Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-08-09

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναμορφώνεται σχέδιο ψηφίσματος των ΗΕ
  • [02] Ισραήλ: Πιθανή διεύρυνση των επιχειρήσεων βορειότερα μέσα στο Λίβανο
  • [03] Λίβανος: Προσπάθειες παροχής βοήθειας στους αμάχους
  • [04] Ιράκ: Βομβιστική επίθεση στην κεντρική αγορά της Βαγδάτης
  • [05] Ινδία: Πάνω από 170 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τους μουσώνες
  • [06] ΗΠΑ: Στο 5,25% παραμένει το κύριο διατραπεζικό επιτόκιο
  • [07] Τουρκία: Επίσκεψη του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας
  • [08] Ν. Κορέα: Υπέρ του διάλογου με τη Β. Κορέα

  • [01] Αναμορφώνεται σχέδιο ψηφίσματος των ΗΕ

    09-08-2006

    ΗΠΑ και Γαλλία αναμορφώνουν σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΕ για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολά, κυρίως λόγω έντονων αντιρρήσεων από μέρους Αραβικών χωρών.

    Ο πρέσβης της Γαλλίας στα ΗΕ, Ζαν Μάρκ Ντε Λα Σαμπλιέρ, δήλωσε ότι λαμβάνει υπ' όψη του ιδέες που προτάθηκαν τις τελευταίες μέρες, ενώ Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει αποστασιοποιηθεί απ' τις ΗΠΑ και ότι συνεχίζονται οι Αμερικανο-Γαλλικές διαβουλεύσεις επί του σχεδίου.

    Νωρίτερα, αντιπροσωπεία του Αραβικού Συνδέσμου υποστήριξε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφάλειας τα αιτήματα του Λιβάνου για άμεση κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των Ισραηλινών στρατευμάτων από το νότιο Λίβανο. Ο Λίβανος έχει απορρίψει το Γαλλο-Αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος, επειδή δεν προβλέπει την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τη περιοχή.

    Εκπροσωπώντας τις Αραβικές χώρες, ο υπουργός εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε στο Συμβούλιο ότι η υιοθέτηση ενός μη εφαρμόσιμου ψηφίσματος θα έχει 'σοβαρότατες συνέπειες', όπως είπε χαρακτηριστικά, σ' ολόκληρη τη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

    [02] Ισραήλ: Πιθανή διεύρυνση των επιχειρήσεων βορειότερα μέσα στο Λίβανο

    09-08-2006

    O υποστράτηγος Μοζέ Καπλίνσκι

    Το Ισραήλ διόρισε νέο διοικητή των στρατιωτικών του δυνάμεων που θα ηγηθεί των επιχειρήσεων κατά της Χεζμπολά στο Λίβανο, απόφαση που ερμηνεύτηκε σαν υποβιβασμός του προηγούμενου διοικητή των Ισραηλινών δυνάμεων, εν μέσω επικρίσεων για την πορεία των επιχειρήσεων.

    Στρατιωτικές πηγές δηλώνουν ότι ο υποστράτηγος Μοζέ Καπλίνσκι, πήρε προαγωγή για να τεθεί επικεφαλής των από αέρα, ξηρά και θάλασσα επιχειρήσεων. Ισραηλινοί σχολιαστές θεωρούν ότι η απόφαση της απομάκρυνσης του μέχρι σήμερα διοικητή των Ισραηλινών δυνάμεων, υποστράτηγου Ουντί Αδάμ, αντικατοπτρίζει δυσαρέσκεια για τον τρόπο χειρισμού των επιχειρήσεων, που μέχρι στιγμής έχουν αποτύχει να σταματήσουν τις επιθέσεις της Χεζμπολλά με ρουκέτες εναντίον του βορείου Ισραήλ.

    Στο μεταξύ, αναμένεται σήμερα συνεδρίαση του Ισραηλινού Συμβουλίου Ασφάλειας για να ληφθεί απόφαση σχετικά με το ενδεχόμενο διεύρυνσης των Ισραηλινών επιχειρήσεων βορειότερα μέσα στο Λίβανο.

    Επίσης αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι από Ισραηλινό βομβαρδισμό, νωρίς σήμερα το πρωί, σε Παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό στο νότιο Λίβανο σκοτώθηκε τουλάχιστον ένα άτομο και τραυματίστηκαν πολλά άλλα. Ήταν η πρώτη φορά από τότε που άρχισαν οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολλά, που το Ισραήλ επιτέθηκε στον εν λόγω καταυλισμό.

    [03] Λίβανος: Προσπάθειες παροχής βοήθειας στους αμάχους

    09-08-2006

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Τζέικομπ Κέλλενμπέργκερ, δήλωσε ότι είναι κρίσιμης σημασίας η αποκατάσταση της πρόσβασης στο νότιο Λίβανο, που έχει διακοπεί λόγω της απαγόρευσης απ' τους Ισραηλινούς της κυκλοφορίας στη περιοχή.

    Σε δηλώσεις του τη Τρίτη στη Τύρο, ο κ. Κέλλενμπέργκερ τόνισε την ανάγκη απομάκρυνσης αμάχων, ιδιαίτερα τραυματιών, απ' τη περιοχή και την μεταφορά τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού σε απομονωμένα χωριά. 100 χιλιάδες άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν εγκλωβιστεί στο νότιο Λίβανο, δήλωσε ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού.

    Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του Επισιτιστικού προγράμματος των ΗΕ δήλωσε την Τρίτη ότι οι υπηρεσίες του διεθνούς οργανισμού ψάχνουν για εναλλακτικές μεθόδους για την παροχή καύσιμων, και άλλης βοήθειας στους αμάχους που έχουν απομονωθεί λόγω των σκληρών μαχών στο νότιο Λίβανο.

    Η ανταποκρίτρια της ΦτΑ, Μάργκαρετ Μπεσήρ, μεταδίδει ότι τα νοσοκομεία θα επηρεαστούν άμεσα αν δεν εφοδιαστούν με πετρέλαιο ή ντίζελ.

    [04] Ιράκ: Βομβιστική επίθεση στην κεντρική αγορά της Βαγδάτης

    09-08-2006

    Τουλάχιστον 20 άτομα σκοτώθηκαν και πολλά άλλα τραυματίστηκαν από πολλαπλές βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη την Τρίτη. Οι Ιρακινές αρχές δηλώνουν ότι δύο βόμβες εξερράγησαν τη Τρίτη στην κεντρική αγορά της Βαγδάτης σκοτώνοντας 10 άτομα και τραυματίζοντας 69.

    Τα επεισόδια αυτά υπογραμμίζουν την κρίση σε θέματα ασφάλειας που καλείται να αντιμετωπίσει ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Νούρι Αλ Μαλίκι, καθώς προσπαθεί να αποφύγει την διολίσθηση της χώρας σε εμφύλιο πόλεμο.

    Στο μεταξύ, περίπου άλλες 6 χιλιάδες Ιρακινοί στρατιώτες και 3.500 Αμερικανοί στρατιώτες αποστέλλονται στη Βαγδάτη με στόχο τον τερματισμό των βιαιοτήτων. Επίσης, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι το τέταρτο Ιρακινό Τάγμα ανέλαβε επισήμως τα καθήκοντα του από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Η περιοχή που θα καλύπτει περιλαμβάνει το Κιρκούκ και την Τικρίτ.

    [05] Ινδία: Πάνω από 170 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τους μουσώνες

    09-08-2006

    Πάνω από 170 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ινδία από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι μουσώνες την τελευταία εβδομάδα. Οι αρχές δήλωσαν την Τρίτη ότι ο στρατός χρησιμοποιεί ελικόπτερα για να βοηθήσει εκατοντάδες χιλιάδες ατόμων που έχουν παγιδευτεί από τις πλημμύρες, δίνοντάς τους τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες.

    Πάνω από 650 άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη δυτική, κεντρική και νότια Ινδία. Η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο είναι η πολιτεία Γκουτζαράτ. Τουλάχιστον 521 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τους μουσώνες φέτος στη νότια Ασία.

    [06] ΗΠΑ: Στο 5,25% παραμένει το κύριο διατραπεζικό επιτόκιο

    09-08-2006

    Η Kεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε τη Τρίτη να διατηρήσει το βασικό διατραπεζικό επιτόκιο στο 5,25% στα πλαίσια προσπαθειών της να αντικρούσει πληθωριστικές πιέσεις. Η Φέντ έχει αυξήσει το βασικό επιτόκιο 17 φορές τα τελευταία δύο χρόνια. Σε συνοδευτική δήλωση τους ανακοινώνοντας την απόφαση αξιωματούχοι της Κεντρικής τράπεζας αναφέρουν ότι έχει μειωθεί η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, κυρίως λόγω της επιβράδυνσης της αγοράς ακινήτων με την αύξηση των επιτοκίων. Αλλά αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι παραμένουν 'ορισμένες πληθωριστικές πιέσεις' και ενδεχομένως να υπάρξουν αυξήσεις των επιτοκίων στο μέλλον.

    [07] Τουρκία: Επίσκεψη του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας

    09-08-2006

    O βασιλιάς Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας

    Ο βασιλιάς Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας βρίσκεται στη Τουρκία στα πλαίσια πενθήμερης επίσκεψης του που αποτελεί και την πρώτη επίσκεψη Σαουαδάραβα μονάρχη στην περιοχή τα τελευταία 40 χρόνια. Κατά τις συναντήσεις του στη Τουρκία ο βασιλιάς Αμπντουλάχ πρόκειται να συζητήσει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και να υπογράψει συμφωνίες επιχειρηματικής και οικονομικής συνεργασίας.

    Ο βασιλιάς Αμπντουλάχ πρόκειται επίσης να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ σκοπεύει να μεταβεί στη Κωνσταντινούπολη για να επισκεφτεί ιστορικά μνημεία. Τον Σαουδάραβα μονάρχη συνοδεύουν 300 άτομα, μεταξύ των οποίων υπουργοί, επιχειρηματίες, καθώς και μέλη της βασιλικής οικογένειας.

    [08] Ν. Κορέα: Υπέρ του διάλογου με τη Β. Κορέα

    09-08-2006

    Ο υπουργός Εξωτερικών της νοτίου Κορέας, Μπαν Κι Μουν

    Ο υπουργός εξωτερικών της νοτίου Κορέας ζητά διάλογο με τη Βόρεια Κορέα Κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Τόκυο με τον ιάπωνα ομόλογο του, Τάρο Άσο, ο υπουργός Εξωτερικών της νοτίου Κορέας, Μπαν Κι Μουν, δήλωσε ότι ο διάλογος, σε αντιδιαστολή με τις πιέσεις, θα συντείνει στην χαλάρωση της έντασης στις σχέσεις με το βορά.

    Η Πιονγιάνγκ, τον περασμένο μήνα πραγματοποίησε 7 πυραυλικές δοκιμές προκαλώντας τη κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας και την καταδίκη του συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΕ, ενώ η Ιαπωνία έχει διατηρήσει την πιο σκληρή στάση. Τα μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας δεν έχουν αναφέρει καμία δημόσια εμφάνιση του ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιον Ιλ, μετά τις πυραυλικές δοκιμές.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 10 August 2006 - 1:18:44 UTC