Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-10-27

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου
  • [02] Νέα Υόρκη: Ημέρα του ΟΗΕ με ελληνική μουσική και ποίηση
  • [03] Προβάδισμα εμφανίζουν οι Δημοκρατικοί
  • [04] Ιράκ: Αυξάνονται οι απώλειες αμερικανών στρατιωτών
  • [05] Τι αέρας θα φυσήξει τη μέρα των αμερικανικών εκλογών
  • [06] Μ. Ανατολή: Ευελιξία ζητά ο Σολανα από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους
  • [07] ΗΠΑ: Ψήφισμα προς έγκριση για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν
  • [08] Οικονομικές επιπτώσεις σε περίπτωση πανδημίας
  • [09] Έντονες οι αντιδράσεις του Μεξικού για το τείχος στην Αμερικανο-Μεξικανική μεθόριο
  • [10] Αφγανιστάν: Θάνατοι αμάχων σε Νατοϊκές επιχειρήσεις

  • [01] Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    27-10-2006

    Την σημαντική και συμβολική έννοια του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου ανέφερε στο φετινό εορταστικό του μήνυμα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ Δημήτριος. Το ΟΧΙ των ελλήνων αποτέλεσε μια θαρραλέα περιφρόνηση στις απαιτήσεις υποταγής και στις σκοτεινές δυνάμεις του φασισμού που σάρωναν την Ευρώπη την εποχή εκείνη. Το ΟΧΙ που εξέφρασε την αναντίρρητη ηθική αξίωση ότι υπάρχουν συγκεκριμένες αξίες στον κόσμο οι οποίες είναι τόσο πολύτιμες και ιερές που ασχέτως κόστους δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση.

    'Εορτάζοντας την 28η Οκτωβρίου' β είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στο μήνυμά του, 'σκεπτόμεθα πρώτα τα γεγονότα του 1940 στην Ελλάδα και το θαρραλέο ΟΧΙ το οποίο βροντοφώνησε το γενναίο Ελληνικό έθνος στο πρόσωπο της φασιστικής επιθετικότητας. Δεύτερον, μας δίδεται η ευκαιρία να ερευνήσουμε βαθύτερα αξιοσημείωτα γεγονότα της Αμερικανικής ιστορίας τα οποία επίσης συνέβησαν την 28η Οκτωβρίου. Την ημέρα αυτή το 1886, έγινε ένα σημαντικό γεγονός το οποίο συμβόλιζε τις έννοιες της ελευθερίας και ανεξαρτησίας. Η αφιέρωση του αγάλματος της Ελευθερίας στο Ellis Island στο νησί αυτό που αποτελούσε ασφαλές λιμάνι για εκατοντάδες χιλιάδων μεταναστών. Σε μεγάλο βαθμό, το γεγονός αυτό επικύρωνε κατά τον ίδιο τρόπο τα βασικά δικαιώματα της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας και σήμερα το άγαλμα της Ελευθερίας αποτελεί μνημείο το οποίο εξακολουθεί να διακηρύττει αυτά τα ίδια ιδανικά στους ανθρώπους όλου του κόσμου'.

    [02] Νέα Υόρκη: Ημέρα του ΟΗΕ με ελληνική μουσική και ποίηση

    Αθηνά Κρικέλη

    Nέα Υόρκη

    27-10-2006

    Κόφι Αννάν

    Στην κατάμεστη αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών γιορτάστηκε την Τετάρτη η 'Ημέρα του ΟΗΕ', με μελωδίες και στίχους ελληνικούς να φωτίζουν την ιστορική αίθουσα των διπλωματών.

    Στο χαιρετισμό του ο Γενικός Γραμματέας κ Κόφι Αννάν, ο οποίος παρακολούθησε και όλη την συναυλία, με συγκίνηση μίλησε για τον συμβολισμό της ημέρας, αλλά και τον ρόλο που έπαιξε και καλείται να παίξει ο οργανισμός αυτός. 'Είναι για μένα μια ιδιαίτερη βραδιά μια και αποτελεί τον τελευταίο εορτασμό στον οποία συμμετέχω ως Γενικός Γραμματέας'. Αναφέρθηκε στην ημέρα ίδρυσης του ΟΗΕ στις 24 Οκτωβρίου 1945 και πως από το 1948 η ημέρα αυτή τιμάται και εορτάζεται από όλα της τα μέλη. Ο κ. Αννάν ζήτησε από τους παρευρισκομένους να συνεχίσουν να στηρίζουν και να πιστεύουν στον οργανισμό αυτό και τους σκοπούς του. Χαριτολογώντας, μια και ο χώρος είχε μεταμορφωθεί σε συναυλιακή σκηνή, απεκάλεσε τον εαυτό του μαέστρο του ΟΗΕ.

    O Yπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ Ρουσόπουλος χαιρετίζοντας με την σειρά του τους παρευρισκομένους αναφέρθηκε στα διαχρονικά μηνύματα του ελληνικού ποιητικού λόγου και ιδιαίτερα των 3 ποιητών. Επισήμανε πως η Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική χώρα που μεγάλοι ποιητές μελοποιήθηκαν από κορυφαίους συνθέτες. Μιλώντας για τον απερχόμενό Γενικό Γραμματέα κ Κόφι Ανάν τον χαρακτήρισε μέσα από το έργο αλλά και τον χαρακτήρα του ως έναν πραγματικό πολίτη του κόσμου.

    Την εκδήλωση χαιρέτησε και η πρόεδρος της 61ης Γενικής Συνέλευσης Σακίρα Χάιγα Ρασέντ Αλ Καλίφα. Oι έλληνες καλλιτέχνες Φωτεινή Δάρα, Τάσος Αποστόλου και Ανδρέας Σμυρνάκης καταχειροκροτήθηκαν ενώ την παράσταση έκλεψε ο μεξικανός φημισμένος Τενόρος Ρονάλτνο Βιλαζόν στις αποδόσεις των ελλήνων ποιητών και συνθετών. Η αποθέωση της βραδιάς ήταν η εκτέλεση του γνωστού τραγουδιού 'Γκρανάντα' από τον Ρονάλτνο Βιλαζόν υπό τον μαέστρο Στήβεν Ουάιτ και με την εθνική συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ.

    [03] Προβάδισμα εμφανίζουν οι Δημοκρατικοί

    27-10-2006

    Και νέα σφυγμομέτρηση της αμερικανικής κοινής γνώμης, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου, δείχνει ότι οι αμερικανοί ψηφοφόροι θα προτιμήσουν τους Δημοκρατικούς υποψηφίους έναντι των Ρεπουμπλικανών. Δημοσκόπηση του πρακτορείου Ρώϋτερ και του οργανισμού Ζόγκμπυ δείχνει ότι το 44% θα ψηφίσει Δημοκρατικούς, ενώ το 33% των ψηφοφόρων θα επιλέξει τους Ρεπουμπλικανούς. Επίσης το 57% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο πόλεμος στο Ιράκ δεν αξίζει την απώλεια σε ανθρώπινες ζωές.

    Επίσης παράλληλη δημοσκόπηση του Ερευνητικού Κέντρου Πιού δείχνει ότι έχει αρχίσει να υποχωρεί η υποστήριξη των υπερσυντηρητικών Ευαγγελιστών Προτεσταντών προς τον πόλεμο στο Ιράκ. Οι Ευαγγελιστές Προτεστάντες έχουν υπάρξει μέχρι τώρα κύρια πηγή υποστήριξης των Ρεπουμπλικανικών θέσεων. Πάντως αυτή τη περίοδο το 47% απ' αυτούς ζητά χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων απ' το Ιράκ.

    [04] Ιράκ: Αυξάνονται οι απώλειες αμερικανών στρατιωτών

    27-10-2006

    Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι άλλοι 5 άνδρες του σκοτώθηκαν σε μάχες στο δυτικό Ιράκ, ανεβάζοντας στους 96 τον συνολικό αριθμό των αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη χώρα αυτή τον Οκτώβριο. Πρόκειται για τον υψηλότερο μηνιαίο αριθμό πεσόντων φέτος. Στο μεταξύ, ο αμερικανός υπουργός άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι η Ιρακινή ηγεσία δεν έχει συμφωνήσει στην ανάπτυξη, μέχρι το τέλος του χρόνου, περιεκτικού σχεδίου για την επίτευξη προόδου στη χώρα.

    Σε συνέντευξη τύπου στο Πεντάγωνο ο κ. Ράμσφελντ δήλωσε ότι οι επικριτές του πολέμου στο Ιράκ, θα πρέπει να 'εγκαταλείψουν', όπως είπε, τα αιτήματα για χρονοδιαγράμματα στο Ιράκ.

    [05] Τι αέρας θα φυσήξει τη μέρα των αμερικανικών εκλογών

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    27-10-2006

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για τις Αμερικανικές εκλογές - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για τις Αμερικανικές εκλογές

    Την Τρίτη, 7 Νοεμβρίου, οι Αμερικανοί θα πάνε στις κάλπες για να πάρουνε μέρος σε κοινοβουλευτικές εκλογές από τις οποίες το Δημοκρατικό Κόμμα μπορεί να ανακτήσει τον έλεγχο του Κογκρέσου. Τα θέματα των επικείμενων εκλογών εξετάζονται στο τηλεοπτικό μας Ρεπορτάζ Από Ουάσιγκτον της εβδομάδας αυτής.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ β ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ β ΚΕΙΜΕΝΟ

    Οι Αμερικανοί ανανεώνουνε ολόκληρη τη Βουλή και το ένα τρίτο των μελών της Γερουσίας κάθε δύο χρόνια και εκλέγουνε πρόεδρο κάθε τέσσαρα χρόνια. Το σύστημα συχνά δίνει τον έλεγχο του ενός ή και των δύο νομοθετικών σωμάτων της χώρας σε ένα κόμμα και τα κλειδιά του Λευκού Οίκου, δηλαδή της εκτελεστικής εξουσίας, σε άλλο κόμμα.

    Ο Πρόεδρος Μπους

    Ο Πρόεδρος Μπους αισιοδοξεί πως το δικό του, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, θα διατηρήσει την πλειοψηφία στο Λόφο του Καπιτωλίου. Λέει: 'Προβλέπω ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα ελέγχουν ξανά Βουλή και Γερουσία.Κι αυτό γιατί ένα από τα θέματα των φετινών εκλογών είναι η οικονομία, που συνεχίζει να αναπτύσσεται καθώς το ποσοστό ανεργίας μένει στο 4.6%'.

    Άλλος παράγοντας στον οποίο στηρίζει ο πρόεδρος Μπους την αισιοδοξία του είναι η εθνική ασφάλεια. Δημοσκοπήσεις δείχνουνε ότι υπάρχει έστω και σε μειωμένο βαθμό αρκετή λαϊκή υποστήριξη προς τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διεξάγει τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Όμως άλλοι πολίτες είναι της γνώμης πως ο πόλεμος στο Ιράκ αντισταθμίζει ορισμένα από τα θετικά στοιχεία που παραθέτει ο κ. Μπους.

    Κάρλιν Μπάουμαν

    Κατά τη γνώμη της Κάρλιν Μπάουμαν, που είναι αναλυτής στο Ινστιτούτο Αμέρικαν Εντερπράης της Ουάσιγκτον: 'Οι Αμερικανοί απαισιοδοξούν. Το Ιράκ έχει σαβανώσει τα αισθήματά τους για πολλά πράγματα. Απαισιοδοξούν ακόμα και για τομείς άσχετους με τον πόλεμο αυτό'. Η ίδια εμπειρογνώμονας πιστεύει επίσης ότι στους τομείς ανησυχίας περιλαμβάνεται και η οικονομία. Εκτιμά πως ' το πορτοφόλι του πολίτη παίζει πάντα ρόλο στις εκλογές και οι πιο πολλοί Αμερικανοί δεν πιστεύουνε ότι η οικονομία τους είναι ρόδινη. Παρά το ότι δεν έχουνε σοβαρά παράπονα για τη κατάστασή τους εν τούτοις ανησυχούν για τους άλλους εργαζόμενους'.

    Οι περισσότεροι Αμερικανοί ψηφοφόροι γενικά φαίνεται ότι είναι ικανοποιημένοι με τους νομοθέτες που οι ίδιοι ανέδειξαν στο παρελθόν αλλά απογοητευμένοι με όλα τα άλλα μέλη του Κογκρέσου τα οποία εξέλεξαν συμπατριώτες τους σε άλλες εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

    Την όλη κατάσταση περιπλέκει μια σειρά από σκάνδαλα στα οποία βρίσκονται ανακατωμένοι Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες. Ο άλλοτε πανίσχυρος λομπίστας Τζακ Έιμπραμοφ παραδέχτηκε ότι δωροδόκησε μέλη του Κογκρέσου. Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Βουλή Τομ Ντηλέη παραπέμφθηκε σε δίκη κατηγορούμενος για παράνομη συγκέντρωση ιδιωτικών συνεισφορών. Και ο Μαρκ Φόλεη, ο Πρόεδρος της Βουλευτικής επιτροπής που εξετάζει θέματα Αγνοουμένων και Κακοποιημένων Παιδιών παραιτήθηκε ύστερα από την αποκάλυψη ότι είχε στείλει σεξουαλικού περιεχομένου ηλεκτρονικά μηνύματα σε ανηλίκους.

    Στήβεν Γουέην

    Τα σκάνδαλα αυτά λέγεται πως έχουνε ιδιαίτερα εξοργίσει τους Χριστιανούς Ευαγγελιστές, έναν από τους σημαντικότερους συνασπισμούς υποστήριξης των Ρεπουμπλικανών, που δείχνουν μεγάλη ευαισθησία σε θέματα ηθικής. Ο Στήβεν Γουέην, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζωρτζταουν της Ουάσιγκτον πιστεύει πως πολλά θα κριθούν από το πώς θα αντιδράσουν οι Ευαγγελιστές την ημέρα των εκλογών. Συγκεκριμένα επισημαίνει: 'Δεν αναμένεται να πάνε στις κάλπες και να υποστηρίξουν Δημοκρατικούς. Είναι όμως πιθανό να καθίσουν σπίτι τους τη μέρα των εκλογών. Μεγάλη αποχή του λεγόμενου Χριστιανικού συνασπισμού από τις κάλπες θα είναι φοβερά επιζήμια για τους Ρεπουμπλικανούς'.

    Στιούαρτ Ρόθενμπεργκ

    Σε ορισμένες περιοχές της χώρας διάφορα συγκεκριμένα θέματα μπορεί να επηρεάσουν την έκβαση των εκλογικών αναμετρήσεων. Ο Στιούαρτ Ρόθενμπεργκ, ανεξάρτητος πολιτικός αναλυτής, μας είπε: 'Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι πολύ σημαντικό θέμα σε περιοχές υπερηλίκων όπως η Φλώριδα. Η μετανάστευση μπορεί επίσης να είναι μεγάλο θέμα, αν και δεν ξέρουμε ακόμα το πόσο θα επηρεάσει τα πράγματα'.

    Να προστεθεί εδώ πως οι πρόσφατες απολύσεις δεκάδων χιλιάδων εργατών αυτοκινητοβιομηχανίας είναι το κύριο θέμα στις εκλογές του Μίσσιγκαν, ενώ στη Νότια Ντακότα η προσοχή στρέφεται σε δημοψήφισμα γύρω από ένα πολιτειακό νόμο που απαγορεύει τις αμβλώσεις, ακόμα και στις περιπτώσεις βιασμού.

    Δεν υπάρχει όμως ένα συγκεκριμένο θέμα από το οποίο θα εξαρτηθεί το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου σε πανεθνικό επίπεδο. Σύμφωνα με τον Στήβεν Γουέην, το τι θα γίνει θα κριθεί περισσότερο από τη διάθεση και τα αισθήματα των ψηφοφόρων, τα οποία περιέγραψε με τούτα τα λόγια: 'Οι εκλογείς είναι προβληματισμένοι. Τουλάχιστον οι μισοί αποδοκιμάζουν την απόδοση του Προέδρου και μόνο ένας στους τρεις επιδοκιμάζει το έργο του Κογκρέσου.

    Ο Πρόεδρος Μπους δεν είναι φέτος στο ψηφοδέλτιο αλλά η πολιτική του αναμένεται ότι θα επηρεάσει μερίδα των ψηφοφόρων να ταχθεί υπέρ ή κατά υποψηφίων του κόμματός του.

    Γενικά πιστεύεται ότι τα περισσότερα από τα σημερινά μέλη του Κογκρέσου θα επανεκλεγούν. Αλλά δεν χρειάζεται παρά λίγες μόνον έδρες να αλλάξουν χέρια προκειμένου να ξαναπάρουν οι δημοκρατικοί τον έλεγχο του ενός ή και των δύο νομοθετικών σωμάτων της χώρας. Και αυτό είναι δυνατόν να γίνει στις 7 του Νοέμβρη.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Εβδομαδιαίο τηλεοπτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Υπηρεσίας της ΦτΑ, που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Μπίστης και περιοδικά η δημοσιογράφος Άννα Καραγιαννοπούλου. Η πρώτη προβολή του 'Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον' στην Ελλάδα γίνεται κάθε Σάββατο στη 1:00 το μεσημέρι, στα πλαίσια της εκπομπής Πέρα από τον Ορίζοντα, του Πανελλαδικού τηλεοπτικού δικτύου ΑΛΦΑ. Το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον επαναλαμβάνεται στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του TV ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, κάθε Δευτέρα στις 9 το βράδυ. Στην Κύπρο, το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον φιλοξενείται κάθε Παρασκευή στην εκπομπή Επτά-Δέκα, από 7 μέχρι 10 το πρωί, στο PIK-1, το πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης. Σε ραδιοφωνική εκδοχή, το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον παρουσιάζουν το Ράδιο ΣΚΑΙ στην Αθήνα, το Ράδιο ΣΙΤΥ ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη και συνεργαζόμενοι ομογενειακοί σταθμοί στην Αυστραλία και τον Καναδά.

    [06] Μ. Ανατολή: Ευελιξία ζητά ο Σολανα από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους

    27-10-2006

    Χαβιέρ Σολάνα

    Ο αρμόδιος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα, ζήτησε από Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να επιδείξουν περισσότερη ευελιξία με στόχο την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Σολάνα προέβη στην εν λόγω έκκληση σε συνάντηση που είχε στο Τελ Αβίβ με την υπουργό εξωτερικών του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι. Επίσης ζήτησε απ' το Ισραήλ να αποκαταστήσει τις μετακινήσεις στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ Λωρίδας της Γάζας και Αιγύπτου.

    Μετά το Ισραήλ, ο κ. Σολάνα είχε συνομιλίες στη Δυτική Όχθη με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς. Οι συνομιλίες περιεστράφησαν στις προσπάθειες του κ. Αμπάς για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με την Χαμάς. Πάντως μετά την συνάντηση ο κ. Αμπάς δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες σχηματισμού μιας τέτοιας κυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή ο κ. Σολάνα θα επισκεφτεί επίσης το Λίβανο, την Ιορδανία και την Αίγυπτο.

    [07] ΗΠΑ: Ψήφισμα προς έγκριση για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν

    27-10-2006

    Σεργκέι Λαβρώφ

    Οι ΗΠΑ εκφράζουν βεβαιότητα ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ θα εγκρίνει το ψήφισμα που επιβάλλει κυρώσεις στο Ιράν, για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι το εν λόγω ψήφισμα θα στείλει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα στο Ιράν ότι πρέπει να αλλάξει την συμπεριφορά του. Ο κ. Μακόρμακ παραδέχθηκε ότι παραμένουν άλυτα αρκετά θέματα, αλλά τόνισε ότι οι ρωσικές αντιρρήσεις προς το σχέδιο του ψηφίσματος που ετοιμάστηκε από την Ευρώπη, δεν θα αποτελέσουν σοβαρό εμπόδιο για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

    Νωρίτερα την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρώφ, επέκρινε το σχέδιο ψηφίσματος που συνέταξε η ΕΕ, λέγοντας ότι αντιβαίνει στις ισχύουσες συμφωνίες μεταξύ των έξι διεθνών δυνάμεων. Ο κ. Λαβρώφ επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί στο Ιράν να αποκτήσει ευαίσθητες πυρηνικές τεχνολογίες, μέχρις ότου επιθεωρητές των ΗΕ ξεκαθαρίσουν θέματα που τους ενδιαφέρουν, όπως είπε. Σύμφωνα με τον κ. Λαβρώφ, το ευρωπαϊκό ψήφισμα δεν επιτυγχάνει αυτούς τους στόχους.

    [08] Οικονομικές επιπτώσεις σε περίπτωση πανδημίας

    27-10-2006

    Ειδικοί στον τομέα της υγείας φοβούνται ότι μία μεγάλη πανδημία γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να σκοτώσει εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο και να υπονομεύσει την διεθνή οικονομία. Από το 2003, το φονικό στέλεχος Η5Ν1 του ιού της νόσου αυτής έχει διαδοθεί σε 9 χώρες, κυρίως της Ασίας και της Αφρικής, έχει προκαλέσει μεγάλες ζημίες στις επιχειρήσεις εκτροφής πουλερικών και έχει σκοτώσει 150 άτομα.

    Όμως αν αρχίσει να εξαπλώνεται ο ιός εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, τότε θα ήταν δύσκολο να προβλεφθούν οι συνέπειες. Τι σχέδια πρέπει να κάνει μία χώρα και πώς μπορεί να αποτραπούν οι σημαντικές ανθρώπινες απώλειες και οι οικονομικές καταστροφές;

    Ο Τζόσουα Επστάιν, οικονομολόγος του Ινστιτούτου Μπρούκινγκς, συνεργάζεται με το δίκτυο ειδικών πληροφοριών Μίδας, που αφορούν στην μελέτη μολυσματικών ασθενειών. Ο κ. Επστάιν λέει ότι μέσω ηλεκτρονικών μοντέλων μπορεί κανείς να καταλάβει πως οι πανδημίες μπορούν να επηρεάσουν τον αληθινό κόσμο.

    Από το 2004, το δίκτυο Μίδας έχει εστιάσει την προσοχή του σε ενδεχόμενο ξέσπασμα επιδημίας γρίπης στην νοτιοανατολική Ασία. Τα συμπεράσματά του δείχνουν ότι μία ποικιλία υγειονομικών στρατηγικών, μεταξύ των οποίων η διανομή αντιικών φαρμάκων, το κλείσιμο σχολείων και η καραντίνα, εφόσον εφαρμοστούν νωρίς, μπορούν να σταματήσουν μία επιδημία στην αρχή της.

    Ο Ουώρικ ΜακΚίμπιν του Ινστιτούτου Διεθνούς Πολιτικής Λόουρυ, που βρίσκεται στην Αυστραλία, ανέπτυξε ένα άλλο μοντέλο που εξετάζει ποιες επιπτώσεις θα έχει μία πανδημία της γρίπης των πτηνών στην διεθνή οικονομία. Όπως μας είπε, το φονικό στέλεχος Η5Ν1 του ιού της γρίπης θα μπορούσε να οδηγήσει σε σειρά οικονομικών σοκ.

    'Όταν άνθρωποι αρρωσταίνουν ή πεθαίνουν', λεει ο κ. ΜακΚίμπιν 'αλλάζουν οι συσχετισμοί στην αγορά εργασίας. Αλλάζει το μέγεθος του τι μπορεί να παράγει η οικονομία, δημιουργούνται εμπόδια στην παραγωγή. Ένα ακόμα σοκ είναι ότι οι βιομηχανίες πρέπει να λάβουν κάποια μέτρα και συνήθως αυτά συνεπάγονται επιπλέον έξοδα. Το τρίτο και σημαντικότερο είναι ότι αλλάζει πολύ η συμπεριφορά των ανθρώπων. Οπότε θα σταματήσουν να συχνάζουν σε ανοικτούς χώρους όπου μπορεί να έχουν επαφές με μολυσμένα άτομα. Έτσι οι άνθρωποι αλλάζουν τις συνήθειές τους και το πού ξοδεύουν τα χρήματά τους. Μένουν περισσότερο στα σπίτια τους'.

    Ο κ. ΜακΚίμπιν υποστηρίζει ότι αναφορικά με το ακαθάριστο εθνικό προϊόν, μια πανδημία θα μπορούσε να προξενήσει τεράστιες οικονομικές καταστροφές και ότι οι χώρες που θα υποφέρουν πιο πολύ θα είναι οι αναπτυσσόμενες. Και ο λόγος είναι: 'Επειδή δεν έχουν την δυνατότητα να ανταποκριθούν. Οι συνθήκες εκεί είναι τέτοιες εξαιτίας του υπερπληθυσμού τους, των συνθηκών διαβίωσης, των συστημάτων υγείας που δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Και αυτές ακριβώς είναι οι χώρες που δεν έχουν τους οικονομικούς πόρους για να αποτρέψουν ένα τέτοιο φαινόμενο'.

    Ο κ. ΜακΚίμπιν αναρωτιέται έν όψει του τεράστιου κόστους που θα είχε μία πανδημία της γρίπης των πτηνών, αν ξοδεύονται αρκετά χρήματα για την πρόληψή της.'Δεν το πιστεύω, τονίζει ο κ. ΜακΚίμπιν. 'Σίγουρα δεν ξοδεύονται αρκετά στις αναπτυσσόμενες χώρες σε συστήματα δημόσιας υγείας, για παράδειγμα. Διότι όταν όντως ξεσπάσει επιδημία της νόσου, που κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα συμβεί στην Ασία, δεν πρόκειται να σταματήσει στα σύνορα'.

    [09] Έντονες οι αντιδράσεις του Μεξικού για το τείχος στην Αμερικανο-Μεξικανική μεθόριο

    27-10-2006

    Οι Μεξικανικές αρχές επέκριναν τον πρόεδρο Μπους για την υπογραφή νομοσχεδίου που προβλέπει την κατασκευή νέου τείχους μήκους 1.100 χιλιομέτρων κατά μήκος του ενός τρίτου της μεθορίου με το Μεξικό. Ο νεοεκλεγής πρόεδρος του Μεξικού, Φελίπε Καλντερόν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν ένα τεράστιο λάθος, όπως είπε, και παρομοίασε το τείχος της αμερικανο-μεξικανικής μεθορίου με το τείχος του Βερολίνου. Επίσης ο απερχόμενος πρόεδρος του Μεξικού, Βισέντε Φόξ, χαρακτήρισε το τείχος 'επαίσχυντο'.

    Στόχος του τείχους είναι να αποτρέψει την είσοδο στις ΗΠΑ παράνομων μεταναστών και εμπόρων ναρκωτικών. Ο κ. Μπούς δήλωσε ότι ο νέος αυτός νόμος αποτελεί σημαντικό βήμα προς την μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής νομοθεσίας και επισήμανε ότι η παράνομη μετανάστευση σημείωσε έξαρση στις ΗΠΑ, επειδή η χώρα δεν ελέγχει πλήρως τα σύνορά της, εδώ και δεκαετίες.

    [10] Αφγανιστάν: Θάνατοι αμάχων σε Νατοϊκές επιχειρήσεις

    27-10-2006

    Τοπικοί αξιωματούχοι στο Αφγανιστάν είπαν ότι τουλάχιστον 60 άμαχοι σκοτώθηκαν από πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο νότιο τμήμα της χώρας, αυτή την εβδομάδα. Ο αντιπρόεδρος του επαρχιακού συμβουλίου της Κανταχάρ και ο επικεφαλής της περιφέρειας Παντζουαγί είπαν ότι οι άμαχοι σκοτώθηκαν σε σειρά επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων και αεροπορικών επιθέσεων, στην επαρχία Κανταχάρ την Τρίτη.

    Όμως το πρακτορείο Associated Press μεταδίδει ότι σύμφωνα με δηλώσεις του ΝΑΤΟ, προκαταρκτική έρευνα έδειξε ότι μόνο 12 άμαχοι σκοτώθηκαν από τις επιχειρήσεις του, ενώ παραμένει ασαφές αν σκοτώθηκαν από νατοϊκά πυρά ή πυρά των Ταλιμπάν. Νωρίτερα, η συμμαχία είχε δηλώσει ότι σκότωσε 48 αντάρτες και ότι είχε λάβει αξιόπιστες πληροφορίες ότι παράλληλα είχαν σκοτωθεί και ορισμένοι άμαχοι. Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ κατηγόρησε τους Ταλιμπάν ότι χρησιμοποιούν αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες. Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, διόρισε ειδική επιτροπή για να διερευνήσει το περιστατικό.

    Στο μεταξύ, περισσότερες φωτογραφίες Γερμανών στρατιωτών να 'παίζουν' με ανθρώπινα κρανία, έδειξε τη Πέμπτη η Γερμανική τηλεόραση. Της παρουσίασης αυτής είχε προηγηθεί δημοσίευμα του περιοδικού Μπίλντ με ανάλογες φωτογραφίες Γερμανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν να ποζάρουν με ανθρώπινα κρανία. Από τη πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, χαρακτήρισε τις φωτογραφίες ασυγχώρητες και αηδιαστικές, ενώ ο υπουργός άμυνας, Φράντς Γιόσεφ Γιούνγκ, δήλωσε ότι ο στρατός έχει ήδη εντοπίσει 6 απ' τους στρατιώτες, ενώ τόνισε ότι αν επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα των φωτογραφιών οι στρατιώτες θα τιμωρηθούν.

    Πάντως ο κ. Γιούνγκ επεσήμανε ότι οι φωτογραφίες αυτές δεν θα πρέπει να αποτελέσουν αφετηρία για επικρίσεις κατά όλων των Γερμανών στρατιωτών που υπηρετούν στα Βαλκάνια, το Λίβανο και την Αφρική. Από τη πλευρά του το υπουργείο εξωτερικών του Αφγανιστάν εξέφρασε βαθιά λύπη για τις φωτογραφίες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 28 October 2006 - 1:18:23 UTC