Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-10-30

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] To Ιράκ κύριο θέμα των εκλογών
  • [02] Βραζιλία: Επανεξελέγη ο Λούλα Ντα Σίλβα
  • [03] Ιράκ: Νέα επεισόδια βίας με 17 νεκρούς
  • [04] Βουλγαρία: Επανεκλογή του Γκεόργκι Παρβάνωφ
  • [05] Την απελευθέρωση του Σαντάμ Χουσεΐν ζητά συνήγορος υπεράσπισης
  • [06] Αίγυπτος: Ανάπτυξη δυνάμεων στα σύνορα με το Ισραήλ
  • [07] Νιγηρία: Νεκρός ο πνευματικός ηγέτης των μουσουλμάνων της χώρας
  • [08] Εγκρίθηκε το νέο σύνταγμα της Σερβίας
  • [09] Υπάρχει νερό στη Σελήνη;

  • [01] To Ιράκ κύριο θέμα των εκλογών

    Ζωή Λεουδάκη

    Ουάσιγτκον

    30-10-2006

    Στις 7 Νοεμβρίου ο αμερικανικός λαός ψηφίζει για όλα και τα 435 μέλη της Βουλής των Αντιπρόσωπων, αλλά και για 33 από τα 100 μέλη της Γερουσίας. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό να ανατραπεί η υπάρχουσα ισορροπία και να επικρατήσουν οι Δημοκρατικοί.

    Κάρλιν Μπόουμαν

    Η Κάρλιν Μπόουμαν, αναλύτρια δημοσκοπήσεων του Ινστιτούτου Πολιτικής Έρευνας Αμέρικαν Εντερπράιζ (American Enterprise Institute) στην Ουάσιγκτον, λέει ότι: 'Όταν οι αμερικανοί ρωτήθηκαν πιο είναι το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα απάντησαν ο πόλεμος στο Ιράκ, ενώ έπονται οι ανησυχίες για την οικονομία, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και την τρομοκρατία', επισημαίνει η κ. Μπόουμαν.

    Με την άποψη αυτή συμφωνούν ρεπουμπλικανοί και δημοκρατικοί. Η μόνη διαφορά, λέει η κ. Μπόουμαν, είναι ότι οι ρεπουμπλικανοί διατηρούν μεγαλύτερη αισιοδοξία για την έκβαση του πόλεμου στο Ιράκ απ' ότι οι δημοκρατικοί. Η εξωτερική πολιτική, λοιπόν, έχει υποσκελίσει άλλα εσωτερικά θέματα.

    Η κ. Μπόουμαν σημειώνει 'ότι αυτές είναι ασυνήθιστες εκλογές, γιατί τα θέματα που απασχολούν τους αμερικανούς είναι θέματα εθνικά και όχι περιφερειακά'. Η αναλύτρια του Ινστιτούτου Πολιτικής Έρευνας συμπληρώνει επίσης ότι το θέμα της ενέργειας, της μετανάστευσης, της οικονομίας, αλλά και τα σκάνδαλα που εμφανίστηκαν πρόσφατα στο προσκήνιο δεν θα επηρεάσουν ουσιαστικά την έκβαση των εκλογών, παρά μόνο σε μεμονωμένες περιφερειακές αναμετρήσεις.

    'Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις', επισημαίνει η κ. Μπόουμαν, 'δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι προτιμούν τους δημοκρατικούς, δεν είναι όμως σίγουροι ότι οι δημοκρατικοί θα χειρίζονταν τη κατάσταση στο Ιράκ κατά τρόπο διαφορετικό'. Οι τάσεις αυτές των αμερικανών ψηφοφόρων δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στους δημοκρατικούς για το χειρισμό της κατάστασης στο Ιράκ, αλλά φανερώνουν τη δυσαρέσκεια του αμερικανικού κοινού με τη τωρινή κυβέρνηση, τονίζει η κα Μπόουμαν.

    Παρόλα αυτά ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι παραμένει αισιόδοξος ότι θα οι Ρεπουμπλικανοί θα διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου και συμβούλεψε τους υποψηφίους του κόμματος του να εστιάσουν την προεκλογική τους εκστρατεία στην οικονομία και το θέμα της ασφάλειας.

    [02] Βραζιλία: Επανεξελέγη ο Λούλα Ντα Σίλβα

    30-10-2006

    Mετά την αποφασιστική του επανεκλογή στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίζ Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, υπόσχεται ότι η δεύτερη θητεία του στην προεδρία θα είναι καλύτερη απ' την πρώτη. Ο κ. Ντα Σίλβα επανεξελέγη με ποσοστό 61% έναντι του αντιπάλου του πρώην κυβερνήτη του Σάο Πάολο, Γκεράλδο Αλκμίν, που πήρε ένα 39%.

    Στην νικητήρια ομιλία του ο πρόεδρος της Βραζιλίας υποσχέθηκε ότι στην δεύτερη θητεία του θα λάβει υπ' όψη του το συμφέρον όλων των Βραζιλιάνων, δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή σ' αυτούς που το έχουν ανάγκη, όπως είπε.

    [03] Ιράκ: Νέα επεισόδια βίας με 17 νεκρούς

    30-10-2006

    Η ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένοπλοι επιτέθηκαν εναντίον λεωφορείου στο οποίο επέβαιναν εκπαιδευτές και μεταφραστές αστυνομικής ακαδημίας υπό Βρετανικό έλεγχο στη Βασόρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 17 άτομα. Αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι τα πτώματα πετάχτηκαν σε διάφορα σημεία της κυρίως Σιιτικής αυτής πόλης. Επίσης ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι 17 εξτρεμιστές σκοτώθηκαν απ' τις συμμαχικές δυνάμεις. Οι εξτρεμιστές ετοίμαζαν ενέδρα σε συμμαχικές δυνάμεις κοντά στη Μπαλάντ, βόρεια της Βαγδάτης.

    Στο μεταξύ στη Βαγδάτη, η αστυνομία βρήκε τουλάχιστον 25 πτώματα που έφεραν σημάδια βασανιστηρίων. Επίσης ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο αστυνομικούς.

    Από τη πλευρά του ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, υποβάθμισε φημολογούμενη διαμάχη μεταξύ του πρωθυπουργού του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι και αμερικανών αξιωματούχων. Ο κ. Χαλιλζάντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν προσπάθησαν να επιβάλλουν στόχους και χρονοδιαγράμματα στην Ιρακινή κυβέρνηση.

    [04] Βουλγαρία: Επανεκλογή του Γκεόργκι Παρβάνωφ

    30-10-2006

    Τα πρώτα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της Κυριακής στη Βουλγαρία, δείχνουν ότι επανεκλέγεται με μεγάλη διαφορά ο πρόεδρος, Γκεόργκι Παρβάνωφ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ο κ. Παρβάνωφ παίρνει περίπου 74% της ψήφου ενώ ο αντίπαλος του εθνικιστής, Βόλεν Σιντέρωφ, κερδίζει ένα 27%.

    Ο πρόεδρος Παρβάνωφ έχει υποσχεθεί συνέχιση της πολιτικής του που οδήγησε στην ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ το 2004 και την αναμενόμενη ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Ιανουαρίου.

    [05] Την απελευθέρωση του Σαντάμ Χουσεΐν ζητά συνήγορος υπεράσπισης

    30-10-2006

    Σαντάμ Χουσεΐν

    Ο συνήγορος υπεράσπισης του Σαντάμ Χουσεΐν, Χαλίλ Αλ Ντουλαϊμί, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο Μπους προειδοποιώντας για ξεκάθαρο εμφύλιο πόλεμο στο Ιράκ, αν ο πρώην ηγέτης της χώρας καταδικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο κ. Αλ Ντουλαϊμί ζητά απ' τον κ. Μπους να απελευθερώσει αμέσως το Σαντάμ Χουσσεΐν και τους 7 συγκατηγορούμενους του.

    Η απόφαση του δικαστηρίου για την τύχη τους αναμένεται στις 5 Νοεμβρίου, δύο μέρες πριν τις αμερικανικές βουλευτικές εκλογές. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο ίδιος ο Σαντάμ Χουσσεΐν έχει στείλει επιστολή στον πρόεδρο του δικαστηρίου Ραούφ Αμπντούλ Ραχμάν, ισχυριζόμενος ότι η ημερομηνία της 5ης Νοεμβρίου αποτελεί προσπάθεια του κ. Μπούς να αυξήσει τις πιθανότητες νίκης των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων στις αμερικανικές εκλογές. Αλλά ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν είχε καμία ανάμειξη στην επιλογή ημερομηνίας για την απόφαση.

    [06] Αίγυπτος: Ανάπτυξη δυνάμεων στα σύνορα με το Ισραήλ

    30-10-2006

    Η Αίγυπτος έχει αναπτύξει περίπου 5 χιλιάδες παραστρατιωτικές δυνάμεις κοντά στα σύνορα με την Λωρίδα της Γάζας, μετά από πληροφορίες ότι το Ισραήλ εξετάζει στρατιωτική δράση με στόχο τον τερματισμό της διασυνοριακής παράνομης διακίνησης όπλων.

    Τα Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν πως τον τελευταίο χρόνο Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές έχουν διακινήσει τόνους όπλων και εκρηκτικών μέσω εκατοντάδων διασυνοριακών τούνελ. Ισραηλινός εκπρόσωπος δήλωσε ότι το Τελ Αβίβ θα ήθελε τον τερματισμό της παράνομης διακίνησης όπλων με διπλωματικά μέσα, αλλά εξετάζει παράλληλα και το ενδεχόμενο λήψης στρατιωτικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων και αεροεπιδρομών.

    Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, ζήτησε απ' το Ισραήλ να επιτρέψει την είσοδο ταξιαρχίας Παλαιστινιακών δυνάμεων στη Γάζα, μέσω Ιορδανίας. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο κ. Αμπάς θέλει να χρησιμοποιήσει αυτές τις δυνάμεις για να ενισχύσει τη θέση του στην αναμέτρηση με τη Χαμάς.

    [07] Νιγηρία: Νεκρός ο πνευματικός ηγέτης των μουσουλμάνων της χώρας

    30-10-2006

    O πνευματικός ηγέτης των Μουσουλμάνων της Νιγηρίας ήταν ανάμεσα στα θύματα απ' την πτώση επιβατικού αεροσκάφους, λίγο μετά την απογείωση του, την Κυριακή στην Αμπούτζα. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι μόνο λίγοι από τους 104 επιβαίνοντες στο αεροπλάνο σώθηκαν. Δεν έδωσαν ακριβή αριθμό των νεκρών αλλά επιβεβαίωσαν ότι ο Μαχαμάντου Μακίντο, ο επονομαζόμενος Σουλτάνος του Σοκότο, ήταν ανάμεσα στους νεκρούς. Ο κυβερνήτης του Σοκότο κήρυξε πενθήμερο πένθος.

    Ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Ολουσεγκούν Ομπασάντζιο, εξέφρασε τα συλλυπητήρια του και διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους. Πρόκειται για το τρίτο σοβαρό αεροπορικό δυστύχημα που σημειώνεται στη Νιγηρία φέτος.

    [08] Εγκρίθηκε το νέο σύνταγμα της Σερβίας

    30-10-2006

    Στη Σερβία, ανεξάρτητοι παρατηρητές του δημοψηφίσματος της Κυριακής δηλώνουν ότι εγκρίθηκε το νέο σύνταγμα της χώρας που χαρακτηρίζει το Κοσυφοπέδιο 'αναπόσπαστο κομμάτι' της Σερβίας.

    Το Κέντρο για Ελεύθερες Εκλογές και Δημοκρατία δήλωσε τη Κυριακή ότι το 51% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων της Σερβίας ενέκρινε το σύνταγμα μετά από διήμερο δημοψήφισμα. Η προσέλευση στις κάλπες έφτασε το 53%, δηλαδή πάνω από το 50% που χρειαζόταν για να κριθεί το αποτέλεσμα έγκυρο. Πάντως δεν επετράπη στους Αλβανόφωνους του Κοσυφοπεδίου, που ζητούν ανεξαρτησία απ' τη Σερβία, να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα, αλλά ηγετικά στελέχη της Αλβανικής κοινότητας δηλώνουν ότι το νέο σύνταγμα δεν θα σταματήσει τις προσπάθειες τους για ανεξαρτησία.

    Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, συνεχάρη τους ψηφοφόρους για την ιστορική αυτή απόφαση, όπως είπε, ενώ επεσήμανε ότι το νέο σύνταγμα αποτελεί αλλαγή πορείας απ' την πολιτική του παρελθόντος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και θα επαναφέρει το θέμα των ενταξιακών συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    [09] Υπάρχει νερό στη Σελήνη;

    30-10-2006

    Απόδοση: Βιργινία Βουτσινά

    Πρόσφατες προσπάθειες των αστρονόμων να εντοπίσουν την ύπαρξη νερού στη σελήνη, κλόνισαν την ελπίδα ότι υπάρχουν μεγάλα αποθέματά του, με τα οποία θα μπορούσε να ιδρυθεί μία σεληνιακή αποικία. Μία βάση στο φεγγάρι αποτελεί τον στόχο του αμερικανικού προγράμματος διαστήματος εδώ και πολλά χρόνια, γιατί θα μπορούσε να αποτελέσει την αφετηρία για ανθρώπινες αποστολές μακρύτερα στο διάστημα.

    Η επιφάνεια της Σελήνης μοιάζει γυμνή και άνυδρη, όμως οι πρώτες ενδείξεις ότι μπορεί να υπάρχει στο υπέδαφός της νερό, προήλθαν από τις φωτογραφίες ενός αμερικανικού δορυφόρου το 1996. Ο δορυφόρος αυτός έστειλε κύματα ραντάρ σε κρατήρα του νότιου πόλου της σελήνης, ο οποίος βρίσκεται μόνιμα στο σκοτάδι. Το σήμα επιστροφής των κυμάτων είχε την χαρακτηριστική κίνηση που έχουν τα κύματα αυτά όταν συναντούν μόρια νερού στον πάγο.

    Δύο χρόνια αργότερα, δηλαδή το 1998, άλλος αμερικανικός δορυφόρος, χρησιμοποιώντας διαφορετική τεχνολογία, εντόπισε στη σεληνιακή επιφάνεια μόρια υδρογόνου, το οποίο, ως γνωστόν, αποτελεί ένα από τα συστατικά του νερού. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι το υδρογόνο θα μπορούσε να προέρχεται από αποθέματα πάγου, που βρίσκονται ένα μέτρο κάτω από τους πυθμένες των κρατήρων των δύο πόλων της Σελήνης.

    Όμως, μία νέα μελέτη που έγινε με τη χρήση ενός τεράστιου ραντάρ στο Πουέρτο Ρίκο, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αν υπάρχει νερό στο φεγγάρι, η ποσότητά του είναι αμελητέα.

    Ο Μπρούς Κάμπελ του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν στην Ουάσινγκτον, λέει ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι αποθέματα πάγου είναι δυνατόν να υπάρχουν μόνο σαν σωματίδια στο εσωτερικό βράχων της Σελήνης. 'Μερικοί έχουν πει ότι αν ενυπάρχουν σωματίδια πάγου μέσα σε βράχους', λέει ο κ. Κάμπελ 'τότε ενδεχομένως οι μελλοντικές εξερευνήσεις στη Σελήνη να γίνουν ευκολότερες, αφού οι αποστολές θα μπορούσαν να προσγειώνονται στα σημεία εκείνα και να χρησιμοποιούν τον πάγο για τις ανάγκες τους. Όμως, τα αποτελέσματα των ερευνών που έχουμε μέχρι τώρα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Μάλλον δεν θα άξιζε να χρησιμοποιήσει κανείς αυτές τις μικρές ποσότητες πάγου που βρίσκονται διάσπαρτες στο έδαφος'.

    Οπότε, αν η Σελήνη δεν διαθέτει νερό, από ποιά πηγή προήλθε το υδρογόνο που εντοπίστηκε το 1998 από τον αμερικανικό δορυφόρο;

    Επιστήμονας που μελέτησε τα σχετικά στοιχεία, λέει ότι τα μόρια του υδρογόνου μπορεί να μεταφέρθηκαν από ηλιακούς ανέμους, τα ισχυρά και συνεχή ρεύματα που μεταφέρουν πυρηνικά σωματίδια από τον Ήλιο.

    Ο Άλαν Μπίντερ, του Ινστιτούτου Σεληνιακών Ερευνών της Αριζόνα, τονίζει ότι μελλοντικοί επισκέπτες στη Σελήνη θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το υδρογόνο αυτό για την παρασκευή νερού, αφού υπάρχει στο φεγγάρι και πηγή οξυγόνου, που είναι το δεύτερο συστατικό του νερού. Δεδομένου ότι τόσο το υδρογόνο όσο και το οξυγόνο αποτελούν επίσης συστατικά των καυσίμων προωθητικών πυραύλων, το φεγγάρι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν βάση για το ξεκίνημα διαστημικών αποστολών σε μακρινότερα σημεία του σύμπαντος.'Βράχοι, σεληνιακά υλικά', λεει ο κ. Μπίντερ 'εμπεριέχουν περίπου 40 με 43% οξυγόνο, έτσι σχεδιάζαμε εδώ και καιρό να διασπάσουμε τους βράχους για να αφαιρέσουμε τα μέταλλα και το οξυγόνο τους'.

    Επομένως, η έλλειψη αποθεμάτων πάγου στη Σελήνη δεν θα απέτρεπε την ανάληψη μελλοντικών επιχειρήσεων στον δορυφόρο της Γής. Όμως, ο κ. Μπίντερ τονίζει ότι θα πρέπει να ξέρει κανείς ποιες μορφές υδρογόνου θα συναντήσει, πριν να ξεκινήσει οποιαδήποτε τέτοια περιπέτεια. 'Εάν δεν γνωρίζουμε ποια μορφή υδρογόνου θα βρούμε' επισημαίνει ο κ. Μπίντερ 'και πάμε εκεί με την εντύπωση ότι θα συλλέξουμε πάγο με όλων των ειδών τα σχετικά μέσα συλλογής πάγου αλλά τελικά ανακαλύψουμε ότι το υδρογόνο έχει μεταφερθεί από ηλιακούς ανέμους, τότε δεν θα διαθέτουμε τα σωστά μέσα για την δουλειά αυτή'.

    Οι επιστήμονες λένε ότι ο μόνος τρόπος να διαπιστωθεί αν βρίσκεται πάγος κάτω από την σεληνιακή επιφάνεια είναι να σταλεί στο φεγγάρι ρομποτικός ερευνητής που να σκάψει να βρει τι βρίσκεται εκεί, πράγμα που ήδη σχεδιάζει η ΝΑΣΑ για το 2008.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 31 October 2006 - 2:19:05 UTC