Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-01-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στις ΗΠΑ
  • [02] Ινδονησία: Εντοπίστηκαν συντρίμμια αεροσκάφους
  • [03] Διάγγελμα Μπους για τη στρατηγική στο Ιράκ
  • [04] Μασαάλ: Το Ισραήλ αποτελεί 'πραγματικότητα'
  • [05] Σομαλία: Μάλλον σκοτώθηκε εγκέφαλος τρομοκρατικών επιθέσεων
  • [06] Οι Δημοκρατικοί απορρίπτουν αύξηση στρατευμάτων στο Ιράκ
  • [07] Ρωσία: Αποκαταστάθηκε η παροχή πετρελαίου μέσω Λευκορωσίας
  • [08] Ιράκ: Η βία συνεχίζεται
  • [09] ΝΑΤΟ: Σε κακή συνεννόηση οφείλονταν θάνατοι αμάχων στο Αφγανιστάν
  • [10] Ελλάδα: Διαδηλώσεις κατά αλλαγών στην Παιδεία
  • [11] Βουλευτές που καμαρώνει η ομογένεια

  • [01] Αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στις ΗΠΑ

    11-01-2007

    Η βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νομοσχέδιο που προβλέπει την αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου των εργαζομένων, για πρώτη φορά εδώ και 10 χρόνια. Το νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση του ωρομισθίου στα 7 δολάρια και 25 σεντς, από 5 δολάρια και 15 σεντς την ώρα που είναι σήμερα. Οι Δημοκρατικοί είχαν υποσχεθεί την αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου κατά την προεκλογική τους εκστρατεία. Το νομοσχέδιο τώρα πρέπει να ψηφιστεί και από τη γερουσία.

    Ορισμένοι γερουσιαστές λένε ότι μπορεί να προσθέσουν και άρθρο φοροαπαλλαγών για μικρές επιχειρήσεις, για να αντισταθμιστεί το έξοδο και να κερδιθεί η υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών προς το νομοσχέδιο. Την αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου υποστηρίζουν και οι εργατικές οργανώσεις, αλλά σ' αυτήν αντιτίθενται έντονα οι επιχειρηματίες.

    [02] Ινδονησία: Εντοπίστηκαν συντρίμμια αεροσκάφους

    11-01-2007

    Σε αναζήτηση του Μπόινγκ 737

    Ινδονήσιος αξιωματούχος δήλωσε ότι ψαράς βρήκε ένα κομμάτι του επιβατικού αεροσκάφους του οποίου τα ίχνη αγνοούνται εδώ και πάνω από 10 μέρες. Ο επικεφαλής των σωστικών επιχειρήσεων δήλωσε ότι βρέθηκε τμήμα της ουράς του Μπόινγκ 737 της εταιρείας; Άνταμ Έαρ, κοντά σε παραλία του νησιού Σουλαουέζι. Επίσης σκάφος του αμερικανικού ναυτικού, προσπάθησε να διευκρινίσει την Τετάρτη αν τα μεγάλα μεταλλικά κομμάτια που βρέθηκαν στα δυτικά της νήσου Σουλαουέζι ανήκουν στα συντρίμμια του επιβατικού αεροσκάφους.

    Αξιωματούχοι της Ινδονησίας είπαν ότι το ωκεανογραφικό σκάφος Μαίρη Σήαρς χτενίζει τον βυθό της θάλασσας στις δυτικές ακτές της νήσου Σουλαουέζι, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους, με 102 επιβαίνοντες, που συνετρίβη την 1η Ιανουαρίου ενώ πραγματοποιούσε πτήση από την Ιάβα στο Σουλαουέζι.

    [03] Διάγγελμα Μπους για τη στρατηγική στο Ιράκ

    11-01-2007

    Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα απ' το Λευκό Οίκο ο πρόεδρος Μπους περιέγραψε την νέα στρατηγική του για το Ιράκ, χαρακτηρίζοντας τη κατάσταση στο Ιράκ 'απαράδεκτη'. Ο κ. Μπους ανακοίνωσε την αποστολή άλλων 20 χιλιάδων στρατιωτών και υποσχέθηκε περισσότερη βοήθεια για ανοικοδόμηση και ανάπτυξη της χώρας.

    Ο αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για 'λάθη που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα' στο Ιράκ, αλλά προειδοποίησε ότι η υπαναχώρηση τώρα θα προκαλέσει την κατάρρευση της Ιρακινής κυβέρνησης. Η αύξηση του αριθμού των αμερικανικών δυνάμεων, δήλωσε ο κ. Μπους, θα βοηθήσει τους Ιρακινούς να σπάσουν τον κύκλο της βίας, με αποτέλεσμα να επισπευσθεί η τελική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων. Η ιρακινή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να σταματήσει την εμφύλια βία, τόνισε ο κ. Μπους.

    Το νέο σχέδιο του αμερικανού προέδρου προβλέπει την αποστολή των περισσότερων επιπρόσθετων δυνάμεων στη Βαγδάτη για να συνεργαστούν με τις Ιρακινές δυνάμεις με στόχο την βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας στην ιρακινή πρωτεύουσα. Επίσης άλλες 4 χιλιάδες στρατιώτες θα σταλούν στην επαρχία Ανμπάρ, όπου βρίσκεται η βάση της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, τόνισε ο πρόεδρος Μπους.

    Ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Νούρι Αλ Μαλίκι, έχει δεσμευτεί ότι δεν θα επιτρέψει πολιτική ή εμφύλια ανάμειξη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, επεσήμανε ο κ. Μπούς και τόνισε ότι μέχρι τον Νοέμβριο η Ιρακινή κυβέρνηση θα αναλάβει την ευθύνη για την ασφάλεια της χώρας και θα δαπανήσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα ανοικοδόμησης.

    [04] Μασαάλ: Το Ισραήλ αποτελεί 'πραγματικότητα'

    11-01-2007

    Χαλέντ Μασαάλ

    Ο εξόριστος ηγέτης της Παλαιστινιακής Χαμάς, σεΐχης Χαλέντ Μασαάλ, δήλωσε ότι το Ισραήλ αποτελεί 'πραγματικότητα' και θα παραμείνει. Σε συνέντευξή του, ο Σεΐχης Μασαάλ επισημαίνει ότι οι Παλαιστίνιοι επιθυμούν την δημιουργία ανεξάρτητου κράτους με 'τα σύνορα του 1967' και ότι το Ισραήλ θα εξακολουθήσει να υπάρχει σαν οντότητα στα υπόλοιπα Παλαιστινιακά εδάφη. Είπε επίσης ότι η Χαμάς θα μελετήσει το θέμα της αναγνώρισης του Ισραήλ, μόλις δημιουργηθεί το ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος.

    Στην Ουάσινγκτον, το Στέητ Ντηπάρτμεντ επεσήμανε ότι οι δηλώσεις αυτές του κυρίου Μασαάλ δεν αλλάζουν το γεγονός ότι η υπό την Χαμάς Παλαιστινιακή κυβέρνηση έχει απορρίψει την οδό της ειρήνης με το Ισραήλ.

    Πάντως η ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ γράφει ότι είναι η πρώτη φορά που αξιωματούχος της Χαμάς αναφέρεται στην πιθανότητα αναγνώρισης του Ισραήλ και ότι το Ισραήλ είναι μία πραγματικότητα που δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί.

    [05] Σομαλία: Μάλλον σκοτώθηκε εγκέφαλος τρομοκρατικών επιθέσεων

    11-01-2007

    Αυτόπτες μάρτυρες στη νότια Σομαλία, είπαν ότι σημειώθηκαν νέες αεροεπιδρομές την Τετάρτη, που στόχευαν ύποπτους μαχητές της αλ Κάιντα και των ισλαμικών δυνάμεων. Αξιωματούχοι της μεταβατικής κυβέρνησης της Σομαλίας είπαν ότι οι από αέρος επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από τον αμερικανικό στρατό, όμως οι αμερικανικές αρχές αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.

    Οι επιθέσεις σημειώθηκαν κοντά στο Ράς Καμπόνι, περιοχή κοντά στα σύνορα με την Κένυα, όπου οι κυβερνητικές και Αιθιοπικές δυνάμεις μάχονται κατά ισλαμιστών μαχητών. Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν μόνο μία αεροπορική επιδρομή στη νότια Σομαλία, που έγινε την Δευτέρα κατά κρησφύγετου της αλ Κάιντα.

    Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία CNN και Ασσοσιέτεντ Πρές φέρουν Σομαλούς αξιωματούχους να δηλώνουν ότι από την επίθεση σκοτώθηκε ο Φαζούλ Αμπντουλλάχ Μωχάμεντ, ο οποίος φέρεται ότι είχε σχεδιάσει τις βομβιστικές επιθέσεις του 1998 κατά των αμερικανικών πρεσβειών στην ανατολική Αφρική.

    [06] Οι Δημοκρατικοί απορρίπτουν αύξηση στρατευμάτων στο Ιράκ

    11-01-2007

    Ντικ Ντέρμπιν

    Απαντώντας στο διάγγελμα Μπους οι ηγέτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο απέρριψαν την προτεινόμενη απ' τον αμερικανό πρόεδρο αύξηση του αριθμού των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, λέγοντας ότι είναι καιρός να αρχίσει η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων απ' τη χώρα.

    Εκπροσωπώντας το Δημοκρατικό Κόμμα ο γερουσιαστής, Ντικ Ντέρμπιν, δήλωσε ότι άλλες 20 χιλιάδες στρατιώτες δεν επαρκούν για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου. Χιλιάδες ακόμη ζωές τίθενται σε κίνδυνο, επιπροσθέτως των 3 χιλιάδων που έχουν ήδη χαθεί, τόνισε ο γερουσιαστής Ντέρμπιν και επεσήμανε ότι μετά από τρία χρόνια πολέμου είναι καιρός οι Ιρακινοί να υπεραμυνθούν της χώρας τους και να διαλύσουν τις πολιτοφυλακές και της ομάδες θανάτου.

    Πριν την ομιλία Μπους, εκτός απ' τους Δημοκρατικούς και ορισμένοι γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος του προέδρου Μπους είχαν αντιταχθεί στην αποστολή περισσότερων στρατιωτών στο Ιράκ. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Νόρμ Κόλμαν δήλωσε ότι κάτι τέτοιο θέτει περισσότερους αμερικανούς στρατιώτες αντιμέτωπους με τα πυρά εμφύλιων βιαιοτήτων.

    Στο μεταξύ, Ιρακινοί αξιωματούχοι είπαν ότι από επιθέσεις με βλήματα όλμων, ανταλλαγές πυρών και βομβιστικές επιθέσεις σε διάφορα σημεία της χώρας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 26 άτομα τη Τετάρτη. Στην πλέον πολύνεκρη απ' αυτές τις επιθέσεις ένοπλοι έστησαν ενέδρα κοντά στη Καρμπάλα σε Σιίτες μουσουλμάνους προσκυνητές, οι οποίοι επέστρεφαν από το Χάτζ στην Σαουδική Αραβία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 9 και τραυματίζοντας 14. Στο βόρειο Ιράκ, από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σκοτώθηκαν 4 άτομα. Επίσης οι Ιρακινές αρχές βρήκαν στη Βαγδάτη 60 πτώματα που έφεραν πληγές από πυροβολισμούς και βασανισμούς.

    Εξάλλου, ο σύμβουλος της Ιρακινής κυβέρνησης για θέματα εθνικής ασφάλειας, Μουαφάκ αλ-Ρουμπαΐγιε, συναντήθηκε στη Νατζάφ με τον ανώτερο θρησκευτικό ηγέτη των Σιιτών, Αγιατολά Αλί Αλ Σιστάνι. Ο κ. Ρουμπαΐγιε δήλωσε ότι ο Αγιατολά Αλ Σιστάνι του τόνισε ότι θα πρέπει να αφοπλιστούν όλοι οι Ιρακινοί που δεν έχουν επίσημη εξουσιοδότηση να φέρουν όπλο.

    [07] Ρωσία: Αποκαταστάθηκε η παροχή πετρελαίου μέσω Λευκορωσίας

    11-01-2007

    Αποκαταστάθηκε την Τετάρτη το βράδυ η παροχή Ρωσικού πετρελαίου μέσω Λευκορωσίας, λίγες ώρες μετά την άρση δασμού που είχε επιβάλει το Μίνσκ σε Ρωσικό αργό πετρέλαιο. Η Ρωσία αρνήθηκε να πληρώσει τον δασμό χαρακτηρίζοντας τον παράνομο.

    Η εταιρεία διαχείρισης του αγωγού ανακοίνωσε ότι ξανάρχισε η παροχή πετρελαίου προς την Πολωνία, τη Γερμανία, την Ουκρανία, τη Σλοβακία, την Τσεχική Δημοκρατία και την Ουγγαρία. Ο πρωθυπουργός της Λευκορωσίας, Σεργκέι Σιντόρσκυ, αναμένεται στη Μόσχα σήμερα για περαιτέρω συνομιλίες για θέματα ενέργειας με Ρώσους αξιωματούχους.

    [08] Ιράκ: Η βία συνεχίζεται

    11-01-2007

    Ιρακινοί αξιωματούχοι είπαν ότι από επιθέσεις με βλήματα όλμων, ανταλλαγές πυρών και βομβιστικές επιθέσεις σε διάφορα σημεία της χώρας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 26 άτομα τη Τετάρτη. Στην πλέον πολύνεκρη απ' αυτές τις επιθέσεις ένοπλοι έστησαν ενέδρα κοντά στη Καρμπάλα σε Σιίτες μουσουλμάνους προσκυνητές, οι οποίοι επέστρεφαν από το Χάτζ στην Σαουδική Αραβία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 9 και τραυματίζοντας 14.

    Στο βόρειο Ιράκ, από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σκοτώθηκαν 4 άτομα. Επίσης οι Ιρακινές αρχές βρήκαν στη Βαγδάτη 60 πτώματα που έφεραν πληγές από πυροβολισμούς και βασανισμούς.

    Στο μεταξύ, ο σύμβουλος της Ιρακινής κυβέρνησης για θέματα εθνικής ασφάλειας, Μουαφάκ αλ-Ρουμπαΐγιε, συναντήθηκε στη Νατζάφ με τον ανώτερο θρησκευτικό ηγέτη των Σιιτών, Αγιατολά Αλί Αλ Σιστάνι. Ο κ. Ρουμπαΐγιε δήλωσε ότι ο Αγιατολά Αλ Σιστάνι του τόνισε ότι θα πρέπει να αφοπλιστούν όλοι οι Ιρακινοί που δεν έχουν επίσημη εξουσιοδότηση να φέρουν όπλο.

    [09] ΝΑΤΟ: Σε κακή συνεννόηση οφείλονταν θάνατοι αμάχων στο Αφγανιστάν

    11-01-2007

    Το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι οι θάνατοι αμάχων σε επιχείρηση κατά των Ταλεμπάν πέρυσι, oφείλονται σε κακή συνεννόηση μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων και των Αφγανικών αρχών. Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι εσωτερική διερεύνηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα θύματα ήταν νομάδες που μπήκαν σε περιοχή στην νότια επαρχία Κανταχάρ, όπου διεξάγονταν μάχες Νατοϊκών και Αφγανικών δυνάμεων με αντάρτες. Αφγανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 60 και πλέον άμαχοι σκοτώθηκαν κατά την συγκεκριμένη επιχείρηση. Επίσης ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι από τότε έχουν βελτιωθεί οι επικοινωνίες μεταξύ συμμαχικών δυνάμεων και τοπικών Αφγανικών αρχών.

    [10] Ελλάδα: Διαδηλώσεις κατά αλλαγών στην Παιδεία

    11-01-2007

    Χιλιάδες φοιτητές και καθηγητές συμμετείχαν σε μαζικό συλλαλητήριο στην Αθήνα κατά κυβερνητικού σχεδίου που προβλέπει την δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε καθώς άρχιζε στην Ελληνική Βουλή η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος, που απαγορεύει την λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων.

    Η κυβέρνηση δηλώνει ότι στόχος της είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής παιδείας, αλλά όσοι αντιτίθενται στην αναθεώρηση του συνταγματικού άρθρου δηλώνουν ότι το μέτρο θα αυξήσει το κόστος της παιδείας και θα την καταστήσει εμπορεύσιμο αγαθό.

    [11] Βουλευτές που καμαρώνει η ομογένεια

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    11-01-2007

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για του Ελληναμερικανούς βουλευτές στο Κογκρέσο- Download

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για του Ελληναμερικανούς βουλευτές στο Κογκρέσο

    110th Congress: The Greek-American freshmen (English text)

    Άρχισαν στη Ουάσιγκτον οι εργασίες του 110ου Κογκρέσου, που αναδείχτηκε από τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Στην εναρκτήρια σύνοδό του και σε μερικά από τα μέλη της νέας Βουλής, στα οποία η Ελληνοαμερικανική κοινότητα στηρίζει φέτος τις ελπίδες και τα όνειρά της, είναι αφιερωμένο το τηλεοπτικό μας Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον της εβδομάδας αυτής.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ β ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΜΑΡΩΝΕΙ Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ β ΚΕΙΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

    Για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια το Δημοκρατικό Κόμμα ελέγχει σήμερα τόσο τη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και τη Γερουσία. Για πρώτη φορά επίσης γυναίκα πήρε στα χέρια της το πηδάλιο του ενός από τα δύο αυτά νομοθετικά σώματα της χώρας.

    Νάνσι Πελόσι

    Η Νάνσι Πελόσι, η φιλελεύθερη φιλέλληνας βουλευτής από την Καλιφόρνια, ανέλαβε Πρόεδρος της Βουλής -- το υψηλότερο αξίωμα στο οποίο έχει ποτέ αναδειχτεί γυναίκα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κ. Πελόσι είναι τώρα δεύτερη, με πρώτον τον Αντιπρόεδρο Ντικ Τσέϊνι, στην σειρά διαδοχής του Προέδρου της χώρας, σε περίπτωση ανάγκης. Η στιγμή της ορκωμοσίας της ήτανε ιστορική για το Κογκρέσο και για τις γυναίκες. Όπως είπε η ίδια: 'Ήτανε μια στιγμή που επί 200 χρόνια περιμέναμε να έρθει για να επισφραγίσει τους μακρούς αγώνες για τα δικαιώματά μας'.

    Πρώτος στόχος της κυρίας Πελόσι είναι να καθιερώσει υψηλές ηθικές αρχές στη ζωή και το έργο όλων των νομοθετών. Κατά την έκφρασή της: 'Στην Αμερική του 21ου αιώνα η Βουλή θα λογοδοτεί στο λαό. Θα μεταρρυθμίσουμε αυστηρά κώδικες ηθικής στο Κογκρέσο'.

    Ζακ Σπέης

    Στον νέο Ελληνικής καταγωγής Βουλευτή από το Οχάιο, τον Ζακ ή κατά το Ελληνικότερο τον Ζαχαρία, Σπέης, που στήριξε την προεκλογική εκστρατεία του στην υπόσχεση ότι ουδέποτε θα πάρει δώρα από λομπίστες, δόθηκε το ειδικό προνόμιο να υποβάλει την πρώτη από τις νομοθετικές προτάσεις για το ανέβασμα του πήχης της ηθικής. Θέλει να εισάγει στο Κογκρέσο τις αρχές που του δίδαξαν ο παππούς και η γιαγιά του, δυο μετανάστες από την Ικαρία. Όπως μας δήλωσε: 'Σαν Έλληνες ήξεραν τι σημαίνει ατομική υπευθυνότητα, σκληρή δουλειά και οικογένεια. Θέλω να μεταλαμπαδέψω αξίες σαν αυτές στη Ουάσιγκτον για να κάνουμε τη χώρα μας ακόμα καλύτερη'.

    Γιώργος Μπίστης και Τζον Σαρμπέηνς

    Ένας άλλος νέος Ελληνικής καταγωγής βουλευτής, ο Τζον Σαρμπέηνς, Γιάννης Σαρμπάνης, από το Μαίρυλαντ, ευχαρίστησε κι αυτός τους παππούδες του και τους γονείς του για τις αρχές που του έδωσαν. Μιλώντας σε εκδήλωση που έγινε προς τιμήν του, στον περίφημο Λόφο του Καπιτωλίου λίγο μετά την ορκωμοσία του, τόνισε: 'Με τιμά που λέγομαι Σαρμπάνης. Είναι όνομα που φημίζεται για εντιμότητα, ακεραιότητα και προσφορά στο έθνος, χάρις στον πατέρα μου που τελειώνει σήμερα 36 χρόνων θητεία στο Κογκρέσο'.

    Πωλ και Τζον Σαρμπέηνς

    Ο Τζον Σαρμπέηνς, όπως και ο πατέρας του, ο Πωλ, είναι δεμένος με την ομογένεια κι έχει στενούς φίλους μέσα σε αυτήν. Μας είπε ότι θέλει να συμβάλει στην καλύτερη ενημέρωση των καινούργιων συναδέλφων του για θέματα που βρίσκονται στην καρδιά της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, όπως το Κυπριακό και το μέλλον του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο, εξ ίσου σημαντικό, που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον Τζον. Το έθεσε ως εξής: 'Πολλά Ελληνο-αμερικανόπουλα είναι έτοιμα για ουσιαστικό ρόλο στην κοινωνία μας, με βάση τις Ελληνικές αρχές που έχουν πάρει. Με ενθουσιάζει που ανήκω στην ηγεσία της νέας γενιάς ομογενών. Οι νέοι μας έχουν δυναμισμό που πρέπει να αξιοποιήσουμε θετικά'.

    Χριστίνα Σαρμπέηνς

    Η Χριστίνα Σαρμπέηνς είναι μια έκδηλα περήφανη μάνα και σύζυγος. Ενώ συνήθως αποφεύγει τη δημοσιότητα, εν τούτοις αυτή τη φορά πρόθυμα δέχτηκε να μιλήσει στην κάμερά μας. 'Είμαι πολύ ευτυχισμένη. Είναι μια υπέροχη μέρα στη ζωή μας. Ο Πωλ αποσύρεται ύστερα από εξαίρετη καριέρα. Πέτυχε πολλά και με έντιμο τρόπο. Ο γιος μου, ο Τζον, είναι σαν τον πατέρα του, έντιμος, ειλικρινής, εργατικός και νοιάζεται για τους ανθρώπους'.

    Κάρεν Γουέμπερ

    Αλλά έπαινοι για τον Γιάννη Σαρμπάνη δεν προέρχονται μόνο από συγγενείς. Η Κάρεν Γουέμπερ, υπέρμαχος των δικαιωμάτων του πολίτη, ταξίδεψε με λεωφορείο από τη Βαλτιμόρη στη Ουάσιγκτον για να παραστεί στην ορκωμοσία του. Μας εκμυστηρεύτηκε: 'Ήρθα με το λεωφορείο αλλά για τον Τζον θα ερχόμουνα και πεζή. Ήρθαμε να τον υποστηρίξουμε, να του δείξουμε την αγάπη μας'.

    Ρόζλιν Γκόλντνερ

    Η Ρόζλιν Γκόλντνερ δούλεψε εθελοντής σε όλες τις προεκλογικές εκστρατείες που έκανε μέχρι τώρα ο Σαρμπάνης, πατέρας και γιος. Πιστεύει πως η Βουλή είναι απλώς το πρώτο σκαλοπάτι στην πολιτική καριέρα του Τζον. Όπως μας είπε: 'Ελπίζω να ζω για να τον δω που θα ανέβει πολύ ψηλά, μέχρι την κορυφή'.

    Τη θέση του ενός εκ των δύο συμπροέδρων στην ομάδα προώθησης Ελληνικών θεμάτων στη Βουλή πήρε φέτος ο Γκας, ο Κωνσταντίνος, Μπιλιράκης, διαδεχόμενος τον πατέρα του Μάικλ, που αποσύρθηκε ύστερα από θητεία δυόμισι δεκαετιών.

    Κωνσταντίνος Μπιλιράκης

    Ο αμερικανογεννημένος Κωνσταντίνος, θρέμμα της Ελληνικής κοινότητας του Τάρπον Σπρινγκς, στη Φλόριντα, όχι μόνο περηφανεύεται για την Ελληνική κληρονομιά του αλλά και το διακηρύσσει κατά τρόπο που δεν χρειάζεται κανένα υποτιτλισμό στα Ελληνικά για να γίνει κατανοητός. Ακούστε τον: 'Η οικογένεια του πατέρα μου ήρθανε από τη Κάλυμνο, στα Δωδεκάνησα. Η οικογένεια της μητέρας μου επίσης ήρθανε από τη Κάλυμνο, στα Δωδεκάνησα. Ήρθανε στο Τάρπον Σπρινγκς για τα σφουγγάρια. Εγώ μεγάλωσα εδώ στο Τάρπον Σπρινγκς με την εκκλησία. Ξέρουμε την Ελληνική γλώσσα και όλα στο σπίτι μας είναι ελληνικά'.

    Τα δύο κόμματα διακηρύσσουν πως θέλουνε συνεργασία. Αλλά στο Κογκρέσο το ιδεώδες της πολιτικής συνεργασίας συγκρούεται συχνά με την πραγματικότητα του κομματικού συμφέροντος. Στα δύο επόμενα χρόνια, που θα κρατήσει η θητεία του 110ου Κογκρέσου, θα φανεί κατά πόσο η σύγκρουση αυτή θα είναι σκληρή ή μαλακή.

    Πάντως οι φίλοι της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας στη Βουλή, ανεξάρτητα με την κομματική τοποθέτησή τους, φαίνονται αποφασισμένοι να δουλέψουνε μαζί για το καλό και την προκοπή της ομογένειας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 12 January 2007 - 2:18:19 UTC