχουν ξηλωθεί. Κλάπηκαν 16.000 εικόνες ή μωσαϊκά και 60.000 άλλα κειμήλια. Λαθρέμποροι τα πούλησαν σε ιδιωτικές συλλογές και σε μουσεία'.

    Διαρπαγές εθνικών κειμηλίων εκδηλώνονται με διάφορες αφορμές. Λόγου χάριν, ο Άγγλος διπλωμάτης Θωμά Έλγιν, που λίγο πριν την Ελληνική Επανάσταση του 1821 απογύμνωσε την Ακρόπολη, τον Παρθενώνα κι άλλους αρχαιολογικούς τόπους, που ανάσκαψε για να καταρτίσει την περίφημη συλλογή ελληνικών αρχαιοτήτων του Βρετανικού Μουσείου, είχε ισχυριστεί πως η πράξη του εκείνη απέβλεπε στο να γλιτώσει τα μνημεία της Αθήνας από φανατικούς Τούρκους και βάνδαλους τουρίστες. Αλλά οι περιπτώσεις αυτές δεν είναι μοναδικές.

    Όπως είπε η Μάηκλ Τζένσεν: 'Καμπότζη, Ινδία, Βαλκάνια, Λίβανος, Τουρκία, Αίγυπτος, Ανατολική Ευρώπη, Αφρική και Νότια Αμερική είναι επίσης θύματα αρχαιοκαπήλων. Θησαυροί του Ιράκ ρίχνονται συνεχώς σε ένα λαθρεμπόριο που ίσως να είναι ήδη το πιο μεγάλο στον κόσμο'.

    Διαρπαγμένοι εθνικοί θησαυροί συνήθως παραμένουν στην κατοχή των συλλεκτών ακόμα και όταν τεκμηριώνεται πέρα πάσης αμφιβολίας η προέλευσή τους. Κι αυτό γιατί τα δικαστήρια στις πιο πολλές περιπτώσεις αναγνωρίζουνε πως ο συλλέκτης δεν γνώριζε ότι επρόκειτο για κλεμμένο έργο τέχνης όταν το αγόραζε.

    Υπήρξε όμως πριν λίγο καιρό μια υπόθεση υπεξαιρεμένων αρχαιοτήτων που είχε διαφορετική εξέλιξη. Την ανέφερε η Μάηκλ Τζένσεν σε συνέντευξή της στη Φωνή της Αμερικής. 'Πρόκειται για μωσαϊκά Κύπρου του 5ου και του 6ου αιώνα. Είναι από τα αρχαιότερα του κόσμου. Γλίτωσαν από εικονοκλάστες που κατέστρεψαν τα πιο πολλά Βυζαντινά έργα τέχνης στον 8ο κι 9ο αιώνα. Κλάπηκαν το 1980 από εκκλησάκι στα κατεχόμενα'.

    Από τη συνομιλήτριά μας μάθαμε πως οι αρχαιοκάπηλοι που τα υπεξαίρεσαν τα έστειλαν λαθραία στο Μόναχο και από εκεί διοχετεύθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου τα αγόρασε μια οικογένεια στο Σινσινάτι. Αλλά δεν έμειναν για πολύ στην κατοχή της. Τοπικό δικαστήριο την διέταξε να επιστρέψει τα μωσαϊκά στο νόμιμο ιδιοκτήτη τους -- την Εκκλησία της Κύπρου. Σύμφωνο ήταν και το Εφετείο του Σικάγου που τόνισε ότι τα Κυπριακά μωσαϊκά δεν μπορούν να θεωρηθούν περιουσία της οικογένειας που τα αγόρασε, άσχετο με το εάν αυτή γνώριζε ή δεν γνώριζε ότι ήταν κλεμμένα. Τα μωσαϊκά αυτά βρίσκονται τώρα πίσω στην Κύπρο.

    Σχολιάζοντας το ευχάριστο τέλος που είχε η υπόθεση αυτή, η Μάηκλ Τζένσεν είπε: 'Αν δικαστήρια στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες ακολουθήσουν το παράδειγμα του Σινσινάτι τότε πολλά κλεμμένα εθνικά κειμήλια θα γυρίσουν στις χώρες στις οποίες ανήκουν'.

    Παράλληλα τέτοιες δικαστικές αποφάσεις θα μπορούσαν να μειώσουν το ενδιαφέρον των διεθνών συλλεκτών για αρχαιότητες και αυτό με τη σειρά του ίσως να περιόριζε, το λαθρεμπόριό τους. Γιατί ποιος θα επιχειρήσει να κλέψει ξανά αρχαιότητες, ριψοκινδυνεύοντας να συλληφθεί και να περάσει μέρος της ζωής του στη φυλακή, όταν θα γνωρίζει πως δεν θα βρεθεί κανένας στον κόσμο να αγοράσει από αυτόν τα κλεμμένα κειμήλια;

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Εβδομαδιαίο τηλεοπτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Υπηρεσίας της ΦτΑ, που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Μπίστης και περιοδικά η δημοσιογράφος Άννα Καραγιαννοπούλου. Η πρώτη προβολή του 'Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον' στην Ελλάδα γίνεται κάθε Σάββατο στη 1:00 το μεσημέρι, στα πλαίσια της εκπομπής Πέρα από τον Ορίζοντα, του Πανελλαδικού τηλεοπτικού δικτύου ΑΛΦΑ. Το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον επαναλαμβάνεται στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του TV ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, κάθε Δευτέρα στις 9 το βράδυ. Στην Κύπρο, το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον φιλοξενείται κάθε Παρασκευή στην εκπομπή Επτά-Δέκα, από 7 μέχρι 10 το πρωί, στο PIK-1, το πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης. Σε ραδιοφωνική εκδοχή, το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον παρουσιάζουν το Ράδιο ΣΚΑΙ στην Αθήνα, το Ράδιο ΣΙΤΥ ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη και συνεργαζόμενοι ομογενειακοί σταθμοί στην Αυστραλία και τον Καναδά.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 26 May 2006 - 1:18:19 UTC