Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-08-07

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υψηλό το κόστος ζωής στην Ελλάδα
  • [02] Ενισχύσεις στη Βαγδάτη
  • [03] Σύνταγμα υπό γένεση στη Βολιβία
  • [04] Τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας ζητά το Αφγανιστάν
  • [05] Και άλλα στελέχη της Χαμάς συλλαμβάνει το Ισραήλ
  • [06] Ψήφισμα για άμεση κατάπαυση του πυρός

  • [01] Υψηλό το κόστος ζωής στην Ελλάδα

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    07-08-2006

    Το κόστος ζωής στην Ελλάδα παραμένει πολύ υψηλό σε σχέση με τα εισοδήματα του πληθυσμού της. Το συμπέρασμα δεν είναι καινούργιο βέβαια αλλά τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας το επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα είναι 15η στους 25 για το γενικό επίπεδο τιμών και 15η για τα εισοδήματα με σταθερή απόκλιση τιμών και εισοδημάτων.

    Το φαινόμενο βέβαια της απόκλισης τιμών και εισοδημάτων δεν είναι μοναδικό στην Ευρώπη αλλά στις 10 από τις 15 χώρες της παλιάς Ευρώπης στην οποία ανήκει και η Ελλάδα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Δηλαδή οι τιμές είναι ίσες ή μικρότερες των εισοδημάτων οπότε και παρατηρείται το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο. Με αυτή ακόμη τη λογική η Ελλάδα παραμένει σχετικά φθηνότερη για τις χώρες της Δύσης αλλά πολύ ακριβότερη για την υπόλοιπη ανατολική Ευρώπη, η οποία και έλκει περισσότερες επενδύσεις, ενώ παύει να είναι ανταγωνιστική σε σχέση με τουριστικές χώρες όπως η Τουρκία.

    Ιδιαίτερα στην κατηγορία για τις τιμές καταναλωτή σε εστιατόρια και ξενοδοχεία που είναι ενδιαφέρον για την εποχή, η Ελλάδα βρίσκεται σε ποσοστό χαμηλότερο από τον μέσο ευρωπαίο όρο αλλά είναι ακριβή ακόμη και για τα ελληνικά δεδομένα με το επίπεδο να κυμαίνεται στο 91% του ευρωπαϊκού μέσου όρου έναντι εισοδημάτων στο 82%.

    Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου η κατάσταση θα επιδεινωθεί καθώς αναμένονται μεγάλες ανατιμήσεις από το φθινόπωρο, με τους προμηθευτές να επικαλούνται σαν αιτία την τρομακτική αύξηση των καυσίμων καθώς και την γενικότερη αύξηση του κόστους παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων.

    [02] Ενισχύσεις στη Βαγδάτη

    07-08-2006

    Στο Ιράκ, περισσότεροι αμερικανοί στρατιώτες άρχισαν να φθάνουν στη Βαγδάτη με στόχο να βοηθήσουν τις Ιρακινές δυνάμεις στη προσπάθεια τους να θέσουν υπό έλεγχο τις εμφύλιες βιαιότητες. Τη Κυριακή, μονάδα τεθωρακισμένων οχημάτων του αμερικανικού στρατού άρχισε να περιπολεί την Ιρακινή πρωτεύουσα. 3.700 αμερικανοί στρατιώτες που θα επέστρεφαν στις ΗΠΑ μετά την ολοκλήρωση της θητείας τους στο Βόρειο Ιράκ, διατάχθηκαν να παραμείνουν στη χώρα και εστάλησαν στη Βαγδάτη.

    Στο μεταξύ, βομβιστής αυτοκτονίας αυτοανατινάχθηκε σε νεκρώσιμη πομπή στο Τικρίτ, τη Κυριακή, σκοτώνοντας τουλάχιστον 10 άτομα και τραυματίζοντας περίπου 20 άλλα. Επίσης 3 αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από βόμβα στο οδόστρωμα νοτιοδυτικά της Βαγδάτης.

    [03] Σύνταγμα υπό γένεση στη Βολιβία

    07-08-2006

    O Πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες

    Στη Βολιβία, άρχισε η διαδικασία κατάρτισης νέου συντάγματος με στόχο την αποκατάσταση κοινωνικών ανισοτήτων και την βελτίωση της θέσης των ιθαγενών κατοίκων της χώρας. Το νέο σύνταγμα συνιστά την 'επανίδρυση' της Βολιβίας, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Έβο Μοράλες, κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου για το σύνταγμα στην ιστορική πόλη Σούκρε, όπου το 1825 η Βολιβία κήρυξε την ανεξαρτησία της απ' την Ισπανία.

    Η νέα Βουλή της Βολιβίας έχει στη διάθεση της ένα χρόνο για την κατάρτιση νέου συντάγματος και την αξιολόγηση ορισμένων άλλων θεμάτων, όπως μια επίμαχη προσπάθεια για ευρύτερη περιφερειακή αυτονομία.

    Ο Έβο Μοράλες, ο πρώτος ιθαγενής πρόεδρος της Βολιβίας, ελπίζει πως το νέο σύνταγμα θα αλλάξει την κοινωνικο-οικονομική πραγματικότητα που ίσχυσε στη χώρα του μετά την Ισπανική αποικιοκρατία. Πάντως η συντηρητική παράταξη δηλώνει ότι θα αγωνιστεί για την διατήρηση μέρος της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας σε χέρια ιδιωτών.

    [04] Τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας ζητά το Αφγανιστάν

    07-08-2006

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν, Ρανγκίν Νταντφάρ Σπάντα, ζητά απ' την διεθνή κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειες της για τον τερματισμό της εισόδου στη χώρα του Ισλαμιστών ανταρτών και όπλων. Ο κ. Σπάντα δήλωσε ότι το Αφγανιστάν είναι το μεγαλύτερο θύμα της Αλ Κάιντα και τόνισε ότι η εξάλειψη του τρομοκρατικού δικτύου θα πρέπει να επιτευχθεί απ' την διεθνή κοινότητα. Ο υπουργός Eξωτερικών του Αφγανιστάν επεσήμανε επίσης ότι Ισλαμιστές εξτρεμιστές μέσα στη χώρα του δέχονται οικονομική υποστήριξη και οπλισμό από το εξωτερικό, ενώ χαρακτήρισε τα Ισλαμικά σχολεία μια απ' τις πηγές της τρομοκρατίας.

    Στο μεταξύ, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε τη Κυριακή στα πλαίσια επιχείρησης κατά ανταρτών, στη νότια επαρχία Χελμάντ. Επίσης βομβιστής αυτοκτονίας τραυμάτισε Αμερικανό στρατιώτη στην κύρια οδική αρτηρία προς την Κανταχάρ.

    [05] Και άλλα στελέχη της Χαμάς συλλαμβάνει το Ισραήλ

    07-08-2006

    Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής βουλής, Αμπντέλ Αζίζ Ντουαΐκ

    Παλαιστινιακές πηγές ασφάλειας δηλώνουν ότι το Ισραήλ συνέλαβε άλλον ένα Παλαιστίνιο βουλευτή μέλος της Παλαιστινιακής εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς. Αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι ο Φαντέλ Σαλάχ συνελήφθη αργά τη Κυριακή το βράδυ μετά την εισβολή Ισραηλινών στρατιωτικών οχημάτων στη Ραμάλλα της Δυτικής Όχθης. Λίγες ώρες νωρίτερα ο Ισραηλινός στρατός είχε συλλάβει και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής βουλής, Αμπντέλ Αζίζ Ντουαΐκ, κατά την διάρκεια εφόδου στο σπίτι του στη Ραμάλα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο Ντουαΐκ ετέθη υπό κράτηση επειδή είναι ηγετικό στέλεχος τρομοκρατικής οργάνωσης.

    Η Χαμάς και άλλοι παράγοντες του Αραβικού κόσμου καταδίκασαν τη σύλληψη του Ντουαΐκ, αλλά ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού υπουργείου εξωτερικών δήλωσε ότι η σύλληψη ανώτερου αξιωματούχου της Χαμάς πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης με την εξτρεμιστική αυτή οργάνωση.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ, καταδίκασε την ενέργεια και απαίτησε την απελευθέρωση του Ντουαΐκ. Την ενέργεια αυτή επίσης καταδίκασε και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Τζοσέπ Μπορέλ.

    [06] Ψήφισμα για άμεση κατάπαυση του πυρός

    07-08-2006

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις

    Ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ελπίδα ότι μπορεί να διεξαχθεί ακόμα και σήμερα ψηφοφορία για σχέδιο ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών που προβλέπει κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολά.

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ να υιοθετήσει το ψήφισμα χαρακτηρίζοντας το πρώτο σημαντικό βήμα για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης. Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Στήβεν Χάντλεϊ, εξέφρασε την ελπίδα ότι και δεύτερο ψήφισμα των ΗΕ για την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης στο νότιο Λίβανο θα εγκριθεί μέσα στις επόμενες μέρες. Αναμένεται ότι αργότερα σήμερα ο Πρόεδρος Μπους, μαζί με την κ. Ράις, θα εκδώσει ανακοινωθέν για το ψήφισμα από το ράντσο του στο Κρώφορντ του Τέξας.

    Το ψήφισμα ζητά την άμεση κατάπαυση των επιθέσεων της Χεζμπολά στο Ισραήλ, καθώς και τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ. Επίσης ζητά τον 'αφοπλισμό όλων των ένοπλων ομάδων στο Λίβανο'.

    Λιβανέζοι αξιωματούχοι επέκριναν το σχέδιο ψηφίσματος επειδή δεν απαιτεί την άμεση απόσυρση των Ισραηλινών δυνάμεων από το Λίβανο. Ο ισραηλινός αντιπρόεδρος Σίμον Πέρεζ δήλωσε ότι η χώρα του δεν σχολιάζει το ψήφισμα γιατί ακόμα δεν βρίσκεται στη τελική του μορφή.

    Καταστροφές κοντά στη Βηρυτό

    Εξάλλου, πηγές του Λιβάνου αναφέρουν ότι νωρίς σήμερα το πρωί, Ισραηλινά βομβαρδιστικά επιτέθηκαν και πάλι κατά προπυργίου της Χεζμπολά στο βορειοανατολικό Λίβανο κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για θύματα.

    Οι βομβαρδισμοί πραγματοποιούνται μια μέρα μετά τις πλέον πολύνεκρες αλλεπάλληλες επιθέσεις της Χεζμπολλά με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 15 άτομα.

    Επίσης Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 12 στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν ρουκέτα εξερράγη μέσα σε πλήθος στη πόλη Κφάρ Γκιλάντι κοντά στα σύνορα με το Λίβανο. Επίσης από άλλη επίθεση στο λιμάνι της Χάιφα σκοτώθηκαν 3 άτομα και τραυματίστηκαν περίπου 160. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι πολεμικά αεροσκάφη κατέστρεψαν εκτοξευτές ρουκετών στις πόλεις Κανά και Τύρο απ' όπου εκτοξεύτηκαν, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, οι ρουκέτες που έπληξαν τη Χάιφα.

    Νωρίτερα, Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι συνέλαβαν έναν από τους αντάρτες της Χεζμπολάχ που συμμετείχε στην απαγωγή των 2 ισραηλινών στρατιωτών τον περασμένο μήνα. Οι Ισραηλινές δυνάμεις επίσης συνέχισαν τις αεροεπιδρομές στο νότιο Λίβανο, όπου σύμφωνα με Λιβανέζους αξιωματούχους σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άτομα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 8 August 2006 - 1:18:15 UTC