Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-06-19

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Eντάθηκαν οι αμερικανικές πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν
  • [02] Η Τεχεράνη αρνείται προκαθορισμένους όρους στις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά της
  • [03] Συνεχίζονται οι έρευνες στο Ιράκ για τον εντοπισμό δύο αγνοουμένων Αμερικανών στρατιωτών
  • [04] Επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού σε χώρες της Αφρικής
  • [05] Παλαιστίνιοι: Καλή αλλά ολίγη η ανθρωπιστική βοήθεια
  • [06] ΗΠΑ: Ανησυχίες για νέα πυραυλική δοκιμή
  • [07] Η πρώτη συνεδρίαση της νέας επιτροπής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα
  • [08] Η Παγκρητική τιμά τον Κ. Μητσοτάκη και τον Α. Τσακόπουλο

  • [01] Eντάθηκαν οι αμερικανικές πολεμικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν

    19-06-2006

    Ο αμερικανικός στρατός στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι συμμαχικές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 85 υπόπτους αντάρτες Ταλιμπάν τις τελευταίες μέρες, στα πλαίσια μεγάλης πολεμικής επιχείρησης. Σύμφωνα με τον στρατό, περίπου 40 Ταλιμπάν σκοτώθηκαν την Παρασκευή, στην επαρχία Ουρουζγκάν.

    Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν επίσης την Παρασκευή, στην επαρχία Κουνάρ. Η εφημερίδα Ουάσινγκτον Πόστ, στο φύλλο της Κυριακής γράφει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις ενέτειναν τις αεροεπιδρομές τους κατά στόχων Ταλιμπάν στο νότιο Αφγανιστάν αυτές τις μέρες, χρησιμοποιώντας διάφορους τύπους αεροσκαφών.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ΗΠΑ διεξήγαν 340 επιδρομές στο Αφγανιστάν κατά τους τελευταίους τρείς μήνες, δηλαδή υπερδιπλάσιες από τις αεροεπιδρομές που οι αμερικανικές δυνάμεις διεξήγαν στο Ιράκ την ίδια περίοδο, οι οποίες ανέρχονται σε 160.

    [02] Η Τεχεράνη αρνείται προκαθορισμένους όρους στις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά της

    19-06-2006

    Ο κ. Ασεφί

    Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν ανέφερε ότι η Τεχεράνη αρνείται να δεχτεί οποιουσδήποτε προκαθορισμένους όρους στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμίντ Ρεζά Ασεφί, δήλωσε στα πλαίσια εβδομαδιαίας συνέντευξης προς τον τύπο την Κυριακή, ότι τέτοιοι όροι θα περιόριζαν το εύρος των σχετικών συνομιλιών και θα έκαναν ακόμα δυσκολότερη την επίτευξη λύσης του προβλήματος. Ο κ. Ασεφί επανέλαβε την θέση της Τεχεράνης ότι έχει το δικαίωμα να εμπλουτίζει ουράνιο και επισήμανε ότι το Ιράν σχημάτισε επιτροπές για την μελέτη του πακέτου κινήτρων που του πρόσφεραν διεθνείς δυνάμεις, ως αντάλλαγμα για την διακοπή του προγράμματός του εμπλουτισμού ουρανίου.

    Την Παρασκευή, ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ είχε χαρακτηρίσει το εν λόγω πακέτο, βήμα προς τα εμπρός και είχε πει ότι θα εξεταστεί προσεκτικά.

    [03] Συνεχίζονται οι έρευνες στο Ιράκ για τον εντοπισμό δύο αγνοουμένων Αμερικανών στρατιωτών

    19-06-2006

    Aμερικανοί στρατιώτες στη Ραμάντι

    Αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις συνεχίζουν έντονες έρευνες για τον εντοπισμό δύο Αμερικανών στρατιωτών των οποίων η τύχη αγνοείται από την περασμένη Παρασκευή όταν η ομάδα τους δέχτηκε επίθεση.

    Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι μασκοφόροι απήγαγαν τους στρατιώτες μετά την επίθεση στη Γιουσουφίγια, νότια της Βαγδάτης, σε περιοχή γνωστή ως το 'τρίγωνο του θανάτου'. Ένας άλλος Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε κατά την ίδια επίθεση.

    Ανακοίνωση του στρατού που κυκλοφόρησε την Κυριακή αναφέρει ότι αντίθετα με ορισμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι στρατιώτες θεωρούνται ακόμα αγνοούμενοι.

    Στο μεταξύ, Aμερικανικές και Ιρακινές δυνάμεις εντείνουν τις προσπάθειες τους για την απομόνωση ανταρτών στην Ραμάντι. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι στήνονται μπλόκα ελέγχου μέσα και γύρω από την πόλη για να παρεμποδίσουν τον ανεφοδιασμό των ανταρτών.

    [04] Επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού σε χώρες της Αφρικής

    19-06-2006

    Οι κ.κ. Γουέν και Μουμπάρακ

    Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Γουέν Ζιαμπάο, βρίσκεται στη Γκάνα, για το δεύτερο σκέλος επίσκεψής του σε επτά αφρικανικές χώρες, που στοχεύει στην διεύρυνση των ενεργειακών αποθεμάτων της Κίνας και της ταχύτατα αναπτυσόμενης οικονομίας της.

    Ο κ. Γουέν και ο πρόεδρος της Γκάνας, Τζών Κουφουόρ, υπέγραψαν την Κυριακή σειρά συμφωνιών για εμπορική και τεχνολογική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Γουέν θα επισκεφθεί επίσης τη Δημοκρατία του Κονγκό, την Νότια Αφρική, την Αγκόλα, την Ουγκάντα και την Τανζανία.

    Η περιοδεία του Κινέζου πρωθυπουργού ξεκίνησε το Σάββατο στην Αίγυπτο, όπου μαζί με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ υπέγραψαν σειρά διμερών εμπορικών, ενεργειακών και επικοινωνιακών συμφωνιών, επ' ευκαιρία των 50 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Γουέν δήλωσε ότι η χώρα του θέτει μεγάλη αξία στις συμφωνίες της με Αφρικανικές χώρες, τονίζοντας ότι αυτές δεν απειλούν στρατηγικά συμφέροντα άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

    [05] Παλαιστίνιοι: Καλή αλλά ολίγη η ανθρωπιστική βοήθεια

    19-06-2006

    Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν καλό πρώτο βήμα το νέο διεθνές σχέδιο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά δήλωσαν ότι δεν είναι αρκετό. Το Κουαρτέτο για την Μέση Ανατολή, δηλαδή οι ΗΠΑ, η ΕΕ, τα ΗΕ και η Ρωσία, ενέκριναν σχέδιο για την παροχή βοήθειας προς τον Παλαιστινιακό λαό, παρακάμπτοντας την κυβέρνηση της Χαμάς. Όμως το σχέδιο προβλέπει την διατήρηση του παγώματος διεθνούς βοήθειας προς την κυβέρνηση της Χαμάς, μέχρις ότου αποκηρύξει τη βία και αναγνωρίσει το Ισραήλ.

    Η διακοπή της βοήθειας είχε σαν συνέπεια την αδυναμία της Παλαιστινιακής κυβέρνησης να πληρώσει τους μισθούς 165,000 δημοσίων υπαλλήλων τους τελευταίους τρεις μήνες. Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Γκάζι Χαμάντ, δήλωσε ότι αυτές οι συνθήκες διαβίωσης είναι απαράδεκτες και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ζητηθεί από το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις του στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

    Το Ισραήλ εξήρε το σχέδιο του Κουαρτέτου, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Μάρκ Ρέγκεφ, που δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα παρεμποδίσει την χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον Παλαιστινιακό λαό.

    [06] ΗΠΑ: Ανησυχίες για νέα πυραυλική δοκιμή

    19-06-2006

    Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μακρού βεληνεκούς. Τις τελευταίες μέρες η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει την Πιονγιάνγκ, μέσω διεθνών φορέων και των ΗΕ, να μην πραγματοποιήσει μια τέτοια πυραυλική δοκιμή.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνυ Σνόου, επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ 'θα απαντήσουν ανάλογα', αν η Βόρεια Κορέα πραγματοποιήσει πυραυλική δοκιμή. Το βεληνεκές του πυραύλου, που σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται να εκτοξεύσει η Πιονγιάνγκ, τον καθιστά ικανό να φτάσει τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ.

    Η Ουάσιγκτον ζητά απ' την Βόρεια Κορέα να συνεχίσει να τηρεί το μορατόριουμ ανάλογων πυραυλικών δοκιμών και να επιστρέψει στο τραπέζι των εξαεθνών συνομιλιών για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    [07] Η πρώτη συνεδρίαση της νέας επιτροπής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

    19-06-2006

    Η νέα επιτροπή για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΗΕ συνεδριάζει για πρώτη φορά σήμερα στη Γενεύη, ενώ εκφράζονται ελπίδες ότι θα αποδειχτεί αποτελεσματικότερη στο έργο της από την προκάτοχο της. Ο γ.γ. των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, που άσκησε πιέσεις για την αντικατάσταση της παλαιότερης επιτροπής, αναμένεται στη Γενεύη για την πρώτη συνεδρίαση.

    Η προηγούμενη επιτροπή είχε δεχτεί έντονες επικρίσεις, επειδή χώρες, γνωστές για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χρησιμοποιούσαν την συμμετοχή τους στην επιτροπή για να αλληλοπροστατεύονται από τυχόν σχετικές κυρώσεις. Η σύσκεψη της νέας 47μελούς επιτροπής θα διαρκέσει από τις 19 έως τις 30 Ιουνίου και θα εστιαστεί κυρίως στον σχεδιασμό της ατζέντας της.

    Οι ΗΠΑ δεν συμμετέχουν στην επιτροπή αυτή επειδή διαφωνούν με την συμμετοχή σ' αυτή χωρών που, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    [08] Η Παγκρητική τιμά τον Κ. Μητσοτάκη και τον Α. Τσακόπουλο

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    19-06-2006

    Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

    Στον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και στον ομογενή επιχειρηματία και φιλάνθρωπο Άγγελο Τσακόπουλο θα απονεμηθούν τα φετινά βραβεία 'Βενιζέλειο' και 'Καζατζάκιο' της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ομογενειακής οργάνωσης, οι κύριοι Μητσοτάκης και Τσακόπουλος αποδέχθηκαν να παραβρεθούν στην τελετή της βράβευσής τους που θα γίνει στις 29 Σεπτεμβρίου 2006 στη Νέα Υόρκη.

    Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, συνεχιστής της μακράς πολιτικής παράδοσης που ξεκίνησε η οικογένειά του στην Κρήτη από την εποχή του θείου του και μεγάλου πολιτικού Ελευθερίου Βενιζέλου, θα τιμηθεί από την Παγκρητική Ένωση Αμερικής 'για την πολυετή του προσφορά στον Ελληνικό δημόσιο βίο αλλά και στη διεθνή κοινότητα με προσήλωση στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, και της ελεύθερης αγοράς'.

    Ο κύριος Τσακόπουλος θα τιμηθεί 'για την προσφορά του στην προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού στην Αμερικανική Ήπειρο'. Στην εκδήλωση έχει επίσης προσκληθεί να παραστεί και η Υπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη.

    Το 'Βενιζέλειο' βραβείο απονέμεται σε προσωπικότητες που έχουν διακριθεί στους τομείς της πολιτικής και της διπλωματίας, ενώ το 'Καζαντζάκειο' βραβείο δίνεται σε προσωπικότητες που έχουν συνεισφέρει στις Τέχνες και τα Γράμματα. Το 1988 το Βενιζέλειο βραβείο απενεμήθη στον Μάϊκλ Δουκάκη, υποψήφιο τότε για την προεδρία της Αμερικής. Στην τελετή απονομής είχαν παραστεί περισσότερα από 2000 άτομα. Το 2004 το Καζαντζάκειο βραβείο δόθηκε στον καθηγητή Βασίλη Λαμπρόπουλο, πρόεδρο της έδρας Ελληνικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο του Michigan. Ο πρόεδρος της Παγκρητικής Μανώλης Βελιβασάκης δήλωσε με υπερηφάνεια πως 77 χρόνια μετά την ίδρυσή της η οργάνωση του συνεχίζει να υπηρετεί 'τα οράματα και τους στόχους που έθεσαν οι πρωτεργάτες και ιδρυτές της'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 20 June 2006 - 1:18:16 UTC