Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-08-14

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τορόντο: 16η Διεθνής Διάσκεψη για το AIDS
  • [02] Μπλακ ¶ουτ στο Τόκιο
  • [03] 4 φωτογραφίες για τα 80α γενέθλια του Φιντέλ Κάστρο
  • [04] Αφγανιστάν: 5 στρατιώτες και 18 Ταλεμπάν τα θύματα των τελευταίων βιαιοτήτων
  • [05] Ιράκ: 47 νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη
  • [06] ΗΠΑ: Στο Πορτοκαλί ο βαθμός συναγερμού για πτήσεις από Βρετανία
  • [07] Ρήντ: Παραμένει υψηλός ο κίνδυνος για τρομοκρατική επίθεση στη Βρετανία
  • [08] Λίβανος: Ημέρα εκεχειρίας

  • [01] Τορόντο: 16η Διεθνής Διάσκεψη για το AIDS

    14-08-2006

    Ο πολυεκατομμυριούχος ιδρυτής της εταιρείας Μάικροσοφτ, Μπιλ Γκέιτς, ήταν ο εναρκτήριος ομιλητής της 16ης Διεθνούς Διάσκεψης για το AIDS που πραγματοποιείται στο Τορόντο του Καναδά με τη συμμετοχή 24 χιλιάδων συνέδρων απ' όλο τον κόσμο. Ο κ. Γκέιτς απηύθυνε έκκληση σε όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου να καταστήσουν την μάχη κατά του AIDS υψηλή προτεραιότητα στο προϋπολογισμό των χωρών τους. Επίσης ζήτησε την επιτάχυνση των προσπαθειών για την ανάπτυξη αντιμικροβιακού φαρμάκου που θα αποτρέπει την μετάδoση του ιού του AIDS.

    Επιστήμονες, νοσηλευτές, πολιτικοί, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και φορείς του ιού του AIDS εξετάζουν τις τελευταίες εξελίξεις στις έρευνες για την καταπολέμηση της νόσου. Έκθεση των ΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιούνιο αναφέρει ότι τα τελευταία 25 χρόνια, 65 εκατομμύρια άνθρωποι σ' ολόκληρο τον κόσμο έχουν προσβληθεί απ' τον ιό του AIDS, 25 εκατομμύρια έχουν πεθάνει απ' την ασθένεια, ενώ περίπου 38 εκατομμύρια ζουν με τον ιό.

    [02] Μπλακ ¶ουτ στο Τόκιο

    14-08-2006

    Στο Τόκιο, αποκαταστάθηκε η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος μετά από το μπλάκαουτ που έπληξε την Ιαπωνική πρωτεύουσα νωρίς σήμερα το πρωί σε ώρα αιχμής. Ο ανταποκριτής της ΦτΑ στο Τόκιο μεταδίδει ότι ενδεχομένως το πρόβλημα προκλήθηκε όταν γερανός πάνω σε μαούνα έπληξε κύρια αρτηρία ηλεκτροδότησης.

    Η κρατική τηλεόραση της Ιαπωνίας μεταδίδει ότι η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο μέρος του Τόκιο, ενώ νωρίτερα περίπου 670 χιλιάδες συνδρομητές είχαν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να εγκλωβιστεί σε ανελκυστήρες και να διακοπεί για πάνω από μια ώρα η λειτουργία πολλών μέσων μαζικής μεταφοράς.

    [03] 4 φωτογραφίες για τα 80α γενέθλια του Φιντέλ Κάστρο

    14-08-2006

    4 φωτογραφίες του άρρωστου προέδρου της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, δημοσιεύτηκαν σε Κουβανική εφημερίδα τη Κυριακή την ημέρα των 80ων γενεθλίων του Κουβανού ηγέτη, για να καθησυχάσουν τους Κουβανούς ότι ο ηγέτης τους είναι ακόμη ζωντανός και αναρρώνει μετά από εγχείρηση στομάχου.

    Μήνυμα που συνοδεύει τις φωτογραφίες φέρει τον Φιντέλ Κάστρο να δηλώνει ότι είναι καλά και να ζητά απ' τον Κουβανικό λαό να είναι αισιόδοξος για την υγεία του. Προειδοποιεί όμως παράλληλα και για το ενδεχόμενο αρνητικών εξελίξεων.

    Ο Ραούλ Κάστρο, που έχει αναλάβει τα ηνία της Κούβας όσο αναρρώνει ο αδελφός του, καλωσόρισε στην Αβάνα τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβεζ, για τον εορτασμό των 80ων γενεθλίων του Φιντέλ Κάστρο.

    [04] Αφγανιστάν: 5 στρατιώτες και 18 Ταλεμπάν τα θύματα των τελευταίων βιαιοτήτων

    14-08-2006

    Στο Αφγανιστάν, 5 Αφγανοί στρατιώτες και τουλάχιστον 18 μαχητές των Ταλεμπάν σκοτώθηκαν σε επίθεση τη Κυριακή σε στρατιωτικό φυλάκιο στην νοτιοανατολική επαρχία Πακτίκα. Ανακοινωθέν των συμμαχικών δυνάμεων αναφέρει επίσης ότι 6 Αφγανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν.

    Επίσης στην ανατολική επαρχία Κουνάρ 20 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και γυναικών και παιδιών, τραυματίστηκαν από ρουκέτα που στόχευε Ινδούς εργάτες που επισκεύαζαν δρόμο, αλλά κατά λάθος έπληξε γειτονικό σπίτι. Εξάλλου στην επαρχία Ζαμπούλ στο νότιο Αφγανιστάν, μαχητές Ταλεμπάν επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικού σταθμού προκαλώντας μάχη που κόστισε τη ζωή σε έναν μαχητή των Ταλεμπάν και τραυμάτισε έναν άλλο.

    [05] Ιράκ: 47 νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη

    14-08-2006

    Ιρακινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τουλάχιστον 47 άτομα σκοτώθηκαν και 148 τραυματίστηκαν σε σειρά βομβιστικών επιθέσεων στη Βαγδάτη. Πέντε αλλεπάλληλες εκρήξεις, από ρουκέτες, ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο και έναν βομβιστή αυτοκτονίας σε μοτοσικλέτα, προκάλεσαν την κατάρρευση δύο κτηρίων στην κυρίως Σιιτική συνοικία Ζαφρανίγια της Ιρακινής πρωτεύουσας.

    Νωρίτερα τη Κυριακή, Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες πραγματοποίησαν έρευνες στο Υπουργείο Υγείας στη Βαγδάτη μετά από πληροφορίες ότι απαγωγείς κρατούσαν εκεί Ιρακινούς πολίτες. Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι δεν βρέθηκε κανείς, αλλά 5 άτομα συνελήφθησαν και ανακρίνονται. Εξάλλου, σε άλλη έφοδο Ιρακινές δυνάμεις ασφάλειας συνέλαβαν 16 άτομα που, όπως είπαν, σχεδίαζαν να σκοτώσουν συγγενείς του Ιρακινού πρωθυπουργού, Νούρι Αλ Μαλίκι.

    Επίσης ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι συνέλαβε ηγετικό στέλεχος του ανταρτικού κινήματος, που σύμφωνα με αξιωματούχους συμμετείχε στην επίθεση της 17ης Ιουλίου σε αγορά της Μαχμουντίγια που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 50 άτομα.

    [06] ΗΠΑ: Στο Πορτοκαλί ο βαθμός συναγερμού για πτήσεις από Βρετανία

    14-08-2006

    Μάικλ Τσέρτωφ

    Οι αμερικανικές αρχές ήραν μερικώς την πλήρη απαγόρευση εισόδου κάθε είδους υγρών σε πτήσεις αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών, επιτρέποντας τώρα στους επιβάτες να φέρουν στις χειραποσκευές τους μικρές ποσότητες φαρμάκων σε υγρή μορφή.

    Την ίδια στιγμή ο υπουργός εσωτερικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικλ Τσέρτωφ, δήλωσε ότι πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου του είναι να διαπιστώσει αν οι κατηγορούμενοι για το τρομοκρατικό σχέδιο στη Βρετανία είχαν διασυνδέσεις στις ΗΠΑ. Επίσης οι αμερικανικές αρχές μείωσαν από το κόκκινο στο πορτοκαλί το βαθμό συναγερμού για πτήσεις που προέρχονται απ' τη Βρετανία.

    [07] Ρήντ: Παραμένει υψηλός ο κίνδυνος για τρομοκρατική επίθεση στη Βρετανία

    14-08-2006

    Τζον Ρήντ

    Στη Βρετανία, ο βαθμός συναγερμού μειώθηκε από κρίσιμος σε εξαιρετικά σοβαρός, γεγονός που σημαίνει ότι οι αρχές δεν πιστεύουν ότι επίκειται τρομοκρατική επίθεση. Ο υπουργός εσωτερικών της Βρετανίας, Τζον Ρήντ δήλωσε σήμερα ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας πιστεύουν ότι έχουν συλληφθεί όλοι οι κύριοι ύποπτοι του τρομοκρατικού σχεδίου για την χρήση υγρών εκρηκτικών με στόχο την ανατίναξη επιβατικών αεροσκαφών εν πτήση προς τις ΗΠΑ.

    Πάντως ο κ. Ρήντ τόνισε ότι παραμένει υψηλός ο κίνδυνος για μια νέα τρομοκρατική επίθεση και ζήτησε απ' τους Βρετανούς να επαγρυπνούν. 23 ύποπτοι κρατούνται απ' τις Βρετανικές αρχές σε σχέση με το εν λόγω τρομοκρατικό σχέδιο. Ο κ. Ρήντ δήλωσε επίσης ότι οι Βρετανικές αρχές εξετάζουν παράλληλα και τα μέτρα ασφάλειας που έχουν επιβληθεί στα Βρετανικά αεροδρόμια και τα οποία περιορίζουν σοβαρά το τι μπορούν να μεταφέρουν οι επιβάτες στις χειραποσκευές τους, προκαλώντας σοβαρές καθυστερήσεις. Αξιωματούχοι του αεροδρομίου Χήθροου του Λονδίνου έχουν ήδη ακυρώσει το 20% των πτήσεων για σήμερα.

    [08] Λίβανος: Ημέρα εκεχειρίας

    14-08-2006

    Συνεχίστηκαν τη Κυριακή οι μάχες Ισραηλινών δυνάμεων και μαχητών της Χεζμπολά στο νότιο Λίβανο, ενώ σήμερα τίθεται σε ισχύ η εκεχειρία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Λιβανέζοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τουλάχιστον 7 άτομα σκοτώθηκαν από Ισραηλινούς βομβαρδισμούς αργά τη Κυριακή το βράδυ στη κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου, ενώ ολόκληρη τη Κυριακή σημειώθηκαν ορισμένες απ' τις σφοδρότερες μάχες του τελευταίου μήνα συγκρούσεων στη περιοχή.

    Ισραηλινές αεροεπιδρομές έπληξαν συνοικίες της νότιας Βηρυτού, ενώ στο νότιο Λίβανο 30 χιλιάδες Ισραηλινοί στρατιώτες συνεπλάκησαν με αντάρτες της Χεζμπολά. Το Ισραήλ δήλωσε ότι 5 στρατιώτες του σκοτώθηκαν, ενώ Λιβανέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι σκοτώθηκαν επίσης και 15 άμαχοι. Επίσης η Χεζμπολά εξαπέλυσε 250 ρουκέτες κατά του Ισραήλ, τις περισσότερες που εξαπέλυσε ποτέ μέσα σε μια μέρα. Οι ρουκέτες έπληξαν την Χάιφα και άλλα σημεία του βορείου Ισραήλ με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας πολίτης.

    Πάντως οι κυβερνήσεις του Ισραήλ και του Λιβάνου έχουν αποδεχτεί το ψήφισμα των ΗΕ που ζητά τον πλήρη τερματισμό των εχθροπραξιών πριν την αποστολή 15 χιλιάδων ειρηνοφρουρών του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο.

    Στο μεταξύ, στρατιωτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Γαλλία θα ηγηθεί της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ που θα σταλεί στην συνοριακή περιοχή στο νότιο Λίβανο. Η Γαλλία επίσης συμμετείχε στην δύναμη παρατηρητών του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο που απαρτιζόταν από 2 χιλιάδες στρατιώτες από το 1978. Αξιωματούχοι των ΗΕ δηλώνουν ότι η νέα ειρηνευτική δύναμη που θα απαρτίζεται από 15 χιλιάδες στρατιώτες θα αρχίσει να αναπτύσσεται στο νότιο Λίβανο μέσα σε μια εβδομάδα.

    Επίσης άλλη μια χώρα που ενδεχομένως στείλει στρατιώτες της στη περιοχή είναι η Ιταλία, που έχει δηλώσει ότι θα συνεισφέρει μέχρι και 3.500 στρατιώτες, ενώ απ' τις μουσουλμανικές χώρες, η Τουρκία και η Ινδονησία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην δύναμη του ΟΗΕ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 15 August 2006 - 1:18:14 UTC