Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-12-14

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την κατάρτιση νέου συντάγματος θα αρχίσουν οι Αλβανόφωνοι του Κοσυφοπεδίου
  • [02] Mελετάται η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω απο το Νταρφούρ
  • [03] ΣΑ: "Σημαντική πρόοδος" προς επίτευξη συμφωνίας για ψήφισμα κυρώσεων στο Ιράν
  • [04] Χιλ: Στόχος εξαεθνών συνομιλιών η επίτευξη προόδου για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας
  • [05] Μπούς: Η Συρία θα πρέπει να τερματίσει προσπάθειες κατά της αυτεξουσιότητας του Λιβάνου
  • [06] Γάζα: Ο πρώτος νεκρός μετά την εκεχειρία
  • [07] Σερβία-Μαυροβούνιο-Βοσνία στην "Συμμαχία για την Ειρήνη"
  • [08] Υπό εξέταση η στρατηγική για το Ιράκ
  • [09] Αρχίζει η σύνοδος κορυφής της ΕΕ

  • [01] Την κατάρτιση νέου συντάγματος θα αρχίσουν οι Αλβανόφωνοι του Κοσυφοπεδίου

    14-12-2006

    Οι Αλβανοί του Κοσυφοπεδίου δηλώνουν ότι θα αρχίσουν την κατάρτιση νέου συντάγματος ακόμη και πριν την επίτευξη τελικής συμφωνίας για το μέλλον της Σερβικής επαρχίας.

    Η Αλβανική πλειοψηφία του Κοσόβου δήλωσε την Τετάρτη ότι συνέστησε ομάδα εργασίας που θα καταρτίσει σχέδιο συντάγματος στα πλαίσια προετοιμασιών για την ανεξαρτησία της επαρχίας.

    Εκπρόσωπος της διαπραγματευτικής ομάδας δήλωσε ότι το σχέδιο συντάγματος θα εναρμονιστεί με τις αρχές της πρότασης των ΗΕ που συντάσσει ο ειδικός διαμεσολαβητής των ΗΕ για το Κόσοβο, Μάρτι Αχτισάαρι.

    Η πρόταση για το μέλλον του Κοσυφοπεδίου θα ανακοινωθεί μετά τις Σερβικές εκλογές της 21 Ιανουαρίου.

    [02] Mελετάται η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω απο το Νταρφούρ

    14-12-2006

    Ο βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλαίρ, ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την εμπόλεμη περιοχή του Νταρφούρ, στο Σουδάν.

    Εκπρόσωπος του κ. Μπλαίρ δήλωσε την Τετάρτη ότι η Βρετανία και οι σύμμαχοί της θα πρέπει να εφαρμόσουν την απαγόρευση πτήσεων πάνω από το Νταρφούρ, αν το Χαρτούμ δεν επιτρέψει την ανάπτυξη ειρηνοφρουρών του ΟΗΕ στην περιοχή.

    Στην Ουάσινγκτον, εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρμεντ αρνήθηκε να συζητήσει στρατιωτικές επιλογές αλλά είπε ότι οι ΗΠΑ μελετούν τρόπους για να προστατεύσουν τους κατοίκους του Νταρφούρ.

    Νωρίτερα, το συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΗΕ συμφώνησε να στείλει ομάδα εμπειρογνωμόνων στο Νταρφούρ για να ερευνήσουν τις καταγγελίες για συνεχιζόμενες φρικαλεότητες.

    Την Τετάρτη επίσης, ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης Μπούς στο Σουδάν, Αντριου Νάτσιος, είχε 'εποικοδομητική συζήτηση' όπως είπε, με τον πρόεδρο της χώρας Ομάρ αλ Μπασίρ στο Χαρτούμ. Η αμερικανική πρεσβεία δήλωσε ότι ο κ. Νάτσιος ζήτησε την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την επίτευξη ειρήνης στο Νταρφούρ, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της εκεχειρίας μεταξύ Σουδάν και Τσάντ, που υπογράφηκε νωρίτερα φέτος.

    [03] ΣΑ: "Σημαντική πρόοδος" προς επίτευξη συμφωνίας για ψήφισμα κυρώσεων στο Ιράν

    14-12-2006

    Τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας και η Γερμανία πλησιάζουν προς την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με ευρωπαϊκό σχέδιο ψηφίσματος επιβολής κυρώσεων κατά του Ιράν εξαιτίας του πυρηνικού του προγράμματος. Ο απεσταλμένος της Βρετανίας, Εμιρ Τζόουνς Πέρρυ, δήλωσε ότι επετεύχθη 'σημαντική πρόοδος' σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη, στην οποία συμμετείχαν διπλωμάτες από τις ΗΠΑ, την Βρετανία, την Γαλλία, την Ρωσία, την Κίνα και την Γερμανία.

    Ο κ. Τζόουνς Πέρρυ εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα μορφή του ψηφίσματος θα ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η σχετική ψηφοφορία από το 15μελές συμβούλιο ασφαλείας των ΗΕ. Αλλά και ο πρέσβης της Ρωσίας στο διεθνή οργανισμό, Βιτάλι Τσούρκιν, ανέφερε ότι σημειώθηκε πρόοδος κατά τη συνάντηση της Τετάρτης και πρόσθεσε ότι παραμένουν άλυτα ορισμένα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της προταθείσας απαγόρευσης ταξιδιών Ιρανών αξιωματούχων του πυρηνικού και βαλλιστικού προγράμματος της χώρας, αφού η Μόσχα αντιτίθεται στην εν λόγω απαγόρευση.

    [04] Χιλ: Στόχος εξαεθνών συνομιλιών η επίτευξη προόδου για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας

    14-12-2006

    Κρίστοφερ Χιλ

    Ο ανώτατος εκπρόσωπος των ΗΠΑ στις εξαεθνείς διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας, βοηθός υπουργός εξωτερικών, Κρίστοφερ Χιλ, δήλωσε ότι περιμένει την επίτευξη προόδου κατά τον επόμενο γύρο συνομιλιών που θα αρχίσει την ερχόμενη Δευτέρα στο Πεκίνο. Ο κ. Χιλ δήλωσε τη Τετάρτη ότι 'στόχος των συνομιλιών δεν είναι η ανταλλαγή απόψεων', αλλά η επίτευξη 'ξεκάθαρης προόδου', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Οι διαπραγματεύσεις στοχεύουν στην εφαρμογή συμφωνίας που επετεύχθη πέρυσι και κατά την οποία η Βόρεια Κορέα υποσχέθηκε τερματισμό του πυρηνικού της προγράμματος με αντάλλαγμα ενεργειακή και άλλη βοήθεια. Ο κ. Χιλ προειδοποίησε την Πιονγιάνγκ να μην προσπαθήσει να διαπραγματευτεί οτιδήποτε επιπρόσθετο, μετά την πυρηνική δοκιμή που διενήργησε φέτος.

    [05] Μπούς: Η Συρία θα πρέπει να τερματίσει προσπάθειες κατά της αυτεξουσιότητας του Λιβάνου

    14-12-2006

    Ο πρόεδρος Μπούς ζήτησε απ' τη Συρία να 'απελευθερώσει αμέσως όλους τους πολιτικούς κρατούμενους' και να δώσει τέλος στις 'προσπάθειες που υποσκάπτουν την αυτεξουσιότητα του Λιβάνου'. Ανακοινωθέν του αμερικανού προέδρου εκφράζει ανησυχία για πληροφορίες ότι άρρωστοι πολιτικοί κρατούμενοι στη Συρία δεν έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και ότι άλλοι κρατούνται μαζί με βίαιους εγκληματίες.

    Επίσης ο κ. Μπούς κατηγόρησε τη Δαμασκό ότι 'δεν επιτρέπει στο λαό του Λιβάνου το δικαίωμα της συμμετοχής στην δημοκρατική διαδικασία' χωρίς παρεμβολές απ' το εξωτερικό.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανός γερουσιαστής Μπιλ Νέλσον, δημοκρατικός απ' την Φλόριντα, συναντήθηκε την Τετάρτη με τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Αλ Ασσάντ, στη Δαμασκό. Ο κ. Νέλσον δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι θεώρησε ότι πρόκειται για καλή περίοδο για διάλογο μεταξύ ΗΠΑ και Συρίας. Πάντως ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνυ Σνόου, χαρακτήρισε τη συνάντηση ανάρμοστη.

    [06] Γάζα: Ο πρώτος νεκρός μετά την εκεχειρία

    14-12-2006

    Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν Παλαιστίνιο κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Λωρίδας της Γάζας. Πρόκειται για το πρώτο θύμα μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας τον περασμένο μήνα. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ο Παλαιστίνιος στεκόταν κοντά στο τείχος που διαχωρίζει το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας. Ισραηλινοί αξιωματούχοι του στρατού είπαν ότι ο άνδρας έφερε όπλο και χειροβομβίδες.

    Η εκεχειρία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων τέθηκε σε ισχύ στις 26 Νοεμβρίου και ενώ υπήρξαν μικρότερες παραβιάσεις της, μέχρι τώρα δεν είχαν υπάρξει θύματα. Νωρίτερα την Τετάρτη, άγνωστοι σκότωσαν δικαστικό που πρόσκειται στην Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς επέρριψε ευθύνες στη Φατάχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς για την δολοφονία αυτή, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων Παλαιστινιακών φατριών.

    [07] Σερβία-Μαυροβούνιο-Βοσνία στην "Συμμαχία για την Ειρήνη"

    14-12-2006

    Οι ηγέτες της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης πρόκειται να υπογράψουν σήμερα την συμφωνία ένταξης των χωρών τους στην ΝΑΤΟϊκή 'Συμμαχία για την Ειρήνη'. Η τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, θα καταστήσει τις τρείς αυτές πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες συνεργούς του ΝΑΤΟ σε θέματα ασφάλειας, χωρίς όμως να τους δίνονται πλήρεις εγγυήσεις ασφάλειας από τη συμμαχία.

    Πιστεύεται ότι η συνεργασία με το ΝΑΤΟ θα χαλαρώσει τις εθνικιστικές εντάσεις που οδήγησαν στους πολέμους στα Βαλκάνια κατά την δεκαετία του 90. Το ΝΑΤΟ είχε αρχικά αποκλείσει την Βοσνία και την Σερβία από την Συμμαχία για την Ειρήνη εξαιτίας της αποτυχίας τους να εντοπίσουν και να παραδώσουν στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης τον πρώην ηγέτη των Σερβοβοσνίων, Ράντοβαν Κάρατζιτς και τον ανώτερο στρατιωτικό του διοικητή, Ράντκο Μλάντιτς. Η αρχιεισαγγελέας της Χάγης, Κάρλα ντελ Πόντε, εξέφρασε 'έκπληξη και απογοήτευση' για την αλλαγή της πολιτικής του ΝΑΤΟ.

    [08] Υπό εξέταση η στρατηγική για το Ιράκ

    14-12-2006

    O πρόεδρος Μπους, ο αρχηγός του Μεικτού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, Πήτερ Πέης και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινυ

    Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι αναπτύσσει την νέα στρατηγική του για το Ιράκ και ότι δεν θα υποκύψει σε πιέσεις να βιαστεί για να πάρει τις αποφάσεις του. Μετά από σύσκεψη που είχε με ανώτερους αξιωματούχους του αμερικανικού στρατού στο Πεντάγωνο, ο κ. Μπους δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι θα ανακοινώσει τα σχέδιά του, μετά από πολύ και μακρόχρονη σκέψη. Είπε επίσης ότι θέλει ο νέος υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέητς, να έχει τον χρόνο να εκτιμήσει την κατάσταση και να κάνει τις δικές του εισηγήσεις. Οι αμερικανικές εφημερίδες, Τάιμς του Λος Αντζελες και Ουάσινγκτον Πόστ, γράφουν ότι το Πεντάγωνο επιθυμεί την αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ.

    Την Τετάρτη, ο κ. Μπους συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ιρακινό πρόεδρο Τζαλάλ Ταλαμπανί και τον ηγέτη των Κούρδων, Μασούντ Μπαρζανί. Όπως αναμένεται, ο κ. Μπους θα ανακοινώσει τα νέα σχέδιά του στις αρχές του 2007 και όχι πριν τις γιορτές, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά.

    Σε άλλες εξελίξεις, τουλάχιστον 34 άτομα σκοτώθηκαν στο Ιράκ, τη Τετάρτη, από βομβιστικές επιθέσεις, ενώ ο αμερικανικός στρατός ζήτησε απ' την Ιρακινή πολιτική ηγεσία να εντείνει τις προσπάθειες της για τον περιορισμό της αιματοχυσίας. Έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε συνοικία Σιιτών στην ανατολική Βαγδάτη κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 10 άτομα και τον τραυματισμό 25 άλλων. Λίγο αργότερα εκρήξεις δύο παγιδευμένων αυτοκινήτων σε άλλο προάστιο της Βαγδάτης κόστισαν τη ζωή σε 5 εργάτες και τον τραυματισμό 10 άλλων. Επίσης στην πόλη Ριγιάντ, 50 χιλιόμετρα νότια του Κιρκούκ, βομβιστές αυτοκτονίας επιτέθηκαν σε βάση του Ιρακινού στρατού σκοτώνοντας τουλάχιστον 5 στρατιώτες και τραυματίζοντας 10 άλλους. Παράλληλα, νότια της Βαγδάτης, ένοπλοι εισέβαλαν σε σπίτι σκοτώνοντας 9 μέλη οικογένειας Σιιτών.

    Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού προειδοποίησε ότι η κλιμάκωση των βιαιοτήτων θα συνεχιστεί, αν η Ιρακινή πολιτική ηγεσία δεν καταβάλλει μεγαλύτερες προσπάθειες για την γεφύρωση των εσωτερικών διαφορών.

    [09] Αρχίζει η σύνοδος κορυφής της ΕΕ

    14-12-2006

    Αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες η διήμερη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναμένεται ότι θα υιοθετήσει αυστηρότερη πολιτική σε θέματα διεύρυνσης. Αυτή την εβδομάδα η Ένωση συμφώνησε στο πάγωμα 8 εκ των 34 'κεφαλαίων' της ενταξιακής διαδικασίας της Άγκυρας λόγω της αποτυχίας της να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο. Εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου εξωτερικών χαρακτήρισε την απόφαση της ΕΕ άδικη και υποδούλωση στις πιέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πάντως η Ρουμανία και η Βουλγαρία θα ενταχθούν κανονικά στην Ενωμένη Ευρώπη από την 1η Ιανουαρίου. Άλλες χώρες στην λίστα αναμονής για ένταξη είναι η Κροατία και η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 15 December 2006 - 2:18:20 UTC