Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-02-02

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Κουαρτέτου στην Ουάσιγκτον
  • [02] Η Ουάσιγκτον αντιδρά στη νέα διένεξη Κύπρου-Τουρκίας
  • [03] Επισφαλής η εκεχειρία Χαμάς-Φατάχ
  • [04] Ψήφισμα Γερουσίας κατά της προτεινόμενης αύξησης στρατευμάτων στο Ιράκ
  • [05] Η βία στο Ιράκ συνεχίζεται
  • [06] Σήμερα οι προτάσεις των ΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο
  • [07] Πούτιν: 'Διάλειμμα' στη διένεξη μεταξύ της διεθνούς κοινότητας και του Ιράν
  • [08] Παρίσι: Έκθεση για τις κλιματολογικές συνθήκες του πλανήτη μας
  • [09] Δημοκρατικά εκλεγμένος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ρωσίας, δηλώνει ο Πούτιν
  • [10] Το Κουαρτέτο ανησυχεί
  • [11] Νέα έκθεση για την κατάσταση στο Ιράκ
  • [12] Η Σερβία απορρίπτει πρόταση των ΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο
  • [13] Ο άνθρωπος ευθύνεται για τις κλιματολογικές αλλαγές του πλανήτη μας
  • [14] Σε κατάσταση έκτατης ανάγκης περιοχές της Φλόριντας

  • [01] Συνάντηση Κουαρτέτου στην Ουάσιγκτον

    02-02-2007

    Μπαν Κι Μουν

    Ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ Μπαν Κι Μουν εξέφρασε την ελπίδα πως το λεγόμενο Κουαρτέτο για την Μέση Ανατολή θα ασχοληθεί με θέματα που επηρεάζουν άμεσα την κατάσταση στην περιοχή κατά την σημερινή σύνοδό του.

    Η εκπρόσωπος του ΓΓ δήλωσε ότι ο κ. Μπαν έχει πλήρη επίγνωση του ότι πολλοί παράγοντες επιθυμούν το Κουαρτέτο να αναπτύξει μεγαλύτερη ενεργητικότητα στις προσπάθειες για την άρση του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η ειρηνευτική διαδικασία.

    Αντιπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών, των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας, δηλαδή των πλευρών που απαρτίζουν το Κουαρτέτο, θα συναντηθούν σήμερα στην Ουάσιγκτον. Οικοδεσπότης θα είναι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζας Ράις η οποία, κατά τα μέσα του μηνός, θα συναντηθεί επίσης με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ.

    [02] Η Ουάσιγκτον αντιδρά στη νέα διένεξη Κύπρου-Τουρκίας

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    02-02-2007

    Σον Μακόρμακ

    Στην τακτική συνάντησή του με τα μέσα ενημέρωσης, την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ Σον Μακόρμακ, απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου, δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία πως η Τουρκία έχει μετακινήσει πλοία του στόλου της προς την Κύπρο και υπέδειξε να ερωτηθεί σχετικά η τουρκική κυβέρνηση.

    Όπως είπε, το άμεσο ζήτημα αφορά στα δικαιώματα εξόρυξης πετρελαίου και αυτό είναι ένα περίπλοκο νομικό θέμα που έχει να κάνει με τα όρια της υφαλοκρηπίδας γύρω από την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται, πρόσθεσε, για μια εξαιρετικά πολύπλοκη υπόθεση στην οποία επί πολλά χρόνια οι πολιτικοί προσπάθησαν και συνεχίζουν να προσπαθούν να βρούνε λύση.

    Ο κύριος Μακόρμακ προέτρεψε τα άμεσα ενδιαφερόμενα μέρη να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να παρεξηγηθούν από την άλλη πλευρά. Προτρέπουμε, είπε, οι πράξεις τους να είναι ξεκάθαρες, ώστε να μην έχουμε παρεξηγήσεις που θα μπορούσαν να καταλήξουν σε δυσάρεστες εξελίξεις.

    Τελικά, τόνισε, οι δύο πλευρές θα πρέπει να εστιαστούν στη ρίζα της διένεξης και ο δρόμος για την διευθέτηση της είναι ανοιχτός μέσω των Ηνωμένων Εθνών. Ο κύριος Μακόρμακ επισήμανε ότι ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Γκαμπάρι έχει αναπτύξει μερικές προτάσεις για το θέμα και συνέστησε στις άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές να τις εξετάσουν προσεκτικά.

    [03] Επισφαλής η εκεχειρία Χαμάς-Φατάχ

    02-02-2007

    Τουλάχιστον 6 άτομα σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας σε συγκρούσεις μεταξύ των αντίπαλων παλαιστινιακών φατριών Χαμάς και Φατάχ οι οποίες απειλούν κατάρρευση της επισφαλούς εκεχειρίας. Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι οι συγκρούσεις ξέσπασαν την Πέμπτη όταν εξτρεμιστές του κυβερνώντος κόμματος της Χαμάς αιφνιδίασαν αυτοκινητοπομπή των δυνάμεων ασφάλειας του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς οι οποίες απαρτίζονται από μέλη της Φατάχ. Πάνω από 50 άτομα τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις αυτές.

    [04] Ψήφισμα Γερουσίας κατά της προτεινόμενης αύξησης στρατευμάτων στο Ιράκ

    02-02-2007

    Oι γερουσιαστλες Τζον Ουόρνερ και Καρλ Λέβιν

    Σημαντικοί Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, οι οποίοι αντιτίθεται στο σχέδιο του Προέδρου Μπους για την αποστολή πρόσθετων στρατευμάτων στο Ιράκ συμφώνησαν στην φρασεολογία που θα έχει μη δεσμευτικό ψήφισμα τους κατά της προτεινόμενης αύξησης,

    Βάση της συμφωνίας είναι μια τροπολογία που υπέβαλε στο σχετικό ψήφισμα ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής, Τζον Ουόρνερ, που είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κόμματός του στην Γερουσιαστική Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων, από κοινού με τον Δημοκρατικό Γερουσιαστή Καρλ Λέβιν.

    Το νέο κείμενο δεν περιέχει πρόνοια για την υποστήριξη από την Γερουσία της αποστολής μερικών ακόμα στρατιωτών στο Ιράκ, αλλά διαβεβαιώνει ότι η Γερουσία θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση των Αμερικανικών στρατευμάτων που ήδη βρίσκονται στο Ιράκ.

    Στο μεταξύ, ο διορισμένος από τον πρόεδρο Μπους νέος αρχηγός του Αμερικανικού Στρατού, στρατηγός Τζώρτζ Κέησυ, αντιμετώπισε σκληρά ερωτήματα από γερουσιαστές την Πέμπτη, στα πλαίσια της κατάθεσής του σε ακροάσεις του Κογκρέσου για την επικύρωση του διορισμού του.

    Ο στρατηγός Κέησυ, που είναι τώρα επί κεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, είπε στους γερουσιαστές ότι η εκεί κατάσταση δεν εξελίχτηκε όπως ο ίδιος ήλπιζε, αλλά υποστήριξε ότι η μέχρι τώρα στρατηγική στη διαμόρφωση της οποίας συνέβαλε και ο ίδιος δεν ήταν αποτυχημένη.

    Στο μεταξύ, το γραφείο του Κογκρέσου που ασχολείται με θέματα προϋπολογισμού υπολόγισε ότι οι ΗΠΑ χρειάζεται να στείλουν επιπλέον 28.000 στρατιώτες για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις τους που ήδη υπηρετούν στο Ιράκ. Όμως αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε στη ΦτΑ ότι αυτός ο αριθμός είναι πολύ υψηλός και ότι τα επιπλέον στρατεύματα που χρειάζονται είναι γύρω στις 5 με 6 χιλιάδες.

    [05] Η βία στο Ιράκ συνεχίζεται

    02-02-2007

    Στο Ιράκ, συνεχίστηκε και την Πέμπτη η βία, καθώς πάνω από 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε διάφορα περιστατικά. Η ιρακινή αστυνομία είπε ότι τουλάχιστον 60 άτομα σκοτώθηκαν και 150 τραυματίστηκαν από διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε πολυσύχναστη αγορά της Χίλλα, νότια της Βαγδάτης, την Πέμπτη. Στη Βαγδάτη, σύμφωνα με την αστυνομία σκοτώθηκαν 10 άτομα από εκρήξεις βομβών και άλλες επιθέσεις.

    Επίσης, εντοπίστηκαν 30 πτώματα ανθρώπων που είχαν εκτελεστεί και είχαν πεταχτεί σε διάφορες συνοικίες της ιρακινής πρωτεύουσας. Το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ δήλωσε ότι περίπου 2.000 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους τον Ιανουάριο, σε εμφύλια βίαια επεισόδια και ανταρτικές επιθέσεις. Ο αριθμός των θυμάτων του Ιανουαρίου ήταν κατά τι μεγαλύτερος από εκείνο του Δεκεμβρίου, όπου έχασαν τη ζωή τους 1,930 άνθρωποι.

    [06] Σήμερα οι προτάσεις των ΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο

    02-02-2007

    Μάρτι Αχτισαάρι

    Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Μάρτι Αχτισαάρι παρουσιάζει σήμερα επίσημα την από καιρού αναμενόμενη πρόταση του για τον προσδιορισμό του τελικού καθεστώτος στο Κοσσυφοπέδιο. Ο κ. Αχτισαάρι θα έχει ξεχωριστές συναντήσεις με αλβανόφωνους ηγέτες του Κοσόβου και με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς κατά τις οποίες και θα παρουσιάσει το σχέδιό του.

    Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Σερβίας, Βόισλαβ Κουστούνιτσα, δεν δέχτηκε να συναντηθεί με τον απεσταλμένο του διεθνούς οργανισμού και απαίτησε αναβολή της επίσκεψης Αχτισαάρι μέχρις ότου η Σερβία σχηματίσει νέα κυβέρνηση, μετά από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του περασμένου μήνα. Ο κ. Κουστούνιτσα απείλησε να διακόψει διπλωματικούς δεσμούς με οποιαδήποτε χώρα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Βελιγράδι εξέφρασε μεγάλη απογοήτευση για την στάση του κ. Κουστούνιτσα και είπε ότι επιθυμεί να συνεχίσει τον διάλογο με τον Σερβικό λαό.

    Η πρόταση Αχτισαάρι αναμένεται να προβλέπει την παροχή στην Αλβανική πλειοψηφία του Κόσοβο καθεστώτος που θα πλησιάζει αλλά όμως δεν θα φθάνει μέχρι σημείου ανεξαρτησίας και το οποίο θα προστατεύει παράλληλα τα δικαιώματα της Σερβικής μειονότητας.

    [07] Πούτιν: 'Διάλειμμα' στη διένεξη μεταξύ της διεθνούς κοινότητας και του Ιράν

    02-02-2007

    Βλαντιμίρ Πούτιν

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν λέει ότι υποστηρίζει και αυτός να γίνει ένα 'διάλειμμα' στη διένεξη μεταξύ της διεθνούς κοινότητας και του Ιράν σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμαντ Ελ Μπαραντέι είχε προηγουμένως προτείνει στο Ιραν να διακόψει το πρόγραμμα του εμπλουτισμού ουρανίου και στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ να αναβάλει την επιβολή κυρώσεων στην Τεχεράνη.

    Ο κ. Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη σε δημοσιογράφους ότι είναι αναγκαίο το Ιράν να έχει πρόσβαση σε πυρηνική ενέργεια μέχρις ότου διαλύσει τις υποψίες που υπάρχουν ότι επιχειρεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα και πρόσθεσε ότι το σχέδιο Ελ Μπαραντέι περιέχει αυτή τη εναλλακτική λύση. Ο Πρόεδρος Πούτιν επίσης είπε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να βοηθά το Ιράν να κτίσει πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτροδότησης στο Μπουσέρ του Περσικού Κόλπου.

    Στο μεταξύ, το γραφείο του Γάλλου προέδρου Ζάκ Σιράκ εξέδωσε ανακοίνωση η οποία λέει πως η Γαλλία δεν μπορεί να αποδεχθεί ένα πυρηνικοποιημένο Ιράν.

    [08] Παρίσι: Έκθεση για τις κλιματολογικές συνθήκες του πλανήτη μας

    02-02-2007

    Στο Παρίσι, τα φώτα του Πύργου του Άιφελ έσβησαν χθες το βράδυ για πέντε λεπτά για να επιστήσουν την προσοχή στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και την ανάγκη να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας. Εξάλλου, εμπειρογνώμονες από εκατό και πλέον χώρες που συνέρχονται στη γαλλική πρωτεύουσα δίνουν σήμερα στη δημοσιότητα νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που προβλέπει αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη μας, άνοδο της στάθμης των θαλασσών και άστατες καιρικές συνθήκες.

    Η έκθεση αναφέρει ότι κατά 90% ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση από ανθρώπινες δραστηριότητες ευθύνεται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Υπάρχουν όμως και επιστήμονες που πιστεύουν ότι οι καιρικές αλλαγές στην πλανήτη μας οφείλονται σε φυσικά φαινόμενα και ότι το μέλλον δεν θα είναι τόσο άσχημο κλιματολογικά όσο άλλοι συνάδελφοί τους προβλέπουν.

    [09] Δημοκρατικά εκλεγμένος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ρωσίας, δηλώνει ο Πούτιν

    02-02-2007

    Βλαντιμίρ Πούτιν

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι ο επόμενος πρόεδρος της χώρας θα είναι δημοκρατικά εκλεγμένος και ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να ορίσει τον διάδοχό του. Ο κ. Πούτιν, του οποίου η δεύτερη και τελική προεδρική θητεία λήγει του χρόνου, είπε στα πλαίσια μεγάλης συνέντευξης τύπου στη Μόσχα ότι δεν θα εκφράσει καν την προσωπική του προτίμηση πριν να αρχίσει η προεκλογική εκστρατεία.

    Όσο αφορά στην εξωτερική πολιτική, ο κ. Πούτιν είπε ότι χώρα του θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων με ρωσικούς πυραύλους δεύτερης γενιάς που έχουν την δυνατότητα να διαπερνούν κάθε αμυντικό σύστημα.

    Ο κ. Πούτιν αναφερόταν στο αμερικανικό σχέδιο για την ανάπτυξη αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος σε σημεία της ανατολικής Ευρώπης, για την αντιμετώπιση απειλών από το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και από τρομοκράτες. Ο κ. Πούτιν εξήρε επίσης την υγιή κατάσταση της οικονομίας της χώρας του.

    [10] Το Κουαρτέτο ανησυχεί

    02-02-2007

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, δήλωσε ότι το Κουαρτέτο για την επικράτηση ειρήνης στη Μέση Ανατολή ανησυχεί βαθύτατα για τα πρόσφατα επεισόδια βίας μεταξύ των αντιπάλων Παλαιστινιακών φατριών της Χαμάς και της Φατάχ. Ο κ. Μπαν έκανε τις δηλώσεις αυτές την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον μετά από συνομιλίες ανώτερων διπλωματών των ΗΠΑ, της ΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας.

    Ο γγ επεσήμανε ότι το Κουαρτέτο εξέφρασε ικανοποίηση για τις προσπάθειες των ΗΠΑ για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας μετά του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι οι συγκρούσεις των Παλαιστινιακών φατριών δεν μπορούν να παρακωλύουν την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    Το Κουαρτέτο ζήτησε από τον κυβερνών κόμμα της Χαμάς να απαρνηθεί τη βία, να αναγνωρίσει το Ισραήλ και να δεχτεί παλαιότερες συμφωνίες με το Ισραήλ. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναμένεται να συναντηθεί στα μέσα Φεβρουαρίου με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ.

    [11] Νέα έκθεση για την κατάσταση στο Ιράκ

    02-02-2007

    Νέα έκθεση μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ προειδοποιεί ότι αν η κατάσταση στο Ιράκ δεν σταθεροποιηθεί, η χώρα θα κατρακυλήσει στο χάος και η χώρα θα διασπαστεί φυλετικά κράτη τα οποία θα πολεμούν μεταξύ τους. Η έκθεση αποτελει μέρος αποχαρακτηρισμένων έγγραφων έκθεσης των μυστικών υπηρεσιών για το Ιράκ που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον.

    Σύμφωνα με την έκθεση ο όρος 'εμφύλιος πόλεμος' περιγράφει με ακρίβεια τα κύρια χαρακτηριστικά των ιρακινών συγκρούσεων, αλλά δεν ανταποκρίνεται στην πολυπλοκότητα της κατάστασης στο Ιράκ, με τις επιθέσεις Σιιτών κατά Σιιτών, επιθέσεις που σχετίζονται με τη Αλ Κάιντα, αντάρτικες επιθέσεις Σουνιτών, καθώς επίσης και βία υποκινούμενη από εγκληματικά στοιχεία. Η έκθεση αναφέρει ότι αν τα Ιρακινά στρατεύματα, που υποστηρίζονται από τις συμμαχικές δυνάμεις, μπορέσουν να μειώσουν τα επεισόδια βίας οι ηγέτες του Ιράκ μπορούν ν' αρχίσουν πολιτική συμβιβαστική διαδικασία. Βέβαια η έκθεση προειδοποιεί ότι οι Ιρακινοί ηγέτες διακατέχονται από τη νοοτροπία 'ο κερδισμένος τα παίρνει όλα' που θα δυσκολέψει την επίτευξη προόδου μέσα στον επόμενο χρόνο.

    Ο Πρόεδρος Μπους επανειλημμένα αμφισβήτησε τη χρήση του όρου 'εμφύλια διαμάχη' για το Ιράκ. Ο Σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα ασφάλειας, Στήβεν Χάντλεϊ, αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει τον όρο αυτό και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση Μπους θέλει να δείξει την πολυπλοκότητα της κατάστασης.

    [12] Η Σερβία απορρίπτει πρόταση των ΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο

    02-02-2007

    Φατμίρ Σέτζντιου

    Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων ΅Εθνών, Μαρτι Αχτισαάρι, παρουσίασε την πρόταση του για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου σε ηγέτες στο Βελιγράδι και την Πρίστινα. Η Σερβία όμως απέρριψε αμέσως την πρόταση. Ο κ Αχτισαάρι ζήτησε συμβιβασμό μεταξύ της Σερβίας και ηγετών των Αλβανοφώνων της περιοχής. Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων ΅Εθνών δήλωσε ότι δεν είναι αισιόδοξος ότι θα σημειωθεί πρόοδος. Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Ταντιτς δήλωσε ότι η πρόταση ανοίγει την προοπτική για την ανερξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου γεγονός που η χώρα του δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί.

    Ο πρόεδρος των Αλβανόφωνων, Φατμίρ Σετζντίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι το σχέδιο του διεθνούς οργανισμού θα οδηγήσει στην ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Ο κ. Αχτισαάρι ζήτησε της διενέργεια κατ άλλων συνομιλιών αυτό το μήνα προτού παρουσιάσει την πρόταση στο Συμβούλιο Ασφάλεια των ΗΕ.

    Στην Ουάσιγκτον, το Στέητ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε την πρόταση δίκαιη και ισορροπημένη και ζήτησε και από τις δύο πλευρές να συνεργαστούν εποικοδομητικά για την εφαρμογή του.

    [13] Ο άνθρωπος ευθύνεται για τις κλιματολογικές αλλαγές του πλανήτη μας

    02-02-2007

    Νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών από επιστήμονες της διεθνούς κοινότητας αναφέρει ότι ο άνθρωπος 'κατά πάσα πιθανότητα' ευθύνεται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και προειδοποιεί ότι οι επιπτώσεις θα διαρκέσουν αιώνες. Η έκθεση δόθηκε τη Παρασκευή στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Παρίσι για τις κλιματολογικές αλλαγές.. Στη μελέτη του φαινομένου συμμετείχαν 2.500 επιστήμονες από 113 χώρες. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι είναι κατά σχεδόν 90% σίγουρο ότι οι ρυπαντικές ουσίες που προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες ευθύνονται για την άνοδο της στάθμης της υδάτινης μάζας, τις ασταθείς καιρικές συνθήκες και την αύξηση της θερμοκρασίας κατά περίπου 4 βαθμούς Κελσίου αυτό τον αιώνα.

    Ο επικεφαλής του Προγράμματος Ανάπτυξης των ΗΕ, δήλωσε ότι η έκθεση μετατοπίζει τη συζήτηση για τις κλιματολογικές αλλαγές από το ποιος ευθύνεται στο τι μέτρα πρέπει να πάρουμε για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε την έκθεση πολύ σημαντική.

    [14] Σε κατάσταση έκτατης ανάγκης περιοχές της Φλόριντας

    02-02-2007

    Μεγάλες καταιγίδες έπληξαν την πολιτεία τη Φλόριντα νωρίς το πρωί της Παρασκευής. Αξιωματούχοι λένε ότι τουλάχιστον 19 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Πολλές κατοικίες και κτίρια στην περιοχή υπέστησαν ζημιές και καταστροφές. Ο κυβερνήτης της Φλόριντας, ελληνοαμερικανός Τσάρλι Κριστ κήρυξε κατάσταση έκτατης ανάγκης για τις επαρχίες Βολούσια, Σάμτερ, Λέικ και Σέμινολ, και δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή προέχει ο εντοπισμός και η διάσωση των πληγέντων. Εκπρόσωπος εταιρίας ενέργειας της περιοχής δήλωσε ότι τουλάχιστον 10.000 άτομα θα μείνουν χωρίς ηλεκτροδότηση.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 3 February 2007 - 2:18:16 UTC