Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-12-04

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Φιλιππίνες
  • [02] Πάπας Βενέδικτος: "Αξέχαστη εμπειρία" η επίσκεψη στην Τουρκία
  • [03] Tην Τεχεράνη επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας
  • [04] Επίθεση αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν, κατά Νατοϊκών δυνάμεων
  • [05] Χάντλυ: Απαραίτητες αλλαγές στρατηγικής στο Ιράκ
  • [06] Επανεκλογή του Ούγκο Τσάβεζ στη Βενεζουέλα
  • [07] Λίβανος: Διάλογο μεταξύ αντιμαχόμενων φατριών ζητά ο Φουάντ Σινιόρα
  • [08] Ολμέρτ: Οι Παλαιστίνιοι παραβιάζουν την εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας
  • [09] Βρετανία: Διευρύνονται οι έρευνες για την υπόθεση Λιτβινένκο

  • [01] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Φιλιππίνες

    04-12-2006

    Αποψη από την πληγείσα επαρχία Αλμπάι

    Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η πρόεδρος των Φιλιππίνων, Γκλόρια Αρόγιο, κατανέμοντας βοήθεια σε περιοχές που καταστράφηκαν από τις κατολισθήσεις που προκάλεσε ο τυφώνας Ντούριαν. Ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού των Φιλιππίνων, δήλωσε τη Κυριακή ότι ο αριθμός των νεκρών ενδεχομένως να ξεπεράσει τους χίλιους στην επαρχία Αλμπάι. Επίσης η κ. Αρόγιο υποσχέθηκε μαζική κινητοποίηση από τις αρχές για την εξεύρεση επιζώντων, ενώ ανακοινώθηκε ότι θα επισκεφτεί την επαρχία Αλμπάι τη Τρίτη.

    Στο μεταξύ, οι αρχές του Βιετνάμ προειδοποιούν τους κατοίκους παράκτιων περιοχών να ετοιμαστούν για την άφιξη εκεί του τυφώνα Ντούριαν, σήμερα. Ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ εξέδωσε την προειδοποίηση προς τις κεντρικές παράκτιες επαρχίες της χώρας, αναφέροντας το ενδεχόμενο σφοδρών βροχοπτώσεων και θαλάσσιων κυμάτων, ύψους έως και 7 μέτρων. Επίσης, οι κάτοικοι ορεινών περιοχών έχουν προειδοποιηθεί για πλημμύρες και κατολισθήσεις.

    [02] Πάπας Βενέδικτος: "Αξέχαστη εμπειρία" η επίσκεψη στην Τουρκία

    04-12-2006

    Ο Πάπας Βενέδικτος, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

    Ο πάπας Βενέδικτος χαρακτήρισε την πρόσφατη 4ήμερη επίσκεψή του στην Τουρκία 'αξέχαστη εμπειρία' και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα οδηγήσει σε χρήσιμο διάλογο με τους Μουσουλμάνους.

    Ο Ποντίφικας, που επέστρεψε στη Ρώμη την Παρασκευή, έκανε το σχόλιο αυτό στην ομιλία του της Κυριακής από το μπαλκόνι του Βατικανού. Ο Βενέδικτος ευχαρίστησε τις τουρκικές αρχές για την φιλοξενία τους, ενώ κατά την ομιλία του απηύθυνε χαιρετισμό στην μικρή καθολική κοινότητα της Τουρκίας.

    Κατά την επίσκεψή του, ο πάπας συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες είπαν ότι οι εκκλησίες τους θα καταβάλουν προσπάθειες για να επουλώσουν το σχίσμα που επετεύχθη πριν από περίπου χίλια χρόνια. Στο μεταξύ, το Βατικανό επέκρινε την Κίνα για την χειροτονία νέου επισκόπου μέσω της ελεγχόμενης απ' το κράτος Πατριωτικής Καθολικής Ένωσης, χωρίς την έγκριση του Πάπα.

    [03] Tην Τεχεράνη επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας

    04-12-2006

    Οι κ.κ. Ερντογάν και Αχμεντινετζάντ

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε στην Τεχεράνη με την ιρανική ηγεσία και συζήτησε τις περιφερειακές εντάσεις και το διμερές εμπόριο. Ο κ. Ερντογάν είχε ξεχωριστές συναντήσεις την Κυριακή με τον πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Παρβίζ Νταβούντι.

    Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι κατά τις συνομιλίες ο κ. Ερντογάν ήγειρε το θέμα της ασφάλειας στο Ιράκ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε επίσης ότι θα εξετάσει μέτρα για την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών με το Ιράν. Τον κ. Ερντογάν συνόδευαν στην επίσκεψή του Τούρκοι αξιωματούχοι του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

    [04] Επίθεση αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν, κατά Νατοϊκών δυνάμεων

    04-12-2006

    Αξιωματούχοι στο Αφγανιστάν είπαν ότι βομβιστής αυτοκτονίας που πυροδότησε τα εκρηκτικά του κοντά σε φάλαγγα του ΝΑΤΟ στην πόλη Κανταχάρ, σκότωσε 3 αμάχους και τραυμάτισε 3 νατοϊκούς στρατιώτες. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι αρκετοί πολίτες τραυματίστηκαν από πυρά στρατιωτών του ΝΑΤΟ, που άρχισαν να πυροβολούν μετά την επίθεση αυτοκτονίας.

    Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι οι στρατιώτες έκαναν χρήση των όπλων τους, όταν είδαν άλλο ύποπτο αυτοκίνητο να πλησιάζει την φάλαγγα. Νατοϊκοί αξιωματούχοι στο Αφγανιστάν επιβεβαίωσαν επίσης ότι πολιτικό μεταγωγικό ελικόπτερο που είχε ενοικιάσει η συμμαχία, συνετρίβη στην επαρχία Κανταχάρ. Στο ελικόπτερο επέβαιναν 8 άτομα, αλλά κανένα δεν ήταν στρατιώτης του ΝΑΤΟ και μετέφερε υλικά από την Κανταχάρ στην επαρχία Ουρουζγκάν, όταν συνετρίβη στο έδαφος το Σάββατο.

    [05] Χάντλυ: Απαραίτητες αλλαγές στρατηγικής στο Ιράκ

    04-12-2006

    Στήβεν Χάντλυ

    Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Στήβεν Χάντλυ, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς εξετάζει το ενδεχόμενο ορισμένων αλλαγών στην στρατηγική στο Ιράκ, σύμφωνα με προτάσεις του απερχόμενου υπουργού άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Ο κ. Χάντλυ δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι ο κ. Μπούς συμφωνεί με τον κ. Ράμσφλεντ ότι η κατάσταση στο Ιράκ δεν έχει βελτιωθεί αρκετά και ότι είναι απαραίτητες ορισμένες αλλαγές στρατηγικής.

    Σε απόρρητο υπόμνημα, δύο μέρες πριν υποβάλλει παραίτηση τον περασμένο μήνα, ο κ. Ράμσφελντ αναφέρει κατάλογο ενδεχόμενων αλλαγών πολιτικής και προτείνει μείωση του αριθμού των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, μείωση των βάσεων στη χώρα και κατακράτηση οικονομικής βοήθειας για ανοικοδόμηση από τις πλέον βίαιες περιοχές του Ιράκ.

    Την Τετάρτη η ειδική διακομματική επιτροπή μελέτης της κατάστασης στο Ιράκ θα ανακοινώσει προτάσεις της για την αμερικανική στρατηγική στο Ιράκ. Επίσης σήμερα ο κ. Μπούς θα συναντηθεί με τον ανώτερο ηγέτη των Σιιτών, Αμπντούλ Αζίζ Αλ Χαμίκ, τον επικεφαλής του πανίσχυρου Ανωτάτου Συμβουλίου της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράκ.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι, από το Σάββατο, 7 άνδρες του σκοτώθηκαν στο Ιράκ. Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε επίσης την Κυριακή στη Βαγδάτη, ενώ ένας άλλος υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη από έκρηξη βόμβας στα περίχωρα της ιρακινής πρωτεύουσας. Τέσσερις πεζοναύτες σκοτώθηκαν στην επαρχία αλ Αμπάρ.

    Εξάλλου, βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε στο αυτοκίνητό του, σκοτώνοντας 3 αστυνομικούς την Κυριακή, στο Κιρκούκ. Ο γ.γ. των ΗΕ, Κόφφι Αννάν, δήλωσε ότι τα επίπεδα βίας στο Ιράκ είναι χειρότερα απ' τις βιαιότητες ενός εμφυλίου πολέμου και πρόσθεσε ότι συμφωνεί με τους Ιρακινούς που λένε ότι είχαν καλύτερη ζωή όταν ο Σαντάμ Χουσείν ήταν στην εξουσία. Στο μεταξύ, ιρακινοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι δικηγόροι του πρώην ηγέτη του Ιράκ υπέβαλαν έφεση κατά της θανατικής ποινής που επέβαλε το δικαστήριο.

    [06] Επανεκλογή του Ούγκο Τσάβεζ στη Βενεζουέλα

    04-12-2006

    Τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη Βενεζουέλα δείχνουν ότι ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβεζ, επανεκλέγεται με μεγάλη ποσοστιαία διαφορά. Συγκεκριμένα με καταμετρημένο το 78% των ψήφων, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κερδίζει ποσοστό 61%, έναντι 38% που κερδίζει ο αντίπαλος του κυβερνήτης της πολιτείας Ζούλια, Μανουέλ Ροζάλες. Ο κ. Τσάβεζ διακήρυξε την νίκη του λέγοντας 'Ζήτω ο λαϊκός θρίαμβος'.

    Από τα χαράματα είχαν αρχίζει οι ψηφοφόροι στο Καράκας να σχηματίζουν ουρές έξω απ' τα εκλογικά τμήματα, ενώ εκατοντάδες διεθνείς παρατηρητές παρακολούθησαν την διεξαγωγή των εκλογών σε πολλά εκλογικά τμήματα, ορισμένα απ' τα οποία είχαν εξοπλιστεί και με ηλεκτρονικές κάλπες. Ο Μανουέλ Ροζάλες θεωρήθηκε ο σοβαρότερος αντίπαλος του κ. Τσάβεζ εδώ και χρόνια, κατηγορώντας τον πρόεδρο της Βενεζουέλας ότι μετέτρεψε τη χώρα σε κομμουνιστική δικτατορία.

    [07] Λίβανος: Διάλογο μεταξύ αντιμαχόμενων φατριών ζητά ο Φουάντ Σινιόρα

    04-12-2006

    Αμρ Μούσα και Φουάντ Σινιόρα

    Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Φουάντ Σινιόρα, δήλωσε ότι θα παραμείνει στο αξίωμά του, παρά τις μεγάλες διαδηλώσεις που διοργάνωσε η Χεζμπολλάχ, ζητώντας την παραίτηση της φιλο-δυτικής κυβέρνησής του. Σε δηλώσεις του την Κυριακή, ο κ. Σινιόρα τόνισε ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης της παρούσας κρίσης, είναι μέσω διαπραγματεύσεων και ζήτησε από τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, Ναχίμπ Μπέρρι, να ξαναρχίσει τον διάλογο μεταξύ αντιμαχόμενων φατριών του Λιβάνου.

    Στο μεταξύ και την Κυριακή δεκάδες χιλιάδες αντι-κυβερνητικοί ακτιβιστές, οδηγούμενοι από την φιλο-συριακή Χεζμπολλάχ, διαδήλωσαν για 3η συνεχή μέρα στους δρόμους της Βηρυτού. Οι διαδηλωτές δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στους δρόμους, μέχρις ότου παραιτηθεί ο κ. Σινιόρα. Στη δυτική Βηρυτό πάντως, ένας Σιίτης, υποστηρικτής της Χεζμπολλάχ σκοτώθηκε σε συγκρούσεις με Σουνίτες, σε κυρίως σουνιτική συνοικία της Λιβανικής πρωτεύουσας.

    Εξάλλου, ο γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, βρίσκεται στην Βηρυτό για συνομιλίες που στοχεύουν στην επίλυση της κρίσης.

    [08] Ολμέρτ: Οι Παλαιστίνιοι παραβιάζουν την εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας

    04-12-2006

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, προειδοποίησε ότι η κυβέρνησή του μπορεί να εγκαταλείψει την εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, αν συνεχιστούν οι εκτοξεύσεις ρουκετών από Παλαιστινίους κατά της χώρας του. Mετά την εκτόξευση μίας ακόμα ρουκέτας κατά του Ισραήλ, o κ. Ολμέρτ κατηγόρησε Παλαιστίνιους εξτρεμιστές στη Γάζα ότι παραβιάζουν την εκεχειρία που επετεύχθη πριν μία εβδομάδα.

    Οι καταγγελίες του κ. Ολμέρτ είχαν σαν αποτέλεσμα τις οργισμένες δηλώσεις Παλαιστινιακών φατριών. Το κυβερνών κόμμα της Χαμάς τόνισε ότι οι ισραηλινές επιδρομές στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης αποτελούν παραβίαση της εκεχειρίας. Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν νεαρό Παλαιστίνιο στη Δυτική Όχθη, επειδή τους έριχνε πέτρες. Η Παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ απείλησε νέα τρομοκρατική επίθεση σε απάντηση των επιδρομών των ισραηλινών στη Δυτική Όχθη.

    [09] Βρετανία: Διευρύνονται οι έρευνες για την υπόθεση Λιτβινένκο

    04-12-2006

    Τζον Ρήντ

    Ο υπουργός εσωτερικών της Βρετανίας, Τζον Ρήντ, δήλωσε ότι διευρύνονται στο εξωτερικό οι έρευνες για τον θάνατο από ραδιενεργό παράγοντα του πρώην Ρώσου κατασκόπου, Αλεξάντερ Λιτβινένκο. Ο κ. Ρήντ επεσήμανε ότι θα συζητήσει την υπόθεση Λιτβινένκο με συναδέλφους του κατά την διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σήμερα στις Βρυξέλλες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει οι αρμόζουσα συνεργασία από πλευράς Μόσχας. Εδώ στην Ουάσιγκτον το FBI ανέφερε ότι προσφέρει τεχνική βοήθεια στην Σκότλαντ Γιάρντ για την διερεύνηση.

    Στο μεταξύ, ανώτερα στελέχη της αμερικανικής γερουσίας ζητούν απ' την κυβέρνηση Μπούς να αμφισβητήσει τον συγκεντρωτισμό οικονομικής και πολιτικής εξουσίας από μέρους του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο δημοκρατικός γερουσιαστής, Τζόσεφ Μπάιντεν, δήλωσε ότι ο κ. Πούτιν οδηγεί τη Ρωσία προς λάθος κατεύθυνση και ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να επιχειρήσει 'απευθείας αναμέτρηση' μαζί του για το θέμα. Επίσης και ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Λίντσυ Γκράμ, δήλωσε ότι η Ρωσία οπισθοδρομεί υπό τον κ. Πούτιν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 5 December 2006 - 2:18:21 UTC