Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-10-19

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανάλυση: 'Η κυβέρνηση Μπους κάνει τώρα μια πιο ρεαλιστική ενατένιση της κατάστασης στο Ιράκ'
  • [02] Ολμέρτ: H διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιταχθεί στις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν
  • [03] Ο Οκτώβριος ο πλέον πολύνεκρος μήνας των τελευταίων δύο χρόνων για τις αμερ. δυνάμεις στο Ιράκ
  • [04] Ο Πρόεδρος Μπους προειδοποιεί τη Βόρεια Κορέα ότι θα υπάρξουν συνέπειες
  • [05] Συνέχεια Ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα
  • [06] Ακύρωση συμφωνίας πώλησης στρατιωτικού υλικού από Ισπανία σε Βενεζουέλα
  • [07] Διαλύεται σπείρα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος
  • [08] Νέα αμερικανική πολιτική για τη χρήση του διαστήματος
  • [09] Νέο αίτημα των απαγωγέων Ιταλού οπερατέρ
  • [10] Νέα μείωση τιμής πετρελαίου - Ρεκόρ στη Γουώλ Στρητ
  • [11] Νέο πληθυσμιακό ρεκόρ στις ΗΠΑ
  • [12] Η σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ απασχολεί ευρωπαίους ηγέτες

  • [01] Ανάλυση: 'Η κυβέρνηση Μπους κάνει τώρα μια πιο ρεαλιστική ενατένιση της κατάστασης στο Ιράκ'

    Ζωή Λεουδάκη

    Ουάσιγκτον

    19-10-2006

    Ακούστε τη συνέντευξη του Τζέιμς Φίλιπς στη ΦτΑ

    Τζέιμς Φίλιπς

    Τηλεοπτικά δίκτυα παρουσιάζουν κάθε μέρα αποκρουστικά επεισόδια στο Ιράκ και τονίζουν τις απώλειες σε έμψυχο και άψυχο υλικό. Αλλά ο Τζέιμς Φίλιπς, ερευνητής του συντηρητικού Ιδρύματος Χέριτετζ, εδώ στην Ουάσιγκτον, βλέπει την εξέλιξη των πραγμάτων στο Ιράκ μέσα από ένα πολύ διαφορετικό πρίσμα.

    Ένα από τα θέματα που εγείρουν οι εξελίξεις στο Ιράκ και γύρω από το οποίο διχάζονται οι απόψεις των Αμερικανών αφορά στο κατά πόσον είναι ρεαλιστικό να αναμένεται πως θα μπορούσε να εδραιωθεί εκεί δημοκρατία, ύστερα από τόσων χρόνων απολυταρχική διακυβέρνηση της χώρας. Ο κος Φίλιπς, πιστεύει πως ο στόχος της εκδημοκρατικοποίησης είναι επιτεύξιμος. 'Νομίζω ότι η δημοκρατία είναι εφικτή στο Ιράκ', λέει ο κος Φιλιπς, 'αλλά μακροπρόθεσμα. Όποιος περιμένει να γίνει γρήγορα και να είναι δυτικών προδιαγραφών θα απογοητευτεί'.

    Ο κος Φίλιπς αισιοδοξεί ότι η αμερικανική παρουσία στην περιοχή μπορεί να αρχίσει να μειώνεται μέσα σε 2 με 5 χρόνια.

    H κυβέρνηση Μπους έχει επανειλημμένα τονίσει ότι θα μείνει στο Ιράκ όσο χρειαστεί. Θα μείνει όμως και ο Αμερικανικός λαός προσηλωμένος σε ένα τέτοιο στόχο επ αόριστον; 'Όσο πρόκειται για πόλεμο εναντίον ανταρτών ο αμερικανικός λαός θα υποστηρίζει τη κυβέρνηση Μπους', τονίζει ο αμερικανός ερευνητής. 'Αυτό που θα κλονίσει την υποστήριξη του θα είναι να εξελιχτούν τα πράγματα στο Ιράκ σε εμφύλιο πόλεμο. Ο αμερικανικός λαός δείχνει πως είναι τώρα πολύ ανυπόμονος και ξεχνά ότι η νέα Ιρακινή κυβέρνηση ανέβηκε στην εξουσία πριν από μόνο πέντε μήνες και χρειάζεται μεγαλύτερη παράταση χρόνου για να μεταβάλλει το πολιτικό κλίμα που επικρατεί εκεί'.

    O κος Φίλιπς επισημαίνει επίσης ότι η αμερικανική στρατηγική στο Ιράκ έχει σταδιακά μεταβληθεί από τότε που άρχισε ο πόλεμος. 'Η κυβέρνηση Μπους κάνει τώρα μια πιο ρεαλιστική ενατένιση της κατάστασης σε σύγκριση με τις πρώτες μέρες μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεήν, οπότε αισιοδοξούσε πως το Ιράκ θα γίνονταν ένα πρότυπο και για άλλες χώρες. Νομίζω ότι δεν είχαν αρχικά εκτιμηθεί επαρκώς οι δυσκολίες που συνεπάγεται το χτίσιμο της δημοκρατίας στο Ιράκ. Τώρα η κυβέρνηση βλέπει με περισσότερο ρεαλισμό τα πράγματα και τονίζει το κόστος που θα είχε μια τυχόν αποτυχία αντί για τα οφέλη της επιδιωκόμενης επιτυχίας'.

    Ο κος Φίλιπς αναγνωρίζει πως η πλειοψηφία των Αμερικανών πολιτών δεν είναι σύμφωνη με την εκτίμηση της κυβέρνησης Μπους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παραμείνουν στο Ιράκ όσο χρειαστεί. Όμως τι συνέπειες θα είχε μια αλλαγή της πολιτικής αυτής: Το ερώτημα το απήντησε ο ίδιος.

    'Υπάρχει κόστος που παραμένουμε στο Ιράκ αλλά μία πρόωρη απόσυρση θα οδηγούσε στη νίκη του ανταρτικού κινήματος, ή σε εμφύλιο πόλεμο που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στον Ιρακινό λαό, στις γειτονικές χώρες, στη Μέση Ανατολή και στον κόσμο ολόκληρο. Σημειώνεται μεγάλη αιματοχυσία τώρα στο Ιράκ, αλλά αν αποσυρθούν οι ΗΠΑ η βία θα αυξηθεί κατακόρυφα. Και ο εμφύλιος πόλεμος στο Ιράκ θα επιφέρει μία ανθρωπιστική καταστροφή παρόμοια μ΄ αυτή που σημειώθηκε στη Ρουάντα ή το Κονγκό'.

    [02] Ολμέρτ: H διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιταχθεί στις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν

    19-10-2006

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, με το Ρώσο προέδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, ζήτησε την βοήθεια του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, έτσι ώστε να μην επιτραπεί στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μόσχα μετά από συνομιλίες που είχε την Τετάρτη με τον κ. Πούτιν, ο κ. Ολμέρτ επεσήμανε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενωθεί για να αντιταχθεί στις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν. Ο κ. Ολμέρτ πρόσθεσε ότι είναι σίγουρος πως ο κ. Πούτιν κατανοεί τις ανησυχίες του Ισραήλ. Όμως κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου την Τετάρτη, ο κ. Πούτιν δεν ανέφερε κάν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά σημείωσε ότι η Ρωσία θέλει να βοηθήσει στην επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    Η Ρωσία κατασκευάζει το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Ιράν στην πόλη Μπουσέρ και έχει αντισταθεί στις προτεινόμενες διεθνείς κυρώσεις κατά της Τεχεράνης. Την Τρίτη, η ΕΕ ενέκρινε περιορισμένες κυρώσεις κατά της ιρανικής κυβέρνησης.

    [03] Ο Οκτώβριος ο πλέον πολύνεκρος μήνας των τελευταίων δύο χρόνων για τις αμερ. δυνάμεις στο Ιράκ

    19-10-2006

    Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι συνολικά 11 άνδρες του σκοτώθηκαν στο Ιράκ, τη Τρίτη και τη Τετάρτη, αριθμός που δείχνει έξαρση στις απώλειες του στρατού. Επίσης τουλάχιστον 69 αμερικανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ αυτό το μήνα, που θεωρείται ένας απ' τους πλέον πολύνεκρους των τελευταίων δύο χρόνων.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι 8 στρατιώτες και 3 πεζοναύτες παραπέμπονται σε στρατοδικείο για τρία ξεχωριστά επεισόδια βιασμών και δολοφονιών Ιρακινών και ότι δύο από αυτούς ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινή θανάτου, αν κριθούν ένοχοι.

    Παράλληλα, σε συνέντευξή του προς το BBC, ο πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, δήλωσε ότι η βία θα σταματούσε, αν οι γειτονικές χώρες, Ιράν και Συρία, προσπαθούσαν να βοηθήσουν τον ιρακινό λαό.

    [04] Ο Πρόεδρος Μπους προειδοποιεί τη Βόρεια Κορέα ότι θα υπάρξουν συνέπειες

    19-10-2006

    Ο Πρόεδρος Μπους προειδοποίησε τη Βόρεια Κορέα ότι θα υπάρξουν 'σοβαρότατες συνέπειες' αν μεταβιβάσει πυρηνικά όπλα στο Ιράν ή την Αλ Κάιντα. Σε συνέντευξη του προς αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ο κ. Μπους επεσήμανε ότι η Πιονγιάνγκ 'θα κληθεί να λογοδοτήσει', αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Είπε μόνο ότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν 'κάθε απαραίτητο μέσο'. Επίσης ο αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν οι κυρώσεις θα πείσουν τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα.

    Στο μεταξύ η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, βρίσκεται στην Ασία για συνομιλίες αναφορικά με την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και τις σχετικές κυρώσεις που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ. Η κ. Ράις θα συναντηθεί σήμερα στο Τόκιο με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Σεούλ. Τη Τετάρτη, η κ. Ράις και ο Ιάπωνας ομόλογος της, Τάρο Άσο, δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για την επιβολή κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας. Επίσης η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών επανέλαβε την δέσμευση της Ουάσιγκτον προς την άμυνα της Ιαπωνίας σύμφωνα με τις ισχύουσες διευθετήσεις ασφαλείας.

    [05] Συνέχεια Ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα

    19-10-2006

    Ισραηλινά στρατεύματα και τάνκς κατέλαβαν θέσεις στη νότια Λωρίδα της Γάζας την Τετάρτη, ενώ οι Παλαιστίνιοι είπαν ότι δύο συμπολίτες τους, μέλη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ισραήλ, ένας από τους εξτρεμιστές είχε ανάμειξη στην απαγωγή του ισραηλινού στρατιώτη, Γκιλάλ Σαλίτ, τον Ιούνιο, αλλά η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε.

    Στο μεταξύ, αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι μεγάλος αριθμός ισραηλινών στρατιωτών και τάνκς μπήκε στην Ράφα την Τετάρτη, καταλαμβάνοντας θέσεις έξω από το κύριο συνοριακό πέρασμα προς την Αίγυπτο. Ισραηλινός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τους θανάτους και είπε ότι οι στρατιώτες έψαχναν για τούνελ, που χρησιμοποιούνται για την παράνομη εισαγωγή όπλων στη Γάζα από την Αίγυπτο. Την Τετάρτη ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι μέχρι τώρα έχει εντοπίσει 5 τέτοια τούνελ. Την Τρίτη, ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι ετοιμαζόταν διευρυμένη επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.

    [06] Ακύρωση συμφωνίας πώλησης στρατιωτικού υλικού από Ισπανία σε Βενεζουέλα

    19-10-2006

    Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος

    Ισπανοί αξιωματούχοι ακύρωσαν συμφωνία πώλησης στρατιωτικών αεροπλάνων στη Βενεζουέλα. Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, δήλωσε την Τετάρτη ότι η αμερικανική απαγόρευση στην χρήση αμερικανικής τεχνολογίας στα αεροσκάφη ουσιαστικά μπλοκάρισε την πώληση.

    Η Ισπανία είχε δεσμευτεί ότι θα αντικαθιστούσε την αμερικανική τεχνολογία και θα τηρούσε την συμφωνία της με τη Βενεζουέλα, όμως ο κ. Μορατίνος δήλωσε ότι η προσπάθεια αυτή αποδείχθηκε πολυδάπανη. Αμερικανοί αξιωματούχοι μπλοκάρισαν την πώληση, λέγοντας ότι θα αποσταθεροποιούσε τη Νότια Αμερική. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, καταδίκασε την αμερικανική ενέργεια, χαρακτηρίζοντας την ιμπεριαλιστική πράξη.

    Τον Απρίλιο, η ισπανική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει να πουλήσει στην Βενεζουέλα 12 μεταγωγικά και περιπολικά αεροσκάφη, καθώς και 8 σκάφη περιπολίας των θαλασσών, έναντι 630 εκατομμυρίων δολαρίων.

    [07] Διαλύεται σπείρα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος

    19-10-2006

    Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την διάλυση Κολομβιανής σπείρας ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, μετά την σύλληψη 26 ατόμων στις ΗΠΑ και την Κολομβία. Οι αρχές κατάσχεσαν πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια που αποτελούσαν εισπράξεις από την πώληση ναρκωτικών. Επίσης κατασχέθηκε φορτίο κοκαΐνης, ηρωίνης και μαριχουάνας, αξίας 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ομοσπονδιακού δικαστηρίου στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη, οι κατηγορούμενοι συμμετείχαν σε πολύπλοκο σύστημα μαύρης αγοράς, που χρησιμοποιείτο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Αν οι κατηγορούμενοι κριθούν ένοχοι, θα αντιμετωπίσουν ποινές φυλάκισης έως και 20 ετών.

    [08] Νέα αμερικανική πολιτική για τη χρήση του διαστήματος

    19-10-2006

    Ο Πρόεδρος Μπους ενέκρινε νέα Εθνική Πολιτική χρήσης του διαστήματος που δίνει έμφαση σε θέματα ασφάλειας και προωθεί τις ιδιωτικές επενδύσεις. Η αναθεωρημένη αυτή πολιτική απορρίπτει την επίτευξη συμφωνιών σε θέματα ελέγχου των εξοπλισμών που ενδεχομένως να περιορίζουν την πρόσβαση των ΗΠΑ στο διάστημα ή την χρήση του διαστήματος. Επίσης η αναθεωρημένη πολιτική προβλέπει την ανάπτυξη διαστημικών δυνατοτήτων προς υποστήριξη αμερικανικών πρωτοβουλιών στους τομείς της άμυνας και της συγκέντρωσης απόρρητων πληροφοριών.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνυ Σνόου δήλωσε ότι η αναθεώρηση της πολιτικής δεν αποτελεί αλλαγή πολιτικής και τόνισε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ της χρήσης του διαστήματος για αμυντικούς σκοπούς και της χρήσης του διαστήματος για οπλικούς σκοπούς. Πάντως πρόκειται για την πρώτη, εδώ και μια δεκαετία, αναθεώρηση της αμερικανικής πολιτικής για την χρήση του διαστήματος. Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΠΑ δήλωσε ότι η αναθεώρηση αυτή ήταν αναγκαία για να αντικατοπτρίσει το γεγονός ότι το διάστημα έχει γίνει ένα απ' τα σημαντικότερα συνιστώντα μέρη της αμερικανικής πολιτικής.

    [09] Νέο αίτημα των απαγωγέων Ιταλού οπερατέρ

    19-10-2006

    Οι απαγωγείς του Ιταλού οπερατέρ, Γκαμπριέλ Τορσέλλο, στο Αφγανιστάν εξέφρασαν νέο αίτημα για την απελευθέρωση του. Συγκεκριμένα δήλωσαν ότι θα αφήσουν ελεύθερο τον Τορσέλλο, αν, μέχρι τη Κυριακή το βράδυ, οι Ιταλικές αρχές επιστρέψουν τον Αφγανό, Αμπντούλ Ραχμάν, που έχει ασπαστεί το Χριστιανισμό, έχει εγκαταλείψει τη χώρα του και έχει πάρει πολιτικό άσυλο στην Ιταλία. Ο Ραχμάν κατηγορείται στο Αφγανιστάν για εγκατάλειψη του Ισλάμ, κατηγορία που τιμωρείται με θάνατο. Πάντως οι απαγωγείς του Ιταλού οπερατέρ δήλωσαν επίσης την Τετάρτη ότι αν αποδειχτεί αδύνατη η επιστροφή του Ραχμάν, τότε όλα τα Ιταλικά στρατεύματα θα πρέπει να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν.

    Στη Ρώμη, το Ιταλικό υπουργείο εξωτερικών επιβεβαίωσε τις επαφές με τους απαγωγείς του Γκαμπριέλ Τορσέλλο και ανέφερε ότι έχει ενεργοποιήσει κάθε δυνατό δίαυλο επικοινωνίας με στόχο την απελευθέρωση του.

    [10] Νέα μείωση τιμής πετρελαίου - Ρεκόρ στη Γουώλ Στρητ

    19-10-2006

    Μειώθηκαν οι τιμές του πετρελαίου στις ΗΠΑ, μετά από κυβερνητική έκθεση που δείχνει ότι αυξήθηκαν τα αποθέματα της χώρας σε αργό πετρέλαιο. Την Τετάρτη, οι τιμές του πετρελαίου, με ημερομηνία παράδοσης το Νοέμβριο, υποχώρησαν στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κάτω από τα 58 δολάρια το βαρέλι, παρά την επικείμενη απόφαση του ΟΠΕΚ, για το αν θα περικόψει την καθημερινή του παραγωγή. Οι αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ θα συζητήσουν σήμερα στο Κατάρ το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής τους.

    Στο μεταξύ, στο χρηματιστήριο της Ουώλ Στρήτ, νέα απόδοση ρεκόρ κατέγραψε ο δείκτης Ντάου Τζόουνς, κερδίζοντας 43 μονάδες και κλείνοντας τελικά στις ένδεκα χιλιάδες εννιακόσιες ενενήντα τρεις. Αλλά ο δείκτης Νάσντακ υποχώρησε 8 μονάδες, στις δύο χιλιάδες τριακόσιες τριάντα επτά.

    [11] Νέο πληθυσμιακό ρεκόρ στις ΗΠΑ

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    19-10-2006

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για το νέο πληθυσμιακό ρεκόρ στις ΗΠΑ - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για το νέο πληθυσμιακό ρεκόρ στις ΗΠΑ

    Ο πληθυσμός των Ηνωμένων Πολιτειών ξεπέρασε τα 300 εκατομμύρια άτομα. Στην εξέλιξη είναι αφιερωμένο το τηλεοπτικό μας Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον της εβδομάδας αυτής.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ β ΝΕΟ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΙΣ ΗΠΑ β ΚΕΙΜΕΝΟ

    Η ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι σχετικά σύντομη αν συγκριθεί με την μακρά ιστορία χωρών όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, που βρίσκονται στον παγκόσμιο χάρτη από την αρχαιότητα.

    Όμως οι εμπειρίες της Αμερικανικής συμπολιτείας στα 230 χρόνια που πέρασαν από τότε που απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Αγγλία, το 1776, είναι πολλές. Γνώρισε έναν εμφύλιο πόλεμο και δύο παγκόσμιους πολέμους. Έστειλε τον πρώτο άνθρωπο στο φεγγάρι και τον επέστρεψε ασφαλώς στη Γη. Και τώρα ο πληθυσμός της ξεπέρασε τα 300 εκατομμύρια πολίτες.

    Η ιστορική στιγμή ήρθε στις 10:46 το πρωί της Τρίτης, 17 Οκτωβρίου, και γιορτάστηκε στα γραφεία της Υπηρεσίας Απογραφής Πληθυσμού, στη Ουάσιγκτον.

    Ο πληθυσμός των Ηνωμένων Πολιτειών αυξάνεται σταθερά από τότε που ιδρύθηκαν. Έφτασε τα 100 εκατομμύρια άτομα το 1915, όταν η βενζίνα κόστιζε 25 σεντς το γαλόνι, στο Λευκό Οίκο βρίσκονταν ο Γούντροου Γουίλσον, στην Ευρώπη συνεχίζονταν ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος κι ο πληθυσμός του πλανήτη μας ήταν 1.8 δισεκατομμύρια ψυχές.

    52 χρόνια αργότερα, το 1967, Πρόεδρος ήταν ο Λύντον Τζόνσον, η βενζίνα είχε πάει στα 33 σεντς το γαλόνι, η επίσκεψη στη Σελήνη παρέμενε ακόμα όνειρο και η γη μας κατοικείτο από τρεισήμισι δισεκατομμύρια άτομα. Ένα από αυτά ήταν ο Μπόμπι Γου που γεννήθηκε στις ΗΠΑ από Κινέζους μετανάστες γονείς, στις 20 Νοεμβρίου 1967, και ανακηρύχθηκε από το δημοφιλές περιοδικό Λάηφ ως ο διακοσιοστός εκατομμυριοστός Αμερικανός πολίτης. Ο φακός της δημοσιότητας τον συνόδεψε για αρκετά χρόνια. Σε μια από τις συνεντεύξεις που έδωσε όταν μεγάλωσε, ο Γου είπε: 'Ο πολύ σάλος έγινε όταν ήμουνα μωρό και λίγο-πολύ σταμάτησε την εποχή πού πήγα στο νηπιαγωγείο. Κατάλαβα το γιατί γίνονταν τόση φασαρία μαζί μου όταν έκλεισα τα 4 ή 5 χρόνια της ζωής μου. Είδα το γεγονός ότι είμαι ο διακοσιοστός εκατομμυριοστός πολίτης σαν μια μεγάλη τιμή και πάντοτε ήθελα να φανώ αντάξιος σε αυτήν.Γενικά η όλη υπόθεση νομίζω πως είχε θετικό αντίκτυπο στη ζωή μου'.

    Σήμερα ο Μπόμπυ Γού είναι δικηγόρος στην Ατλάντα της Τζώρτζια. Πρόεδρος της χώρας είναι ο Τζωρτζ Μπους. Οι Αμερικανοί πληρώνουνε 3 δολάρια το γαλόνι βενζίνας και οι επιστήμονές τους εξερευνούν τον Άρη και άλλους μακρινούς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Πάνω από 34 εκατομμύρια των όσων ζούνε στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα έχουνε γεννηθεί σε άλλη χώρα. Οι πολιτογραφημένοι Αμερικανοί αποτελούν το 12 τοις εκατό του πληθυσμού των Ηνωμένων Πολιτειών, που με τα 300 εκατομμύρια τους είναι τώρα η τρίτη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου μετά την Κίνα και την Ινδία.

    Με γνώμονα τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουνε τους ρυθμούς των γεννήσεων και των θανάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες οι ειδικοί προβλέπουν πως ο Αμερικανικός πληθυσμός θα αυξηθεί κατά 100 ακόμα εκατομμύρια πολίτες και θα φτάσει τα 400 εκατομμύρια μέσα στα επόμενα 35 χρόνια, δηλαδή γύρω στο 2040 με 2041.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Εβδομαδιαίο τηλεοπτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Υπηρεσίας της ΦτΑ, που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Μπίστης και περιοδικά η δημοσιογράφος Άννα Καραγιαννοπούλου. Η πρώτη προβολή του 'Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον' στην Ελλάδα γίνεται κάθε Σάββατο στη 1:00 το μεσημέρι, στα πλαίσια της εκπομπής Πέρα από τον Ορίζοντα, του Πανελλαδικού τηλεοπτικού δικτύου ΑΛΦΑ. Το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον επαναλαμβάνεται στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του TV ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, κάθε Δευτέρα στις 9 το βράδυ. Στην Κύπρο, το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον φιλοξενείται κάθε Παρασκευή στην εκπομπή Επτά-Δέκα, από 7 μέχρι 10 το πρωί, στο PIK-1, το πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης. Σε ραδιοφωνική εκδοχή, το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον παρουσιάζουν το Ράδιο ΣΚΑΙ στην Αθήνα, το Ράδιο ΣΙΤΥ ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη και συνεργαζόμενοι ομογενειακοί σταθμοί στην Αυστραλία και τον Καναδά.

    [12] Η σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ απασχολεί ευρωπαίους ηγέτες

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    19-10-2006

    Για την Φινλανδία αναχώρησε ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής προκείμενου σήμερα να συμμετάσχει στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στη πόλη Λάχτι, στο περιθώριο της οποίας θα έχει ιδιαίτερες διαβουλεύσεις τόσο μέ τον κ. Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Φιλανδό πρωθυπουργό Μάτι Βανχάνεν και τον πρόεδρο της επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο με αντικείμενο τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις.

    Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν επίσης στην ατζέντα τους το θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας εν όψει και της έκθεσης προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναμένεται στις 8 Νοεμβρίου.

    Στην Αθήνα όμως το εικοσιτετράωρο που πέρασε έγιναν έντονες διαβουλεύσεις για το θέμα της Τουρκίας καθώς η υπουργός Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον τούρκο υπουργό επικρατείας κ. Μπαμπατζάν, ο οποίος είναι επικεφαλής της τουρκικής ομάδας διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να εξετασθούν τα ευρωτουρκικά, αλλά και να εξετασθεί η φινλανδική συμβιβαστική πρόταση για την διευθέτηση του ζητήματος του κανονισμού του εμπορίου της Ένωσης με τους Τουρκοκυπρίους, δηλαδή να αρθεί το εμπορικό εμπάργκο που τους έχει επιβληθεί.

    Η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε τις πάγιες ελληνικές θέσεις για τις υποχρεώσεις της Τουρκίας στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου τονίζοντας ότι αυτό δεν συνδέεται με άλλα θέματα.

    Στην συνέχεια συνάντησε τον Φιλανδό επίτροπο. αρμόδιο για την διεύρυνση κ. Όλυ Ρέν ο οποίος στις δηλώσεις του τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι μεν αυστηρή προς την Τουρκία αλλά να είναι και δίκαιη. Στο θέμα του Πρωτοκόλλου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο ότι πρέπει να υποστηριχθεί η φιλανδική φόρμουλα και να επιτευχθεί συμφωνία.

    Η κυρία Μπακογιάννη με την σειρά της δήλωσε ότι η ενταξιακή πορεία της γείτονος είναι συνυφασμένη με την υποχρέωση να ανταποκρίνεται σε κριτήρια υποχρεώσεις και προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και βεβαίως σε δεσμεύσεις που η ίδια η χώρα έχει αναλάβει. Οι δεσμεύσεις αυτές, με κύρια εκείνη του ανοίγματος των λιμανιών και αεροδρομίων προς όλα τα κράτη-μέλη δεν συνδέονται με άλλα ζητήματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως π.χ το ζήτημα του κανονισμού εμπορίου με την τουρκοκυπριακή κοινότητα . Για το τελευταίο αυτό υποστηρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την φιλανδική προεδρεία συμμεριζόμενοι επί του θέματος την προσέγγιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 20 October 2006 - 1:19:12 UTC