Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-11-28

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχίζει η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ
  • [02] Επίσκεψη Πάπα στην Τουρκία
  • [03] Κινδυνεύουν οι ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας
  • [04] Ιράκ: Βιαιοτήτων συνέχεια
  • [05] Παραιτήθηκε ανώτερος σύμβουλος της κυβέρνησης Μπούς για Ιράκ και Μέση Ανατολή
  • [06] Έτοιμος δηλώνει ο Εχούντ Ολμέρτ για επανέναρξη συνομιλιών με Παλαιστίνιους
  • [07] Αφγανιστάν: Δύο Καναδοί στρατιώτες νεκροί από βομβιστική επίθεση
  • [08] Υπόθεση προστασίας του περιβάλλοντος ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

  • [01] Αρχίζει η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ

    28-11-2006

    Ο πρόεδρος Μπούς βρίσκεται στην Εσθονία, πρώτο σταθμό περιοδείας του στο εξωτερικό στη διάρκεια της οποίας θα συζητήσει το μέλλον του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Μετά από συνομιλίες σήμερα με Εσθονούς αξιωματούχους, ο κ. Μπούς θα μεταβεί στη γειτονική Λετονία για την διήμερη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου το κύριο θέμα συζήτησης θα είναι το Αφγανιστάν.

    Τη Τετάρτη, ο αμερικανός πρόεδρος θα μεταβεί στο Αμάν της Ιορδανίας για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι και τον βασιλιά Αμπντουλλάχ της Ιορδανίας. Στο προεδρικό αεροσκάφος καθ' οδόν προς την Εσθονία ο σύμβουλος του κ. Μπούς για θέματα εθνικής ασφάλειας, Στήβεν Χάντλυ, δήλωσε ότι η κατάσταση στο Ιράκ βρίσκεται σε νέα φάση που χαρακτηρίζεται από κλιμάκωση της εμφύλιας βίας.

    Στο μεταξύ ο πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, βρισκόταν την Δευτέρα στη Τεχεράνη για να ζητήσει την συνεργασία του Ιράν για την σταθεροποίηση του Ιράκ. Εξάλλου, η εφημερίδα Ουάσινγκτον Πόστ γράφει ότι η διακομματική επιτροπή που μελετά εναλλακτικές λύσεις για το πρόβλημα του Ιράκ, πιστεύεται ότι θα παροτρύνει την κυβέρνηση Μπούς να αναλάβει έντονη διπλωματική προσπάθεια στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και συνομιλιών με το Ιράν και τη Συρία.

    [02] Επίσκεψη Πάπα στην Τουρκία

    28-11-2006

    Υψηλά τα μέτρα ασφάλειας στη Κωνσταντινούπολη

    Ο Πάπας Βενέδικτος αρχίζει σήμερα ιστορική επίσκεψη στην Τουρκία. Ο ποντίφικας φθάνει στις 12 το μεσημέρι στο αεροδρόμιο της Άγκυρας όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αρχικά ο κ. Ερντογάν είχε δηλώσει ότι δεν θα συναντιόταν με τον Πάπα λόγω του φορτωμένου προγράμματος του και του ταξιδιού του στην Ρίγα της Λετονίας για την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Αλλά τελικά τη Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι πριν την αναχώρηση του για τη Ρίγα, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα συναντιόταν για λίγο με τον Ποντίφικα.

    Σε δηλώσεις του τη Κυριακή ο Πάπας Βενέδικτος επεσήμανε ότι προσβλέπει στην επίσκεψη του στην Τουρκία στη διάρκεια της οποίας θα του δοθεί η ευκαιρία να εκφράσει 'την ειλικρινή του φιλία', όπως είπε, προς τον Τουρκικό λαό. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Κωνσταντινούπολη ο Πάπας θα επισκεφτεί το Πατριαρχείο για συνομιλίες με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Τουρκικές δυνάμεις ασφάλειας έχουν ήδη λάβει θέσεις στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, ενώ μικρές διαδηλώσεις κατά της επίσκεψης του Ποντίφικα πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα και στις δύο αυτές πόλεις.

    [03] Κινδυνεύουν οι ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας

    28-11-2006

    Απέτυχαν οι συνομιλίες της Δευτέρας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, αναφορικά με την στάση της Άγκυρας προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Με την εξέλιξη αυτή, τίθενται σε κίνδυνο οι ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας με την Ευρώπη των 25. Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, δήλωσε την Δευτέρα ότι δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, μετά από ξεχωριστές συνομιλίες που είχε με τους ομολόγους του από την Τουρκία και την Κύπρο, στο Τάμπερε, της Φινλανδίας.

    Η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία, όπως προβλέπουν οι κοινοτικές της υποχρεώσεις. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλλάχ Γκιούλ, καταγγέλλει την Κύπρο ότι κάνει κατάχρηση του βέτο της για το θέμα αυτό. Η Τουρκία επίσης εμμένει ότι το Kυπριακό είναι πολιτικό θέμα που δεν πρέπει να επηρεάζει την ενταξιακή της πορεία.

    Πάντως ο επίτροπος για θέματα διεύρυνσης της ΕΕ, Όλι Ρέν, δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως θα διακοπούν τελείως οι ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία, αλλά ότι μάλλον θα καθυστερήσουν.

    [04] Ιράκ: Βιαιοτήτων συνέχεια

    28-11-2006

    Ξανάρχισαν οι βιαιότητες στη Βαγδάτη μετά την άρση, τη Δευτέρα, τριήμερης απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι τουλάχιστον 35 πτώματα βρέθηκαν στην Ιρακινή πρωτεύουσα και ότι τα περισσότερα έφεραν σημάδια βασανιστηρίων. Επίσης Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 6 άτομα σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στη Βαγδάτη, ενώ βορειότερα στην Μακνταντίγια, τουλάχιστον 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας κοντά σε κατάστημα κινητών τηλεφώνων.

    Εξάλλου ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι μαχητικό αεροσκάφος συνετρίβη βορειοδυτικά της Βαγδάτης. Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι δεν πιστεύεται πως το αεροσκάφος κατερρίφθη από εχθρικά πυρά. Αλλά το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι Ιρακινή ανταρτική οργάνωση ισχυρίζεται ότι κατέρριψε το αεροσκάφος. Επίσης ο αμερικανικός στρατός δεν έδωσε πληροφορίες για την τύχη του πιλότου.

    Στο μεταξύ στο Κιρκούκ, πυρκαγιά ξέσπασε σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις μετά από επίθεση με βλήμα όλμου. Πάντως δεν υπήρξαν θύματα και η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο.

    [05] Παραιτήθηκε ανώτερος σύμβουλος της κυβέρνησης Μπούς για Ιράκ και Μέση Ανατολή

    28-11-2006

    Παραίτηση υπέβαλε ανώτερος σύμβουλος της κυβέρνησης Μπούς για το Ιράκ και τη Μέση Ανατολή. Το Στέητ Ντηπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι παραιτήθηκε ο Φίλιπ Ζέλικο, ανώτερος σύμβουλος της υπουργού εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, για προσωπικούς και επαγγελματικούς λόγους.

    Ο κ. Ζέλικο είχε διαφωνήσει με την προσέγγιση της αμερικανικής κυβέρνησης στο θέμα του Ιράκ. Μάλιστα στο πρόσφατο βιβλίο του 'Φάση Άρνησης' ο γνωστός δημοσιογράφος, Μπομπ Γούντγουωρντ, αναφέρει ότι ο Φίλιπ Ζέλικο είχε προειδοποιήσει την κ. Ράις στις αρχές του 2005 ότι το Ιράκ είναι 'αποτυχημένο κράτος' και ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν 'καταστροφική αποτυχία' στο Ιράκ.

    [06] Έτοιμος δηλώνει ο Εχούντ Ολμέρτ για επανέναρξη συνομιλιών με Παλαιστίνιους

    28-11-2006

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε ότι είναι έτοιμος για την επανέναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με την Παλαιστινιακή κυβέρνηση, εφόσον αυτή αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ και με την προϋπόθεση ότι οι εξτρεμιστές θα αφήσουν ελεύθερο τον ισραηλινό στρατιώτη που κρατούν από το καλοκαίρι.

    Κατά την διάρκεια ομιλίας του την Δευτέρα, στα πλαίσια εκδήλωσης προς τιμή του ιδρυτή του εβραϊκού κράτους Ντέηβιντ Μπέν Γκουριόν, ο κ. Ολμέρτ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα ήταν διατεθειμένο να διαλύσει ορισμένους εβραϊκούς οικισμούς στα κατεχόμενα εδάφη στα πλαίσια ειρηνευτικών συνομιλιών, ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο Παλαιστινιακό κράτος στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Δήλωσε ακόμα ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να περιορίσει τα σημεία ελέγχου, να απελευθερώσει παγωμένα περιουσιακά στοιχεία και να αφήσει ελεύθερους Παλαιστίνιους κρατούμενους. Πάντως δεν διευκρίνισε πόσους κρατουμένους θα απελευθέρωνε το Ισραήλ σαν αντάλλαγμα για τον συλληφθέντα στρατιώτη.

    Εδώ στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, χαρακτήρισε την Ισραηλο-Παλαιστινιακή κατάπαυση του πυρός και την ομιλία του κ. Ολμέρτ, θετικές εξελίξεις. Την Δευτέρα, και ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή πλευρά είναι και αυτή έτοιμη για συνομιλίες με το Ισραήλ.

    [07] Αφγανιστάν: Δύο Καναδοί στρατιώτες νεκροί από βομβιστική επίθεση

    28-11-2006

    Τo NATO δήλωσε ότι δύο Καναδοί στρατιώτες του σκοτώθηκαν την Δευτέρα από έκρηξη βόμβας σε οδόστρωμα στην Κανταχάρ στο νότιο Αφγανιστάν. Η έκρηξη σημειώθηκε καθώς περνούσε από το σημείο εκείνο φάλαγγα στρατιωτικών αυτοκινήτων των συμμαχικών δυνάμεων. Οι περισσότεροι στρατιώτες του ΝΑΤΟ στην Κανταχάρ είναι Καναδοί.

    Την Κυριακή, βομβιστής αυτοκτονίας έπληξε εστιατόριο στην πόλη Ουργκούν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, σκοτώνοντας 15 άτομα και τραυματίζοντας 25. Πρόσφατα έχει σημειωθεί έξαρση ανταρτικών επιθέσεων στο Αφγανιστάν. Τα νατοϊκά στρατεύματα και ο Αφγανικός στρατός προσπαθούν να εξουδετερώσουν τους αντάρτες που πολεμούν κατά των κυβερνητικών δυνάμεων.

    [08] Υπόθεση προστασίας του περιβάλλοντος ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

    28-11-2006

    Το Ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ θα εκδικάσει αυτή την εβδομάδα υπόθεση που θα μπορούσε να υποχρεώσει την αμερικανική κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τον έλεγχο των εκλύσεων διοξειδίου του άνθρακα. Δικηγόροι από 12 αμερικανικές πολιτείες, και πολλές οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος θα ισχυριστούν την Τετάρτη ενώπιον του δικαστηρίου, ότι οι εν λόγω εκλύσεις θα πρέπει να ελέγχονται ως ατμοσφαιρικοί ρύποι, αφού είναι μία από τις κύριες αιτίες για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις κλιματολογικές αλλαγές.

    Οι ενδιαφερόμενοι ασκούν έφεση κατά απόφασης κατώτερου δικαστηρίου που δεν τιμώρησε την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, η οποία δεν έλαβε μέτρα κατά των εκλύσεων διοξειδίου του άνθρακα. Η υπηρεσία υποστηρίζει ότι αν και το φαινόμενο του θερμοκηπίου αποτελεί κίνδυνο, το διοξείδιο του άνθρακα δεν εμπίπτει στα απαγορευμένα, από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αέρια.

    Η δικαστική απόφαση εστιάζεται σε εκλύσεις αερίων από αυτοκίνητα και φορτηγά, αλλά ενδέχεται να έχει επιπτώσεις και για αέρια που εκλύονται από εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής. Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται του χρόνου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 29 November 2006 - 2:18:23 UTC