Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-06-22

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αθήνα: Επίσκεψη του νέου υπουργού εξωτερικών της Κύπρου
  • [02] Βραβεία του Κέντρου Αμερικανικών Σπουδών
  • [03] ΕΕ: Κατατέθηκε σχέδιο για τα χρέη της Ολυμπιακής Αεροπορίας
  • [04] Στη Βουδαπέστη ο Πρόεδρος Μπους
  • [05] ΗΠΑ: Απειλή για τη διεθνή ασφάλεια η εκτόξευση πυραύλου απ' την Πιονγιάνγκ
  • [06] Ιράκ: 85 εργάτες απήχθησαν στη Βαγδάτη
  • [07] Iράν: Δεν πρέπει να βιάζεται ο Πρόεδρος Μπους
  • [08] Ιορδανία: Συνάντηση Ολμέρτ-Αμπάς
  • [09] Αφγανιστάν: 2 νεκροί, 7 τραυματίες από επίθεση καμικάζι
  • [10] Γκιούλ: Η Άγκυρα δεν θα εφαρμόσει το Πρωτόκολλο, αν η ΕΕ δεν άρει περιορισμούς προς τους Τουρκοκύπριους
  • [11] Προτάσεις για αποχώρηση απ' το Ιράκ υπέβαλαν οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία

  • [01] Αθήνα: Επίσκεψη του νέου υπουργού εξωτερικών της Κύπρου

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    22-06-2006

    O νέος υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Γιώργος Λιλίκας

    Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί σήμερα ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Γιώργος Λιλίκας για επαφές με την υπουργό εξωτερικών κ. Μπακογιάννη αλλά και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Τόσο η επίσκεψη του κ. Λιλίκα όσο και αυτή του Κύπριου υπουργού άμυνας κ. Φοίβου Κλόκαρη που έγινε προχθές, έχουν στόχο να προετοιμάσουν τις συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου κ. Τάσου Παπαδόπουλου ο οποίος θα επισκεφθεί επίσημα την Αθήνα τον Ιούλιο, μετά από την πρόσκληση που του έκανε πρόσφατα στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής.

    Ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας, σχολιάζοντας δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για ρήξη στις σχέσεις ΑθήναςβΛευκωσίας, τόνισε ότι το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας- Κύπρου 'ζεί' και διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειες του ίδιου και του υπουργείου του θα ενταθούν για την ενίσχυση του τομέα αυτού.

    Εν τω μεταξύ στον οικονομικό τομέα, έγινε γνωστή μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με την οποία θα ζητηθεί από το Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ να καταργήσει την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Κύπρου, καθώς το έλλειμμα από 6,5% του ΑΕΠ που ήταν το 2004, κατέβηκε στο 2,4% και προβλέπεται να υποχωρήσει ακόμη περισσότερο το 2006 και το 2007, ενώ και το δημόσιο χρέος της Κύπρου ακολουθεί πτωτική πορεία.

    Η Κύπρος έτσι είναι η πρώτη χώρα ανάμεσα σε 11 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παραμένουν σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα, που κατάφερε την δημοσιονομική της εξυγίανση σε δύο χρόνια μετά την ένταξή της, γεγονός που σχολιάσθηκε ιδιαίτερα ευνοϊκά από τις Βρυξέλλες και από τον αρμόδιο επίτροπο που μίλησε για 'αποφασιστικότητα που φέρνει διατηρήσιμα αποτελέσματα'.

    [02] Βραβεία του Κέντρου Αμερικανικών Σπουδών

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    22-06-2006

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για τα Βραβεία του Κέντρου Αμερικανικών Σπουδών - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για τα Βραβεία του Κέντρου Αμερικανικών Σπουδών

    Το ίδρυμα Κέντρο Αμερικανικών Σπουδών διοργανώνει κάθε χρόνο από το 1996 στην Ελλάδα ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για φοιτητές, νέους επιστήμονες και πολιτικούς από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Στα πλαίσια του έχουν ήδη φιλοξενηθεί στην Κρήτη 800 φοιτητές και επιστήμονες ενώ από το 2007 το Κέντρο, σε συνεργασία με την Ελληνική κυβέρνηση, θα αρχίσει ένα νέο πρόγραμμα στην Ελλάδα για νεαρούς δημοσιογράφους από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Η σχετική ανακοίνωση έγινε σε πρόσφατη τελετή της απονομής ειδικών βραβείων του Κέντρου, στη Ουάσιγκτον. Ποιοι τιμήθηκαν με τα βραβεία αυτά και γιατί είναι το θέμα του σημερινού μας τηλεοπτικού 'Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον'.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ β ΚΕΜΕΝΟ

    Ο Γερουσιαστής Ρίτσαρντ Λούγκαρ

    Ένας Έλληνας, ένας Ελληνο-αμερικάνος και ένας Αμερικάνος φιλέλληνας τιμήθηκαν στη Ουάσιγκτον με ειδικά βραβεία του ιδρύματος Κέντρο Αμερικανικών Σπουδών. Το πρώτο βραβείο δόθηκε στο Γερουσιαστή Ρίτσαρντ Λούγκαρ σε αναγνώριση του έργου που έχει επιτελέσει ως Πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, η οποία κι έχει υποστηρίξει πολλές φιλελληνικές θέσεις.

    Μιλώντας για τη διάκριση που του έγινε ο κύριος Λούγκαρ είπε: 'Χαίρομαι που το βραβείο αυτό μου απενεμήθη στην Πρεσβεία της Ελλάδας, παρουσία του Πρέσβη και άλλων Ελλήνων που προωθούν τη Δημοκρατία. Με τιμά που ήμουν ανάμεσά τους'.

    Ο πρώην Διευθυντής της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης Άντριου Νάτσιος

    Άλλη προσωπικότητα που τιμήθηκε ήταν ο πρώην Διευθυντής της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης Άντριου Νάτσιος, για τον ρόλο του στην διάθεση αναπτυξιακής βοήθειας προς αντιμετώπιση παγκόσμιων απειλών από μη κρατικούς φορείς και για την υποστήριξή του προς το πρόγραμμα του Κέντρου Αμερικανικών Σπουδών στην Κρήτη. Είπε ο κύριος Νάτσιος: 'Το βραβείο που μου απενεμήθη συμβολίζει τη σπουδαιότητα της φιλίας ανάμεσα στις χώρες και τους λαούς της Ελλάδας και των ΗΠΑ που έχουν ιστορία δύο αιώνων. Οι Ελληνοαμερικάνοι έχουμε οικογενειακούς δεσμούς με την Ελλάδα Εγώ έχω πολλά ξαδέλφια εκεί'.

    Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας Θεόδωρος Σκυλακάκης

    Στην ίδια εκδήλωση τιμήθηκε επίσης ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας Θεόδωρος Σκυλακάκης για τις προσπάθειες που καταβάλει στα πλαίσια της οικονομικής διπλωματίας την οποία εφαρμόζει η Ελλάδα. Όπως μας επεξήγησε ο ίδιος: 'Οι Αμερικάνοι που ζητούν το θετικό μήνυμα από τον υπόλοιπο κόσμο καταλαβαίνουν την αξία που έχει η οικονομική ανάπτυξη, όχι μόνον την οικονομική της αξία αλλά και την πολιτική της αξία, γιατί η οικονομική ανάπτυξη προετοιμάζει τους λαούς να υπερβούν τις διαφορές και να αναζητήσουνε αυτά που τους ενώνουνε, τους βοηθάει να ξεπεράσουν προκαταλήψεις και στερεότυπα'.

    Όσοι πήρανε μέρος στην εκδήλωση της Ουάσιγκτον συμφωνούν πως η Ελλάδα είναι σήμερα αναπτυγμένη κι ασφαλής χώρα, διαθέτει μοντέρνες υποδομές κι έχει τη δυνατότητα να γίνει μεγάλο στρατηγείο επενδύσεων για την ευρύτερη περιοχή της.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Εβδομαδιαίο τηλεοπτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Υπηρεσίας της ΦτΑ, που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Μπίστης και περιοδικά η δημοσιογράφος Άννα Καραγιαννοπούλου. Η πρώτη προβολή του 'Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον' στην Ελλάδα γίνεται κάθε Σάββατο στη 1:00 το μεσημέρι, στα πλαίσια της εκπομπής Πέρα από τον Ορίζοντα, του Πανελλαδικού τηλεοπτικού δικτύου ΑΛΦΑ. Το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον επαναλαμβάνεται στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του TV ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, κάθε Δευτέρα στις 9 το βράδυ. Στην Κύπρο, το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον φιλοξενείται κάθε Παρασκευή στην εκπομπή Επτά-Δέκα, από 7 μέχρι 10 το πρωί, στο PIK-1, το πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης. Σε ραδιοφωνική εκδοχή, το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον παρουσιάζουν το Ράδιο ΣΚΑΙ στην Αθήνα, το Ράδιο ΣΙΤΥ ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη και συνεργαζόμενοι ομογενειακοί σταθμοί στην Αυστραλία και τον Καναδά.

    [03] ΕΕ: Κατατέθηκε σχέδιο για τα χρέη της Ολυμπιακής Αεροπορίας

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    22-06-2006

    Πριν λήξη η τελευταία δίμηνη προθεσμία που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 26 Απριλίου, στην Ελληνική Κυβέρνηση για να την ενημερώσει για την λήψη μέτρων συμμόρφωσης για τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας, πριν την παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Πέτρος Δούκας, γνωστοποίησε ότι έχει υποβληθεί στις Βρυξέλλες ακριβές πλάνο για τα χρέη. Ο κύριος Δούκας είπε επίσης ότι γίνονται λεπτές διαπραγματεύσεις προκειμένου να μεταπεισθεί η Κομισιόν ότι η νέα Ολυμπιακή δεν χρωστά στο ελληνικό δημόσιο όσα και η παλαιά και ότι η πώληση της εταιρίας πρέπει να γίνει με το σκεπτικό της 'πώλησης εν λειτουργία'.

    Όπως είπε ο Υφυπουργός υπάρχουν περισσότερες από 10 προτάσεις για την αγορά της Ολυμπιακής και τα ονόματα των ελλήνων και ξένων υποψήφιων αγοραστών έχουν ήδη κοινοποιηθεί στις Βρυξέλλες. Οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν κάποιες εβδομάδες είπε ο κ. Δούκας, αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Ακόμη και Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής συζήτησε το θέμα με τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Μπαρόζο, πριν την Συνάντηση Κορυφής στις Βρυξέλλες, αλλά δεν βρέθηκε συμβιβαστική λύση.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως η Ολυμπιακές Αερογραμμές θα εξακολουθήσουν να πετάνε μέχρι τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, όπως είχε τονίσει ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης και αν κλείσει η εταιρία λόγω χρεών θα υπάρξει ένα διάδοχο σχήμα που θα αναλάβει το πτητικό της έργο.

    [04] Στη Βουδαπέστη ο Πρόεδρος Μπους

    22-06-2006

    O Πρόεδρος Μπους

    Σήμερα ο πρόεδρος Μπους θα αποτίσει φόρο τιμής στον ουγγρικό λαό κατά την διάρκεια τελετής στη Βουδαπέστη για την πεντηκοστή επέτειο της Ουγγρικής Επανάστασης κατά της σοβιετικής κατοχής. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο κύριος Μπους πρόκειται να χρησιμοποιήσει την Ουγγαρία σαν παράδειγμα δημοκρατίας προς μίμηση.

    Ο κ. Μπους μετέβη στη Βουδαπέστη από τη Βιέννη, μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης κορυφής ΗΠΑ-Ευρώπης. Ο αμερικανός πρόεδρος εξήρε τους ευρωπαίους ομολόγους του για την συνεργασία τους στην οικοδόμηση δημοκρατικών θεσμών σε περιοχές όπως τα Βαλκάνια. Επίσης αναγνώρισε τις ευρωπαϊκές ευαισθησίες σχετικά με την στρατιωτική φυλακή του Γκουαντάναμο και είπε ότι και εκείνος επιθυμεί την κατάργηση της μονάδας, όμως χαρακτήρισε ορισμένους κρατούμενους 'αιμοσταγείς δολοφόνους' και επεσήμανε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα αποφασίσει για την τύχη τους.

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, εξήρε επίσης αμερικανική συμφωνία για την έναρξη διαλόγου σχετικά με το πρόβλημα της παγκόσμιας αλλαγής κλίματος, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιλυθούν οι διαφορές μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης για εμπορικά θέματα.

    [05] ΗΠΑ: Απειλή για τη διεθνή ασφάλεια η εκτόξευση πυραύλου απ' την Πιονγιάνγκ

    22-06-2006

    Τζον Μπόλτον

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Μπόλτον, χαρακτήρισε απειλή προς τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, την ενδεχόμενη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μακρού βεληνεκούς απ' την Βόρεια Κορέα. Ο κ. Μπόλτον δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να δεχτούν μια τέτοια εκτόξευση πυραύλου απ' την Πιονγιάνγκ, ιδιαίτερα αν αυτός ο πύραυλος περάσει πάνω από το Ιαπωνικό έδαφος.

    Την Τετάρτη ο πρόεδρος Μπους ζήτησε από τη Βόρεια Κορέα να σεβαστεί τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει και οι οποίες απαγορεύουν τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων μακρού βεληνεκούς. Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ότι η Πιονγιάνγκ ετοιμάζεται να εκτοξεύσει πύραυλο ικανό να φτάσει αμερικανικά εδάφη.

    [06] Ιράκ: 85 εργάτες απήχθησαν στη Βαγδάτη

    22-06-2006

    Τουλάχιστον 85 εργάτες εταιριών που ελέγχονται από το Ιρακινό υπουργείο Βιομηχανίας απήχθησαν την Τετάρτη στην πόλη Τάτζι, βόρεια της Βαγδάτης. Σύμφωνα με αξιωματούχους των δυνάμεων ασφάλειας, ένοπλοι που επέβαιναν σε αυτοκίνητα, κατέλαβαν λεωφορεία που μετέφεραν τους εργάτες στα σπίτια τους μετά το πέρας της βάρδιας τους.

    Στη Βαγδάτη εξάλλου, άγνωστοι απήγαγαν από το σπίτι του και στη συνέχεια σκότωσαν έναν από τους συνηγόρους υπεράσπισης του Σαντάμ Χουσείν. Πρόκειται για τον τρίτο δικηγόρο του Σαντάμ που χάνει τη ζωή του από τότε που ξεκίνησε η δίκη του πρώην ηγέτη του Ιράκ, πέρυσι. Ένας άλλος δικηγόρος δήλωσε ότι ο Σαντάμ και οι 7 συγκατηγορούμενοί του άρχισαν απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον φόνο του συνηγόρου τους.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Ανταμ Ερελί, καταδίκασε την δολοφονία, αλλά τόνισε ότι ο δικηγόρος είχε απορρίψει προτάσεις για την προστασία του. Ο κ. Ερελί επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν την ιρακινή κυβέρνηση να προσάγει όλους τους κατηγορούμενους στη δικαιοσύνη.

    Στο μεταξύ, τουλάχιστον δύο άτομα σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας παγιδευμένου αυτοκινήτου στην συνοικία Σιιτών, Σάντρ Σίτυ της Βαγδάτης, ενώ ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι ιρακινά στρατεύματα συνέλαβαν ηγετικό στέλεχος των ανταρτών κατά τη διάρκεια εφόδου στη Βαγδάτη.

    Εξάλλου, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε την απαγγελία κατηγοριών εναντίον 8 στρατιωτών, για τον θάνατο Ιρακινού αμάχου. Ο συνταγματάρχης του σώματος των Πεζοναυτών, Στιούαρτ Ναβάρε, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι 8 κατηγορούνται για απαγωγή, δολοφονία και συνομωσία που προκάλεσε το θάνατο, χωρίς λόγο, αμάχου ιρακινού στο χωριό Χαμντανίγια τον Απρίλιο. Οι 8 κατηγορούμενοι κρατούνται σε στρατιωτικές φυλακές στην Καλιφόρνια, ενώ διενεργούνται έρευνες για τον ρόλο 4 ακόμα πεζοναυτών. Η εν λόγω έρευνα είναι ξεχωριστή από εκείνη για το περιστατικό στη Χαντίθα, όπου Αμερικανοί πεζοναύτες φέρονται ότι σκότωσαν 24 ιρακινούς αμάχους τον Νοέμβριο του 2005.

    [07] Iράν: Δεν πρέπει να βιάζεται ο Πρόεδρος Μπους

    22-06-2006

    Ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν, Μανουσέρ Μοτάκι

    Ο υπουργός εξωτερικών του Ιράν, Μανουσέρ Μοτάκι, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Μπους δεν πρέπει να βιάζεται για την απάντηση της Τεχεράνης σχετικά με το πακέτο κινήτρων της διεθνούς κοινότητας που στοχεύει στον περιορισμό των επίμαχων πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν. Σε δηλώσεις του στην Ρώμη, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο κύριος Μοτάκι επεσήμανε ότι ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Χαβιέ Σολάνα, δεν έθεσε χρονοδιάγραμμα, όταν παρουσίασε το πακέτο στο Ιράν στις 6 Ιουνίου.

    Ο πρόεδρος Μπους χαρακτήρισε 'εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα' τα τέλη Αυγούστου, που το Ιράν άφησε να εννοηθεί ότι θα απαντήσει στο πακέτο κίνητρων. Και πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη δεν χρειάζεται τόσο χρόνο για να αναλύσει μία λογική πρόταση, όπως την χαρακτήρισε ο αμερικανός πρόεδρος.

    [08] Ιορδανία: Συνάντηση Ολμέρτ-Αμπάς

    22-06-2006

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, θα παρευρεθούν σήμερα σε πρόγευμα που θα παραθέσει ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλλα. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας απ' τον κ. Ολμέρτ. Στο πρόγευμα θα συμμετάσχουν τιμημένες με βραβείο Νόμπελ προσωπικότητες απ' τις οποίες ο βασιλιάς Αμπντάλλα ζήτησε να προτείνουν ιδέες για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Ισραηλινής αεροπορίας διέταξε διερεύνηση αεροεπιδρομής την Τετάρτη στη Λωρίδα της Γάζας που κόστισε τη ζωή σε δύο Παλαιστίνιους και τραυμάτισε τουλάχιστον 13 άλλους. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι πύραυλος έπληξε σπίτι στην Χαν Γιουνίς αντί να πλήξει αυτοκίνητο που κινείτο εκεί κοντά. Ο Ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έπληξε θύλακα εξτρεμιστών.

    [09] Αφγανιστάν: 2 νεκροί, 7 τραυματίες από επίθεση καμικάζι

    22-06-2006

    Τοπικές αρχές στο νότιο Αφγανιστάν δήλωσαν ότι βομβιστής αυτοκτονίας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο που στόχευε στρατιωτική φάλαγγα αυτονατινάχθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην Κανταχάρ, παρασέρνοντας στο θάνατο έναν Αφγανό άμαχο, και προκαλώντας τον τραυματισμό 7 άλλων. Στους τραυματίες συμπεριλαμβάνονται δύο στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων, ένας αστυνομικός και τουλάχιστον 4 άμαχοι. Νωρίτερα την Τετάρτη, 4 Καναδοί στρατιώτες τραυματίστηκαν και πάλι στην Κανταχάρ από έκρηξη βόμβας.

    Αξιωματούχοι των συμμαχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν δήλωσαν ότι η βία αναμένεται να ενταθεί στα νότια της χώρας κατά τις επόμενες μέρες, επειδή οι συμμαχικές δυνάμεις έχουν εισβάλει σε περιοχές που δεν είχαν πλησιάσει παλαιότερα. Τουλάχιστον 100 αντάρτες Ταλιμπάν σκοτώθηκαν από τότε που άρχισε συμμαχική πολεμική επιχείρηση στο νότιο Αφγανιστάν.

    [10] Γκιούλ: Η Άγκυρα δεν θα εφαρμόσει το Πρωτόκολλο, αν η ΕΕ δεν άρει περιορισμούς προς τους Τουρκοκύπριους

    22-06-2006

    Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, επανέλαβε την άρνηση της Άγκυρας να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της σε πλοία και αεροσκάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κύριος Γκιουλ έκανε τις δηλώσεις αυτές σε δημοσιογράφους στη Άγκυρα, ενώ τόνισε ότι η Τουρκική κυβέρνηση δεν θα ενεργήσει έως ότου η ΕΕ άρει εμπορικούς περιορισμούς κατά των Τουρκοκυπρίων.

    Ο κύριος Γκιουλ δήλωσε ότι η Τουρκία περιμένει από την ΕΕ να κρατήσει την υπόσχεση της για τη άρση αυτών των περιορισμών.

    [11] Προτάσεις για αποχώρηση απ' το Ιράκ υπέβαλαν οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία

    22-06-2006

    Ο γερουσιαστής Κέρρυ

    H αμερικανική Γερουσία εξετάζει 2 προτάσεις των δημοκρατικών σχετικά με την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ.

    Η μία πρόταση προβλέπει έναρξη της σταδιακής απόσυρσης φέτος, ενώ η δεύτερη θέτει χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της απόσυρσης μέχρι τον Ιούλιο του 2007.

    Καμία πρόταση δεν αναμένεται να κερδίσει την υποστήριξη των ρεπουπλικανών, που αποτελούν και την πλειοψηφία στη Γερουσία, ώστε να συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο για θέματα άμυνας.

    Ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων, Τζον Γουώρνερ, δήλωσε ότι η πρόωρη απομάκρυνση από το Ιράκ θα αποτελούσε λάθος το οποίο θα ενθάρρυνε τους τρομοκράτες.

    Όμως ο δημοκρατικός γερουσιαστής, Καρλ Λέβιν, ο οποίος πρότεινε την σταδιακή αποχώρηση, επεσήμανε ότι οι Ιρακινοί πρέπει να αναλάβουν τον έλεγχο της χώρας τους και ότι θα πρέπει να τεθούν όρια στις αμερικανικές δεσμεύσεις.

    Επίσης ο δημοκρατικός γερουσιαστής και πρώην προεδρικός υποψήφιος, Τζον Κέρρυ, και ο συνάδελφος του Ρας Φάινγκολντ, εισηγήθηκαν την πρόταση για ολοκληρωτική αποχώρηση από το Ιράκ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 23 June 2006 - 1:18:24 UTC