Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-02-13

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Τουρκοκυπρίων θα εξεταστούν στις Βρυξέλλες
  • [02] Πούτιν: Εξετάζεται πρόταση για τη δημιουργία καρτέλ φυσικού αερίου
  • [03] Ο πρωθυπουργός των Παλαιστινίων ζητά άρση κυρώσεων του Διεθνούς Κουαρτέτου
  • [04] Η Τεχεράνη διαψεύδει αμερικανικές καταγγελίες ότι εξοπλίζει αντάρτες στο Ιράκ
  • [05] Πρόγραμμα της ΕΕ για την εκπαίδευση Αφγανών αστυνομικών
  • [06] Συνομιλίες Ρόμπερτ Γκέητς-Περβέζ Μουσάραφ στην Ισλαμαμπάντ
  • [07] H EE προτρέπει την Σερβία να σχηματίσει γρήγορα κυβέρνηση
  • [08] Προκαταρκτική συμφωνία
  • [09] 87 νεκροί απ' τις τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ
  • [10] Βραβεία ΕΕ σε δύο Ελληνικά Δημοτικά Σχολεία
  • [11] Πανομοιότυπα τα στελέχη γρίπης των πτηνών σε Βρετανία και Ουγγαρία
  • [12] Ψήφισμα στη Σερβική Βουλή καταδικάζει το σχέδιο Αχτισάαρι
  • [13] Χιόνια και παγετός από τις μεσοδυτικές έως τις ανατολικές ΗΠΑ
  • [14] Σήμερα η έκθεση για μυστικές πτήσεις της CIA στην Ευρώπη
  • [15] Τρεις νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις στο Λίβανο

  • [01] Οι εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Τουρκοκυπρίων θα εξεταστούν στις Βρυξέλλες

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    13-02-2007

    Φυλάκιο στην πράσινη γραμμή

    Στις Βρυξέλλες, ενώ οι διεργασίες γύρω από την προώθηση του κανονισμού εμπορίου με την βόρεια Κύπρο παραμένουν σε αδιέξοδο, στους διπλωματικούς κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακούγονται διάφορες φήμες, για το ποιες μπορεί να είναι οι κινήσεις που θα γίνουν , είτε για να καμφθεί η στάση της Λευκωσίας, είτε ακόμη για να παρακαμφθεί η ίδια η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Έτσι πληροφορίες αναφέρουν ότι εστάλη μήνυμα στην κυβέρνηση της Λευκωσίας, ότι οι χειρισμοί της το θέμα του κοινοτικού κανονισμού εμπορίου μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην πορεία της Κύπρου προς την ΟΝΕ, καθώς θα τεθεί στο μικροσκόπιο τους επόμενους μήνες η πορεία της κυπριακής οικονομίας σε βάθος χρόνου και όχι μόνο στην εκπλήρωση των κριτηρίων του Μάαστριχ, δηλαδή πληθωρισμός δημόσιο χρέος κλπ.

    Ακόμη εκτιμάται ότι γίνεται προσπάθεια από τον αρμόδιο για την διεύρυνση επίτροπο κ. Ολυ Ρεν, ο οποίος συζητά την επαναφορά του σχετικού πακέτου 'Φέρχουγκεν' του 2004, που είχε εγκριθεί από το κολέγιο των επιτρόπων, σύμφωνα με το οποίο παρακάμπτεται η Λευκωσία και το εμπόριο της Ένωσης μπορεί να γίνεται απ ευθείας με τους Τουρκοκύπριους, ενώ παγώνει και το θέμα της επιστροφής των Βαρωσίων.

    Και τα δύο αυτά θέματα σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να θιγούν από τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Τάσο Παπαδόπουλο, που πάει στην Αθήνα στις 21 και 22 Φεβρουαρίου, στην συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή, ενώ έχει στην ατζέντα του το θέμα των προσπαθειών για την εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου για την επιτάχυνση της διαδικασίας σύστασης τεχνικών επίτροπών και διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων, με την διαμεσολάβηση του αμερικανού ειδικού αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Μάϊκλ Μόλερ.

    Ο κύπριος Πρόεδρος αναμένεται επίσης να συζητήσει με τον έλληνα Πρωθυπουργό και τις εξελίξεις στο θέμα των πετρελαίων στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου.

    Θέμα που μπορεί να συζητηθεί και σήμερα στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων καθώς η τουρκοκυπριακή ηγεσία ανήγγειλε ότι και εκείνη με τη σειρά της θα αρχίσει θαλάσσιες έρευνες για ανεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου ή πετρελαίου. Η συνάντηση Παπαδόπουλου- Καραμανλή είχε προγραμματισθεί εν όψει του εκτάκτου Συμβουλίου Κορυφής που θα γίνει στις 24-25 Μαρτίου στο Βερολίνο αλλά συνδυάζεται και με την πιθανολογούμενη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κ. Γκιούλ στην Αθήνα το πρώτο 15θήμερο του Μαρτίου.

    [02] Πούτιν: Εξετάζεται πρόταση για τη δημιουργία καρτέλ φυσικού αερίου

    13-02-2007

    Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν κατά την επισκεψή του στη Σαουδική Αραβία

    Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη η πρόταση για τη δημιουργία καρτέλ φυσικού αερίου. Ο κ. Πούτιν έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κατάρ όπου είχε συνομιλίες με τον Εμίρη Σεΐχ Χαμάντ Μπιν Καλίφα αλ Θανί. Το Κατάρ και η Ρωσία είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί φυσικού αερίου στο κόσμο. Ο κ. Πούτιν τόνισε ότι οι παραγωγοί φυσικού αεριού θα πρέπει να συνεργάζονται και να καταλαβαίνει ο ένας τον άλλο και πρόσθεσε ότι η χώρα του θα στείλει αντιπροσωπεία στο Κατάρ τον Απρίλιο για το συνέδριο για το φυσικό αέριο. Ο πρόεδρος Πούτιν επισκέφτηκε το Κατάρ, μετά από διήμερη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία και στα πλαίσια περιοδεία του στη Μέση Ανατολή.

    [03] Ο πρωθυπουργός των Παλαιστινίων ζητά άρση κυρώσεων του Διεθνούς Κουαρτέτου

    13-02-2007

    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Ισμαήλ Χανίγιε, ζήτησε απ' το Διεθνές Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή να τερματίσει τις κυρώσεις σε βάρος της Παλαιστινιακής Αρχής και να αποκαταστήσει την διεθνή βοήθεια, τώρα που οι αντίπαλες Παλαιστινιακές φατρίες συμφώνησαν στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

    Πάντως στην συμφωνία δεν υπάρχει επίσημη αναγνώριση του Ισραήλ από μέρους της Χαμάς, δεν αποκηρύσσεται η βία και δεν υπάρχει αναφορά αποδοχής προηγούμενων συμφωνιών μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής. Οι τρεις αυτοί όροι αποτελούν προϋπόθεση για την άρση των κυρώσεων σε βάρος των Παλαιστινίων.

    Οι υπουργοί εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με μια Παλαιστινιακή κυβέρνηση που τηρεί τις αρχές που έχει θέσει το διεθνές κουαρτέτο. Επίσης αξιωματούχοι των ΗΕ δήλωσαν ότι ο γ.γ. Μπαν Κι Μούν συζήτησε τηλεφωνικά την συμφωνία με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς και τον Ισραηλινό πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ.

    [04] Η Τεχεράνη διαψεύδει αμερικανικές καταγγελίες ότι εξοπλίζει αντάρτες στο Ιράκ

    13-02-2007

    Ο κ. Αχμεντινετζάντ

    Η Tεχεράνη διέψευσε αμερικανικές καταγγελίες ότι η ανώτερη ηγεσία της χώρας διέταξε την παράδοση βομβών προηγμένης τεχνολογίας σε αντάρτες στο Ιράκ.

    Εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τις αμερικανικές καταγγελίες 'απαράδεκτες', και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι κατασκευάζει αποδεικτικά στοιχεία. Σε συνέντευξή του προς το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Ει Μπι Σή, ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δήλωσε ότι η χώρα του προσπαθεί να αποφύγει την σύρραξη και πρόσθεσε ότι η ειρήνη θα επιστρέψει στο Ιράκ, όταν αποσυρθούν οι αμερικανικές και οι άλλες ξένες δυνάμεις από τη χώρα.

    Την Κυριακή, ομάδα ανώτερων αμερικανών αξιωματούχων στη Βαγδάτη έδειξαν σε δημοσιογράφους στοιχεία που είπαν πως αποδείκνυαν ότι ιρανικής κατασκευής βόμβες οδοστρώματος είχαν χρησιμοποιηθεί κατά αμερικανικών δυνάμεων. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι από τις εν λόγω βόμβες έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 170 στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων.

    Ο ανώτερος διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγός Πήτερ Πέης, δήλωσε την Δευτέρα ότι είναι ξεκάθαρο πως στο Ιράκ έχουν χρησιμοποιηθεί βόμβες από το Ιράν, αλλά επεσήμανε ότι δεν γνωρίζει αν κάτι τέτοιο έχει γίνει εν γνώσει της ιρανικής κυβέρνησης.

    [05] Πρόγραμμα της ΕΕ για την εκπαίδευση Αφγανών αστυνομικών

    13-02-2007

    Η ΕΕ συμφώνησε να δημιουργήσει πρόγραμμα εκπαίδευσης αστυνομικών στο Αφγανιστάν.

    Σε κοινό τους ανακοινωθέν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναφέρουν ότι μέσω του προγράμματος οι αφγανικές αστυνομικές δυνάμεις θα εκπαιδευτούν να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να λειτουργούν στα πλαίσια της έννομης τάξης. Οι υπουργοί είπαν ότι η αποστολή στοχεύει να επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν από την αστυνομία στο κεντρικό, περιφερειακό και επαρχιακό επίπεδο.

    Η αποστολή, η οποία ξεκινά το έργο της τον Μάιο, θα αποτελείται από 150 Ευρωπαίους αστυνομικούς, οι οποίοι θα υποστηρίζονται από 70 νομικούς εμπειρογνώμονες, ενώ θα έχει σαν βάση την Καμπούλ και πέντε άλλες περιοχές του Αφγανιστάν. Υπολογίζεται ότι το κόστος της αποστολής θα φθάσει τα 52 εκατομμύρια δολάρια.

    [06] Συνομιλίες Ρόμπερτ Γκέητς-Περβέζ Μουσάραφ στην Ισλαμαμπάντ

    13-02-2007

    O κ. Γκέητς, απαντά σε δημοσιογράφους.

    Ο Aμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέητς, που επισκέπτεται την Ισλαμαμπάντ για συνομιλίες με τον πρόεδρο του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, δήλωσε την Δευτέρα ότι η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν ποτέ πια την ανάληψη του ελέγχου του Αφγανιστάν από εξτρεμιστές. Ο κ. Γκέητς έκανε την δήλωση αυτή μετά την συνάντησή του την Δευτέρα με τον κ. Μουσάραφ.

    Κατά τις συνομιλίες τους, οι δύο άνδρες συζήτησαν τρόπους εξουδετέρωσης των ανταρτών Ταλιμπάν, που αναπτύσσουν δράση και από τις δύο πλευρές των συνόρων. Ο κ. Γκέητς είπε ότι με τον πρόεδρο Μουσάραφ συζήτησαν επίσης πώς να αποτρέψουν την αναμενόμενη ανοιξιάτικη έφοδο των Ταλιμπάν και επεσήμανε ότι οι σύμμαχοι έχουν τρόπο να επιτύχουν στρατηγική ήττα των Ταλιμπαν και της αλ Κάιντα.

    Ο κ. Γκέητς χαρακτήρισε το Πακιστάν 'πολύ ισχυρό σύμμαχο των ΗΠΑ', αν και η Ουάσινγκτον και η Καμπουλ έχουν συχνά εκφράσει απογοήτευση για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις των Ταλιμπάν κατά του Αφγανιστάν, μέσω των συνόρων με το Πακιστάν.

    [07] H EE προτρέπει την Σερβία να σχηματίσει γρήγορα κυβέρνηση

    13-02-2007

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά απ' τη Σερβία τον έγκαιρο σχηματισμό κυβέρνησης και επισημαίνει ότι οι ενταξιακές συνομιλίες θα ξαναρχίσουν, όταν Σέρβοι ηγέτες βοηθήσουν στην προσαγωγή στη δικαιοσύνη κατηγορούμενων για εγκλήματα πολέμου.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα και τόνισαν ότι η Ένωση είναι έτοιμη για την επανέναρξη ενταξιακών συνομιλιών. Οι συνομιλίες σταμάτησαν πέρυσι όταν η ΕΕ και τα ΗΕ δήλωσαν ότι το Βελιγράδι δεν συνεργάζεται πλήρως με το διεθνές δικαστήρι, για τη προσαγωγή κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου, που πιστεύεται ότι κρύβονται στη Σερβία.

    Τον περασμένο μήνα η αρχιεισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, Καρλα Ντελ Ποντε, ζήτησε την διακοπή των ενταξιακών συνομιλιών της ΕΕ με τη Σερβία, έως ότου οι αρχές του Βελιγραδίου συλλάβουν και παραδώσουν τον φυγάδα Σερβοβόσνιο διοικητή, Ράτκο Μλάντιτς.

    [08] Προκαταρκτική συμφωνία

    13-02-2007

    Κρίστοφερ Χιλ

    Οι συμμετέχοντες στις εξαεθνείς συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία για τον τερματισμό των προσπαθειών της Πιονγιάνγκ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

    Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στις συνομιλίες στο Πεκίνο, βοηθός υπουργός Εξωτερικών Κρίστοφερ Χίλ, δήλωσε ότι η Κίνα υπέβαλε σχέδιο κειμένου της συμφωνίας που τώρα πρέπει να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις των συμμετεχόντων στις συνομιλίες χωρών. Ο κ. Χίλ δεν έδωσε λεπτομέρειες, αλλά είπε ότι η συμφωνία προβλέπει συγκεκριμένες ενέργειες από μέρους της Βόρειας Κορέας, των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας, της Κίνας και της Ρωσίας με στόχο τη διάλυση του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ.

    Η συμφωνία θα περιλαμβάνει επίσης βοήθεια προς την Πιονγιάνγκ στον ενεργειακό τομέα, με αντάλλαγμα τον τερματισμό της πυρηνικής της παραγωγής. Ο κ. Χιλ επεσήμανε ότι οι εκπρόσωποι των 6 χωρών θα συνεδριάσουν και σήμερα.

    [09] 87 νεκροί απ' τις τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ

    13-02-2007

    Από σειρά βομβιστικών επιθέσεων στο Ιράκ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 87 άτομα σε δύο συνοικίες Σιιτών της Βαγδάτης. Στην φονικώτερη από αυτές τις επιθέσεις, τρεις βόμβες εξερράγησαν, η μια μετά την άλλη, σκοτώνοντας 78 άτομα και τραυματίζοντας 165. Μια τέταρτη βόμβα εξερράγη σε γειτονική αγορά σκοτώνοντας 9 άτομα. Η αστυνομία συνέλαβε τρείς υπόπτους, μεταξύ των οποίων και δύο αλλοδαποί.

    Οι βομβιστικές επιθέσεις συνεχίζονται, παρά την νέα επιχείρηση ασφάλειας στην Βαγδάτη, από ιρακινές και αμερικανικές δυνάμεις. Οι εκρήξεις αυτές σημειώθηκαν καθώς οι κάτοικοι της Ιρακινής πρωτεύουσας τιμούσαν την πρώτη επέτειο της επίθεσης Σουνιτών ανταρτών εναντίον του τεμένους Ασκαρίγια στην Σαμάρα, που θεωρείται ιερό από τους Σιίτες.

    Στο μεταξύ, η ηγεσία των Δημοκρατικών στην Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων εισήγαγε μη δεσμευτικό ψήφισμα αντίθεσης στην αύξηση του αριθμού των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, που διέταξε ο πρόεδρος Μπούς. Η συζήτηση για το μέτρο αναμένεται ότι θα κρατήσει όλη την εβδομάδα και ότι η σχετική ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή. Κάθε ένα από τα 435 μέλη της βουλής θα έχει 5 λεπτά για να αναπτύξει την δική του θέση προς το θέμα. Το ψήφισμα αυτό εκφράζει αντίθεση στο σχέδιο του προέδρου Μπούς να στείλει άλλους 21,000 αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ, αλλά εκφράζει υποστήριξη, προς τους στρατιώτες που βρίσκονται ήδη εκεί.

    Οι Ρεπουμπλικανοί κατάφεραν να μπλοκάρουν την συζήτηση για παρόμοιο ψήφισμα στην Αμερικανική Γερουσία τον περασμένο μήνα. Όμως όπως αναμένεται, το μέτρο θα εγκριθεί εύκολα στη Βουλή, αφού αρκετοί Ρεπουμπλικανοί βουλευτές θα συμπαραταχθούν με Δημοκρατικούς συναδέλφους τους.

    [10] Βραβεία ΕΕ σε δύο Ελληνικά Δημοτικά Σχολεία

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    13-02-2007

    Δύο έλληνες μαθητές απέσπασαν τελικά τα δύο από τα τέσσερα διεθνή βραβεία στο διαγωνισμό που έγινε για τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου στις 6 Φεβρουαρίου - που όπως είχαμε αναφέρει στο σχετικό μας ρεπορτάζ-είχε σαν θέμα τη 'προστασία των παιδιών και τα κινητά τηλέφωνα'. Η Ελλάδα σημείωσε ακόμη ρεκόρ συμμετοχών ανάμεσα στις 24 περίπου χώρες που έλαβαν μέρος, με 30 σχολεία σε σύνολο 200, από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

    Ειδικότερα, το Δημοτικό Σχολείο Παναγιάς Θάσου έλαβε το βραβείο για την 'Δύναμη της Φαντασίας' με το πόστερ με τίτλο 'Η εικόνα σαν το όχημα των καλών και κακών ειδήσεων'. Στην συνέχεια το βραβείο 'Νετικέτ' δόθηκε στο δημοτικό σχολείου του Κολεγίου Αθηνών για το βίντεο 'e-values' που σε συνεργασία με Τσέχικο σχολείο έδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι οι αξίες μας πρέπει να μας ακολουθούν και στην χρήση του Διαδικτύου. Τα δύο σχολεία θα πάρουν από 1500 Ευρώ που θα τα διαθέσουν ανάλογα με τις ανάγκες τους για την αγορά εξοπλισμού σε υπολογιστές.

    Τα βραβεία ανακοίνωσε η αρμόδια επίτροπος για την 'Κοινωνία της Πληροφορίας' κ. Βιβιαν Ρέντιγκ στις Βρυξέλλες, παρουσία εκπροσώπων των χωρών που συμμετείχαν και ήταν η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Λιθουανία, η Σουηδία, η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σλοβενία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Τσεχία, η Κύπρος, η Σλοβακία, η Δανία, η Ρωσία, η Μάλτα, η Λευκορωσία, η Φινλανδία και η Εσθονία.

    [11] Πανομοιότυπα τα στελέχη γρίπης των πτηνών σε Βρετανία και Ουγγαρία

    13-02-2007

    Οι Βρετανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τέστ επί των στελεχών Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών που εντοπίστηκαν τελευταία στη Βρετανία και στην Ουγγαρία, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είναι σχεδόν πανομοιότυπα.

    Πάντως Βρετανοί κτηνίατροι που διερευνούν την υπόθεση ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν παράνομη ή μη ασφαλή μετακίνηση προϊόντων πουλερικών μεταξύ των δύο χωρών. Στη Βουδαπέστη οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν γίνει εξαγωγές ζωντανών πτηνών ή αυγών στην Βρετανία ή αλλού από τον περασμένο μήνα που εντοπίστηκε ο ιός στην νοτιοανατολική Ουγγαρία.

    Τέλος το Βιετνάμ ανακοίνωσε ότι έχει τεθεί υπό έλεγχο η τελευταία εστία γρίπης των πτηνών στη χώρα.

    [12] Ψήφισμα στη Σερβική Βουλή καταδικάζει το σχέδιο Αχτισάαρι

    13-02-2007

    Η Σερβική κυβέρνηση καταδίκασε το σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου των ΗΕ, Μάρτι Αχτισάαρι, για το Κόσοβο, λέγοντας ότι αντιβαίνει της διεθνούς νομοθεσίας. Ψήφισμα που θα υποβάλλει η Σερβική κυβέρνηση στο κοινοβούλιο της χώρας αναφέρει ότι η πρόταση Αχτισάαρι αγνοεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας. Πάντως το ψήφισμα αναφέρει επίσης ότι εκπρόσωποι της Σερβίας θα συναντηθούν με τον κ. Αχτισάαρι στη Βιέννη στις 21 Φεβρουαρίου για συνομιλίες επί της πρότασης του. Το σχέδιο Αχτισάαρι προβλέπει αυτοδιοίκηση υπό διεθνή επιτήρηση για το Κοσυφοπέδιο και δεν αναφέρεται στο αίτημα των Αλβανών του Κοσόβου για πλήρη ανεξαρτησία.

    Την Τρίτη αξιωματούχοι των ΗΕ στο Κόσοβο εξέφρασαν ανησυχία αναφορικά με την συμμετοχή προσώπων εκτός Κοσυφοπεδίου στις διαδηλώσεις στην Πρίστινα που κόστισαν τη ζωή σε δύο άτομα. Οι αξιωματούχοι δεν αναφέρθηκαν στην εθνικότητα των ξένων διαδηλωτών, αλλά δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι προέρχονταν απ' τα Σκόπια.

    [13] Χιόνια και παγετός από τις μεσοδυτικές έως τις ανατολικές ΗΠΑ

    13-02-2007

    Βαρομετρικό χαμηλό πλήττει με χιόνια και παγετούς τις ΗΠΑ αναγκάζοντας το κλείσιμο των σχολείων και την ακύρωση αεροπορικών πτήσεων. Η κακοκαιρία κινείται από τις μεσοδυτικές προς τις ανατολικές ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης και της Ουάσιγκτον.

    Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν στο αεροδρόμιο Οχέαρ του Σικάγο, ενώ οι κάτοικοι της βόρειας Νέας Υόρκης προσπαθούν ακόμη να ξεθαφτούν από τα τρεισήμισι μέτρα χιόνι που έχουν πλήξει τη περιοχή την τελευταία εβδομάδα.

    [14] Σήμερα η έκθεση για μυστικές πτήσεις της CIA στην Ευρώπη

    13-02-2007

    Μέλη του Ευρωκοινοβουλίου δηλώνουν ότι βρίσκονται υπό πίεση να μετριάσουν τα πορίσματα έρευνας που κατηγορεί ορισμένες Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι συνεργάστηκαν με την CIA για την μεταφορά υπόπτων τρομοκρατών σε μυστικές φυλακές για ανακρίσεις.

    Η έκθεση που θα δοθεί στη δημοσιότητα, σήμερα Τετάρτη, αποτελεί το επιστέγασμα ερευνών ενός χρόνου ειδικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, αναφορικά με τις δραστηριότητες της CIA. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το πόρισμα δεν περιλαμβάνει ξεκάθαρες αποδείξεις ότι η CIA διατηρούσε μυστικές φυλακές για ανακρίσεις στην Ευρώπη, όπως έχουν καταγγείλει ορισμένοι κρατούμενοι.

    Πάντως το πόρισμα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι πάνω από 1.200 πτήσεις της CIA διέσχισαν τον Ευρωπαϊκό εναέριο χώρο ή προσγειώθηκαν σε χώρες της Ευρώπης μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ το 2001.

    [15] Τρεις νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις στο Λίβανο

    13-02-2007

    Δύο εκρήξεις βομβών σε αστικά λεωφορεία στο Λίβανο, κόστισαν τη ζωή σε τρία άτομα και τραυμάτησαν 20 την Τρίτη, στην πόλη Μπικφάγια, βορειοδυτικά της Βηρυτού. Η πόλη αυτή είναι κυρίως χριστιανική και είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του τέως προέδρου Αμίν Τζεμαγιέλ, του οποίου ο γιός Πιέρ, δολοφονήθηκε το Νοέμβριο.

    Αντισύροι βουλευτές στο κοινοβούλιο του Λιβάνου επέρριψαν ευθύνες για τις εκρήξεις στη Συρία και ζήτησαν αυξημένα μέτρα ασφάλειας κατά μήκος των συνόρων με τη χώρα αυτή. Οι επιθέσεις της Τρίτης σημειώθηκαν την παραμονή της δεύτερης επετείου της δολοφονίας του τέως πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι. Λιβανέζοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Συρία βρίσκεται πίσω από την δολοφονία αυτή, κάτι που η Δαμασκός διαψεύδει.

    Την Τετάρτη, υποστηρικτές της κυβέρνησης του Λιβάνου θα τιμήσουν τη μνήμη του Χαρίρι στο κέντρο της Βηρυτού, με διαδήλωσή κοντά σε σημείο όπου αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, υπό την ηγεσία της Χεζμπολλάχ, στρατοπεδεύουν στο ύπαιθρο από τον Δεκέμβριο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 14 February 2007 - 2:18:26 UTC