Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-01-22

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκλογική υπεροχή των Υπερεθνικιστών στη Σερβία
  • [02] Πούτιν: Η Ρωσία θα υποστηρίξει μόνο λύση που αποδέχονται Σέρβοι και Αλβανοί στο Κόσοβο
  • [03] Και ο Μπιλ Ρίτσαρντσον στον αγώνα για τις προεδρικές εκλογές 2008
  • [04] Αμπάς: Εποικοδομητικές οι συνομιλίες με τον Χαλέντ Μασαάλ
  • [05] Διπλωματικές διαβουλεύσεις για νέο γύρο εξαεθνών συνομιλιών για τα πυρηνικά της Β. Κορέας
  • [06] Επιθυμητός ο διάλογος με την ΕΕ για θέματα ενέργειας, δηλώνει ο Βλ. Πούτιν
  • [07] Απτόητος ο Αχμαντινετζάντ από τις κυρώσεις των ΗΕ
  • [08] Η βία συνεχίζεται στο Νταρφούρ
  • [09] Η Κύπρος ετοιμάζεται για την Ευρωζώνη
  • [10] Βρυξέλλες: Υιοθέτηση κειμένου με στόχο εμπορικές σχέσεις με Τουρκοκυπρίους

  • [01] Εκλογική υπεροχή των Υπερεθνικιστών στη Σερβία

    22-01-2007

    Νίκη στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής διακηρύττει το Υπερεθνικιστικό Ριζοσπαστικό Κόμμα της Σερβίας, του κρατούμενου για εγκλήματα πολέμου, Βόϊσλαβ Σέσελι, αλλά παραδέχεται ότι δεν εξασφάλισε αρκετό αριθμό εδρών για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

    Προκαταρκτικά αποτελέσματα δίνουν στο Υπερεθνικιστικό Κόμμα ποσοστό 28%, ενώ δεύτερο έρχεται το φιλο-δυτικό Δημοκρατικό Κόμμα του προέδρου, Μπόρις Τάντιτς, με ποσοστό 23% και ακολουθεί στη τρίτη θέση ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του πρωθυπουργού, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, με ποσοστό 17%. Σύμφωνα με τις αρχές η προσέλευση στις κάλπες έφτασε το 60%.

    Αν τα εν λόγω ποσοστά δεν αλλάξουν και μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, τα τρία κόμματα θα κληθούν να μπουν σε διαδικασία δύσκολων διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

    [02] Πούτιν: Η Ρωσία θα υποστηρίξει μόνο λύση που αποδέχονται Σέρβοι και Αλβανοί στο Κόσοβο

    22-01-2007

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του θα υποστηρίξει προτάσεις για το μέλλον του Κοσυφοπεδίου, μόνο αν αυτές γίνονται αποδεκτές και απ' τις δύο κοινότητες της επαρχίας. Ο κ. Πούτιν προέβη στις εν λόγω δηλώσεις μετά από συνομιλίες με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, στο Σότσι.

    Αναμένεται ότι οι διαμεσολαβητές των ΗΕ που θα υποβάλλουν στο Συμβούλιο Ασφάλειας τις προτάσεις τους για το μέλλον του Κοσυφοπεδίου, θα παρουσιάσουν ένα συμβιβαστικό σχέδιο που θα δίνει στην Σερβική επαρχία σημαντική αυτονομία. Επίσης αναμένεται ότι η Μόσχα θα παίξει ρόλο κλειδί στην διαμόρφωση του μέλλοντος του Κοσόβου γιατί μπορεί να χρησιμοποιήσει το βέτο της στο Συμβούλιο Ασφάλειας για να μπλοκάρει αποφάσεις που δεν θα ικανοποιούν το Βελιγράδι.

    [03] Και ο Μπιλ Ρίτσαρντσον στον αγώνα για τις προεδρικές εκλογές 2008

    22-01-2007

    Μπιλ Ρίτσαρντσον

    Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Νέου Μεξικού, Μπιλ Ρίτσαρντσον, ανακοίνωσε την πρόθεση του να ζητήσει το χρίσμα του κόμματος του για τις προεδρικές εκλογές του 2008. Σε συνέντευξη του τη Κυριακή, ο ισπανόφωνος κ. Ρίτσαρντσον δήλωσε ότι ο επόμενος αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα απ' το Ιράκ, να επιτύχει ανεξαρτησία της χώρας σε θέματα ενέργειας, να βελτιώσει τη παιδεία και να αποκαταστήσει την εικόνα της χώρας σε διεθνές επίπεδο.

    Ο κ. Ρίτσαρντσον μπαίνει στον προεκλογικό αγώνα με σημαντική εμπειρία, έχοντας χρηματίσει βουλευτής, πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ και υπουργός ενέργειας επί προεδρίας Κλίντον. Επίσης έχει διατελέσει εκπρόσωπος των ΗΠΑ στις συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα και το Ιράκ.

    Βέβαια το όνομα του Μπιλ Ρίτσαρντσον προστίθεται σ' ένα ήδη κορεσμένο πεδίο υποψηφίων μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας δύο διάσημων γερουσιαστών: της Χίλλαρυ Κλίντον και του Μπαράκ Ομπάμα. Υποψηφιότητα έχουν επίσης ανακοινώσει ο πρώην γερουσιαστής, Τζον Έντουαρντς, ο γερουσιαστής Κρις Ντόντ, ο βουλευτής Ντέννις Κουσίνιτς και ο πρώην κυβερνήτης της Iowa, Τομ Βίλσακ.

    [04] Αμπάς: Εποικοδομητικές οι συνομιλίες με τον Χαλέντ Μασαάλ

    22-01-2007

    O Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπας, δήλωσε ότι οι συνομιλίες που είχε με τον ηγέτη της Χαμάς, Χαλέντ Μασαάλ, ήταν εποικοδομητικές και θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

    Οι δυο ηγέτες συναντήθηκαν στη Δαμασκό της Συρίας, την Κυριακή για συνομιλίες σχετικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και τον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ της Χαμάς και της Φατάχ. Ο κ. Αμπάς δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μαζί με τον κ Μασαάλ τόνισε ότι η πολιτική βία μεταξύ παλαιστινίων πρέπει να εκλείψει.

    [05] Διπλωματικές διαβουλεύσεις για νέο γύρο εξαεθνών συνομιλιών για τα πυρηνικά της Β. Κορέας

    22-01-2007

    Κρίστοφερ Χιλ

    Ο ανώτερος διαμεσολαβητής των ΗΠΑ για τη Βόρεια Κορέα, βοηθός υπουργός εξωτερικών, Κρίστοφερ Χιλ, δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ενδεχομένως να επαναληφθούν σύντομα οι εξαεθνείς συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

    Ο κ. Χιλ προέβη στην εν λόγω δήλωση μετά από συνομιλίες σήμερα, στο Πεκίνο, με τον Κινέζο ομόλογο του, υφυπουργό εξωτερικών, Γου Νταγουέϊ και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κινεζική κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επανέναρξη των εξαεθνών συνομιλιών στο εγγύς μέλλον.

    Οι προσπάθειες για νέο γύρο συνομιλιών για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας έχουν εκλάβει νέα σπουδαιότητα μετά την υπόγεια πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ τον Οκτώβριο.

    [06] Επιθυμητός ο διάλογος με την ΕΕ για θέματα ενέργειας, δηλώνει ο Βλ. Πούτιν

    22-01-2007

    Μετά τις συνομιλίες με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ στο θέρετρο Σότσι, της Μαύρης θάλασσας, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι θα ήθελε διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση για θέματα ενέργειας, αν και η ΕΕ δείξει αμοιβαίο σεβασμό για τα ρωσικά συμφέροντα, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Πούτιν επεσήμανε παράλληλα ότι η Ρωσία θα εντείνει τις προσπάθειες της για την εξεύρεση νέων διόδων για την μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δύση.

    Η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι οι εντάσεις σε θέματα ενέργειας θα μπορούσαν να αποφευχθούν με μία συμφωνία συνεργασίας της ΕΕ με τη Ρωσία.

    [07] Απτόητος ο Αχμαντινετζάντ από τις κυρώσεις των ΗΕ

    22-01-2007

    Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

    Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δήλωσε ότι οι κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών κατά της κυβέρνησής του δεν θα τον αποτρέψουν από το να επιδιώξει την ανάπτυξη πυρηνικής τεχνολογίας. Ο κ. Αχμαντινετζάντ έκανε τις δηλώσεις αυτές καθώς Ιρανικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδιδε την έναρξη τριήμερων πυραυλικών δοκιμών νοτιοανατολικά της Τεχεράνης. Σε ομιλία του στη βουλή ο Ιρανός πρόεδρος επεσήμανε ότι ούτε άλλα 10 ψηφίσματα του ΟΗΕ δεν θα επηρεάσουν την πυρηνική πολιτική της χώρας του.

    Στο μεταξύ, στα πλαίσια συνεδρίου για θέματα ασφάλειας στο Ισραήλ, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νίκολας Μπερνς, απείλησε το Ιράν με επιπλέον κυρώσεις, αν η Τεχεράνη δεν τερματίσει το πρόγραμμα της εμπλουτισμού ουρανίου.

    [08] Η βία συνεχίζεται στο Νταρφούρ

    22-01-2007

    Στο Νταρφούρ του Σουδάν οι αντάρτες κατηγορούν τη κυβέρνηση ότι άρχισε ξανά βομβαρδισμούς και ότι παραβιάζει την εκεχειρία. Ηγετικά στελέχη του κινήματος για την Απελευθέρωση του Σουδάν δήλωσαν την Κυριακή ότι τις τελευταίες μέρες ο στρατός βομβάρδισε το χωριό Έιν Σίρο, σκοτώνοντας αμάχους, ο αριθμός των οποίων δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί. Οι αεροεπιδρομές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

    Στις αρχές του μήνα, η κυβέρνηση του Σουδάν και ανταρτικές οργανώσεις συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός επί 60 μέρες η οποία επιτεύχθη με τη μεσολάβηση του κυβερνήτη του Νέου Μεξικού, Μπιλ Ρίτσαρντσον. Ο αμερικανός διαμεσολαβητής όμως δεν κατάφερε να πείσει το πρόεδρο του Σουδάν, Ομάρ αλ Μπασίρ, να επιτρέψει την ανάπτυξη κοινής ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ και της Αφρικανική ένωσης στο Νταρφούρ.

    [09] Η Κύπρος ετοιμάζεται για την Ευρωζώνη

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λευκώσία

    22-01-2007

    Τάσσος Παπαδόπουλος

    Σε ένα χρόνο, τον Ιανουάριο του 2008, η Κύπρος φιλοδοξεί να είναι σε θέση να υιοθετήσει το Ευρώ και να γίνει η 14η χώρα που θα γίνει μέλος του Γιουρογκρούπ. 'Η οικονομία πάει καλύτερα απ' ότι αναμενότανε και το έλλειμμα του προϋπολογισμού είναι σε πτώση', δήλωσε ο πρόεδρος κ. Τάσσος Παπαδόπουλος σε συνέντευξη τύπου εφ' όλης της ύλης που οργάνωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων για τους ξένους ανταποκριτές.

    Το νησί ακολουθεί ένα οικονομικό πρόγραμμα λιτότητας για να διατηρήσει το έλλειμμα κάτω από το 3% και το δημόσιο χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ καθώς είναι οι δύο δείκτες που καταδεικνύουν αν μία χώρα είναι έτοιμη να εισέλθει στην ζώνη του ευρώ. ' Ελπίζουμε' είπε ο κ.Παπαδόπουλος 'να κλείσουμε τους δημόσιους λογαριασμούς του 2006 με ένα έλλειμμα της τάξης του 1,5% και το δημόσιο χρέος από το 72% που ήταν όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση το 2003 έχει κατέβει στο 64% και πιστεύουμε ότι σύντομα θα πέσει κι άλλο στο 60%'.

    Ο κύπριος Πρόεδρος απέκλεισε το ενδεχόμενο υποτίμησης της Κυπριακής Λύρας εν όψει της υιοθέτησης του ευρώ ' Η κυπριακή λύρα, είπε, τους τελευταίους 32 μήνες συναλλάσσεται υψηλότερα από το ευρώ και δεν τίθεται κανένα θέμα υποτίμησής της, ενώ στα μέσα του 2007 η τιμή της θα κλειδώσει έναντι του ευρώ'. Ο κ. Παπαδόπουλος τέλος ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση για μετάθεση της ημερομηνίας ένταξης στην Ευρωζώνη για ένα χρόνο όπως πρότεινε άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης.

    [10] Βρυξέλλες: Υιοθέτηση κειμένου με στόχο εμπορικές σχέσεις με Τουρκοκυπρίους

    22-01-2007

    Οι υπουργοί εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να εφαρμόσουν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου του Απριλίου του 2004, με στόχο την ενθάρρυνση εμπορικών σχέσεων με τους Τουρκοκυπρίους.

    Η συμφωνία της Δευτέρας συνάδει και με δέσμευση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον περασμένο μήνα να βρουν τρόπους για τον τερματισμό της διπλωματικής απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 23 January 2007 - 2:18:20 UTC