Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-08-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα Υόρκη: 22 νεκροί από το καύσωνα
  • [02] Ιράκ: Εκστρατεία για τον περιορισμό των βιαιοτήτων
  • [03] Εξετάζονται αλλαγές σε σχέδιο ψηφίσματος των ΗΕ
  • [04] Λίβανος: Νέα πολεμική σύρραξη ετοιμάζει το Ισραήλ
  • [05] Παλαιστίνιοι: Νοσηλεύεται ο πρόεδρος της βουλής
  • [06] Αλάσκα: Διακοπή λειτουργίας εγκαταστάσεων της BP
  • [07] Ινδονησία: Πέθανε 16χρονος από τη γρίπη των πτηνών
  • [08] Ν. Ασία: 168 έχασαν τη ζωή τους από τους μουσώνες
  • [09] ΕΕ: Δυσοίωνο το εργασιακό μέλλον για τους καπνιστές
  • [10] Κοσυφοπέδιο: Ολοκληρώθηκε νέος γύρος συνομιλιών χωρίς όμως σημαντική πρόοδο

  • [01] Νέα Υόρκη: 22 νεκροί από το καύσωνα

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    08-08-2006

    22 νεκρούς άφησε πίσω του ο καύσωνας που έπληξε την Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα, και ο Δήμαρχος της πόλης υπόσχεται πως θα ξεκινήσει λεπτομερή έρευνα για το θάνατο αυτών των ανθρώπων και θα διερευνηθεί επίσης το εάν θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Τα δύο τελευταία θύματα απεβίωσαν τον Σαββατοκύριακο. Πρόκειται για δύο γυναίκες, 56 και 85 χρονών, κάτοικοι της περιοχής του Κουίνς. Δημιουργούνται έτσι ερωτηματικά για το κατά πόσο η πόλη ήταν προετοιμασμένη και οι πολίτες της ενήμεροι για την επικινδυνότητα του καύσωνα. 'Θα εξετάσουμε κάθε περίπτωση χωριστά για να δούμε εάν υπήρχε κάτι που θα μπορούσαμε να κάνουμε για αυτούς τους ανθρώπους', δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης.

    Οι ιατροδικαστές πάντως υποστηρίζουν πως ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί εφόσον συνεχίζονται οι νεκροψίες. Ήδη αναμένονται αποτελέσματα για 3 ακόμα νεκροψίες ενός άντρα που το σώμα του βρέθηκε κάτω από την γέφυρα του Μπρούκλιν και μιας 82χρονης γυναίκας και του γιού της 47 χρονών, επίσης στο Μπρούκλiν.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου της εταιρίας ηλεκτροδότησης όλα τα διαμερίσματα των θυμάτων είχαν ρεύμα, αλλά δεν είχαν συστήματα κλιματισμού και τα παράθυρα ήταν κλειστά.

    [02] Ιράκ: Εκστρατεία για τον περιορισμό των βιαιοτήτων

    08-08-2006

    Ο στρατηγός Τζώρτζ Κέισυ

    Ο ανώτατος διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Τζώρτζ Κέισυ, εξέφρασε την ελπίδα ότι μια νέα στρατιωτική εκστρατεία θα περιορίσει σημαντικά τις βιαιότητες στη Βαγδάτη, πριν την έναρξη του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού, που φέτος αρχίζει στις 24 Σεπτεμβρίου.

    Σε συνέντευξη τύπου στη Βαγδάτη, ο στρατηγός Κέισυ, επεσήμανε ότι η επιτυχία του σχεδίου θα εξαρτηθεί απ' την συνεργασία των κατοίκων της Βαγδάτης με τις δυνάμεις ασφάλειας. Οι ΗΠΑ έχουν μεταφέρει επιπρόσθετους στρατιώτες στην Ιρακινή πρωτεύουσα με στόχο τον περιορισμό των εμφύλιων βιαιοτήτων.

    Τη Δευτέρα, Αμερικανικές και Ιρακινές δυνάμεις εισέβαλαν σε προπύργιο Σιιτών πολιτοφυλάκων στη Βαγδάτη. Απ' την μάχη που προκλήθηκε σκοτώθηκαν δύο άτομα. Στο μεταξύ, στη Σαμάρα βομβιστής αυτοκτονίας ανατίναξε φορτηγό με εκρηκτικά σε αστυνομικό σταθμό, σκοτώνοντας 9 αστυνομικούς και τραυματίζοντας τουλάχιστον 18 πολίτες. Επίσης τουλάχιστον 16 άλλα άτομα σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στο Ιράκ από βομβιστικές επιθέσεις και άλλα επεισόδια βίας.

    [03] Εξετάζονται αλλαγές σε σχέδιο ψηφίσματος των ΗΕ

    08-08-2006

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ Τζον Μπόλτον

    ΗΠΑ και Γαλλία εξετάζουν την πιθανότητα αλλαγών σε σχέδιο ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών που αποσκοπεί στο τερματισμό των εχθροπραξιών Ισραήλ-Χεζμπολλά. Ο πρέσβης της Γαλλίας στα ΗΕ, Ζαν Μαρκ Ντε Λα Σαμπλιέρ, συναντήθηκε με τον αμερικανό ομόλογο του, Τζον Μπόλτον και δήλωσε ότι στόχος είναι η βελτίωση του κειμένου.

    Πάντως ο Λίβανος απέρριψε το Γαλλο-Αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος με το αιτιολογικό ότι δεν προβλέπει απόσυρση των Ισραηλινών δυνάμεων απ' το Λιβανικό έδαφος.

    Στο μεταξύ, ο Αραβικός σύνδεσμος στέλνει αντιπροσωπεία του στα ΗΕ η οποία θα εκπροσωπήσει το Λίβανο στις διαβουλεύσεις, σήμερα, στο Συμβούλιο Ασφάλειας για το σχέδιο ψηφίσματος. Σε έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Φουάντ Σινιόρα, έκανε έκκληση στις Αραβικές χώρες να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να επιτύχουν αλλαγές στο ψήφισμα.

    Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους εργάζονται πάνω σε δυο ψηφίσματα για τον τερματισμό της βίας και την αποκατάσταση της αυτεξουσιότητας του Λιβάνου. Ο κύριος Μπους είπε ότι τα ψηφίσματα επίσης θα θίξουν και τη ρίζα της βίας, η οποία, όπως είπε, είναι η Χεζμπολλα που λειτουργεί σαν κράτος εν κράτη στο Λίβανο.

    [04] Λίβανος: Νέα πολεμική σύρραξη ετοιμάζει το Ισραήλ

    08-08-2006

    Αεροεπιδρομές σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου πραγματοποίησε το Ισραήλ τη Δευτέρα, ενώ ο υπουργός άμυνας της χώρας, Αμίρ Πέρετζ, δήλωσε ότι έχει διατάξει το στρατό να ετοιμαστεί για σημαντική πολεμική σύρραξη. Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις της Χεζμπολλά στη νότια Βηρυτό, καθώς και στόχους στο νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Μπεκάα στον ανατολικό Λίβανο. Απ' τις επιθέσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 49 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και 10 σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

    Επίσης το Ισραήλ δήλωσε ότι τρεις στρατιώτες του σκοτώθηκαν σε χερσαίες επιχειρήσεις με αντάρτες της Χεζμπολλά γύρω απ' την πόλη Μπιντ Τζμπαΐλ του νοτίου Λιβάνου. Παράλληλα ο Ισραηλινός στρατός κήρυξε απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων στο Λίβανο νότια του ποταμού Λιτάνι, από τη Δευτέρα το βράδυ και προειδοποίησε τους αμάχους που βρίσκονται ακόμη στη περιοχή να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους.

    Επίσης το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι κατέρριψε τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος της Χεζμπολλά, που πετούσε πάνω απ' τη Μεσόγειο κοντά στη Χάιφα. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι επρόκειτο για ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένο αεροσκάφος που είχε τη δυνατότητα μεταφοράς 40 κιλών εκρηκτικών.

    [05] Παλαιστίνιοι: Νοσηλεύεται ο πρόεδρος της βουλής

    08-08-2006

    Αμπντέλ Αζίζ Ντουαΐκ

    Εκπρόσωπος του προέδρου της Παλαιστινιακής Βουλής, Αμπντέλ Αζίζ Ντουαΐκ, ο οποίος συνελήφθη απ' το Ισραήλ, δήλωσε ότι ο βουλευτής νοσηλεύεται μετά από ξυλοδαρμό. Αλλά εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι ο Ντουαΐκ μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Ιερουσαλήμ με ζαλάδες και στηθάγχη.

    Στο μεταξύ, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι διερευνούν ύποπτο γράμμα που εστάλη στον πρωθυπουργό, Ισμαήλ Χανίγιε και απ' το οποίο αρρώστησαν 7 άτομα που ήρθαν σε επαφή με την επιστολή στο γραφείο του κ. Χανίγιε στη Δυτική Όχθη. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το γράμμα είχε σταλεί απ' το Τελ Αβίβ.

    [06] Αλάσκα: Διακοπή λειτουργίας εγκαταστάσεων της BP

    08-08-2006

    Η Βρετανική εταιρεία πετρελαίου BP ανακοίνωσε ότι έχει αρχίσει σταδιακή διακοπή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων της στον κόλπο Προύντο στην Αλάσκα, λόγω σημαντικής διάβρωσης και διαρροής σε αγωγό μεταφοράς πετρελαίου απ' τη περιοχή. Αξιωματούχοι της BP δήλωσαν τη Δευτέρα ότι η σταδιακή διακοπή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων στην Αλάσκα θα διαρκέσει τρεις με πέντε μέρες και ότι δεν μπορούν να προβλέψουν ακόμη πότε θα ξαναρχίσει η λειτουργία των εγκαταστάσεων.

    Τόνισαν επίσης ότι οι εν λόγω πετρελαϊκές εγκαταστάσεις δεν θα επιστρέψουν στην παραγωγή έως ότου η εταιρεία και κυβερνητικοί εμπειρογνώμονες διασφαλίσουν ότι η λειτουργία τους μπορεί να συνεχιστεί χωρίς να υπάρξει απειλή για το περιβάλλον.

    Η BP δήλωσε επίσης ότι η παραγωγή πετρελαίου της εταιρείας θα μειωθεί κατά 400 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα. Η ανακοίνωση αυτή είχε σαν συνέπεια την άνοδο της τιμής του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές κατά δύο και πλέον δολάρια το βαρέλι. Στη Νέα Υόρκη το αργό έκλεισε τη Δευτέρα στα 77 δολάρια το βαρέλι.

    [07] Ινδονησία: Πέθανε 16χρονος από τη γρίπη των πτηνών

    08-08-2006

    Στην Ινδονησία, αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι πέθανε 16χρονος νεαρός που είχε προσβληθεί από την γρίπη των πτηνών. Αν η αιτία του θανάτου επιβεβαιωθεί και απ' τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα είναι ο 43ος θάνατος απ' το στέλεχος Η5Ν1 στην Ινδονησία. Υγειονομικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο ασθενής είχε έρθει σε επαφή με άρρωστα πουλερικά στη Δυτική Ιάβα. Οι εργαστηριακές εξετάσεις εστάλησαν στις ΗΠΑ για επιβεβαίωση της αιτίας του θανάτου.

    [08] Ν. Ασία: 168 έχασαν τη ζωή τους από τους μουσώνες

    08-08-2006

    Τουλάχιστον 168 άτομα έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες μέρες από πλημμύρες που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές των μουσώνων στην Ινδία και το Πακιστάν. Συγκεκριμένα στο Πακιστάν πάνω από 140 άτομα πέθαναν, όταν κατέρρευσε γέφυρα ποταμού στη πόλη Μαρντάν. Άλλα 28 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην Ινδία, ενώ σωστικά συνεργεία προσπαθούν να βοηθήσουν τους πληγέντες στις πολιτείες Μαχαράστρα, Γκουτζαράτ και Άντχρα Πραντές.

    Επίσης εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος έχει εκτοπιστεί απ' τα σπίτια του λόγω των πλημμύρων. Η εποχή των μουσώνων στην νότια Ασία αρχίζει το Ιούνιο και διαρκεί μέχρι το Σεπτέμβρη.

    [09] ΕΕ: Δυσοίωνο το εργασιακό μέλλον για τους καπνιστές

    08-08-2006

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπει τώρα σε ευρωπαϊκές εταιρίες να αρνηθούν να προσλάβουν καπνιστές. Εκπρόσωπος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι καπνιστές δεν προστατεύονται από νομοθεσία της ΕΕ που απαγορεύει την άνιση μεταχείριση με βάση την ηλικία, τη φυλή, τη θρησκεία, ή το φύλο.

    Το θέμα εγέρθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο από σκοτσέζο βουλευτή ο οποίος έθεσε ερώτημα σχετικά με τη νομιμότητα μικρής αγγελίας Ιρλανδικής εταιρείας που ανέφερε ότι δεν θα γίνονται δεκτές αιτήσεις εργασίας από καπνιστές.

    [10] Κοσυφοπέδιο: Ολοκληρώθηκε νέος γύρος συνομιλιών χωρίς όμως σημαντική πρόοδο

    08-08-2006

    Διαμεσολαβητές των ΗΕ δηλώνουν ότι ολοκληρώθηκε, χωρίς σημαντικές ενδείξεις προόδου, άλλος ένας γύρος συνομιλιών μεταξύ Σέρβων και Αλβανών αξιωματούχων για το μέλλον του Κοσυφοπεδίου. Στη Βιέννη, ο διαμεσολαβητής των ΗΕ, Μπερνάρντ Σλάγκεκ, ανέφερε ότι σημειώθηκε κάποια πρόοδος στο θέμα της αστυνόμευσης των δήμων, αλλά εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές γενικά επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις τους αναφορικά με το ποσοστό ελέγχου που θα πρέπει να χορηγηθεί στους Σέρβους σε θέματα παιδείας, υγείας και ελευθερίας κίνησης. Κατά το σημερινό γύρο συνομιλιών θα συζητηθούν θέματα μειονοτικών δικαιωμάτων στο Κόσοβο, αλλά ορισμένα μέλη της Σερβικής αντιπροσωπείας δήλωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 9 August 2006 - 1:18:52 UTC