Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-01-04

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη Ερντογάν στο Λίβανο
  • [02] Λίμνες μεθανίου σε δορυφόρο του Κρόνου
  • [03] Συνομιλίες Μπούς-Μέρκελ στην Ουάσιγκτον
  • [04] Αχμαντινετζάντ: Το Ιράν θα παράγει βιομηχανικού επιπέδου πυρηνικά καύσιμα
  • [05] Επιστολή πρωθυπουργού της Σερβίας στον νέο γ.γ. του ΟΗΕ για το Κόσοβο
  • [06] Αναλαμβάνει καθήκοντα το 110o Κογκρέσο
  • [07] Ετάφη ο Τζέραλντ Φόρντ
  • [08] Λίμνες μεθανίου στον Τιτάνα
  • [09] Η Κένυα ενισχύει τα σύνορά της με την Σομαλία
  • [10] Tο 2007 θα είναι το ζεστότερο έτος στην ιστορία
  • [11] Συνεχίζονται οι έρευνες για το ινδονησιακό αεροσκάφος
  • [12] Συνελήφθη άτομο που πιστεύεται ότι βιντεοσκόπησε την εκτέλεση του Σαντάμ
  • [13] Τελευταίος χαιρετισμός στον 'Αδελφό Τζέραλντ'

  • [01] Επίσκεψη Ερντογάν στο Λίβανο

    04-01-2007

    Ρ. Ερντογάν και Φ. Σινιόρα

    Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγιπ Ερντογάν, δήλωσε ότι τα εντεινόμενα επεισόδια βίας στο Λίβανο απειλούν ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια μονοήμερης επίσκεψη του, την Τετάρτη στη Βηρυτό, ο κ. Ερντογάν επεσήμανε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή για συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης του Λιβάνου, που υποστηρίζεται από τη Δύση και της Χεζμπολά. Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας τόνισε ότι ο διάλογος αποτελεί το μόνο τρόπο για την επίλυση της κρίσης.

    Κατά την επίσκεψη του στη Βηρυτό ο κ. Ερντογάν συναντήθηκε με κυβερνητικούς αξιωματούχους και με μηχανικούς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που βρίσκονται στο Λίβανο στα πλαίσια της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στη περιοχή.

    [02] Λίμνες μεθανίου σε δορυφόρο του Κρόνου

    04-01-2007

    Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επιστήμονες ανακοίνωσαν την ύπαρξη λιμνών μεθανίου στον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου, τον Τιτάνα, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχουν ομοιότητες του εν λόγω πλανήτη με τη γη. Η ανακάλυψη αυτή πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του μη επανδρωμένου διαστημοπλοίου Κασίνι.

    Οι εικόνες που το Κασίνι έστειλε στη γη δείχνουν μεγάλες λίμνες υγρού μεθανίου, διαμέτρου μέχρι και 70 χιλιομέτρων, που μοιάζουν με λίμνες στην επιφάνεια της γης. Σύμφωνα με την επιστήμονα, Έλλεν Στόφαν, το μεθάνιο εξατμίζεται, παγώνει, δημιουργεί υδρατμούς και στη συνέχεια πέφτει υπό μορφή βροχής, διαδικασία που μοιάζει με τον γήινο κύκλο του νερού.

    Επίσης οι λίμνες του Τιτάνα διευρύνονται και συρρικνώνονται εποχιακά, όπως οι λίμνες στη γη. Η κ. Στόφαν επισημαίνει ότι ο Τιτάνας είναι το μόνο ουράνιο σώμα, εκτός γης, όπου έχουν εντοπιστεί τέτοια φαινόμενα.

    [03] Συνομιλίες Μπούς-Μέρκελ στην Ουάσιγκτον

    04-01-2007

    Η γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, συναντάται σήμερα με τον πρόεδρο Μπούς εδώ στην Ουάσινγκτον. Όπως αναμένεται, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν την διμερή σχέση ΗΠΑ-Γερμανίας, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς και το θέμα του Κοσυφοπεδίου.

    Η κ. Μέρκελ δήλωσε στην εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, ότι στόχος της είναι η ενίσχυση της διατλαντικής σχέσης, εφόσον οι δύο πλευρές έχουν παρόμοιους κανόνες αγοράς, νομοθεσίας πατεντών και οικονομικών μηχανισμών και επομένως θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την στενότερη συνεργασία τους. Η γερμανίδα καγκελάριος συμφώνησε επίσης με ορισμένους Γερμανούς οικονομικούς εμπειρογνώμονες ότι μία κοινή οικονομική αγορά ΗΠΑ και ΕΕ θα μπορούσε να αποβεί προς όφελος και των δύο πλευρών. Δεν έδωσε όμως χρονικούς προσδιορισμούς για το πότε θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια τέτοια αγορά.

    Στην ίδια συνέντευξη, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, η Κα Μέρκελ είπε επίσης ότι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί πρέπει να συνεργαστούν για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της Μέσης Ανατολής. Στα πλαίσια της επίσκεψής της στην Ουάσινγκτον, ο κ. Μπούς θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμή της στον Λευκό Οίκο.

    [04] Αχμαντινετζάντ: Το Ιράν θα παράγει βιομηχανικού επιπέδου πυρηνικά καύσιμα

    04-01-2007

    Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δήλωσε ότι η χώρα του θα παράγει σύντομα βιομηχανικού επιπέδου πυρηνικά καύσιμα. Μιλώντας στην επαρχιακή πόλη Γκατβάντ την Τετάρτη, ο κ. Αχμαντινετζάντ απέφυγε να πεί πότε θα γίνει κάτι τέτοιο, αλλά τόνισε ότι η Τεχεράνη δεν θα υποκύψει στις πιέσεις μεγάλων δυνάμεων που θέλουν να αποστερήσουν το Ιράν από τις πυρηνικές του φιλοδοξίες.

    Τον Δεκέμβριο, το Συμβούλιο Ασφάλειας ενέκρινε οικονομικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, εξαιτίας του επίμαχου προγράμματός της εμπλουτισμού ουρανίου. Έκτοτε, ο κ. Αχμαντινετζάντ χαρακτηρίζει τις κυρώσεις αυτές 'άκυρες' και επιμένει ότι το Ιράν θα συνεχίσει το πρόγραμμά του. Ο διαπραγματευτής για τα πυρηνικά του Ιράν, Αλί Λαριτζανί, δήλωσε ότι η Τεχεράνη θα αρχίσει την τοποθέτηση 3,000 φυγοκεντρωτών εμπλουτισμού ουρανίου στο πυρηνικό εργοστάσιο της Νατάνζ.

    [05] Επιστολή πρωθυπουργού της Σερβίας στον νέο γ.γ. του ΟΗΕ για το Κόσοβο

    04-01-2007

    Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα, με επιστολή του, ζήτησε από τον νέο γ.γ. των ΗΕ, Μπαν Κι Μούν, να προστατεύσει την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας και να διασφαλίσει την μη ανεξαρτητοποίηση του Κοσυφοπεδίου. Ο Σέρβος ηγέτης τονίζει ότι είναι απαράδεκτο και αδύνατο να ξαναχαραχθούν τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της χώρας του ενάντια στη θέλησή της, για να σχηματιστεί μία ακόμα Αλβανία, όπως είπε, στο 15% του εδάφους της Σερβίας.

    Δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στις, υπό την αιγίδα των ΗΕ, συνομιλίες για το Κόσοβο, μεταξύ της αλβανόφωνης πλειοψηφίας και της κυβέρνησης του Βελιγραδίου. Οι Αλβανοί θέλουν ανεξαρτησία, ενώ το Βελιγράδι επιμένει στην διατήρηση μερικού ελέγχου στην περιοχή. Από το 1999, το Κόσοβο τελεί υπό την διοίκηση των ΗΕ.

    [06] Αναλαμβάνει καθήκοντα το 110o Κογκρέσο

    04-01-2007

    Συνέρχεται σήμερα το νέο Aμερικανικό Κογκρέσο με τους Δημοκρατικούς να ελέγχουν Βουλή και Γερουσία για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια.

    Ηγέτες των Δημοκρατικών δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να ασχοληθούν αρχικά με εσωτερικά θέματα. Αναμένεται να εφαρμόσουν προτάσεις της επιτροπής διερεύνησης των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, να αυξήσουν το κατώτερο ημερομίσθιο και να χαλαρώσουν τους περιορισμούς στη χρηματοδότηση ερευνών με εμβρυϊκά πρωτογενή κύτταρα.

    Οι Δημοκρατικοί επίσης περιμένουν να ακούσουν την πρόταση Μπους για τη νέα στρατηγική στο Ιράκ.

    Ο πρόεδρος Μπους δηλώνει έτοιμος να συνεργαστεί με το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό κόμμα το οποίο ανέλαβε τον έλεγχο του Κογκρέσου για τα επόμενα δύο χρόνια της προεδρίας του.

    Σε δήλωση του την Τετάρτη στο Λευκό Οίκο, ο κ. Μπους επεσήμανε ότι μπορεί να άλλαξε η ηγεσία του Κογκρέσου, αλλά δεν άλλαξαν οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης προς τη χώρα και ανακοίνωσε ότι πρόκειται να υποβάλλει στο Κογκρέσο πενταετές σχέδιο που θα προβλέπει ισοσκελισμό του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού μέχρι το 2012. Ο κ. Μπους πρόσθεσε ότι το σχέδιό αυτό θα επικεντρωθεί στην προστασία της χώρας και την διεύρυνση της οικονομίας.

    [07] Ετάφη ο Τζέραλντ Φόρντ

    04-01-2007

    O τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέραλντ Φόρντ, ενταφιάστηκε στην γενέτειρά του, το Γκράντ Ράπιντς του Μίσιγκαν την Τετάρτη, μετά από έξι μέρες επικήδειων εκδηλώσεων. Ο τέως πρόεδρος Τζίμμυ Κάρτερ που είχε επικρατήσει του Τζέραλντ Φόρντ στις εκλογές του 1976, εκφώνησε την επικήδεια ομιλία και αναφέρθηκε στην στενή φιλία που τον συνέδεε με τον Φόρντ και τον ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες που προσέφερε στο έθνος.

    Επίσης ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, που είχε υπουργική θέση στην κυβέρνηση Φόρντ, είπε ότι ο Τζέραλντ Φόρντ αντιμετώπισε τεράστιες πιέσεις, αλλά όλοι γνώριζαν ότι θα κρατούσε τον λόγο του, όπως είπε. Ο Φόρντ πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 93 ετών.

    [08] Λίμνες μεθανίου στον Τιτάνα

    04-01-2007

    Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επιστήμονες ανακοίνωσαν την ύπαρξη λιμνών μεθανίου στον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου, τον Τιτάνα, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχουν ομοιότητες του εν λόγω πλανήτη με τη γη. Η ανακάλυψη αυτή πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του μη επανδρωμένου διαστημοπλοίου Κασίνι. Οι εικόνες που το Κασίνι έστειλε στη γη δείχνουν μεγάλες λίμνες υγρού μεθανίου, διαμέτρου μέχρι και 70 χιλιομέτρων, που μοιάζουν με λίμνες στην επιφάνεια της γης.

    Σύμφωνα με την επιστήμονα, Έλλεν Στόφαν, το μεθάνιο εξατμίζεται, παγώνει, δημιουργεί υδρατμούς και στη συνέχεια πέφτει υπό μορφή βροχής, διαδικασία που μοιάζει με τον γήινο κύκλο του νερού. Επίσης οι λίμνες του Τιτάνα διευρύνονται και συρρικνώνονται εποχιακά, όπως οι λίμνες στη γη. Η κ. Στόφαν επισημαίνει ότι ο Τιτάνας είναι το μόνο ουράνιο σώμα, εκτός γης, όπου έχουν εντοπιστεί τέτοια φαινόμενα.

    [09] Η Κένυα ενισχύει τα σύνορά της με την Σομαλία

    04-01-2007

    Η Κένυα ενίσχυσε την στρατιωτική της παρουσία στα σύνορα με τη Σομαλία για να σταματήσει την εισροή Ισλαμιστών μαχητών, οι οποίοι προσπαθούν να διαφύγουν από τις κυβερνητικές και τις Αιθιοπικές δυνάμεις.

    Αξιωματούχοι των ΗΕ δήλωσαν ότι η Κένυα παρέβη τη διεθνή νομοθεσία, με το να μην επιτρέψει την είσοδο σε περίπου 4,000 Σομαλούς και 400 πρόσφυγες που ζητούσαν άσυλο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κένυας, Ραφαέλ Τούτζου, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η μεταβατική κυβέρνηση της Σομαλίας βλάπτει αμάχους και ότι οι Σομαλοί πρόσφυγες δεν μπορούσαν να αποδείξουν ότι κινδυνεύει η ζωή τους.

    Στο μεταξύ, το ναυτικό των ΗΠΑ περιπολεί τις θαλάσσιες οδούς της Σομαλίας για να αναχαιτίσει την απόδραση Ισλαμιστών ηγετών, συμπεριλαμβανομένων μερικών που πιστεύεται ότι διατηρούν σχέσεις με τη Αλ Κάιντα. Εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να αποστείλει άμεσα τρόφιμα στη Σομαλία και ότι θα ακολουθήσει και άλλη μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια.

    [10] Tο 2007 θα είναι το ζεστότερο έτος στην ιστορία

    04-01-2007

    Βρετανοί μετεωρολόγοι λένε ότι κατά πάσα πιθανότητα το 2007 θα είναι το ζεστότερο έτος στην ιστορία.

    H μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας δήλωσε την Πέμπτη ότι ο συνδυασμός του φαινομένου του θερμοκηπίου με το κλιματολογικό φαινόμενο ελ Νίνιο, θα καταστήσει το διάστημα των επόμενων 12 μηνών ιδιαίτερα θερμό. Το φαινόμενο ελ Νίνιο συνεπάγεται την παροδική θέρμανση του Ειρηνικού Ωκεανού, γεγονός που επηρεάζει τις καιρικές συνθήκες σ' ολόκληρο τον πλανήτη.

    Το εν λόγω φαινόμενο που είχε παρατηρηθεί και το 1998, έκανε τον χρόνο εκείνο τον ζεστότερο στα χρονικά. Όμως, οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι το 2007 θα είναι ακόμα ζεστότερο από το 1998. Ειδικοί σε θέματα καιρικών συστημάτων φοβούνται ότι μπορεί να δημιουργηθούν κλιματολογικές ανωμαλίες, όπως ξηρασία σε τροπικές χώρες και καταρρακτώδεις βροχές σε χώρες με ξηρό κλίμα.

    Πολλά χιονοδρομικά κέντρα στην Ευρώπη αναγκάστηκαν να καθυστερήσουν την έναρξη της σαιζόν τους, εξαιτίας των ιδιαίτερα ζεστών για την εποχή θερμοκρασιών. Αλλά και οι κεντρικές και ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, διανύουν μέχρι τώρα έναν ιδιαίτερα ζεστό χειμώνα.

    [11] Συνεχίζονται οι έρευνες για το ινδονησιακό αεροσκάφος

    04-01-2007

    Συγγενής επιβάτη του μοιραίου αεροσκάφους, θρηνεί στο αεροδρόμιο της νήσου Σουλαουέσι.

    Η Ινδονησία ζήτησε τη βοήθεια της Σιγκαπούρης και των ΗΠΑ στις έρευνες από ξηρά και αέρα για την ανεύρεση επιβατικού αεροσκάφους με 102 επιβαίνοντες, του οποίου η τύχη αγνοείται από την Δευτέρα.

    Σωστικά συνεργεία της Ινδονησίας ψάχνουν ήδη τη θαλάσσια περιοχή βόρεια του νησιού Σουλαουέσι, καθώς και πυκνά τροπικά δάση της περιοχής, όμως οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν δυσκολεύουν το έργο τους.

    Πάντως οι οικογένειες των αγνοουμένων επιβατών εξοργίζονται όλο και περισσότερο, καθώς περνούν οι ώρες και δεν έχουν βρεθεί τα ίχνη του αεροσκάφους.

    [12] Συνελήφθη άτομο που πιστεύεται ότι βιντεοσκόπησε την εκτέλεση του Σαντάμ

    04-01-2007

    Στο Ιράκ, σύμβουλος του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλίκι δήλωσε ότι οι ιρακινές αρχές συνέλαβαν ένα άτομο, για το οποίο υπάρχουν υποψίες ότι βιντεοσκόπησε μυστικά την εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν. Οι αρχές είπαν ότι το εν λόγω άτομο ανακρίνεται. Το ερασιτεχνικό βίντεο, που προήλθε από κάποιο κινητό τηλέφωνο, δείχνει ότι λίγο πριν την εκτέλεση του Σαντάμ, διάφορα άτομα τον λοιδορούσαν, με αποτέλεσμα οι εμφύλιες εντάσεις να χειροτερέψουν και να υπάρξει διεθνής κατακραυγή.

    Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τον τρόπο εκτέλεσης του τέως ηγέτη του Ιράκ, λέγοντας ότι αμερικανοί αξιωματούχοι στην Βαγδάτη έχουν ήδη εκφράσει τις ανησυχίες τους.

    Στο μεταξύ, ο κ. αλ Μαλίκι δήλωσε ότι θα ήθελε να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία πριν την ολοκλήρωση της 4ετούς θητείας του. Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Ουώλ Στρήτ Τζέρναλ, ο κ. αλ Μαλίκι αναφέρει ότι δεν θα επιζητήσει την επανεκλογή του και ότι η δουλειά του υπήρξε δύσκολη, εξαιτίας διαφωνιών μεταξύ Σιιτών, Σουνιτών και Κούρδων, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Ιράκ.

    [13] Τελευταίος χαιρετισμός στον 'Αδελφό Τζέραλντ'

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    04-01-2007

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για την κηδεία του Τζεράλντ Φορντ - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για την κηδεία του Τζεράλντ Φορντ

    Τζέραλντ Φορντ

    Με μεγάλες τιμές από άκρου σε άκρο των ΗΠΑ ο Αμερικανικός λαός αποχαιρέτισε τον 38ο Πρόεδρό του, τον Τζέραλντ Φορντ. Στις τελετές προς τιμή του είναι αφιερωμένο το τηλεοπτικό μας Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον της εβδομάδας αυτής.

    Ρεπορτάζ από την Ουάσιγκτον - Τελευταίος χαιρετισμός στον 'Αδελφό Τζέραλντ' - Κείμενο εκπομπής

    Οι τελετές προς τιμήν του Τζέραλντ Φορντ, που πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 93 χρονών, άρχισαν στη Καλιφόρνια, όπου ο Φορντ πέρασε τα τελευταία του χρόνια και ολοκληρώθηκαν με τον ενταφιασμό του στο Μίσσιγκαν, την πολιτεία στην οποία μεγάλωσε. Η επίσημη κηδεία του έγινε εδώ, στην πρωτεύουσα του Αμερικανικού έθνους, την Ουάσιγκτον.

    Υπό τους ήχους του προεδρικού εμβατηρίου και 38 κανονιοβολισμών, τιμητικό κλιμάκιο των ενόπλων δυνάμεων κατέβασε το φέρετρο με τη σορό του Τζέραλντ Φορντ από τα σκαλοπάτια του Καπιτωλίου και το τοποθέτησε στη νεκροφόρα που, περνώντας μέσα από δρόμους της Ουάσιγκτον, το μετέφερε στον Εθνικό Καθεδρικό Ναό για την επίσημη κηδεία.

    Ο πρόεδρος Μπους και η Πρώτη Κυρία

    Οι τέως Πρόεδροι Τζίμη Κάρτερ, Μπιλ Κλίντον και Τζωρτζ Μπους ο Πρεσβύτερος ήταν μεταξύ των πολλών προσωπικοτήτων που παραβρέθηκαν στην τελετή. Ο Πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, ο οποίος συνόδευσε την χήρα του Τζέραλντ Φορντ στον Καθεδρικό, εκφώνησε τον επικήδειο. Είπε μεταξύ άλλων: 'Ο Τζέραλντ Φορντ έδειξε στον κόσμο το καλύτερο πρόσωπο της Αμερικής. Ο χαρακτήρας και η ηγεσία του επέφεραν ηρεμία και ενότητα σε μια από τις πιο διαιρετικές στιγμές της ιστορίας των ΗΠΑ'.

    Το εγκώμιο του Προέδρου Φόρντ έπλεξε και ο Χένρυ Κίσσιντζερ που είχε διατελέσει Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνησή του. Να μερικά από τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Κίσσιντζερ σκιαγραφώντας το πορτραίτο του εκλιπόντος: 'Ο Τζέραλντ Φορντ είχε τις αξίες των Αμερικανικών κωμοπόλεων. Ήταν ειλικρινής, πράος και διέθετε ακέραιο χαρακτήρα. Δύο μεγάλα πολιτικά ατού του ήταν η έλλειψη ευφράδειας και η εντιμότητά του, που τον βοήθησαν να δημιουργήσει φιλικές σχέσεις με πολλούς ηγέτες του κόσμου, τις οποίες και διατήρησε για πολλά χρόνια'.

    Ο Φορντ έγινε Πρόεδρος το 1974 μετά την παραίτηση του Ρίτσαρντ Νίξον στη διάρκεια του σκανδάλου Ουώτεργκεητ. Μερικούς μήνες νωρίτερα, το 1973, ο Νίξον είχε διορίσει τον Φορντ αντικαταστάτη του Ελληνικής καταγωγής Αντιπροέδρου Σπίρο Άγκνιου, που παραιτήθηκε μετά από ανάμιξη σε σκάνδαλο δωροδοκίας. Σαν Πρόεδρος ο Φορντ εργάστηκε για την συναδέλφωση ενός διχασμένου τότε έθνους. Αλλά η απόφασή του να απονείμει χάρη στον Νίξον αποδείχτηκε επίμαχη και του στοίχισε τις προεδρικές εκλογές του 1976, τις οποίες κέρδισε ο αντίπαλός του, ο Τζίμη Κάρτερ.

    Τελετή ταφής στη βιβλιοθήκη Φορντ στο Γκράντ Ράπιντς, του Μίσιγκαν

    Η σορός του Τζέραλντ Φόρντ τελικά γύρισε στο Γκράντ Ράπιντς της Πολιτείας Μίσσιγκαν, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια. Την υποδέχτηκαν με αυτοσχέδια μνημεία στους δρόμους οι συμπολίτες του. Έξω από το σπίτι στο οποίο μεγάλωσε ο Φορντ μιλήσαμε με έναν περαστικό επισκέπτη, τον Νταν Κούρντικ που μένει σε μια κοντινή γειτονιά της πόλης. Μας είπε: 'Πήγαινα στο γυμνάσιο όταν ο Φορντ έγινε Πρόεδρος, μετά το σκάνδαλο Ουώτεργκεητ του Νίξον. Ήτανε ένας υπέροχος άνθρωπος, ο πιο τέλειος για τη Προεδρία τότε'.

    Η τελευταία κατοικία του Τζέραλντ Φορντ είναι ο κήπος πίσω από τη Βιβλιοθήκη Φορντ που περιέχει όλα τα έγγραφα της Προεδρίας του, στο Γκράντ Ράπιντς, του Μίσιγκαν.

    Το Σαββατοκύριακο που η σορός του Τζέραλντ Φορντ βρίσκονταν εκτεθειμένη σε λαϊκό προσκύνημα στη Ροτόντα του Καπιτωλίου, πολλοί Ελληνοαμερικανοί πέρασαν και χαιρέτισαν για τελευταία φορά τον 'Αδελφό Τζέραλντ', όπως συνήθιζαν να τον φωνάζουν στις δεκαετίες 1960 και 70 που ο Φορντ ήτανε κανονικό μέλος της Ελληνομερικανικής αδελφότητας ΑΧΕΠΑ, με πληρωμένη κάθε χρόνο τη συνδρομή του σε αυτήν. Ο Τζέραλντ Φορντ ήτανε ο τρίτος και τελευταίος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που διετέλεσε μέλος της ΑΧΕΠΑ. Οι άλλοι δύο ήτανε οι Πρόεδροι Φρανκλίνος Ρούσβελτ και Χάρη Τρούμαν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 5 January 2007 - 2:18:19 UTC