Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-07-03

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλιμακώνονται οι Ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα
  • [02] Ιράκ: Σιιτική οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη για επιθέσεις κατά των συμμαχικών δυνάμεων
  • [03] Ιράν: Η Τεχεράνη επιμένει ότι θα απαντήσει τον ερχόμενο μήνα
  • [04] Βρετανία: Ο πόλεμος στο Ιράκ καθιστά δυσκολότερη τη μάχη κατά της τρομοκρατίας
  • [05] ΝΑΣΑ: Αναβλήθηκε για την Τρίτη η εκτόξευση του Ντισκόβερυ
  • [06] Νταρφούρ: Παρατείνεται ειρηνευτική αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης
  • [07] Γερουσία: Συζήτηση για την εκδίκαση κρατουμένων στο Γκουαντάναμο
  • [08] Αφγανιστάν: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις
  • [09] Παραιτήθηκαν στελέχη της Airbus και EADS
  • [10] Σημείο Μηδέν: Ντοκιμαντέρ για εκείνους που έφυγαν και για εκείνους που έμειναν

  • [01] Κλιμακώνονται οι Ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα

    03-07-2006

    Καταστροφές στο γραφείο του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού

    Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν κτίριο στην πόλη της Γάζας, λίγες ώρες μετά την διαταγή του πρωθυπουργού Εχούντ Ολμέρτ για την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την απελευθέρωση απαχθέντα ισραηλινού στρατιώτη. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι στόχος της αεροεπιδρομής που πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, ήταν κτίριο που χρησιμοποιείτο από την οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτυρων αλ Ακσά, που αποτελεί παρακλάδι της Φατάχ. Δεν έγινε γνωστό αν υπάρχουν θύματα.

    Η νέα επίθεση σημειώθηκε μία μέρα μετά τον βομβαρδισμό του γραφείου του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού Ισμαήλ Χανιγιέ, που εκείνη την ώρα ήταν άδειο. Την Κυριακή επίσης, ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν δύο Παλαιστινίους κατά τη διάρκεια σύγκρουσής τους στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

    Στο μεταξύ, το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς απείλησε ότι θα επιτεθεί σε σχολεία και άλλους τέτοιους στόχους στο Ισραήλ, αν η πολεμική επιχείρηση κατά της Γάζας συνεχιστεί. Το Ισραήλ θεωρεί υπεύθυνη την Χαμάς για την απαγωγή και κράτηση του ισραηλινού στρατιώτη.

    [02] Ιράκ: Σιιτική οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη για επιθέσεις κατά των συμμαχικών δυνάμεων

    03-07-2006

    Τάφοι για θυματα βομβιστικών επιθέσεων

    Στο Ιράκ, ανταρτική οργάνωση Σιιτών ανέλαβε την ευθύνη για επιθέσεις εναντίον συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ, αλλά δεσμεύτηκε ότι δεν θα στοχεύσει ιρακινούς στρατιώτες και πολίτες. Σε βιντεοταινία που μεταδόθηκε την Κυριακή από σταθμό της λιβανικής τηλεόρασης, η μέχρι τώρα άγνωστη οργάνωση Μουσουλμανική Αντίσταση στο Ιράκ, δήλωσε ότι σκοπεύει να απελευθερώσει τη χώρα από την 'ξένη κατοχή'. Η οργάνωση κατήγγειλε τα αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα, καθώς και τους συμμάχους τους. Στην βιντεοταινία μέλη της οργάνωσης φαίνονται να επιτίθενται εναντίον συμμαχικών δυνάμεων και αρμάτων μάχης, όμως η αυθεντικότητα της ταινίας δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί.

    Στο μεταξύ, Σουνίτες Αραβες βουλευτές απείλησαν να μποϋκοτάρουν το ιρακινό κοινοβούλιο έως ότου οι απαγωγείς τριών συναδέλφων τους τους αφήσουν ελεύθερους. Οι τρεις Σουνίτες βουλευτές απήχθησαν το Σάββατο στη Βαγδάτη. Η αστυνομία είπε ότι ένας άλλος βουλευτής, που ήταν Σιίτης, διέφυγε απόπειρα δολοφονίας του την Κυριακή, όταν βόμβα εξερράγη κοντά στο αυτοκίνητο που επέβαινε στην συνοικία Καράντα της ιρακινής πρωτεύουσας. Την Κυριακή επίσης, τουλάχιστον 4 άτομα σκοτώθηκαν σε βίαια περιστατικά στη Βαγδάτη και στη πόλη Ρασάντ, στο βορρά.

    Στο μεταξύ, ιρακινοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο τέως ηγέτης της αλ Καίντα στο Ιράκ Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάγουι, που σκοτώθηκε στις 7 Ιουνίου βόρεια της Βαγδάτης, ετάφη σε άγνωστο σημείο. Η οικογένειά του είχε ζητήσει την επιστροφή της σορού του για να ταφεί στην γενέτειρά του, την Ιορδανία, όμως η κυβέρνηση του Αμάν είχε αρνηθεί το αίτημα της οικογένειας για λόγους ασφαλείας.

    Εξάλλου, Ιρακινοί αξιωματούχοι έδωσαν στη δημοσιότητα κατάλογο με τους 41 πλέον καταζητούμενους φυγάδες συμπεριλαμβανομένης και της πρώην συζύγου του Σαντάμ Χουσείν καθώς και της μεγαλύτερης κόρης του. Η Ραγκάτ, κόρη του πρώην δικτάτορα, πρωτοστάτησε στη νομική υπεράσπιση του πατέρα της. Η μητέρα της, Σατζίντα Καϊραλάχ Τουλφάχ, πιστεύεται ότι τώρα ζει στο Κατάρ.

    Στο μεταξύ, η Ιορδανία προειδοποίησε Ιρακινούς αξιωματούχους ότι η βασιλική οικογένεια της χώρας ήδη προσέφερε άσυλο στην κόρη του Χουσεΐν.

    Ο σύμβουλος της Ιρακινής κυβέρνησης για θέματα ασφάλειας δήλωσε την Κυριακή ότι ο κατάλογος των καταζητούμενων δόθηκε στη δημοσιότητα έτσι ώστε ο Ιρακινός λαός να γνωρίζει ποιοί είναι οι εχθροί του. Ο ίδιος ιρακινός αξιωματούχος απηύθυνε έκκληση σε άλλες χώρες να παραδώσουν τους φυγάδες στον ιρακινό λαό για να δικαστούν.

    [03] Ιράν: Η Τεχεράνη επιμένει ότι θα απαντήσει τον ερχόμενο μήνα

    03-07-2006

    Χαμίντ Ρεζά Ασεφί

    Το Ιράν απέρριψε και πάλι την Κυριακή οποιαδήποτε διορία για να απαντήσει στο πακέτο κινήτρων που του προσφέρθηκε με αντάλλαγμα την διακοπή επίμαχων πυρηνικών του δραστηριοτήτων. Η απόρριψη αυτή σημειώθηκε την Κυριακή, τρεις μέρες μετά τη λήξη της διορίας της μίας εβδομάδας που έδωσαν στο Ιράν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της Ομάδας των 8, για να δώσει 'ξεκάθαρη και ουσιαστική απάντηση' αναφορικά με το πακέτο κινήτρων.

    Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμίντ Ρεζά Ασεφί δήλωσε κατά τη διάρκεια εβδομαδιαίας συνέντευξης τύπου την Κυριακή, ότι η Τεχεράνη δεν πρόκειται να απαντήσει πριν τον επόμενο μήνα και πρόσθεσε ότι ο ανώτατος πυρηνικός διαπραγματευτής της χώρας Αλί Λαριτζανί, θα έχει την Τετάρτη συνάντηση με τον υπεύθυνο εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χαβιέρ Σολάνα. Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ξεκαθαρίσουν 'ασάφειες' του πακέτου κινήτρων πριν δώσουν την απάντησή τους.

    [04] Βρετανία: Ο πόλεμος στο Ιράκ καθιστά δυσκολότερη τη μάχη κατά της τρομοκρατίας

    03-07-2006

    Έκθεση της βρετανικής βουλής λέει ότι ο πόλεμος στο Ιράκ καθιστά δυσκολότερη τη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του βρετανικού κοινοβουλίου τονίζει στην έκθεσή της ότι ο πόλεμος στο Ιράκ έχει προσφέρει στους εξτρεμιστές έδαφος εκπαίδευσής τους και ότι παρά τις επιτυχίες κατά της ηγεσίας της αλ Κάιντα στο Ιράκ, ο κίνδυνος της διεθνούς τρομοκρατίας και της αλ Κάιντα αυξάνεται.

    Η έκθεση λέει ακόμα ότι η κατάσταση ασφάλειας στο Αφγανιστάν χειροτερεύει. Την Κυριακή δύο Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν εκεί.

    Οι βουλευτές προειδοποίησαν κατά οποιασδήποτε στρατιωτικής εισβολής στο Ιράν, σε περίπτωση που η χώρα αυτή αρνηθεί να τερματίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας ότι μία τέτοια επίθεση θα μπορούσε να έχει εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες.

    [05] ΝΑΣΑ: Αναβλήθηκε για την Τρίτη η εκτόξευση του Ντισκόβερυ

    03-07-2006

    Η αμερικανική υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος, η ΝΑΣΑ, ανέβαλε και πάλι την εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου Ντισκόβερυ, εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών. Την Κυριακή αξιωματούχοι της ΝΑΣΑ είπαν ότι η επόμενη προσπάθεια εκτόξευσης του Ντισκόβερυ από το διαστημικό κέντρο Κέννεντυ στη Φλόριδα θα γίνει την Τρίτη. Η απόφαση αναβολής της εκτόξευσης πάρθηκε μετά από νεροποντή και ενώ τα ειδικά συνεργεία γέμιζαν με καύσιμα το διαστημικό λεωφορείο. Αυτή θα είναι η δεύτερη πτήση διαστημικού λεωφορείου από τότε που το Κολούμπια διαλύθηκε ενώ επέστρεφε στη γη πριν από τρία χρόνια, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι 7 αστροναύτες που επέβαιναν σε αυτό.

    [06] Νταρφούρ: Παρατείνεται ειρηνευτική αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης

    03-07-2006

    Ηγέτες της Αφρικανική Ένωσης συμφώνησαν με αίτημα των Ηνωμένων Εθνών για την παράταση της ειρηνευτικής τους αποστολής στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν μέχρι τα τέλη του χρόνου. Αφρικανοί ηγέτες ήλπιζαν ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών θα αναλάμβαναν από το Σεπτέμβριο, αλλά ο Πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ αλ Μπασίρ ήταν αντίθετος στην πρόταση αυτή.

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν, συναντήθηκε με το κύριο αλ-Μπασίρ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης και είπε ότι μία μέρα οι δυνάμεις των Η.Ε. θα αναπτυχθούν στο Νταρφούρ. Κατά τη συνοδό της Αφρικάνικής Ένωσης, που διεξάγει στη Μπαντζούλ της Γκάμπια συζητήθηκε επίσης και η κατάσταση στη Σομαλία όπου και εκεί εξετάζεται η αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων.

    [07] Γερουσία: Συζήτηση για την εκδίκαση κρατουμένων στο Γκουαντάναμο

    03-07-2006

    Αμερικανοί νομοθέτες είπαν ότι θα συνεργαστούν με τον Λευκό Οίκο για την δημιουργία νομοσχεδίου που να επιτρέπει την προσαγωγή σε δίκη των κρατουμένων στη φυλακή του Γκουαντάναμο στη Κούβα. Γερουσιαστές και των δύο κομμάτων ζήτησαν την διεξαγωγή της σχετικής συζήτησης σύντομα, αφού το Ανώτατο δικαστήριο απέρριψε το σχέδιο του προέδρου Μπους την περασμένη εβδομάδα για την προσαγωγή των κρατουμένων αυτών σε ειδικά στρατιωτικά δικαστήρια.

    Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Αρλεν Σπέκτερ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Σι Μπι Ες ότι οι ακροάσεις για το θέμα αυτό ενώπιον των επιτροπών της γερουσίας, αρμοδίων για νομικά και στρατιωτικά θέματα, θα διεξαχθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

    Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κάρλ Λεβίν δήλωσε ότι η απόφαση του Ανωτάτου δικαστηρίου δείχνει ότι ο πρόεδρος Μπους υπερέβη τις εξουσίες που του δίνει το σύνταγμα της χώρας. Ο κ. Μπους έχει πει ότι ενδέχεται να βρεθεί τρόπος ώστε το κογκρέσο να νομιμοποιήσει το σχέδιο για την εκδίκαση των υποθέσεων των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο από ειδικά στρατοδικεία.

    [08] Αφγανιστάν: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

    03-07-2006

    Στο νότιο Αφγανιστάν , οι συμμαχικές δυνάμεις βομβάρδισαν στόχους των Ταλεμπάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 8 εξτρεμιστές. Οι αεροεπιδρομές έγιναν μερικές ώρες μετά το θάνατο 2 Βρετανών στρατιωτών και του Αφγανού διερμηνέα τους από επίθεση ανταρτών σε Βρετανική βάση στη περιοχή Σανγκίν της επαρχίας Χελμαν. Από την επίθεση επίσης τραυματίστηκαν και 4 στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων. Τοπικοί αξιωματούχοι λένε ότι στην ίδια περιοχή οι αφγανικές δυνάμεις σκότωσαν 12 μαχητές των Ταλεμπάν.

    [09] Παραιτήθηκαν στελέχη της Airbus και EADS

    03-07-2006

    Παρατήθηκε ανώτερο στελέχη της Airbus, της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής αεροσκαφών και της EADS, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αεροναυτικής Άμυνας και Διαστήματος λόγω καθυστερήσεων στην κατασκευή του σούπερ-τζάμπο Α-380.

    Ο Πρόεδρος της Airbus, Γκούσταβ Χάμπερτ σε ανακοίνωση του δήλωσε ότι είναι υπεύθυνος για αυτό το πρόβλημα ότι η αποχώρηση τους από την εταιρεία αποτελεί τη σωστή κίνηση.

    Ο Νόελ Φοργκεάρντ, ανώτερο διοικητικό στέλεχος της EADS, παραιτήθηκε την Κυριακή αφού αποκαλύφτηκε ότι πούλησε τις μετοχές τους πριν ανακοινωθεί η καθυστέρηση. Ο ίδιος επιμένει ότι πούλησε τις μετοχές του πριν ενημερωθεί για τις καθυστερήσεις, οι οποίες κόστισαν στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αεροναυτικής Άμυνας και Διαστήματος δισεκατομμύρια δολάρια.

    [10] Σημείο Μηδέν: Ντοκιμαντέρ για εκείνους που έφυγαν και για εκείνους που έμειναν

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    03-07-2006

    Mε αφορμή την συμπλήρωση 5 χρόνων από την τραγική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, το Ίδρυμα για τη Διατήρηση της Μνήμης των Θυμάτων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου (WTC Memorial Foundation) δημιούργησε μια σειρά μίνι ντοκιμαντέρ με δυνατότητα μετάδοσής τους και μέσο του διαδικτύου με ειδήσεις, συνεντεύξεις ανθρώπων που σήμερα χτίζουν το Μουσείο μνήμης στο Σημείο Μηδέν.

    Αυτή η τηλεοπτική σειρά θα δώσει την δυνατότητα στους θεατές να δουν από κοντά την πορεία αλλά και μια πιο προσωπική εικόνα του Μουσείου, ενώ θα παρουσιάζουν και ιστορίες από την 11η Σεπτεμβρίου οι οποίες σταδιακά θα προστεθούν στα εκθέματα του μουσείου. Στιγμές και ντοκουμέντα ανθρώπων που επιβίωσαν, αλλά και αυτών που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα. Έτσι πλέον μόνιμα και με σεβασμό να τιμάται η μνήμη όλων όσων χάθηκαν.

    Ο οργανισμός ενημέρωσε επίσης πως επιπρόσθετα τηλεοπτικά και ακουστικά ντοκουμέντα θα προστίθενται κάθε μήνα στην αντίστοιχη ιστοσελίδα τους.. Το Ίδρυμα για τη Διατήρηση της Μνήμης των Θυμάτων του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος δημιουργήθηκε με σκοπό να συγκεντρώνει κονδύλια για την ανέγερση του Μουσείου στο Σημείο Μηδέν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 4 July 2006 - 1:18:18 UTC