Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-11-09

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΕΕ προειδοποιεί τη Τουρκία
  • [02] Εκτακτη συνεδρίαση των ΗΕ για την επίθεση του Ισραήλ κατά Παλαιστινίων αμάχων
  • [03] Ψήφισμα των ΗΕ που προτρέπει τις ΗΠΑ να τερματίσουν το εμπάργκο κατά της Κούβας
  • [04] Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας κατά του πακιστανικού στρατού
  • [05] Ιράκ: 50 νεκροί από αιματηρές επιθέσεις
  • [06] MME: Οι Δημοκρατικοί κερδίζουν και τη Γερουσία
  • [07] Αλλαγή ηγεσίας στο Αμερικανικό Πεντάγωνο
  • [08] Η Olympia Snowe κέρδισε τις εκλογές στο Μαίην
  • [09] Ο Charlie Crist κέρδισε τις εκλογές στη Φλόριντα
  • [10] O Gus Bilirakis κέρδισε τις εκλογές στη Φλόριντα
  • [11] Ο John Sarbanes κέρδισε τις εκλογές στη Μαίρυλαντ
  • [12] Ο Zack Space κέρδισε τις εκλογές στο Οχάιο

  • [01] Η ΕΕ προειδοποιεί τη Τουρκία

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    09-11-2006

    Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου η Τουρκία θα πρέπει να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ένωσης και να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κύπρο, πριν από την Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 14 και 15 Δεκεμβρίου.

    Αυτό αναφέρει ρητά η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, που δόθηκε στην δημοσιότητα και μάλιστα, με τον Πρόεδρο της Κομισσιόν κ. Μπαρόζο να δηλώνει ότι 'αποφασίστηκε να δοθεί μια ευκαιρία ακόμη στην διπλωματική προσπάθεια για να βρεθεί μία λύση, πριν την κρίσιμη πολιτική απόφαση που θα πάρουν πλέον οι ηγέτες των 25 για την συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων'.

    Η επιτροπή, δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος για την διεύρυνση κ. Ολυ Ρέν, θα υποβάλει τις συστάσεις της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αν η Τουρκία μέχρι τότε δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Ήδη ο γάλλος υπουργός εξωτερικών τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του χρονοδιαγράμματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, την ίδια στιγμή που ο τούρκος υπουργός εξωτερικών κ. Γκιούλ, δήλωνε από την Ρώμη ότι η χώρα του θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ ο πρωθυπουργός, Νταγίπ Ερντογάν, επαναλάμβανε την θέση του ότι 'πριν γίνει οτιδήποτε πρέπει να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος των τουρκοκυπρίων'.

    Εξ άλλου από την Άγκυρα, εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης ανακοίνωσε το απόγευμα ότι το Κυπριακό πρόβλημα δεν αποτελεί υποχρέωση της Τουρκίας στα πλαίσια των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

    Στην έκθεσή της η Κομισσιόν, εκτός από τις αναφορές της για την Κύπρο, δίνει και έκταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και χαρακτηρίζει αναμφισβήτητη 'την δέσμευση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνικής επίλυσης διαφορών'.

    Τέλος όσον αφορά στην ίδια την Τουρκία, στην έκθεση επικρίνεται η τουρκική κυβέρνηση για καθυστέρηση των πολιτικών μεταρρυθμίσεων, για συνεχιζόμενες καταγγελίες βασανιστηρίων και παρεμπόδισης της ελευθερίας της έκφρασης.

    Από την Αθήνα σχολίασε την έκθεση και η υπουργός εξωτερικών κ. Μπακογιάννη: 'Είναι μια έκθεση ισορροπημένη, μία έκθεση που αναφέρεται σε συγκεκριμένα γεγονότα, μία έκθεση η οποία θα αποτελέσει την βάση για να ληφθούν οι περαιτέρω αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση'.

    [02] Εκτακτη συνεδρίαση των ΗΕ για την επίθεση του Ισραήλ κατά Παλαιστινίων αμάχων

    09-11-2006

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ θα συνεδριάσει σήμερα για να συζητήσει την κλιμάκωση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου 18 Παλαιστίνιοι άμαχοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σκοτώθηκαν από επίθεση του ισραηλινού στρατού το πρωί της Τετάρτης. Το Κατάρ, που είναι η μόνη αραβική χώρα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ζήτησε την έκτακτη αυτή συνεδρίαση.

    Αξιωματούχοι στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή καταδίκασαν την επίθεση ισραηλινού τάνκ κατά της πόλης Μπείτ Χανούν στη βόρεια Γάζα. Αξιωματούχοι των ΗΕ εξέφρασαν σόκ και οργή, ενώ ο γ.γ. του διεθνούς οργανισμού κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει τελείως την στρατιωτική του επιχείρηση στη Γάζα και παράλληλα, παρότρυνε τους Παλαιστινίους να σταματήσουν τις επιθέσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ.

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, εξέφρασε λύπη για τους θανάτους αμάχων, ενώ ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η επίθεση είχε σαν στόχο σημεία εκτόξευσης πυραύλων και ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει την επιχείρησή του στη Γάζα.

    [03] Ψήφισμα των ΗΕ που προτρέπει τις ΗΠΑ να τερματίσουν το εμπάργκο κατά της Κούβας

    09-11-2006

    H έδρα των ΗΕ

    Η γενική συνέλευση των ΗΕ σχεδόν ομόφωνα ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο προτρέπονται οι ΗΠΑ να τερματίσουν το εμπάργκο τους κατά της Κούβας, που ισχύει πάνω από 40 χρόνια. Η ψηφοφορία της Τετάρτης, με ψήφους 183 υπέρ, 4 κατά και μία αποχή, είναι η 15η φορά που η γενική συνέλευση του διεθνούς οργανισμού ενέκρινε το μη δεσμευτικό μέτρο που επικρίνει το εμπάργκο των ΗΠΑ κατά της Κούβας.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Φελίπε Περέζ Ρόκε εκπροσώπησε την Χαβάνα στη γενική συνέλευση και δήλωσε μέσω διερμηνέως ότι το εμπάργκο αυτό ισοδυναμεί με γενοκτονία, επειδή έχει σταθεί αφορμή για οικονομικές ζημίες που υπερβαίνουν τα 86 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Όμως, ο Αμερικανός εκπρόσωπος στην εν λόγω συνεδρίαση, ο πρέσβης Ρόναλντ Γκόνταρντ, απέρριψε τις καταγγελίες και είπε ότι το εμπάργκο αποτελεί διμερές θέμα μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας, ενώ τόνισε ότι η κουβανική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες τις για την συνθήκες διαβίωσης του λαού της και να αλλάξει την πολιτική της ώστε να αρθεί το εμπάργκο.

    [04] Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας κατά του πακιστανικού στρατού

    09-11-2006

    Τραυματισμένος στρατιώτης μεταφέρεται από το σημείο της επίθεσης.

    Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την βομβιστική τρομοκρατική επίθεση αυτοκτονίας, που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 42 Πακιστανών στρατιωτών.

    Εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου εξέφρασε τα συλλυπητήρια της αμερικανικής κυβέρνησης στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων και εξήρε την πακιστανική κυβέρνηση για την αποφασιστικότητά της στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

    Η επίθεση που σημειώθηκε σε στρατόπεδο εκπαίδευσης στρατιωτών στην πόλη Νταργκάι, στο βορειο-δυτικό Πακιστάν, αποτελεί μία από τις χειρότερες επιθέσεις κατά του στρατού της χώρας των τελευταίων ετών. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, αλλά οι αρχές υποψιάζονται ότι μπορεί να διενεργήθηκε από μέλη της ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης Κίνημα για την Εφαρμογή του Ισλαμικού Νόμου, που έχει διασυνδέσεις με τους μαχητές Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

    Την περασμένη εβδομάδα, η οργάνωση ορκίστηκε να πάρει εκδίκηση για την αεροεπιδρομή κατά θρησκευτικού ισλαμικού σχολείου στην παμεθόρια περιοχή με το Αφγανιστάν, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους 80 άτομα.

    [05] Ιράκ: 50 νεκροί από αιματηρές επιθέσεις

    09-11-2006

    Τουλάχιστον 50 άτομα σκοτώθηκαν ή βρέθηκαν νεκρά τη Τετάρτη στο Ιράκ. Σε μια απ' τις αιματηρότερες επιθέσεις 8 άτομα σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 15 τραυματίστηκαν από βλήματα όλμων που έπληξαν περιοχή της συνοικίας Σιιτών, Σάντρ Σίτυ της Βαγδάτης. Επίσης ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε τους θανάτους δύο στρατιωτών σε ξεχωριστά επεισόδια στο Ιράκ, ενώ ανακοινώθηκε ότι συμμαχικές δυνάμεις σκότωσαν 38 τρομοκράτες και τραυμάτισαν 9 σε μάχες στη Βαγδάτη.

    Στο μεταξύ, συνεχίστηκε τη Τετάρτη η δεύτερη δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν. Συγκατηγορούμενος του πρώην ηγέτη του Ιράκ κατέθεσε ότι το 1988 οι Κούρδοι του Ιράκ κατασκόπευαν για λογαριασμό του Ιράν, και γι' αυτό η τότε κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν ξεκίνησε εκστρατεία σε βάρος τους με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι. Η δίκη τελικά διεκόπη για τρεις εβδομάδες για να δοθεί η ευκαιρία στην υπεράσπιση να συγκεντρώσει μάρτυρες.

    [06] MME: Οι Δημοκρατικοί κερδίζουν και τη Γερουσία

    09-11-2006

    Τζιμ Γουέμπ

    Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης και πρακτορεία ειδήσεων χαρακτηρίζουν το Δημοκρατικό Κόμμα νικητή των εκλογών στη πολιτεία Βιρτζίνια, δίνοντας έτσι στους Δημοκρατικούς και τον έλεγχο της Γερουσίας. Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν ήδη τον έλεγχο της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά ο έλεγχος της γερουσίας εξαρτάτο μέχρι τώρα από τα αποτελέσματα μίας και μόνο πολιτείας, της Βιρτζίνια, όπου ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζιμ Γουέμπ φαίνεται πως επικράτησε του Ρεπουμπλικανικού αντιπάλου του, Τζώρτζ Άλλεν, με διαφορά 7 χιλιάδων ψήφων από τις σχεδόν 2,4 εκατομμύρια ψήφους που καταγράφηκαν. Πάντως ο κ. Άλλεν δεν παραδέχεται ήττα και η εκστρατεία του δηλώνει ότι θα περιμένει έως ότου ολοκληρωθεί η καταμέτρηση όλων των ψήφων απ' τους εκλογικούς αξιωματούχους.

    Στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Δημοκρατικοί κέρδισαν τελικά 30 επιπλέον έδρες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι Δημοκρατικοί ελέγχουν 229 έδρες στην Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων και οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν 196 έδρες. Οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης έδειξαν ότι η δυσαρέσκεια του αμερικανικού λαού με τον πρόεδρο Μπούς και τον τρόπο που χειρίζεται τον πόλεμο στο Ιράκ έκανε πολλούς ψηφοφόρους να προτιμήσουν το δημοκρατικό κόμμα. Στο Λευκό Οίκο τη Τετάρτη, ο πρόεδρος Μπούς εξέφρασε απογοήτευση για το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά ζήτησε και απ' τα δύο πολιτικά κόμματα να συνεργαστούν για τα θέματα που απασχολούν τη χώρα.

    Νάνσυ Πελόσι

    Από τη πλευρά της η βουλευτής Νάνσυ Πελόσι, που αναδεικνύεται ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Αμερικανικής Βουλής, υποσχέθηκε πως θα συνεργαστεί με τους Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου, ενώ ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Χάρρυ Ρήντ, δήλωσε ότι το μήνυμα του εκλογικού σώματος είναι ξεκάθαρο και ότι οι Αμερικανοί ψήφισαν την αλλαγή.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Μπούς ανέλαβε την ευθύνη για τις σημαντικές εκλογές απώλειες του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, αναγνωρίζοντας ότι αντικατοπτρίζουν την δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος για την έλλειψη προόδου στο Ιράκ. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σε δημοσιογράφους την Τετάρτη, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση, ο κ. Μπούς δήλωσε ότι θα καταβάλει προσπάθειες για την εξεύρεση κοινών σημείων με την δημοκρατική ηγεσία.

    Για το θέμα του Ιράκ, ο πρόεδρος Μπούς είπε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών δεν θα αλλάξουν την γενική στρατηγική του για την χώρα αυτή και τόνισε ότι δεν θα διατάξει την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ πριν ολοκληρωθεί η αποστολή τους εκεί. Ο κ. Μπούς είπε επίσης ότι τώρα που οι Δημοκρατικοί ελέγχουν την βουλή των αντιπροσώπων, είναι πιθανότερο να εγκριθούν οι μεταρρυθμίσεις του για την μεταναστευτική νομοθεσία, αφού οι Ρεπουμπλικανοί είχαν αντιταχθεί στις εν λόγω προτάσεις του.

    [07] Αλλαγή ηγεσίας στο Αμερικανικό Πεντάγωνο

    09-11-2006

    Ντόναλντ Ράμσφελντ

    Ο πρόεδρος Μπούς ανήγγειλε την παραίτηση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, μία μέρα μετά την σημαντική εκλογική ήττα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Σε δηλώσεις του την Τετάρτη απ' το Λευκό Οίκο, ο κ. Μπούς επεσήμανε ότι είχε σειρά σοβαρών συζητήσεων με τον κ. Ράμσφελντ και συμφώνησαν ότι πρόκειται για την κατάλληλη στιγμή για αλλαγή ηγεσίας στο Πεντάγωνο. Ο κ. Μπούς πρότεινε ως αντικαταστάτη του κ. Ράμσφελντ, τον πρώην διευθυντή της CIA, Ρόμπερτ Γκέητς.

    Ο κ. Μπούς παραδέχτηκε ότι το θέμα του πολέμου στο Ιράκ έπαιξε σημαντικό ρόλο στις βουλευτικές εκλογές της Τρίτης, αλλά σημείωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν έπαιξε ρόλο στην παραίτηση του κ. Ράμσφελντ, γιατί ανεξάρτητα από το ποιος θα κέρδιζε ή θα έχανε τις εκλογές, τόνισε ο κ. Μπούς, ο Ρόμπερτ Γκέητς θα προτεινόταν για το αξίωμα του υπουργού άμυνας.

    Ρόμπερτ Γκέητς

    Από την πλευρά του, ο κ. Γκέητς δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις στην ειρήνη και την ασφάλειά τους και εξαιτίας των κινδύνων αυτών, είναι έτοιμος να αναλάβει το υπουργείο Άμυνας χωρίς κανένα ενδοιασμό. Ο κ. Ράμσφελντ είπε ότι προσβλέπει στη συνεργασία του με τον Μπόμπ Γκέητς σ' αυτή την μεταβατική περίοδο και χαρακτήρισε την θητεία του στο Πεντάγωνο, ύψιστη τιμή της ζωής του. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι οι λεπτομέρειες της αντικατάστασης του κ. Ράμσφελντ θα διευθετηθούν μέσα στις επόμενες μέρες. Ο διορισμός του κ. Γκέητς θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί και από τη γερουσία.

    [08] Η Olympia Snowe κέρδισε τις εκλογές στο Μαίην

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    09-11-2006

    Δείτε το βίντεο της ΦτΑ για την Ολυμπία Σνόου- Download

    Δείτε το βίντεο της ΦτΑ για την Ολυμπία Σνόου

    Η Ελληνοαμερικανίδα Γερουσιαστής Ολυμπία Σνόου επανεξελέγη για μια ακόμα, την Τρίτη, εξαετή θητεία στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Με αυτή την ευκαιρία η Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής παρουσίασε την ιστορία της κυρίας Σνόου σε ένα ειδικό τηλεοπτικό αφιέρωμα με τίτλο 'Εκλογές 2006 β Ομογενείς υποψήφιοι και το Αμερικανικό όνειρο', Σας παραθέτουμε το βίντεο και το κείμενο του αφιερωμένου στην κ. Σνόου αποσπάσματος της εκπομπής αυτής.

    ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΚΠΟΜΠΗΣ

    O Γιώργος Μπίστης στο στούντιο της ΦτΑ

    Γ. ΜΠΙΣΤΗΣ Πάμε τώρα στα βόρεια διαμερίσματα των Ηνωμένων Πολιτειών, στην πολιτεία Μαίην όπου η Ολυμπία Σνόου επεδίωξε να επανεκλεγεί για μια νέα θητεία την Αμερικανική Γερουσία.

    ΒΙΝΤΕΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΣΝΟΟΥ

    Η Ολυμπία Σνόου γεννήθηκε στην πολιτεία Μαίην λίγο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο πατέρας της, Γιώργος Μπούχλης, είχε μεταναστεύσει από τη Μυτιλήνη και η οικογένεια της μητέρας της, της Γεωργίας Γορανίτη, προέρχονταν από τη Σπάρτη. Ήταν και οι δύο γεμάτοι χαρά που ο μεγάλος πόλεμος στην Ευρώπη είχε λήξει και οι ηγέτες πενήντα χωρών μαζεύτηκαν στο Σαν Φρανίσκο και ίδρυσαν τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών που υπόσχονταν την απαρχή μιας καινούργιας ειρηνικής και ευτυχισμένης ζωής. Δεν έζησαν όμως οι ίδιοι αρκετά για να καμαρώσουν την κόρη τους. Η Ολυμπία έχασε τους γονείς της πριν καλά-καλά γίνει δέκα χρονών. Την μεγάλωσαν ένας θείος και μια θεία από το σόι της μητέρας της, ο Τζέημς και η Μαίρη Γορανίτη, πού ήταν κουρέας και εργάτρια υφαντουργίας αντίστοιχα, σε μια μικρή πόλη του Μαίην.

    Σήμερα η Ολυμπία Σνόου είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην Αμερικανική πολιτική ζωή. Στους εκλογείς του Μαίην τονίζει: 'Πιστεύω ότι μια φωνή και μία ψήφος πετυχαίνουν τη διαφορά'. Το προεκλογικό σποτάκι της αναφέρει μεταξύ άλλων: 'Αν είχαμε κι άλλους σαν την Ολυμπία Σνόου η Ουάσιγκτον θα ήταν αλλιώτικη. Το περιοδικό Τάημ τη θεωρεί έναν απ τους 10 πιο καλούς Γερουσιαστές. Είναι σημαντική φωνή για τα εθνικά και τα τοπικά θέματα'.

    Η Ολυμπία ορφάνεψε καθώς άρχιζε το διαστημικό πρόγραμμα Μέρκιουρι το οποίο έβαλε τα θεμέλια για την κατοπινή επίσκεψη του ανθρώπου στη Σελήνη. Όλοι αναγνώριζαν τότε πως η μόρφωση ήτανε απαραίτη προυπόθεση για τη μελλοντική ευημερία ενός νέου. Ιδιαίτερα η Ολυμπία, δίχως γονείς, έπρεπε οπωσδήποτε να μορφωθεί για να αποκτήσει τα προσόντα που χρειάζονταν να πετύχει στη ζωή της.

    Η Ολυμπία αποφοίτησε από την Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου, το λύκειο της Αρχιεπισκοπής, στο Γκάρισον της Νέας Υόρκης, το 1962. Ένα χρόνο αργότερα, καθώς άρχιζε τις ανώτερες σπουδές της, η χώρα βυθίστηκε σε μεγάλο πένθος για τον Προέδρο Τζών Κέννεντυ που δολοφονήθηκε. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και λίγο μετά που πήρε το πανεπιστημιακό πτυχίο της παντρεύτηκε το βουλευτή Τζον Μακέρναν, ο οποίος όμως και αυτός δεν έμεινε για πολύ στη ζωή της.

    Όταν ο Τζον πέθανε, η Ολυμπία τον διαδέχτηκε στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Αργότερα μεταπήδησε στη Γερουσία. Κι εκεί έγινε υπέρμαχος της αρχής του συμβιβασμού στη διακυβέρνηση. 'Δεν θέλω πολιτικούς καυγάδες και κάνω τα πάντα για να σταματήσουν. Ήμουνα πάντα υπέρ της συνεργασίας και αυτό θα συνεχίσω να κάνω'.

    Οι υποστηρικτές της λένε: 'Αγωνίζεται να μειώσει το έλλειμμα, για να έχουμε καλύτερη φαρμακευτική κάλυψη και για προωθηθούν τα δικαιώματα της γυναίκας. Είναι αποτελεσματικήβ¦. Όλα θα ήταν καλύτερα αν είχαμε κι άλλους σαν την Ολυμπία Σνόου'.

    Η Ολυμπία Σνόου, παρά το ότι ανέβηκε τόσο ψηλά στα σκαλοπάτια της πολιτικής ιεραρχίας, ουδέποτε ξέχασε την καταγωγή της για την οποία και είναι περήφανη. Παραμένει μέλος της ενορίας της Αγίας Τριάδας, στο Λιούηστον του Μαίην και είναι επίσης θερμός υποστηρικτής του έργου της μεγάλης Ελληνοαμερικανικής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ, ιδιαίτερα του γυναικείου παραρτήματός της, γνωστού ως Κόρες της Πηνελόπης.

    ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΒΙΝΤΕΟ β ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ

    Γ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Οι πολίτες του Μαίην έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνη στην Ολυμπία Σνόου, την οποία και ξαναστέλνουν στη Ουάσιγκτον, για μια τρίτη εξαετή θητεία, στη Γερουσία. Η κυρία Σνόου θα είναι το μόνο ελληνικής καταγωγής μέλος του νομοθετικού αυτού σώματος τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο άλλος Ελληνοαμερικανός που υπηρετεί στη Γερουσία σήμερα, ο Πώλ Σαρμπάνης, αποσύρεται από την πολιτική ύστερα από καριέρα τριών δεκαετιών.

    [09] Ο Charlie Crist κέρδισε τις εκλογές στη Φλόριντα

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    09-11-2006

    Δείτε το βίντεο της ΦτΑ για τον Τσάρλι Κριστ - Download

    Δείτε το βίντεο της ΦτΑ για τον Τσάρλι Κριστ

    O Τσάρλι Κριστ είναι ένας από τους μεγάλους νικητές των εκλογών της Τρίτης. Επιβλήθηκε άνετα στον αντίπαλό του και θα διαδεχτεί τον Τζεμπ Μπους στο αξίωμα του κυβερνήτη της πολιτείας Φλόριντα, που είναι και η τέταρτη μεγαλύτερη στην Αμερικανική Συμπολιτεία, μετά την Καλιφόρνια, τη Νέα Υόρκη και το Τέξας. Με αυτή την ευκαιρία η Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής παρουσίασε την ιστορία του κυρίου Κριστ σε ένα ειδικό τηλεοπτικό αφιέρωμα με τίτλο 'Εκλογές 2006 β Ομογενείς υποψήφιοι και το Αμερικανικό όνειρο'. Παραθέτουμε στη συνέχεια το βίντεο και το κείμενο του αφιερωμένου στον κ. Κριστ αποσπάσματος της εκπομπής αυτής.

    ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΚΠΟΜΠΗΣ

    Ο Γιώργος Μπίστης στο στουντιο της ΦτΑ

    Γ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Σήμερα θα μιλήσουμε για τους ομογενείς οι οποίοι διεκδίκησαν σημαντικά ομοσπονδιακά και πολιτειακά αξιώματα. Κι είχαμε αρκετούς Ελληνοαμερικανούς υποψήφιους από άκρου σε άκρο της χώρας, από το Μέην μέχρι τη Φλόριντα και από το Οχάιο μέχρι την Καλιφόρνια.

    Ξεκινάμε από τον Αμερικανικό Νότο, όπου ο Τσάρλι Κριστ ήταν ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για το αξίωμα του Κυβερνήτη της Φλόριντα.

    ΒΙΝΤΕΟ-ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΣΑΡΛΙ ΚΡΙΣΤ

    Ο Τσάρλι Κριστ γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη της Φλόριντα. Κατέχει ήδη ένα από τα υψηλότερα αξιώματα της πολιτείας αυτής και τόσο ο ίδιος όσο και η Ελληνο-αμερικανική κοινότητα περηφανεύονται για το έργο του. Μας είπε: 'Με τιμά που έχω γίνει υπουργός Δικαιοσύνης στην πολιτεία αυτή. Είμαι εγγονός Έλληνα μετανάστη, του Αδάμ Χριστοδούλου, που ήρθε εδώ το 1914 από την Κύπρο. Από τον παππού μου μάθαμε να θυμόμαστε πάντα τις ρίζες μας και να κάνουμε πάντοτε το καλό'.

    Ο δόκτωρ Τσαρλς Κριστ

    Ο πατέρας του Τσάρλι Κριστ είναι παθολόγος που διατηρεί ακόμα ιατρείο στο Σαιν Πήτερσμπεργκ. Τον επισκεφθήκαμε στο γραφείο του για να μάθουμε περισσότερα για τον γραφικό μετανάστη από το νησί της Αφροδίτης, τον οποίο γνώριζε καλύτερα μια και ήταν δικός του πατέρας. Ο δόκτωρ Κριστ με χαρά μας αφηγήθηκε την ιστορία: 'Ο πατέρας μου, ο Αδάμ, ήρθε στην Αμερική όταν ήταν 14-15 χρονών χωρίς να ξέρει μια λέξη Αγγλικά κι έχοντας στην τσέπη του μόνο ένα Εγγλέζικο νόμισμα 5 σελινιών. Όταν έφτασε στο Έλις Άϊλαντ της Νέας Υόρκης έμαθε πως ζητούσαν λούστρους στη Πενσυλβάνια. Πήγε εκεί και πήρε τη δουλειά αυτή. Αμείβονταν 5 δολάρια το μήνα'.

    Το πόσα χρήματα έβγαζε τότε δεν έχει σήμερα τόσο μεγάλη σημασία όσο το πώς τα έβγαζε. Κατά τον Τσάρλι: 'Μας δίδαξε τη σπουδαιότητα της σκληρής δουλειάς και του να είσαι καλός. Ναι, γυάλιζε παπούτσια, αλλά κέρδιζε το ψωμί του έντιμα. Η μόνη κληρονομιά που μας άφησε ήταν να είμαστε πάντοτε έντιμοι'.

    Μετά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, στο οποίο και υπηρέτησε, ο Αδάμ έπαψε να δουλεύει στο στιλβωτήριο παπουτσιών του κυρίου Φωτόπουλου στην Αλτούνα της Πενσυλβάνιας κι άνοιξε δικό του μαγαζί: ένα μικρό καθαριστήριο καπέλων. Αλλά για τα παιδιά του έκανε ακόμα πιο μεγάλα σχέδια. Τα ήθελε να μάθουνε γράμματα. Και με τα λίγα λεφτά που αποταμίευε τα βοήθησε να σπουδάσουν. Όταν η οικογένεια ήρθε στη Φλόριντα, οι τρεις κόρες του ήταν ήδη εκπαιδευτικοί και οι δύο γιοι του έγιναν, ο ένας φαρμακοποιός και ο άλλος γιατρός.

    Ο δόκτωρ Κριστ θυμάται ότι όλοι οι Έλληνες μετανάστες της εποχής εκείνης είχαν παρόμοια σχέδια για τα παιδιά τους. 'Οι ομογενείς της δεύτερης και τρίτης γενιάς μορφώθηκαν καλά, πέτυχαν και είμαστε περήφανοι για την πολιτιστική κληρονομιά μας'.

    Πώς όμως το φτωχαδάκι ο Αδάμ, που ήρθε στην Αμερική με μια ταμπέλα στο στήθος που έγραφε το όνομα και τα στοιχεία του γιατί δεν ήξερε να τα πει αγγλικά, έγινε οπαδός του ρεπουμπλικανικού κόμματος, όταν κόμμα της εργατιάς εθεωρείτο τότε το δημοκρατικό; Λέει ο δόκτωρ Κριστ: 'Οι περισσότεροι μετανάστες ήτανε Δημοκρατικοί αλλά όχι ο πατέρας μου. Τον ρώτησα γιατί και μου είπε: Εγώ παιδί μου είμαι επιχειρηματίας'.

    Γιατί ο Τσάρλι Κριστ, ο εγγονός του Αδάμ, αποφάσισε να κατέβει ως υποψήφιος Κυβερνήτης της Φλώριντα, το αναφέρει ο ίδιος στο διαφημιστικό σποτάκι της προεκλογικής εκστρατείας του.

    'Θέλω να γίνω κυβερνήτης του λαού. Αυτόν είμαστε εδώ να υπηρετούμε. Θέλω η Φλόριντα να ευημερεί και να μεταρρυθμίσει σωστά την παιδεία. Θέλω να μειώσω τη φορολογία και τα ασφάλιστρα ακινήτων. Σε όποιο κόμμα κι αν ανήκεις έλα με εμένα για το μέλλον της Φλόριντας'.

    Στην πόλη του Αγίου Αυγουστίνου, στην οποία τον συναντήσαμε καθώς ολοκλήρωνε την προεκλογική εκστρατεία του, ο Τσάρλι Κριστ μας είπε να στείλουμε τούτο το μήνυμα στους τηλεθεατές μας στην Ελλάδα και την Κύπρο. 'Να πούνε στους φίλους τους στη Φλόριντα να ψηφίσουν την Τρίτη'.

    ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΒΙΝΤΕΟ β ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ

    Γ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Ο Τσάρλι Κριστ πέτυχε τον στόχο του και θα είναι ο επόμενος Κυβερνήτης της Φλόριντα, της τέταρτης μεγαλύτερης πολιτείας της Αμερικής. Η εκλογική του νίκη έχει και ιστορική σημασία γιατί ο Τσάρλι Κριστ περνά στα χρονικά σαν ο πρώτος Ελληνο-κυπριακής καταγωγής Κυβερνήτης στην Αμερικανική συμπολιτεία.

    [10] O Gus Bilirakis κέρδισε τις εκλογές στη Φλόριντα

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    09-11-2006

    Δείτε το βίντεο της ΦτΑ για το Γκας Μπιλιράκη - Download

    Δείτε το βίντεο της ΦτΑ για το Γκας Μπιλιράκη

    Ο Γκας Μπιλιράκης κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές στη Φλόριντα. Με αυτή την ευκαιρία η Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής παρουσίασε την ιστορία του νέου πολιτικού σε ένα ειδικό τηλεοπτικό αφιέρωμα με τίτλο 'Εκλογές 2006 β Ομογενείς υποψήφιοι και το Αμερικανικό όνειρο', Σας παραθέτουμε το βίντεο και το κείμενο του αφιερωμένου στην κ. Μπιλιράκη αποσπάσματος της εκπομπής αυτής.

    ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΚΠΟΜΠΗΣ

    O Γιώργος Μπίστης στο στούντιο της ΦτΑ

    Γ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Επιστρέφουμε τώρα στον Αμερικανικό Νότο, όπου ο Γκάς, Κωνσταντίνος, Μπιλιράκης διεκδικεί τη βουλευτική έδρα που κρατά τώρα ο πατέρας του Μιχάλης Μπιλιράκης στη Φλώριντα.

    ΒΙΝΤΕΟ-ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΓΚΑΣ ΜΠΙΛΙΡΑΚΗ

    O Κώστας, όπως φωνάζουν το Γκας Μπιλιράκη οι στενοί του φίλοι στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, γεννήθηκε στη Φλόριντα. Αλλά οι ρίζες του ξεκινούν από ένα πανέμορφο αιγαιοπελαγίτικο νησί. Να η ιστορία όπως τη διηγήθηκε ο ίδιος: 'Η οικογένεια του πατέρα μου ήρθανε από τη Κάλυμνο, στα Δωδεκάνησα. Η οικογένεια της μητέρας μου επίσης ήρθανε από τη Κάλυμνο, στα Δωδεκάνησα. Ήρθανε στο Τάρπον Σπρινγκ για τα σφουγγάρια. Εγώ μεγάλωσα εδώ στο Τάρπον Σπρινγκ με την εκκλησία. Ξέρουμε την Ελληνική γλώσσα και όλα στο σπίτι μας είναι ελληνικά'.

    Όταν ο προπάππους του Κώστα, ο Νικήτας, μετανάστευσε στις ΗΠΑ, ήτανε η εποχή που έμπαιναν τα θεμέλια της αεροπορίας. Κι όταν αργότερα έφερε την οικογένειά του στη Φλόριντα, το Τάρπον Σπρινγκς ήτανε ένα ήσυχο ψαρολίμανο στον κόλπο του Μεξικού. Όμως με τον ερχομό κυρίως των Καλυμνιωτών και των Συριανών εξελίχθηκε γρήγορα σε πρωτεύουσα της αμερικανικής βιομηχανίας σφουγγαριού. Τον τίτλο αυτό τον κράτησε για πολλά χρόνια, μέχρι που ανακαλύφθηκε το συνθετικό σφουγγάρι, το οποίο έμελλε να δέσει για πάντα τα σφουγγαλιευτικά καΐκια στο λιμάνι.

    O βουλευτής Μιχάλης Μπιλιράκης

    Οι γονείς του Κώστα γεννήθηκαν και οι δυο στο Τάρπον Σπρινγκς. Ο πατέρας του, ο Μιχάλης, είναι μάλιστα βουλευτής, που επί 24 χρόνια εκπροσωπεί την περιοχή αυτή στη Βουλή των Αντιπροσώπων στη Ουάσιγκτον. Μια και αποσύρεται στο τέλος του χρόνου από το Κογκρέσο, βοηθά τώρα το γιο του, τον Κώστα, να τον διαδεχτεί στην ίδια θέση. Τον συαντήσαμε στο Τάρπον Σπρίνγκς, όπου μας είπε: 'O Κώστας είναι καλό παιδί, λαμπρός ελληνοαμερικανός. Μιλά, διαβάζει, χορεύει και τραγουδά ελληνικά. Είναι γέννημα-θρέμμα Φλόριντα και πολύ ευφυής νέος. Γεννήθηκε όταν σπούδαζα νομικά στο Γκέινσβιλ της Φλόριντα. Είναι πολιτειακός βουλευτής με πολύ πείρα κι έχει ζωηρότατο ενδιαφέρον για τα θέματα της Κύπρου και της Ελλάδας'.

    Ο Γκας Μπιλιράκης είναι πολιτικός που δίνει μεγάλη έμφαση στις ηθικές αρχές και στον θεσμό της οικογένειας. Μάλιστα στο βίντεο της προεκλογικής εκστρατεία του αντί για ηθοποιοί εμφανίζονται αυτά τα ίδια τα 4 παιδιά του. Να η στιχομυθία ανάμεσα στους 4 χαριτωμένους μπόμπιρες όπως την προβάλει το προεκλογικό σποτάκι του:

    'Σας συστήνουμε το μπαμπά μας, τον Γκας Μπιλιράκη, υποψήφιο βουλευτή που καταφέρνει τα πάντα. Έχει κάνει πολλά για την παιδεία. Μείωσε τους φόρους. Σταμάτησε τις γεωτρήσεις πετρελαίου έξω από τις ακτές της Φλόριντα. Πάνω από όλα είναι πολύ καλός μπαμπάς. Θα γίνει και πολύ καλός βουλευτής. Σειρά σου να μιλήσεις μπαμπά. Είμαι ο Γκας Μπλιράκης κι εγκρίνω το μήνυμα αυτό. Ελπίζω να μην πάρουν τα μυαλά του μπαμπά αέρα'.

    Ο Γκας Μπιλιράκης, όπως οι γονείς του αλλά και οι περισσότεροι άλλοι Ελληνο-αμερικανοί δεύτερης και τρίτης γενιάς, νοιώθει σαν να έχει δύο πατρίδες, την Αμερική στην οποία γεννήθηκε και την Ελλάδα από όπου κατάγεται.

    Μας είπε: 'Εύχομαι να δουλέψω σκληρά με την κυβέρνηση της Ελλάδας και να έχουμε ελληνοπούλα να δουλέψουνε μαζί μου στη Ουάσιγκτον, DC. Μένουμε σε ελληνικό χωριό και όλα τα πράγματα είναι καλά. Τώρα είμαι υποψήφιος για το Κογκρέσο. Είναι δύσκολα τα πράγματα, αλλά όλα δείχνουνε πως θα κερδίσουμε. Εύχομαι να δουλέψουμε μαζί και να κάνουμε καλά πράγματα για την Ελλάδα, την Αμερική και για την Κύπρο, την Κύπρο μας'.

    ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΒΙΝΤΕΟ β ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ

    Γ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Για μια ακόμα φορά το μήλο έπεσε κάτω από τη μηλιά. Ο Γκας Μπιλιράκης κέρδισε τις εκλογές και θα διαδεχτεί τον πατέρα του στη Βουλή.

    [11] Ο John Sarbanes κέρδισε τις εκλογές στη Μαίρυλαντ

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    09-11-2006

    Δείτε το βίντεο της ΦτΑ για τον Τζων Σαρμπάνη - Download

    Δείτε το βίντεο της ΦτΑ για τον Τζων Σαρμπάνη

    Ο Τζων Σαρμπάνης κέρδισε τις εκλογές στην Πολιτεία Μαίρυλαντ. Με αυτή την ευκαιρία η Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής παρουσίασε την ιστορία νέου πολιτικού σε ένα ειδικό τηλεοπτικό αφιέρωμα με τίτλο 'Εκλογές 2006 β Ομογενείς υποψήφιοι και το Αμερικανικό όνειρο', Σας παραθέτουμε το βίντεο και το κείμενο του αφιερωμένου στον κ. Σαρμπάνη αποσπάσματος της εκπομπής αυτής.

    ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΚΠΟΜΠΗΣ

    O Γιώργος Μπίστης στο στούντιο της ΦτΑ

    Γ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Η Ολυμπια Σνόου θα είναι το μόνο ελληνικής καταγωγής μέλος της Αμερικανικής Γερουσίας για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο άλλος Ελληνοαμερικανός που υπηρετεί στη Γερουσία σήμερα, ο Πώλ Σαρμπάνης, αποσύρεται από την πολιτική ύστερα από καριέρα τριών δεκαετιών.

    Ο γυιός του Γερουσιαστή Σαρμπάνη, ο Τζων, φιλοδοξεί να ακολουθήσει τα αχνάρια του πατέρα του και ήταν υποψήφιος για μια από τις βουλευτικές έδρες στην Πολιτεία Μαίρυλαντ.

    ΒΙΝΤΕΟ-ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΖΩΝ ΣΑΡMΠΕΗΝΣ

    Ο Τζών Σαρμπέηνς, Γιάννης Σαρμπάνης, γεννήθηκε στη Βαλτιμόρη, που απέχει μόνο μισή ώρα με το αυτοκίνητο από την Ουάσιγκτον. Σαν πρωτεύουσα της Αμερικανικής Συμπολιτείας η Ουάσιγκτον ήτανε από τότε το κέντρο της πολιτικής ζωής. Έλκυσε γρήγορα το ενδιαφέρον του πατέρα του, του Πώλ, που έμελλε να γίνει ο ένας από τους δύο μόνον εκπροσώπους της Πολιτείας Μαίρυλαντ στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

    Ο Γερουσιαστής Πώλ Σαρμπάνης

    Ο Γερουσιαστής Πώλ Σαρμπάνης ήτανε γιος εστιάτορα μετανάστη από την Ελλάδα και όταν πήγαινε ακόμα στο σχολείο δούλευε κάπου-κάπου στο μαγαζί του πατέρα του, στην κομόπολη Σάλσμπουρι, της Μαίρυλαντ.

    Ο Τζων Σαρμπάνης, εγγονός του μετανάστη εκείνου, είναι απόφοιτος δύο πανεπιστημίων, του Πρίνστον και του Χάρβαρντ. Από μικρός που επισκέπτονταν το γραφείο του πατέρα τους στη Ουάσιγκτον θαύμαζε την επίδραση πού το Ελληνικό πνεύμα στην αρχιτεκτονική της πόλης. Ανέβηκε γρήγορα τα σκαλοπάτια της επιτυχίας κι έγινε πρόεδρος μιας των σπουδαιότερων δικηγορικών εταιρειών της χώρας. Δεν ξέχασε όμως ποτέ την καταγωγή του. Μας είπε: 'Με ταπεινότητα επιχειρώ να ακολουθήσω τα αχνάρια ενός ανθρώπου, με τόσο σπουδαίο έργο. Από την γιαγιά και τον πατέρα μας, τα αδέλφια μου κι εγώ μάθαμε να είμαστε υπερήφανοι για την Ελληνική κληρονομιά μας. Μεγαλώσαμε σε ένα σπίτι, πάντα συνδεδεμένο με τη χώρα των προγόνων μας και με τα θέματα της Ελλάδας και της Κύπρου'.

    Ο Τζων Σαρμπέηνς θέλει να φέρει στο Κογκρέσο τις αρχές που πήρε από την οικογένειά του. Αυτές οι αρχές είναι και το πρώτο πράγμα που τονίζει το τηλεοπτικό μήνυμα της προεκλογικής εκστρατείας του. 'Να είσαι δίκαιος, να σέβεσαι όλους και να μη ξεχνάς τις καταβολές σου. Αυτά έμαθα από τους γονείς μου και τις ίδιες αρχές δίνω στα παιδιά μου'.

    Ο Γερουσιαστής Σαρμπάνης καμαρώνει από δικαιολογημένη υπερηφάνεια για το γιο του. Μας είπε χαριτολογόντας: 'Πιστεύουμε ότι είναι καλό να μείνει ένας Σαρμπάνης στο Κογκρέσσο'.

    Η βουλευτική έδρα την οποία διεκδικεί ο Γιάννης Σαρμπάνης στην 3η εκλογική περιφέρεια της Μαίρυλαντ, είναι ή ίδια από την οποία ξεκίνησε την λαμπρή πολιτική σταδιοδρομία του και ο πατέρας του, την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ. Εκεί εκλέχτηκε πρώτη φορά ο Πώλ Σαρμπάνης βουλευτής κι αργότερα μεταπήδησε στη Γερουσία. Πατέρας και γιος έχουνε και άλλα πολλά κοινά. Πιστεύουνε ότι πρέπει συνεχώς να πλουτίζουμε τις γνώσεις μας και πως σε όποιο τομέα διαλέγουμε να επιδοθούμε πρέπει πάντα να φιλοδοξούμε να γίνουμε οι καλύτεροι σε αυτόν. Κατά τον Γιάννη Σαρμπάνη: 'Η εκπαίδευση δίνει στα παιδιά μας τα εφόδια της επιτυχίας και της μεγαλουργίας. Χάρις στην εκπαίδευση 2 γενιές της οικογένειάς μου έζησαν το Αμερικανικό όνειρο'.

    Από τότε που ήταν παιδί μέχρι σήμερα, ο Τζων Σαρμπάνης συνεχίζει να εκκλησιάζεται στον ελληνορθόδοξο ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Βαλτιμόρη και είναι υποστηρικτής πολλών ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.

    ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΒΙΝΤΕΟ β ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ

    Γ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Ο Τζών Σαμπάνης, όπως αναμένονταν, κέρδισε τις εκλογές και αρχίζει τη θητεία του στη Βουλή τον Ιανουάριο, την ίδια μέρα που λήγει η Γερουσιαστική θητεία του πατέρα του. Περάσαμε μέρος της βραδιάς μας την Τρίτη στο αρχηγείο του Τζών Σαρμπέηνς στη Βαλτιμόρη για να σας δώσουμε τώρα μερικά πλάνα από τον εορτασμό της νίκης του.

    ΒΙΝΤΕΟ-ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΡΜΠΑΝΗ

    (Τα πλάνα δείχνουν εθελοντές που πανηγυρίζουν την νίκη του υποψηφίου τους, τον Γερουσιαστή Σαρμπάνη να δίνει την πολιτική σκυτάλη στο γιο του και τον Τζων Σαρμπάνη να ανακοινώνει τον εκλογικό του θρίαμβο).

    [12] Ο Zack Space κέρδισε τις εκλογές στο Οχάιο

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    09-11-2006

    Δείτε το βίντεο της ΦτΑ για το Ζακ Σπέης - Download

    Δείτε το βίντεο της ΦτΑ για το Ζακ Σπέης

    O Ελληνοαμερικανός Ζακ Σπέης είναι ένα από τα καινούργια πρόσωπα που ανέδειξαν οι ψηφοφόροι στις εκλογές της Τρίτης. Με αυτή την ευκαιρία η Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής παρουσίασε την ιστορία του κυρίου Σπέης σε ένα ειδικό τηλεοπτικό αφιέρωμα με τίτλο 'Εκλογές 2006 β Ομογενείς υποψήφιοι και το Αμερικανικό όνειρο'. Παραθέτουμε στη συνέχεια το βίντεο και το κείμενο του αφιερωμένου στον κ. Σπέης αποσπάσματος της εκπομπής αυτής.

    ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΚΠΟΜΠΗΣ

    O Γιώργος Μπίστης στο στουντιο της ΦτΑ

    Στο Οχάιο ο Ελληνοαμερικανός Ζάκ Σπέης ήταν υποψήφιος του δημοκρατικού κόμματος για το Κογκρέσο.

    ΒΙΝΤΕΟ-ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΖΑΚ ΣΠΕΗΣ

    Ο Ζακ Σπέης γεννήθηκε στο Ντόβερ του Οχάιο το 1961 αλλά τόσο ο παππούς του όσο και η γιαγιά του ήτανε μετανάστες από το νησί της Ικαρίας. Πρώτος ήρθε ο παππού του που έγινε αμέσως εργάτης ανθρακωρυχείων. Υπηρέτησε στον Αμερικανικό στρατό κι ύστερα από τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο επέστρεψε στην Ικαρία και παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του, η οποία ήτανε γόνος της οικογένειας Μπάρντος.

    Σωκράτης Σπέης

    Λίγο μετά το γάμο του, γύρισε μόνος στην Αμερική να δουλέψει περισσότερο και να φτιάξει σπίτι για να φέρει αργότερα κοντά του την οικογένεια που δημιούργησε. Ο γιος του, Σωκράτης Σπέης, γνωστός δικηγόρος του Οχάιο, ξέρει την ιστορία από πρώτο χέρι. 'Ο πατέρας μου ήταν ανθρακωρύχος στη Δυτική Βιρτζίνια και μετά δούλεψε σε αλευρόμυλους του Οχάιο. Τελικά εγκαταστάθηκε στο Ντόβερ, όπου το 1922 έφερε τη μητέρα μου και τον μεγάλο αδελφό μου από την Ελλάδα'.

    Ο Ζακ Σπέης, αν και ελάχιστα μόνο γνώρισε τον παππού και τη γιαγιά του εν τούτοις τους θυμάται ακόμα και τους δύο καλά: 'Έχω υπέροχες αναμνήσεις από τον παππού και τη γιαγιά μου. Ήμουνα 5-6 χρονών όταν πέθαναν αλλά δεν θα ξεχάσω ποτέ την καλοσύνη και την αγάπη τους. Οι αξίες τους έχουν ριζωθεί σε όλη την οικογένεια μας'.

    Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Ζαχαρίας Σπέης μεγάλωσε τα παιδιά του ήταν φρικτές γιατί η Αμερική περνούσε τότε μια από τις χειρότερες οικονομικές περιόδους της ιστορίας της. Ο Σωκράτης γεννήθηκε στην αρχή εκείνης της δυσάρεστης περιόδου. Όπως μας είπε: 'Γεννήθηκα στο Οχάιο το 1930, την εποχή του οικονομικού κραχ. Ήτανε δύσκολες μέρες, δεν υπήρχε δουλειά και μεγαλώσαμε στη φτώχια. Αλλά ως Έλληνες ξέραμε τη σημασία της οικογένειας, της πίστης μας και της σκληρής δουλειάς. Έτσι επιβιώσαμε τις μαύρες ημέρες του οικονομικού μαρασμού'.

    Σαν γνήσιος γιος Σωκράτη, ο Ζακ Σπέης έβαλε στους στόχους της ζωής του να βοηθά όσο μπορεί εκείνους που ξέχασε η ευνόησε λιγότερο η τύχη της ζωής. 'Ο πατέρας μου μεγάλωσε φτωχός κι έτσι καταλάβαινε καλά τις ανάγκες όλων των άλλων φτωχών. Με ευαισθητοποίησε κι εμένα από τότε που ήμουν μικρός. Κρατάμε επί 20 χρόνια δικηγορικό γραφείο μαζί και είμαι περήφανος που βοηθάμε νομικά φτωχούς και άτομα που έχουν μεγάλη ανάγκη'.

    Οι οικογένειες τόσο του Ζακ Σπέης όσο και του πατέρα του, του Σωκράτη, εξακολουθούν να μένουν στο Ντόβερ του Οχάιο όπου η ζωή συνεχίζει και αυτή να κυλά πιο αργά και πιο ήσυχα από ότι σε άλλα μέρη της Αμερικής. Ο Ζαχαρίας Σπέης δεν είχε καμιά αμφιβολία που το Ντόβερ ήταν το καλύτερο μέρος για να φτιάξει την οικογένειά του. Το καλύτερο που μπορούσε να προσφέρει στα παιδιά του. Ο Σωκράτης θυμάται: 'Ρώτησα κάποτε τον πατέρα μου. Γιατί όταν ήσουνα 16-17 χρονών άφησες γλώσσα, οικογένεια και πατρίδα κι ήρθες εδώ; Με κοίταξε στα μάτια και μου είπε: Για σένα, για το καλό σου, παιδί μου'. Δεν τα ξεχνάω ποτέ τα λόγια αυτά'.

    Ο Ζακ Σπέης κατέβηκε με το δημοκρατικό ψηφοδέλτιο και ζήτησε την ψήφο της 18ης εκλογικής περιφέρειας του Οχάιο για να την εκπροσωπήσει στη Ομοσπονδιακή Βουλή. Πιστεύει ότι μπορεί να κάνει πολύ καλό σαν βουλευτής τηρώντας τα όσα έμαθε από τον πατέρα και τον παππού του. Μας δήλωσε: 'Σαν Έλληνες ήξεραν τι σημαίνει ατομική υπευθυνότητα, σκληρή δουλειά και οικογένεια. Θέλω να μεταλαμπαδέψω αξίες σαν αυτές στη Ουάσιγκτον για να κάνουμε τη χώρα μας ακόμα καλύτερη'.

    Ο Ζακ Σπέης βλέπει το λειτούργημα του βουλευτή σαν το μέσο με το οποίο θα ανταποδώσει στην κοινότητά του τα όσα έκανε εκείνη για τον παππού και τη γιαγιά του σε άλλες εποχές.

    ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΒΙΝΤΕΟ β ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ

    Γ. ΜΠΙΣΤΗΣ: Ο Ζακ Σπέης κέρδισε τις εκλογές στο Οχάιο και έρχεται τον Ιανουάριο στη Ουάσιγκτον σαν Ομοσπονδιακός Βουλευτής. Ο Ζαχαρίας Σπέης, από κάπου εκεί πάνω που βρίσκεται, θα χαμογελά σήμερα.

    Υπήρξανε κι άλλοι ομογενείς υποψήφιοι για αιρετά αξιώματα στις εκλογές της Τρίτης. Μερικοί κέρδισαν, άλλοι έχασαν. Όλοι τους όμως διεξήγαγαν καλές κι έντιμες προεκλογικές εκστρατείες. Τίμησαν έτσι τους μετανάστες παππούδες τους και έκαναν ολόκληρη την ελληνοαμερικανική κοινότητα περήφανη.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 10 November 2006 - 2:18:27 UTC