Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-11-24

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ανάπτυξη της Αφρικής θα συντείνει στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης
  • [02] Μπαραντέι: Το Ιράν θα δώσει πρόσβαση σε επιθεωρητές
  • [03] Εντείνεται η βία στο Ιράκ
  • [04] Γάζα: Συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων
  • [05] Λίβανος: Την επιστροφή 5 σιιτών υπουργών στην κυβέρνηση του ζητά ο Σινιόρα
  • [06] Β. Κορέα: Στα μέσα Δεκεμβρίου μπορεί ν' αρχίσουν οι εξαθνείς συνομιλίες

  • [01] Η ανάπτυξη της Αφρικής θα συντείνει στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης

    24-11-2006

    Aξιωματούχοι της Αφρικανικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποσχέθηκαν να καταπολεμήσουν την παράνομη μετανάστευση προωθώντας την ανάπτυξη της Αφρικανικής Ηπείρου. Στο τέλος διάσκεψής τους στην Τρίπολη, οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών συμφώνησαν ότι τα κύρια αιτία της μετανάστευσης είναι η φτώχεια και η υπανάπτυξη.

    Ο επίτροπος της ΕΕ για Θέματα Δικαιοσύνης και Ασφάλειας δήλωσε ότι η ασφάλεια δεν πρέπει πλέον να θεωρείται προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και πρόσθεσε ότι μία καλύτερη λύση είναι να παρέχονται δουλειές και επαγγελματική εκπαίδευση. Ο επίτροπος ανάπτυξης της ΕΕ πρότεινε την δημιουργία επίσημων μεταναστευτικών υπηρεσιών σε Αφρικανικές χώρες που να διεκπεραιώνουν τις αιτήσεις ατόμων που επιδιώκουν να μεταναστεύσουν νόμιμα σε άλλα κράτη.

    Όμως το συνέδριο παρέκαμψε αίτημα των αφρικανικών χωρών για τη δημιουργία ειδικού αναπτυξιακού ταμείου από τη ΕΕ. Δεκάδες χιλιάδες αφρικανοί κάθε χρόνο επιχειρούν να εγκατασταθούν στην Ευρώπη για να ξεφύγουν από τη φτώχεια και τις δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης στις χώρες τους.

    [02] Μπαραντέι: Το Ιράν θα δώσει πρόσβαση σε επιθεωρητές

    24-11-2006

    Μωχάμεντ Ελ Μπαραντέι

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μωχάμεντ Ελ Μπαραντέι, δήλωσε ότι το Ιράν συμφώνησε να δώσει στους επιθεωρητές πρόσβαση σε συγκρότημα εμπλουτισμού ουρανίου στην Νατάνζ. Κατά την εκτίμησή του η συμφωνία δείχνει πως η Τεχεράνη κάνει τώρα βήματα 'προς τη σωστή κατεύθυνση'. Ο Ελ Μπαραντέι όμως είπε παράλληλα πως το Ιράν πρέπει να δώσει λεπτομερείς εξηγήσεις στη διεθνή υπηρεσία σε σχέση με το πυρηνικό του πρόγραμμα καθώς επίσης και πρόσβαση στα αρχεία του και σε περισσότερες εγκαταστάσεις.

    Στο μεταξύ , η Διεθνής Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας των Ηνωμένων Εθνών απέρριψε το αίτημα του Ιράν για βοήθεια σε τεχνικά θέματα σχετικά με τον αντιδραστήρα πλουτωνίου, για τον οποίo αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή υλικών για πυρηνικά όπλα. Ο αμερικανός πρέσβης Γκρέγκορυ Σούλτι δήλωσε ότι η απόφαση αυτή του διεθνούς οργανισμού δίνει μόνιμο τέλος στο αίτημα της Τεχεράνης.

    [03] Εντείνεται η βία στο Ιράκ

    24-11-2006

    H Iρακινή κυβέρνηση επέβαλε επ' αόριστον απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Βαγδάτη και έκλεισε δυο μεγάλα αεροδρόμια της χώρας μετά από συντονισμένες επιθέσεις με βόμβες και με όλμoυς, από τις οποίες σκοτώθηκαν 160 άτομα στη συνοικία Σαντρ Σιτυ της πρωτεύουσας.

    Ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση της Πεμπης είναι και ο υψηλότερος που έχει σημειωθεί στην πυκνοκατοικημένη αυτή σιιτική γειτονιά από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, το 2003.

    Ιρακινοί αξιωματούχοι λένε ότι τουλάχιστον 5 βόμβες που ήταν τοποθετημένες σε αυτοκίνητα εξερράγησαν στο Σαντρ Σίτυ το οποίο χτυπήθηκε επίσης από απροσδιόριστο αριθμό όλμων. Σουνιτικές γειτονιές της Βαγδάτης υπέστησαν κι αυτές λίγο αργότερα επιθέσεις με όλμους οι οποίοι ρίφθηκαν προφανώς σε αντίποινα.

    Ιρακινοί πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες εμφανίστηκαν στην τηλεόραση και έκαναν έκκληση για ηρεμία. Ζήτησαν επίσης να δοθεί τέλος στη διαρκώς κλιμακούμενη βία. Πρόσφατη έκθεση των ΗΕ αναφέρει ότι πάνω 3.700 Ιρακινοί άμαχοι σκοτώθηκαν τον περασμένο μήνα.

    [04] Γάζα: Συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων

    24-11-2006

    Ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 7 Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, στην προσπάθεια τους να αναχαιτίσουν εξτρεμιστές που ρίχνουν ρουκέτες εναντίον τους. Παλαιστινιακές πηγές λένε ότι 3 μέλη της Επιτροπής Λαϊκής Αντίστασης σκοτώθηκαν από αεροεπιδρομή στο αυτοκίνητό τους την Πέμπτη. Ισραηλινά στρατεύματα σκότωσαν επίσης και μερικούς άλλους εξτρεμιστές κατά την διάρκεια μαχών.

    Σε άλλη περιοχή της Γάζας, μια 57χρονη γυναίκα αυτοανατινάχτηκε τραυματίζοντας έτσι τρεις Ισραηλινούς στρατιώτες. Το στρατιωτικό σκέλος της Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για το επεισόδιο. Εξ άλλου, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς του κόμματος Φατάχ συναντήθηκε με το Πρωθυπουργό Ισμαήλ Χανίγιε του κυβερνώντος κόμματος Χαμάς και συζήτησαν το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

    [05] Λίβανος: Την επιστροφή 5 σιιτών υπουργών στην κυβέρνηση του ζητά ο Σινιόρα

    24-11-2006

    Φουάντ Σινιόρα

    Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Φουάντ Σινιόρα ζήτησε από 5 Σιίτες υπουργούς που αποχώρησαν από την κυβέρνησή του στις αρχές του μήνα να επιστρέψουν. Ο κ. Σινιόρα δήλωσε την Πέμπτη ότι οι υπουργοί πρέπει να επιστρέψουν για να εκφράσουν τις απόψεις τους σε θέματα μεγάλης σπουδαιότητας για τον Λίβανο.

    Οι 5 ανήκουν στην ένοπλη πτέρυγα της εξτρεμιστικής οργάνωσης Χεζμπολά και παρατήθηκαν από την κυβέρνηση στην οποία επικρατούν οι σουνίτες, όταν αυτή απέρριψε αίτημα των σιιτών να ανατεθεί στη Χεζμπολά και τους υποστηρικτές της ένας πιο αποφασιστικός ρόλος.

    Σε άλλες εξελίξεις, χιλιάδες άτομα κατέκλυσαν την κεντρική πλατειά της Βηρυτού για την κηδεία του αντιτιθέμενου στη Συρία πολιτικού Πιέρ Τζεμαγιέλ που δολοφονήθηκε. Τα πλήθη έσειαν Λιβανικές σημαίες και κρατούσαν φωτογραφίες του θύματος.

    Ο Αμίν, πατέρας του Τζεμαγιέλ και τέως Πρόεδρος του Λιβάνου, μίλησε στη συγκέντρωση πίσω από αλεξίσφαιρο γυαλί. Ζήτησε να αρχίσει νέα επανάσταση ανεξαρτησίας και να διενεργηθούν εκλογές για να αντικατασταθεί ο Πρόεδρος Εμίλ Λαχούντ, που διάκειται φιλικά προς τη Συρία.

    Ο 34χρονος υπουργός βιομηχανίας πυροβολήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του την Τρίτη κοντά στη Βηρυτό. Οι υποστηρικτές του Τζεμαγιέλ επιρρίπτουν την ευθύνη για τη δολοφονία του στη Συρία, η οποία αρνείται οποιοδήποτε ανάμειξη στη υπόθεση.

    [06] Β. Κορέα: Στα μέσα Δεκεμβρίου μπορεί ν' αρχίσουν οι εξαθνείς συνομιλίες

    24-11-2006

    Κρίστοφερ Χιλλ

    Στο Πεκίνο, τo υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί ημερομηνία για την επανέναρξη των εξαενθνών συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας. Το Κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, Ζινχουά, αναφέρει ότι η εκπρόσωπος του υπουργείου Γιαν-Γιού δήλωσε ότι το θέμα συνεχίζει να εξετάζεται και ζήτησε και από όλες τις άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές να δείξουν ελαστικότητα.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Χιλλ, ο οποίος μόλις επέστρεψε από την Κίνα αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι περιμένει οι συνομιλίες να αρχίσουν ξανά στα μέσα Δεκεμβρίου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 25 November 2006 - 2:18:16 UTC