Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-12-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Eρντογάν: Θα ήταν "λάθος" η αποπομπή της Τουρκίας από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις
  • [02] Νέες συγκρούσεις στο Αφγανιστάν
  • [03] Το Κατάρ επιθυμεί να πληρώσει τους μισθούς 40,000 Παλαιστινίων δασκάλων
  • [04] Δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των 6 δυνάμεων για το ψήφισμα κατά του Ιράν
  • [05] Ιράκ: 63 αντάρτες νεκροί από πυρά της αστυνομίας
  • [06] Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Λίβανο
  • [07] Πορίσματα ειδικής επιτροπής για Ιράκ
  • [08] Κατ' αρχήν επικύρωση του διορισμού Ρ. Γκέητς, αντικαταστάτη του Ντ. Ράμσφελντ

  • [01] Eρντογάν: Θα ήταν "λάθος" η αποπομπή της Τουρκίας από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

    06-12-2006

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρότρυνε την ΕΕ να μην αποκόψει την χώρα του από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την κοινότητα.

    Μιλώντας στην Άγκυρα, ο κ. Ερντογάν επισήμανε ότι η αποπομπή της Τουρκίας από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα αποτελούσε σοβαρό λάθος.

    Την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την μερική αναστολή των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, επειδή η Άγκυρα αρνείται να επιτρέψει την πρόσβαση κυπριακών πλοίων και αεροσκαφών στα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της. Η ΕΕ θα αποφασίσει σχετικά με την πρόταση την επόμενη εβδομάδα.

    Η προεδρεύουσα της ΕΕ Φινλανδία, υποστήριξε την πρόταση της Κομμισιόν, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν. Ο Γάλλος πρόεδρος Ζάκ Σιράκ και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ζήτησαν να δοθεί στην Τουρκία προθεσμία 18 μηνών για να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της αναφορικά με την Κύπρο.

    [02] Νέες συγκρούσεις στο Αφγανιστάν

    06-12-2006

    Βρετανοί πεζοναύτες επιτέθηκαν κατά μαχητών Ταλεμπάν σε κοιλάδα της επαρχίας Χελμαντ στο νότιο Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα πεζοναύτης και να τραυματιστεί ένα άλλος.

    Eξάλλου, στην Κανταχάρ, βομβιστής αυτοκτονίας έριξε το αυτοκίνητο του σε ΝΑΤΟική φάλαγγα, τραυματίζοντας 9 πολίτες και 2 στρατιώτες του ΝΑΤΟ. Οι αρχές δεν αποκάλυψαν ποιοί διενήργησαν τις επιθέσεις, αλλά πιστεύεται ότι επρόκειτο για Ταλεμπάν.

    [03] Το Κατάρ επιθυμεί να πληρώσει τους μισθούς 40,000 Παλαιστινίων δασκάλων

    06-12-2006

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι Aμερικανοί αξιωματούχοι συζητούν με ομολόγους τους από το Κατάρ, σχετικά με την δέσμευση της χώρας αυτής να καταβάλει τους μισθούς περίπου 40,000 Παλαιστινίων δασκάλων.

    Ο εκπρόσωπος Σών Μακόρμακ δήλωσε ότι Αμερικανοί εμπειρογνώμονες προσπαθούν να διευκρινίσουν αν κάποιο τμήμα του ποσού των περίπου 30 εκατομμυρίων δολαρίων καταλήξει στα χέρια της Χαμάς.

    Διεθνείς δωρητές διέκοψαν την οικονομική τους βοήθεια προς την Παλαιστινιακή κυβέρνηση μετά τη νίκη της ισλαμιστικής Χαμάς στις εκλογές του Μαρτίου, επειδή η οργάνωση αυτή αρνείται να αποκηρύξει την βία και να αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ. Όμως ορισμένοι διεθνείς δωρητές, έχουν βρεί άλλους τρόπους για να προσφέρουν ανθρωπιστικές δωρεές απ' ευθείας στον Παλαιστινιακό λαό.

    [04] Δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των 6 δυνάμεων για το ψήφισμα κατά του Ιράν

    06-12-2006

    H Γαλλία δήλωσε ότι τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας και η Γερμανία σημείωσαν 'σημαντική πρόοδο' στις συνομιλίες τους στο Παρίσι, όμως απέτυχαν να συμφωνήσουν σε σχέση με το ψήφισμα των ΗΕ, που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος.

    Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι μέσα στις ερχόμενες μέρες, οι διπλωμάτες των έξι κρατών θα μελετήσουν περαιτέρω το ψήφισμα, αφού βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας. Πάντως η Κίνα και η Ρωσία εξέφρασαν δισταγμούς σχετικά με την επιβολή σκληρών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

    Στην Ουάσινγκτον, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νίκολας Μπέρνς, κάλεσε την Τρίτη το Πεκίνο και την Μόσχα να βιαστούν να συμφωνήσουν σχετικά με το ψήφισμα εναντίον του Ιράν.

    Νωρίτερα την Τρίτη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει την απαγόρευση μεταβίβασης στο Ιράν τεχνολογίας και υλικών που σχετίζονται με τον εμπλουτισμό ουρανίου, αλλά πρόσθεσε ότι η επιβολή σκληρών κυρώσεων κατά της χώρας, θα αποτελούσε ανεύθυνη και αντιπαραγωγική ενέργεια.

    [05] Ιράκ: 63 αντάρτες νεκροί από πυρά της αστυνομίας

    06-12-2006

    Tοπικός Ιρακινός αξιωματούχος δήλωσε ότι η αστυνομία σκότωσε 63 αντάρτες, κατά τη διάρκεια δίωρης μάχης στην επαρχία αλ Αμπάρ. Σύμβουλος του κυβερνήτη της αλ Αμπάρ δήλωσε ότι η μάχη ξεκίνησε όταν ένοπλοι επιτέθηκαν κατά αστυνομικού σταθμού την Τρίτη στην Ραμάντι. Ο αριθμός των θυμάτων πάντως δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.

    Εξάλλου, η ιρακινή αστυνομία εντόπισε την Τρίτη 60 πτώματα στη Βαγδάτη, ενώ από εκρήξεις βομβών σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άτομα. Επίσης, εξτρεμιστές επιτέθηκαν κατά λεωφορείου που μετέφερε εργαζόμενους σε τέμενος Σιιτών, σκοτώνοντας τουλάχιστον 14 από αυτούς.

    Στο μεταξύ, ο ιρακινός πρωθυπουργός, Νούρι αλ Μαλίκι, πρότεινε την διοργάνωση διάσκεψης εθνικής συμφιλίωσης, για να εξεταστεί η πολιτική κρίση και η ασφάλεια της χώρας. Ο κ. αλ Μαλίκι δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα στείλει απεσταλμένους της σε γειτονικές χώρες για να ζητήσει την βοήθειά τους στην σταθεροποίηση του Ιράκ. Σχολιάζοντας τη δήλωση ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε καλή ιδέα την προσπάθεια του Ιράκ να προσεγγίσει γειτονικές προς αυτό χώρες.

    [06] Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Λίβανο

    06-12-2006

    Απ' την κηδεία του Αχμέντ Μαχμούντ

    Τεταμένη ατμόσφαιρα επικρατεί στη Βηρυτό μετά την κηδεία μέλους της Σιιτικής αντιπολίτευσης που σκοτώθηκε σε σύγκρουση με φιλοκυβερνητικούς Σουνίτες τη Κυριακή. Ο στρατός του Λιβάνου έχει αναπτυχθεί σε διάφορα σημεία της Βηρυτού για να αποτρέψει κλιμάκωση βιαιοτήτων. Τεθωρακισμένα οχήματα και μεταλλικά οδοφράγματα τοποθετήθηκαν για να απομονώσουν την συνοικία Σουνιτών Κασκάς, όπου σημειώθηκαν οι συμπλοκές που κόστισαν τη ζωή στον αντιπολιτευόμενο Σουνίτη, Αχμέντ Μαχμούντ.

    Πάντως και τη Τρίτη χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές διαδήλωσαν στα νότια προάστια της Βηρυτού συνοδεύοντας το φέρετρο του Μαχμούντ, τον οποίο διακήρυξαν μάρτυρα. Στο μεταξύ, ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου, στρατηγός Μισέλ Σουλεϊμάν, προειδοποίησε ότι οι μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Βηρυτό θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συνθήκες εκτός ελέγχου.

    [07] Πορίσματα ειδικής επιτροπής για Ιράκ

    06-12-2006

    Η διακομματική Επιτροπή Μελέτης της κατάστασης στο Ιράκ δίνει σήμερα στη δημοσιότητα τα πορίσματα της για το θέμα και αναμένεται να προτείνει σημαντικές αλλαγές στις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα. Πολλές απ' τις αναμενόμενες προτάσεις της επιτροπής έχουν ήδη διαρρεύσει στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιτροπή θα προτείνει απόσυρση σχεδόν όλων των αμερικανικών μάχιμων μονάδων απ' το Ιράκ μέχρι το 2008.

    Ο πρόεδρος Μπούς είχε συνάντηση τη Τρίτη με τον κύριο συντάκτη της έκθεσης, πρώην υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέημς Μπέικερ. Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Μπούς είχε δηλώσει ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο Ιράκ έως ότου ολοκληρωθεί η αποστολή τους εκεί, ενώ το Πεντάγωνο πραγματοποιεί ξεχωριστή αξιολόγηση της κατάστασης στο Ιράκ.

    Στο μεταξύ και οι Δημοκρατικοί της Βουλής συνεδρίασαν τη Τρίτη με θέμα το Ιράκ. Η νέα πρόεδρος της Βουλής, Νάνσυ Πελόσι, τόνισε ότι οι Δημοκρατικοί θα υποστηρίξουν τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, για όσο διάστημα χρειαστεί να παραμείνουν εκεί.

    [08] Κατ' αρχήν επικύρωση του διορισμού Ρ. Γκέητς, αντικαταστάτη του Ντ. Ράμσφελντ

    06-12-2006

    Η επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής γερουσίας ενέκρινε ομόφωνα τον διορισμό του Ρόμπερτ Γκέητς, για το αξίωμα του υπουργού Άμυνας της χώρας. Τον λόγο τώρα θα έχει η ολομέλεια της γερουσίας. Κατά την διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον της επιτροπής την Τρίτη, ο κ. Γκέητς δήλωσε ότι επί του παρόντος οι ΗΠΑ χάνουν τον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά αργότερα είπε ότι ούτε κερδίζουν, ούτε χάνουν και χαρακτήρισε τον εαυτό του δεκτικό σε νέες προτάσεις για το Ιράκ, όμως τόνισε ότι οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στο πρόεδρο Μπούς.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνυ Σνόου, δήλωσε ότι η πλήρης κατάθεση του κ. Γκέητς δείχνει ότι ως επί το πλείστον, συμφωνεί με τον πρόεδρο Μπούς, που λέει ότι οι ΗΠΑ κερδίζουν τον πόλεμο στο Ιράκ και ότι και οι δύο πιστεύουν πως οι ΗΠΑ πρέπει να βοηθήσουν το Ιράκ να χτίσει την άμυνα και την διοίκηση του.

    Ο κ. Γκέητς πάντως προειδοποίησε ότι αν δεν επέλθει σταθερότητα στη χώρα αυτή σε ένα ή δύο χρόνια, η κατάσταση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ευρύτερη περιφερειακή σύρραξη. Αναφορικά με το θέμα του Ιράν, ο Ρόμπερτ Γκέητς δήλωσε ότι πιστεύει πως η Τεχεράνη προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, όμως τόνισε ότι τα στρατιωτικά μέτρα εναντίον της θα πρέπει να αποτελέσουν την έσχατη λύση.

    Όπως αναμένεται, ο διορισμός του κ. Γκέητς θα εγκριθεί από την γερουσία χωρίς δυσκολία εντός της εβδομάδας, για να διαδεχθεί τον Ντόναλντ Ράμσφελντ, που έχει επικριθεί από Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς για τον τρόπο που χειρίστηκε τον πόλεμο στο Ιράκ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 7 December 2006 - 2:18:19 UTC