Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-11-15

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Νέα Υόρκη ο Θεόδωρος Κασσίμης
  • [02] Συνεδριάζει το Κουαρτέτο
  • [03] Ιράκ: Όμηροι στη Βαγδάτη
  • [04] ΗΠΑ: Μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες ζητούν βοήθεια από την κυβέρνηση Μπους
  • [05] ΔΥΑΕ: Δεν μπορεί να εξακριβωθεί η φύση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν
  • [06] Καθοδόν προς την Ασία ο Πρόεδρος Μπους
  • [07] Έρευνα: To κόκκινο κρέας μπορεί να συντείνει στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού
  • [08] Ευρύτερη στρατηγική για την Μέση Ανατολή αναζητά ο Τόνυ Μπλέαρ
  • [09] Μπερίσα: Απαραίτητη η άμεση λήψη απόφασης για το Κοσυφοπέδιο
  • [10] Εμπειρογνώμονες ζητούν αλλαγές σε επίμαχη συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ινδίας

  • [01] Στη Νέα Υόρκη ο Θεόδωρος Κασσίμης

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    15-11-2006

    Στην πόλη της Νέας Υόρκης βρίσκεται από την Δευτέρα ο υφυπουργός Eξωτερικών της Ελλάδας κ. Θεόδωρος Κασσίμης. Κατά την διάρκεια της παραμονής του ο υφυπουργός επισκέφθηκε τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στην περιοχή Φλάσινγκ β που βρίσκεται στο Κουίνς της Νέας Υόρκης. Σκοπός της επίσκεψής του αυτής είναι να συναντηθεί με παράγοντες της Ομογένειας όπου και θα ενημερωθεί για τα προβλήματα αλλά και τις προτάσεις των εκπροσώπων στις ΗΠΑ. Την Τρίτη επισκέφθηκε επίσης και το ελληνικό σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, στο οποίο λειτουργεί και το μοναδικό ελληνικό ημερήσιο γυμνάσιο εκτός Ελλάδας.

    Την Τετάρτη ο κ. Κασσίμης θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής της Αμερικής.

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κασσίμης θα παραμείνει στην Νέα Υόρκη μέχρι και την Παρασκευή β όπου θα αναχωρήσει για την Βοστόνη, ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο των επαφών με ομογενειακούς παράγοντες.

    [02] Συνεδριάζει το Κουαρτέτο

    15-11-2006

    Το διεθνές Κουαρτέτο για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή, συνεδριάζει σήμερα για να συζητήσει την αναθέρμανση των αποτελματωμένων εδώ και καιρό ειρηνευτικών συνομιλιών Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την ΕΕ και τα ΗΕ θα έχουν συνάντηση στο Κάιρο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Αμπούλ Γκείτ, μετά από συνομιλίες που είχε με τον Αμερικανό απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή Ντέηβιντ Γουέλτς, δήλωσε την Τρίτη το βράδυ στο Κάιρο ότι η ειρηνευτική διαδικασία μπορεί να προωθηθεί σημαντικά, αν οι ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι συμφωνήσουν να ανταλλάξουν έναν Ισραηλινό στρατιώτη που συνελήφθη τον Ιούνιο από εξτρεμιστές στη Γάζα, με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

    Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι αργότερα αυτή την εβδομάδα, ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, Ελλιοτ Αμπραμς, θα μεταβεί στην περιοχή, για συνομιλίες με Ιορδανούς κυβερνητικούς παράγοντες στο Αμμάν. Όπως αναμένεται, οι συνομιλίες θα εστιαστούν στις προσπάθειες των Παλαιστινίων να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που θα περιορίζει τον ρόλο της εξτρεμιστικής Χαμάς.

    [03] Ιράκ: Όμηροι στη Βαγδάτη

    15-11-2006

    Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πολλοί απ' τους ομήρους που απήχθησαν από ενόπλους τη Τρίτη από κτήριο όπου στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες στη Βαγδάτη, αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφάλειας. Δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ να δηλώνει ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζονται για να απελευθερωθούν και οι υπόλοιποι όμηροι. Ένοπλοι ντυμένοι με στολές κομάντος της αστυνομίας, απήγαγαν την Τρίτη μεγάλο αριθμό ατόμων στο Υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης του Ιράκ. Αρχικά οι ιρακινές αρχές είχαν πει ότι οι όμηροι ήταν τουλάχιστον 100, αλλά αργότερα μείωσαν τον αριθμό αυτό.

    Το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 5 ανώτερα στελέχη της αστυνομίας σε σχέση με τις απαγωγές και ότι οι όμηροι ήταν Σουνίτες και Σιίτες, πράγμα που σημαίνει ότι πρόκειται για κοινή τρομοκρατική επίθεση και όχι για περιστατικό εμφύλιας βίας. Επίσης, περίπου 60 άτομα σκοτώθηκαν τη Τρίτη από βιαιότητες στο Ιράκ. Τουλάχιστον 17 σκοτώθηκαν από επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα στη Βαγδάτη, ενώ 40 πτώματα βρέθηκαν σε διάφορα σημεία της Ιρακινής πρωτεύουσας.

    [04] ΗΠΑ: Μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες ζητούν βοήθεια από την κυβέρνηση Μπους

    15-11-2006

    Οι διευθυντές των 3 μεγαλύτερων αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών ζήτησαν από τον Πρόεδρο Μπους να πάρει αποφάσεις σε θέματα εμπορίου και υγειονομικής περίθαλψης, τα οποία, όπως λένε οι εταιρείες, επηρεάζουν αρνητικά την διεθνή τους ανταγωνιστικότητα.

    Κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Λευκό Οίκο την Τρίτη, οι επικεφαλής των αυτοκινητοβιομηχανιών δήλωσαν στον κ. Μπους ότι η Ιαπωνία διαχειρίζεται το νόμισμα της με τρόπο που δίνει στα προϊόντα της το οικονομικό προβάδισμα στην αγορά.

    Είπαν επίσης στον αμερικανό πρόεδρο ότι οι ανταγωνιστές τους ωφελούνται από εθνικό σύστημα υγείας, η έλλειψη του οποίου στις ΗΠΑ θέτει τις αμερικανικές εταιρείες σε μειονεκτική θέση γιατί καλούνται να απορροφήσουν τα σχετικά έξοδα.

    Η Φορντ ανακοίνωσε απώλειες ύψους 5, 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων,και η Κράισλερ 1,5 δισεκατομμυρίων, ενώ η Τζένεραλ Μοτορς 91ος εκατομμυρίων για το τρίμηνο που μας πέρασε.Αντίθετα η Τογιότα σημείωσε κέρδη τρεισήμισι δισεκατομμυρίων δολαρίων και η Χόντα άνω του 1ος δισεκατομμυρίου.

    [05] ΔΥΑΕ: Δεν μπορεί να εξακριβωθεί η φύση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν

    15-11-2006

    Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν χρησιμοποιείται εξ ολοκλήρου για ειρηνικές εφαρμογές, όπως ισχυρίζεται η Τεχεράνη. Σε απόρρητη έκθεση, η διεθνής υπηρεσία αναφέρει ότι βρήκε ίχνη πλουτωνίου, που χρησιμοποιείται για την δημιουργία πυρηνικών όπλων, σε μονάδα πυρηνικών αποβλήτων στο Ιράν. Η έκθεση επίσης αναφέρει ότι η Τεχεράνη εμπλουτίζει ουράνιο, μία διαδικασία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ατομικής βόμβας.

    Από τη πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ εξέφρασε την ελπίδα ότι η χώρα του σύντομα θα γιορτάσει την ολοκλήρωση του προγράμματος της παραγωγής πυρηνικών καυσίμων.

    Στη Νέα Υόρκη, ο πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Τζον Μπόλτον, δήλωσε ότι οι διαπιστώσεις αυτές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας και τα σχόλια του κ. Αχμαντινετζάντ καθιστούν άμεση την ανάγκη λήψης αποφάσεων στο ΣΑ για το θέμα του Ιράν και πρόσθεσε ότι η επιβολή κυρώσεων αποτελεί το μόνο τρόπο για να λάβει η Τεχεράνη υπόψη της τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας.

    [06] Καθοδόν προς την Ασία ο Πρόεδρος Μπους

    15-11-2006

    Ο Πρόεδρος Μπους αναχώρησε από την Ουάσιγκτον για εβδομαδιαία περιοδεία στη νοτιοανατολική Ασία, συμπεριλαμβανομένης και διάσκεψης κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού, που θα πραγματοποιηθεί στο Βιετνάμ. Η διάσκεψη θα εστιαστεί κυρίως σε οικονομικά θέματα, όμως πιστεύεται ότι παράλληλα θα συζητηθεί ευρέως το θέμα της Βόρειας Κορέας. Καθ' οδόν προς την Ασία σήμερα ο πρόεδρος Μπους θα πραγματοποιήσει σύντομη επίσκεψη στη Μόσχα, για ανεπίσημες συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Την Πέμπτη ο κ. Μπούς θα μεταβεί στη Σιγκαπούρη, όπου θα εκφωνήσει ομιλία, κατά την οποία φέρεται ότι θα τονίσει πως οι ΗΠΑ και οι χώρες της Ασίας μπορούν να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση δύσκολων προκλήσεων. Επίσης κατά τη διάσκεψη του Βιετνάμ, αναμένεται ότι ο κ. Μπους θα τονίσει την ανάγκη για μεγαλύτερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και την απελευθέρωση των εμπορικών συναλλαγών.

    [07] Έρευνα: To κόκκινο κρέας μπορεί να συντείνει στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού

    15-11-2006

    Νέα επιστημονική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν σε τακτική βάση κόκκινο κρέας αντιμετωπίζουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού. Η μελέτη που βασίστηκε σε πάνω από 90.000 γυναίκες και δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, έδειξε ότι όσο περισσότερο κόκκινο κρέας κατανάλωναν οι νεαρές γυναίκες των 20, 30 ή 40 ετών, τόσο μεγαλύτερες ήταν οι πιθανότητές τους να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού. Την μελέτη διεκπεραίωσαν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του νοσοκομείου Μπρίγκαμ της Βοστώνης.

    [08] Ευρύτερη στρατηγική για την Μέση Ανατολή αναζητά ο Τόνυ Μπλέαρ

    15-11-2006

    Ο Bρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλέαρ, ζήτησε ευρύτερη στρατηγική προσέγγιση στο θέμα της Μέσης Ανατολής, με στόχο την σταθεροποίηση του Ιράκ και την εξάλειψη της τρομοκρατίας. Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης είπε ότι ο κ. Μπλέαρ έκανε τη δήλωση αυτή την Τρίτη προς την Ομάδα Μελέτης της πολιτικής στο Ιράκ, μιας διακομματικής επιτροπής των ΗΠΑ, η οποία εξετάζει σε βάθος την στρατηγική που ακολουθείται στο Ιράκ.

    Συμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, ο κ. Μπλέαρ, τόνισε επίσης στην ομάδα τη σημασία της επίλυσης της διένεξης Ισραηλινών-Παλαιστινίων και πρόσθεσε ότι η διένεξη αυτή έχει γίνει στόχος εκμετάλλευσης από εξτρεμιστές. Επισήμανε εξάλλου ότι οι διαβουλεύσεις με το Ιράν και τη Συρία είναι απαραίτητες ώστε να τερματιστεί η παρούσα αιματοχυσία στο Ιράκ.

    Της Ομάδας Μελέτης της πολιτικής στο Ιράκ ηγούνται ο τέως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέημς Μπέηκερ, που είναι Ρεπουμπλικανός και έχει στενές σχέσεις με την οικογένεια Μπούς και ο πρώην βουλευτής των Δημοκρατικών Λή Χάμιλτον. Η επιτροπή συναντήθηκε την Δευτέρα με τον πρόεδρο Μπούς στο Λευκό Οίκο και αναμένεται να κάνει τις εισηγήσεις της το Δεκέμβριο.

    [09] Μπερίσα: Απαραίτητη η άμεση λήψη απόφασης για το Κοσυφοπέδιο

    15-11-2006

    Σαλί Μπερίσα

    Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, δήλωσε ότι η αναβολή λήψης τελικής απόφασης για το μέλλον του Κοσυφοπεδίου, ενδέχεται να απειλήσει την σταθερότητα στην περιοχή. Ο κ. Μπερίσα παρότρυνε την Τρίτη την ΕΕ και τις έξι χώρες που επιτηρούν το Κοσυφοπέδιο, να μην προβούν σε αλλαγή των συνόρων του, λέγοντας ότι μία τέτοια ενέργεια θα ενθάρρυνε τους εθνικιστές και ότι τα Βαλκάνια θα γύριζαν πίσω στις χειρότερες εποχές τους.

    Ο μεσολαβητής των ΗΕ στις συνομιλίες για το μέλλον του Κοσυφοπεδίου, Μάαρτι Αχτισάαρι, ανακοίνωσε ότι αναβάλλει την τελική του εισήγηση για το Κοσυφοπέδιο για ένα μήνα, δηλαδή μέχρι την ολοκλήρωση των σερβικών βουλευτικών εκλογών στις 21 Ιανουαρίου.

    Οι αλβανόφωνοι του Κοσυφοπεδίου, που αποτελούν την πλειοψηφία, ζητούν ανεξαρτησία από τη Σερβία, αλλά το Βελιγράδι είναι απόλυτα αντίθετο σε αυτό. Οι συνομιλίες κάτω από την αιγίδα των ΗΕ μεταξύ της Σερβίας και των αλβανοφώνων του Κοσυφοπεδίου άρχισαν τον Φεβρουάριο, όμως μέχρι τώρα δεν επιτεύχθηκε πρόοδος.

    [10] Εμπειρογνώμονες ζητούν αλλαγές σε επίμαχη συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ινδίας

    15-11-2006

    18 εμπειρογνώμονες σε θέματα ελέγχου των εξοπλισμών ζήτησαν απ' την αμερικανική γερουσία να μην επικυρώσει νομοσχέδιο ιστορικής σημασίας που προβλέπει πυρηνική συνεργασία ΗΠΑ-Ινδίας, εκτός και αν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές σ' αυτό το νομοσχέδιο.

    Σε επιστολή τους προς αμερικανούς γερουσιαστές οι 18 εμπειρογνώμονες ζητούν να επιβληθεί στην Ινδία να σταματήσει την παραγωγή πυρηνικών καυσίμων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε πυρηνικά όπλα. Ζητούν επίσης τον τερματισμό της συνεργασίας της Ουάσιγκτον με την Ινδία, αν το Νέο-Δελχί πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή.

    Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ήδη εγκρίνει την πυρηνική συμφωνία ΗΠΑ-Ινδίας η οποία ενδεχομένως να εξεταστεί στη γερουσία σήμερα. Από τη πλευρά του ο πρόεδρος Μπούς χαρακτηρίζει την επικύρωση της συμφωνίας μια απ' τις προτεραιότητες της εξωτερικής του πολιτικής.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 16 November 2006 - 2:18:20 UTC