Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-07-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επικριτικές οι ΗΠΑ προς τις δηλώσεις του εξόριστου πολιτικού ηγέτη της Χαμάς
  • [02] Ανησυχητικός ο ρυθμός εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών
  • [03] Σκοτώθηκε ο Τσετσένος πολέμαρχος, Σαμίλ Μπασάγιεφ
  • [04] Ράμσφελντ: Οι παράνομες πωλήσεις ναρκωτικών στο Αφγανιστάν ενδέχεται να ενισχύουν τους Ταλιμπάν
  • [05] Tην επόμενη εβδομάδα η σύνοδος της Ομάδας των Οκτώ
  • [06] Και δεύτερος "περίπατος" στο διάστημα, από αστροναύτες του Ντισκόβερυ
  • [07] Nέα αιματοχυσία στο Ιράκ
  • [08] Ενεκρίθη νέο πρόγραμμα των ΗΠΑ για την Κούβα
  • [09] Διάσκεψη για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης από την Αφρική στην Ευρώπη
  • [10] Το μουσείο Γκέττυ θα επιστρέψει αρχαία αντικείμενα στην Ελλάδα
  • [11] Ικανοποιημένη η Ουάσινγκτον από τις εξελίξεις στο Κυπριακό
  • [12] Επίσκεψη Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου σε Ελλάδα και Κύπρο

  • [01] Επικριτικές οι ΗΠΑ προς τις δηλώσεις του εξόριστου πολιτικού ηγέτη της Χαμάς

    11-07-2006

    Ο Χαλέντ Μεσαάλ, σε παλαιότερη φωτογραφία.

    Οι ΗΠΑ επέκριναν τον εξόριστο πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, Χαλέντ Μεσαάλ, επειδή μίλησε εξ ονόματος του Παλαιστινιακού λαού από τη Δαμασκό της Συρίας. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Σών Μακόρμακ εξέφρασε την επίκριση αυτή αφού ο ηγέτης της Χαμάς είπε ότι ο Παλαιστινιακός λαός είναι ενωμένος στο να επιμένει να γίνει ανταλλαγή του αιχμάλωτου ισραηλινού στρατιώτη με Παλαιστίνιους κρατουμένους σε ισραηλινές φυλακές.

    Ο κ. Μακόρμακ είπε ότι οι Παλαιστίνιοι υποφέρουν επειδή η υπό την Χαμάς κυβέρνηση δεν θεωρείται διαπραγματευτικός εταίρος από την διεθνή κοινότητα. Μιλώντας τη Δευτέρα σε δημοσιογράφους κάτω από αυστηρά μέτρα ασφάλειας, ο Χαλέντ Μεσαάλ δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να αφήσει ελεύθερους τους Παλαιστίνιους κρατουμένους για να επιτύχει την απελευθέρωση του απαχθέντα στρατιώτη.

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ απέκλεισε τις διαπραγματεύσεις με την Χαμάς ή την ανταλλαγή Παλαιστίνιων κρατουμένων για την απελευθέρωση του στρατιώτη και δήλωσε ότι η επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα θα συνεχιστεί έως ότου απελευθερωθεί ο στρατιώτης και σταματήσουν οι Παλαιστινιακές επιθέσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ.

    Πάνω από 50 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ως τώρα από την επιχείρηση των Ισραηλινών.

    [02] Ανησυχητικός ο ρυθμός εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών

    11-07-2006

    Tα Ηνωμένα Έθνη προειδοποίησαν ότι η γρίπη των πτηνών εξαπλώνεται γρηγορότερα απ' ότι αναμένονταν σ' ολόκληρο τον πλανήτη και ζήτησαν από τις όλες τις χώρες να αναπτύξουν σχέδιο αντιμετώπισης σε περίπτωση πανδημίας. Ο ανώτερος εμπειρογνώμονας των Η.Ε., Ντέιβιντ Ναμπάρο δήλωσε κατά της διάρκεια συνεδρίου τη Δευτέρα στη Γενεύη ότι μεταξύ του 2003 με 2006 το θανατηφόρο στέλεχος Η5Ν1 του ιού εντοπίστηκε σε 16 χώρες, αλλά τους τελευταίους 6 μήνες εξαπλώθηκε σε διπλάσιο αριθμό χωρών. Ο κύριος Ναμπάρο πρόσθεσε ότι ο ρυθμός εξάπλωσης είναι ανησυχητικός.

    Τα Η.Ε. λένε ότι χώρες της Ασίας, της Ευρώπης και τη Μέσης Ανατολής έχουν καταφέρει με επιτυχία να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού σε οικόσιτα πτηνά με το να θανατώνουν άρρωστα πουλιά και να εμβολιάζουν τα υγιή. Αλλά ο διεθνής οργανισμός προειδοποιεί ότι τέτοιες μέθοδοι είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν στη Αφρική , συμπεριλαμβανομένης και της Νιγηρίας, όπου εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι υπάρχει στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών που αποτελει μεγάλη απειλή για τον άνθρωπο.

    [03] Σκοτώθηκε ο Τσετσένος πολέμαρχος, Σαμίλ Μπασάγιεφ

    11-07-2006

    (File photo - October 28, 1999)" hspace=2 src="/greek/images/ap_Chechen_warlord_Shamil_Basayev_speaks_to_the_media_in_Grozny_eng_195_28oct99.jpg" width=159 vspace=2 border=0>

    Σαμίλ Μπασάγιεφ

    Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ειδικές ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν το πλέον καταζητούμενο άτομο στη χώρα, τον Τσετσένο πολέμαρχο Σαμίλ Μπασάγιεφ. Ο Μπασάγιεφ είχε αναλάβει την ευθύνη για την κατάληψη του σχολείου στην πόλη Μπεσλάν το 2004, όπου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 330 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους παιδιά.

    Ο επικεφαλής των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ, είπε ότι ο Μπασλάν σκοτώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στα πλαίσια επιχείρησης των ειδικών δυνάμεων στη ρωσική δημοκρατία της Νότιας Ινγκουσετίας, που συνορεύει με την Τσετσενία. Λεπτομέρειες της επιχείρησης δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα, αλλά ο κ. Πατρούσεφ είπε ότι ο Μπασάγιεφ και σύντροφοί του ετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση κατά τη διάρκεια της συνόδου της Ομάδας των Οκτώ, που θα γίνει στην Αγία Πετρούπολη την επόμενη εβδομάδα.

    Ομως, Τσετσενική αυτονομιστική ιστοσελίδα διέψευσε ότι ο Μπασάγιεφ σκοτώθηκε από τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις και τόνισε ότι σκοτώθηκε όταν από λάθος εξερράγη φορτηγό γεμάτο με εκρηκτικά δίπλα στο αυτοκίνητο που επέβαινε.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι προσπαθούν να προσδιορίσουν τους λόγους θανάτου του Μπασάγιεφ, ενώ ο πρόεδρος Μπούς είπε άξιζε στον Τσετσένο τρομοκράτη να πεθάνει.

    [04] Ράμσφελντ: Οι παράνομες πωλήσεις ναρκωτικών στο Αφγανιστάν ενδέχεται να ενισχύουν τους Ταλιμπάν

    11-07-2006

    Ο κ. Ράμσφελντ (φωτ. αρχείου)

    Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ λέει πως τα κέρδη από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών στο Αφγανιστάν ίσως να υποθάλπουν την ανάκαμψη δυνάμεων των Ταλιμπάν, που δυνητικά θα μπορούσε να υποσκάψει την νεοσύστατη δημοκρατία στη χώρα.

    Ο κ. Ράμσφελντ εξέφρασε την ανησυχία του για το φαινόμενο και τον πιθανό αντίκτυπό του στην διαδικασία εδραίωσης των δημοκρατικών θεσμών στο Αφγανιστάν, σε δηλώσεις που έκαμε στο Τατζικιστάν, όπου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Εμομάλι Ραχμόνωφ γύρω από διμερή θέματα, τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών στην περιοχή.

    Αμερικανικά αεροσκάφη χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο του Τατζικιστάν για Αφγανικές επιχειρήσεις από το 2001. Η σχετική διμερής συμφωνία απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη σημασία μετά την απόφαση του Ουζμπεκιστάν να διώξει τις Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις από μια βάση στο έδαφός του, σαν αντίποινα για επικρίσεις που εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ουζμπεκιστάν.

    [05] Tην επόμενη εβδομάδα η σύνοδος της Ομάδας των Οκτώ

    11-07-2006

    Ο σύμβουλος σε θέματα ασφαλείας του Λευκού Οίκου Στήβεν Χάντλευ είπε ότι ο πρόεδρος Μπούς θα μιλήσει 'ειλικρινά αλλά ιδιωτικά' με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν για την δημοκρατία κατά τη σύνοδο της Ομάδας των Οκτώ, που θα πραγματοποιηθεί στην Αγία Πετρούπολη την επόμενη εβδομάδα.

    Ο κ. Χάντλευ υπογράμμισε τη Δευτέρα ότι ο κ. Μπούς έχει καλή προσωπική σχέση με τον πρόεδρο Πούτιν και πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πιστεύει ότι οι ειλικρινείς κατ'ιδίαν συζητήσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να εκφράσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ αναφορικά με την προσήλωση της Ρωσίας στη δημοκρατία. Ο κ. Χάντλευ είπε επίσης ότι σε αρκετά θέματα οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν συμφωνούν, αλλά τόνισε ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ τους σε καίρια θέματα, όπως το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    [06] Και δεύτερος "περίπατος" στο διάστημα, από αστροναύτες του Ντισκόβερυ

    11-07-2006

    Δύο αστροναύτες του διαστημικού λεωφορείου Ντισκόβερυ ολοκλήρωσαν τη δεύτερη από τις τρείς προγραμματισμένες τους βόλτες στο διάστημα, έξω από το Διεθνές Κέντρο Διαστήματος. Οι αστροναύτες Μάικ Φόσαμ και Πήρς Σέλλερς πραγματοποίησαν την βόλτα αυτή τη Δευτέρα, για να αντικαταστήσουν καλώδιο του του διαστημικού σταθμού που είχε κοπεί και να εγκαταστήσουν ένα ανταλλακτικό στο σύστημα θερμικής ασπίδας.

    Η ΝΑΣΑ είπε ότι οι εργασίες των αστροναυτών διήρκεσαν περίπου 7 ώρες. Το Σάββατο, οι δύο αστροναύτες πέρασαν άλλες 7 ώρες έξω από το διαστημικό σταθμό, εκτελώντας επιδιορθώσεις και δοκιμές. Οι αστροναύτες θα ξαναβγούν από το Ντισκόβερυ την Τετάρτη για να δοκιμάσουν διάφορες τεχνικές επιδιορθώσεων, με στόχο την αύξηση της ασφάλειας του σταθμού. Οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ εξέτασαν την θερμική ασπίδα του σκάφους και έδωσαν το πράσινο φώς για την επιστροφή του στη Γή στις 17 Ιουλίου.

    [07] Nέα αιματοχυσία στο Ιράκ

    11-07-2006

    Ο κ. αλ Μαλίκι (φωτ. αρχείου)

    Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νουρι αλ Μαλίκι ζήτησε από τους Σιίτες και τους Σουνίτες να ενωθούν κατά της τρομοκρατίας, καθώς πάνω από 15 άτομα σκοτώθηκαν στη δεύτερη κατά σειρά μέρα εμφύλιας βίας που έπληξε την ιρακινή πρωτεύουσα.

    Μιλώντας τη Δευτέρα στη Κουρδική βουλή στο βόρειο Ιράκ, ο κύριος αλ Μαλίκι είπε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να ηττηθούν εκείνοι που θέλουν το Ιράκ να επιστρέψει στο σκοτάδι. Στη Βαγδάτη, η αστυνομία λέει ότι ένοπλοι σκότωσαν 7 άτομα σε λεωφορείο σε σουνιτική γειτονιά, αφού βόμβες τοποθετημένες σε αυτοκίνητα σκότωσαν 10 άτομα και τραυμάτισαν δεκάδες στην σιιτική γειτονιά Σαντρ Σίτυ. Από άλλη βομβιστική επιθεση στη κεντρική Βαγδάτη σκοτώθηκαν 3 άτομα.

    Στη Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε τις επιθέσεις "αδικαιολόγητες και απαράδεκτες".

    [08] Ενεκρίθη νέο πρόγραμμα των ΗΠΑ για την Κούβα

    11-07-2006

    Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν ένα νέο πρόγραμμα με προϋπολογισμό 80 εκατομμυρίων δολαρίων, που στοχεύει στην προώθηση μελλοντικής δημοκρατικής αλλαγής στην Κούβα.

    Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου την Δευτέρα αναφέρει ότι ο πρόεδρος Μπούς ενέκρινε το πρόγραμμα, το οποίο περιγράφει τι θα κάνουν οι ΗΠΑ για να υποστηρίξουν τον κουβανικό λαό 'καθώς θα περνά την μεταβατική φάση από το καταπιεστικό καθεστώς του Φιντέλ Κάστρο στην ελευθερία και την πραγματική δημοκρατία.'

    Αξιωματούχοι του Στέητ Ντηπάρτμεντ είπαν ότι τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για να βοηθήσουν τους Κουβανούς να προετοιμαστούν για την επικράτηση στο μέλλον δημοκρατικής κυβέρνησης και ότι μεταξύ άλλων, θα προβλέπει ειδικές ραδιοφωνικές εκπομπές από τις ΗΠΑ προς τη χώρα αυτή.

    [09] Διάσκεψη για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης από την Αφρική στην Ευρώπη

    11-07-2006

    Υπουργοί από σχεδόν εξήντα Αφρικανικές και Ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν σήμερα Τρίτη την διάσκεψη που ξεκίνησαν χθες για την εξέταση τρόπων καταστολής της παράνομης μετανάστευσης από την Αφρική.

    Ο Γάλλος υπουργός Μετανάστευσης Νικολά Σαρκοζί τόνισε πως καμιά Ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να αποδέχεται απεριόριστο αριθμό προσφύγων, αλλά από την άλλη και η απαγόρευση της μετανάστευσης, είπε, δεν αποτελεί λύση. Οι εκπρόσωποι στην διάσκεψη εξετάζουν ένα ευρύ φάσμα μέτρων, στα οποία περιλαμβάνονται αυστηρότεροι έλεγχοι των συνόρων στην Αφρική, διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας για τον περιορισμό της φτώχειας και τη δημιουργία εργασιών που θα μειώσουν την παράνομη μετανάστευση, καθώς επίσης και πιο συστηματική δίωξη των κυκλωμάτων λαθρομετανάστευσης.

    Χιλιάδες Αφρικανοί αποτολμούν επικίνδυνα θαλάσσια περάσματα στην Ευρώπη κάθε χρόνο σε αναζήτηση εργασίας και καλύτερης ζωής. Πολλοί πνίγονται καθ οδό προς την εκπλήρωση του ονείρου τους αυτού.

    [10] Το μουσείο Γκέττυ θα επιστρέψει αρχαία αντικείμενα στην Ελλάδα

    11-07-2006

    Ο κ. Βουλγαράκης

    Ο υπουργός πολιτισμού της Ελλάδας , Γιώργος Βουλγαράκης, ανακοίνωσε ότι το Μουσείο Πωλ Γκεττύ στο Λος Άντζελες συμφώνησε στην επιστροφή δύο αρχαίων γλυπτών, τα οποία σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές απομακρύνθηκαν παράνομα από τη χώρα.

    Ο κ. Βουλγαράκης δήλωσε τη Δευτέρα ότι το μουσείο Γκεττύ θα επιστρέψει επιτύμβιο ανάγλυφο του 6ου αιώνα ΠΧ από τη Θάσο και μία σπάνια ενεπίγραφη στήλη του 4ου αιώνα από τη Βοιωτία, με χαραγμένη παράσταση πολεμιστή και το όνομα "Αθανίας", η οποία ανακαλύφτηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών τη δεκαετία του 90.

    Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για την επιστροφή και άλλων αντικειμένων, συμπεριλαμβανόμενου ενός χρυσού στέφανου και μαρμάρινου αγάλματος κόρης. Ο κ. Βουλγαράκης δεν ανέφερε πότε ακριβώς τα αντικείμενα θα φτάσουν στην Ελλάδα. Η συμφωνία αυτή για την επιστροφή των αρχαίων γλυπτών επιτεύχθηκε, καθώς η πρώην επιμελήτρια αρχαιοτήτων του Μουσείου Γκεττύ, Μάριον Τρου, αντιμετωπίζει δικαστική αγωγή στη Ρώμη, όπου κατηγορείται για συνομωσία για την αφαίρεση κλεμμένων αντικειμένων από τη Ιταλία.

    [11] Ικανοποιημένη η Ουάσινγκτον από τις εξελίξεις στο Κυπριακό

    Γιώργος Μπίστης

    Oυάσινγκτον

    11-07-2006

    Ο κ. Μακόρμακ

    Ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Σών Μακόρμακ αναφέρθηκε στις εξελίξεις του Κυπριακού και σε ένα άλλο θέμα, ιδιαίτερου Ελληνικού ενδιαφέροντος, στην τακτική ενημερωτική συνάντησή του με τους ανταποκριτές των διεθνών μέσων ενημέρωσης στο Στέητ Ντηπάρτμαντ, την Τρίτη.

    Ο εκπρόσωπος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ευπρόσδεκτη την έκβαση που είχαν οι συναντήσεις του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ιμπραχήμ Γκαμπάρι με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ο κ. Μακόρμακ πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον προσβλέπει τώρα στην έναρξη συνομιλιών, που οι ηγέτες των δύο Κυπριακών κοινοτήτων συμφώνησαν να αρχίσουν πριν το τέλος του μηνός, τόσο σε θέματα καθημερινότητας, όσο και σε περισσότερο ουσιαστικά ζητήματα.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμπεφωνημένη φόρμουλα θα θέσει τα θεμέλια για την διεξαγωγή περιεκτικών διαπραγματεύσεων για την διευθέτηση του Κυπριακού. Όπως πάντοτε, είπε ο κ. Μακόρμακ, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να βοηθήσουν τα Ηνωμένα Έθνη και τις δύο Κυπριακές κοινότητες στην σημαντική αυτή προσπάθεια και θα συνεχίσουν να ενθαρρύνουν τις άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές να διατηρήσουν την ελαστικότητα και την θέληση τους για την επίτευξη διακανονισμού.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Μακόρμακ επιβεβαίωσε πως στην συνάντηση που είχαν η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και Τούρκος ομόλογός της Αμπντουλλάχ Γκιουλ, στις 5 Ιουλίου στη Ουάσιγκτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήγειραν το θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, γύρω από το οποίο και έγινε μια, κατά την έκφρασή του, "εποικοδομητική και ανοιχτή συζήτηση". Το θέμα αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μακόρμακ, εγείρεται περιοδικά στις επαφές της κυρίας Ράις με Τούρκους αξιωματούχους και επίσης ο Πρόεδρος Μπούς το έθιξε στην συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Ερντογάν στον Λευκό Οίκο.

    Ο κ. Μακόρμακ κατέληξε λέγοντας ότι πρόκειται για θέμα θρησκευτικής ελευθερίας και η θρησκευτική ελευθερία είναι θεμελιώδους σημασίας θέμα σε κάθε δημοκρατική κοινωνία

    [12] Επίσκεψη Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου σε Ελλάδα και Κύπρο

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    11-07-2006

    Αντιπροσωπεία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, που εδρεύει στη Ουάσιγκτον, επέστρεψε στην Αμερικανική πρωτεύουσα από δεκαήμερο ταξίδι στην Ελλάδα και την Κύπρο.

    O Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου Ευγένιος Ρωσσίδης

    Η αντιπροσωπεία της οποίας ηγήθηκε ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ευγένιος Ρωσσίδης απαρτίζονταν από αξιωματούχους της Συμβουλευτικής Επιτροπής του σώματος, όπως ο Κώστας Αλεξάκης, ο Νίκος Καράμπελας και ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος καθώς επίσης από τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Νίκο Λαριγκάκη και πολλά εκλεκτά μέλη, περιλαμβανόμενης της Κρίστι Λώρεν Γλάκα, Μις Βιρτζίνια του 2005 που πέρσι ήταν η δεύτερη αναπληρωματική Μις Αμέρικα.

    Στις επαφές της αντιπροσωπείας πήραν επίσης μέρος τοπικοί παράγοντες όπως ο Πρόεδρος του παραρτήματος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου στην Αθήνα Ηλίας Μαλεβίτης, η σύμβουλος του ίδιου παραρτήματος Κατερίνα Παπαθανασίου και άλλοι.

    O Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Νίκος Λαριγκάκης

    Στην Κύπρο η αντιπροσωπεία πέρασε τέσσαρες συνολικά μέρες κατά τις οποίες συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια, τον Επίσκοπο Νικηφόρο του Μοναστηρίου του Κύκκου, τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία Ρόναλντ Σλίκερ, τον Πρέσβη της Ελλάδας στη Λευκωσία Δημήτρη Ράλλη, τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Λιλίκα, τον Διευθυντή του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών Ιωάννη Σολομού, την Διευθύντρια της Υπηρεσίας Κύπρου και Ευρω-Τουρκικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβη Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή και άλλους παράγοντες.

    Η αντιπροσωπεία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και πληροφόρησε τους συνομιλητές της για τις προσπάθειες που καταβάλει το Ινστιτούτο στη Ουάσιγκτον για την προώθηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

    Θεόδωρος Σπυρόπουλος

    Στην Αθήνα η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Τσάρλς Ρής, με την Πρόεδρο της Βουλής Άννα Πσαρούδα-Μπενάκη, με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Κασίμη, με τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Κυπριακών Υποθέσεων Γιώργο Παπαδόπουλο και τον Υποδιευθυντή της Υπηρεσίας Τουρκικών Υποθέσεων Γιώργο Πουκαμισά. Όλοι οι Έλληνες αξιωματούχοι που δέχθηκαν την ηγεσία του Ινστιτούτου επικρότησαν τις προσπάθειες που επί χρόνια αυτό καταβάλει για την ενίσχυση των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων και την προώθηση του Ελληνισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους έγινε το ταξίδι αυτό ήταν για να συμμετάσχει η αντιπροσωπεία στην 2η Ετήσια Απονομή Βραβείων του Αθηναικού Παραρτήματος του Ελληνομερικανικού Ινστιτούτου που έγινε στις 14 Ιουνίου στο πολυτελές ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετανίας. Οι τιμηθέντες φέτος ήταν η Πρόεδρος του Προγράμματος Action Aid Αλεξάνδρα Μητσοτάκη-Γκουρντέην και ο Πρόεδρος του ομίλου εταιρειών 'Μηχανική', Πρόδρομος Εμφιετζόγλου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 12 July 2006 - 1:18:18 UTC