Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-11-23

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Hμέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ
  • [02] Την επόμενη εβδομάδα η σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Λετονία
  • [03] Κάιρο: Συνομιλίες ηγεσίας της Χαμάς με Αιγύπτιους αξιωματούχους
  • [04] "Oχι" της ΔΥΑΕ στο Ιράν;
  • [05] Βοήθεια ΟΗΕ προς Λίβανο
  • [06] O Κρίστοφερ Χίλλ θα ετοιμάσει την επανέναρξη των συνομιλιών για τη Βόρεια Κορέα
  • [07] Κατάληψη της Αγίας Σοφίας απο εθνικιστές, για την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου
  • [08] Επίσκεψη του Ντίκ Τσέηνυ στη Σαουδική Αραβία
  • [09] OHE: 3.700 άμαχοι σκοτώθηκαν στο Ιράκ το τελευταίο μήνα
  • [10] Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Οι αγοραστές αφορολογήτων ποτών και τσιγάρων μέσω διαδικτύου, πρέπει να πληρώνουν φόρους στη χώρα παραμονής τους
  • [11] Γιορτάζεται η Ημέρα Ευχαριστιών στις ΗΠΑ
  • [12] Το μουσείο Γκέττυ δεν επιστρέφει όλα τα αρχαία αριστουργήματα που η Ιταλία ζήτησε πίσω

  • [01] Hμέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ

    23-11-2006

    Οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να γιορτάσουν την Πέμπτη την Ημέρα των Ευχαριστιών. Εκατομμύρια άτομα ταξιδεύουν, για να περάσουν την γιορταστική μέρα με τις οικογένειες και τους φίλους τους.

    Τα αεροδρόμια και οι αυτοκινητόδρομοι είναι γεμάτοι, αφού αυτή είναι μία από τις μέρες του χρόνου όπου γίνονται τα περισσότερα ταξίδια. Το πατροπαράδοτο έδεσμα για την ημέρα είναι η γεμιστή γαλοπούλα. Την Τετάρτη, σύμφωνα με τη παράδοση, ο πρόεδρος Μπούς έδωσε χάρι σε δύο γαλόπουλα, που αλλιώς θα γίνονταν... ψητά.

    Ο κ. Μπούς είπε ότι ο αμερικανικός λαός είναι ευγνώμων για την φετινή σοδειά, που είναι αρκετά μεγάλη για να ταΐσει όλους τους αμερικανούς αλλά και τον κόσμο. Ευχαρίστησε επίσης τα μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, που θυσιάζουν την προσωπική τους άνεση για την άμυνα του έθνους.

    Ο πρόεδρος Μπούς θα γιορτάσει την ημέρα των Ευχαριστιών στην προεδρική εξοχική κατοικία Κάμπ Ντέηβιντ, κοντά στην Ουάσινγκτον.

    [02] Την επόμενη εβδομάδα η σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Λετονία

    23-11-2006

    Ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Ρίγα της Λετονίας την άλλη εβδομάδα, ο ανώτατος διοικητής των Νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Τζέημς Τζόουνς, δήλωσε ότι ενδεχόμενη αποτυχία εύρεσης περισσότερων πόρων, θα καταστήσει μακροσκελέστερη και ακριβότερη την ανάμειξη της συμμαχίας στο Αφγανιστάν.

    Ο στρατηγός Τζόουνς επεσήμανε ότι παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, η διεθνής Νατοϊκή δύναμη βρίσκεται ακόμη στο 85% των δυνατοτήτων της, ενώ σημειώνει ότι έχει αγνοηθεί το αίτημα του για άλλους 2.500 στρατιώτες, καθώς και αεροσκάφη και ελικόπτερα, παρόλο που εντείνονται οι μάχες μεταξύ Νατοϊκών δυνάμεων και των Ταλεμπάν, στο νότιο Αφγανιστάν. Παρόμοιο αίτημα είχε υποβληθεί στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ στην προηγούμενη διάσκεψη της συμμαχίας στην Πολωνία το Σεπτέμβριο.

    [03] Κάιρο: Συνομιλίες ηγεσίας της Χαμάς με Αιγύπτιους αξιωματούχους

    23-11-2006

    Χαλίντ Μεσαάλ

    Ο εξόριστος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Χαλέντ Μεσαάλ, βρίσκεται στο Κάιρο για συνομιλίες με Αιγύπτιους αξιωματούχους με θέμα το σχηματισμό Παλαιστινιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Αντιπροσωπεία της Χαμάς είχε επισκεφτεί το Κάιρο και το περασμένο μήνα για συνομιλίες με θέμα ενδεχόμενη ανταλλαγή Παλαιστίνιων κρατουμένων με Ισραηλινό στρατιώτη που Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές απήγαγαν τον Ιούνιο.

    Στο μεταξύ τη Τετάρτη το συμβούλιο ασφάλειας του Ισραήλ αποφάσισε να συνεχίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο το τερματισμό των Παλαιστινιακών επιθέσεων με ρουκέτες. Το ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας συνεδρίασε την Τετάρτη, μετά τον θάνατο ενός ακόμα ισραηλινού από ρουκέτα. Πάντως, ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι αποκλείστηκε το ενδεχόμενο ευρύτερης επιχείρησης εδάφους στη Γάζα, λέγοντας ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα πρέπει να έχει και πολιτικούς στόχους.

    [04] "Oχι" της ΔΥΑΕ στο Ιράν;

    23-11-2006

    Ο αντιδραστήρας στο Αράκ

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας αναμένεται ότι θα αρνηθεί σήμερα να ικανοποιήσει αίτημα του Ιράν για προσφορά βοήθειας με στόχο την ολοκλήρωση της κατασκευής αντιδραστήρα πλουτωνίου.

    Ο ανώτατος εκπρόσωπος των ΗΠΑ στην Διεθνή Υπηρεσία, Γκρέγ Σούλτι, δήλωσε ότι η αναμενόμενη απόφαση για τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Αράκ, οφείλεται 'στην ευρύτατη έλλειψη εμπιστοσύνης προς το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες υποστηρίζουν την προσφορά βοήθειας προς το Ιράν για τον αντιδραστήρα στο Αράκ, αλλά οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες αντιτίθενται στη χορήγηση βοήθειας.

    [05] Βοήθεια ΟΗΕ προς Λίβανο

    23-11-2006

    Το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ ενέκρινε αίτημα του Λιβάνου για παροχή βοήθειας στην διερεύνηση της δολοφονίας του αντι-Σύρου υπουργού Βιομηχανίας, Πιέρ Τζεμαγιέλ. Η απόφαση του Συμβουλίου ελήφθη όταν ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, διαβίβασε αίτημα του πρωθυπουργού του Λιβάνου, Φουάντ Σινιόρα, για βοήθεια από εμπειρογνώμονες των ΗΕ.

    Ανάλογη ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι Σύροι αξιωματούχοι είχαν ανάμειξη στην δολοφονία πέρυσι του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι. Την Τετάρτη ο πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Τζον Μπόλτον, είχε ζητήσει την άμεση λήψη απόφασης για το θέμα 'όσο είναι ακόμη νωπά τα σημάδια της δολοφονίας και πριν προκύψουν ενέργειες παρακώλυσης του έργου της δικαιοσύνης', όπως είπε χαρακτηριστικά. Η κηδεία του Πιέρ Τζεμαγιέλ θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

    [06] O Κρίστοφερ Χίλλ θα ετοιμάσει την επανέναρξη των συνομιλιών για τη Βόρεια Κορέα

    23-11-2006

    Ο κ. Χίλλ

    Ο ανώτατος διαπραγματευτής των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα, βοηθός υπουργός εξωτερικών Κρίστοφερ Χιλλ, δήλωσε ότι θα επιστρέψει στην Κίνα για να προετοιμάσει την επανέναρξη των αποτελματωμένων συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ, που όπως είπε, θα ξαναρχίσουν στα μέσα Δεκεμβρίου.

    Ο κ. Χιλλ μόλις επέστρεψε απ' την Κίνα, όπου είχε μεταβεί για διαβουλεύσεις. Την Τετάρτη η Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι δεν θα εγκαταλείψει το πρόγραμμά της πυρηνικών όπλων πριν την επανέναρξη των εξαεθνών συνομιλιών τον επόμενο μήνα.

    Το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας φέρει τον πρώτο υφυπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας να δηλώνει ότι η Πιονγιάνγκ δεν πραγματοποίησε πυρηνική δοκιμή για να εγκαταλείψει τα όπλα αυτού του είδους.

    [07] Κατάληψη της Αγίας Σοφίας απο εθνικιστές, για την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου

    23-11-2006

    Ο Πάπας Βενέδικτος

    Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατόλια μετέδωσε ότι η αστυνομία συνέλαβε 39 Τούρκους εθνικιστές στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίοι έκαναν κατάληψη του μουσείου της Αγίας Σοφίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επερχόμενη επίσκεψη στην Τουρκία του Πάπα Βενέδικτου.

    Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του Πάπα και στη συνέχεια επιδόθηκαν στην απαγγελία βραδινών προσευχών, πρίν τους βγάλει έξω η αστυνομία.

    Ο Πάπας θα επισκεφθεί την Τουρκία από τις 28 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου. Στην επίσκεψή του συμπεριλαμβάνεται και προσκύνημα στην Αγία Σοφία, την πρώην βασιλική, που τώρα είναι μουσείο.

    [08] Επίσκεψη του Ντίκ Τσέηνυ στη Σαουδική Αραβία

    23-11-2006

    O κ. Τσέηνυ

    Ο Aμερικανός αντιπρόεδρος, Ντίκ Τσέηνυ, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επισκεφτεί την Σαουδική Αραβία για συνομιλίες με τον βασιλιά Αμπντουλλάχ. Το γραφείο του κ. Τσέηνυ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα συναντηθεί με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας το Σάββατο, για να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, που σχετίζονται με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Τα θέματα αυτά αναμένεται ότι θα είναι ο πόλεμος στο Ιράκ, η διένεξη Ισραηλινών-Παλαιστινίων και η κατάσταση στο Λίβανο.

    Στο μεταξύ ο πρόεδρος Μπούς μεταβαίνει στην Ιορδανία την ερχόμενη εβδομάδα για συνομιλίες με τον ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι, με θέμα τρόπους βελτίωσης της κατάστασης στο Ιράκ. Με κοινή τους ανακοίνωση, οι κ.κ. Μπούς και αλ Μαλικι επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στην οικοδόμηση ενός ειρηνικού, δημοκρατικού και ασφαλούς Ιράκ, ενώ δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν την διμερή τους σχέση.

    [09] OHE: 3.700 άμαχοι σκοτώθηκαν στο Ιράκ το τελευταίο μήνα

    23-11-2006

    Περίπου 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ, τη Τετάρτη, ενώ τα ΗΕ δηλώνουν ότι πάνω από 3.700 άμαχοι σκοτώθηκαν τον περασμένο μήνα, αριθμός που αποτελεί νέο ρεκόρ θανάτων στο Ιράκ. Πρόκειται για υπολογισμό του ιρακινού υπουργείου Υγείας. Επίσης η Ιρακινή αστυνομία δήλωσε τη Τετάρτη ότι ανακάλυψε 59 πτώματα στη Βαγδάτη, ενώ από έκρηξη βόμβας στο οδόστρωμα σκοτώθηκαν 7 ιρακινοί αξιωματούχοι ασφαλείας νότια της Ιρακινής πρωτεύουσας.

    Στην Ουάσινγκτον, ο επικεφαλής του σώματος των Πεζοναυτών, στρατηγός Τζέημς Κόνγουαιη, δήλωσε ότι ενδεχομένως να χρειαστεί η διεύρυνση του σώματος λόγω των συνεχιζόμενων πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και επισήμανε ότι ίσως χρειαστούν αναθεώρηση και τα σχέδια για την ανάπτυξη των πεζοναυτών.

    [10] Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Οι αγοραστές αφορολογήτων ποτών και τσιγάρων μέσω διαδικτύου, πρέπει να πληρώνουν φόρους στη χώρα παραμονής τους

    23-11-2006

    'Κακά μαντάτα' για όσους Ευρωπαίους αγόραζαν οινοπνευματώδη ποτά και τσιγάρα μέσω του διαδικτύου, για να επιχουν χαμηλότερες τιμές.

    Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο απεφάνθη ότι οι αγοραστές αφορολόγητων οινοπνευματωδών ποτών και τσιγάρων μέσω Ιντερνετ από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα υποχρεώνονται να καταβάλουν φόρους για τα προϊόντα που αγόρασαν στις αρχές της χώρας παραμονής τους.

    Το δικαστήριο διατήρησε προηγούμενη απόφασή του, από το 1992, που λέει ότι η φορολογία μπορεί να αποφευχθεί, στην περίπτωση που οι καταναλωτές πηγαίνουν στο εξωτερικό και μεταφέρουν πίσω στις χώρες τους μόνοι τους τα προϊόντα που αγοράζουν και που προορίζονται για προσωπική τους χρήση.

    Η απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα πρέπει να μεταβαίνουν στο εξωτερικό για να εκμεταλλεύονται τους χαμηλότερους φόρους σε ποτά και μπύρες. Πολλοί Βρετανοί, μεταβαίνουν με ειδικά φέρρυ μπώτ στη Γαλλία για να αγοράσουν τα οινοπνευματώδη ποτά της προτίμησής τους σε φθηνότερες τιμές.

    Η απόφαση αυτή πάντως αποτελεί νίκη για πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που ανησυχούσαν ότι θα έχαναν μία σημαντική πηγή εσόδων τους, αν οι καταναλωτές μπορούσαν να προμηθεύονται αφορολόγητα ποτά και τσιγάρα μέσω του διαδικτύου.

    [11] Γιορτάζεται η Ημέρα Ευχαριστιών στις ΗΠΑ

    23-11-2006

    Στιγμιότυπο από την γιορταστική παρέλαση, στη Νέα Υόρκη.

    Απ'άκρου σ'άκρο της χώρας, οι Αμερικανοί γιορτάζουν την Ημέρα Ευχαριστιών και όλες τις παραδόσεις που συνδέονται μ'αυτήν.

    Ο πρόεδρος Μπους τηλεφώνησε σε πολλά μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για να τους ευχηθεί για την ημέρα αυτή και για να τους ευχαριστήσει για την υπηρεσία που προσφέρουν στην πατρίδα τους.

    Ο κ. Μπούς τόνισε: 'Εμείς οι Αμερικανοί, αγαπούμε την πατρίδα μας. Και το σπουδαιότερο παράδειγμα αυτής της προσήλωσης δίνεται από τους πολίτες που προσφέρονται οικειοθελώς να προστατεύσουν τη χώρα μας από κάθε κακό. Τα μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν βάλει κατά μέρος την προσωπική τους άνεση και ασφάλεια, για να προστατεύσουν εμάς τους υπόλοιπους. Το θάρρος τους μας κρατά ελεύθερους, η θυσία τους μας καθιστά ευγνώμονες και η ανδρεία τους μας κάνει περήφανους.'

    Στην πόλη της Νέας Υόρκης, παρά την βροχή και το τσουχτερό κρύο, πλήθη κόσμου συγκεντρώθηκαν στο Μπρόντγουαιη για να παρακολουθήσουν την ετήσια παρέλαση για την Ημέρα των Ευχαριστιών. Στην παρέλαση λαμβάνουν μέρος μουσικά συγκροτήματα, μαζορέττες, πολύχρωμα άρματα και τεράστια μπαλόνια με ήλιο. Το κλού της παρέλασης είναι βέβαια ο Αγιο-Βασίλης, που συμβολίζει το ξεκίνημα της εορταστικής περιόδου.

    Το επίκεντρο, πάντως, της μέρας αυτής είναι το φαγοπότι. Οι Αμερικανοί, μαζί με τις οικογένειες και τους φίλους τους, απολαμβάνουν πλούσιο γεύμα, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η ψητή γαλοπούλα ή το χοιρομέρι, φθινοπωρινά λαχανικά όπως γλυκοπατάτες και κολοκύθες, και για επιδόρπιο, η γλυκιά κολοκυθόπιτα.

    Οι ΗΠΑ γιορτάζουν επίσημα την μέρα αυτή από το 1863 την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, μετά την σοδειά του φθινοπώρου. Την μέρα πρίν και μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, σημειώνονται οι περισσότερες μετακινήσεις στη χώρα, καθώς οι Αμερικανοί ταξιδεύουν προς τις ιδιαίτερες πατρίδες τους ή συγγενικά τους σπίτια.

    Πιστεύεται ότι η πρώτη Ημέρα των Ευχαριστιών γιορτάστηκε το 1621, όταν οι πρώτοι Βρετανοί άποικοι της χώρας μοιράστηκαν το γιορτινό τους τραπέζι με τοπικές φυλές Ερυθροδέρμων, στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται η Μασσαχουσέτη.

    [12] Το μουσείο Γκέττυ δεν επιστρέφει όλα τα αρχαία αριστουργήματα που η Ιταλία ζήτησε πίσω

    23-11-2006

    Eνα απο τα αρχαία αριστουργήματα του μουσείου Γκέττυ.

    Η Ιταλία εξέφρασε την απογοήτευσή της εξαιτίας της απόφασης του γνωστού αμερικανικού μουσείου Γκέττυ να μην της επιστρέψει δύο αρχαία ευρήματα, που αξιωματούχοι στη Ρώμη λένε ότι εξήχθησαν παράνομα από τη χώρα.

    Ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, Φραντσέσκο Ρουτέλλι είχε αρχικά ζητήσει την επιστροφή 52 αρχαιοτήτων από το μουσείο Πώλ Γκέττυ, που εδρεύει στο Λός Αντζελες.

    Όμως, ο διευθυντής του μουσείου, Μάικλ Μπράντ, δήλωσε με επιστολή του ότι μόνο 26 αντικείμενα θα επιστραφούν στην Ιταλία. Και οι δύο πλευρές είπαν ότι είναι ανοικτές σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

    Τα αντικείμενα που δεν επιστρέφονται ένα δύο από τα πολυτιμότερα αρχαία έργα. Το πρώτο είναι το ορειχάλκινο 'άγαλμα νεαρού νικητή,' φιλοτεχνημένο στην Ελλάδα του 300 π.Χ , και το δεύτερο, ένα άγαλμα 5ου π.Χ. αιώνα, που παριστάνει τη θεά Αφροδίτη.

    Το μουσείο Γκέττυ ισχυρίζεται ότι το ορειχάλκινο άγαλμα βρέθηκε από ψαράδες σε διεθνή ύδατα το 1964 και ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το άγαλμα της θεάς όντως ανήκει στην Ιταλία.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 24 November 2006 - 2:18:24 UTC