Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-01-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλιμάκωση του προβλήματος με την γρίπη των πτηνών στην Ινδονησία
  • [02] Στο Αφγανιστάν ο Αμερ. Υπουργός Άμυνας
  • [03] Εκτελέστηκαν και οι δύο συγκατηγορούμενοι του Σαντάμ Χουσεΐν
  • [04] Μέτριας ισχύος σεισμική δόνηση στην Ιαπωνία
  • [05] Νέες συγκρούσεις στο Μογκαντίσου
  • [06] Ημέρα Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ
  • [07] Επίσκεψη Καραμανλή στην Κροατία
  • [08] Σε Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ η Κ. Ράις
  • [09] Εκατοντάδες χιλιάδες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στις κεντρικές ΗΠΑ
  • [10] Βενεζουέλα: Θα σταματήσει τις συνομιλίες της με τις ξένες εταιρίες πετρελαίου
  • [11] Ο Χαβιέρ Σολάνα συνιστά ηρεμία στο Κόσοβο

  • [01] Κλιμάκωση του προβλήματος με την γρίπη των πτηνών στην Ινδονησία

    16-01-2007

    Αυξάνεται ο αριθμός θανάτων από γρίπη των πτηνών, καθώς και νέων εστιών της νόσου στην Ινδονησία, αλλά και άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός σ' ολόκληρη τη περιοχή. Την περασμένη εβδομάδα 4 άτομα πέθαναν απ' την ασθένεια στην Ινδονησία ανεβάζοντας στους 61αν τον αριθμό των νεκρών απ' την νόσο στην εν λόγω χώρα. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό θανάτων απ' οποιαδήποτε άλλη χώρα. Η κυβέρνηση της Ινδονησίας εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο απαγόρευσης της διατήρησης πουλερικών στις αυλές σπιτιών.

    Επίσης στο Βιετνάμ οι αρχές ανακοίνωσαν την εξάπλωση της ασθένειας και σε 7η επαρχία, ενώ οι αρχές της Ταϊλάνδης ανακοίνωσαν ότι το θανατηφόρο στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών έχει προσβάλει πάπιες στην επαρχία Φιτσανουλόκ.

    [02] Στο Αφγανιστάν ο Αμερ. Υπουργός Άμυνας

    16-01-2007

    Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ δήλωσαν ότι Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε στη διάρκεια επίθεσης σε βάση ανταρτών στην επαρχία Χελμάντ, στο νότιο Αφγανιστάν. Το ΝΑΤΟ έστειλε από αέρος ενισχύσεις όταν οι δυνάμεις του δέχτηκαν πυρά από διάφορα σημεία. Πρόκειται για τον 46ο Βρετανό στρατιώτη που σκοτώνεται στο Αφγανιστάν. Προηγουμένως δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν από βόμβα σε δρόμο της επαρχίας Κανταχάρ.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανός υπουργός άμυνας, Ρόμπερτ Γκέητς, βρίσκεται στο Αφγανιστάν για συνομιλίες με την ηγεσία της χώρας, καθώς και με αμερικανούς και Νατοϊκούς στρατιωτικούς διοικητές. Είναι η πρώτη φορά που ο κ. Γκέητς επισκέπτεται το Αφγανιστάν.

    [03] Εκτελέστηκαν και οι δύο συγκατηγορούμενοι του Σαντάμ Χουσεΐν

    16-01-2007

    Η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εκτελέστηκαν δύο στενοί συνεργάτες του πρώην προέδρου της χώρας Σαντάμ Χουσεΐν και ότι μάλιστα το κεφάλι ενός αποκόπηκε κατά τον απαγχονισμό του. Ιρακινός κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο ετεροθαλής αδελφός του Σαντάμ, Μπαρζάν Ιμπραχήμ αλ Τικρίτι και ο πρώην ανώτερος αξιωματούχος του Ιρακινού Επαναστατικού Δικαστηρίου, Αουάντ Χαμέντ αλ Μπαντάρ, απαγχονίστηκαν πριν τα ξημερώματα της Δευτέρας. Επίσημη βιντεοσκόπηση της εκτέλεσης δείχνει το κεφάλι του Μπαρζάν να κόβεται από το σκοινί.

    Οι δύο άνδρες καταδικάστηκαν σε θάνατο για τον ρόλο τους στην δολοφονία 148 ιρακινών Σιιτών στο χωριό Ντουτζαΐλ το 1982. Πάντως ο ιρακινός αντιπρόεδρος Ταρίκ αλ Χασίμι, που είναι Σουνίτης, επέκρινε την κυβέρνησή του για τις εκτελέσεις, δηλώνοντας στο βρετανικό ραδιόφωνο ότι τέτοιες ενέργειες υποσκάπτουν τις προσπάθειες συμφιλίωσης μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών.

    Στο μεταξύ, ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Τζώρτζ Κέισυ, μιλώντας σε δημοσιογράφους την Δευτέρα στη Βαγδάτη, προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να περιμένουν άμεσα αποτελέσματα από την νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την βελτίωση του καθεστώτος ασφάλειας στο Ιράκ. Ο στρατηγός Κέισυ τόνισε ότι η γενική επιτυχία του σχεδίου δεν είναι σίγουρη και ότι θα περάσουν πολλοί μήνες πριν υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.

    Το σχέδιο του κ. Μπούς προβλέπει την αποστολή και άλλων 20.000 στρατιωτών στο Ιράκ. Ο στρατηγός Κέισυ είπε επίσης ότι η ιρακινή ηγεσία είναι προσηλωμένη στην νέα προσπάθεια, αλλά παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμα δυσκολίες με την οργάνωση των ιρακινών δυνάμεων ασφάλειας. Σε άλλες ειδήσεις, από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στη Μοσούλη, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 6 άτομα και τραυματίστηκαν 28.

    [04] Μέτριας ισχύος σεισμική δόνηση στην Ιαπωνία

    16-01-2007

    Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας δήλωσε ότι μέτριας ισχύος σεισμική δόνηση σημειώθηκε στο κεντρικό διαμέρισμα της χώρας, με αποτέλεσμα να ταρακουνηθούν πολλά κτίρια. Ωστόσο, δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί ή ζημίες.

    Η υπηρεσία δήλωσε ότι το μέγεθος της δόνησης ήταν 5 κόμμα 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ότι το επίκεντρό της ήταν ο νομός Σιζουόκα. Ο σεισμός είχε βάθος 170 χιλιομέτρων και έγινε αισθητός στο Τόκιο, που απέχει 150 χιλιόμετρα.

    [05] Νέες συγκρούσεις στο Μογκαντίσου

    16-01-2007

    Αυτόπτες μάρτυρες στην πρωτεύουσα της Σομαλίας Μογκαντίσου είπαν ότι τουλάχιστον 3 άτομα σκοτώθηκαν σε μάχες την Δευτέρα μεταξύ ενόπλων και κυβερνητικών δυνάμεων, που υποστηρίζονται από τον στρατό της Αιθιοπίας. Οι μάρτυρες είπαν ότι οι ένοπλοι εκτόξευσαν οπλοβομβίδες κατά στρατιωτικής φάλαγγας που περνούσε και ότι δύο φορτηγά καταστράφηκαν. Δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι διενήργησαν την επίθεση. Tα κυβερνητικά μαζί με τα Αιθιοπικά στρατεύματα έκαναν έρευνες από σπίτι σε σπίτι, για τους δράστες και τον οπλισμό τους.

    Στο μεταξύ, η μεταβατική κυβέρνηση της Σομαλίας διέταξε το κλείσιμο 4 δημοσιογραφικών οργανισμών στο Μογκαντίσου, μεταξύ των οποίων και το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζήρα, λέγοντας ότι δεν έχουν πάρει άδεια λειτουργίας.

    [06] Ημέρα Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ

    16-01-2007

    Οι Αμερικανοί τίμησαν την Δευτέρα την μνήμη του δολοφονημένου ηγέτη του κινήματος ισοπολιτείας λευκών και μαύρων Μάρτιν Λουθερ Κίνγκ του νεώτερου, επ' ευκαιρία των γενεθλίων του. Πολλοί αμερικανοί τιμούν την σημερινή ημέρα, που είναι ομοσπονδιακή αργία, με την εθελοντική προσφορά υπηρεσιών τους.

    Ο πρόεδρος Μπούς επισκέφθηκε το λύκειο Καρντόζο στην Ουάσινγκτον και συμμετείχε στο βάψιμο τοίχων του σχολείου. Παρότρυνε δε τους Αμερικανούς να βοηθούν κάποιον που το έχει ανάγκη σε κάθε ευκαιρία, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο τιμά την μνήμη του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ.

    [07] Επίσκεψη Καραμανλή στην Κροατία

    16-01-2007

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, εξέφρασε υποστήριξη για τις προσπάθειες της Κροατίας με στόχο την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε μονοήμερη επίσκεψη του τη Δευτέρα στο Ζάγκρεμπ, επ' ευκαιρία της 15ης επετείου της αναγνώρισης απ' την ΕΕ της ανεξαρτησίας της Κροατίας απ' την Γιουγκοσλαβία, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην Κροατία τα τελευταία αυτά χρόνια.

    Από τη πλευρά του ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ίβο Σαναντέρ, χαρακτήρισε τις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα εξαίρετες, αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν περιθώρια διεύρυνσης της οικονομικής συνεργασίας των δύο πλευρών.

    [08] Σε Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ η Κ. Ράις

    16-01-2007

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, είχε συνομιλίες τη Δευτέρα στη Ριάντ με τον βασιλιά Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας, στα πλαίσια περιοδείας της σε χώρες της περιοχής που στοχεύει στην προώθηση της νέας στρατηγικής της κυβέρνησης Μπούς για το Ιράκ και την ειρηνευτική διαδικασία Ισραηλινών-Παλαιστινίων.

    Σήμερα η κ. Ράις θα συναντηθεί με τον υπουργό εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Σαούντ Αλ Φαϊζάλ και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Κουβέιτ. Πριν τις επαφές της στην Ριάντ, η κ. Ράις είχε συνομιλίες στην Αίγυπτο με τον πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ, μετά το πέρας των οποίων ανακοίνωσε σχέδιά για διεξαγωγή τριμερών συνομιλιών, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμέρτ και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς.

    Στόχος των συνομιλιών αυτών θα είναι η εξέταση θεμάτων που θα οδηγήσουν στην σύσταση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η Αίγυπτος προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τις συνομιλίες.

    [09] Εκατοντάδες χιλιάδες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στις κεντρικές ΗΠΑ

    16-01-2007

    Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα στις κεντρικές αμερικανικές πολιτείες βρίσκονται ακόμα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, μετά την χειμερινή καταιγίδα που στάθηκε αιτία να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άνθρωποι σε 4 πολιτείες.

    Από την Παρασκευή, η παγωμένη βροχή και το χαλάζι έριξαν κάτω δένδρα και έκοψαν ηλεκτροφόρα καλώδια. Στο Μισούρι, ειδικά συνεργεία εκκενώνουν οίκους ευγηρίας και δημιουργούν στεγαστικά κέντρα για κατοίκους που έμειναν χωρίς ηλεκτρικό, που σύμφωνα με τις πολιτειακές αρχές ξεπερνούν τις 300,000. Στην Οκλαχόμα, 100,000 κάτοικοι παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό. Μέλη της εθνοφρουράς πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι για να εξετάσουν την κατάσταση των κατοίκων και να προσφέρουν βοήθεια.

    Πάντως η Εθνική μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι η καταιγίδα αποδυναμώθηκε και άρχισε να κινείται βορειοανατολικά.

    [10] Βενεζουέλα: Θα σταματήσει τις συνομιλίες της με τις ξένες εταιρίες πετρελαίου

    16-01-2007

    O κ. Ραμίρες

    Ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας, Ραφαέλ Ραμίρες, δήλωσε ότι η χώρα του θα σταματήσει τις συνομιλίες της με ξένες εταιρίες πετρελαίου σχετικά με την κρατικοποίηση των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων που χρηματοδότησαν οι εταιρίες, λέγοντας ότι οι συνομιλίες δεν οδηγούν πουθενά.

    Η Βενεζουέλα δήλωσε ότι θα αναλάβει τον κεντρικό έλεγχο πετρελαϊκών εγκαταστάσεων κατά μήκος του ποταμού Ορινόκου, για τις οποίες οι εταιρίες έχουν κάνει επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Ο κ. Ραμίρες είπε επίσης ότι το σχέδιο του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, να κρατικοποιήσει την ηλεκτρική εταιρία της χώρας, θα σήμαινε την ανάληψη του πλήρους ελέγχου της εταιρίας, που ανήκει στην αμερικανική ΑΕΣ. Η αμερικανική εταιρεία αλλά και οι ξένες εταιρίες πετρελαίου δεν σχολίασαν τις δηλώσεις Ραμίρες.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι επισήμαναν ότι οι κρατικοποιήσεις συνήθως δεν ευδοκιμούν και δεν ωφελούν τους λαούς που στοχεύουν να βοηθήσουν.

    [11] Ο Χαβιέρ Σολάνα συνιστά ηρεμία στο Κόσοβο

    16-01-2007

    Ο κ. Σολάνα

    Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Χαβιέρ Σολάνα, ζήτησε ηρεμία και υπευθυνότητα στην σερβική επαρχία του Κοσυφοπεδίου, καθώς ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ στην περιοχή Μάρτι Αχτισάαρι ετοιμάζεται να κάνει τις εισηγήσεις του για το μέλλον της περιοχής. Ο κ. Αχτισάαρι θα υποβάλει τις προτάσεις του λίγο μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Σερβία την επόμενη Κυριακή.

    Ο κ. Σολάνα δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι θα συνεχιστεί το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 για το Κόσοβο, ανεξάρτητα από το αν η επαρχία αποσπαστεί ή όχι από τη Σερβία.

    Στο μεταξύ, στο Βελιγράδι, ο Σέρβος πρωθυπουργός, Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα, δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον διαβεβαίωσε τηλεφωνικά την Δευτέρα ότι η Μόσχα θα αντιταχθεί σε οποιοδήποτε μέτρο λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ για το Κόσοβο, που θα παραβιάζει την αυτεξουσιότητα της Σερβίας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 17 January 2007 - 2:18:23 UTC