Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-11-21

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διεθνείς διαφωνίες για το άν θα πρέπει να βοηθηθεί το Ιράν να ολοκληρώσει πυρηνικό αντιδραστήρα
  • [02] Aποκαθίστανται οι διπλωματικές σχέσεις Ιράκ-Συρίας
  • [03] Συνομιλίες ΕΕ-Ιράκ για εμπορικά θέματα
  • [04] Νομοσχέδιο για υποχρεωτική στράτευση στις ΗΠΑ από Δημοκρατικό βουλευτή
  • [05] Σενάρια του Πενταγώνου για το Ιράκ
  • [06] Δηλώσεις Αντριου Νάτσιου για το Νταρφούρ
  • [07] Νέα προειδοποίηση ΕΕ προς Άγκυρα
  • [08] Διαβουλεύσεις ΗΠΑ-Κίνας για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας
  • [09] Ολοκληρώθηκε η περιοδεία Μπούς στην Ασία

  • [01] Διεθνείς διαφωνίες για το άν θα πρέπει να βοηθηθεί το Ιράν να ολοκληρώσει πυρηνικό αντιδραστήρα

    21-11-2006

    Σε σχετικές συνομιλίες στη Βιέννη, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας προσπαθεί να επιτύχει συμφωνία για το αν θα πρέπει να βοηθήσει το Ιράν να ολοκληρώσει πυρηνικό αντιδραστήρα του κοντά στην Τεχεράνη.

    Το Ιράν λέει ότι ο πυρηνικός αντιδραστήρας του Αράκ θα παράγει ραδιενεργά ισότοπα για ιατρική χρήση. Όμως το πλουτώνιο, που χρησιμοποιείται και για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, αποτελεί δευτερεύον προϊόν τους.

    Η συζήτηση σχετικά με την βοήθεια για την ολοκλήρωση του εν λόγω αντιδραστήρα έχει γίνει μήλο της έριδας, με τις δυτικές χώρες να έχουν τεθεί εναντίον της πρότασης και αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες να την υποστηρίζουν. Ο Aμερικανός πρέσβης στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, Γκρέγκ Σούλτι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι αντίθετες με το αίτημα του Ιράν.

    [02] Aποκαθίστανται οι διπλωματικές σχέσεις Ιράκ-Συρίας

    21-11-2006

    Σε αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων του Ιράκ με τη Συρία, που είχαν διακοπεί πριν από περίπου 25 χρόνια, σκοπεύουν να προχωρήσουν Ιρακινοί αξιωματούχοι.

    Εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης δήλωσε ότι το σχέδιο αποκατάστασης των διμερών σχέσεων με τη Συρία, συζητήθηκε κατά την διάρκεια της επίσκεψης στο Ιράκ αυτή την εβδομάδα του Σύρου υπουργού Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μουαλέμ. Ο κ. αλ Μουαλέμ είναι ο υψηλότερα ιστάμενος Σύρος αξιωματούχος που επισκέφθηκε το Ιράκ μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσείν, το 2003.

    Στο μεταξύ, Iρακινοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο πρόεδρος της χώρας Τζαλάλ Ταλαμπανί θα επισκεφθεί το Σάββατο την Τεχεράνη για συνομιλίες με τον ιρανό ομόλογό του, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Οι συνομιλίες αναμένεται ότι θα εστιαστούν σε θέματα ασφάλειας στο Ιράκ. Ιρακινός εκπρόσωπος διέψευσε ότι στις συζητήσεις ενδέχεται να συμμετάσχει και ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασσαντ.

    [03] Συνομιλίες ΕΕ-Ιράκ για εμπορικά θέματα

    21-11-2006

    Συνομιλίες για εμπορικά και άλλα θέματα πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση με το Ιράκ. Ο επίτροπος της ΕΕ για θέματα εμπορίου, Πήτερ Μάντελσον, δήλωσε τη Δευτέρα στο Παρίσι ότι η Ευρώπη υποστηρίζει σταθερά τον Ιρακινό λαό, ενώ ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ιράκ, Μπαρχάμ Σαλέχ, δήλωσε ότι η χώρα του προσβλέπει προς την επιτυχία και χαρακτήρισε την υποστήριξη της Ευρώπης καίριας σημασίας για την επίτευξη αυτού του στόχου.

    Οι συνομιλίες αποσκοπούν στην θεσμοθέτηση κανόνων που θα διέπουν τις σχέσεις του Ιράκ με την ΕΕ και θα καλύπτουν μεγάλο αριθμό αγαθών και υπηρεσιών, ενώ ο κ. Μάντελσον προειδοποίησε ότι οι συνομιλίες θα είναι μακροσκελείς και δύσκολες. Ορισμένοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζητούν απ' το Ιράκ εγγυήσεις σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης και κατάργησης της θανατικής ποινής.

    [04] Νομοσχέδιο για υποχρεωτική στράτευση στις ΗΠΑ από Δημοκρατικό βουλευτή

    21-11-2006

    Ο κ. Ράνγκελ

    Ο Δημοκρατικός βουλευτής της πόλης της Νέας Υόρκης Τσάρλς Ράνγκελ, δήλωσε ότι θα εισηγηθεί νομοσχέδιο που να επαναφέρει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στις ΗΠΑ. Η δήλωση αυτή του κ. Ράνγκελ, στάθηκε αφορμή για διάφορες συζητήσεις σε σχέση με την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, η οποία καταργήθηκε το 1973.

    Σε τηλεοπτική συνέντευξη τη Δευτέρα, ο κ. Ράνγκελ τόνισε ότι τώρα μόνο οι πτωχοί και οι άνεργοι κατατάσσονται στον αμερικανικό στρατό και τόνισε ότι η κυβέρνηση Μπούς δεν θα είχε εισβάλει στο Ιράκ το 2003, αν ίσχυε τότε η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.

    Αντιδρώντας στα σχόλια του κ. Ράνγκελ, ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού κόμματος δήλωσαν την Δευτέρα ότι το θέμα αυτό δεν πρόκειται να συμπεριληφθεί στην ατζέντα του νέου κογκρέσου που αναλαμβάνει καθήκοντα τον Ιανουάριο. Η εντολοδόχος πρόεδρος της βουλής, η Κα Νάνσυ Πελόζι, δήλωσε ότι αντιτίθεται στην υποχρεωτική θητεία.

    Αλλά και Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί αντέδρασαν αρνητικά στην πρόταση του βουλευτή Ράνγκελ. Ο γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας Λίντσευ Γκράχαμ δήλωσε ότι ο αμερικανικός στρατός μπορεί να προσελκύσει νεοσύλλεκτους, με την προσφορά μεγαλύτερων οικονομικών κινήτρων σε όσους εισέρχονται στο στράτευμα.

    [05] Σενάρια του Πενταγώνου για το Ιράκ

    21-11-2006

    Η εφημερίδα Ουάσινγκτον Πόστ γράφει στο φύλλο της Δευτέρας ότι μελέτη του Πενταγώνου θα προτείνει μάλλον την προσωρινή αύξηση του αριθμού των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ, καθώς και μακροπρόθεσμη δέσμευση για εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων, ώστε να μπορούν να αναλάβουν την ασφάλεια της χώρας τους.

    Η εφημερίδα γράφει ότι η μελέτη του στρατού προτείνει τρείς εναλλακτικές λύσεις. Η μία είναι η αύξηση των στρατευμάτων, η δεύτερη προβλέπει μείωση των δυνάμεων, αλλά παράταση της αμερικανικής παρουσίας στο Ιράκ και η τρίτη, προβλέπει την απόσυρση των Αμερικανών. Η εφημερίδα τονίζει ότι η πρόταση του στρατού θα αποτελέσει συνδυασμό διάφορων επιλογών.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ ενδέχεται να αυξηθούν κατά 20 με 30,000 στρατιώτες για ένα διάστημα, ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η εμφύλια βία. Οι δυνάμεις στη συνέχεια θα περικοπούν από τα σημερινά επίπεδα των περίπου 140,000, στις 60,000, καθώς θα εκπαιδεύουν τον ιρακινό στρατό. Υπολογίζεται ότι για να γίνει κάτι τέτοιο, θα χρειαστούν περίπου 5 με 10 ακόμα χρόνια.

    Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε ότι η παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων θα βασιστεί στις συνθήκες που επικρατούν στο έδαφος και στις εισηγήσεις του στρατού. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο στρατός έχει την δυνατότητα να αναπτύξει επιπλέον δυνάμεις του στο Ιράκ αν χρειαστεί, αλλά επισήμανε ότι ακόμα δεν έχει έρθει η ώρα για τέτοιες εκτιμήσεις.

    [06] Δηλώσεις Αντριου Νάτσιου για το Νταρφούρ

    21-11-2006

    Ο κ. Νάτσιος

    Ο ανώτατος απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Σουδάν, Άντριου Νάτσιος, ανέφερε ότι σημειώθηκε πρόοδος στο θέμα του τερματισμού του πολέμου στην δυτική επαρχία, Νταρφούρ, μετά από υψηλού επιπέδου συνομιλίες που είχε την περασμένη εβδομάδα στην Αιθιοπία.

    Ο κ. Νάτσιος είπε ότι ένα από τα επιτεύγματα των συνομιλιών ήταν η προσέγγιση των ηγετών από την Αφρική, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα και τις Αραβικές χώρες. Αν και δεν υπήρξε επίλυση του προβλήματος στην Αντίς Αμπέμπα, πρόσθεσε ο κ. Νάτσιος, εν τούτοις η διάσκεψη είχε σαν αποτέλεσμα την επίτευξη κάποιων επιμέρους συμφωνιών, ορισμένες από τις οποίες η σουδανική κυβέρνηση είχε προηγουμένως απορρίψει. Για παράδειγμα, το Χαρτούμ συμφώνησε κατ' αρχήν να δεχθεί μεικτή ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ και της Αφρικανικής Ένωσης, με στόχο το τερματισμό του τριετούς πολέμου στο Νταρφούρ. Όμως το Σουδάν δεν δέχεται η δύναμη να διοικείται από τα ΗΕ.

    Σήμερα, ο Λίβυος πρόεδρος, Μουαμάρ Γκαντάφι, διοργανώνει διάσκεψη για το Νταρφούρ, στην οποία θα λάβουν μέρος οι πρόεδροι της Δημοκρατίας της Κεντρικής Αφρικής, του Τσάντ, της Αιγύπτου, της Ερυθραίας και του Σουδάν.

    [07] Νέα προειδοποίηση ΕΕ προς Άγκυρα

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    21-11-2006

    Μέσα στις επόμενες 15 μέρες, η Τουρκία θα πρέπει να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της για την Κύπρο, σύμφωνα με την φόρμουλα της Φινλανδικής προεδρίας, γιατί στις 6 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος επίτροπος, Ολι Ρέν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει στις Βρυξέλλες τις συστάσεις της προς το Συμβούλιο για τη μη εφαρμογή του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης και οι αποφάσεις για την περαιτέρω πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας θα ληφθούν ήδη στις 11 Δεκεμβρίου στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

    'Δεν χρειάζεται ακόμη μία Σύνοδος Κορυφής με θέμα τη Τουρκία όπως έγινε το 2004 και το 2005', δήλωσε ο κοινοτικός επίτροπος, κάνοντας σαφές ότι στις 14 και 15 Δεκεμβρίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα συμπεριλάβουν στην επίσημη ατζέντα τους την Τουρκική υπόθεση.

    Διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι θα ασκηθούν έντονες πιέσεις προς την Άγκυρα ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών, που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στο Ελσίνκι, για να αρθεί η αδιαλλαξία της κυβέρνησης Ερντογάν που επιμένει ότι για να εφαρμοσθεί το πρωτόκολλο θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει τις δικές της κινήσεις προς την κατεύθυνση, της άρσης της οικονομικής απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

    Τα ευρωτουρκικά θα συζητήσει σήμερα στο Λονδίνο, όπου βρίσκεται και ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής με τον βρετανό ομόλογό του Τόνυ Μπλαίρ στην πρωθυπουργική κατοικία, τόσο εν όψει της Συνόδου Κορυφής, όσο και υπό το φως του νέου τελεσιγράφου που έστειλε η Φινλανδική προεδρία στην Άγκυρα για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κύπρο. Η Βρετανία όπως είναι γνωστό, πρωτοστατεί για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, επιμένοντας στην μη επιβολή κυρώσεων προς την Άγκυρα για να μην αποθαρρυνθεί η μεταρρυθμιστική της πορεία.

    [08] Διαβουλεύσεις ΗΠΑ-Κίνας για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας

    21-11-2006

    Κρίστοφερ Χιλ

    Στην Κίνα βρίσκεται ο κύριος διαπραγματευτής των ΗΠΑ στις εξαεθνείς συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, βοηθός υπουργός εξωτερικών, Κρίστοφερ Χιλ. Ο κ. Χίλ δήλωσε ότι μετέβη στο Πεκίνο μετά από αίτημα του προέδρου Μπούς και της υπουργού εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, για να συζητήσει το θέμα της επανέναρξης των εξαεθνών συνομιλιών.

    Εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο κ. Χίλ συναντήθηκε με τον Κινέζο υφυπουργό εξωτερικών, Γού Νταγουέι, ενώ θα συνεχιστούν και σήμερα οι επαφές του με Κινέζους αξιωματούχους. Το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι δεν έχει ακόμη οριστεί ημερομηνία για τις συνομιλίες, αλλά η Ουάσιγκτον θα ήθελε την επανέναρξη τους το συντομότερο δυνατόν.

    [09] Ολοκληρώθηκε η περιοδεία Μπούς στην Ασία

    21-11-2006

    Τζ. Μπούς, Σ. Γουντογιόνο

    Ο πρόεδρος Μπούς ολοκλήρωσε το ταξίδι του στην Ασία, με επίσκεψη στην Ινδονησία, όπου είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γουντογιόνο, ενώ συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις κατά της αμερικανικής παρουσίας στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Οι πρόεδροι Μπούς και Γουντογιόνο συζήτησαν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, τη Βόρεια Κορέα και άλλα θέματα κατά την συνάντησή τους την Δευτέρα στο ινδονησιακό θέρετρο Μπογκόρ. Συζήτησαν επίσης τα θέματα του Ιράκ και στα πλαίσια συνέντευξης τύπου, ο κ. Μπούς είπε ότι δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα αυξήσει ή θα μειώσει τον αριθμό των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

    Ο κ. Μπούς είπε επίσης ότι θεωρεί τις διαδηλώσεις κατά της πολιτικής των ΗΠΑ υγιή έκφραση της δημοκρατίας και της ελευθερίας των πολιτών στην Ινδονησία. Στη συνέχεια ο κ. Μπούς αναχώρησε για τη Χαβάη όπου διανυκτερεύει, για να επιστρέψει σήμερα στην Ουάσινγκτον.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 22 November 2006 - 2:18:22 UTC