Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-02-07

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνομιλίες Ράις-Γκιούλ στην Ουάσιγκτον
  • [02] Συνομιλίες Φατάχ-Χαμάς στην Σαουδική Αραβία
  • [03] Ολοκληρώθηκε η περιοδεία Μουσάραφ σε Τουρκία και Ιράν
  • [04] Δύο ακόμη κρούσματα γρίπης των πτηνών στην Ινδονησία
  • [05] Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Ισλαμαμπάντ
  • [06] Αχτισάαρι: Το ΣΑ ενδεχομένως να αναγκαστεί να επιβάλλει λύση για το Κόσοβο
  • [07] Άτυπη σύνοδος των υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ στη Σεβίλλη
  • [08] Ντάνιελ Φρήντ: Μια λύση στο θέμα του Κοσόβου θα διευθετούσε το τελευταίο πρόβλημα ασφάλειας στην Ευρώπη
  • [09] Και νέο ψήφισμα για την πολιτική στο Ιράκ
  • [10] Ξαναρχίζουν οι διατλαντικές συνομιλίες για "Ανοιχτούς Ουρανούς"

  • [01] Συνομιλίες Ράις-Γκιούλ στην Ουάσιγκτον

    07-02-2007

    Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, συναντήθηκε την Τρίτη, εδώ στην Ουάσιγκτον, με τον Τούρκο ομόλογο της, Αμπντουλάχ Γκιούλ. Οι συνομιλίες περιεστράφησαν στο θέμα του Ιράκ και άλλα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.

    Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, χαρακτήρισε την επαφή, ιδιωτική συνάντηση και επεσήμανε ότι συζητήθηκε η κατάσταση στο Ιράκ, το Λίβανο και το Κόσοβο, καθώς και το θέμα ενδεχόμενου ψηφίσματος στο Αμερικανικό Κογκρέσο που θα χαρακτηρίζει γενοκτονία τις μαζικές δολοφονίες Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

    Επίσης συζητήθηκε το θέμα των Κούρδων ανταρτών και όπως είπε ο κ. Μακόρμακ και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη τερματισμού των βιαιοτήτων μεταξύ Κούρδων ανταρτών και Τουρκικών δυνάμεων.

    [02] Συνομιλίες Φατάχ-Χαμάς στην Σαουδική Αραβία

    07-02-2007

    Ηγετικά στελέχη των Παλαιστινιακών φατριών Φατάχ και Χαμάς βρίσκονται στην Σαουδική Αραβία για συνομιλίες με θέμα τον τερματισμό της μεταξύ τους διένεξης και την δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, της Φατάχ και ο εξόριστος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Χαλέντ Μασαάλ, είχαν την Τρίτη ξεχωριστές συνομιλίες με τον βασιλιά Αμπντουλλάχ της Σαουδικής Αραβίας. Σήμερα, οι Παλαιστίνιοι ηγέτες, και ο πρωθυπουργός της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, θα έχουν συνάντηση στην ιερή μουσουλμανική πόλη Μέκα.

    Ο μονάρχης της Σαουδικής Αραβίας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Παλαιστινιακές φατρίες θα καταλήξουν σε συμφωνία, ώστε να σταματήσει η αιματοχυσία, όπως είπε. Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες από την πλευρά τους είπαν ότι πλησιάζουν προς την επίτευξη συμφωνίας για την δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

    Οι ένοπλες συρράξεις μεταξύ μελών της Φατάχ και της Χαμάς ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 90 Παλαιστίνιοι. Την Τρίτη, ένοπλοι σκότωσαν διοικητή της Χαμάς στην πόλη της Γάζας.

    Στο μεταξύ, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Ολμέρτ και τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, για συνομιλίες σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

    Οι συνομιλίες της 19ης Φεβρουαρίου ανακοινώθηκαν από τον εκπρόσωπο του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σών Μακόρμακ, ο οποίος είπε ότι δεν έχει ακόμα οριστεί που θα διεξαχθούν οι συνομιλίες αυτές, αλλά επεσήμανε ότι στόχος της κ. Ράις είναι να τεθεί κατά τις συνομιλίες η βάση για την επίλυση των Ισραηλο-Παλαιστινιακών διαφορών.

    [03] Ολοκληρώθηκε η περιοδεία Μουσάραφ σε Τουρκία και Ιράν

    07-02-2007

    Περβέζ Μουσάραφ

    Ο Πακιστανός πρόεδρος, Περβέζ Μουσάραφ, επέστρεψε στην Ισλαμαμπάντ μετά από διήμερη επίσκεψη στο Ιράν και την Τουρκία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Άγκυρα την Τρίτη, ο κ. Μουσάραφ και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησαν την έναρξη νέας πρωτοβουλίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

    Ο Πακιστανός ηγέτης δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι μουσουλμανικές χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους με στόχο 'την επίλυση της Παλαιστινιακής διένεξης' όπως είπε και ότι το Ιράν θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην όλη διαδικασία. Ο κ. Ερντογάν είπε ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή κινδυνεύουν και ότι οι μουσουλμανικές χώρες έχουν ευθύνη να βοηθήσουν στην επικράτηση της ειρήνης.

    [04] Δύο ακόμη κρούσματα γρίπης των πτηνών στην Ινδονησία

    07-02-2007

    Ινδονήσιοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δύο ακόμη άνθρωποι, μια νεαρή κοπέλα στη Τζακάρτα και ένας άνδρας στην δυτική Ιάβα, προσβλήθηκαν από γρίπη των πτηνών. Και οι δύο είχαν απ' ευθείας επαφή με πουλερικά. Μόνο φέτος τουλάχιστον 6 άτομα έχουν ήδη πεθάνει στην Ινδονησία απ' την νόσο.

    Στο μεταξύ στο Πακιστάν περίπου 40 κοτόπουλα σε σπίτι έξω απ' την Ισλαμαμπάντ θανατώθηκαν όταν διαπιστώθηκε ότι είχαν προσβληθεί απ' το θανατηφόρο στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών.

    [05] Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Ισλαμαμπάντ

    07-02-2007

    Πακιστανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η αστυνομία του Διεθνούς Αεροδρομίου της Ισλαμαμπάντ κατόρθωσε να προλάβει επίθεση αυτοκτονίας αργά την Τρίτη, όταν ο βομβιστής άνοιξε πυρ εναντίον αστυνομικών πριν αυτοανατιναχθεί. Απ' το επεισόδιο τραυματίστηκαν τρεις άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων δύο μελών της ασφάλειας του αεροδρομίου και σημειώθηκαν ζημιές σε ορισμένα αυτοκίνητα. Επίσης η αστυνομία απομόνωσε την περιοχή του αεροδρομίου με αποτέλεσμα να συλληφθεί τουλάχιστον ένας απ' τους συνεργάτες του βομβιστή.

    Η αστυνομία της Ισλαμαμπάντ βρίσκεται σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας μετά από πληροφορίες ότι σχεδιάζονται και άλλες επιθέσεις από Ισλαμιστές εξτρεμιστές. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν σημειωθεί αρκετές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Πακιστάν που έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 17 άτομα.

    [06] Αχτισάαρι: Το ΣΑ ενδεχομένως να αναγκαστεί να επιβάλλει λύση για το Κόσοβο

    07-02-2007

    Ο ειδικός εκπρόσωπος των ΗΕ για το Κοσυφοπέδιο, Μάρτι Αχτισάαρι, εκφράζει την άποψη ότι το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ ενδεχομένως να χρειαστεί να επιβάλλει σχέδιο για το μέλλον της Σερβικής αυτής επαρχίας.

    Σε συνέντευξη του προς την Βρετανική εφημερίδα, Γκάρντιαν, ο κ. Αχτισάαρι δήλωσε ότι η Σερβία που θεωρεί το Κόσοβο αναπόσπαστο κομμάτι του εδάφους της και οι Αλβανοί του Κοσυφοπεδίου που ζητούν ανεξαρτησία, δεν μπορούν από μόνοι τους να συμφωνήσουν σε σχέδιο για το μέλλον της επαρχίας. Ο ειδικός εκπρόσωπος των ΗΕ προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να ενεργήσει για το θέμα θα αδυνατούσε τις συνθήκες ασφάλειας στο Κόσοβο και θα μπορούσε να οδηγήσει σε βιαιότητες.

    Πάντως ο κ. Αχτισάαρι δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι σκοπεύει να υποβάλλει το σχέδιο του για το Κόσοβο στο Συμβούλιο Ασφάλειας μέχρι το τέλος της εβδομάδας. O πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, ζήτησε τη Δευτέρα απ' τον κ. Αχτισάαρι να καθυστερήσει να υποβάλλει την πρόταση του μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Σερβία.

    [07] Άτυπη σύνοδος των υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ στη Σεβίλλη

    07-02-2007

    Κατά την άτυπη σύνοδο τους στην Σεβίλλη την Πέμπτη και Παρασκευή, οι υπουργοί άμυνας του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν την στρατιωτική στρατηγική της συμμαχίας στο Αφγανιστάν, ενόψει αναμενόμενης κλιμάκωσης των επιθέσεων από τους Ταλεμπάν με την έναρξη της άνοιξης.

    Αναμένεται ότι ο αμερικανός στρατηγός Μπάντζ Κράντοκ, θα πιέσει τα μέλη του ΝΑΤΟ να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους να στείλουν περισσότερους στρατιώτες και να διαθέσουν περισσότερους πόρους για τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Ο αμερικανός υπουργός άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, έχει ζητήσει απ' το Κογκρέσο πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση των δυνάμεων ασφάλειας του Αφγανιστάν. Επίσης ο αμερικανός στρατηγός Νταν Μακνήλ, ανέλαβε αυτή την εβδομάδα διοικητής των 35 χιλιάδων Νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

    [08] Ντάνιελ Φρήντ: Μια λύση στο θέμα του Κοσόβου θα διευθετούσε το τελευταίο πρόβλημα ασφάλειας στην Ευρώπη

    07-02-2007

    Ντάνιελ Φρήντ

    Ο αμερικανός βοηθός υπουργός εξωτερικών, Ντάνιελ Φρήντ, δήλωσε ότι η επίλυση του θέματος του Κοσυφοπεδίου θα διευθετούσε το τελευταίο σημαντικό πρόβλημα ασφάλειας στην Ευρώπη και θα εξάλειφε το ενδεχόμενο πολέμου. Σε δηλώσεις του προς το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, εδώ στην Ουάσιγκτον, ο κ. Φρήντ επεσήμανε ότι η Σερβία χρειάζεται ένα Ευρωπαϊκό μέλλον, όπως είπε, για να πάψει να ζει 'στην απομόνωση'.

    Οι σκεπτόμενοι Σέρβοι αντιλαμβάνονται ότι ο εθνικισμός έχει προσφέρει μόνο μιζέρια στη χώρας τους, επεσήμανε ο κ. Φρήντ και χαρακτήρισε τους Σέρβους εθνικιστές κουρασμένες φωνές με κουρασμένα επιχειρήματα. Ο αμερικανός βοηθός υπουργός εξωτερικών σημείωσε ότι η Σερβική κοινή γνώμη έχει αρχίσει να απομακρύνεται από μια φανατισμένη αντίθεση προς ένα σχέδιο των ΗΕ για το μέλλον της Αλβανικής πλειοψηφίας στην Σερβική επαρχία του Κοσυφοπεδίου.

    [09] Και νέο ψήφισμα για την πολιτική στο Ιράκ

    07-02-2007

    Στην Ουάσινγκτον, ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου είπαν ότι η βουλή των αντιπροσώπων θα εξετάσει ψήφισμα αντίθεσης προς την απόφαση του προέδρου Μπούς να στείλει χιλιάδες επιπλέον αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ, ενώ ψηφοφορία επί του μέτρου αναμένεται την άλλη εβδομάδα. Παρόμοιο ψήφισμα δεν εγκρίθηκε τελικά στη γερουσία την Δευτέρα, επειδή οι Δημοκρατικοί δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων για να εξουδετερώσουν την αρνητική ψήφο των ρεπουμπλικανών.

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέητς, δήλωσε ότι εξετάζει ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του σε περίπτωση που η αύξηση των αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ από τον πρόεδρο Μπούς δεν έχει αποτέλεσμα και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αρχίσουν να αποσύρουν στρατεύματά τους αργότερα φέτος, εφόσον το επιτρέψουν οι πολιτικές συνθήκες και το καθεστώς ασφάλειας στο Ιράκ.

    Εξάλλου, ο ιρακινός πρωθυπουργός, Νούρι αλ Μαλίκι, διέταξε τους στρατιωτικούς του διοικητές να επισπεύσουν τις ετοιμασίες για την εφαρμογή σχεδίου που στοχεύει στην βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας στη Βαγδάτη. Αναγνωρίζοντας ότι το σχέδιο καθυστέρησε, ο κ. αλ Μαλίκι προέτρεψε την στρατιωτική ηγεσία να ολοκληρώσει γρήγορα την αποστολή της. Περίπου 90,000 ιρακινοί και αμερικανοί στρατιώτες θα κινηθούν στις πιο επικίνδυνες συνοικίες της ιρακινής πρωτεύουσας, όπου καθημερινές εμφύλιες βιαιότητες έχουν κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες αμάχους.

    Σε άλλη εξέλιξη, το Ιράν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια Ιρανού διπλωμάτη, που απήχθη από ενόπλους την Κυριακή στη Βαγδάτη. Ιρανός αξιωματούχος είπε ότι οι ένοπλοι φορούσαν στολές του ιρακινού στρατού και είχαν διασυνδέσεις με το υπουργείο Άμυνας της χώρας, που όπως είπε, λειτουργεί κάτω από αμερικανική επιτήρηση. Ο αμερικανικός στρατός αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε ανάμειξη. Πάντως, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τόνυ Σνόου, δήλωσε ότι ιρακινοί αξιωματούχοι διερευνούν την περίπτωση.

    [10] Ξαναρχίζουν οι διατλαντικές συνομιλίες για "Ανοιχτούς Ουρανούς"

    07-02-2007

    Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν την επανέναρξη των συνομιλιών 'Ανοιχτών Ουρανών' που στοχεύουν στην απελευθέρωση των διατλαντικών αερομεταφορών. Η υπουργός μεταφορών των ΗΠΑ, Μαίρη Πήτερς και ο αρμόδιος επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζακ Μπαρό, συναντήθηκαν την Τρίτη στην Ουάσιγκτον, δύο μήνες μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από προηγούμενη συμφωνία.

    Ο κ. Μπαρό δήλωσε ότι η επίτευξη συμφωνίας θα αποτελέσει ιστορικό προηγούμενο και μοντέλο για τον υπόλοιπο κόσμο. Οι υποστηρικτές της διατλαντικής συμφωνίας 'Ανοιχτών Ουρανών' θεωρούν ότι θα δημιουργήσει ανταγωνισμό στις αερομεταφορές και θα οδηγήσει σε φθηνότερες τιμές εισιτηρίων προς όφελος των ταξιδιωτών, των αεροπορικών εταιρειών και των αεροδρομίων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 8 February 2007 - 2:18:21 UTC