Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-10-09

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Ιράν απέρριψε το ενδεχόμενο διακοπής του προγράμματός του εμπλουτισμού ουρανίου
  • [02] Αυξημένες οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν
  • [03] Η Συρία λέει ότι είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ισραηλινή επίθεση
  • [04] Σύνοδος ΕΚΟΦΙΝ στις Βρυξέλλες
  • [05] Νταρφούρ: Μάχες ανταρτών με κυβερνητικά στρατεύματα
  • [06] Noμοσχέδιο στη Γαλλία απαγορεύει την διάψευση της γενοκτονίας των Αρμενίων
  • [07] Συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ για τους καταλόγους επιβατών αεροπορικών εταιρειών
  • [08] Τα 300 εκατομμύρια θα φθάσει ο πληθυσμός των ΗΠΑ
  • [09] Οι ΗΠΑ ζητούν πλήρη διερεύνηση της δολοφονίας Ρωσίδας δημοσιογράφου
  • [10] Ιράκ: Συγκρούσεις με εξτρεμιστές Σιίτες πολιτοφύλακες
  • [11] Ανησυχία ΗΠΑ για Αφγανικό όπιο στην Αμερικανική αγορά
  • [12] Χανίγιε: Η κυβέρνηση της Χαμάς δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει το Ισραήλ
  • [13] Πυρηνική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα
  • [14] Στο δρόμο προς μια οικονομικά ενωμένη Ν.Α. Ευρώπη

  • [01] Το Ιράν απέρριψε το ενδεχόμενο διακοπής του προγράμματός του εμπλουτισμού ουρανίου

    09-10-2006

    Το Ιράν απέρριψε το ενδεχόμενο διακοπής του προγράμματός του εμπλουτισμού ουρανίου, μετά την απόφαση των δυτικών δυνάμεων να συζητήσουν την επιβολή κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

    Εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε την Κυριακή ότι η διακοπή του εν λόγω προγράμματος θα ήταν τελείως απαράδεκτη ενέργεια, όπως είπε και τόνισε ότι η Τεχεράνη επιθυμεί την επίλυση του αδιεξόδου μέσω διαπραγματεύσεων και όχι κυρώσεων.

    Την Παρασκευή, τα 5 μόνιμα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας των ΗΕ και η Γερμανία συμφώνησαν να συζητήσουν το ενδεχόμενο επιβολής μη στρατιωτικών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, επειδή αγνόησε την προθεσμία της 31ης Αυγούστου για να σταματήσει να εμπλουτίζει ουράνιο. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία πιέζουν για την επιβολή κυρώσεων, ενώ η Ρωσία και η Κίνα λένε ότι η διένεξη αυτή πρέπει να επιλυθεί δια της διπλωματικής οδού.

    [02] Αυξημένες οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν

    09-10-2006

    Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι μαχητές των Ταλιμπάν διεξήγαν 78 βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν φέτος, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 200 άτομα.

    Οι αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι ο φετινός αριθμός επιθέσεων αυτοκτονίας ήταν τετραπλάσιος σε σύγκριση με πέρυσι. Η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν Αφγανοί άμαχοι. Το ΝΑΤΟ αναφέρει ότι οι καμικάζι σκότωσαν συγκεκριμένα 142 Αφγανούς πολίτες, 40 άνδρες των Aφγανικών σωμάτων ασφάλειας και 13 ξένους στρατιώτες και προσθέτει ότι οι επιθέσεις έγιναν στα πλαίσια αυξημένων δραστηριοτήτων των ανταρτών Ταλιμπάν σε τμήματα της χώρας.

    Στο μεταξύ, το Αφγανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι Αφγανικά και Aμερικανικά στρατεύματα σκότωσαν 5 αντάρτες Ταλιμπαν και συνέλαβαν έναν, στην επαρχία Πάκτικα το Σάββατο.

    Εξάλλου, η αφγανική αστυνομία αναζητά τους ενόπλους που σκότωσαν δύο Γερμανούς δημοσιογράφους της Ντώυτσε Βέλλε το πρωί του Σαββάτου σε απόμακρη περιοχή του βορείου Αφγανιστάν, καθώς κοιμόντουσαν σε αντίσκηνο.

    [03] Η Συρία λέει ότι είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ισραηλινή επίθεση

    09-10-2006

    O κ. αλ Ασσαντ

    Ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασάντ, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να αυτοαμυνθεί ενάντια σε επίθεση των ισραηλινών, όμως ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν έχουν την πρόθεση να επιτεθούν κατά της Συρίας.

    Την Κυριακή, ο κ. αλ Ασαντ είπε επίσης ότι το Ισραήλ εγκατέλειψε τις προσπάθειές του για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή, αναγκάζοντας τη Συρία να παραμένει ετοιμοπόλεμη. Πάντως ισραηλινοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν ότι σχεδιάζουν να επιτεθούν στη Συρία και είπαν ότι τα σχόλια του κ. αλ Ασαντ δημιουργούν ανησυχίες.

    Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Συρίας διακόπηκαν το 2000. Σε αντάλλαγμα για ειρήνη, η Δαμασκός ζήτησε από το Ισραήλ να της επιστρέψει τα υψίπεδα του Γκολάν, που το Ισραήλ κατέλαβε από την Συρία στο πόλεμο του 1967.

    [04] Σύνοδος ΕΚΟΦΙΝ στις Βρυξέλλες

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    09-10-2006

    Η πολυσυζητημένη αναθεώρηση του ελληνικού ΑΕΠ, θα συζητηθεί σήμερα και αύριο Τρίτη στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών του Γιουρογκρούπ, αλλά και του Εκοφίν των 25 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο υπουργός εθνικής Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης, εκτός από επιστολή που έστειλε ήδη στους ομολόγους του θα εξηγήσει με περισσότερες λεπτομέρειες στο Συμβούλιο Υπουργών την πρόθεσή του να αναθεωρήσει, σε ποσοστό μάλιστα 25-26% το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ελλάδας, συμπεριλαμβάνοντας στα στοιχεία υπολογισμού και ορισμένα τμήματα της παραοικονομίας (λαθραία τσιγάρα, ποτά, ξέπλυμα χρήματος και πορνεία) με στόχο να γίνουν μικρότερα τα δημοσιονομικά μεγέθη, δηλαδή το έλλειμμα και δημόσιο χρέος.

    Ο κ. Αλογοσκούφης θα συναντηθεί και με τον αρμόδιο επίτροπο, Χοακίμ Αλμούνια, καθώς ο χειρισμός της αναθεώρησης του ΑΕΠ, όσο και οι επιπτώσεις αποτελούν αντικείμενο διαπραγματεύσεων με τις κοινοτικές υπηρεσίες της Επιτροπής και την Γιουροστάτ.

    Σχετικά με τις επιπτώσεις της αύξησης του ΑΕΠ, που είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν ποτέ γίνει στην Ένωση, ο Υπουργός Οικονομίας άφησε ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα, ιδιαίτερα στο αν θα αυξηθεί η συνεισφορά της χώρας στους κοινοτικούς προϋπολογισμούς, αναφέροντας μόνο σε σχετικές ερωτήσεις την πιθανότητα η Ελλάδα να χάσει κονδύλια από το Ταμείο Συνοχής, αλλά μετά το 2010 που θα γίνει επανεξέταση.

    Σε τελευταία σχετική απάντησή του για το αν θα επιβαρυνθούν οι Έλληνες από την αύξηση του ΑΕΠ ο κ. Αλογοσκούφης είπε: ' Η Ελλάδα είναι 25 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει επωφεληθεί σημαντικά από αυτή τη συμμετοχή της. Είναι μια χώρα που βρίσκεται κοντά στη μέση όσον αφορά το βιοτικό της επίπεδο. Πάντα διεκδικεί αυτά που απαιτούνται αλλά ασφαλώς συμβάλλει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της στις ευρωπαϊκές εξελίξεις'.

    [05] Νταρφούρ: Μάχες ανταρτών με κυβερνητικά στρατεύματα

    09-10-2006

    Στο Νταρφούρ του Σουδάν, αντάρτες του Κινήματος Ελευθερίας και Ισότητας, που αντιτίθενται στην πρόσφατη ειρηνευτική συμφωνία, ενεπλάκησαν σε μάχη με κυβερνητικά στρατεύματα κοντά στα σύνορα Σουδάν και Τσάντ. Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για τη μάχη αυτή, αλλά εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής είπαν ότι μαχητές νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο του ανατολικού Τσάντ.

    Το Κίνημα Ελευθερίας και Ισότητας στο Νταρφούρ αποτελεί μέρος μίας νέας συμμαχίας ανταρτών που αποκαλείται Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας. Η ομάδα αυτή, μαζί με ορισμένα μέλη του κινήματος για την Ελευθερία του Σουδάν, απέρριψαν την ειρηνευτική συμφωνία με την κυβέρνηση του Χαρτούμ το Μάιο.

    [06] Noμοσχέδιο στη Γαλλία απαγορεύει την διάψευση της γενοκτονίας των Αρμενίων

    09-10-2006

    O κ. Ερντογάν

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζήτησε από γαλλικές επιχειρήσεις στην Τουρκία να αντιταχθούν σε γαλλικό νομοσχέδιο σχετικά με την γενοκτονία των Αρμενίων. Το νομοσχέδιο ποινικοποιεί την διάψευση ή άρνηση ότι οι σφαγές των Αρμενίων από την Τουρκία, αποτελούσαν γενοκτονία. Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι αν η γαλλική βουλή εγκρίνει το νομοσχέδιο, Τούρκοι διπλωμάτες ενδέχεται να καταλήξουν στη φυλακή, αν εκφράσουν τις απόψεις τους για το θέμα στη Γαλλία.

    Η γαλλική βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο το 2001 που χαρακτηρίζει γενοκτονία τις σφαγές των Αρμενίων. Η Τουρκία αντέδρασε με το να απαγορεύσει σε γαλλικές εταιρίες να λαμβάνουν μέρος σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς, ενώ ακύρωσε αρκετά συμβόλαια που ήδη είχαν υπογραφεί με γαλλικές εταιρίες. Τον περασμένο μήνα ο Γάλλος πρόεδρος, Ζάκ Σιράκ, δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει το παρελθόν της, πριν της επιτραπεί να ενταχθεί στην ΕΕ.

    [07] Συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ για τους καταλόγους επιβατών αεροπορικών εταιρειών

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    09-10-2006

    Νέοι κανόνες ανταλλαγής προσωπικών δεδομένων για τους επιβάτες αεροπορικών πτήσεων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμφωνήθηκαν μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών και θα ισχύσουν μέχρι τον Ιούλιο του 2007. Η συμφωνία επήλθε ύστερα από πολύωρη διαπραγμάτευση σε τηλεδιάσκεψη στο Λουξεμβούργο, όπου οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμβιβασμό για να αντικαταστήσουν την προηγούμενη συμφωνία του 2004, η οποία ακυρώθηκε τον περασμένο Μάιο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και όλο αυτό το διάστημα υπήρχε ένα νομικό κενό ιδιαίτερα προβληματικό για τις αεροπορικές εταιρίες.

    Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί επίσημα από τα κράτη μέλη της Ένωσης και να υπογραφεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες την ερχόμενη εβδομάδα. Πρόκειται για μια προσωρινή συμφωνία που κάνει ευκολότερη, αλλά όχι αυτόματη, την πρόσβαση των αρμοδίων αμερικανικών υπηρεσιών στα στοιχεία. Πρίν από τον Ιούλιο του 2007, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επανεξετάσει τα αμερικανικά αιτήματα για περισσότερα δεδομένα και λιγότερους περιορισμούς. Η Φιλανδή υπουργός δικαιοσύνης κ. Λουτάνεν και ο αρμόδιος επίτροπος κ. Φρατίνι επιβεβαίωσαν με δηλώσεις τους οτι η μεταβατική συμφωνία διασφαλίζει επαρκώς την προστασία των προσωπικών δεδομένων των επιβατών και δεν αποδυναμώνονται οι δικλείδες ασφάλειας, ενώ στο διάστημα των επομένων μηνών θα δοθεί η ευκαιρία να ξανασυζητηθεί μεταξύ Αμερικανών και Ευρωπαίων ένα σύστημα που θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια.

    [08] Τα 300 εκατομμύρια θα φθάσει ο πληθυσμός των ΗΠΑ

    09-10-2006

    Η Aμερικανική υπηρεσία καταγραφής πληθυσμού αναφέρει ότι ο πληθυσμός των ΗΠΑ θα ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

    Δημογράφοι επισημαίνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του πληθυσμού στις ΗΠΑ προέρχεται από την μετανάστευση και τα παιδιά των μεταναστών. Μάλιστα το περασμένο μήνα η υπηρεσία καταγραφής πληθυσμού ανακοίνωσε ότι ο ισπανόφωνος πληθυσμός στις ΗΠΑ, που έφτασε τα 43 εκατομμύρια, αποτελεί την μεγαλύτερη μειονοτική ομάδα της χώρας.

    Η μεταναστευτική πολιτική αποτελεί και ένα απ' τα σημαντικότερα θέματα των βουλευτικών εκλογών του άλλου μήνα στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε πολιτείες του αμερικανικού νότου, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι και οι περισσότεροι ισπανόφωνοι μετανάστες.

    [09] Οι ΗΠΑ ζητούν πλήρη διερεύνηση της δολοφονίας Ρωσίδας δημοσιογράφου

    09-10-2006

    Οι ΗΠΑ ζητούν απ' τη Ρωσία να διερευνήσει πλήρως το θέμα της δολοφονίας της σημαίνουσας δημοσιογράφου και επικριτή του Κρεμλίνου, Άννας Πολιτκόβσκαγια, που σκοτώθηκε το Σάββατο στη Μόσχα. Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου γίνεται ιδιαίτερη μνεία για το θάρρος της δημοσιογράφου και τις προσπάθειες της να ρίξει φως στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διαφθορά, ιδιαίτερα στην Τσετσενία.

    Ο Λευκός Οίκος ζητά απ' τη Ρωσία να προσάγει στη δικαιοσύνη τους υπεύθυνους για την δολοφονία. Συνάδελφοι της σημαίνουσας δημοσιογράφου δήλωσαν ότι άρθρο της με καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων και φωτογραφίες με βασανισμένα πτώματα στην Τσετσενία θα δημοσιευτούν σήμερα στην εφημερίδα 'Νόβαγια Γκαζέτα'.

    [10] Ιράκ: Συγκρούσεις με εξτρεμιστές Σιίτες πολιτοφύλακες

    09-10-2006

    Τουλάχιστον 30 εξτρεμιστές σκοτώθηκαν σε έντονες μάχες μεταξύ αμερικανικών και ιρακινών στρατευμάτων από την μία και υπόπτων Σιιτών πολιτοφυλάκων από την άλλη στο νότιο Ιράκ.

    Ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού αναφέρει ότι οι μάχες ξέσπασαν το βράδυ του Σαββάτου στη Ντιβανίγια, όταν στρατιώτες εισέβαλαν στην κατοικία τοπικού στελέχους της πολιτοφυλακής Μαχντί, η οποία πρόσκειται στον Σιίτη κληρικό Μουκτάντα αλ Σάντρ. Ένα αμερικανικό άρμα μάχης υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τις εν λόγω μάχες, που συνεχίστηκαν και την Κυριακή. Αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού είπαν ότι 4 εξτρεμιστές συνελήφθησαν συμπεριλαμβανομένου και ενός που φέρεται ότι είχε κάποιο ρόλο στην δολοφονία τον Αύγουστο ενός ιρακινού στρατιώτη.

    Στο μεταξύ, οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας είπαν ότι εντοπίστηκαν τουλάχιστον 28 πτώματα στη Βαγδάτη και άλλα σημεία της χώρας. Το Σάββατο, η αστυνομία είχε βρεί πάνω από 50 πτώματα αμάχων στη Βαγδάτη. Εξάλλου, ένας αμερικανός στρατιώτης και ένας πεζοναύτης σκοτώθηκαν το Σάββατο στην Ιρακινή πρωτεύουσα.

    [11] Ανησυχία ΗΠΑ για Αφγανικό όπιο στην Αμερικανική αγορά

    09-10-2006

    Ο υπεύθυνος του Λευκού Οίκου για θέματα καταπολέμησης των ναρκωτικών, Τζών Ουώλτερς, εξέφρασε ανησυχία ότι το όπιο που παράγεται στο Αφγανιστάν θα μπορούσε να φθάσει χρήστες στις ΗΠΑ. Ο κ. Ουώλτερς έκανε το σχόλιο αυτό σε συνέντευξή του προς την αμερικανική τηλεόραση την Κυριακή και πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες καταπολέμησης των ναρκωτικών συνεργάζονται με άλλες σχετικές διεθνείς υπηρεσίες, για να αποτρέψουν την είσοδο φορτίων ηρωίνης στην αμερικανική αγορά.

    Ο κ. Ουώλτερ δήλωσε ότι οι προσπάθειες καταστροφής των φυτειών παπαρούνας από την οποία παράγεται η ηρωίνη, υπήρξαν επιτυχείς στο Μεξικό και τη Νότια Αμερική και οι αμερικανικές αρχές ανησυχούν ότι οι προμηθευτές αυτοί θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με προϊόν από το Αφγανιστάν. Τον περασμένο μήνα, τα ΗΕ είπαν ότι η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν αυξήθηκε κατά 60% φέτος, ενώ απειλεί να υποσκάψει τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και σταθερότητας στη χώρα.

    [12] Χανίγιε: Η κυβέρνηση της Χαμάς δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει το Ισραήλ

    09-10-2006

    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Ισμαήλ Χανίγιε, χαρακτήρισε προβληματικό Αραβικό ειρηνευτικό σχέδιο για την Μέση Ανατολή, γιατί αναγκάζει τους Παλαιστίνιους να αναγνωρίσουν το Ισραήλ. Ο κ. Χανίγιε επεσήμανε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο που υπέβαλε η Σαουδική Αραβία και υιοθετήθηκε απ' τον Αραβικό Σύνδεσμό το 2002, προβλέπει την αναγνώριση του Ισραήλ με αντάλλαγμα την απόσυρση των Ισραηλινών από Παλαιστινιακά εδάφη. Η κυβέρνηση της Χαμάς δεν πρόκειται ούτε να αναγνωρίσει, ούτε να ομαλοποιήσει τις σχέσης της με το Ισραήλ, τόνισε ο κ. Χανίγιε.

    Στο μεταξύ, Ισραηλινές και Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι σύμβουλοι του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Εχούντ Ολμέρτ και του Παλαιστίνιου προέδρου, Μαχμούντ Αμπάς, συναντήθηκαν για να οργανώσουν την πρώτη επίσημη διάσκεψη κορυφής των δύο ηγετών. Πάντως δεν ανακοινώθηκε ημερομηνία για την διάσκεψη.

    Εξάλλου, Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν Παλαιστίνιο εξτρεμιστή και έναν άμαχο, σε διαφορετικά περιστατικά στη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης.

    [13] Πυρηνική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα

    09-10-2006

    Πυρηνική εγκατάσταση Βόρειας Κορέας

    Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε πυρηνική δοκιμή. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας μετέδωσε ότι πραγματοποιήθηκε με επιτυχία υπόγεια πυρηνική δοκιμή, ενώ Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας απ' τη δοκιμή.

    Αξιωματούχοι του υπουργείου άμυνας της Νότιας Κορέας δήλωσαν ότι η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στο Χουαντερί κοντά στην πόλη Κιλζού, σήμερα το πρωί. Επίσης η Νότια Κορέα δήλωσε ότι κατέγραψε σεισμική δόνηση 3,5 βαθμών στη Βόρεια Κορέα την ώρα που λέγεται ότι πραγματοποιήθηκε η πυρηνική δοκιμή. Από τη πλευρά του ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Νο Μου Χιάν συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφάλειας της χώρας του για το θέμα.

    Πάντως αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει την διενέργεια πυρηνικής δοκιμής από μέρους της Βόρειας Κορέας.

    [14] Στο δρόμο προς μια οικονομικά ενωμένη Ν.Α. Ευρώπη

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    09-10-2006

    Ολοκληρώθηκε στη Ουάσιγκτον το διήμερο συνέδριο με τίτλο 'Οικονομική Συνεργασία και Επενδυτικές Ευκαιρίες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη', που διοργάνωσε το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), με συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων από βαλκανικά κράτη, περιλαμβανομένων ενός πρωθυπουργού και πολλών υπουργών, στελεχών του Στέητ Ντηπάρτμεντ και του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, και παραγόντων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο επενδυτικό αυτό συνέδριο ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις και την Αναπτυξιακή συνεργασία, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος και έφυγε από την Αμερικανική πρωτεύουσα απόλυτα ικανοποιημένος.

    Ο κύριος Σκυλακάκης δήλωσε πως τα όσα ειπώθηκαν στο συνέδριο ευθυγραμμίζονται με τις θέσεις και τις επιδιώξεις της Ελλάδας. Για παράδειγμα, η Ελλάδα υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή προοπτική των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τόσο για τη διευκόλυνση της εξεύρεσης λύσης στα προβλήματα των Δυτικών Βαλκανίων όσο και σαν μοχλό για την δημιουργία ενός ενιαίου οικονομικού χώρου. Απώτερη επιδίωξή της είναι μια οικονομικά ενωμένη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μέλος της ΕΕ. Οι σύνεδροι στη Ουάσιγκτον τόνισαν και αυτοί ότι πιστεύουν στη σπουδαιότητα που έχουν οι προσπάθειες να δημιουργηθεί ο επιδιωκόμενος ενιαίος οικονομικός χώρος παράλληλα με τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό των κρατών της περιοχής. Στο σημείο αυτό ο κύριος Σκυλακάκης επισήμανε πως προχωρά και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα η ζώνη ελευθέρου εμπορίου που από καιρό προωθεί η Ελλάδα.

    Η αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια ήταν ένα από τα πιο ουσιαστικά αποτελέσματα του συνεδρίου. Με χαρά μας το επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ ο οποίος την προηγούμενη ημέρα είχε αναπτύξει στους συνέδρους τις δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα, με τις σύγχρονες υποδομές της, το τηλεπικοινωνιακό της σύστημα, τις αεροπορικές συνδέσεις της και το ανθρώπινο δυναμικό της, για την προώθηση επενδύσεων σε όλο τον χώρο της Βαλκανικής και ακόμα πιο πέρα. Είναι σημαντικό, είπε, το ότι ο Πρωθυπουργός της Βοσνίας Adnan Terzic ξεκίνησε την ομιλία του στο συνέδριο της Ουάσιγκτον αναφερόμενος στον θετικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Με λίγα και απλά λόγια ο Βόσνιος ηγέτης είπε ότι το 2003 που η Ελλάδα είχε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κράτη στα Δυτικά Βαλκάνια έτυχαν μεγαλύτερης προσοχής από την Ευρωπαϊκή κοινότητα από ότι σε οποιαδήποτε άλλη εποχή.

    Αρκετοί σύνεδροι φάνηκαν εντυπωσιασμένοι και από το γεγονός ότι η Ελλάδα βοήθησε, με επενδύσεις 15 περίπου δισεκατομμυρίων δολαρίων, να δημιουργηθούν κάπου 200.000 νέες δουλειές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Θεόδωρος Σκυλακάκης

    Ένα πράγμα πάντως που θα πρέπει να διευκρινιστεί για να μη δημιουργούνται αβάσιμες προσδοκίες είναι πως προκειμένου οι σχεδιαζόμενες μεγάλες ξένες επενδύσεις στα Βαλκάνια να γίνουν πραγματικότητα χρειάζεται προηγουμένως να οικοδομηθούν στην Νοτιοανατολική Ευρώπη θεσμοί, στο πρότυπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα διευκολύνουν την υλοποίησή τους και θα βοηθήσουν παράλληλα στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Κατά τον κύριο Σκυλακάκη θα χρειαστεί ακόμα ορισμένοι Βαλκάνιοι να αλλάξουν νοοτροπίες και να προσαρμοστούν στο οικονομικό πνεύμα της εποχής. Η Ελλάδα, παρατήρησε, είναι από καιρό έτοιμη και το γεγονός αυτό της έχει προσδώσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

    Τι γίνεται όμως με τα διάφορα πολιτικά προβλήματα που παραμένουν άλυτα στα Βαλκάνια; Πως επηρεάζουν την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής; Ο κύριος Σκυλακάκης διαπίστωσε πως οι εκπρόσωποι που πήραν μέρος στο επενδυτικό συνέδριο της Ουάσιγκτον δεν επικέντρωσαν την προσοχή στα πολιτικά προβλήματα ίσως γιατί αυτά βρίσκονται ήδη σε κάποιο δρόμο προς διευθέτηση. Η προσοχή, είπε, στράφηκε πάνω σε θέματα οικονομικά και θεσμικά.

    Αλλά πόσο έτοιμες είναι μεγάλες Αμερικανικές και άλλες επιχειρήσεις να επενδύσουν κεφάλαια στην Νοτιοανατολική Ευρώπη; Κατά την εκτίμηση του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΞ, οι μεγάλες, ακόμα και οι μεσαίες, Αμερικανικές επιχειρήσεις δεν κινούνται εύκολα σε περιοχές που τους είναι άγνωστες, στις οποίες περιλαμβάνονται τα Βαλκάνια αλλά και αρκετά άλλα μέρη του κόσμου. Βλέπουνε την Νοτιοανατολική Ευρώπη σαν ελπιδοφόρα περιοχή αλλά όχι και εύκολη για να μπούνε σε αυτήν. Κατά τον κύριο Σκυλακάκη πρέπει επίσης να προχωρήσει και το θέμα της ενοποίησης της περιοχής γιατί, όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, ο ξένος επενδυτής χρειάζεται να ξοδεύει πολλές ώρες σε διατυπώσεις για να περάσει τα σύνορα από μια Βαλκανική χώρα σε άλλη.

    Η ενοποίηση των Βαλκανίων είναι κύρια επιδίωξη αλλά, αλλά σύμφωνα με την έκφραση του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΞ, χρειάζεται ο στόχος αυτός να γίνει πιο ορατός. Σε ορισμένα μέρη της Νοτιοανατολική Ευρώπης δεν υπάρχει καν η στοιχειώδης έννοια των επενδύσεων. Για τούτο και ο κύριος Σκυλακάκης πιστεύει πως 'έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε'.

    Οι δύο τελευταίες ερωτήσεις που του υποβάλαμε αφορούσαν στα θέματα που έστρεψαν την προσοχή τους οι παράγοντες των Ηνωμένων Πολιτειών οι οποίοι πήραν μέρος στο συνέδριο και οι εντυπώσεις που άφησε στους συνέδρους η Ελληνική συμμετοχή. Ο κύριος Σκυλακάκης είπε ότι από Αμερικανικής πλευράς υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής, για την διευθέτηση του θέματος του Κοσόβου και για την πορεία της ένταξης των Βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο για την εικόνα της Ελλάδας στο συνέδριο, κατέληξε, ήταν καλή και δεν υπήρξε καμιά αρνητική αναφορά στο ρόλο της. Κι αυτό, όπως είπε ο Έλληνας αξιωματούχος, ίσως οφείλεται στο ότι 'δεν είμαστε ανταγωνιστικοί, είμαστε εξόχως συμπληρωματικοί'.

    Εκτός από τον κ. Σκυλακάκη υπήρξαν δύο ακόμα προσωπικότητες με Ελληνικά ονόματα που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο συνέδριο της Ουάσιγκτον για τις επενδύσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο ένας ήταν ο Άγγελος Παγκράτης, αξιωματούχος της αποστολής της ΕΕ στη Ουάσιγκτον, ο οποίος διηύθυνε τη συζήτηση που έγινε με θέμα το πολιτικό και το νομικό πλαίσιο της οικονομικής συνεργασίας και των επενδύσεων στα Βαλκάνια. Ο άλλος ήταν ο Δημήτρης Δεμέκας, Διευθυντής του τμήματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που περιέγραψε το περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύσσονται οι επιχειρηματικές δραστηριότητες και οι επενδυτικές ευκαιρίες στα Βαλκάνια σήμερα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 10 October 2006 - 1:18:20 UTC